Какво пък е това?Днес гост-блогър отново е Николай Кралчев *

Сега както съм набрал инерция след статията за бимботата, няма начин да не спомена за един интересен феномен свързан с тях:

Той идва от великата и мистериозна страна Япония – страната, в която съжителстват множество интересни неща и всякакви невероятни ненормалщини. Като момичето на горната снимка…

В Япония, американската култура, както и навсякъде по света, е много популярна, но тамошните хора си я пречупват през собствения странен за нас светоглед и резултатите от това са често стряскащи.

Та там, много от момичета, които са от средна или висока класа намират за достоен пример за подражание бимботата – вискоуважаваните тъпи, руси мадами, обитаващи главно щата Калифорния. Степента на подражанието на японските бимбота е поразяваща. Те копират всичко което е свързано с понятието “бимбо” но го правят особено шокиращо. Ако в нашите задръстени мозъци визуално най-отблъскващото градско същество е мръсния клошар или може би някой дрогиран потен футболен лумпен, то е очевидно че опита и знанията ни могат да бъдат разширени болезнено. Как, ще запитате вие? Ето как:

Сега… след като се свестим, може би ще ни се поиска да рационализираме защо аджеба тия японски момиченца от добри семейства искат да изглеждат така. Отговорът е може би в кризата на моралните ценности в японското общество и в разпространението на егоизма и повърхностното отношение към живота. Тук нагазвам в дълбоки води, а лекарят ми препоръча да не мисля, така че спирам да представям обяснения.

Японските намазани момиченца може да ни изглеждат еднакви, но всъщност не са. Делят се на такива които само имат фалшив слънчев тен (като калифорнийско русо бимбо в резултат на калифорнийиското слънце) наричани “гангуро” и на такива, които добавят допълнително бял грим около очите – наричани “яманба“:

Другите атрибути на калифорнииското бимбо – избелена коса, изкуствени мигли, ярки курвенски дрехи, платформени обувки и т.н. – изглежда са идентични при тези два подвида на бимбетската раса.

Ако пренебрегна съвета на лекаря и пак се престоря, че мисля, бих казал, че екстремния грим на яманбите ги слага по-високо от гангурите, тъй като поне изразява някакъв протест, а не е само имитация на загорелите зурли на калифорнииските бимбота. Но пък белия грим е имитация на лосиона против слънчево изгаряне който се слага около очите и устните… да, лекаря май е прав, по-добре избягвам да мисля.

За тия дето четат английски ето още малко информация. Може да се научи къде точно в Токио да се ходи на лов за гангурота и яманби.

И за тези, които не четат английски нека отбележим – гангуротата и яманбите са напълно различни от т. нар. “FRUiTS” – мода популярна сред някои японски младежи, характерна с невероятни цветови и стилови комбинации на дрехи и аксесоари, коквито дори и Longanlon с неговите ненормални сънища не е сънувал.

—————————————————————————————

* Автор и на тая статия е Николай Кралчев, който, както преди казах, разбира и много други работи, а тая явно е една от тях.

Татуиране – репортаж на живо
Станах безочлив продажник

Коментари

 1. “Какво пък е това?” – Чучело. Това ми беше първата асоциация. Ама бива ли рано сутрин да слагаш такива неща в блога си, не е добре за здравето.
  Трябва да си пусна Morphine, за да се възстановя

 2. Магдалина
  31/10/2007 - 09:44

  Добре е да се обясни етимологията на “яманба”, това би показало до известна степен отношението на японското общество към това явление.

 3. HeYJIoBuMa
  31/10/2007 - 10:53

  Като изключим грима, тена и боята по косите, останалото ми харесва. Обожавам шарени и ярки дрехи – вече FRUiTS са ми новите идоли, макар че шаренията в облеклото ми не е чак в такива размери. Изглеждат свежо, не можеш да отречеш.

 4. Хора,тва е нек’во безумие-може да ги оправдае само ако е направено с пародийна нотка,но понеже не е така,тези хора трябва да бъдат съдени за престъпление срещу 4ове4еството.Нежната ми естети4еска душа това не може да го преглътне.Да,могат да ходят,както си искат,но аз ве4е не съм същата,след като про4етох тази статийка.А колко блажено невежа си бях до тази сутрин.Всъщност Тери Прат4ет го е казал много то4но-вмъкване със взлом в 4овешките редици!Не съм сигурна,4е автора има нужда от лекарски препоръки,но тези “моми4енца” със сигурност имат.

 5. Well… Happy Halloween.

 6. Много интересно. Като потърсих по нета снимки, не са чак толко шантави, явно вие сте избрали някакви крайни снимки.
  Все пак винаги съм твърдял, че Японците са извънземни.

 7. само помислете каква смелост трябва да имаш,за да се облечеш така…че и да излезеш навън, сред хората :))))
  като оставим настрана абсолютната безвкусица и кич – мен ме радва.

 8. Преди по-малко от половин век, в Европа, е било скандално и проява на лош вкус да ходиш с гола бръсната глава по улицата. Няма да лепя епитети или да соча с пръст, но очевидно някои хора не виждат по-далеч от носа си 🙂

 9. ” The basic look consists of bleached hair, a deep tan, both black and white eyeliners, false eyelashes, platform shoes (usually sandals or boots), and brightly colored outfits. Also typical of the “Ganguro Gal” look are cell phones covered with purikura stickers, tie-dyed sarongs, mini-skirts, hibiscus flower hairpins, and lots of bracelets, rings and necklaces.”

  вааа, колко кичозно:-) Нашите феноменки могат успешно да копират и това, ще им върви на имиджа 🙂

 10. @ SKOKLYO :това тук просто е ГРОЗНО!

 11. Да,сега ве4е вси4ко ми е по-ясно.Дори може да се каже,4е някои изглеждат направо добре,но това не важи за снимките по-горе.И незнам това за тях какво се явява,но положително има по-прекрасни и важни неща,в които 4овек да вложи енергията си.И все пак тия японци са луди.Никога не съм си падала по тях.

 12. МариЯна
  31/10/2007 - 14:45

  Жадувам да отворите дума за емотата :Д, каква ли виканица ще настане. Това едно на страна, те вече са и в България или поне техни протежета.
  Пътувайки за работа преди няколко месеца изпаднах в краен шок, някой ми бръкна в душевния мир. Едно девойче беше си обърнало дънките на обратно, басмените и джобове висяха, секретни игли ги придържаха към дънките, естествено под увитите около китките й парцали си личаха драскотини(явно не беше достатъчно смела за да си ги пререже качествено), дълга черна вратовръзка пристягаше врата й и силен черен грим, който грозеше иначе пъпчивото и тинейджърско лице. Бретоните са готино нещо ама по дяволите не са за всички. Кецовете(корейски) и бяха доволно съдрани разбира се отново черни и дълги със значки по тях. Разбирасе поне 10 значки имаше по себе си и все едни такива… Гледаше злобно из под бретона всеки пътник качващ се от нейната врата, разбира се седалки колкото искаш, но тя не е от “нормалните” хора, няма да седне редом с нас.
  И аз като Николай Кралчев, трябва да спра да мисля, че започвам да влизам в преразход.

 13. Магдалина
  31/10/2007 - 15:30

  В Япония просто им е скучно. А иначе – може би просто остарваме. Емотата сега изглеждат плашещи сигурно, но преди 17-18 години мен бабките ме сочеха с пръст по Раковска… Ех…

 14. Къде остана красотата,която ще спаси света!!!!!Истински красивото е онова,което разлива топлина вътре в теб,то излъ4ва любов,защото е създадено с такава,прави те по-добър и няма 4овек,който да не го харесва.Вси4ко останало е поза,елате ме вижте колко съм интересен и освободен,а всъщност се опитваме да запълним голямата 4ерна дупка в себе си…е,ама не е този на4ина,така няма да стане.Благодаря,но ми дайте малко старомодна красота,4е да ми светне пред о4ите!
  Колкото и да се преструват,4е нямат нужда от това,то4но то им липсва,за да оцвети сивите им души4ки и да ги направи мъни4ко щастливи.
  Айде,4е много се разприказвах.Ама тая тема ме вълнува!

 15. ебати, оставете хората да живеят, бре.
  ако това е техният протест или техния начин да изразят себе си-нека го правят. Стига да не пречат на някого реално, освен да му напъхват собствената му ограниченост под носа му-какво?я,пробвайте вие да се облечете така и да излезете по сентъра!!!!
  защото да се отличаваш е най-трудно…а още по трудно-да си първи.А сред тях е имало такъв.
  Да го еба-това,че ние и вие не го разбирате…еми…голяма работа.

 16. а и оглеждали ли сте се какви индивиди пъплят по нашите улици?

 17. HeYJIoBuMa
  31/10/2007 - 22:56

  Пак ги гледам и си мисля, че вече само тенът и гримът не ми харесват. Боядисаните коси ги преживявам. Изглеждат адски лъчезарно иначе. Наистина ли само аз го виждам това? Предполагам, че и техният външен вид се базира на някакви разбирания и култура, които са скрити за нас – може би харесват някакъв определен тип музика, имат си някаква дрога или де да знам какво…но аз определено харесвам цветните хора и много отдавна ми е писнало от скучния начин на мислене. Наистина са се поизсилили, но предпочитам да гледам тях вместо намусени и облечени в сиво хора, гордеещи се с това, че са като другите и в този смисъл не изглеждат кичозно…ебати трябваше да се родя в Япония!

 18. Ами да си живеят,бре,кой им пре4и!
  Това е само мнение.Вие па к’во толкова навътре го взимате.Трябва ли да харесвам всяка нова простотия,която се пробутва,за да не изглеждам ограни4ена.На мен това,просто,не ми харесва.А последното,което мога да кажа за себе си,е 4е съм задръстена.Имаше време,когато и аз ходех като “клоун” по улиците и вси4ки са ме зяпали,така 4е да се отли4аваш по този смешен на4ин никак не е трудно.А пък да си от първите винаги ми е било любимо,щото после става безинтересно.Та от позицията на опита смея да твърдя,4е това си е въздух под налягане,ама нека си го правят,щтом ги кефи.Само ми се щеше да споделя мислите си относно красивите неща,а тази статийка ми даде повод.Вие наистина ли не разбирате за какво иде дума или се правите!?За тия 4ове4ета е ясно,4е пубертета ги разбива,но това не е никакво оправдание.Та-истинската красота не предизвиква дискусии,тя е лема!Може ли някой да не харесва залеза или едно цъфнало дърво,а прекрасно изваяно тяло и не предизвикват ли те в 4овека само положителни мисли.Изобщо не се появява въпроса това красиво ли е,а само възклицанието:”Колко е красиво!” Ей,т’ва исках да кажа!
  А ина4е япон4етата са забавни,но аз се радвам,4е тоя етап в живот ми е ве4е отминал-сега ми е къде,къде по-интересно!
  И недейте с тоя обиден тон-пове4е усмивки,ей!

 19. хахаахха интересно, но почти изцяло са коментирали само жени тук…

 20. 🙂 нормално 🙂

 21. Hey Peter, thanks for the comment! Hope your tattoo came out well. Oh, and the torrent site for Bulgaria is zamunda.net, right? That’s what I’ve been using lately, anyway. Take care.

 22. Glad to see you’re fitting in well man 🙂

 23. Bulletbeast (Egasimus F.)
  16/11/2007 - 22:21

  а виждал ли си що е то visual kei? xD

 24. Повечето токийски гангуро са гимназистки от покрайните на града, които през уикенда бягат от скучните предградия и плъпват из Шибуя и Хараджуку. Дори и да е имала някакво идеологическо начало на тази мода, днешните cool kids вече си нямат и понятие. Ако ги питаш що се носят така, следва типично японско сумтене и повърхностен отговор от сорта на “Ами защото приятелките ми се обличат така…” Ама кой знае, те и лууз сокс първо се повиха в Япония, пък сега навсякъде ги има.

 25. ae tia macki sa strahotni. pove4eto momi4eta sa ednakvi- izruseni s 4erni qketa i tva e 🙂 tia sa ne6o suvsem razli4no i za tva sa seksapilni. mn sa krasivi i evalata im pra 4e imat smelostta da izlqzat taka :*

Leave a Reply

Задължителните полета имат *