Големио чуждестранен иновейшън


Идват по разни обучения, форуми и конференции сума ти чуждестранни лектори – някои известни, други не чак толкова, да обучат нас, аборигените, било на бизнес, било на маркетинг, било как да отглеждаме етруски земеровки.

Само че тия чуждестранни лектори много рядко, да не кажа никога, имат нещо конкретно и полезно да кажат

Не бе, не че имам нещо против чужденците – добре са дошли значи, да са им вкусни пълнените пиперки и гроздовата им пожелавам, както и да изчукат всичките си млади, български, скоро назначени асистентки/преводачки, които ги гледат с едни такива големи, невинни, възхитени от чуждестранното им експертно величие очи, а току що-излязлото им от университета същество тръпне при мисълта за какъв да е досег с големия костюмиран, па макар и шкембест и поомачкан от годините гуру, сякаш знанията и опитът в областта се предават по полов път.

Но тия от вас, които (като мен) са ходили на повече конференции и обучения, отколкото е здравословно, няма как да не са забелязали, че когато някой дойде от чужбината да ни изнесе презентация или лекция по даден въпрос, много рядко казва нещо ново, полезно или интересно.

Няма да забравя едно обучение по първата програма за финансиране у нас – Pledge, бях малък още тогава. Обяснява един американски лектор, специалист по бизнес, как се прави … бизнес. Рисува той със замах един варел, как отгоре тече във варела вода, а отдолу през една дупка изтича. И обяснява човекът с плам, че тоя варел били финансите на фирмата и ако искаме да имаме печалба, трябва да наливаме повече, отколкото изтича. А залата пълна с бизнесмени (ония първите, предприемчивите, дето се появиха веднага след 89-та), инженери и икономисти с по 20 години стаж… и се чудят тоя кви ги приказва и за маймуни ли ги взема.

И сега е така. Особено ако височайшият гост е някакво величие в областта – маркетинг гуру, специално докаран за големия и много важен форум за иновации или квото друго там. Обикновено такива залагат на някаква обща презентация, навлизат само отгоре-отгоре в материята и обясняват някакви простички, фундаментални неща, които всички знаят, ама понеже ги повтаря големио експерт, а и са платили солена такса-участие за форума, го зяпат в устата и се правят, че кой знае какви полезни и нови работи им е наговорил и невероятни хоризонти на успеха е разкрил пред петимните им за мотивация и кризисен бизнес-мениджмънт души.

Така тия “супер полезни форуми” се превръщат в нещо средно между коктейл и ревю на хай-тек/модни/други аксесоари, на които всички гледат да присъстват, защото… всички от бранша ще са там и не може точно теб да те няма, а и използват случая да се похвалят с нови джаджи, коли, копчета за ръкавели или фланелки с пингвинчета (зависи от темата на форума), както и с новите си секретарки, наскоро пратени на тримесечно обучение в Клиниката за гръдна аугментация на д-р Силиконов.

 


Кампанията “Освободете Полански”…
Нови в блогрола – октомври 2009

Коментари

 1. Няма друг човек, който да може да пише толкова дълги изречение без да се губи в тях.

 2. Ицката
  01/10/2009 - 08:30

  Третият ти параграф просто кърти мивки 🙂

  Незнам за бизнес конференциите, но от Web конференциите на които съм присъствал рядко се е случвало да чуя нещо, което не знам, и то е от не толкова голямо значение (иначе щях да го знам 🙂 ). Въпреки това, смея да твърдя, че лекциите, които изнасят чужденците, са много по-интересни и увлекателни от тези на българските лектори. Не казвам, че нямаме добри лектори, но наистина качествените са малко.

 3. milenbog7a
  01/10/2009 - 08:34

  Много добре си го казал, само че си изпуснал едно нещо – това важи във всички сфери на човешкото познание, т.е. големия брат не допуска, че ние аборигените можем да четем и не си бъркаме в носа през по-голямата част от работното си време. За съжаление нашите географски ширини са бяло петно за “западняците” и ако не ходим да се възхищаваме на “божествените” им презентации скоро няма да си направят труда и да научат нещо повече за нас.

 4. Майк Рам
  01/10/2009 - 09:04

  Човече, много ме кефиш! Като прочета една твоя статия рано сутрин и после целият ми ден минава по-весело и по-продуктивно 🙂

 5. И аз се присъединявам към мнението на Майк Рам.
  Относно статията: Па те ако ти кажат на конференцията всичко, как ще одиш след това на обучение бре ?

 6. Казано точно и на място! Респект! Имам подобна на твоята нагласа към разните “обучения”, на които те учат, че 2 и 2 прави 4, а всички ние знаем, че в живота това невинаги е точно така 🙂 Поздрави!!

 7. milenbog7a, не ве, не става дума че ни мислят за тъпи. И в САЩ като отиде японски лектор и той същите ги приказва. Не знам защо, ама като отидеш в чужда държава и гледаш само некакви елементарни неща в повечето случаи да кажеш.

 8. milenbog7a
  01/10/2009 - 10:28

  Ами да ти кажа честно има логика в казването на нищо по такива конференции. Ще поясня, миналата седмица бях на една такава в Словения, където представих една намерена от мен нова реакция (т.е. до сега не е известна). Съответната такава още не е публикувана и сега съм едно кълбо от нерви и се чудя може ли да съм толкова глупав, щото някой с много повече средства може да направи за един месец чудеса и да публикува преди мен моята идея. В този смисъл, за да кажеш нещо ново то трябва да е публикувано вече, което означава, че е прочетено и не е ново 🙂
  В днешния свят на липса на идеи и кражба на интелектуален труд може би е наистина по-добре да се приказват общи приказки, а ако някой има интерес, то на въпросните мероприятия ще намери начин да достигне и до нещо по-същностно.

 9. Бая информация се предава по полов път 🙂 Гигабайти.

 10. =============
  Но тия от вас, които (като мен) са ходили на повече конференции и обучения, отколкото е здравословно
  =============
  Ключовата дума е “здравословно”. Аз също започнах да отказвам такива ангажименти, считано от миналата година – ОСВЕН ако не ми се ходи в съответния град, за да се видя с познати 😉

 11. да ве, прекалено много станаха тия обучения, конференции, форуми – аз едно, че организирам такива и поне на нашите трябва да ходя, ами то и на “партньорски” трябва да се ходи, да не обидиш организаторите с отказ, на “важните” трябва да се ходи дето съм ги написал горе, и чак накрая, ако остане време, може да идеш на някой наистина полезен, който няма как да знаеш дали няма да е пак бошлаф работа, докато не идеш.

  успокоителното е, че по тия форуми се запознавам с разни момиченца, което прави преживяването не чак толкова лошо като цяло.

 12. Аз пък мисля друго…

  Като всички сте такива капацитети, защо продължавате да ходите на лекции/семинари/конференции и т.н.
  Така де, минали сте се първия път – ок.. случва се. Решили сте, че може би просто не сте имали късмет и сте отишли на второ такова събитие – пак сте се минали и са ви разправяли неща, които знаете, и сте врели и кипели в тях, прилагайки ги в работата си ежедневно. Не разбирам n-тия път за какво сте отишли. Спокойно може да се приеме за вярно едно твърдение ако е докаано по емпиричен начин три и повече пъти последователно…

  От друга страна аз, който също съм залягал над читанките и съм посетил забележително количество от гореспоменатите събития (и то не само в България), не намирам нито една секунда прекарана там за загубена. Да, лекторите говорят едни и същи неща (навсякъде, не само на аборигените в България), и има много добра причина за това. Общо взето можем да разделим аудиторията на две части.

  Първата част от хората (да и мениджърите са хора), които са наясно с материята, са там за да си припомнят нещата, защото както пасивния речник на човек е обширен, и четейки той се сеща за значението на думите, същите тези думи обикновено не му идват на ъкъла когато трябва. И ако на вас припомняне не ви е нужно – аз се прекланям пред всемогъществената ви памет и знания.

  Втората част от хората не са наясно с материята (макар че в повечето случаи се мислят за капацитети), и без значение по каква причина (дали от куртоазия или просто за да “не останат по-назад”) посещават горепосочените мероприятия. Което от моя гледна точка е чудесно, защото аз, а вероятно и вие, всеки ден трябва да влизам в най-различно естество от бизнес отношения с тези хора. А малко ми е писнало да работя със самодоволни и самодостатъчни идиоти. И ако има някаква зависимост между броя на посетените лекции и количеството “матрал”, което ще им влезе в главите – то с две ръце подкрепям идеята лекторите да говорят едни и същи (ако щете наречете ги елементарни) приоми, докато и първат и втората част от заинтересованите не започнат да ги прилагат РЕАЛНО, а не само на думи…

  Иначе казано приказки от типа “ми аз това го знам” и “тоя нищо ново не ни каза” могат да излизат изпод пръстите ви само след като сте напълно убедени, че това дето го знаете го и прилагате успешно в работата си.. в противен случай лицемерничите и само си чешете езиците…

  П.С.
  Нищо от написаното по-горе не цели да обиди който и да е конкретно от вас. Може би вие сте едни от малкото хора, които не само знаете, но и прилагате наученото. Просто генерализирам.

 13. Longi, ми то смисъла на тез форуми е точно запознаването с момиченца/момченца, или да го кажем по-купешки, нетуъркинг. Запознанствата, разбира се, могат да са с всякаква цел – business or pleasure. Така че не бързай да ги отписваш, имат си полза.

 14. 99% от иновейшъньо може да се резюмира така:

  Големият гуру идва, пълни залата и говори няколко часа с плам за това как трябва да се прави бизнес и пари(примера с варела и водата). Като прочут гуру е е издал няколко книжки (поспечелил е немалко от това), получава немалко и от лекции. Всички тюфлеци изживяващи се като юпита си купуват неговите книги, ходят на лекции, цитират го навсякъде и като резултат цената му още повече се вдига. Така гуруто всъщност прави як бизнес – не по начина показван по лекциите му (което всъщност е като да откриеш топлата вода), а от самите си лекции и популярност.
  Лошо няма – не всеки го може.
  А и преводачките и асистентките са +бонус 🙂

 15. Ethereal, мислех да допълня горния текст с нещо относно консултантските и други подобни фирмички, занимаващи се с глупости като иновейшън, мотивейшън, маркетинг солюшънс, криейтив екзекюшънс и друго подобно празнословие и наливане от пусто в празно, чийто основен хабитат са именно подобни форуми, но виждам, че си ме отменил в това ми намерение 🙂

 16. Мда, и аз съм ходил на такива лекции, и ги деля на две групи
  Едните са направени от българи за българи, и съществува голяма вероятност да чуеш много важни неща, стига да си попаднал на правилния лектор
  Второто – чужденците приемат симпозуимите като реклама и за тях изобщо не е важно кво ще кажат, те искат да се покажат и да ги запомниш, та белким некой ден им платиш, че да те консултират 🙂

 17. мда, има го и тоя момент, наистина – гледат да се набутат за консултанти

 18. Абе, да ти кажа и аз скоро си мислих за това. Не стига, че ти губят времето, ами и понякога пари вземат 🙂 Срамота.

  Лошото е, че и при някои книги е така, което лично мен ме влудява дори повече.

 19. Мани ги лекторите, то човек ако иска да научи нещо, може и вкъщи с четене на книжки – roshla си каза каква е истинската полза от тия мероприятия – възможност да общуваш с колеги и хора от твоята сфера на дейност, да изградиш контакти и т.н. А, да, и да се запознаваш с разни момиченца 🙂

 20. 1.НЕ, по полов път се предава само генетична информация, но ДА, пасажът наистина кърти “мифки”.
  2. Номерът се нарича “отбиване на номера”. Преводачите си имат специален термин и като го чух от видна БГ преводачка след подобно мероприятие си умрях от смях. Уви, губят ми се и термина и името на преводачката.
  3. И като стана дума за преводачки, те за разлика от асистентките, са жени на възраст и видели свят. Тях трудно можеш да ги заблудиш. Нас също!
  4. А момиченца можем да намерим наблизо за 1/10 от изхабените за мероприятието усилия, време и средства.

 21. .НЕ, по полов път се предава само генетична информация

  o, Capt. Obvious, благодаря че ни светна, нас безпросветните в генетичните науки 😉

 22. Прасунсен
  01/10/2009 - 18:00

  Абе то от семинари и форуми по принцип не може да се научи нищо, което не може да го прочетеш някъде, без значение българи или чужденци говорят. А за гурутата си е характерно да не казват нищо смислено, включително и в книгите си 😀
  Баси, коментарът над мене ме разочарова, надявах се да “ъплоудна” няколко мегабайта довечера 🙁

 23. Алиса
  01/10/2009 - 19:03

  В моята професия семинарите служат главно за създаване на нови познанства. Е, и се прави яка реклама на разни неща, за които съответната фирма се ръси сериозно.

 24. Преди малко се завърнах от една от малкото конференции в БГ в моя сектор. Основната идея на тези мероприятия все пак е networking, но си мисля, че поне в сферата на туризма има и какво да понаучим. Да, чуждестранните лектори не казват нищо ново, но поне го казват, а не го четат зад компютъра, каквато е практиката на българските им колеги. Не съм забелязала копчетата за ръкавели, но бях заета с новите тенденции в дамската мода. А кой каза, че абориген е обидна дума? 🙂

 25. Георги Фурнаджиев
  01/10/2009 - 23:01

  Първо, има терминологична грандомания. Уж на конференция ходим, пък ходим за да научим нещо. Само аз ли забелязвам парадокса?

  Второ … аве, серсемин, да не искаш да му откраднеш хляба ва лектора, ако не е само лектор? Кой е луд да ти каже как печели?

 26. Ми не, аз щото се налага да ходя на всекви семинари, форуми и симпозиуми, щото пък неква проф организация изисква от нас имено това, та досега съм установил, че специално моите професионални семинари, провеждани от лицата Х дават супер инфо, което е извлечено от “междуредието” на законите и стандартите, с които ми се налага да боравя.
  Обаче, щото съм ходил и на такива, организирани от други българи съм виждал и кражба на “материали” – супер тъпо!
  Щото по едно време бачках в една счетоводна кантора, дето имаше и дейност по предпечатна подготовка на материали, свързани със данъци и счетоводство, та тея матриали едва ли не се пазеха в супер строга секретност, щото … все от нейде изтичаше инфо и некой крадеше труда на друг лектор, радостното – че ние не бехме виновни
  Обаче съм ходил и на някакви сериони международни, дето лектора верно нищо не казва, и само те баламосва – примерно за темата “Безопасност на храните в условията на членство на България в ЕС”, верно, платихме некви смешни неща, ама “консултантът” каза толкова много неща, от които помня едно единствено: “Внедряването на НАССР в търговските мрежи е глупаво, щото това е стандарт за производство, в Германия стандартите са два вида търговски и производствени, не знам що Българите решиха да задържат търговците да внедряват производствен стандарт?”

 27. да се чете “българите ЗАДЪЛЖИХА търговците да внедрят производствен стандарт”

 28. Оформя се значи коментаторско мнение, че “рецитаторите” не трябва да казват нищо, за да не би някой да им вземе бизнеса. Ами, за какво тогава сме изгубили време и пари да ходим да ги чуем. Повтарям, “чуем”, ако искахме да “гледаме” щяхме да ходим на модни ревюта или на кино.

  Да вземем за пример хората от Google. Всички знаем какво правят за нас, при това безплатно. Знаем и от какво печелят. Като ги гледаме, не падат покосени от страх, че някой може да им гепи бизнеса.

  Сетих се и за преводачката, дето на млади години ме отвори за неиновативността и дребнодумието на “големио чуждестранен иновейшън” – Илияна Шеркова. Така, че Viva Longanlon задето повдигна въпроса.

 29. Не съм изненадан от мнението на хората за тези чуждестранни иновейшъни, ама вижте какво става – няма как да научат за България, понеже с нищо не сме се откроили. Ако икономистите и инженерите ни бяха толкова добри, защо тогава откак падна комунизма с бай ти Тошо вървим все НАДОЛУ? Понеже хората идват и намират една постоянно ЗАПАДАЩА страна нормално е да си мислят, че икономистите ни са взети от гората. Не е нормално американец да потърси информация за страната ни и да разбере, че 20 години покупателната ни способност не е спирала да намалява. Така както и ние си мислим, че аборигените от Африка са изостанали, така и те си мислят за тях, въпреки, че има доста Африканци, които са много начетени, нали?
  Живота е такъв, какъвто си го направим.
  Със здраве.

 30. Longanlon от една страна си много прав, чужденците лектори които идват да внасят знания у България, наистина се мислят за месиите които ще ни научат, че видиш ли доматът не е редно да се яде с колците.

  От друга страна в страшно много области изоставаме със знанията (демек ноу-хауто) и все от някъде трябва да си ги набавим тия знания. За мен най-добрия начин е чрез тъй наречения академичен обмен : наши студенти отиват в чужбина за 1-2 семестъра или правят Ph.D. или магистратура и след това се връщат в България. Само че професорите по нашите университети много, много не си падат по тая идея – все пак какво им е на тяхното преподаване и матриал, нали от 30 – 40 години си преподават едно и също и никой досега не се е оплакъл.
  (btw. любопитен факт е че в България реално не се за зачита докторантура направена примерно в Австрия – трябва да се държат приравнителни изпити, за да отговаряш на изискванията на СУ. Е ходи “внасяй” теоретични знания тогава).

  Иначе не е само при нас така със лекторите.В повечето по големи немски фирми,за банки мога да кажа със сигурност, има нон-стоп хиляди течащи семинари и курсове за вътрешно обучение, 90% от които са абсолютно безмислени и безмозъчни: примерно Time Management или Multitasking, на които те учат как да си изготвяш седмичен план в джобното си тефтерче. Ама се приема, че на всеки трябва да му се даде равен шанс за развиване на личните умения и очевидно курсовете вършат работа.

 31. Иво Апостолов
  02/10/2009 - 16:56

  иновейшън, мотивейшън, маркетинг солюшънс, криейтив екзекюшънс
  ===========
  Къде остави яйчарите 🙂

 32. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  02/10/2009 - 17:26

  То е верно, което казваш, но ми се струва, че приказката за варела некои отговорни фактори са я пропуснали.

  Те му казват – “ще се увеличи контрабандата” – той им вика – “да ви еба у пушачите”.

 33. Деан, айде да погледнеш икономическите показатели на България за последните 20 години и чак после да ми обясняваш дали е “западаща” държава, щото иначе се получават глупости като тая дето си я написал.

  Препоръчвам:
  http://www.goodreads.com/revie.....source=rss

 34. Бе, Петър и Георги Ангелов, много си падат по теорията, че у нас всичко непрекъснато се оправя.
  Мда, моите доходи растат, растат и доходите на моите познати, щото обикновено човек все се движи в категория от хора, които някак си са или свързани с професията му, или е учил заедно… та в повечето случаи – твоят кръг от приятели е нормално да се развива в една посока – нагоре, надолу и/или да си кеси на едно място.
  Та, отклоних се от тезата си – това, че всички около теб се развиват като доходи, кариера и тн, не означава, че в тази държава няма хора, които наистина от година на година стават по-зле, или си седят на едно и също място.
  Че не сме западаща държава, не сме, ама хич пък и не сме цъфнали и завързали…
  И това, че ЕС ни приеха, ми се струваше по-скоро политически обоснован ход, отколкото икономически обоснован.
  Щото досега май не е имало друг случай дето да в ЕС да са си мислели, абе може ли да изгоним няква държава от съюза и как да го направим (Демек те по едно време сериозно си мислеха, че са сбъркали с нас)

 35. По принцип предназначението на конференции, форуми и т.н. е само и единствено networking. Другото (презентациите) е само за пълнеж и колкото да имаш повод да подхванеш разговор в почивките.
  Понякога (доста често) и обученията се превръщат в същото. Всичко зависи от лектора – дали е тип “учител” или тип “говорител”. Т.е. дали на самия човек му е присъщо да иска да научи другите на това, което знае (дали му е призвание)… Другите просто влизат в роля.
  Била съм на много и различни обучения, а и аз самата съм водила много. Но към конференции и всякакви други networking събития имам твърде силна алергия и избягвам да ги посещавам доколкото е възможно.

 36. Четох публикацията и през цялото време си мислих за посещението на Филип Котлър. Не съм присъствала на лекциите му и не мога да ги коментирам, но ако не друго, тези хора са изградили име,което работи за тях (продава стоките и услугите им). Вярно е, че много от нещата на чуждите лектори са неприложими за българския пазар, но има и полезни неща. Преди време работих около година в радио, спомням си, че дойде медиен експерт от BBC да провежда обучение. Благодарение на него тогавашния менидър пробва доста от методите на експерта и бяха доста успешни.

 37. Селин
  03/10/2009 - 15:54

  Третият пасаж кефи, кефи, кефи:)))))))

 38. И ако забелязваш [каза той с немалка доза гордост] целият е само едно изречение 🙂

 39. Поли Козарова
  03/10/2009 - 21:30

  Очевидно има хора, които мислят, че знаят всичко на света и няма нужда да се срещат и общуват с имена в дадена ппофесионална област и техни колеги, каквото е предназначението на конференциите. Такива хора могат спокойно да си стоят в къщи и да се кефят, че са толкова умни. А останалите, които нямаме самочувствието, че сме толкова знаещи, нито че живеем в най-прекрасната страна на света, все пак да се явяваме и на такива места, а? Особено ако си плащаме за глупостта си…

 40. Ми искрено се радваме за теб, Поли Козарова, че все попадаш на чужденци, дето да не ти говорят общи приказки, ами да ти казват стойностни неща.

 41. @Plankov: Ама тя може би попада не на специални, а на същите чужденци като нас. Просто, това което на нас ни звучи като прочетен вестник, на нея й звучи като Библията, 3-та част с режисьорския коментар. Whom how, както се казва в приказката.

 42. Поли Козарова
  03/10/2009 - 22:48

  Ах, колко сме саркастични. Най-лесния начин да изглеждаме прави и мнооого умни.

 43. бе не знам колко сме саркастични, иронични, каламбурични, метафорични и ала-балаични, обаче или ходим на различни мероприятия, на които ни четат различни лектори, или ако ходим при едни и същи лектори – то, тогава имаме различно възприятие по отношение на “новостите” и “метХодиките” и know-how

 44. Светла
  03/10/2009 - 23:01

  Напълно съм съгласна.Чужденците ги гледаме,като извънземни.

 45. Б. Величков
  04/10/2009 - 02:23

  Ехх…. Никога няма да забравя потреса на един приятел, който беше платил една шапка пари за семинар, на който виден лектор в бранша беше положил могъщи усилия да популяризира (и евентуално продаде на присъстващите) софтуерната си платформа, базирана на open source модул, който същият този приятел беше писал преди години…

  По една нелепа случайност през последните години съм страничен участник в организацията на доста семинари/лекции/презентации, провеждани от “гурута” в областта на еди-кво-си. Областите са съвсем разнобразни. Това, което ги обединява е, че презентиращият или неистово се опитва да продаде себе си, консултантските си услуги, някаква своя разработка/книга/теория, или просто е дошъл на няколкодневна почивка за сметка на организаторите и си запълва времето с бръщолевене на всепризнати постулати в съответния бранш на презентацията. Изключенията са единици.

 46. aми да, планков е прав (по изключение 😉 ) – хората са различни и това, което за един е елементарно, за друг е духовно откровение.

  няма нищо лошо да научиш основните на дадена материя, никой не се е родил, научен, но защо трябва да плащаш луди пари за да го направиш на лъскав семинар с големия гуру лектор, за мен остава загадка…

 47. Стоян Николов
  04/10/2009 - 22:43

  Миналото лято идваха някви японци да преподават безплатно фотошоп курсове.Ама дойдоха с няква от първите версии на фотошоп, като си мислили че тук не сме чували за тая програма.

 48. климент
  05/10/2009 - 11:18

  Браво, много се смях! 🙂 Много хора мислим така, но ти си го казал по най-готиния и веселяшки начин!

 49. Longanlon
  “успокоителното е, че по тия форуми се запознавам с разни момиченца, което прави преживяването не чак толкова лошо като цяло.”

  Да, до колко си спомня моята руса главица ние с тебе така се запознахме…още се смея като си спомням как търсихме алкохол посред нощите и как ти прескачаше бара 🙂

 50. за съжаление аз нямам особени поводи за гордост точно от оная вечер… ама кво да прайш, съдба 😛

 51. Лонги, на такива семинари винаги се носи в багажа нещо за освежаване 🙂
  Ако прочетеш биографичните справки на депутати, министри и други отговорни чиновници ще откриеш, че след като посети няколко семинара по даден въпрос, веднага си го пише като специлизация.

 52. То едно време и на училище/университета не ни се ходеше, псувахме “глупостите” които преподават …ама май има файда 🙂

 53. tcvetelinka
  07/10/2009 - 12:55

  Хе, хе колко истина има.

 54. То едно време и на училище/университета не ни се ходеше, псувахме “глупостите” които преподават …ама май има файда 🙂

  Ми много зависи дали е училище или университет, аз смело твърдя, ча в УНСС нищо не научих, ама виж в средното образование, също икономическо, научих доста неща, които сега прилагам

 55. Цвети
  19/10/2009 - 20:47

  Хахахах, досега не бях срещала толкова точно описание на ситуацията. 🙂
  И аз съм ходила на доста подобни обучения и конференции, на които са говорили и чуждестранни, и български (“)експерти(“). В интерес на истината неефективността на подобни събития се получава най-вече при комбинацията на незапознатост с местните особености и невъзможност на лектора да усети нивото на слушателите. За първото трябва да се потруди в крайна сметка, дори и доскоро България да му е звучала като град в Африка, защото за това му се плаща. За второто – е, да – и да усетят, в доста от случаите решават да се придържат приоритетно към по-ниското ниво или заради решение все пак едните поне да научат нещо, а другите да си го затвърдят, или от страх за бизнеса си. От това обаче също няма смисъл. Като ще се прави нещо, да се прави качествено – отново повтарям, че в доста от случаите им се плаща за това.
  Колкото до модата – хммм, да, също съм забелязала такова нещо. Задължително е да отидеш там, където твои позабравени познати също ще отидат, за да се похвалиш колко си се издигнал в кариерата или колко си начетен, като посещаваш такива мероприятия. Каквото и да кажа по-нататък по същата тема, ще се повтаря с теб.
  @Поля Козарева – има хора, които искат да чуят нещо ново и отиват с дадена нагласа, но тя не се оправдава. Всички искаме качество, нали? Хората, които представят даден продукт, трябва да го представят по начин, по който да се хареса на всички. Това в доста случаи е невъзможно, но – повярвайте – познавам хора, които могат да накарат слушателите не да слушат, а да ЧУВАТ – и чутото да е полезно за всички, независимо от това колко знаят по въпроса и колко – не. Това е качество и към това трябва да се стремим, за да се развиваме повече от средното ниво, нали? Алтернативата е да си покажем последния модел телефон.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *