От какво всъщност се правят…


Кренвиршите или митът за тоалетната хартия

Пушеното месо или защо пушеното е течно

Елате сиренца при батко

Кисело мляко и да живеят картофите

След като kratun обясни “Как се правят виното и ракията у нас“,
днес гост блогър е Любо Планков *

 

От няколко дни съм без работа, вечерта съм се напукал яко, леко съм отчаян… Телефонът ми звъни, пък аз имам все още махмурлук… ама от онзи супер гадния, дето не те пуска до следобяда… и не можеш да изтрезнееш цял ден. И тъпия телефон не спира да звъни….Вдигам…

– Добър ден, обаждаме се във връзка с пусната от Вас обява за работа – ние сме фирма, която се занимава с търговия за хранителни добавки и търсим стоковед.

Действието се развива през далечната 2005 година. Първата ми асоциация с хранителни добавки беше – „Хъ, това да не би да са онези бианаболени истории, с които се тъпчат едрите момчета у фитнеса?” Уви не! Точно така, аз навлязох в света на „Е-тата”

Кренвиршите или митът за тоалетната хартия

Кренвирш – Кой вид точно да си взема? От едно време битува мнението, че кренвиршът всъщност се бил правел от тоалетна хартия. Е, истината е, че не се прави от това, но … по времето на комунизма коктейлът „Кренвирш” се е правел от много отпадъчни меса – например : кости, дреболии, кожа и прочие. Днес, кренвиршът по-скоро е креМвирш, тъй като според моето скромно мнение, съдържанието му е един прекрасен крем от соеви изолати, соеви брашна и протеини със същия произход.

Хубавите кренвирши се правят с естествена обвивка /колаген с естествен произход/, имат малък срок на годност /до 7-8 дни/, имат по-тъмен цвят, по-скъпи са, имат известно количество месо и/или месни (животински) протеини. Кренвиршът, ако е един брой, потъмнява в краищата си, тъй като има по-ниско съдържание на антиоксиданти и обикновено не е пилешки.

По правило пилешките кренвирши не съдържат месо, казах по правило. Те по принцип се правят със соеви продукти, по-евтини, много овкусители, оцветители и тн. Те могат да издържат до 14 дни /100 % по-дълъг срок на годност/, не лепнат, когато застоят и по никакъв начин не се издават на външен вид, че са стари. Освен, в момента, в който не замиришат на непрани чорапи /миризмата не е същата, но е учудващо гадна/.

Пушеното месо или защо пушеното е течно

Забелязвали ли сте, че всъщност пушеното месо е с високо съдържание на вода? Даже вътре в него има мехурчета, като го срежете. Освен обичайните коктейли от разни „хранителни добавки” (включително течни такива наричани „саламури”), към пушеното месо се добавя и течен пушек. Т.е. пушеното месо се „кисне” в течност, която придава вкус на пушено, щото ако трябва да се пуши едно месо, излиза много скъпо.

Пушеното месо някога се е пушело не заради вкуса, а за да се консервира. Пушенето убива болестотворните бактерии, обаче се оказва, че и овкусява месото. Е, днес почти не се опушва месото… Въглищата, които трябва да се използват за целта са дървени и не особено евтини за единица продукция.

Така, че няма никакво значение какво ще е месото, което ще си взема… Шунката върши работа, въпреки че в най-добрата такава има не повече от 30 % месо! Боже, добре, че някой е измислил соевите лепила (емулгатори) и саламурата.

Елате сиренца при батко

Сирене ли? Скоро се чу, че в сиренето се слагат растителни масла, а не само мляко. Сещате ли се за рекламата „Датско бяло саламурено, направено от три и половина литра мляко”? Хм, много обичам датско бяло саламурено…

Забележете обаче, някой спомена ли думата сирене в тая реклама? Не! Защо? Защото сиренето по БДС се прави по един начин, а датско бяло саламурено се прави по супер различен начин, който няма много общо със сиренето. За това няма право да се нарича и да се продава като “сирене” в България. За производството на 1 кг сирене ви трябват поне 7 л прясно мляко. Някой в рекламата да каза, че се прави от прясно мляко? Не. Но аз съм убеден, че вие си мислехте, че това е сирене, което е направено от прясно мляко – и това е целта на рекламата.

Всъщност в България почти не се продава сирене по БДС. Следователно – не се продава сирене. „Сиренето” се прави с много сухо мляко, и/или суха суроватка, и/или сух пермеат /пермеатът е нещо средно между суроватка и мляко. Добавят се и много, ама много растителни масла, от типа на кокосови стеарини, кокосово масло и/или палмови продукти /стеарин, палмолеин и пр/

Кисело мляко и да живеят картофите

Когато постъпих на работа в тази фирма, бях учуден, че млакопреработватели купуват картофено нишесте. За какво им е? – питам аз нашата техноложка, съвсем опулено.

– Как за какво, картофеното нишесте има двуяка функция – хем е консервант, хем прави киселото мляко по-гъсто.

Детски мечти съвсем разбити на пух и прах… Значи в магазините не се продават нормални кисели млека… А някакви млечни продукти. Киселото мляко за съжаление не става много сполучливо с идеята „сухо мляко, суха суроватка и/или сух пермеат/, на него му трябва мляко, прясно. Е, в случая млякото е обезмаслено краве, към което добавяме необходимите количества картофено нишесте, за да стане гъсто, като „На Баба”. Соята, както ми обясни техноложката, не върви, щото има специфичен вкус, но картофеното нишесте си е супер за целта /има неутрален вкус за таци цел/.

Та поради тази причина, аз си купувам кисело мляко, ама най-евтиното на пазара, а не такова като на баба, леля и вуйчо, а експериментите на Данон в областта на сладкарството ми идват в повечко.

Кебапчета, бира и Kebapche

Известна международна фирма по наша поръчка направи продукт-подправка, предназначен за българския пазар, който продукт има вкус на кебапче. И не само – той е кебапче на прах.

За да си направите кебапче във вашето преработвателно предприятие, според мен (не съм го тествал) ви трябват малко оцветители (за да няма вид на „мърша”), много количество соя, която е емулгатор (демек лепило), подправката Kebapche и консерванти.

В момента, в който пристигнаха мостри от Kepapche и Kufte, аз бях уникално изненадан по какъв начин е постигнат този ефект. Ефектът – отварям си значи аз торбата с подправките, за да взема проба (която ще се изследва за наличието на микроорганизми) и помирисвам подправката. Един аромат, като този в рекламите – все едно пред теб някой пече най-хубавото, сочно, горещо, апетитно, истинско кебапче. Всъщност пред мен имаше само прах. Мда, правилно прочетохте, имаше аромат на горещо, топло кебапче… Аромат на горещо… никога няма да го забравя…

От какво е направен праха, аз нямам идея, щото е търговска тайна на производителя.

Дилемите

Всъщност аз проблем с яденето на тези неща нямам. Вярно е, че вече не работя в тази сфера, вярно е, че някои технологии може да са станали и по-брутални от преди (тези технологии никога не отиват към повече използване на естествени продукти). Но всъщност аз съм просто един потребител, който иска да си направи гювече. Не се вманиачавам по здравословната храна и кое какво съдържало. Просто купувам това, което ми се яде и което ми харесва. А по отношение на това дали някакво „Е” било вредно или не, едва ли ще съм жив ще разбера какво точно е действието му.

П.П. Колко често сте чували за цената на соята, и всъщност питали ли сте се, защо аджеба е толкова важна тази цена?

* Автор на статията е Любомир Планков, чийто поглед върху материята се основава на опита му от работата в споменатата индустрия. Освен, че е активен коментиращ в тоя блог, той си има и свой, в който публикува своите кратки разкази и други интересни неща.

 

Леле мале
Нови в блогрола – 09.2009

Коментари

 1. albert venn dicey
  31/08/2009 - 08:46

  Бисмарк го е казал – хората никога не трябва да узнаят как се правят законите и колбасите.

