Просто наблюдение


Обикновено приказвам за това какво мисля по тоя или оня въпрос, ама днес по изключение няма да ви подлагам отново на печалните резултати от мисловните ми опити (глас от публиката: “ура!”).

Да, става дума за здравословното хранене, но само за интересните наблюдения на разни хора, които успявам да направя съвсем неволно в ежедневието, докато се грижа за собственото си изхранване…

Първа ситуация:

Има една закусвалня на центъра, която е доста мизерна, но понякога в късния следобед или след като съм се напил вечер, отивам да си взема сандвич и вездесъщата боза (която не е като едно време, ама кво да прайш).

В закусвалнята има двe витрини – една затопляща за закуските (банички, пици и т.н.) и една хладилна за сладките неща – торти, еклери. Всеки път когато в закусвалнята има няколко човека, те се разпределят пред витрините сякаш по закон – мъжете и момчетата са пред щанда с баничките, а жените и момичетата – пред щанда с тортите. Чак е смешно да се наблюдава процеса.

Втора ситуация:

Всеки ден на обяд ям във ведомствения стол на административната сграда на АЕЦ Белене, където се хранят както служителите в управлението на фирмата, така и доста от работниците. За първо, второ и трето се предлага избор от ястия – два-три вида супи, три вида основно, два-три вида десерт. Човек си избира по едно от всяко. Десертите са обикновено някакъв сладкиш (вафли, парче торта, пастичка), плод (ябълка, банан, портокал) и кисело мляко.

С времето забелязах, че има определена закономерност в това кои хора какъв десерт си избират. Служителите от управлението – счетоводители, мениджъри и т.н. млади и дърти костюмари обикновено избират за десерт някой от плодовете или кисело мляко. Работниците всички, освен няколко диабетици, вземат от сладкиша – торта, паста, квото има този ден. Което не е толкова учудващо – по-образованите хора като правило знаят повече за здравословното хранене (затова и живеят по-дълго).

А, да, малко допълнение – гореописаната закономерност важи само за мъжете. Всички жени, без никакво изключение – и от администрацията и работнички – избират винаги сладкиша.

Изводи:

Данните едва ли могат да се нарекат представителна статистика, тъй че изводите за хранителната култура на двата пола оставям на вас.

Потресен съм колко хора…
Имате ли критерии за банване?

Коментари

 1. Подходяща снимка си сложил и много правилни наблюдения имаш. Причината е наистина в образованието, но има и още една съставка към цялата картинка и тя се казва дисциплина. Без да съм конкретен, познавам образовани хора, които ядат боклуци когато не трябва не толкова от незнание, колкото от нежеланието да са дисциплинирани в яденето си. Такива хора съм чувал да ми казват: “Аз ям каквото си поискам. Полезно или вредно – не може винаги полезно, човек понякога трябва и да си прави кефа.”

  Но и също така има го и другият случай – начинът ни на живот. Колко калории сме израряли едно време средно на ден и колко – сега?! Според най-скорошни проучвания се оказва, че колкото по-малко се движи един човек, толкова по-често е гладен. Това често (или дори понякога, ако щеш) води до прибягване към вредна храна, а вредната храна също засилва апетита вместо да го задържи на същото ниво или да го подтисне.

 2. Ако по-образованите наистина знаеха повече за здравословното хранене нямаше да избират плод за десерт.
  И леко намигване – добре, че жените си позволяват сладкишчета, че иначе по-лошо се пише на мъжете. Честно.

 3. Сандо
  25/05/2009 - 10:24

  Дебели, кльощави, със силикон… Няма начин, трябва от всичко по малко, за да се направи един свят :-))) Антрополозите са забелязали, че ръстът на хората през различните епохи зависи изключително от количеството и качеството на храната.

  В наши дни пък всички вече се храним добре в количествено отношение, а качеството на храната се отразява най-вече на килограмите… Поради тази причина в един и същ град можеш да видиш дебели хора в бедните квартали и стройничи в богатите. Едните набиват тонове пица и банички, а другите хапват плодове, риба и други полезни нещица, а през свободното си време спортуват.

  Така че не става въпрос за образование, ами за хигиена на живота. Погледни французите и италианците – най-качествената кухня в Европа се отразява не само на линията, но и на дълголетието… А най-дебели сме ние, балканците. И затова живеем средно с около 10-15 години по-малко от гореупоменатите “жабари”.

 4. Ще започва ли строежа на АЕЦ-а отново?

  Не само балканците, навсякъде са дебели – я погледни германците, ами в Испания – същата работа – тлъсти млади момичета, поне такива са наблюденията на няколко познати в Испания.
  Нужен е самоконтрол, не може да се казва, че ти е едър кокъла и затова, да де, ама сланините по този кокъл…

 5. Един колега всеки път ме бъзикаше като си взема нещо сладичко за десерт след обяд.
  Един път така се подредих за плодово парфе, и естествено ме нападна в слабото място: “Ще хапваш сладинко, а?:)”..
  викам му: “Нали плодове трябва да се ядат!” :):)..
  от тогава не се обажда!

 6. Евгени
  25/05/2009 - 11:12

  Май всичко е до характер. Като си слабохарактерен няма начин. А жените са особено податливи на всякакви дребни наслади. Днес пастичка, утре сладоледче, вдругиден нова блузка, на следващия ден шоколадче.
  Познавам и жени, които се грижат за себе си, но те са малката част. По-лесно е да се нацапаш като клоун с грим и да се натъпчеш в 2 номера по-малки дънки.

 7. Евгени
  25/05/2009 - 11:13

  RSS за коментари има ли?

 8. Principessa
  25/05/2009 - 12:36

  Това така наречено “здравословно” хранене е малка илюзия, защото там, където са разли тези така полезни зеленчуци и плодове преди това е минал киселинни

 9. Principessa
  25/05/2009 - 12:43

  киселинният дъжд… Чернобил…
  Така че дори ако си гледате краставиците на село… не е гаранция. Между другото по последни изследвания, много от залелчуците и плодовете, месото и какво ли не, са загубили голямата част от витамините и другите си полезни вещества, заради обедняването на почвите. Ако човек почне да чете такива статистики и да си мисли кое е вредно и кое полезно има 2 варианта- да почне да фотосинтезира или да се гръмне.

  Важното в случая е културата на хранене. Трябва да си позволява човек разни малки кефове, но да не прекалява и да спортува по възможност 😉

 10. Сандо
  25/05/2009 - 12:50

  @ Milena : Съгласен съм за немците и другите шкембелии 🙂 Само че това не е извинение за нас самите.

  Най-голяма концентрация на хора с наднормено тегло съм наблючавал в Щатите – там затлъстяването прилича на епидемия!

  @ Евгени : По дебелащина мъжете със сигурност бият жените. И човек не дебелее само от сладко… Пробвай да ядеш хамбургери сутрин, обед и вечер в продължение на един месец и ще видиш на какво ще заприличаш… Имаше дори един филм по този експеримент (Super Size Me) :-)))
  http://video.google.com/videop.....6377280008

 11. Има и друго, което Д.Н. загатва (в първия коментар) – не е чак толкова до образование и култура. Разните мениджъри и счетоводители се занимават повече с умствен труд, докато работниците – с физически. Вярно, че умствената работа също ползва енергия, но не толкова, както при физическата. Накратко, тялото само избира сладкиша като източник на повече енергия, и то такава, която позволява да се запаси. При жените изборът към повечко калории също е инстинктивен – това е тяло, предназначено да изхранва и ражда. Нормално е стремежът да бъде към презапасяване. Разбира се, има хора, които четат книжки и списания, и се вслушват в общоприетото (“Плодове и мляко = полезно, сладко и мазно = вредно”). Ама те само развалят статистиката. 😉 Истината е, че има много субективни фактори, определящи кое е полезно и кое – вредно за конкретен човек. Най-прост пример (щото съм абсолютен лаик в областта; просто си мисля, че схващам идеята): диетата от плодове и кисели млека може и да е полезна за дундьото, който по цял ден седи в офис и страда от запек. И много вредна за човек, който по цял ден копае и мъкне кофи с вар.

 12. Канев
  25/05/2009 - 13:36

  Не знам защо, хората приемат че сладкишите са вредни. Докато ходех на стол и аз забелязах, че жените основно се нахвърлят на десертите, но пък доста от тях обядваха само салата. Т.е. общия брой калории е същия. Вредни храни няма, стига да не прекаляваш с тях.

  Здравословното хранене е бая прехвалено. Пробутват ни го, като заместител на спортуването, защото по-малко напън трябва, за да го правиш и защото по-лесно се продава(няма как да не ядем). Затлъстяването е сериозен проблем, но мисля че опитите да се решава само с “правилно” хранене в повечето случаи няма да бъдат сполучливи. Спортуването му е майката. И да ядеш наполовина сносна диета, редовното спортуване има в пъти по-благоприятен ефект от яденето на салата всеки ден.

  @Сандо : Super Size Me кара хората да си мислят, че хамбургерите са вредни, а реално проблема е в калориите и то основно тези, които идват от 1л кола или шейк( ето малко алтернативни експерименти по въпроса). Познавам човек, който общо взето на подобна диета кара(е не от макдоналдс, но същите хранителни групи и дори в по-голямо количество). Той е канара от мускули, защото всяко свободно време го прекарва във фитнеса.

  @Principessa : Подобни твърдения, за това че сега зеленчуците имат по-малко витамини, общо взето само по медиите можеш да ги чуеш и то обикновено от хора които не са стъпвали в лаборатория. Потърси в някой научен журнал дали има данни за намаляване на витамините в зарзавата. Аз поне не намерих.

  Така че, хора, яжте по възможност здравословно, ама не плашете от сладкишите, плашете се от това че правите по 100тина крачки на ден до работа и обратно.

 13. Силвия
  25/05/2009 - 13:41

  Ох…. А баничките не ги правят с масло, отпадъчен продукт от производството на петрола, нали? Толкова е здравословно, че думи нямам….

  Зеленчуците и плодовете с всичките си нитрати, расли слъне невидели, откъснати зелени и придобили цвета си в затворени хамбари, щото иначе ще се развалят в пъти по-бързо.

  Пък да не говорим за химията, която ни залива отвсякъде. Ама похапвайте си кисело мляко, което не се разваля с месеци, да ви е сладко – здравословно е. Наистина!!!!!

 14. Силвия
  25/05/2009 - 13:42

  Сега ще кажеш и че, цеденото кисело мляко е естествен продукт и направо ще ме закопаеш в земята.

  🙂
  Продължавай с оптимизма, оптимистите живеят по-дълго.

 15. Дебеланите в блогосферата, особено едно ужасно дебела, няма и споменавам името, да се изкажат по въпроса ако може?

 16. Вокси, сещам се за една много дебела блогърка, ама тя по-добре да не се изказва, щото от здравословно хранене (като й гледам физиката) разбира толкова, колкото и от това, с което се занимава (като й гледам блога и резултатите от работата).

 17. Мария
  25/05/2009 - 14:12

  За здравословното хранене много мнения има – едни казват, че плодовете са полезни, други – че са изкуствени и с нитрати, трети – че супите са вредни….. Но едно е сигурно, сладкишите НЕ са полезни по никой параграф, освен по параграф “Насроение”. 🙂

 18. Мдам, жена съм. И, о, да! Хапвам доста сладко. Но не виждам да ми личи по фигурата :).

 19. Вили, на повечето обаче им личи, за съжаление…

  Поли, защо плодовете да не са добър десерт? Да, чувал съм че трябвало да се ядат преди основното ястие, а не след него, щото застоявали в стомаха и ферментирали… ама аз примерно като ям и след 3 часа съм пак гладен -нямат време да ферментират 🙂

 20. Аз мисля, че нещата имат и друго измерение. Хората се нахвърлят на това, дето им липсва (без да звучи класово или сексистки).

  Като цяло жените много се стискат за сладко да не дебелеят и т.н. и затова винаги когато имат възможност и се прежалят, се нахвърлят на торти като невидели.

  Същото според мен е и за “работниците”. Плодове сравнително лесно могат да се намерят от пазара, ама пастички едва ли жената готви и едва ли ходят по сладкарници.

  Все пак не бива да се забравя и че сладкото е доста разпространен примамлив вкус и се асоциира с удоволствие, за разлика от мазнотии, тестенки и др. такива.

 21. Хм това дали изкуствените храни са вредни не е доказано :-)(не че и на мен ми се ядат, но просто да кажа на бялото черно не мога – като са яли само естествени храни средната продължителност на живота е била в пъти по ниска от тази в момента ….)
  Иначе точно хората които са непрекъснато на диета повече се изкушават към такъв тип храна – пастички, хляб и т.н. И после пак са на диета :-)))

 22. Всъщност аз винаги съм се учудвал колко МНОГО сладко ядат хората (в сравнение с това което се ядеше в нашето семейство и в сравнение с каквото ям аз сега).

  Като ида в Метро с колеги, жените купуват (“за децата”) цели пакети и кашони със сухи пасти, вафли, бисквити [тука опулен емотикон]

 23. BTW: Много хора си мислят, че се хранят здравословно, когато не се хранят или се тъпчат с разни глупости. Една колежка днес разправя, че няма да обядва, а ще си вземе един сандвич, че “да отслабне малко”?!
  Това че някой си мисли, че се храни здравословно, далеч не означава, че наситина го прави. Дядо ми като беше върл непушач, не близваше алкохол, не ядеше пържено, правеше лицеви упори всяка сутрин – на 70 изглеждаше по-здрав от средностатистически 30 годишен мъж, какво от това като умря от рак на черния дроб с разсейки на белия?!
  Просто всичко трябва да има своите граници и да не се прекалява. Естествено едни неща са по-полезни от други, но за да разберем кои, може би трябва да прочетем това-онова, а не да се мятаме на сандвичите или на първото ядене с кълнове примерно…

 24. Ха 🙂 да знаеш това “за децата” е оправдание те да си хапнат я вафличка, я пастичка. Не си ли чувал “какво да направя, в къщи имам вафли заради децата и като ги видя, така ме изкушават”.
  И аз съм забелязала, че жените имат нужда от повече въглехидрати, но това е според мен заради хормони разни… Щом опре до “нещо сладко” – капитулират на мига 🙂
  А колкото до плодовете – по-добре е да се хапват отделно от всякаква друга храна. Учудващо е колко бързо започват да гният и образуват газове.

  Канев, съгласана съм за спортуването (мога ли да не бъда), но умереното и здравословно хранене също е важно и то много.

  За мен пък е учудващо колко МНОГО хора дори не се замислят как се хранят и доколко това влияе на здравето им.

 25. Светослав Бацоев
  25/05/2009 - 16:30

  Не мисля че проблема е до това колко е образован човека. Има много образовани хора които знаят че като пушат се самоубиват но продължават да си пушат. Проблема за мен се нарича изкушение.

 26. Светославе, това за образованието си е статистика. Колкото по-образован е човек, толкова по-дълго живее. Разбира се, причините са комплексни – по-голяма заплата, по-добра храна, повече знания за здравословния живот, повече умствен труд, по-добра здравна помощ и т.н.

 27. Лонг, не казвам, че не съм съгласен с теб, но все пак ще споделя нещо от личен опит. Като бях малък (5-10, дори 15-годишен) общо взето много малко (да не кажа нищо) разбирах от хранене. Ядох какви ли не боклуци – Чипикао, банички, сиренки, кифли с мармалад, филийки с маргарин/пастет, Макдоналдс от време на време, сухи пасти и т.н. И въпреки всичко някой да беше казал, че съм дебел беше последното нещо на света, защото бях доста слаб. Разликата обаче е, че до онази възраст редовно като ми възникне възможност да играя мач с приятели го правих (сега като се сетя и с какви дрехи съм играл, ми става лошо, ама на онази възраст всички бяхме така), отделно вкъщи от време на време ми минаваше през главата да правя лицеви опори, коремни преси и други упражнения (тук няма да коментирам като цяло защо, как, кога и т.н.).

  Работата е там, че като един човек е дете – метаболизмът му е по-бърз. От полова гледна точка пък метаболизмът на жените е по-бавен от този на мъжете, така че на тях им трябва като цяло повече старание в поддържане на фигура (дори и като изключим натиска на обществото, че жената трябва винаги да е неустоима, а мъжът е допустимо и да не се грижи много за себе си).

  По-горе един от коментиращите спомена, че нямало значение какво се яде, а колко калории е то. Изобщо не съм съгласен. Има разлика между калории от протеини, въглехидрати и мазнини (за да се отключи горенето на мазнините например трябва да са се изгорили определено количество въглехидрати), а също така е от значение и какви са протеините (бързи, бавни), въглехидратите (бързи, бавни) и мазнините (наситени, ненаситени, транс). Отделно се оказва, че и разните му там киселини, оцветители, витамини, минерали и т.н. също влияят на разхода на този енергоприход.

 28. Мария
  25/05/2009 - 17:28

  @ Д.Н. – и аз като бях малка ядях всякакви боклуци и бях много слаба – не съм спортувала, но се движех доста. ОБАЧЕ – колкото и да изглеждаше, че всичко ми е наред, сега бера плодовете на безхаберието си, като се чудя как да си оправя колита, гастрита и раздразнения стомах. Затова искам да кажа, че според мен слабостта няма толкова общо със здравето.

 29. Хм, така като се замисля, имаш право. 🙂

 30. Понеже се интересувам от здравословно хранене, си позволявам да се изкажа какво според мен трябва да се яде, за да поддържа човек що-годе добра фигура. Белтъчини – месо /нетлъсто/, риба, яйца; мляко и млечни – сирене, кашкавал; зеленчуци всякакви; ядки, плодове, повече течности. Да се избягват сладкиши, тестени и мазно. Ако вкараш и малко спорт, работата спи.

 31. Светослав Бацоев
  25/05/2009 - 19:24

  Понятието здравословно хранене е много относително. Според теорията на вегетарианството и разделното хранене, месото е вредно – съдържа токсини и е трудно смилаемо. Кравето мляко и млечните продукти – също – съдържат казеин, от който се прави лепило. Яйцата повишават холестерола така че и с тях трябва да се внимава. А плодовете са полезни, но само когато се ядат самостоятелно – иначе загниват в стомаха. За сладкишите смятам че всички сме на едно мнение. При все това съм срещал хора които се тъпчат с какво ли не и са в изключително добра физическа форма :{

 32. “Само с ядене не става” това трябва да е основна максима на желаещите да поддържат фигура лежейки пред телевизора/компютъра,ходещи навсякъде с аутото и хранещи се “здравословно”.
  За самата храна човек трябва да избира по-малкото зло от цялата химия с която са наблъскани ВСИЧКИ плодове,зеленчуци,меса и т.н. “пресни” храни,за консервираните поне е написано на етикета канцерогените и алергените.Принципа е че дори и само “джънк” храна да ядеш при повече спорт и движение може да постигнеш добри резултати.

 33. Прасунсен
  25/05/2009 - 21:20

  Доколкото знам при жените имаше някакви физиологични причини да им се яде повече сладко (не ми се търси сега).
  @Канев, сладкишите със сигурност са вредни заради захарта. Не става въпрос само за калориите.
  Това с плодовете и загниването съм го чувал и друг път, но ми се струва пълна глупост – човек като хапне плодове му се размърдват червата и обикновено ги изстрелва през аварийния изход до няколко часа. Кога успавят да загният и как изобщо може нещо да загние в стомашните киселини?

 34. House M.D.
  25/05/2009 - 21:25

  В медицината избягваме употребата на понятието “здравословно хранене”, което води до доста забежки встрани от пътя и лъжливи заключения. Както казаха по-горе, относително е.
  Спираме се на утвърденото понятие рационално хранене. Рационалното хранене е здравословно, балансирано, разнообразно, адекватно на нуждите – количествено и качествено, режимно е, приятно е.

  Има значение какво се яде, колко се яде, как се яде, кога се яде. В последните 15 години медицинската наука за храненето напредна много и се доказа двупосочното влияние между храната и нашата генетична програма, което залегна в дисциплините нутригеномика и нутригенетика. Как се променят геном/генна експресия в резултат от специфичното хранене и как в резултат от конкретните геном/генна експресия организмът има нужда от определено хранене, иначе рискът от развитие на определени заболявания се увеличава.

  Всичко това поражда нужда от индивидуални режими на хранене (избягвам термина диета, тъй като макар да значи дневен режим в оригинал, диетата е изключително лечебно хранене, това е нейното значение в медицината), който да бъде съобразен с нашата генетична програма.
  Казано с прости думи при различните индивиди действието на храната е различно. Например Иванчо може да изяде без притеснения 10 банички, но Петърчо не бива да хапва повече от 2. Същевременно Иванчо не следва да прекалява със свинското, докато за Петърчо малко повече няма да е проблем.

  Освен, че се различаваме един от друг в хранителен аспект, ние се различаваме и на популационно ниво. Не могат да се сравняват начините на хранене в различни географски региони и да се пренасят от едно място на друго 1:1.

  Освен ниската здравна култура на населението в България (за хранителната като част от нея пък да не говорим), тук имаме и неблагоприятни географски и поведенчески условия за хранене.
  1. Ядем малко зеленчуци и особено плодове, като при това нямаме целогодишна наличност на качествени продукти от този вид. Приготвяме ги неправилно и рядко ги ядем сурови в нужните количества.
  2. Хапваме малко риба.
  3. Приемаме много наситени мазнини, но и много ПНМК, които също не са полезни в големи количества. Малко хора знаят, че зехтинът не е панацея, а свинската мас е по-полезна от кравето масло.
  4. Много сол и захар.
  5. Много червени меса.
  6. Нисък прием на полезните влакнини.

  Положителното е, че спрямо предишните 5-10 години сега се храним малко по-добре.
  Но отрицателните тенденции в храненето ни, съвместно с хипокинезията от “киснене” в офиса и “киснене” въобще, са доста лоша комбинация.

  Отивам дя изм 5-6 еклера. 🙂

 35. Бодливата крава
  25/05/2009 - 23:33

  За съжаление глупостта има много малко общо тук. Хората в България ядат предимно въглехидрати, по няколко причини:
  1. Защото са най-евтини – хляб, ориз, картофи…
  2. Защото храни, които се представят за предимно белтъчни, са фрашкани с въглехидрати – нишесте в млекото и сиренето, соя в колбасите и каймата.

  И като прибавим и консервантите, които понякога са в по-голямо количество от продукта, който консервират (любимите ми Е-та) – ето ти го нездравословното хранене, от което бясно се дебелее, без да е нужно дори да преяждаш.

  Ако си купуваш само био-продукти, ако ядеш морски дарове на пара и аспержи, ако пиеш само качествено бяло вино, не ядеш хляб, за да си сит, а се засищаш от висококачествени храни, картинката ще е много по-различна.

  Така че не е от простотия, от бедност е. 🙂

 36. Просто една ябълка струва по-малко от едно парче торта 🙂
  Пък за здравословното – ми то при безумното напрежение на работа, ниската заплата, непрекъснатите проблеми и неуредици около нас + ширещата се наглост и корупция човек така и така няма кой знае кви очаквания в общия случай… Иначе – много си зъл на снимката, поздравления : ))

 37. Светла (една от всичките)
  26/05/2009 - 07:09

  Лонги, защо си се озъбил така на снимката си? Знаеш ли как ме стресна!?
  }:-<
  Пък по темата имам питане: хич и не мога да схвана защо непременно човек трябва да е слаб? Какво пречи, ако е здрав и се чувства добре, ако такъв му е генът, защо да не е дебел? Защо разни моди и други простотии да му внушават, че нещо не му е наред? Не разбирам. Затова ще кажа: FAT IS BEAUTY!

 38. Ква ниска заплата ве, ква бедност?!? Вие ходили ли сте в Била или Метро да видите как народът пазарува с чували?

  Дето беше казал Дзвер май за коледния шопинг – “С интерес наблюдавах как двама засегнати от кризата граждани почти се сбиха за последната останала изкуствена елха от 2500 лв.”

  Айде стига с тва апокалиптично говорене.

 39. Силвия
  26/05/2009 - 09:45

  “Ква ниска заплата ве, ква бедност?!? Вие ходили ли сте в Била или Метро да видите как народът пазарува с чували? ”

  Мно’у си прав. И таквизи има. Обаче АЗ не съм се сбивала за елха от 2500 лева и не пазарувам с чували. Хайде да не ми казваш на мен, с това обобщение какво правя и да не твърдиш, че знаеш по-добре какво ми е дереджето. Мирси.

 40. Мила Силвия, щим имаш пари за интернет и време да стоиш в него, явно не си я закъсала финансово 🙂

 41. Principessa
  26/05/2009 - 10:37

  @ Светла: Не е лошо човек да се харесва какъвто е, но в повечето случаи (нямам намерение да обидя някого), репликата с харесването се употребява по- скоро за утешение, като извинение за мързела и немарливостта към себе си. Пълнотата просто не е здравословна, не става дума за мода.

 42. Абсолютно вярно 🙂

 43. Силвия
  26/05/2009 - 11:00

  Многоуважаеми Лонг, мисля, че омесваш понятията, не в твоя полза 😉

  п.п. ся да не вземеш да се разсърдиш

 44. От поне 30 години теглото ми е в рамките на 70-75 килограма. В яденето и пиенето, нищо човешко не ми е чуждо. Никога не съм се интерисувал от диети, разделно хранене и т.н.Единствено съм гледал е да не прекалявам до като мие гот.
  Лонги, наблюденията ти са верни :-).
  Навремето имах колежка със страхотна миловидно лице, но станеше ли от стола, се виждаше, че носи дубара 6 номер. От стола си вземаше минимум по 2 десерта, а в чекмеджето на бюрото имаше по нещо сладичко.

 45. Силвия
  26/05/2009 - 13:59

  Много е вярно, само дето в един хубав слънчев ден да не ти открият някаква анемия, понеже ти хубаво се храниш, както ти е гот’ и/или уж, по твое мнение здравословно, но се окаже, че в здравословната ти диета не се включва някоя малка скромна съставка, без която цялото занимание отива на кино. Да не се засягат, хората, които се припознаят в това, използвам примера абсолютно анонимно и с всички добри чувства, но не е като да не се е случвало. И то на интелигентни, образовани хора, които се стараят да се хранят добре.

  Диетите не са за глезотия, не са и за отслабване/надебеляване, а за откриване на добър баланс в това, с което се храни един човек. Друг е въпроса, че “менте” диатолози има под път и над път, аз лично трудно се доверявам на лекари, понеже и те са хора, и те грешки правят… А на диети в стил “Космо тая седмица казва…” … дам, тях дори няма да коментирам 🙂

  Няма нищо лошо в това да се харесваш. Но да изглеждаш добре и да си здрав са различни неща. Поне аз тъй мисля

 46. Маа…..би наистина сте луди.Преди няколко дена видях колоездачка,и представете си хай-малко 90 кила и давам 😀 .
  Спортува……но тва как и помога за теглото?!?Ако си дебел кът свиня и ядеш кът крава ,каквито и диети,здравословни хранения да спазваш си оставаш такъв къвто си 😉 Хех и аз ям сладко(сладоледи 😛 ) Но не се оплаквам…….. Защо ли китайците нямат свръх наднорменно тегло?Па цялата им страна е пълна с фабрикатаи……доказателство стоката им в България и не само 😉

 47. ей шейн, ше те изям 🙂

  нищо, че принципно не ям сладко 🙂

 48. Е, бедността няма нищо общо със здравословното хапване. Все пак има начини да се намалят разходите за качествена храна – най-вече като се пазари или директно от производителя или от борсите. Все пак не е нормално нормата за печалба в кварталния хранителен магазин да е 25-30%… А и къде по-добре е вместо да се купи готова кайма с неизвестно съдържание да си купиш месото и да си наравиш това, което ти се яде, дори и кайма, щом ти се яде мляно… Зеленчуци и плодове вече има целогодишно.

 49. Погледнато реално – всички храни могат да бъдат вредни по един или друг начин, особено ако се прекалява с тях. Според мен много по-вредни са консервантите/подобрители/овкусителите в храните, които масово се консумират, отколкото една пържена мекица (приготвена в домашни условия) сутрин.
  От известно време (може би година) си правя един експеримент – свела съм до максимално възможен минимум консумацията на храни, съдържащи вредни съставки/консерванти, полуфабрикати, сладкиши от масовото производство (т.е. когато ми се яде нещо сладко, гледам да си го направя в домашни условия).
  От година насам приготвям храната си само вкъщи. От също толкова време забелязах и промяна във вида на кожата си, теглото си и тонуса като цяло. И преди това не съм се хранила никога с тлъсти, вредни или само сладки храни, но сега определено забелязвам разликата.
  Така че, това за храната е доста дълга тема, в която се застъпват много неща, не само какво ядеш, по колко ядеш, а най-вече до колко здравословната храна е здравословна наистина както беше писал и някой по-нагоре. Т.е. от къде идва, какво съдържа, какви съставки и добавки има и т.н.

 50. Светла (една от всичките)
  26/05/2009 - 22:00

  @Principessa
  Не говоря за това, че дебеланкото сам си се харесва като утешение, вместо да зареже всичко смислено и да се посвети телом и духом на отслабването. Говоря, че някои хора са дебели не защото много ядат, малко се движат или нещо им е увредена обмяната на веществата, а просто защото са дебели – такива са и това е. Те биха се чувствали великолепно, да не беше неблагоприятната оценка на останалите хора. Говоря също, че прекомерното залитане по здравословно хранене, диети и прочия “правилности” е точно толкова глупава стадна мода, колкото превъзнасянето на кльощави цицорести Барбита (сега)или пищни месести дунди (преди 2-3 века). Модата, някои тенденции в културата и традициите определят кое е “красиво” и “грозно”. А общественото мнение докарва излишни отрицателни емоции на природно пълните хора, които иначе са и здрави, и пъргави, че и привлекателни.

 51. Милко Георгиев
  26/05/2009 - 22:58

  По темата за здравето има много търсене и малко намиране. Това виждам аз и в тези коментари.

 52. хубавото е, че който търси – намира 🙂 щото със седене пред телевизора и муане на вафли …

 53. Бедните, при които има повече стрес и депресия, са по податливи на нездравословно хранене, защото:
  – стресът пречи на създаването на режим (основната мисъл там е “ае, с всичките тея проблеми, па и режим”)
  – въглехидратите играят силно върху настроението на човек, понеже стимулират отделянето на серотонин, т.е. облекчават симптомите на човек, без, разбира се, да оправят проблемите.
  – като цяло бедните са по-слабо информирани относно храненето, а и голяма част от тях имат една носталгия по старите традиции като се заколи прасето, всичко от него да се оползотворява.

 54. House M.D.
  27/05/2009 - 16:56

  Не стимулират отделянето, а увеличават индиректно образуването на серотонин чрез инсулин-триптофан-серотониновия цикъл. А и доста сложни въглехидратни храни са богати на триптофан, прекурсорът на серотонина – шоколад, банани, някои меса и т.н.

 55. Бях убеден, че някой ще ме поправи, но не знаех, че това ще сте вие, г-н Лори! 🙂

 56. Плодът е за ПРЕДИ ядене, а не за десерт. Много знаят за здравословното хранене, евала.

 57. Principessa
  28/05/2009 - 12:28

  Не бях чувала термина “природно” пълен човек, но поне схванах целта на първия коментар на Светла. Това не ме кара да съм съгласна, именно защото не вярвам в “природната” пълнота.
  А това, че да си във форма (а не слаб) е мода, да така е 🙂 Това вероятно е най-“умната” мода, измислена досега. 🙂

 58. Тодор Бонов
  14/06/2009 - 11:51

  Бе назнам какво сте разбрали вие, но аз останах с впечетлението, че въпросът е “Защот жениете предпочитат да “хапват нещо сладичко”, а мъжете да пляскат кюфтете”, като по случая искам да споделя следното:

  Следният цитат е от рубриката с читателски писма на списание Плей Бой:

  “Въпрос:

  Приятелката ми налита като луда на шоколад и сладки неща – на моменти ми се струва, че е пристрастена и зависима като наркоман от него. Става посред нощ и започва да търси сладко. Не съм забелязал нито един от моите приятели МЪЖЕ да харесва слaдки неща. Има ли някакво научно обяснение на този факт?

  Отговор:

  Има две теории. Първата е, че вкусовите рецептори при мъжа и жената са устроени различно. Мъжките различават много по-добре горчивите и солените оттенъци на вкуса, докато женските са настроени да реагират максимално на сладкото. Втората теория, която не отрича първата, е, че в сладките неща има повишено съдържание на метала мед – особено в шоколада. При опити женските плъхове налитали на късчета мед също толкова активно, колкото на сладки лакомства. А медта играе важна роля в изграждането и функционирането на женската репродуктивна система.”

  А да, този брой на Плей Бой го имам от … 3 години, за първи път прочетох статиите в него, на место да оглеждам голите мацки, чак тази седмица. Айде сега Лонг, обясни ми това защо се получава :).

 59. Рейнър Маймуняка
  16/06/2009 - 15:27

  @Светла (една от всичките):
  Нищо лично, но се отвращавам на отчаяните вербални опити на самозащита на дундьовци и дунди срещу вроденото в човека, първично преследване на активен и здравословен начин на живот. Какво ли не правят отчаяните представители на тежкотоварната класа, за да намерят комфорт на онова самотно островче от самоуважение и илюзорна наслада, отрупано в обвивки от Морена и празни кутии Нутелла! Готови са да насъскат общественото мнение срещу тъпите говеда и празноглавите силиконовите каки в близката фитнес зала, които дори не смеят да погледнат в очите, да не би да видят насмешливия ответен поглед. Виновни са им медиите и модните тенденции, че показва красиви бедра и пищни форми наместо целулитени чували. Роптаят срещу негативното мнение на околните, драпайки с нокти в кухите либерални разбирания за политическа и социална коректност…

  Събудете се, калорийни контейнери! Запушете с кроасан с крем брюле този порой от отчаяни, обидени тиради срещу реалността в живота. Никой няма да си мръдне пръста, за да ви накара да се почувствате добре въпреки недъзите си! Никой не ви е задължен, за да можете и тази вечер да се върнете от работа с рейса, а не пеша; да се качите на асансьора, а не да изкачите стълбите; за да си сложите тенджерата с ювка в скута или 3 литра “Леденика” и да маате мазничко докато гледате Биг Брадър или Премеждията на Есмералда. Никой не ви дължи потупване по рамото, че сте решили да изкарате живота във вечна разходка между кухнята и тоалетната. Това е или вашият избор, или този избор е направен наместо вас когато Х хромозомите са се мешали с Y хромозомите. Място за състрадание и празнодумно разбиране няма. Или си носете камъка, или се хвърляйте с него в реката, или се вземете в ръце и направете нещо по въпроса. С по-малко мрънкане обаче, моля!

  Всъщност, аз не роптая против нездравословната храната или това, че се угоявате. Угоявайте се! Моля ви, ето, вземете ми десерта, яжте до насита, искате ли още? Яжте постоянно, яжте седнали пред компютъра, вечер преди лягане, яжте! Най-малкото, когато излезете навън и се огледате, и видите че животът кипи навсякъде, освен в мастния ви контейнер провиснал под дрехите, вие сте още една бройка извън конкуренцията за ограничените ресурси от физическа, а оттам и вътрешно-духовна реализация в живота, самоуважение и респект от околните, щастие и успех. Вие сте просто един баласт който му е отредено да строи отдалеч, да хапва евтини захарни изделия и преживява делника затворен в собственото си нещастие, отчаяние и себична омраза срещу промяната. Успех!

 60. човече, обичам те 🙂

 61. Principessa
  17/06/2009 - 11:05

  :))) Каквото и да кажа след предпоследния коментар, би било излишно, но ще се вмъкна: авиокомпаниите са решили да карат хората с наднорmено тегло да плащат двойно :D:D:D OMG :D:D:D Има справедливост!!!

 62. Боже,чета и се удивлявам на злобата на някои индивиди!!!Как можеш да говориш така?!!!Нямаш ли представа колко трудно е да ограничаваш сладките неша,че се изказваш с такова презрение?И малкото ти мозъче не може ли да проумее,че някои хора не са дебели,защото сами са си го направили?Да си чувал за дебели по рождение?Явно не си,защото такива като теб обожават да плюят,без да се обосновават.От мнението ти струи тотален негативизъм и мизантропство.Осмеляваш се да говориш обобщаващо и да съдиш всички еднакво,без да имаш това право.Я ми кажи,ще ти е приятно ли да прочетеш за себе си нещо такова?Изобщо,кой си ти,че да съдиш другите?За Бог ли се имаш,за безгрешен ли?И ти сигурно нагъваш кутии с бисквити,когато няма кой да те види и имиджа ти на съвършен да се срине.Сигурно за теб цинизмът е начин на живот.Ако така се изказваш срещу хората с наднормено тегло,кой знае какви ги ръсиш относно ромите,учителите,родителите,разгонените тинейджърки…Да не продължавам.А,не,само не ми казвай,че е било майтап,защото ще утежниш положението си.Да,приемам го навътре,защото и аз съм дебела и на живо ако някой като теб се осмели да ме съди по този начин,няма да се отърве лесно.Ще ти дам един добронамерен съвет-внимавай какво говориш,защото някой ден голямата ти цинична уста ще ти навлече сериозни проблеми,помни ми думата!

 63. Apostol Apostolov
  02/10/2009 - 19:36

  @Some_one:

  Дебел съм по рождение, имам снимки от детството си които доказват това. Но преди две години взех твърдото решение или да сложа край или да променя живота си. Избрах втория път и преминах през две кошмарни години на волски инат, безкомпромисна самоненавист и смазваща депресия. Сега, макар да не мога да се нарека тънък (по-скоро едър но с приемлива мускулатура) мога да се погледна в огледалото и да се усмихна на себе си, защото постигнах това което природата и средата бяха решили да ме лишат. И не мисля че причината да съм минал по пътя на охранените дебелаци трябва да ме прави толерантен и съпричастен – не, тъкмои обратното!

  Гордея се че съм безмилостен, безкомпромисен, твърдо политически некоректен. Защото ако толерантността и разбирането ще ви накарат не да намразите от дъното на душата си онези пластове сланини които влачите със себе си, а да се върнете в тихата и мирна обител на хладилника, значи съм ви помогнал без да съзнавате това. Не ви искам благодарностите, просто не ви искам съжалвнията. Не заслужавате душевен мир, преди да постигнете телесен такъв.

  “Нямаш ли представа колко трудно е да ограничаваш сладките неша”??!!

  Some_one, знам какво е да живееш два месеца на 500-700 kcal на ден, и три месеца след това до достигане на ~1500 kcal (тялото хаби 1500-1600 kcal само като диша!). При това с усмивка на лице и средно активен (~600 kcal разход на ден) начин на живот.

  Въобще цялото ти изказване е една жалка тирада без покритие, предлагам ти да я зарежеш и или да се върнеш при шоколадовия еклер в хладилника или да се замислиш колко още години смяташ да живееш, защитавайки се по форуми заради физическите си недъзи.

 64. апостоле, безценно включване направи тук!!!

  с тая забележка, че дебеината не е физически, а психически недъг.

 65. Ой ой, болна тема е това явно на много хора. Не само на по-пълничките обаче. Аз няма да участвам в дискусията, понеже знанията ми са на професионално ниво и няма да е честно. Искам само да обърна внимание върху една подробност, а именно – работниците са тези, които избират калоричната храна, а управленския състав се чуди как да хапне без да приема калории. На никой ли не му идва наум, че работниците работят – често тежък труд, нерядко при условия, различни от климатизиран офис. Как, по дяволите, да изкарат деня, ако не заредят с енергия от храната. Мениджърите са ясни – техния проблем са само хемороидите от продължително седене.

 66. Gledah edin dokumentalen film – tam dietolog razkazva kak neprekasnoto se karame na pu6a4ite ” Za6to pu6i6,nali znae6 4e ti vredi…..” I toi kazva o6te ” Samite pu6a4i razbirat 4e si vredqt i priemat kritiki” . Dokato vsa6tnost po-opasno ot pu6eneto e zatlastqvaneto i praktika trqbva da bade ” Za6to qde6,ne vijda6 li 4e debelee6,vredi6 si,pogledni na kakvo pri4ila6…”. I toi se pita “Za6to kato se skarame na pu6a4 4e pu6i toi ne se obijda,no kato se karame na debelite hora da se ograni4avat v hranata si-te ni se sardqt,ne e pravilno tova.Nepravilnoto hanene e o6te po-vredno i ot drugite poroci-piene,pu6ene…”. Napalno podkrepqm tova,ne mislq 4e dobre da pu6i6,no o6te pove4e ne mislq 4e e krasivo momi4e/mom4e (mladeji) da izglejdat kato svine.

 67. Стефка
  27/10/2009 - 23:44

  Избора на храна не зависи ли от вида труд – физически или интелетуален?!

 68. безименен
  08/11/2009 - 22:53

  xaxaxaxa bez zna4enie kakvo qdem vsi4ki 6te omrem .imah edin poznat deto se hrane6i zdravoslovno po recepti na profesori no blasna go kola i omrq i koo ot tova .izvodat e ni ql ni pil kato horata

 69. Многословна Кухолейка
  23/11/2011 - 15:12

  “Работниците всички, освен няколко диабетици, вземат от сладкиша – торта, паста, квото има този ден. Което не е толкова учудващо – по-образованите хора като правило знаят повече за здравословното хранене (затова и живеят по-дълго).” Аха като специалист по всичко да обясня, че става въпрос за разход на калории, а не образование, но видях, че Mirex и Канев са го направили.
  Т.нар. здравословно хранене е прехвалено. Бабите на село “произвеждат” съвсем екологични и био- ябълки, но нямат необходимите удостоверения и разрешителни да ги продават като такива.
  Аз съм един от гореспоменатите, които поне по 9 часа дневно почти не си мърдат “з…” от стола и погледа от компютъра, докато се опитват да бъдат любезни с всякакви типове. Човешкият организъм е създаден да се движи, да извършва някаква дейност, т.е. според мен всекидневието – легло, кола, бюро, кола, телевизор е противоестествено.
  За мен спасението е спорта, освен на килограмите се отразява много добре на психическото състояние.
  А работили ли сте с колежки, които вечно са на диета и затова на всеки час изяждат по едно солета или морков, въобще нещо много шумолящо и хрупкаво, заровено в най-далечния шкаф в поне 8 найлонови торбички (това като преглед на хранителните навици на двата пола)
  Няма такова нещо като “Не ям, а пък пълнея”. Всички сме гледали филми за лагерите и ВСВ. (Естествено, изключвам от това родилите няколко деца жени, готвещи по няколко пъти на ден.) Все пак човек, трябва да има достатъчно свободно време, избор и любов към себи се, за да се погрижи за външния си вид и доброто си физическо състояние.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *