Blogger адски ме дразни. И blog.bg също!Както сигурен съм сте забелязали, има много и разнообразни безплатни хостинги, на които човек може да си създаде блог. Някои са изключително удобни както за постване, така и за четене и коментиране. А други – не.

Тук смятам да се занимая с две от тях от позицията на читател и да обясня защо те не само не ми харесват, ами и много ме дразнят и два пъти премислям преди да публикувам коментар под статия в тях…

Всъщност, нека първо да кажа какво искам аз, като читател, от един блог хостинг. То не е чак толкова много – да има добър изглед, да е удобно пускането на коментари – съвсем нормални неща, с които, убеден съм, всички ще се съгласите. Някои блог хостинги и платформи обаче не си правят труда да изпълнят тия малки условия.

Нека започна с българското и blog.bg

Това е най-грозния блог хостинг в познатата вселена, а твърде възможно – и във все още непознатата. Неговата грозота и нефункционалност вероятно са резултат от това, че е създаден преди няколко години, което и обяснява високият брой хора, които имат блогове там. Защо обаче хубавците не си направят труда да обновят малко платформата си и да я направят по-хубава и удобна за тия си много потребители, за мене остава истинска загадка.

Blog.bg изглежда зле – като от преди 10 години. От всички платформи, които съм разглеждал той предоставя най-малка възможност за персонализиране, в най-малка степен позволява на потребителите да определят как да изглежда личният им блог и резултатът е на лице – всички блогове там са адски грозни и почти еднакви. Вижте трите най-четени блога в blog.bg за днес и ми кажете – различават ли се визуално: -1-, -2-, -3-? Теми ли? Какви теми бе, я не ме разсмивай – да смениш картинката в заглавката и цвета на фона не прави темата различна. И да набуташ в сайдбаровете една купчина боклуци, които хората не могат да махнат не е яко – тъпо и грозно е.

HTML blog.bg не поддържа никъде другаде, освен в самите постове – нито в превютата на постовете, нито в коментарите. Което значи, че в началната страница на блога ти не може да има никакви картинки, нито болднато – изобщо нищо, което случайно може да привлече вниманието или да зарадва окото. Това означава още, че блогърите са лишени от едно от най-важните предимства на социалните блог-мрежи – няма възможност като напишеш коментар към нечия статия името ти да бъде линк към твоя блог (освен ако той не е в blog.bg, резбира се), нито да слагаш кликаеми линкове в коментара си.

И “заглавие”??? Защо по дяволите трябва да слагам заглавие на коментара си??? Още една излишна, дразнеща и не използвана от никой по предназначение опция.

Blogger – изгъзицата на Google

Blogger също е неприятна платформа и си има кусури, макар те съвсем да не са толкова, колкото на безспорните шампиони от blog.bg. За съжаление обаче те са свързани главно с коментирането и докато с blog.bg гледам да имам колкото се може по-малко вземане-даване, blogger няма как да го избегна, щото бая хора имат блогове там, да им се не начуди човек.

А коментирането в blogger е наистина, ама наистина адски дразнещо. Коментарите, представете си, не се хостват на блога, за който са предназначени, а на някаква обща база за коментари и имат собствено url, съвсем различно от това на статията и блога. Така, че като искаш да видиш коментарите на някоя статия и цъкнеш на линка, “виж коментарите”, ти се отваря някакъв нов прозорец, който отгоре на всичко не е стандартен, а оразмерен и в него не присъства статията, а само коментарите. Ако искаш да ги видиш заедно, трябва да натиснеш заглавието на статията.

Не дай си боже пък да се опиташ да напишеш коментар – тогава същият този малък и гаден прозорец изскача и ти трябва да пишеш в него, а не под статията, където е нормалното място за това. Не само, че прозорчето е малко, ами и е неудобно. Понеже имам акаунт в google, непрекъснато съм логнат с него, независимо, че може да искам да пиша с друго име – и ми се налагат три клика в повече, което не е кой-знае какво на пръв поглед, но си е яко дразнещо всъщност.

Освен това редовно има някакви криви букви за попълване, за да се увери машината, че не си бот – нещо, което си мислех, че отдавна е отишло в историята след създаването на модерните методи за борба със спама от рода на Spam Karma, които подхождат интелигентно и автоматично към въпроса.

————————————

Ай сиктир. Отдавна ограничавам коментиране си в blog.bg и blogger – не съзнателно или като част от някаква политика на бойкот – просто ме мързи да се занимавам, защото вместо коментирането на нечия добра или не чак толкова статия да си е естествен акт на изразяване на мнението, то се превръща в борба със системата за коментиране. Което, мисля, не е точно идеята….

Не знам случайно ли е, но сред блоговете, които чета всеки ден няма нито един, хостван на тия платформи. И какво излезе – че wordpress е перфектната блог платформа? Говоря за софтуера, не за безплатния блог хостинг wordpress.com Ами да, wordpress е на-добрата платформа, защото, типично за свободен и безплатен софтуер, дава максимална свобода да направиш блога си абсолютно какъвто си искаш, позволява на потребителя да я допълва както му харесва – а милионите потребители са по-добри в това, което правят от която и да е корпорация (конкретно гугъл и блогър) или мижава българска фирмичка (конкретно блог.бг), която си мисли, че може да решава кое е добро за всички.

Стисни ми ръката, ако имаш блог!
Учителите – изнудвачи или жертви?

Коментари

 1. Ти си мислиш, че това са дразнителни блог хостинги, щото не си се сблъсквал с bglog.net.

 2. За blogger – не може само едните коментари да са най-важното нещо и да не обърнеш внимание, че има пълна подрържа на html-таговете, не като в WordPress, някаква адска ограничена дървения

  за коментарите с валидиращия код е по желание на потребителя изобщо не е нещо задължително

  С това позволява да направиш блога си абсолютно какъвто си искаш за WordPress, може ли да кажеш какво не позволява blogger(нека изключим коментарите) и също не е изгъзица на Google а купена от тях изгъзица

 3. Незнам тогава какво му харесваш на блогхъб при положение че 1/3 от времето е down.

 4. Най-големият минус на тези платформи за мен (освен всички неща, които ти също казваш) е, че не отделя потребителското съдържание. Говоря за blog.bg, glog.dir.bg и всякаквите подобни. Даже bglog.net, който е на платформата на Drupal и може да се направи много по-кадърно в това отношение, също смесва съдържанието и се мъчи да е повече социална мрежа и по-малко блог-хостинг.

  Тоест на една и съща страница съдържа както твоите текстове и съдържания, така и всякакви автоматично показващи се класации, извадки от чужди профили и т.н. Най-безумното в цялото това е, че в хостинги като blog.bg и този на дир-а отдолу се мъдри гъзарското “Всички права запазени” за еди-коя си инвеститорска група или там някаква фирма. Това че е лично съдържание на потребителя никого не го грее. It’s so Web1.0 🙁

  А и друго нещо виждам, че blog.bg и blogspot се защитават все на “фенска” основа. Хората, дето ги “кефи” блогспот, все го защитават. Едва ли не “абе то си има кусури, ама нали е на Гугъл, а всичко на Гугъл кърти бетон, затова ще сме там, пък ако ще к’от ще да ста’а”. Но не става дума за това — всеки си има предпочитания, аз например за някои неща не харесвам WP, но обективно погледнато за блог (само блог) е идеалното.

 5. Longanlon, на същото мнение съм. Блог.бг са ужасни, затова и с нямам вземане-даване с блоговете там. BGLog.net – те са на blogtronix в момента, но когато бях там мисля, че бяха на drupal. Въпреки че си имам от бая време собствен хостван блог, все пак от време на време поглеждам какво правят Тери и компания.
  С Voxy и друг път сме разменяли различни мнения за blogger и WordPress ;). Аз продължавам да твърдя, че като цяло уърдпрес имат добро предимство. И разбира се, че коментарите са ЕДНО от най-важните неща. ЛИчно мнение ;).
  За bloghub.org – някъде по средата в класацията, но за съжаление наистина има кофти проблеми с ъптайма.
  Како Сийке, кога ще ти писне и ще мигрираш на собствен хост :)?

 6. Какво да ти кажа, мен лично ме дразни цялата идея за блог, но пита ли ме някой. 🙂
  В крайна сметка всичките са една боза като функционалност – не виждам защо те дразнят дребни разлики в опциите или интерфейсът. Важен е домейнът, затова блог.бг е едни гърди пред останалите, не заради нещо друго. Щото вече от доста време влизам в твоя блог, но това болгхъб дот орг не го запомних.

 7. има букмаркс за тва бе боби

 8. силата на blogger е в липсата на опции, не в излишъка им 🙂 антиспам картинката и попъпа за коментари могат да се включват и изключват

  гугъл придобиха платформа, но не си дават много зор да я развиват, нововъведенията се случват бавно и славно. не може да се сравнява с персонална инсталация на WP, но е по-добра от LJ и другите алтернативи

 9. @turin, а не мислиш ли че и ти малко фенски подхождаш – малко като омразата към Microsoft и Windows прилича това към Google, не може с лека ръка да се отхвърли едно толкова мощно нещо като контрола на html-а, който го няма в WP, и само тези коментари всеки път, щото явно нищо друго не може да се намери лошо, само че аре кажете как виждате тази тема примерно, май трябва да скролираш или да натискаш ctrl+home, обаче преди това и tab за да излезеш от текстбокса за коментара, в blogger e alt+tab и си на темата въпрос на навик, всъщност проблема изобщо не е в коментарите а май някъде другаде :))).

  И едно въпросче, ей тази плейлиста мога ли да си я embed-на в WP

 10. Васил Колев
  24/09/2007 - 12:24

  Longanon-е, що наистина не мигрираш към собствен хостинг нейде ?:) Така и сам си решаваш кога да upgrade-ваш, и backup може да си правиш, да си дописваш софтуера (ако те влече), изобщо пълния набор радости за душата 🙂

 11. Нито една адекватна критика не видях към Blogspot – само субективни мрънкания за някакви коментари, които отнемали не-знам-си-колко цъкания в повече. Ай сиктир, indeed.

 12. …и аз вече съжалявам… ама Радка се омъжи! Блогър-неблогър, ще си сърбам попарката.

 13. мен не ме ли четеш всеки ден? (подсмрък)

 14. целият спор е все едно ти що ядеш сладолед не мога ти гледам големия задник – ми всеки ше си ползва квото го кефи, който не му харесва много му здраве :Р), ма що ли все попадам на WP-потребители, на които голям трън им е blogger, нали трябва да има конкуренция или всички на този WordPress-плъгин трябва да сме

 15. “мен не ме ли четеш всеки ден? (подсмрък)”

  че ти не пишеш всеки ден ве 🙂

 16. @voxy: Ти пък какво се оплакваш, че Longanlon си казва в своя си блог какво го кефи и какво не? И при мен наскоро, като з апореден път писах за глупостите в Blogspot, тръгна едва ли не да ми се караш… Право на всеки си е да си има мнение — аз не ти скачам че харесваш блогспот, само казвам, че доста хора гледат на блогспот по-скоро фенски, отколкото на база функционалностите му. И обяснението е просто — това е Гугъл, а Гугъл има яко фенове. Теб не исках да те визирам директно, говорех общо.

  Пълен контрол върху html-а? Къде в WP го няма това?!? По-скоро е ограничен в платформи като blog.bg, livejournal или пък blogspot.

  Сори че стана дълго, няма да раздувам темата, аз само исках да си кажа мнението; е казах го по-горе 😉

 17. Да поясня нещо – приказките ми не са насочени срещу хората, които имат блогове в споменатите сайтове. Напротив, аз роптая срещу недостатъците на тия сайтове, които не правят най-доброто за потребителите си.

 18. @turin, говориш си наизуст, я кажи как е html-ограничен blogspot, след като го спомена, а за WordPress я си направи една плейлиста в YouTube и след това пробвай да я embed-неш в пост в WordPress, щото поне когато пробвах нищо не ставаше освен да ми изчезне html-а, тук нямам предвид клипче, а плейлиста. Също има ли удобен начин да си редактирам директно html-кода на темплейта ми в WordPress, ма не да правя нов темплейт? и тук говорим за масовия обикновен потребител, който просто иска да пейстне нещо, което му е харесало, има ли интерфейс – редакция/запис

 19. Ами аз не съм имала проблем да embed-на нещо в wordpress, мога директно да си редактирам html-a, трябва само да превключа от Визуален редактор на html код, а най-първото бутонче под полето за писане е озаглавено Запис и редактиране. Та не виждам никакво обяснение за проблемите ти де 🙂

 20. @Marfa, случайно да забеляза какво питам? знам че обикновено клипче няма проблем да си сложиш, също за превключването в html-режим, само че се поддържат ограничен набор тагчета и ако искаш да има някакъв смисъл коментара ти, може би трябваше да пробваш да направиш това което казах за плейлистата примерно, преди да се чудиш какъв ми е проблема

 21. Разбрахме, че WP е неудобен, а най-удобен е Blogspot, ок. Ти нали си на блогспот? Значи няма проблем. Защо трябва да задръстваме коментарите на лонганлон, това не е форум, тука сме на гости. Чао от мен 😉

 22. Борислав Борисов
  24/09/2007 - 20:00

  blog.bg са дефакто затворена система, своеобразен форум – авторите на блоговете там се четат и коментират взаимно, всичко е обезличено и унифицирано в стил късен соцреализъм. Съвършено прав сте, собствениците на хоста дължат на потребителите си много, но явно не го осъзнават. Личните ми проучвания показват, че в момента формално съществуват над 40 хиляди блога на български (включително детско-юношеските), от които някаква реална публичност и диалогичност имат не повече от 200. Въпрос на лична предприемчивост е човек да си осигури адекватно присъствие в новата публичност, но мнозина се задоволяват просто с наличието ня лично пространство в мрежата, посещавано от тесен кръг близки.
  А за блоговете, хоствани от платформите на Гугъл – това е най-големият провал на иначе силно уважаваната от мене компания. Глобална ширпотреба. Чета напоследък слухове, че готвят съвсем нова система, много по-персонализирана и интегрируема в социални мрежи. Обаче чак догодина, след като пуснат Gmail 2.0.

 23. Аз само не разбрах защо смяташ за толкова важно да слагаш плейлиста на уoutube (каквото и да е това) в поста…

 24. @turin, надявам се знаеш какво е дискусия, нормално е когато някой каже нещо спорно да има реакция и в това едва ли има нещо лошо/ако реакцията е нежелана да си отвори един Notepad и да си пише там ;)/, не знам защо го смяташ за задръстване с коментари или вероятно всички трябва в един глас да изблеем blogger са ужасни, а иначе никъде не виждам да съм казал че blogger е най-удобен за да разбереш точно това “Разбрахме, че WP е неудобен, а най-удобен е Blogspot, ок”, просто факт е че WP също има доста недостатъци, които му се спестяват само защото бил с отворен код, голямо чудо за една проста блог платформа функционираща почти като всеки тъп форум. Всъщност най-важно е съдържанието и автора на блога всичко останало си е естествен подбор, който ще си свърши работата с времето.

  @longanlon, ами за всеки потребител различни неща са важни :))) както за теб коментарите така за мене плейлистата и не само тя а изобщо това да може да използвам всички html-тагове, което очевидно WP не ми позволява да правя, е тва ме дразни пък мене, друг пък нещо трето ще го издразни

 25. @voxy, добре, прав си за коментарите; на мен просто ми заприлича че взехме да повтаряме едно и също нещо и да се джафкаме, докато стопанинът не гледа 😉 моите причини “против” blogspot ги знаеш, коментирахме при мен.

  Това, което искаш за HTML-таговете е на една ръка разстояние с един от най-ползваните и определено най-елементарният (само два реда код;) плъгин — Disable-WPAUTOP

  Изключва ти филтрите за разрешени тагове за съдържанието и за извадката на публикацията. И можеш да използваш пълния набор. Не е влязло в core и стои от три години в приставките, понеже повечето потребители ползват точно филтри за разрешени тагове и по-рядко се налага пълен HTML. Мяташ приставката в wp-plugins или както се казваше там папката, активираш я от админ-панела и си в джаза 😉

  И темите могат лесно да се редактират, с редактора на теми. Да, малко е сложно и е писане на HTML-код, но и това може да се избегне — например ако избереш тема с поддръжка на widgets, може да си зареждаш такива “блокове” в страничните ленти или пък отдолу и отгоре и в тях да вмъкваш код, който да се обработва и форматира, да ти изтегля плейлистите, ако е нещо на jscript примерно и пак пей сърце.

 26. То сигурно и blogspot може да бъде настроен достатъчно добре или поне да не се забелязват чак толкова всички тия му проблеми.

  Но това, че WP е свободен софтуер определено е огромен плюс, защото не трябва всяко решение да се чака от гугъл, както е при блогспот.

  А и особено работата с коментари, обратни свързвания (trackbacks, дето великите глави в Гугъл не са и чували за тях още) и поддръжката на XML-RPC и особено напоследък в последната версия с почти пълната поддръжка на Atom за емисии и за публикуване WP просто си е технологичният лидер, който прави нещата “както трябва”.

  Иначе вътре в кода на места има доста спагети, особено из приставките. В някои от допълнителните теми също има много невалиден HTML и CSS-код. А и доста хора ползват WP за CMS, за какъвто той не е правен. CMS е Drupal например, WP е блог и блог само. Но поне като блог се справя прекрасно — макар да не ползвам за себе си WP, признавам им го. 😉

 27. Филип
  27/09/2007 - 20:11

  Longanlon, не си изцяло прав. Че коментарите в blogger не са идеално направени е ясно, но кусурите, дето изтъкваш, са дребнави. Виждам, че си защитник на wordpress, защото такова чудо като “перфектна платформа” няма. Пробвал съм wordpress, но така и не ми допадна — стори ми се прекалено сложна, а нямам време да се задълбочавам само и само да постигна резултат, който blogger ми дава съвсем лесно. За програмисти или geek-ове може да е перфектна, но обективно погледнато не е. В крайна сметка перфектно ще е сам да си направиш сайта и темплейта, ама нали тва е хубавото на блоговете — че всеки, дори неразбиращите от програмиране, могат да си имат блог?

  Пък ако съдържанието на някой блог ти хареса и искаш да коментираш, дребни недостатъци не би трябвало да те спират. Ако са успяли все пак да те откажат, значи и коментарът не е бил важен.

 28. Въпреки че ползвам гугъл имам да кажа следното – Google is not evil! Not evil my ass!!!

 29. Аз понеже съм един от създателите на blogYx.com, ще помоля автора на поста, ако може да ми прати една такава критика и за него на е-мейла ми. Ще ми е изключително полезен анализ от потребител – какво харесва и какво не харесва.

 30. Тодор Христов
  23/10/2007 - 12:41

  Хората са го казали – “Няма безплатен обяд!”

  Ето защо – платен хостинг и WordPress за мен е идеалната комбинация, поне към днешна дата.

 31. Филип
  26/11/2007 - 01:56

  Longanlone, много често напоследък не ми се отваря блога ти. По същия начин днес не се отвори http://venetzia.bloghub.org. С други блогове (от blogger & wordpress) нямам проблеми, та за това ти обръщам внимание.

 32. Странна работа.

  Имаше проблеми преди около два месеца, но от тогава всичко е наред, доколкото знам…

 33. Филип
  26/11/2007 - 12:15

  Ако няма други оплаквания, няма значение.
  Като се отвори – отвори се, като не – здраве да е!

 34. То колко неща може да са направени по-добре ехе къде щяхме да сме а?? като начало blogger ми харесва и устройва. въпрос на вкус

 35. когато се науча да не съм идиот, чак тогава ще пускам коментари тук

  обещавам!

 36. Здрасти, Лонганлоне!
  Чета от известно време писанията ти и ми прави впечатление, че не съм съгласен с по-голямата част от нещата, които пишеш. Въпреки това са толкова добре написани, че ми е интересно да следя за нови и нови. Това беше комплимент, а не заяждане.

  Въпросът ми е какво точно не ти харесва в дизайна на блогъра? За блог.бг ми е ясно. Мисля че жалкият външен вид беше едно от нещата, които ме отказаха да пиша там. Блогърът (поне според мен) си изглежда супер: изчистен и лек на вид. Единственото, което бих променил е това на заглавната страница да излизат не цели статии, а само началата им плюс бутон “чети нататък”. Но или тази функция я няма, или аз съм тъп и вече 3ти ден не я намирам.

  Поздрави от немско!

 37. В блогъра не ме кефи не толкова външния вид (все пак може да си избираш каквито теми ти допадат), а функционалността, главно на коментарите.

  Прекалено е сложно да се коментира, излизат някакви прозорци, по два пъти се зареждат, някакви неща кликаш… Що може да е лесно, като може да е трудно, а?

 38. copland, има такава опция, но трябва да си редактираш
  основния html код с няколко допълнения и после да редактираш
  html на всяка отделна статия. Аз се занимавах известно време с това, но ми писна и си изчистих шаблона. Потърси в хелп менютата, обяснено е кое как се прави!!!

 39. Лъчезар Томов
  30/01/2009 - 23:36

  И аз не мисля, че тези платформи са идеални в дългосрочен аспект (след време ще се преместя на отделен хостинг с добра плаформа), но като за начало – бива. Особено за по – консервативни хора, които не им се занимава с такива детайли 🙂

 40. Това с коменарите в блогър вече не е така.
  Мисля, че става все по-добра платформа – не бих я сменила. Не правя ъпгрейди – правят се от гоогле, имам си достатъчно плъгини, мога да си пипна кода както искам – всичко е на 6. Мисля че съм си направила сайта достатъчно джиджав – е, поне за моя вкус

  По-малко разходи и занимавка по ъпдейти и повече време за блогване по същество 🙂

 41. watchtowerman
  25/01/2010 - 23:06

  под това име започнах да публикувам матерали в bglog.bg.Скоро установих, че материали относно арабско-израелския конфликт, ми се трият, когато имат християнска и библейска насоченост в противес на ислямизма. Смятам този сайт, че е създаден за пропаганда на мюсюлманските глобални тези и принципи. Изтрих си всичко публикувано в него и го напуснах…Не мога да разбера каква bg насоченост в отстояване на принципите си има, след като определено е проислямистки сайт..

 42. Ivonacional
  25/05/2011 - 18:49

  Абе… аз съм доста скаран с правенето на дизайн и така нататък и затова не се и занимавам. Направих си блог в блоггер отне ми 1 час да си направя хубав облик и сега публикувам кат първия пич. Мисля, че всичко е точно, нали?
  ето вижте: http://www.az-chudoto.blogspot.com

Leave a Reply

Задължителните полета имат *