“Грижовната” държава


Днес гост-блогър е Велин Пеев *

Годината е 2025. Кризата от 2009-2011 вече отдавна е забравена. Поуките от нея обаче са останали както в обществото, така и у мен. Също както преди това банките отново раздават произволни кредити. Добре, че централната банка отпуска толкова много пари в системата, че да позволи съществуването на тези безразборни кредити.

Затова реших и аз да се възползвам от тази лесна възможност за кредит и да изкарам някое и друго евро като сам съм си шеф…

Открил съм чудесна пазарна ниша:

производство на пътнически самолети, дори и въобще да не съм убеден, че мога да съм по-ефективен от Боинг и Еърбъс. Искам от банката 500 милиарда евро, която тя безпроблемно ми дава. С тях построявам огромен комбинат в Пловдивското поле, който става най-големият в страната. За него наемам 150 000 работници, с което безработицата в региона става абсолютна нула.

И така, кипи трескав труд, почвам да строя самолети, докато в един момент се оказва, че разходите ми за производство са много по-големи от тези на конкурентите ми. Не мога да продам нито един самолет. Не мога да изплащам дълговете си към банката. Нещата отиват към фалит на компанията ми. А това значи, че ще трябва и да се освободя от тези 150 000 работници.

Но аз не се притеснявам

Това се е случвало и преди, и аз знам какво да направя. Ще отида при държавата и ще поискам помощ. Ще й дам доводи от сорта на:

Този комбинат е гордостта на българската индустрия, затова той не трябва да бъде оставен да фалира!

Комбинатът е най-големият в страната, затова той не трябва да бъде оставен да фалира!

150 000 души работят там. Хора, които издържат семейства, хранят деца. Те ще останат без работа. Затова комбинатът не трябва да бъде оставен да фалира!

Правителството естествено не остава равнодушно на този искрен зов за помощ. Даже се радва, че му се е отдало възможност да покаже колко е загрижено за националната икономика и чест, и всички тези работници. То незабавно гласува да даде на компанията 800 милиарда евро, с които да се покрият разликите от по-скъпото производство на комбината. Откъде правителството ги взима тези пари… не съм сигурен. Май от данъци. Но това не ме и вълнува толкова много. Аз знам, че щом правителството преди е давало така пари на други, значи сега може да даде и на мен. Нищо не ми пречи да поискам. Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава.

Аз имам приятели занимаващи се с различни бизнеси: строителство, туризъм, земеделие, свободни професии. Мисля да им предложа да направят горе-долу същото, ако усетят затруднение. И кой каза, че държавата не се грижи за хората? Та нали и аз, и моите приятели сме хора!

———————

Днес гост-блогър е Велин Пеев, който е стажант в Института за пазарна икономика. Този текст е публикуван за пръв път в бюлетина на ИПИ “Преглед на стопанската политика” и има какво да каже за подготвяния bailout на банки и автомобилни производители в САЩ… както и за Кремиковци.

Twilight
Иван Стамболов – Sulla…

Коментари

 1. Абе аз казвам, че си голям мозък!
  Направо мога да пукна от смях при някоя от твойте статии.
  Въобръжението от тези книги, които си прочел, направо ти работи няколко годинки напред.
  Ти си единственият българин, който може да мисли по този начин – да знаеш.
  Все пак статията е страхотна.

 2. Tи пък какво друго си чел на Велин?

 3. Любомир Попов
  09/03/2009 - 09:58

  ОК, да закрием Кремиковци. Някой знае ли колко е лесно това? Сигурен съм, че господата “експверти” от ИПИ знаят. Обаче само на думи и теория. Теорията обаче не винаги се припокрива с реалността и практиката. Сигурен съм, че господата “експверти” от ИПИ знаят прекрасно това. Но въпреки това наблягат само на теорията, без да считат за нужно да погледнат практиката и реалността.

 4. Добре де, кажи на практика, като си им такъв противник. Сподели, не се срамувай…

  И никой не е казал, че трябва да се закрива Кремиковци. Просто не искам държавата да налива пари от моите данъци, за да поддържа губещо производство.

 5. Любомир Попов
  09/03/2009 - 10:14

  Защо реши, че съм противник? Напротив. Баща ми достатъчно си е съсипал здравето там и е пълен с олово и манган и всякакви други знайни и незнайни елементи от Менделеевата таблица. На практика е невъзможно. В това е проблема. Ако го закрият наистина на улицата остават минимум 150 000 души. Освен това загива и БДЖ, защото Кремиковци е най-големият им клиент. Другото нещо е, че държавата ще трябва да плаща обезщетения за останалите без работа. Кое е по-добре, не се знае. Може би да се налеят пари в завода. Но да си представим, че го затворят, какво се случва със завода, сградите, земята? Може би някой ще ги събори? Може би някой ще построи нещо отгоре след това? И може би някой ще отиде да живее там? Пълни глупости.

 6. Какво значи “ако закрият Кремиковци – БДЖ загива”? Кремиковци НЕ плаща на БДЖ, но ползва транспорта на БДЖ – защото без него кремиковци загива. БДЖ е държавна собственост и е на дотации – т.е. от моите данъци се поддържа една неефективно управлявана система (ЖП-транспорта), която пък финансира един неефективно управляван частен бизнес (Кремиковци). Разпродажбата на активите на Кремиковци и земята под него ще покрие всички обезщетения за работниците.
  А за сградите и земята изобщо не се коси – бат’Бойко и още няколко играчи още миналата година демонстрираха какъв готи комплекс ще изникне там. И си е вярно – огромен терен в покрайнините на София с осигурени път, ток, вода, канализация. И ще се намери кой да отиде да живее там – щом има кой да живее в Люлин или да купува на безумни цени в зайчарника Лозенец…

 7. Любомир Попов
  09/03/2009 - 10:34

  Киро, ти май си пропуснал частта с Менделеевата таблица в кръвта на баща ми? Същото, многократно по-зле е в земята под завода. Чиста почва има на няколко десетки метра отдолу. Имаш ли представа какво означава 1000 км жп път? Имаш ли представа какво означава няколко пъти по толко други пътища? Имаш ли представа каква площ е това? Може би имаш идея къде ще се зарови всичката тази изкопана пръст?

 8. Любо, съмнявам се, че плановете предвиждат на земята, където е сега Кремиковци да се сеят земеделски култури 🙂 Замърсената почва едва ли ще е проблем за бизнес-парк примерно.

  Да не говорим, че ако се намери добър инвеститор и държавата спре да се бърка в това как да управлява предприятието, то може да си работи и да е на печалба и да няма нужда да се разрушава. Е, за целта е нужно първо да се фалира мастодонтът и да се почне на чисто… без да се месят интересите на тая или оная партия и да няма отчисления в тая или оная черна каса (дааааа… знам, че искам невъзможното).

 9. Любомир Попов
  09/03/2009 - 10:41

  Ти ще си пратиш ли детето да работи в замърсения бизнес-парк да се облъчва от сутрин до вечер? Какви земеделски култури? То трева там няма, ти за земеделски култури ми говориш.

 10. “да се облъчва” ли ве 🙂 хехехе знаеш как да ме разсмееш 🙂 се едно за чернобил говориш… А трева има, ходил съм там, даже детелинки растат.

 11. Любомир Попов
  09/03/2009 - 10:46

  Ти си ходил, а аз 1 година и половина изкарах там. За товеа време останах без половината си зъби, а нямах нито един кариес дори преди това. Ти ми кажи от какво е, след като същото е положението със всички работили там.

 12. Любомир Попов
  09/03/2009 - 10:47

  Дял в българската икономика

  Кремиковци формира значителен дял от икономиката на страната.

  Близо 2 % от Брутния Вътрешен Продукт

  – Над 10 % от Експорта на страната за ЕС

  – Над 13% от Осигурителния пенсионен фонд;

  – Над 30% от товарните превози на БДЖ са за и от Кремиковци АД;

  – Над 70% от товаропотоците на пристанище Бургас са за и от Кремиковци АД;

  – Над 90% от товаропотока на пристанище Лом е от и за Кремиковци АД;

  – Над 1000 български производители са доставчици и клиенти на Кремиковци АД;

  – Над 18 % от приходите на Национална електрическа компания;

  – Над 17 % от митническите сборове.

 13. Статията е дори теоретично неиздържана, липва й икономическа логика. Кремиковци днес е плод на комбинациия от фактори, накратко – историческо наследство в лицето на една някога проспериращо производство, пълна идиотия да построиш подобен комбинат едва ли не в града, ниско ниво на технологията и висока цена на обновяването й, зависомост от чужди суровини, съсипване чрез разчини схеми, престъпна продажба на световни спекуланти.
  Съветският и Европейският съюз не са едно и също нещо.

 14. @ Любомир Попов от мен -> РЕСПЕКТ

 15. Любомир Попов
  09/03/2009 - 10:53

  Всъщност Кремиковци е построен на 25 км от София. Тогава. В Австрия има такива заводи съсвсем до града. То и във Виена има завод за боклук на брега на Дунава, на ч спирка с метрото от центъра.

 16. albert venn dicey
  09/03/2009 - 10:54

  @ Любомир Попов

  “Това може да е вярно на теория, но практиката е съвсем друга.”

  Ето това е невежествената теза, която винаги е обслужвала всякакви диктатори (справка Кант) и популистки икономически интервенционистки мерки, съсипали не една икономика.

 17. Любомир Попов
  09/03/2009 - 10:54

  * на 1 спирка

 18. Любо, това, което си написал изобщо не е вярно – Кремиковци не формира 2% от БВП просто защото е на загуба. Оборотът му за 1 година е около 2 млрд лв., което наистина е значителна сума, но за БВП има значение ПЕЧАЛБАТА, а не оборотът – а печалбата е минус 200 млн. годишно!

 19. Любомир Попов
  09/03/2009 - 11:03

  @ albert venn dicey, мога да ти дам веднага няколко примера за това как едни неща на теория би трябвало да се случат, но на практика не е така:
  1. В условията на започваща финансова криза БНБ с няколко промени, отпусна малко търговските банки. Това на теория, би следвало да доведе до намаляванве на лихвите. На практика обаче, банките до ден днешен продължават да повишават лихвите.
  2. ЕЦБ определи съвсем скоро 1% лихва. На теория, от това би следвало да започне едно кредитиране, та сват да ни се завие. На практика обаче, няма такава лихва.
  3. На теория и по закон в България няма как да има община с население под 6 000 души. На практика има 50 такива общини. От 264.

 20. albert venn dicey
  09/03/2009 - 11:07

  Никое предприятие, държавно или частно, което е станало непроизводително и неефективно, особено тези от реалната икономика, не трябва да бъде спасявано, а трябва да бъде оставено да фалира.
  На пазара ще останат да функционират тези, които са ефективни и производителни.
  Колкото до работниците, те ще си намерят друга работа.
  Не съществува разумна причина милионите данъкоплатци да субсидират няколко хиляди неефективни работни места, вместо да харчат честно спечелените си пари за свои цели.

 21. Любомир Попов
  09/03/2009 - 11:07

  Аз несъм го измислил. Има статистика. А това за печалбата, несъм много сигурен, че си прав.

 22. albert venn dicey
  09/03/2009 - 11:10

  @ Любомир Попов

  По т. 1-2.
  Лихвите и кредитирането са избор на търговските банки, а не на централните. Определянето на лихва от центр. банки няма пряко незабавно отражение на лихвите и кредитирането.

  По т. 3.
  Ти говориш за закон (fiat), а аз говорех за икономическа логика.

 23. Любомир Попов
  09/03/2009 - 11:12

  Мерките, които предприемат Централните банки, се предприемат като такива именно с цел да се улесни кредитирането. На теория. на практика обаче не се получава.

 24. Брутният вътрешен продукт измерва “добавена стойност” в икономиката. Кремиковци не произвежда добавена стойност – а загуба.

  http://money.ibox.bg/columnist/id_734108479

  Наистина ли Кремиковци създава 2% от брутния вътрешен продукт на България. Толкова ефективни ли са 6-те хиляди работници в комбината, че да успяват да произведат една петдесета от цялата икономика?

  Ако погледнем финансовия отчет на Кремиковци за 2006 година забелязваме, че приходите на комбината през годината са 1.08 милиарда лева. През 2006 брутният вътрешен продукт на страната е 49.09 милиарда лева. Някой ще си помисли, че сметките се връзват: наистина 1.08 милиарда приходи на Кремиковци са малко над 2% от БВП. Но, има един голям проблем – приходите на едно предприятие не показват неговия дял в брутния вътрешен продукт. Защото БВП не измерва приходи.

  Ако една компания закупи суровини за 1000 лева и с тях произведе стоки, които продаде за 1100 лева, добавената стойност на тази компания е сто лева – това е приносът на компанията към БВП. Защото БВП измерва не приходите, а добавената стойност.

  Добавената стойност е разликата между приходите от продажби на стоки и разходите за суровини и материали за производството на тези стоки. Ако погледнем от друга гледна точка, добавената стойност на практика е равна на печалбите на съответната компания плюс разходите за труд (заплати, осигуровки).

  Колко е добавената стойност при Кремиковци?

  – Комбинатът има разходи от 1.36 милиарда лева и загуба от почти 280 милиона лева.

  – Разходите за труд са почти 116 милиона лева.

  Ако съберем печалбата от минус 280 милиона лева с разходите за труд от 116 милиона получаваме добавена стойност за Кремиковци, която е отрицателна. С други думи, нашата груба сметка показва, че комбинатът има отрицателен принос към БВП.

 25. Long, ако си мислиш, че само ядрените централи имат радиоактивен отпадък жестоко се лъжеш. Един малкоизвестен факт е, че примерно тецовете и други подобни имат много по-голямо съдържание на радиоактивен материал изхвърлен директно в околната среда, защото при АЕЦ-ите поне това се складира в бункери.

 26. Любомир Попов
  09/03/2009 - 11:50

  Long,това е така и не е така. Кремиковци купува суровини за 1000 лева и след това продава за 1100. Следователно я има “добавената стойност”. Друг е въпроса, че цената на която продава не покрива разхода за произвадствао. Това говори за неефективност на производството, но не и за липса на “добавена стойност”.

 27. Aми така е, производтвото е неефективно. Всяка фирма, която не е ефективна, фалира и освобождава място, работна сила и пазар за други, по-ефективни от нея – пазарна икономика 101 🙂

  Проблемът е, че с държавни пари той се крепи въпреки, че е на загуба. Държавни пари означава моите и твоите данъци. Т.е. аз и ти плащаме, за да може “гордостта на българското производство” да продължи да губи пари.

  Проблемът не е, че Кремиковци съществува. Нека си работи в частни ръце, без намесата на държавата, ако има печалба – отлично.

 28. Любомир Попов
  09/03/2009 - 12:01

  Аз пак казвам: ИСКАМ ДА СЕ ЗАТВОРИ. Но и питам: КАКВА Е ЦЕНАТА? и КОЕ Е ПО-ЕВТИНО – да се субсидира завода или да се плащат помощи на останалите без работа(пак от моите и твоите данъци)?

 29. като знам какви са им заплатите, помощите ще са доста по-малък разход 🙂 освен това ще са до време – няколко месеца най-много, а не 20 години до сега…

 30. Любомир Попов
  09/03/2009 - 12:06

  12 месеца. А и не само на тези в Кремиковци. По груби сметки около 150 000 ще останат без работа.

 31. хех, да бе, милиони…

 32. Любомир Попов
  09/03/2009 - 12:08

  Това е минимума.

 33. Тия 150 000 имат ли обосновка или така, на око.

 34. Всъщност няма значение дали имат обосновка, дали са точно толкова или по-малко.

  Въпросите, който повдига статията, са принципни:

  – трябва ли държавата да спасява фалиращи частни предприятия, с цел да запази заетостта?

  – това не е ли същото, като тия предприятия да са държавна собственост? (държавата плаща заплати и поема загубите)?

  – не се ли стимулират по този начин неефективните производства, а ефективните, тези, които печелят, са оставени в неравностойна позиция без държавни помощи?

  – не става ли така по-изгодно да се правят фирми на загуба, особено ако имаш връзките и политическия чадър да си осигуриш държавна помощ?

 35. Ако дружеството бе фалирало по естествен начин – не заслужаваше пари. Но то фалира под “зоркия” поглед на първите мъже. А през последните 1-2 години под строгия “Money” контрол на дуета Митал–Томов. То тука можем да си говорим каквото ни скимне. Затварям го, отваряме го… Но нали знаете, че с една мишка и клавиатура не се решава съдбата на икономически гиганат (за страната ни) като Кремиковци.

 36. Любомир Попов
  09/03/2009 - 12:36

  Всъщност от статията няма абсолютно никаква полза. Тези въпроси имат много ясен отговор и той е НЕ. Големият въпрос е КАК ДА СТАНЕ ТОВА? Но никой до сега не е дал отговор. Точно тук се появаява разликата между пеорията и практиката.

 37. Любомир Попов
  09/03/2009 - 12:37

  *теорията

 38. Огнян, абсолютно си прав! Именно “зоркият поглед на държавните мъже” държи предприятието на загуба и именно те имат нужда да го държат в такова положение, за да им е то оправдание, че наливат нашите пари в него и си ги източват после.

  Защото това е, което силната държавна намеса в икономиката произвежда – корупция. Който чиновник или партиен деец “разпределя” много пари, той се изкушава да се облажи и то, видно е, далеч не само в държави като нашата.

 39. Аз само информативно попитах, иначе и аз съм противник на подкрепата, която държавата оказва на Кремиковци.

 40. Любомир Попов
  09/03/2009 - 12:51

  Vanko, няма кой да каже точно колко са, но работата/затварянето на Кремиковци е свързано с: 1.транспортни фирми – кораби, влакове, камиони;
  2.пристанища – Лом, Бургас, Русе и Варна;
  3.доставчици на суровини и консумативи(горива, ел.енергия, химикали и др.)
  4.търговци на едро на готова продукция – стотици
  5.търговци на дребно с готова продукция – хиляди
  6.търговци на едро на материал с необходимост от допълнителна преработка.
  7.хиляди знайни и незнайни железарийки.
  Ако някой мисли, че това е малко …

 41. Любомир Попов
  09/03/2009 - 12:53

  Пропуснах и заводите които купуват стомана и после я преработват – и те са към 100

 42. това й е хубавото на икономиката, че не търпи празнини – тия хора няма да останат завинаги без работа, напротив – някой друг ще ги наеме, който работи на печалба, доставчиците ще си намерят други клиенти, тия, които ползват стомана ще купуват от другаде (даже по-евтино)…

 43. Любомир Попов
  09/03/2009 - 13:13

  Да бе, със сигурност. В състояние на криза. Имам познати в спедиторския бранш – карат товари с 0,5 стотинки печалба. молят се да им вземеш камионите. Зарежи тая песен.

 44. Значи смяташ, че повишените държавни разходи в условията на криза са благоприятни за икономиката?

  Забравяш от къде държавата взема тези пари, които дава – от самата икономика и от хората…

 45. Любомир Попов
  09/03/2009 - 13:15

  Така е, но това не означава, че освободените хора ще си намерят работа на другия ден.

 46. Ами не са деца, ще се оправят

 47. Любомир, ами като не могат да си намерят работа, дай да ги издържаме ние и да пълним гушите на политическите босове. Ако са достатъчно оправни граждани няма начин да не се справят. Ама така са свикнали и така им харесва. Дай държаво, дай държаво… тая хазна я пълним аз, ти и всички, които плащат данъци.

 48. Статията не е лоша на пръв поглед – да не говорим, че за пореден път целиш да изтъкнеш либертарианските си възгледи, в което няма абсолютно нищо лошо, разбира се. 🙂

  Обаче има едно голямо “но” в тази статия. Тя е написана само и единствено на базата на теорията. Ако нямаше така наречените bailout-ове в САЩ, сега щеше да се стигне до още по-големи уволнения и още по-голяма криза. Факт! Също така не съм разглеждал толкова условията за всички bailout-ове, но специално на автоиндустрията ѝ се поставяха условия, които да изпълни, за да получи тези помощи от държавата. Например до три месеца трябва да покаже ликвидност и адекватен план за решаване на паричните проблеми и т.н. Така че тази статия не е лоша, но е много повърхностно написана – в стил махленската (разговор на по биричка и семки на масата в местната бирарийка). А и друг е въпросът, че именно изключително високата дерегулация (стигна се буквално до анархия) и така наречените корупционни (не знам защо) схемички Понзи на Мадоф и Станфорд и фондове източвани от разни там лидери за проекти на НАСА например, които обаче са използвани за лична облага (купуване на апартаменти и къщи с басейни, последни модели коли и т.н.) допринесоха за тази криза също толкова, колкото лесно отпусканите кредити и някои слабости на пазарната икономика (представи си – оказва се, че и тя има дефекти). 🙂

  Колко много подробности е изпуснал да спомене авторът на статията! 🙂

 49. Тъп милиционер
  09/03/2009 - 14:55

  Да се закрият само губещите производства. Не съм запознат ,но не мисля ,че всички са губещи там. Спомням си една случка. Лонганлон сигурно още не е бил чавдарче. Маргарет Тачър закри губещите мини в централна Англия и миньорите ядоха много бой пред парламента. И сега трябва така закриват се губещите производства и ,ако има недоволни бой ,бой ,бой… докато не спрат да недоволстват.
  Ако някой като Любо Попов много съчуввства на съкратените ,да им дари няколко заплати от личните си средства. В България проблемите се решават само с бой и простотия. Нещата взеха да потръгват ,когато хората грабнаха паветата на 14 януари 1997г.

 50. Любомир Попов
  09/03/2009 - 15:04

  Огнян, аз също съм против да издържам с моите данъци некой хрантутник, но и няма да как да се съглася, че лесно тези хора ще си намерят работа. Като 25 години си бил стоманолеяр, точно къде ще си намериш същата или подобна работа? Точно в този момент? И с какво тези хора са виновни, че некои не се накрадоха? Истината е, че и на входа и на изхода имаше фирми, които доста добре се облагодетелстваха. За това работниците вина нямат.

 51. Някои да се е замислял, че ако 150 хил човека ги уволнят и после те намерят работа, в София най-вероятно, задръстванията ще станат още по-големи, а закъснението на работниците може да докара до загуба за много фирми…това да ви е минало през главата?

 52. милиционер, само че Тачър именно благодарение на тия мерки възроди колабиралата икономика на Великобритания.

  daymare, искаш да кажеш, че всички трябва да плащаме от джоба си заплати в губещи предприятия, за да няма задръствания в софия? туй отде ти дойде в главата не знам 🙂

 53. Любомир Попов
  09/03/2009 - 15:08

  Милиционера, ти пробвал ли си да останеш без работа по време на криза с един хубав крадит, да видиш колко е приятно и забавно?

 54. Любомир Попов
  09/03/2009 - 15:10

  Никой не защитавам, само задавам въпроси, на които никой не отговаря.

 55. За мен случаят “Кремиковци” дотук се развива аналогично на случая “Alitalia”. Ако управляващите имат малко акъл, могат да се поучат от Берлускони и да видят как се спасява ключово предприятие, без да се трошат държавни пари. В Италия, както и у нас, правителството е тясно обвързано по приятелска и шуробаджанашка линия с обръчи от фирми. При което премиерът звъни на своите аверчета и им казва “аз ви правя услуги постоянно, сега ще ми направите и вие една” – създава се консорциум, събират се пари, убеждават се синдикатите да не лялят много, за да не останат на улицата, купува се предприятието, правят се инвестиции с цел да се изкара пак на печалба, рейтингът на правителството се качва и всички са щастливи. Жабарите поне са се научили как да вършат и по нещо полезно, докато крадат, че да не им разкатаят фамилията на следващите избори. Sustainability, един вид 🙂 За съжаление обществото ни е десетки години назад дори и от тях, а за по-цивилизованите европейски нации да не говорим…

 56. и кво Любо, аз трябва да мисля за това всеки работник в държавата какъв кредит взема и кога остава без работа, че и да плащам за него? айде не.

  както казах, не са деца, ще се оправят. идеята, че държавата е майка-кърмилница на всеки, не ме кефи. социализЪма се опитваме да го погребем от 20 години.

 57. Любомир Попов
  09/03/2009 - 15:22

  Не бе пич, няма нужда от това. Въпросът е с какво са виновни тези хорица, че непрекъснато ги лъжеха – тоя инвеститор, оня инвеститор. Хората работещи в, с и около Кремиковци нямат вина за съдбата му. И за найсти път казавам: Да се затвори Кремиковци. Само дето няма толкова смели. А докато няма, ще се източва.

 58. Тъп милиционер
  09/03/2009 - 15:26

  http://www.focus-news.net/?id=n1144213

  Лонги ,Тачър така възроди икономиката. Ние нямаме такива отговорни политици. Аз се възхищавам на Желязната лейди. Стори ми се ,че нещо ме упрекваш.

 59. Нямаме наистина…

 60. Любомир Попов
  09/03/2009 - 15:35

  Като гледам как вървят нещата, няма и да имаме скоро. Е те това те ни е най-големия проблем на държавата.

 61. Аз не искам никога и при никакви обстоятелства държавата да спонсорира точно Кремиковци (ужасяващ замърсител), ако едно производство е губещо, майната му, не ми пука ако ще и 150.000 да останат без работа, но със сигурност тази цифра е грубо завишена. Има някои изключения сега покрай световната финансова криза, които може би са основателни, но Кремиковци с и без световна криза е ЗЛЕ, така че аре няма нужда, интересно ми е как никой не включва цената на здравето – та този боклуджийник трови 2 милиона, ебал съм го вътрешния продукт който струва здравето на 2 милиона, още повече съм ги ебал тези, които ще останат без работа, не смятам че са по-важни

 62. Любомир Попов
  09/03/2009 - 15:54

  Voxy, що не отидеш до НС ей сега да им го кажаш това на протестиращите. Те са към няколко стотин. Много ще ти се зарадват. И хубава музика са си пуснали за фон – Металика.

 63. Любо, ей това мога да кажа относно протестиращите:
  http://kaka-cuuka.com/485

 64. Любомир Попов
  09/03/2009 - 16:03

  Да бе, знам за твоето мнение. Моето е същото. По принцип. Voxy обаче нали е смел, затова го пращам да им каже как щял да ги незнам си какво. Защото на думи всички са големи ебачи.

 65. @Любомир Попов, и за какво протестират пред НС, Кремиковци не е ли частна компания? и аз смятам че само бой заслужават тези келеши, хахаха, баси навлеците, а ще отида да им го кажа, само дай един калашник, защото се съмнявам да ме разберат :))
  Имаше едно управление, което отлагаше реформата и влачеше куп губещи и източвани държавни предприятия и всички си спомняме последствията

 66. Да, последствията от правителството на Жан ги видяхме, а то правеше точно това – наливаше пари в губещи предприятия, щото не му стискаше да съкращава хора, да приватизира и се плашеше от стачки.

 67. Мамка му, комунизЪма все пак победи и то в световен мащаб. Победи в Съюза на Европейските Социалистически Републики (и кралства тук-там), завзема все по-силни позиции в Америката – и Северна и Латинска. За цивилизованата част на Азия не знам – бадни са ми познанията за настроенията там. Като гледам – основната тревога на братята европейци и на нас самите е как да разпределим държавните пари за “Народното благо” (три пъти Ура!!!). Кога ли ще се появят транспаранти (или банери из ИнтернетЯ) – “Здрав Дух в здраво Европейско Социалистическо тяло”. И къде е спасението? От къде ще дойде “Миреният преход”. Аз все още съм убеден, че “злите” световни корпорации си знаят интереса и няма да допуснат “да изградим комунизЪма с подръчни средства”. Дано само съвременното общество, бидейки добре информирано да не допусне някой сладкодумен фанатик да ни поведе срещу “прогнилият капитализъм”.

 68. Милиционера
  09/03/2009 - 16:44

  До Любомир Попов
  March 9th, 2009 at 3:08 pm

  Сега съм в такова положение ,имам голям кредит и взимам помощи за безработен. За пръв път през живота си започнах да работя хамалогия,без договор ,с полуграмотни типове за 50 лв. надница. Бях свикнал да работя на бюро ,на компютър ,по 8-9 часа ,с обедна почивка в ресторанта…Едно турче ми каза ,че съм изглеждал много учен. 🙂 Ако имаш качества ,дори да си без работа и с кредити не е фатално. Не желая да самохвалствам. Да останеш без работа не е краят на света.

 69. Така си е. А сега като гледам какви заплати вземат общите работници на АЕЦ-а, даже аз се замислям дали да не си сменя професията…

 70. Любомир Попов
  09/03/2009 - 17:16

  Евала, на Милиционера. Само така. Аз винаги съм казвал, че за кадърните винаги има работа. Няма работа само за мързеливите.

 71. Зелен Бетон
  09/03/2009 - 17:17

  Въпросът въобще не е в това кое е най-полезното решение за Кремиковци. Просто защото там полезно решение отдавна вече няма. Факт.

  Проблемът е другаде: когато виждаш, че така или иначе си вътре с двата крака, дали да продължаваш да си седиш вътре, надявайки се Дядо Боже, зелените човечета или дявол знае кой чудодейно да те измъкне оттам – или да се измъкнеш сам, и веднъж завинаги, па макар и с цената на неизбежни (но все пак относително краткосрочни) лоши последствия. Засега нещата са твърдо на вариант 1, и междувременно затъването (естествено) продължава.

  За капак, лично аз въобще не съм убеден, че родните ни управленци са си извадили поуките от Кремиковци, КТМ-тата разни и пр. подобни казуси. А ако не са ги извадили, крачката до 500-те милиарда и чисто новия завод за самолети е много малка. Като нищо може да се намери някой овластен идиот (достатъчно овластен и достатъчно идиот), за да даде тия 500 милиона; да не говорим за също толкова достатъчно-овластените-достатъчно-идиоти, които с възторг ще се емнат да го строят.

  Тъй че статията на Велин си е много точна и много на място. Човекът бие тревога, и е прав. Стига да има кой да го чуе, разбира се.

 72. Longanlon Искам да кажа, че понякога трябва да избираме по-малкото зло, а ти често виждаш само твоята си страна на монетата

 73. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  10/03/2009 - 00:03

  Не познавам автора, но гледната му точка съвпада с моята. Има и още една възможност – чисто корупционната, която, както изглежда е широкоразпространена и аз преди време именно, като се уповавах на нея, си направих собствен “бизнес план”. Ето част от него 🙂

  04 Ноември 2008
  БИЗНЕС ПЛАН
  ……..
  Идеята ми хрумна спонтанно, докато гледах в нета и по телевизора как се прави бизнес в Р. България…

  Ще основа малка компания – “ДеЦка Радос’- Гумено Пи6тоФ4е”- ЕООД, с предмет на дейност- изработване и търговия с гумени изделия – Детски играчки, Вибратори, Гумени палки и Гумени маркучи.
  ….затова си направих следната схема за машинация с държавно участие- един вид застраховка против фалит. …. Първа съпка е подсигуряването на пазар за продукцията. За целта ЕООД-то има заделен бюджет за “връзки” с държавната администрация и политическата “класа”.
  Стъпка втора- финансиране на министъра на МВРЗ- Министерство на вътрешните работи и здравеопазването. Като благодарност той ще сключи от името на държавата договор с ЕООД-то ми, за закупуване на преференциална цена с минимум 300% надценка, на Гумени полицейски палки и Гумени маркучи за целите на здравеопазването. БИЗНЕСЪТ МИ ВЕЧЕ Е НА ДАЛАВЕРА. …..

 74. Изчетох всички коментари дотук (доста уморително занимание 🙂 ) и трябва да кажа, че по идея съм убеден, че мястото на Кремиковци е в историята. Фалит и това е. Само че като прагматик ясно съзнавам, че точно екс-комунистите това няма да се осмелят направят – особено в навечерието на избори. До лятото нищо няма да мръдне, защото бразилците не са идиоти и практически нямат желание да купуват тази развалина, а други кандидат-инвеститори реално няма. Какво ще последва след това, не знам, доколкото от бат ви Б.Б. може да се очаква както популизъм, така и драстични решения – в зависимост от това какво му изнася. Аз лично до сделка с бразилците не вярвам да се стигне, а пък държавна помощ във време на криза – хептен. Да му берат гайлето следващите управляващи, макар че като гледам кои гласуват – шансовете да не са пак червените са бая малки.

  Статията обаче за съжаление се базира на принципите, извадени от учебниците по пазарна икономика, които предвид състоянието на пазарната икономика тук просто са неработещи. И докато тук не заработят реални пазарни механизми, въпросът все ще стои. И аналогиите с отпуснатите в САЩ милиарди (за които повечето губещи бизнеси там драпат като луди) звучат най-малкото противоречиво. Обама примерно не оставя детройтския авто-бизнес да фалира, нищо че в момента е губещ. То какво всъщност в момента не е губещо?

  Така че подобни анализи са верни сами по себе си, ако изключим обаче фактора на глобалната криза. С “Кремиковци” източването е отдавна и просто не биваше да се чака досега, за да бъде фалиран. Сега вече по време на кризата това би било убийствено – не толкова за работниците, а защото точно сега желаещите да го купят (особено след толкова източване!) са прекалено малко, и най-вероятно хич не им се занимава да го връщат към реално производство. Така че ще получат въпросния терен на безценица, след което след време ще го препродадат с огромна печалба.

  Просто в дългосрочен план добро решение на въпроса с “Кремиковци”, дори ако въобще не ни дреме за работниците, няма. Поне не и докато не свърши кризата.

 75. По принцип аз не чета Велин!
  Казах това, защото наистина си прочел доста книги.
  Рано или късно това с четенето оказва влияние!

 76. А ве, всички знаете, че Кримиковци трябва да се закрие и то по много причини:
  – Екологически. Софийското поле е отровено.Някой спомня ли си, че в края на 80-те години на миналия век имаше постановление село Яна да се закрие като опасно място за живеене? А някой спомня ли си , че главния проектант на Кримиковци се хвърли от прозореца на МС от морални угризения към софиянци?
  – Икономически. Как едно производство може да бъде ефективно , когато 100 % от суровините са вносни-руда, коксуващи се въглища и гориво + огромните транспортни разходи, като за всеки от тези компоненти си плащаме печалбата на производителя. По тази логика Кримиковци вкарва в зоната на субсидийте и БДЖ-то и пристанищата и Булгаргаз и Енергетиката. Украйна , където металургията има 27 % от БНП, а суровната е тяхна, съкрати производството с над 50 %. Същото е и с Русия./виж http://kanew.wordpress.com/2008/10/27/340/
  -Инфраструктура.От пускането на Кримиковци в експлоатаци до сега през него са минали не по малко от 130-150 хиляди работника или от него са зависили 400-500 хиляди души.За тях е трябвало да се построят жилища, поликлиники,училища, пътища,детски градини, почивни станции по страната и т.н. Всичко това е изкривило инфраструктурата на столицата, а вероятно на страната.
  Кримиковци трябва да се закрие а ние да си платим за това, включително е вятъра на промените на априлския пленум 1956 година.

 77. @Любомир Попов – “държавата ще трябва да плаща обезщетения за останалите без работа” – откъде на къде държавата ще плаща обезщетения на останалите без работа? Комбинатът е частен. Искали по 30 заплати? Защо не искате и по 200? И защо от държавата?

 78. Любомир Попов
  12/03/2009 - 17:37

  1.Държавата също е собственик.
  2.Защото съществува Кодекс за социално осигуряване, според който останалите без работа имат право на парично обезщетение.

 79. От прочетеното тук ми става ясно едно: политика не се прави от обикновени хора, тя трябва да се прави от професионалисти. Какво е основното желание на масата хора? Да живеят по-добре. И това е работата на политиците. Всяка жаба да си знае гьола. Не може човек прочел тук-там да се има за компетентен. Ако толкова ви пука за Кремиковци занимайте се по-надълбоко.

 80. “1.Държавата също е миноритарен собственик” – демек никакъв собственик не е.
  “2.Защото съществува Кодекс за социално осигуряване, според който останалите без работа имат право на парично обезщетение.” – има си трудова борса – 5-6 месеца мисля има помощи.

 81. Някак несериозно е да се възмущаваме от нашенските изпълнения, когато по време на криза в една известна държава голяма корпорация с ужасни загуби, която е получила сериозни държавни субсидии, срещу което е подписала договор, според силата на който няма да изплаща бонуси на служителите си на каквото и да било ниво, подписва със свои висши ръководни кадри договори, според които ще им плати минимум $1 000 000, за да не напуснат. 🙂 Задачка-закачка – открийте коя е държавата. Въпрос с повишена труднос – коя е компанията?

 82. Аз мисля, че 150 000 може да са работили там до 1989 г., но сега вече не са толкова. Предприятието беше на загуба още по време на стария режим. Изнасяха 1 тон поцинкована ламарина за СССР на цената на 1 тон лимонада, а преди това си купуваха суровините пак оттам незнайно на какви цени. Отровиха цялото Софийско поле. Изселиха хора заради замърсяването, раждаха се деца с увреждания. Продължават да замърсяват, а все още имат агрегати от 30-те години. Докараха от цяла България хора да работят там – кой срещу софийско жителство, кой срещу 2 месеца служба в армията и 5-годишен договор. Тези хора още тогава задръстваха София (по-нагоре някой протестираше срещу задръстванията). Напълно споделям мнението на тези, които отказват да спонсорират губещо предприятие, което на всичко отгоре е и замърсител. То беше създадено, за да си изнесе СССР мръсните производства по-надалеч.
  Човекът добре си е написал статията.
  Поздрави

 83. Кремиковци е едно комунистическо недоразумение. Построено е далеч от всякакъв вид ресурси и логоистика. Най-близките му пристанища са ЛОМ и Варна/Бургас. Най-близките му ресурси са в Русия. Просто това предприятие е построено за да се изхвърлят КОМУНИСТИТЕ едно време – завод до завод ние градим.
  Металообработващ комбинат от подобен род се строи възможно най-близко или до ресурса или до транспорта, а не в средата на нищото, респективно – столицата. Построен е обаче там за да може да се дръпнат околните “селяни” и да станат столичани.

  Предвид частният му банкрутиращ характер и предвид данкоплатската ми позиция – не съм съгласен да “храня” всички по веригата. А и е тъпо да се казва, че БДЖ или която и да е друга съребрена фирма ще остане без пари, щото така или иначе Кремиковци им ги дължи тия пари и никога няма да си ги вземат… И от металообработка не се получават радиоактивни изотопи… Освен ако не се претапя обогатен уран.

 84. Стельо, не знам дали си чувал за находището на желязна руда в Кремиковци (200 млн тона), но то е факт в моята галактика.

 85. Зелен Бетон
  13/03/2009 - 02:31

  Преди доста години, когато Кремиковци беше “връхта”, като сложиш кремиковска ламарина на пресата (пък и дори само на абканта), тя се пукаше отвън по ръба на огъването. А другата, която се случваше да ползваме в завода (украинска май беше, не помня) нямаше и пукнатинка. Толкова за качеството на кремиковските продукти. Имам някакъв спомен, че и качеството на самата руда от местното находище “спомагало” за това.

 86. Любомир Попов
  13/03/2009 - 09:46

  @mick,
  1.Миноритарен е, но е собственик. Няма значение с колко.
  2.Вместо да мислиш, отвори Кодекса и го прочети, да видиш че не е точно така както го мислиш.
  3. Парите, които плащат на “трудовата борса” от къде идват според теб? Може би от небето падат.

  @Jaguar,
  Никой не е казал, че в Кремиковци са работили 150 000. Максимално са били около 30 000. А 150 000 ще са пряко засегнатите и евентуално останали без работа при спирането на завода.

  @Зелен Бетон,
  Според експерти металурзи, проблема за който говориш, по всяка вероятност е породен от по-високото съдържание на въглерод, нежелано наличие на фосфор и сяра, в съчетание с неподходящо време на изстиване на горещия метал. При наличието на този дефект, ламарината е продавана на драстично по-ниска цена и с указание да се ползва без да се огъва. Може би някой “тарикат” е знаел за това, но въпреки това ви е давал да работите с нея. Разликата в парите била достатъчно драстична.

 87. А пък аз не мога нещо да разбера. “Кремиковци” не трябва да се затваря, нищо, че е черна дупка, гълтаща пари без да дава нищо насреща, защото много работници са дали здравето си там и в кръвта им можело да се намерят всички елементи от Менделеевата таблица. Ако се затвори все пак, то земята около комбината е замърсена с всичките елементи от Менделеевата таблица, има излъчвания и там няма да има какво да се прави. Затова, очевидно, най-логичното и правилното решение е Кремиковци да продължи да работи, генерирайки загуби, като същевременно дообогатява кръвта на работещите там с елементите от Менделеевата таблица, които хората още не са успели да усвоят.

  Правилно ли я разбирам тази теза или просто още не съм се събудила?

 88. Любомир Попов
  13/03/2009 - 10:57

  @Marfa,
  че Кремиковци трябва да се затвори спор няма. Трябва да се затвори. И рано или късно това ще стане. Но мен ме дразнят бъборковците, които обясняват как щяло да се построи незнам си какво.

 89. Зелен Бетон
  13/03/2009 - 14:17

  @Любомир Попов:

  Точно за тези параметри става въпрос.

  И това за тарикатите е вярно. Общото между моя завод и Кремиковци (а и валидно масово за соц индустрията въобще) беше, че технологичната дисциплина въобще не беше на почит и уважение. Затова качеството на продукцията беше повсеместно значително по-лошо, отколкото би могло да бъде.

  Та допускам някой от моите едновремешни заводски шефове да е давал нареждания тихомълком да се използва по-евтина ламарина (“Икономиката – икономична, дело на всеки”) – за да се хвали после какви резултати има заводът и да го тупат по рамото в ОК на БКП. Но не ще да е било само това, защото тези проблеми се появяваха периодично – имаше добри партиди и кофти такива.

  Убеден съм, че една от основните причини е точно такова отношение към технологичната дисциплина и в Кремиковци. Понеже на главите на производствения персонал непрекъснато седяха партийните надзиратели и искаха задължителни преизпълнения на плановете и “съкратени срокове”, колко му е да бутнеш валцовия стан (примерно) да върви мъничко по-бързо и да си регистрираш преизпълнението на плана. Пък който ползва тая ламарина по-нататък – проблемът си е негов.

  Промишлените мастодонти от соц времето изпълниха една много гадна функция в периода на прехода: те до голяма степен съхраниха мисленето на “социалистическия трудещ се”: колективизъм = безотговорност + безстопанственост. Въпреки че се приватизираха. И по именно тази причина трябваше да бъдат затворени или коренно променени доста по-рано.

  Освен че останаха и като “стандарт” на ниската производителност. Не би и могло да е другояче – за производствени единици, замислени и проектирани с разчет да функционират при централизирана планова икономика. Жабите стават принцеси само в приказките.

 90. Любомир Попов
  13/03/2009 - 14:21

  “Петилетката за четири години” ми е един от любимите лозУнги.

 91. Зелен Бетон
  13/03/2009 - 14:26

  Ако някой е достатъчно възрастен, за да си спомни, имаше три направления на реализация на стоките: второ (за запад), първо (за соц лагера) и за вътрешния пазар. При второто направление техн. дисциплина трябваше да е перфектна, защото там “представяхме социализЪма”. При първо можеше да е малко по-така, “като за хора от нашта черга”. А всичкият боклук, който не ставаше даже и за първо, се реализираше на вътрешния пазар.

 92. Лонг,
  ако не знаеш ние си строим завода за самолети, но не до Пловдив, а край Белене.И цената му е същата по предварителни прогнози – 5млрд.евро.
  На прима виста се сещам и още нещо – как могат Стомана Перник и Промет да работят на печалба, а Кремиковци винаги е бил на загуба?Когато нещо можеше да се направи за подобряване на състоянието на завода, шанса бе пропилян.Сега вече е късно и единственият възможен път е затваряне на комбината и помагане на работниците в преквалификацията.Неволята учи и който иска от тях ще изплува.И моята майка преди 5 години не знаеше от къде се пуска компютъра, а сега е по-добре запозната с някои възможности на ексел примерно.
  Преди време имаше едни снимки в Дневник( ако не бъркам), които показваха състоянието на пещите и цеховете в Кремиковци.Дрезден след голямата бомбардировка през ВСВ изглеждаше по-запазен.

 93. Знам, разбира се – живея в Белене…

 94. Ето си и снимките :
  http://dnevnik.bg/photos/2008/.....19#picture

 95. Зелен Бетон
  13/03/2009 - 19:38

  @Svetoslav:

  Едно мило и родно ми стана… От 19 години не съм виждал подобни гледки. Преди това ги гледах всеки ден.

  През 90-та обаче беше ужас. Да ми е бил акълът на място, да съм снимал… Заводът беше направо като декор от филм на Фелини – сивокафява разруха, празно, призрачно. Личният състав беше спаднал от 3000 души в края на 70-те докъм 900. За жалост, в българския няма дума като английската haunted – това би било най-точното описание.

  В момента е приватизиран, отдавна. Работещите са май към 200 души. Около 3/4 от територията е реституирана и/или разпродадена. Произвеждат разни джажи в китайски стил, колкото да се намират на работа. Имам усещането, че собствениците (загадъчен американски капитал, с подозрителни връзки с бившата мрежа външнотърговски БГ дружества) просто изчакват удобния момент, за да теглят ключа и да продадат апетитния терен с максимална печалба.

  Сори за лирическото отклонение. Не става дума за Кремиковци, нито за 500-милиардния завод за самолети – но ПРИНЦИПЪТ е същият. Това са просто различни страни на една и съща монета.

 96. @equinoxe: То за чуване – съм чувал, но не съм го виждал. Чувал бях, че и в Родопите има оловно-цинкова руда, но при най-добрите забои (ако не знаеш какво е забой, ще ти обясня) и при най-добрите смени максималният процент на оловно-цинкова руда е бил, внимание … цели 4.8 ПРОМИЛА. Което да кажа ли какво означава? На 1000кг. земна маса – 4.8кг. руда…
  Та какво казваше за 200те милиона тона желязна руда???
  Абе аз едно нещо знам – в България нямаме особено много ценни изкопаеми, фактите – това сочат. Да кажа ли, че на плажа на Златни Пясъци златото е повече от това в Трън???

 97. Стельо, ако е икономически ефективно да се добиват тея мизерни количества вместо да се внася от чужбина, то ще се прави. И се прави. Че сме бедни на руди и на всякакви горива да, но и това, което имаме, трябва да се изразходва, докато не настъпят други времена.
  Не разбирам защо с такъв назидателен тон много хора обясняват колко сме бедни на руди… Кан Аспарух тук си е забил меча и на тая територия е направил България. Ако е мислел за металообработването сигурно е щял да ни закара в Бразилия.

 98. Анна Мориц
  14/03/2009 - 13:40

  “”The trouble with socialism is that eventually you run out of everyone else’s money. – Margaret Thatcher” :)))
  Ima li nujda ot komentar….?

 99. Друго не знам, ама картинката ме кефи много 🙂

  За загрижените относно евентуалната безработица при фалита на Кремиковци – ами аз съм безработен , имам заеми към банка , ако може така, да си дам номера на банковата сметка, та ако не е проблем да ми превеждате по 100-на лева месечно. Колкото да си плащам заема (и кредитните карти).

  Щом нямате нищо против данъците ви да отиват за финансиране на губещи предприятия, ами вземете финансирайте и мене. Обещавам да ползвам парите по предназначение – изплащане на заемите.

 100. Любомир Попов
  15/03/2009 - 12:24

  @ss7,
  доколкото знам ти не си от тези дето са закъсали. От това което съм прочел от теб съм останал с впечатление, че ти си безработен едва ли не пособствено желание. Докато за хората които говориш, няма да е по тяхно желание. Ето това е разликата. Поради тази причина изобщо не ме трогна.

 101. @equinoxe: кан Аспарух (не е ли Хан???) е забил меча си тука, щото му е харесала зеленината, спокойствието и сладката вода – все пак праБългарите са били номади, зависими от тучни пасища за конете и стадата си. Ама после по време на кан Тодор Живков – ебаваме мамата на ливадите, сладката вода и прекрасните пясъци и застроихме със завод до завод, включая недоразумения като Кремиковци, Горубсо (оловно-цинковата руда са я извлекли русите и са ни оставили на нас квото има, ама ти не може да го знаеш), Девня – цялата е едно недоразумение, защото от зелена и тучна долина става сива, непродуктивна, но е близо до Варна и събира де що селянин има и ги прави граждани… Само да вметна – работил съм в захарен завод Девня – рафинираната от ЗЗД захар е достатъчна да покрие 75% от нуждите на населението на РБ, а в България имаше 9 завода за захар (рафинерии). На практика 2 са ни стигали да се подслаждаме и още примерно 1 – да произвеждаме за износ … ама не – нали трябва да се генерират разходи – заводите са 9, от които днес я работи един, я не…

 102. Стельо,
  пиша го “кан” понеже уважаваният от мен историк Божидар Димитров казва, че така е правилно. Въпреки че за титлата на българските водачи до Борис I водят различни дебати.
  Не съм бил първи приятел с Аспарух, не знам неговите мотиви, но знам едно – ако сме мислили как да си запазим пасищата и водите непокътнати, доникъде е нямало да стигнем. Съвременният свят не го позволява. Или имаш развита промишленост, или си аут. И все пак, 5% от територията на България са резервати, което я извежда на челните места в Европа. Българските селскостопански земи, ако се впрегнат отново в масови стопанства, могат отново да дават високи добиви на качествена и разнообразна продукция.
  За Кремиковци казах, няма да се повтарям. Прав си, за Горубсо не знам много, което си е мой проблем, затова предпочитам да не говоря за него.
  За Девня – построена е там, поради близостта с пристанище “Варна-Запад” и ред други икономически и демографски причини, за които можеш да прочетеш в учебник. Но не и за да “събира де що селянин има”.
  Но все пак не ме разбирай погрешно. По време на социализма са направени много глупости. Но и много хубави неща. Това е един от големите проблеми в преходното съзнание на повечето българи – една част отричат напълно социализма и отричат всичко негово, а друга изцяло се прекланя пред това отминало време и бленува за неговото връщане. Истината според мен е, че това е просто една социална система и както всяка друга тя е имала своите големи позитиви, но и своите големи негативи.
  А истината е в обективната оценка!

 103. @equinoxe: Хм, ако си погледнал сайта ми, то знаеш възрастта ми. Израстнал съм по време на нареченото от теб социализъм (комунизъм) и знам какво беше. Пристанище Варна-Запад е построено постфактум, а не Девня да е построена заради него 🙂 Всъщност съм и от Варна и регионалното “промишлено” развитие ми е ясно. България като географско положение е прекрасна държава за селско стопанство и качествен туризъм, морски, планински, зимен. Вероятно си го пропуснал от учебниците си…
  Сега да ти спомена картинката в настоящият икономически капитализъм: долина Девня е мъртва картинка – градът е жив, само защото все още има хора, които живеят на пук в него, а и малкото работещи е Девня Цимент. Останалата промишленост е фалирала отдавна – поради изброените от мен по-горе причини:
  Суровина: ЗЗД – за него няма цвекло, рафинираше кафява кубинска захар, содов завод – няма суровина, АТЗ – няма суровина (няма и клиенти), Девня Цимент – няма да фалира скоро, но е най-скъпият цимент 😉 … Примери? Още?

 104. Стельо,
  и аз съм от Варна, но съм по-млад от теб 🙂
  Особената картинка в момента е следната – ти разполагаш с преките наблюдения, аз по обясними възрастови причини – с теоретическата част. Сигурен съм, че за да има човек обективна оценка трябва да има и двете. Ама айде стига речи, трябва повече да се действа.
  ПС Все пак не мога да се стърпя и да не се направя на умен:
  Никъде в света не е постигнат комунизъм, всичко е било и където е останало все още е социализъм, т.е. прехода от капитализъм към комунизъм. Но комунизъм се използва от опозиционните партии понеже звучи някак по-тежко.

 105. @equinoxe: Това, че си по-млад не ти пречи да си по-умен, напротив, а аз дори поощрявам по-младите Българи да поумняват, не си падам по “руси” хора 🙂
  Междувпрочем – не казвам, че сме постигнали комунизъм, дори напротив, това което постигнахме като цяло е – деградация на обществото – по време оно всички бяха равни, вярно винаги е имало и по-равни, но никой не работеше и всички чакаха на държавата. Сега пак е така, в тази тема за това се говори, но никой явно все още не осъзнава, че държавата – това сме ние. Ние, като елементи от нея, като данъкоплатци и най-вече като гласоподаватели. Проблемът обаче е повсеместен – младежите не им пука кой ги управлява – важното е да има какво да изпият и какво да изсмъркат, по-възрастните – да има какво да изпият и къде да легнат, а най-възрастните – не смеят да мрънкат, защото комунизма им държи още влага и вярват в “преклонена глава, сабя не я сече”… Докато и НИЕ вярваме в това – оправия няма да има и … определено ще е гот да си имаме по една “фалирваща” фирма на държавна издръжка…

 106. Юрий Александров
  16/03/2009 - 22:15

  Една типичен пример за ляво управление. Лошото е, че тия примери вече можем все по-често да ги видим и в такива свободни икономики, като Великобритания и САЩ. Не се стърпявят хората, по време на криза и действат по начин, който до скоро отхвърляха!
  Може и да са прави. Знае ли човек! Само времето ще покаже.

 107. @Юрий Александров: ъъъ? аз съм тъпичък, ще поясниш ли, но не в стил 10 думи стигат 😉 И правилният род… типичен примерно е в мъжки род – един типичен пример 🙂

 108. Лъчезар Томов
  18/03/2009 - 23:26

  Някой каза, че нямаме политици от ранга на Маргарет Тачър – донякъде съм съгласен, такива лидери в световен мащаб няма много (Хелмут Кол може би и е съвременник – еквивалент), но все пак имаме лидер, който в нашенски мащаб е променял историята на България и това е Иван Костов. Мнението е лично, не ангажирам никого с него.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *