Бюлетините бяха прозрачниВчера, като съвестен гражданин отидох да гласувам и понеже се постарах с химикалката ми направи впечатление, че като си сгънах бюлетината отзад си личеше къде съм драскал. Като се прибрах и отворих интернета разбрах, че Волен Сидеров забелязал същото нещо и сезирал ЦИК.

Честно казано, на мене ми е през хуя дали някой ще разбере за кого съм гласувал, ама това с прозрачните бюлетини е идиотско и нередно…

Обикновено казвам за кого ще гласувам, ако някой ме попита – тайната на вота е по желание, не е като да е задължителна. Не смятам, че имам основание да се страхувам гласно да изразя предпочитанията си. Така или иначе, в нашия град кметът върши отлично работата си от няколко мандата и макар да е от БСП, го подкрепям и му имам доверие. Да, социалистическата политика ми е силно ненавидна и никога не съм крил това, но на местно ниво, в общината, понятията дясно и ляво нямат никакво значение, щото досегът на общинската администрация с икономическата и социалната политика е точно никакъв у нас. Важен е човекът – дали е способен, честен, добър ръководител, дали има контакти, чрез които да привлече средства в общината.

Тъй, че, както казах, не ми пука дали някой от комисията ще види за кого съм гласувал, така или иначе ако иска ще му кажа. Но, както каза Димитър Димитров в коментар в блога на капитал, “на места като Гълъбово и крепостите на Доган познайте как е…

За пореден път Атака, които иначе не харесвам особено много, даже никак, единствени и/или първи се осмеляват да кажат на глас нещо, което е очевидно за всички, а никак, ама никак не е редно. Защото прозрачно управление не значи прозрачни бюлетини и ако само дотам са го докарали с прозрачността нашите управляващи, нещо не ме кефят.

Е, аз не съм фен на теория на конспирацията и затова си мисля, че фирмата, правила бюлетините ги е отпечатала на по-тънка хартия за да излязат по-евтино и да са по-малки като обем и тегло. Ама все пак…

—————————————————————————————————

Интереснa статия, която вероятно си пропуснал:

Дясното се спомина, да живее… дясното

 

Бимбо – руса, тъпа и с големи …очи
Татуиране – репортаж на живо

Коментари

 1. При техническото осигуряване на тези избори властите доста се узориха. Че то не бяха вносни големи пликове, че то не бяха допълнителни урни. Казват, на места бюлетините били над 5 м дълги – сигурно затова са използвали пелюр (тази много тънка полупрозрачна хартия), защото иначе такава мегабюлетина нямаше да може да се натъпче в плика, а той от своя страна нямаше да може да мине през процепа на урната. Удивително и много дразнещо за мен е как властите се препъват в подобни житейски детайли. Сигурно причината е в многото бимбота (и бимбовци) в администрацията.

  От изборите за европейски парламент аз принципно не гласувам (тук не му е мястото да излагам мотивите си), но синът ми добави още един детайл към техническите трудности на вчерашните избори. Когато се опитал да пусне плика в урната, тя вече била много пълна и пликът не влизал по никакъв начин. Та той го натъпкал насила, но пръстът му се заклещил в процепа и той си го донесе (пръста) напълно обелен и кървящ. И почти до полунощ се занимава с виртуозна употреба на всичките мръснопсувни попържни, за които можете да се сетите.

 2. Най-дългата бюлетина беше метър и двайсе.

 3. То беше сгъване, то беше печати два пъти, то беше плик. и не трябваше ли аз да си опаковам бюлетината в плика.
  Вече не ми е интересно с тези избори. А пък на парламентарните съвсем. И там ще има досиета в посления момент, и там ще има любовници по градове и села, демек – аз сички ви обичам отсякъде, звездите ви нося,и пак старите муцуни, дето цицат от политиката.
  Ми наистина не ми е интересно. Всяка година – избори. Благодаря от тоя избор, вече се оригвам.

 4. На мен още не ми излизат от главата въпросите:
  1. Колко пари са вложени=дадени на партиите, за да си подготвят предизборните кампании.
  2. Трябваше ли да се нароят партии и партийки за тези избори и да се размият гласовете? То цели сюрии от хора, кандидатстващи за власт.
  3. Неспечелилите кога ще си върнат на държавата парите?
  Пък за прозрачността – не е правилно, ама мина и замина и на следващите избори сигурно нещата ще са същите.
  А и още нещо – как така се получи на някои места – хем не са гласували 100% от хората, хем не са стигнали бюлетините и е трябвало да се допечатват? Кой изяде парите за тях?

 5. С тия темпове, до година-две ще черпим с баклава за някой байрям. Бахти простата нация!

 6. Ето това е вече абсолютна “прозрачност” на изборите. 😀

 7. @Uzumaki: абсолютно… чета, че и Мартин Заимов (или просто Мартин – кой как иска, ха-ха) го бил открил и сезирал ЦИК. И ЦИК ще се произнесе на 36-ти в шестък с обяснение, че “видите ли”, това е нормално…

 8. Прозрачни бяха, спор няма. Аз се постарах да не натискам кой знае колко с химикала, но така или иначе лелката с печата гаранция видя за кой съм гласувал. Не ме бърка, но не-е-правилно.

  Поне нямаше ‘печатни грешки’ като в Ардино. Някоя печатница ‘се объркала’ и сложила точка на кандидата на дупесето.

  Иначе Доган забавлява отново. Нямало изборен туризъм, тва 40-50 рейса на ден са нормална картинка в Кърджалийско. Потвърди го и министър Петков (?), който с това си излявление, както и с телефонната заплаха за живота му, съвсем отеба разговорите за бсп и изборите.

  Много субекти ще има скоро в България, много. Доган знае.

 9. Тайната на вота е само едната страна на проблема.
  Никой не споменава как прозрачноста на бюлетината прави купуването на гласове елементарно. И да не съм голословен ето моя сценарий:
  1. Купува се тоя дето слага печатите или тоя до него или който и да е от комисията седнал така че да вижда бюлетината на избирателя(един човек лесно се купува, а и не е задължително винаги да го купуваш достатъчно е да е активист от твоя щаб).
  2. Вънка някой ти казва за кого да гласуваш и срещу колко.
  3. Ти отиваш попълваш си бюлетината.
  4. Отиваш да ти сложат печат и показваш какво си попълнил без да си я отваряш бюлетината.
  5. Човека от комисията който е купен да следи дали си гласувал правилно кимва на някой стоящ на врата да потвърди че си заслужаваш парите.
  6. Вънка ти се плаща.

  Има само една слабост за сега:
  Можеш да зачеркнеш квадратчето което се изисква от тебе но същевременно на пук да направиш бюлетината си недействителна без това да е видно. Не че манговците(избирателите) ще се сетят.

 10. Хриси
  29/10/2007 - 13:49

  Прозрачна беше. И аз забелязах, престаравайки се с химикалката. Даже на първата от трите бюлетини малко се и попроби хартията, та на другите две внимавах да не ги продупча. Чудя се дали са ми я зачели, като беше малко пробита…
  Не че ми пука, че избирателната комисия е видяла за кого гласувах – седмици преди изборите два пъти казах за социологическо проучване за кого ще гласувам.
  Но не е съвсем редно.

 11. Това с прозрачните бюлетинни, показва само едно-липса на профисионализъм на подписалите договора за отпечатване на бюлетините.Не бих искал да давам друга квалификация.Защо?
  +Липса на познания по стокознание. Хартиите, както и да речем плата за дънки, имат основна характеристика
  кг./кв.метър.Верояно този параметър отсъства в договора.
  +При такива договори, за производство на някаква масова продукция, би следвало към договора да има приложени мостри на отпечатаните бюлетини, в случая 3-4 броя съответно парафирани от двете страни.
  Вероятно договора е подписан само от юристи-трагедията на държавните поръчки.
  Коментара стана май oof topic, но непрофисионализма винаги ме е изкарвал извън релси.
  Иначе, и на мен ми дреме на джожена от тези избори, за което съм обяснил в мой пост

 12. Борислав Борисов
  29/10/2007 - 14:35

  Снощи във форума на “Дневник” пуснах линк към мойто описание на прозрачните бюлетини в блога ми. Рано тази сутрин някакъв човек е писал там, че е бил член на секционна комисия и е видял на 80 процента от гласувалите там какъв им е изборът. Вече нямам думи.

 13. Аз си спомням, че и на президентските избори, на балотажа (не помня просто на първия тур) бюлетините пак бяха прозрачни. Доста си играх така да свия бюлетината, че да не се вижда кой от двамата кандидати съм избрал 🙂

  Жалко, че за местните избори не съм в България за да дам своя “безценен” 🙂 глас.

  Иначе и аз съм на мнение, че просто фирмата, която прави бюлетините препечелва малко повече на гърба на държавата пък било то с нейното знание или незнание.

 14. Дечев
  29/10/2007 - 19:46

  гласувах в избирателна секция, където имаще чин от старите, без гетинакса отгоре. Където и да драснеш се ПРОБИВА…NO WAY!

 15. а какъв точно е проблемът с полупрозрачните бюлетини. Да не би след като излезете и за 2 секунди ви ударят печата – някой ще гледа за кого сте гласували?И може би ще си отбележи нейде, опа…ама той не знае кой сте, щото личната ви карта е при друг. А може би след като си заминете прекъсват работа и съгласуват помежду си кой сте и за кого сте гласували?Айде бе!

  На мен по интересно ми бе това, което се случи у Варната -там 1 кандидат кмет раздава съвсем ЯВНО и ЗАКОННО по 100 лв на всеки учител….това според вас подкуп ли е или загриженост за битието на стачкувашите? Или след като не се крие – проблем няма?

 16. Pippilota Mentolka
  31/10/2007 - 17:46

  Виждам, че тук ще да съм единствената, която в изборния ден е била от другата страна на урната – председател на СИК (как звучи само, а:))
  Дължината на бюлетините беше забавно нещо, особено при разгъването по време на преброяването. Една от членките ни, не можеше да се справя и колега заяви:”Е, трябва да знаеш от кой край да духаш!”
  Иначе, ако навсякъде е имало прилив на народ както беше в нашата секция, можете да бъдете сигурни, не никой от комисията не е имал време да губи, за да види за кого гласувате. Толкова хора, включително и млади, от години не бяха гласували при нас. Е, това може и да е, защото бях в Красна поляна, в София, където знаете какво става през август. Та крак не подвихме.
  Хриси да не се притеснява за продупчената си бюлетина – действителна си е;)
  А в повечето случаи изобщо не е нужно да гледаш бюлетината на някого, за да разбереш за кой гласува. Редовната сценка е да влезе в стаичката възрастен гражданин и след 5 минути, когато всички вече се чудим какво става, той да извика паникьосан от вътре:”Кой номер е? Не го виждам, не го намирам! Кой номер беше Бойко???”. А това ме навежда на други размишления.

 17. хах,много яко:)
  при нас,в Бургас, двамата ни сладури, дето са на балотаж, само дето не се наебават от кеф пред екраните:)АТАКА и ГЕРБ-една наистина невероятно добра комбинация.смех
  Междувпрочем-най-добрата и очаквана комбинация:)

Leave a Reply

Задължителните полета имат *