 2. всъщност в Германия по времето на Бисмарк (е, по-скоро по-рано, през средновековието и ренесанса) месарите, които не са спазвали изискванията за произход на животните и месото, са ги бесели гражданските комитети на съответното село…

 3. Ако си един от тях:

  http://uzumaki-bla.blogspot.co.....redux.html

  …ще ти е все тая от какво се правят колбасите, стига да има човешко месо в тях.

  😀

 4. Всъщност, учудващо е, че ние толкова сме свикнали с цветовете на “месните” продукти, че не се питаме – Бе, кво е това месо дето придава този цвят на този продукт???
  Например цвят на кренвирши, цвят на шунка, цвят на пушено, цвят на бекон /ех тая сланинка, колко е хубава/
  Та, аз например, щото съм клал животни, пи никъв начин не мога да си представя, че от някакво месо може да се издокара такъв цвят.

 5. Ицката
  31/08/2009 - 09:24

  Абе истината е, че колкото по-малко знаем, толкова по-добре 🙂 Яж и не питай 🙂

  За киселото мляко ми стана интересно.. Не бях наясно точно от какво го правят, мислех си че изключително от сухо мляко, ама това картофено брашно, ли там как се водеше.. Баси 🙂 А аз гледам да избягвам картофите колкото се може повече за да не трупам излишни килца, и си пия вечер по една кофичка (само) “кисело мляко”, без да знам че всъщност ям картофи 😀

 6. Е, ти не си представяй, че това картофено нишесте е няква калорийна бомба. Калориите, които виждаш на етикета на киселото мляко по принцип съответстват, така
  че споко с киселите млека

 7. Купувате си прЕсно млЕко от баби и после си квасите кисело млЕко. Малко е занимавка, но си заслужава. Вервайте ми.

 8. И много, ама много внимавате дали бабата не ви продава млЕко с бактерии и свинска мас, оти бабите много обичат да го разреждат с вода и да слагат неква мас, че да изглежда по-добре 🙂

 9. Готови сме за живот в космоса.

 10. Иван Димитров
  31/08/2009 - 11:19

  Аз пък се чудя ако стане някой ден така, че човек да хапне нещо истинско (кебапче, кюфте и т.н.) дали ще му хареса при положение, че вече е свикнал на невероятния вкус на сегашните модифицирани изделия от мляно месо. 🙂

 11. Николай
  31/08/2009 - 11:25

  Много добре. Ще линкна двете статии обезателно 🙂 Дори си мисля да взема да ги разпечатам и да ги раздам на близки и познати, които не се оправят с “интернета”.

 12. Aз съм си разпечатал за това как се прави рекламация на стока в магазин 🙂

 13. Е това е много важна тема, между другото и добра идея за писане 🙂 🙂 Включително как да набия досадния интернет доставчик 🙂 /Пък аз работя в един такъв/

 14. Минавам на хляб и вода, поне до статията за хляба и водата 🙂

 15. dragostina
  31/08/2009 - 11:57

  коментар от Свежо: Добре, че не купувам колбаси. 🙁

 16. Ажатар
  31/08/2009 - 14:42

  @radislav: Аз вече съм само на вода, защото някъде имаше статия за това как се прави хляба…

 17. Ажатар,

  ше требе и водата да спреш — в нея па има хлор

  а в швейк имаше един дето правел минерална вода за клиентите като хвърлял стари
  конски подкови в кладенеца

 18. във водата има далече повече работи, отколкото само хлор. преди време имах нападение на зелени водорасли в аквариума и за да се боря с това сменях водата често (20% през ден), за да намаля количеството нитрати и фосфати в аквариума.

  резултат – нулев. като премерих чешмяната вода, се оказа, че в нея има 20 мг/л нитрати и доста (не помня колко) фосфати…

 19. @plankov, а за тези “кебапчета”, “кисело мляко” – ако се дадат в лаборатория да се изследва състава, ще излезе ли, че имат картофено нишесте и “подправки”? Би ли споменал някои марки от тези продукти?

 20. Мда, да се чуди човек как сме живи още…

 21. Жоро, с голямо съжаление ще ти кажа, че аз лично не знам фирма, която да продава кисело мляко без картофено нишесте /освен ако не са сменили технологията и не са намерили друг сгъстител/

 22. Николай Цветков
  31/08/2009 - 16:18

  Не знам дали ще излезе, ето връзка към голямата картинка:
  http://photos.tsvetkov.be/imag.....246355.jpg

  Млечна салата Кенар. Млечна – дръжки. Бъкана с нищесте. Пардон, модифицирана скорбяла. Ако не се сещате, спомнете си проверката с йод. 😀

 23. Е то аз не съм пробвал с киселото мляко, но резултатът трябва да е същият. А щом при млечната е такъв резултатът … ясно е, че в киселото мляко има и друго освен мляко и закваска

 24. А то кво беше – слагахме картофче и пляс капка йод …

 25. Магаданс
  31/08/2009 - 16:25

  По повод коментар №2 : Най-вероятно и в днешно време (даже съм сигурен) тазе месари в Германия пак биха ги “обесили” по съвременен начин. В потвърждение, наскоро закусвах в Германия, в пансион (така им викат на малките семейни хотелчета) и на закуската имаше такова вкусно прясно мляко, жълто и гъсто, каквото никога не съм опитвал, може би в някои далечни детски години, но не помня чак така да е било. Та това е, драги…

 26. Ама вие що си мислите, че само у нас се ползват тези неща. Щото аз например много добре знам, че Dera Food technology, Sojaprotein, LYCKEBY CULINAR, The solae company -оперират в цял свят. Е-тата са широко разпространени супер навсякъде и така. Някои от Е-тата биват забранявани в дадени страни, а в други са разрешени – например 🙂
  по същия начин генномодифицираната соя е такъв един велик продукт, дето някъде не може да се ползва.

 27. chrisbrown2
  31/08/2009 - 16:19

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up)

 28. Moля те дай повече инфо за киселото мляко и картофите, че ние ядем само На Баба и тази публикация ме стресира. От къде го имаш тва инфо!? То не че има нещо лошо в комбинацията картофи с кисело мляко, ама все пак да се позоваваме на факти. И накрая дайте да видим наистина какво казват експертите и кои са тези експерти, защото е недопустимо в държава от EU да не знаем какво има в продуктите. Недопустимо е да няма контрол. Все пак някой следи какво се пише на опаковките и това дали се спазва съдържанието.

 29. Ангелов
  31/08/2009 - 18:46

  Планков супер си егати чувството за хмор. Направо ме уби:)))

 30. коментар от Свежо: 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

 31. коментар от Свежо: такива неща не ям

 32. марто
  31/08/2009 - 19:42

  Аз също имам опит в споменатата индустрия и съм виждал как се прави кисело мляко. Може да ви учуди, но киселото мляко се прави от истинско прясно краве мляко плюс закваска. Виждал съм и как млякото се чака няколко часа, докато достигне нужната киселинност, след което се разфасова и се оставя да доузрее в кофичките при висока температура.

  И това е тук и сега – в България.
  Не отричам, че е пълно с боклуци, защото и тях ги знам как се правят, но има и истински продукти, което ме обнадеждава поне малко.

 33. @plankov като се свари млякото няма проблем с бактериите.

 34. Проблемът с бактериите е един /не ми се развиват теории за пастьоризацията, щото тя е едно на ръка/, друг е проблема, свързан със добавките, които бабите слагат.
  Иначе аз домашно кисело мляко много обичам
  Имам възможност да ям понякога 🙂 Ама и млякото, прясното е от хора, от които не го купувам 🙂

 35. коментар от Свежо: Аз ям и нищо ми няма, тя соята не е вредна. Впрочем, те си и признават за липсата на месо в продуктите, макар и косвено. Върви например една реклама за луканка без холестерол. Това няма как да стане, ако беше от месо, нали?

 36. За мен в хранителният сектор у нас нещата отиват към тотална химия във всичко в името на евтин краен продукт продаван на различни цени според рекламата.Дори “Био” продуктите са с анти био съставки.
  За ядене на “чиста” от примеси храна трябва да си производител или да купуваш от сигурен такъв-месо,мляко,плодове,зеленчуци,брашно.Връщаш се в пещерната ера,но това е гаранция,че децата ти няма да развият рак на 30.
  Този принцип се развива навън-в Рим например малки магазинчета зареждат от производители храна ,която ме връща в детството с невероятен вкус.Хората са свикнали да пазаруват всеки ден малки количества,защото такава храна бързо се разваля

 37. Бе в интерес на истината, след като наскоро с приятели обсъждахме гъстотата на киселото мляко “Боженци”, се присетих и направих теста с йода. Ми не, не ми показа нишесте. Честно. А и вкусът на въпросния продукт си е баш като на кисело мляко (за разлика от нещото “На Баба”). За сведение ще кажа, че проведох теста тъй да се каже паралелно – с домашно заквасено кисело мляко, направено от истинско прясно мляко от съвсем истинска крава (гарантирано). И в двата случая йодната капка не “удари” на нишесте. Ма то и вкусът на “Боженци”-то няма нищо общо с данониадите де.

  И не, работата ми няма съвсем нищо общо нито с киселото мляко, нито с хранително-вкусовата промишленост, просто споделям. 😀

 38. Значи е възможно
  1. Това да е нова марка, която търси налагане на пазара
  2. Да има нов заместител, който да не е нишесте, щот от 2005 до сега със сигурност има промени в технологиите

  3. Много скъпо би излязло на производителя, ако кара на суровина “прясно мляко от България”, щото
  1. Изкупна цена през зимата на 1 л мляко – 0,50 лв
  2. Имаме търговски надценки, различни от тези на производителя на кисело мляко – 0,50 лв/литър мляко
  3. Производствени разходи – около 0,30 лв/ литър мляко
  Обща цена – 1,30 лв без печалбите на производителя…
  При цена на млякото 0.80 лв в магазина сме супер наред… само, че постигането на точно определен % масленост изисква още разходи…

 39. Апропо, евтините млека нямат нишестета, но работят с некачествени млека

 40. Обща цена от 1,30 на литър, или на кофичка от 400 гр. обаче? Щот една кофичка от туй въпросното струва 90 стотинки…

 41. mihailmanov
  31/08/2009 - 21:42

  коментар от Свежо: Е………Х ТИ КАКВИ БОКЛУЦИ ЯДЕМ. НЕАМ ДУМИ.

 42. Повечето от тези интересни факти ги знаех, но сега като ги прочетох се погнусих адски много за пореден път. Особено ми е мъчно за киселото мляко, защото на времето ми беше любима храна, а сега е едно такова….

 43. И аз повечето неща съм ги чувала, чела, но така наведнъж информацията ми идва малко на нагорно… Но то не остана какво да се яде и затова и аз действам на принципа – каквото ми се яде в момента, в малки количества и без много да му мисля.

 44. Темата е добра, но ще контрирам мнението на доста хора като потребителя “opexume”, че модерната хранително-вкусова промишленост е отрова, а методите от 19 век са панацея. Няма окончателно научно заключение, че Е-тата, синтезираните белтъци и прочее водят до рак, а на Запад изследвания по темата се правят постоянно. Няколко доказано вредни Е-та са били забранени, а на други им се носи лоша слава заради негативни, но не окончателни изследвания. И за това мога да дам някои примери.
  Всъщност опасно е и сляпото доверие към домашните стопанства на бабите по селата. Много от техните животни не са виждали ветеринар, бъкат от бацили (а токсините на някои бацили издържат на варене), понякога и от паразити. В процеса на ръчното доене животните често “изтропват” каквото могат, hopefully около съда с млякото. Е, в противен случай млякото се прецежда и поема към пазара. Няма да коментирам личната хигиена на домашните производители (много от тях нямат баня), съхранението на продуктите и пр. С две думи през пещерната ера хората не са развивали рак на 30, защото просто не са живяли толкова. Модерните технологии непрекъснато увеличават продължителността на живота.
  Също не бива и да наричаме “химия” всъщност изцяло природните соя/нишесте/суроватка/кости/хрущали/палмово масло. Гадни са, но не са химия.
  В заключение ще отбележа, че у нас имаме СЕМ, които бдят да не видим гола цица или етикета на някоя бутилка по телевизора, министерства на спорта (линк към статията на Пепи за олимпийската химия), на културата (които не знам какво правят, нито организират, нито забраняват Мъдоня или Dimmu Borgir), но няма кой да ни каже какво консумираме.

 45. Знаете ли че!-имаше такава рубрика по бг радиото едно време. Гърците идват в България и си копуват телешко месо 1кг.,свинско месо 1кг.и сами си правят кебапчета и кюфтета.Взимат си за готвене и никога не се доверяват на нашите бояджийско-колинарни умения,колкото и да се хвалим и да се бием по рошавите гърди.За сега само една фирма успява да задоволи вкусовите ми качества от месо и колбаси.Ако не прозвучи като реклама ще я кажа-БРАТЯ КЪРТЕВИ-с.РАДИНОВО. Може би защото са вкусни,са много по-скъпи от другите.Единствения контрол ,-това е контрола на копувача.Моя девиз е -Опитвайте и после копувайте….

 46. lorddragon
  01/09/2009 - 01:10

  коментар от Свежо: мда.. на всички са ни известни тези неща, ама нищо не можем да направим… който иска да яде истинско сирене, или месо, или мляко, или каквото и да било, ще трябва сам да си ги произведе 😉 😉 (beer) (beer)

 47. коментар от Свежо: Saumi каза:”Аз ям и нищо ми няма, тя соята не е вредна.”
  http://bulgaria.indymedia.org/article/35446

 48. Статията е хубава и ме кара да се замисля за живот на село. И ще си я разпечатам. 🙂
  Но Longanlon, “гражданските комитети на съответното село” ми идват в повече:-)

 49. E, малко съм се поизхвърлил с това, но наистина преди 18 в. по германоговорящите земи властта е била силно децентрализирана, не е имало полиция и законът се е налагал главно от местни граждански комитети. Които не са си поплювали.

 50. milena_v_i
  01/09/2009 - 09:49

  коментар от Свежо: Край минавам на фотосинтеза. 😀

 51. коментар от Свежо: към последно пишешщия- страхотно, но трябва да живееш като шаолинските монаси, е желая ти успех! (thumb up)

 52. коментар от Свежо: а пропо, пробвала съм фотосинтеза, но съм много гладна след това…………..

 53. Anna Moritz
  01/09/2009 - 16:06

  които не е чел за соята, моля > http://dieti.rozali.com/dieti-.....11174.html . Така че не е толкова страшно и вредно, дори и под формата на мляко 🙂

 54. Anna Moritz
  01/09/2009 - 16:09

  … или на кренвирш 🙂

 55. Не бе, соята не е вредна – много е полезна даже. Даже бих ял тия соени кубчета дето се продават (55% протеин!) ако не бяха толкова отвратителни на вкус. Вредни са всички химии, които ръгат вътре за да замирише и да се овкуси соята като месо.

 56. Не бе, не говорим за вредното, говорим за това, че потребителя всъщност не е информиран.
  Иначе малко са нещата, които са вредни и се използват у нас /вредни според Австралийското законодателство, например, но разрешени в ЕС/
  Апропо, те и вредите не са особено доказани, поне не за много неща, например за генномодифицираната соя 🙂
  Та, въпросът е, по-скоро: Бих ли ял сирене, ако знам, че то всъщност е с растителни мазнини и без мляко?

 57. Да,съгласна съм, че евтините млека не работят с качествено мляко. Наистина не всеки производител може да си позволи да дава много пари, за да предлага качествен продукт. Но пак не ми става ясно – от къде идват тези данни, може ли да ги публикувате тук, за да е ясно кой е правил анализ или изследване. Аз лично винаги съм искала от произволно избрани храни да занеса за анализ и да видя какво ще се получи…

 58. pivanova, аз горе съм писал, че съм работил в тази индустрия.
  Анализ не съм правил, щото бях просто стоковед, който съхраняваше соевите истории, подправките, оцветителите, колагена и тн, анализ, който да ти определи точно какво са сложили вътре – струва кинти. Те щи кажат – има
  мазнини – 50%
  въглехидрати – 15%
  белтъчини – 25%
  Изследванията, които по закон се правят са ограничен вид, които са взависимост дали продукта е с животински произход /изследва се за наличието на 5-6 вида болестотворни бактерии/, дали е млечен, дали е растителен и тн.
  Всеки производител отива до Регионалната дирекция по държавно-ветеринарен санитарен контрол /когато стоката е с жив произход/ – киха си – вадят му удостоверение, че стоката е годна за разпространение и той с това удостоверение си продава стоката. като дава и на търговците – копия.
  При фитосанитарния контрол – нещата са същите.

 59. Преди години и аз се прецаках с едни плодови пуншове. Мислех си ,че вкарват млени портокалови кори, а се оказа някакво лепило – тапетен тип което да сгъстява течността.
  Филмът с дьо Фюнес Крилце или кълка е по – актуален от всякога.

 60. milenbog7a
  01/09/2009 - 18:33

  А защо ne погледнете и вредната страна на соята?
  Например тук:
  http://www.healingdaily.com/de.....et/soy.htm

  Както се казва, това че соята е растителен продукт не я прави автоматично повече полезна.

 61. коментар от Свежо: Нали имаше един виц преди време дето отишъл един директор на завод за крамвирши при друг да види що тяхните кремвирши са толкова по-търсени от неговите. Почнал да сверява рецептата… Такааа, 10% рога, 10% боя, 10% лайна, 10% кайма?! Ааааа, ама вие и кайма ли слагате бе?!

 62. Поли Козарова
  01/09/2009 - 20:56

  Много голям проблем е ниското качество на българските храни, както на млякото и млечните продукти, така и на месните, същото важи за плодовете и зеленчуците.

  За съжаление, българските храни са окупирали нашите магазини и хипермаркети. Понеже в къщи сме любители на немските колбаси, ни прави впечатление как се внасят съвсем ограничени серии от тях и скоро след това изчезват от магазините завинаги. Защо ли?

  Цените са почти колкото на българските, а на етикетите им точно можеш да проследиш колко процента са месото и сланината (чистото месо е над 80%), което е невъзможно да стане при произведените в България. Вкусът, разбира се, е съвсем различен.

  Но това не е проблем за умиране. Проблемът за умиране е че некачествената храна се отразява ден след ден върху здравето на българина – на практика няма орган или система в човешкото тяло, които да се увреждат от натъпканите с хормони, антибиотици, оцветители и ароматизатори, консерванти и соя наши храни. А след това се чудим защо българите толкова много боледуваме и толкова млади умираме…

 63. Бе незнам, как така млади умираме, при условие, че нацията застарява… Или викаш, пенсионерите щото нямат много средства и щото не се тъпчат с тъпотии, та за това живеят повече време

 64. Иво Апостолов
  01/09/2009 - 21:13

  А защо ли известна фирма за производство на натурални сокове масово изкупува тикви, макар да не предлага натурален сок тиква. Предполагам отново на всички технологията е такава, но замисляли ли сте се как един прясно изцеден фреш (чаша) от треторазрядни портокали струва 4 лева, а натурален сок 1 литър (100% го водят) е по 2.20 лева.
  После разправят, че Костов бил ликвидирал химическата промишленост в България. 🙂

 65. Сладко си приказваме, но тиквите са добра маса за производството на много сокове, щото хем са леко сладки, хем при повече ароматизатори и овкусители – добиваме перфектен сок…
  Апропо, аз никога не съм разбирал, що аджеба се води 100% натурален сок, като това е просто сок…
  Истината е, че в 100% сок не се използват едни заместители, дето в другите ги има. Но пък за сметка на това си имаме вяскакви дурги неща…

 66. Блага
  01/09/2009 - 22:28

  Поздравления, Планков.
  Забавно поднесено суперсериозно инфо.
  Чудя се, дали ако селяните се върнат по селата, гражданите ще ядат по-качествена храна, макар и по-скъпа 🙂

 67. За тиквата – купете си сок от ананас на Пфанер и ще усетите къде отива тиквата. В началото бях зачуден защо ми мирише така, ама после ми казаха…

 68. Yadyalkovski
  02/09/2009 - 12:14

  plankov, otbelqzwam se za da znaesh che postingyt be procheten ot bulgarin zhiweesht w USA i be interesen. Powecheto neshta sym gi podoziral.. no pyk ne qm meso. Pri nas mesoto chesto ima neestestwen cwqt. Az po princip si se interesuwam i cheta takiwa neshta.

  no tuk me utrepa che si kupih sok na Rausch i ne widqh nikyde da pishe Diat ili sugar free.. pyk sled kato go izpih widqh che wytre imalo aspartam 🙁

 69. Николай Цветков
  02/09/2009 - 12:26

  В евтиното кисело мляко се слага сухо мляко, внос от чужбина щото е по-евтино, и растителна мазнина – същите лайна, които ядем със сиренето. Пляс в хомогенизатора и айде. Кеф ти 0,1%, кеф ти 3%.

 70. E сухото мляко изобщо не е чак толкова евтино, виж сухата суроватка 🙂
  или пермеатът 🙂

 71. Определено няма ясен и точен анализ потвърждаващ за карт.нишесте в моето мляко. Чао на всички и като цяло браво за темата, ама следващия път по конкретно и с даказателствен материал 🙂 а до тогава нищо ни мой ма откажи от млиекотo 😀 🙂

 72. House M.D.
  02/09/2009 - 15:23

  Който е сложил нишесте в млякото, добро не е видял. 🙂 От икономическа гледна точка. Затова нишестето в млякото действително е рядкост, а сред народа циркулират разни митове и легенди как се правело.
  Проблемът с киселото мляко е сериозен, но не от вчера. По-дъртите, ако си спомнят “Сердика”, преди 90-та година, пак си беше блудкаж.

  Основният проблем всъщност е, че ЛББ държат монопола за качествена закваска и дерат кожите на всички производители. Закваската се изхабява, което налага редовното й закупуване, а излиза скъпо. Това е основната причина нашето мляко да прилича на нищо и половина.
  По-малко активни бактерии, по-малко киселинност, по-висока дълготрайност.
  По последния показател се изравнихме горе-долу със Запада, където квасят предимно с термофилен кок (Streptococcus thermophilus) и правят йогурт (йогурт и кисело мляко не са едно и също, освен при превода). Термофилният кок е по-невзискателен към средата, прави млякото по-сополесто, по-трайно, по-_не_истинско_.

  Истинското българско кисело мляко по БДС е скъпа работа: съдържа само прясно мляко и закваска. Всичко останало не е българско кисело мляко. По-скоро скапан йогурт.

 73. аз не говоря празни неща
  http://www.bobal-bg.com/showpr.....38;pid=165
  Тук можете да прочетете за някои неща 🙂
  Цени нямам право да казвам, първо щото и да ги знам, те едва ли са актуални, второ това е търговска тайна.
  Но факт беше, че нишестето вършеше супер работа

 74. House M.D.
  02/09/2009 - 15:45

  Ааа, не, не говориш празни неща. Ползват се, прав си. 🙂

 75. Сега нямам идея докъде може да сме стигнали… но доколкото знам преди години сухите истории нещо на вършеха работа, поради няква си причина… Та затова им требеше живо млеко

 76. House M.D.
  02/09/2009 - 16:11

  Специално за лактобацилуса, той е много капризен. Затова се казва, че киселото мляко е по-добро, по-сигурно мляко. Понеже, щом се заквасва, явно изходните суровини са били наред. А именно, прясното мляко не е било с антибиотици или токсично натоварено. Сега са го измислили, просто защото млякото ни се прави вече с преимуществено количество термофилен кок. Истинското кисело мляко съдържа определен брой лактобацилни бактерии на 1 грам, които се множат прогресивно, няма как да издържи 7 дни без промяна. Лактобацилите са упорити копеленца и правят висока киселинност. Каквато при сегашните млека ние не усещаме. 🙂

 77. Заради това имаме срок на годнос 1 мес, егати

 78. House M.D.
  02/09/2009 - 16:24

  Ааа, има и по повече от месец. Ама те си знаят какъв йогурт правят! Да не му спамим темата на Стойков.

 79. коментар от Свежо: 😀 😀 😀 😀 😀

 80. Онлайн
  03/09/2009 - 18:44

  Да се чуди човек вече какво да яде.Те ящонците квадратни дини направиха (за да заемат по малко място) с напредването на Г.инжинерство жална ни майка.

 81. Тук http://bgkulinar.net/news.php?newsid=2114 има един стар анализ за киселите млека.

 82. 3D Уеб Дизайн
  04/09/2009 - 15:22

  Всъщност при теста на сайта на КЗП, кисело мляко “На Баба” въпреки цената си се оказа едно от най-некачествените, да не говорим че много по-евтини млека бяха много по-качествени от него. Никога не съм купувал този боклук, гъсто мляко без никакви естествени съставки. Доказано с маса химически тестове. Ха да ви е сладко, гледайте още реклами 🙂

 83. защо не кажете,как се инжектират и оводняват пилетата и месата в спец.инсталация,та след размразяване да са обемни и сочни.аман от ментърджии.БДС има статут на закон и трябва да се спазва а не да се заобикаля.трябва да задължат производителите и търговската мрежа на видно место да укажат европейския запис на различните прибавки Е..какво точно означава и какви са допустимите безопасни норми за човека в различна възраст,сега е пълна мъгла.

 84. Anjelina-julia
  05/09/2009 - 13:48

  коментар от Свежо: 😀 😀 😀 (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 85. Преди 7 години работих няколко дни в “САЧИ”.
  От точно толкова не ям и не купувам никакви кремвиши-ни “сачи”,ни “кен”..нито никакви.
  В суров вид кашата е просто отвратителна отврат-сива и сополеста.като се свари в автоклавните им там помещения…излизат розови стегнати кремвирши.
  Мда, на втория ден дойде една “делегация” от ХЕИ,та пуснаха премного от аромата на телешко,страхотна вкусотия-количките с кашата идваха от едно помещение само за посветени-вратичката се отваряше и после се заключваше пак, и така!Супер-производствена тайна беше-какво има зад тая врата и какви каши се бъркат там!?
  ….
  А за млекцето ще ви кажа-едно време хората от планината ,като им се изгубел квасът,слагали в гърнето за подквас една шепа мравки,събрани под боровете,вързани в кърпичка-е ,жалко за мравките,ама ставало пак киселото мляко,ха,ха-това беше ПРОИЗВОДСТВЕНА ТАЙНА-ПОДАРЯВАМ ВИ Я!
  …..
  И ,мерси ,за тая статия,която не ,че ме изненадва,но ме кара да правя съпоставки с изсичането на амазонските гори…До скоро не знаех за какво им са тия площи-мислех си наивно ,че бедните селяни си сеят нещо за ядене,щото умират от глад!!!!А ТО НЕ БИЛО ТАКА-ГОЛЕМИТЕ КОРПОРАЦИИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СОЯ ГОНЕЛИ ХОРАТА ОТ ЗЕМИТЕ ИМ И …СЕЩАТЕ СЕ ЗА ЕКО-КАТАСТРОФИТЕ ,ОЗОНОВИЯ СЛОЙ , И Т.Н.!
  И излиза ,че тия алчни копелета,секат амазонската гора ,за да ни задоволяват с “колбаси” “млекца”…и всичко що е за ядене!?
  Ето ,как човечеството ще си изяде ЗЕМЯТА!

  Някои питат ,ама къде е Господ,той не вижда ли!?
  Ами ,вижда ,вижда!

 86. Дискусията относно Е-тата е по-дълбока и аз лично не иска мсе намесвам в нея
  1. В много държави има забранени едни Е-та, а в други същите тези са разрешени
  2. Някои от Е-тата не са изследвани напълно и биват забранявани на по-късен етап, когато се установи, че те са вредни
  3. При гласуването, приемането на такъв тип законодателства, лоби-групите играят много, щото вие кво разбирате от Е 1456, нищо… тези наредбички се приемат от съотв министерство и продължават напред с пълна сила.
  Преки доказателства за това върху какво точно влияе и в кви дози, също понякога е трудно да се каже…
  Та нека спрем с Е-тата, и ядем това, което ни харесва.
  Само да внимаваме за годността на стоката, но това ще е друга статия, която може би ще ви напиша – Как търговцие удължават изкуствено срока на годност 🙂 Лека Ви вечер

 87. Към автора на статията за креМвиршите,сиренцето,картофите и киселото мляко:Уважаеми,всичко това са достижения на Демонокрацията.До 1989г колбасите по БДС се деляха на малотрайни и трайни .БДС регламентираха и суровините и качествените показатели.Имаще органи ,механизми за контролиране качеството на продукцията,включително и на храните.Качеството се определяше като степен на съответствие на качествените показатели на изделията и жраните на стандартизационните документи.Този подход се оказа,че спъва технологичните новости.С реформите и преминаване към пазарна икономика обаче обърнахме гръб на качеството като степен на съответствие на БДС.Днес даже няма БДС,има някакви технологични лицензш.Днес никой не говори за качество на стоките,за контрол на качеството .И изобщо тази област е напълно неконтролеруема.

 88. Мда, днес има БДС, но търговците нямат право да го употребяват, ако не са го изпълнили.
  Вместо това те употребяват ISO 22000, ISO 9000 и разни такива, които са все за управление – в първоия случай на безопасността на стоката, във втория случай на качеството.

 89. @3D Уеб Дизайн

  Tаблица е от БНАП не от КЗП (http://www.bnap.org/?p=79&test=1) и всъщност не виждам нещо нередно в нея. Тя е таблично изображение на съдържание на различни показатели. Цялата тази информация, която е представена надлежно според мен е показателна, че просто има различно съотношение в различните млека, което може би е причината млеката да са различни на вкус и киселинност. А за картофено нишисте въобще не става и на въпрос.

 90. LittleMato, тая информация може да я сложиш в един коментар или да пуснеш линк. недей да слагаш сто коментара един след друг.

 91. LittleMato
  08/09/2009 - 12:00

  Мерси за забележката! Опитах се да я пусна наведнъж още в началото, но не стана. Нямам линк за съжаление, имам го на ПДФ файл. това е откъс от една книга: “СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ СРЕЩУ ЗДРАВЕТО” от Д-Р АТАНАС ГЪЛЪБОВ
  Поздрави и съжалявам за нескопосания постинг!

 92. LittleMato
  08/09/2009 - 12:58

  Опитвам отново:
  СОЯТА ‐ “съвършената храна”
  През 1913 г. соята се счита не за храна, а за суровина за промишлеността. Сега в САЩ има 72 млн.
  акра, засяти със соя. Соята се използва за:
  ‐ храна на пилета, пуйки, свине, крави и сьомга;
  ‐ за производство на маргарин, мазнини за тестени сладкиши, подправки за салати (соев сос);
  ‐ в промишлеността ‐ за производство на пластмаси, изкуствени влакна, бои, лакове и др.
  ‐ изолиран соев протеин се произвежда от това, което преди е било считано за отпадък ‐
  обезмаслените отпадъци от шушулките, които изглеждат и миришат ужасно.

 93. LittleMato
  08/09/2009 - 12:59

  Пак не стана – съжалявам. Ако искаш – прати ми майл, схте ти я пусна и ти можеш да я добавиш. Аз очевидно не мога.

 94. Виктор
  12/09/2009 - 09:49

  Нека добавя още нещо и за млякото и млечните продукти. Един приятел изкупува мляко. Та за да се тества млякото, дали не е разредено и е истинско се правят множество изследвания на състава. И познайте! При разреждане на млякото, с цел да се запази протеиновия и маслен състав, хората продаващи си млякото добавят не какво да е, а животинска(най-често конска) пикня…Така, че то не са само фабриките, ами даже и дребния млекопроизводител с 2 кравички се опитва да изкара някой лев отгоре, продавайки неща дето е по-добре да не знаем какви са…

 95. Аз не разбрах всъщност как установихте, че е конска пикнята?!? Щото аз съм 200 % убеден, че в България е супер трудно да се установи дали една пикня е конска, магарешка, овча или свинска, или квато й да е
  Второ – няма логика да се слага конска пикня в млякото, и изобщо квато и да е пикня, щото пикнята не подобрява нито един от показателит, с езкл. на показателя количество.
  Пък в млекопрекупвателните центрове има мобилни лаборатори, където изследват концентрация на бактерии, масленост, и ала бала.
  Виж за добавяне на животинска мазнина (мас, лой) в комбинация с вода е нещо срещано – в т.нар. Софийски млечен пояс 🙂

 96. Виктор
  13/09/2009 - 11:56

  Установено е от самопризнания на хора продали си млякото на въпросната млекопрекупвателна. Ако искаш не вярвай, на това му се вика “to live in denial”. И ако някой си мисли, че се спазват всички хигиенични изисквания в цеховете за колбаси, салати и всякакви полуфабрикати, нека е така…

 97. За хигиенните норми, аз не искам да коментирам. просто, щото там си има едни сертификати, едни сертифициращи организации, дето малко са същите като независимите финансови одитори. Спорно е доколко работи този модел.
  От друга страна, обаче мен все ми се струва, че тези самопризнания са леко казано – ебаване с човека, пред когото са направени.
  Защото, въпреки, че не съм микробиолог или технолог, все ми се струва, че ако сложа конска (или квато) и да е пикня, ще получа нещо на което му викат “суроватка с извара”, демек има риск млякото да се пресече, пък аз не виждам смисъл от “пресечено” прясно мляко, което да се продава, щото просто никой няма да го изкупи… Както и да е

 98. ПП аз освен това, виждаш ли също съм бил в бизнеса с продаването на прясно мляко, та за това съм много убеден, в това, което казвам.

 99. По въпроса за соята: Наскоро се помотах из няколко вегански (т.е. – на вегетарианци-екстремисти) и анти-вегански странички. Основното възражение против абсолютното спазване на вегетариански режим с години се оказа следното: един от основните (ако не най-големия) източник на белтъчини при такъв режим са соевите продукти. И знаете ли защо това е проблем? Защото соята е много богата на фитоестрогени (т.е. – на растителни вещества, много подобни на женските полови хормони). А те – като всяко друго нещо в излишък – увреждат здравето.
  Кренвирши значи… И после – мъжете се феминизирали.

 100. LittleMato
  21/09/2009 - 07:35

  Опитах се да пусна един материал за соята, но по неизвестни за мен причини не минава. Там беше описано това, което pnp5q написа, а и доста други възражения. Списакът е доста дълъг… и безспорното заключение е: избягвайте соята, а по възможност я изключете от менюто си!

 101. Да се върнем на Бисмарк, който е казал, че всички мъже на Балканите, които загащват ризата си в панталона , са мошеници…..!
  Не купувам нищо от Данон. Спомням си, че когато стъпиха на нашия пазар, пожелаха да променят БДС, за да “легализират” млякото си, което е всъщност така наречения Йогурт, продаван навсякъде в Европа, но има много малко общо с нашето кисело мляко.Вече нямам вътрешна информация дали са успели.Но е факт, че днешните кисели млека издържат по 2 седмици отворени в хладилника. ЗА да имаш истинско мляко и сирене обаче трябва да имаш истинска крава, която да пасе истинска, чиста трева,да не яде костно прашно, да не взима хормони и антибиотици…, ерго трябва да имаш някъде чисто местенце, на чист въздух, с чиста вода….. Абе трябва да си някъде в рая!
  И понеже сме далече от там, вижте пак какво е казал Бисмарк!
  Ето защо си купуваме “здраве” от аптеката….

  Хубав ден на всички!

 102. БДС не е променено, поради което никъде на опаковките на Данон няма да видиш написано “Кисело мляко”, спряха и рекламите с хановете дето носили млякото си или квото беше там.

 103. Пфуу, да вземат накрая да забранят БДС, че ми писна да слушам за БДС, едва ли не БДС се е превърнала в Библията на ХВП.
  БДС отдавна не се прилага, щото като е правен, като са го създавали – никой не се е интересувал от цената на продукцията, а просто е бил необходим единен стандарт, с който да се съобразява цялата българска комунистическа производствена дейност.
  демек, да не се получава конкуренция между млякото на Пловдив и млякото на София. Ето защо вкарват единен стандарт и така се продължава.
  Днес, фирмите, които искат да приложат БДС ще трябва да са неконкурентно способни на пазара, щото всичкото това производство ще им излезе през носа.
  И не на последно място, за да не се заблуждават хората за този БДС, крайно време е някой да вземе да ги светне, че е нарушение позоваването на БДС, ако продуктът не е направен по тази технология.
  Но аз отдавна считам, че малко са производителите, които на опаковките пишат БДС № еди кой си

 104. Планков, да разбирам ли че си против стандарт в смисъл на изисквания за качество, в производството особено на хранир или си конкретно против БДС? Щото ми се струва, че ако отхвърляш идеята за контрол над качеството през целия производствен процес, така, че накрая да има продукт, отговарящ на някакъв стандарт, тая дискусия става доста философска….

 105. Chamby, в момента в България много от компаниите в ХВП внедряват
  1. ISO 9001
  2. ISO 22000 (или поне НАССР, което пък по закона за храните е задължително)
  ИСО 9001, отговаря за управление на качеството – т.е. винаги салам Закуска да има точно определен външен вид, вкус, плътност, и тн, т.нар. константност на продукта. Демек, ако днес си си поръчал Миш Маш “Планков”, и ти е харесал, то винаги, когато го поръчаш трябва да получаваш точно такъв Миш Маш
  ISO 22000 е разш версия на Hazard Analysis & Critical Control Points, последният е задължителен за всички предпирятия, които произвеждат храни. Задачата на тази система е да гарантира здравословни и безопасни храни на пазара, това обаче не значи, че ако ти си любител на Миш Маш Планков, че винаги ще получаваш такъв продукт с едно и също качество, но винаги ще получаваш продукт, който е безопасен за твоето здраве.

  БДС е технология, която дава точно определени насоки – как да изглежда един продукт. Например, все едно аз утре заграбвам властта и решавам, че ще има Държавен стандарт Планков, съгласно, който всичкият миш маш ще се прави точно по моята рецепта и технология. БДС НЕ ГАРАНТИРА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПРОДУКТА, гарантира единствено по какъв начин този продукт трябва да изглежда, какви органолептични свойства да има и тн
  Т.е. приеми БДС като фирмен стандарт ISO 9001, който стандарт в един момент е придобил държавен статут и е бил задължителен по време на комунизма.

  Аз например харесвам салам Закуска на Меком Силистра, и не харесвам този на Тандем. И двата не се правят по технологията на БДС, и тук проблема на производителите и потребителите всъщност е, че те го обявяват за салам Закуска, а той не е. Т.е. чрез използване на известни наименования от комунистическото минало, производителите налагат на пазара продукти, които не могат да се класифицират като такива. Саламите могат да се казват обед и вечер, но нямат право да се казват Закуска, щото закуска е съвсем друг тип салам

 106. Разбирам!
  И все пак влагането в колбасите на т.нар. “прат”, който представлява смлени нокти, перушина, кости и др. “хубавини”, от които няма да умреш, но трудно можеш да наречеш здравословна храна, не подлежи ли на контрол? Какво като си го произвел безопасно при условията на НАССР и си спазил качеството на ISO 9001? ОТ второто имам преки впечатления, то касае организацията на производствения процес, документацията проследяващия контрол и т.н.
  И при двете системи за управление на качеството и безопасността НЯМА изисквания, т. е. стандарт за естеството на продукта. Какво като е свеж този прат и е пипан само от хора с ръкавици и шапки на главите и е държан в специален хладилник и т.н. той все още си е прат.
  Говоря за изисквания, произтичащи от органи, чиято отговорност е здравословното хранене, които да предпишат и издигнат в стандарт условието, че колбаси се правят само от чисто месо, например.
  В този ред на мисли ми идва да обобщя, че държавата и нейните институции, както и корпорациите и фирмите някак си имат интерес да сме живи, но не и здрави. ИНаче как ще съществуват фармацевтичните компании, производителите на Е-та, как ще спадат разходите за производство и ще растат печалбите? Знаете ли, че в началото, пък и сега все още, първото правило в рекламата е, че тя не трябва да лъже!!!
  А че маргаринът е здравословен, какво е?

 107. Чамби, искаш висококачествена храна, да няма прат, да няма соя и ала бала, цената на продуктите тогава биха били такива, че ако в момента за един пенсионер покупката на кренвирш веднъж месечно е възможно, то при вкарването именно на висококачествени стандарти за храната, ще се окаже, че покупката на кренвирш е лукс за средностатистческия работник.
  Именно поради такива ценообразуващи фактори се налага търсенето на по-ниска себестойност, за да може повече хора да се докопат до това произведение.
  Да, има висококачествени продукти, които струват много пари, и те не се предлагат у нас, щото българинът приема луканката за деликатес и лукс (а пък другите хора, които искат хубаво месо не си купуват масовите произведения тип – кренвирш, бекон, луканка, и тн, те си купуват наистина чисто месо, ама сурово и после си готвят някви чудесии)
  Просто никой не те кара да купуваш тези продукти, а в скъпо производство никой не би инвестирал
  Да не би като гръмна скандала със сиренето, някой у нас спря да купува “сирене с палмова мазнина”?, не, а защо не, ми защото на потребителите им харесва този продукт.
  На мен ми харесва Датско бяло саламурено като продукт и аз си го купувам често. Не ми пука от какво е направено, искам само да не ме отрови, готов съм да платя 8 лв за килограм сирене с растителни мазнини и сухо мляко, и плащам, просто защото това е хранителен продукт, чиито качества ми харесват. Пък истинско сирене, ям на село, което пък със сигурност има много бактерии и е съвсем възможно даже да има и колиформи

 108. Планков, въпросът не беше ли за КАЧЕСТВОТО на кренвиршите и т.н.? Виж как неусетно пак заговорихме за пари! За коригиращото въздействие на пазара…..
  На стремежа към все по-големи пачалби е подчинено всичко в икономиката.
  Ами ако здравата храна се превърне в стандарт/закон и никой няма право да влага прат в колбасите и разни други боклуци, които не те убиват , но със сигурност те разболяват във времето, ще има свръхпредлагане на чисти храни. Какво мислиш, че ще се получи?
  И без това селското стопанство в ЕВропа се дотира. Какво ще му стане на собственика на Тандем или Белла като има един мерцедес по-малко? Алчността, приятелю е в основата на нашата монетарна система. Запитвал ли си се как в началото на всеки грипен сезон фармацевтичните компании предварително знаят кой грипен вирус ще е активен и услужливо ни предлагат ваксина за него? Защо пералните и елктродомакинските уреди са вече почти за еднократна употреба, да го хвърлиш и да си купиш нов…?

  Абе стана много философско, нали казах…..

 109. и не съм ЧАМБИ… ама карай!

 110. Добре, cbamby, просто никой не те кара да си купуваш кренвирши … апропо, кренвирш на цена от 12 лв, щото себестойността му сигурно ще бъде около тази – при нормално влагане на месо, демек почти 100%, няма кой да го купува. Това първо, второ, кренвиршът ще има около 80% брак м търговската мрежа – този брак какво точно трябва да го правим?
  Значи да субсидираме живо месо, за да направим един скъп продукт, който никой няма да купува, за да може накрая да изхвърлим субсидията?!? Това не е икономически обусловано.
  И не е логично, а ти ако искаш да ядеш супер истински неща – има си биопродукти и те определено не включват масовите продукти от типа на сирене, кренвирш, бекон и тн, най-малкото щото ако трябва и месото да е биологично чисто – е, ще трябва кренвиршът да стане 20 лв/кг… и само да вметна – тези субсидии идват от моя и твоя джоб, увеличаването на субсидиите ще доведе до увеличаване на данъците, демек на твоя разход. Хем от една страна ще плащаш повече данъци за да ти произвеждат био мио, хем от друга страна това ще е супер недостижим за теб продукт…

 111. Планков, много си ми странен. Защо бягаш от темата?
  Щяло да е скъпо, никой нямало да го купи…. Ще е скъпо, ако можеш да го сравняваш с евтините боклуци. ГОворим за стандарт, за норма – само истинско на пазара, което хората да ядат. Признавам, че е близко до съвършенството, но….само помисли, че при такова държавно изискване, скпрепено с държавна принуда, законите на пазара ще намалят цената. Проблемът е в широко отворената ножица между бедни и богати,в големия дял на сивата икономика, която не вкарва нищо в хазната, в липсата на правила или по-точно във факта, че те не важат за всички!!!
  Ти си знаеш само, че ще е скъпо и това е. И кое би спряло някой да ми опакова боклук и да ми го продаде като “БИО”? Защо да не печели много повече, след като е разрешено по принцип да се влагат боклуци?

 112. Щото не разсъждаваш логично и правилно
  1. Кренвиршът, беконът и тн са храни, които са предвидени за масова употреба, следователно трябва да са евтини
  2. Сивата икономика няма място в този спор
  3. за да лепнеш БИО, има сертифициращи органи, които ти дават това право, демек изследват наистина колко е БИО твоя продукт и те проверяват
  4. И дори по времето на бай Тошо не се е правел кренвирш с чисто месо, тогава се е влагал прат, сега се влага соя
  5. Хич, ама хич не съм съгласен да нямам избор на евтина храна, просто потребителят трябва да е информиран какво яде
  Това е проблемът, пък ако ти държиш на качествена храна, като за начало никога не би си купувал, нещо което е консервирано – а кренвиршът няма да издържи и 3 дни ако няма консервант в него – това ясно ли ти е?

 113. cbamby,

  не виждам защо искаш да поставяш неоправдани ограничения върху бизнеса и потреблението. ако някой иска да яде колбаси за по 4 лв. килото и е съгласен те да са от картон – това е негово право.

  държавата трябва да се намесва дотолкова, доколкото продуктите не са отровни и на опаковките пише точния състав, а останалото е работа на хората – те избират.

  не си присвоявай правото да избираш вместо хората какво те искат да купуват.

 114. cbamby,

  Отколе съм се зарекъл да трия всеки коментар, в който някой ми препоръчва да гледам ZEITGEIST. Спазвам правилото си без изключения, понеже хората, впечатлени от филма, забелязал съм, са с доста ограничен умствен капацитет.

  Сори пич.

 115. Хора мили!Тайна аз ще ви разкрия!Тихо да не прозвучи като реклама!Търсете “Истинския вкус”-Братя КЪРТЕВИ!с.РАДИНОВО.Елате опитайте и каквото искате кажете!Апосле пръстите си оближете!За голяма заявка!Без да има задявка!Осигорява се безплатна доставка!Сега за Панаира разлива се ибира!Не му мислете!Бързо им сеобадете!Да сте живи!Да сте здрави!Зло да ви забрави!ТУК СМЕ ПАК НИЕ!

 116. LittleMato
  29/09/2009 - 08:28

  Братя Къртеви какво е? Салам, сирене, кренвирш?
  Моля, уточнете се 😉

 117. ех приятели, за жалост много истина има в тази статийка, и тя не е ощастливяваща. към любителите на модерните технологии (имаше едно такова мнение, всъщност не проявих търпение, за да прочета всичките до тук, може и други подобни да са се пръкнали) имам само една забележка, вредността на въпросните Е-та и генномодифицирани храни не е категорично доказана, да, ама и времето от тяхната поява до сега (има няма 10 години на ГМХ) надали е достатъчно, за да се даде категоричен отговор, така че е най-малкото несериозно да се заключи по презумция че видиш ли били безвредни. това са бавни отрови, не убиват веднага. за ГМ соята, с неудоволствие ще разваля още нечий апетит и най-вероятно ще убия поредната илюзия, че членство в ЕС означава по-качествен контрол върху храните (по-скоро обратното за съжаление). ЕС членките отдавна са си продали душите на мерзосните хранителни концерни и в голяма степен са забравили вкуса на доматите. ето ви линкче, хайде две да са, да не речете, че всичко е само конспирация>

  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related

  http://video.google.com/videop.....038;hl=en#

 118. Ами не знам, обаче определено България не прилагаше такъв контрол върху храните по време на прехода, какъвто прилага ЕС
  Второ някои от Е-тата са например лимомена киселина, оцетна киселина и други такива
  Трето, Е-та са се използвали от времето, когато изобщо е можело да се купи пакетирана храна, т.е. и по време на комунизма, с тази разлика, че по времето на комунизма не се използваха толкова много видове, и комунистите не използват международната номенклатура, “Е”
  Четвърто, в САЩ много повече са забравили вкуса на доматите, щото в ЕС има истински домати, ама в САЩ няма
  и тн

 119. ама да, аз за големия дявол говоря, САЩ де, само дето и в ЕС нещата вече не са кой знае колко различни и за това има редица причини, основно политически разбира се.
  откога не съм яла салатка с вкус на зеленчуци… ти говориш за кренвиршите, ама тук не знам от какво прасе се правят пържолите, ръфаш картон и се радваш, уж месо, а с вкус на… всъщност по-скоро без. моят опит е от германия, а от година и нещо и от швейцария, как да е ,в италия сигурно още се срещат вкусни домати, ама по на север? даже и био продуктите не биват, за цени не говорим, важното е катофите да са кални… относно времето, имах предвид онова за генномодифицираните храни, не за Е-тата, а под Е-та нямам предвид такива като лимонена киселина. както и да е. за мен онова, което се случва в България никак не е изненада в контекста на онова, което става днес по целия свят. и в известна степен все още са ни спестени голяма част от европейските отрови, ама и на тях ще им дойде врмето, когато изведнъж няма да е важно дали е вкусна краставицата и къде е расла, а колко е права. блажени обаче верущите. и да ви е вкусно!

 120. е, направих си труда да прочета и останалите коментари и забелязах, че е можело и да си замълча, 2. защото вече има (по-горе) мнения от този сорт (cbamby) и 1. защото хора като longanlon са обрекли отколе подобни мнения на заличение, поради умствените недостатъци на своегорода мнениниедатели. няма нищо, скоро улиците най-вероятно ще се напълнят с индийски богове с по осем ръце, четири глави и прочие, а до тогава нека тези от третия свят да му мислят, ние да си ръфаме доволно кренвирша, важното е да ни е сладко.
  (авторе, прости! погрешно съм разбрала интенцията ти)

 121. “БРАТЯ КЪРТЕВИ”-Това е фирма за винаги пресни меса.Замразени там не се признават.Собствена луканка имат те.СУДЖУКА-превъзходен е !Опитай после коментара!Животно живо през вратата влиза!От дргата страна колбас излиза!За запознанства имат телефон,но може също на место!Бекона,пушеното на ниво!Качеството клиента определя!Цените малко скъпички -нали.Но здравето си ти пази!Ако тази информация е малка-обадете се на личната им секретарка.

 122. ^^Очевидно влагат в суджука си и екстази.

 123. Нова Телевизия
  18/10/2009 - 11:51

  Някакъв “специалист” обясняваше наскоро по телевизията как да познаваме истинското кисело мляко. Каза че истинското кисело мляко нямало “цвик”, суроватката която пускат някои млека. Аз пък винаги съм смятал че точно тази водичка е признак за истинско кисело мляко. И се опасявам че разните млекопраработватели се опитват да заблуждават хората по този начин – много нагло наистина, с псевдо консултации по разни предавания.

 124. valentingn
  19/10/2009 - 16:07

  [QUOTE]Longanlon казва:
  September 28th, 2009 at 4:00 pm
  cbamby,
  Отколе съм се зарекъл да трия всеки коментар, в който някой ми препоръчва да гледам ZEITGEIST. Спазвам правилото си без изключения, понеже хората, впечатлени от филма, забелязал съм, са с доста ограничен умствен капацитет.
  Сори пич.[/QUOTE]

  Забелязал съм същото. Вечно ги гони някаква параноя, четат простотиите в спиралата, и аз ги чета но от скука и за разнообразие а те сляпо им вярват. Молят се на чашата с вода преди да я изпият, повтарят си ен пъти “Аз съм щастлив”, “Аз съм богат”, често жени аноректички пасат трева и други забавни явления. Вечно лошите лекари и конспиративната фармация нищо не разбират.
  Да се върнем на кренвиршите. Mасовия Българин до толкова е обеднял, че проблема какво има в кренвирша най малко го вълнува. За предпочитане е да ги има на трапезата за да не умре от глад. Айде само да не се намери някой да спомене поредния индийски проскубан мързелив измекяр слънцеяд да вземаме пример от него. Не ям кренвирши понеже мога да си позволя да купувам храната която харесвам. Ако нямам пари или настане световен глад някой ден, и в кофите ще бъркам за да не гладувам. 🙂 В детството си много обичах варени кренвирши. Като гледам новаата реклама на LEKI и ми се прияждат зверски.

 125. Има доста изпитан метод за установяване на естествеността на храната,ако всичките успехи на химията са в състояние да излъжат вашите сетива,то все още не могат да измамят домашния ви любимец – куче или котка.Ако те я консумират значи не е толкова синтетична.

 126. За съжаление и този тест не е особено надежден – котките и кучетата лесно се лъжат по силните изкуствени ароматизатори, примерно. Помириши консерва котешка храна 🙂

 127. Малкото Мече Пухче
  12/11/2010 - 20:29

  Те домашните любимци верно може да ядат нещо, но това не значи, че това нещо е добре за консумация. Сещам се за случаи, при които в храна, подхвърлена на улични кучета, е слагана отрова. Кучето изяжда храната и.. умира.

 128. Нима не ти омръзна,и защо отново дръзна,коментари да ми редиш?Питам те приятелю а ти мълчиш?!!Всичко е пари и около тях индустрията Българска се върти,но не за теб и мен са отворни тези врати!Вземи сега ракийка си сипи,стига напразно енергия в теб да кипи!Ако искаш размисли,и нов бизнес хвани!Някоя нова книга напиши,талантлив си и ти личи,а мен на мира ме остави,но технолози неподкупни за дискусия покани!Сиренето,млекото и месото са много як филиал,и който стях се е заял,дръвчрто винаги е ял!Чакай че ме хвана ракийката!Ще поканя комшийката!Абее,аз имах ли жена?

 129. Шомев
  28/12/2011 - 18:00

  Затова и не ям кренвирши,не ям и месо,избягвам и сиренето. Няма вече нищо истинско.

 130. LittleMato
  28/12/2011 - 22:00

  Е какво ядеш, Шомев? Навсякъде е пълно с лай.а, но трябва да се яде нещо… Нито яденето е ядене, нито пиенето – пиене, нищо натурално, но нямаме избор, нали? Аз гледам домати сред пясъците на ОАЕ, от няколко квадратни метра изкарвам към 300 кг за лична консумация, но не мога да гледам и крави, и прасета, и грозде, и тн. та да ми е всичко биологично. О темпора, о морес – добре дошли в 21 век…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *