Първата въздушна пушка


Oще откакто миналата година подарих на тогавашната си приятелка за рождения ден въздушна пушка и съответно разбрах какви са разпоредбите за притежанието и използването на пневматично оръжие (т.е., че такива няма) ми стана ясно, че е само въпрос на време и аз да се сдобия с една от тия играчки и да изпълня една от детските си мечти.

E, в края на миналата седмица му дойде времето…

Както всяко момченце (а очевидно и както някои момиченца) и аз като малък мечтаех подобно на добрите копелета от филмите да притежавам пушка и да стрелям с нея. Имах няколко водни пистолета и от най-ранно детство смело се сражавах с тях срещу силите на злото, които временно се бяха въплътили в Живко и Павката - приятелите ми в детската градина. По-късно, на крепката възраст от 10 години станах горд собственик на пушка за фунийки и редовно участвах в междукварталните войни с другите от блока, виртуозно успявайки да не избода на никого очите, както и да остана с пълен комплект от моите. Инцидентните капачки по стрелбищата и автоматът в казармата бяха само сурогат на истинския кеф, както си го представях. Но ето, че наскоро ми се откри възможност да изпълня детската си мечта - оказа се, че у нас (както и по света де) няма законови или други разпоредби, които да касаят притежаването и използването на пневматично оръжие. Това значи, че всеки може да си купи въздушна пушка и да си я ползва както и където намери за добре, без да са му необходими някакви разрешителни за целта. Освен това тия пушки не са и скъпи - готините са към 400 лв, евтините - 40.

Благодарение на отличния магазин и на отзивчивия продавач, който без да се притеснява отговори изчерпателно по скайп на всичките ми тъпи въпроси, докато около него кипеше яко дейност, в петък при мен пристигна това нещо:

NORINCO B 3-3
Калибър: 5.5mm
Начална скорост: 215m/s
Дължина: 1045mm
Тегло: 3.5kg

Освен нея пристигна и оптика 4х20, както и гофиран калъф:

Евтини китайски неща, но с нелоши показатели, а резервни части се намират лесно. Ще послужат отлично за целта, а именно - да видя дали наистина е толкова интересно, колкото си мисля, преди да реша да дам пари за добро оборудване (харесал съм си една Gamo Hunter 440 най-отдолу тук).

За сега работата се оказва доволно забавлителна

 

Още докато разопаковах пушката в офиса си, на балкона ми имаше неблагоразумието да кацне един от ония гълъби, които се въдят със стотици наоколо и са си избрали как пък точно нашия етаж да висят и серат, изнервяйки ме с гукането си по цял ден. И нахални са станали - като изляза да ги гоня почти не се плашат, само направят едно малко кръгче и пак се връщат. Без да ставам от дивана, извадих пушката от опаковката, заредих я с първата чашка и като на шега се прицелих от около 5 метра през стаята към отворения прозорец на балкона. Гълъбът просто падна и не мръдна - входът на чашката (обикновена турска) беше отзад към средата на гърба, а изходът - при основата на врата отпред. Тия птици, казват, били вкусни… може да пробвам да сготвя някой път, колкото за спорта.

Силата на пушката също не е лоша (от 3 м. проби стара талашитена врата), но с разстоянието силно намалява. По-късно същия ден поставих оптиката и я настроих. На 10 м. от стоеж събирам попаденията си в кръг с диаметър 7 см., а от седеж - 5 см - явно още има много какво да се желае от стрелковите ми умения, трябва още да тренирам ) Разбира се, китайската изработка си каза думата и след втория опит за затягане крачетета на оптиката се изядоха и вече не може да се закрепва - което се оказа добре, защото без нея точността ми леко се подобри.

Още нямам дълготрайни впечатления, но от тридневния си опит до сега мога да кажа, че въздушните пушки са доста добри за начесване на детската краста по оръжията.

Стрелба с въздушна пушка – законови рамки
Принципно го казвам

Коментари

 1. Хората, които стрелят по животни за удоволствие са тъпи комплексари и извратеняци. Което, очевидно, важи и за теб. Жалко!

 2. Браво, на тате момченцето! Сега сигурно си много горд със себе си, а? 🙂

 3. Тодор Янчев
  02/09/2007 - 23:20

  Прецакан си! Цените в http://www.oragie.com – МСА АРМИ са в пъти по-ниски от тези където си взел пушката.

 4. Тодор Янчев
  02/09/2007 - 23:20

  Забравих!!! Хахахахах Начална скорост: 215m/s. Това не е повече от 140 м/с.

 5. Всъщност цените в посочения от тебе сайт са по-високи, а 80% от нещата за които попитах ги нямат на склад и ще ги получат през септември… Да не говорим, че систематиката на продуктите в това меню отстрани е толкова смотана, че няма накъде повече.

 6. Е, какво, намерил си поредното доказателство колко скапани са законите ни, можеш да потренираш хореография с хавлия около кръста по този случай. Но я виж какво следва от стрелбата на едно хърватско копеленце по котка:

  “With this act, Zlatko Adilovic made a delict under the local Gun Law, Article 39, for endangering public security, Law Of Public Peace And Order, Article 30 for public animal molesting or harassing (penalty is pecuniary equivalent of 50-200 DEM); Criminal Law, Article 260 (penalty is pecuniary equivalent of 150 daily wages or six months in prison) for intentional inflicting of pain to animal and exposing it to suffering for the purposes of demonstrating brute force, and Animal Welfare Act, Article 38, (penalty is amount of 5,000-10,000 HRK).”

  Също и тази новинарска извадка от Англия:

  “Police are hunting gun-toting youths who were seen shooting air rifle pellets at birds.
  … said there were strict controls on the use and carrying of air weapons and warned that police treat illegal use seriously.”

  Законите би трябвало да бъдат производни от морала, а не моралът – производен от законите.

  Дори смея да предположа, че членството ти в Асоциацията за защита на птиците или каквото там беше, е практически фиктивно и продиктувано изключително от желанието да угодиш на някоя предишна своя приятелка 😀

  Но по-вероятно е да си просто поредния консуматор, който не ще съвсем да бастиса природата, само за да може да й точи кръвчицата редовно. В буквалния смисъл.

 7. Евала за картинката. Колкото до пушката, ако пуцаш умерено и разумно всичко е наред. Некои коментари по-горе са си живи превземки.

 8. @skoklyo
  Бла бла. Ако ядеш месо или носиш кожени обувки изобщо недей подхваща тая тема. А и да не ядеш месо, ядеш хляб и си отговорен за смъртта на милиони малки животни (мишки, таралежи, зайчета и т.н.) нарязвани от остриетата на комбайните по време на жътвата всяка година…

  Защитата на природата няма нищо общо със законите срещу насилието над животните и докато съм отдавна твърд привърженик на първото, вторите са ми логически и правно непонятни. Природата трябва да се опазва, но да се инкриминира убиването на животни изобщо … това е изключително глупаво и означава да отричаш природните закони (но за това – скоро в отделен пост).

  Пък и както забелязваш, хърватските закони не са толкова малоумни, колкото на пишман-природозащитниците се опитват да ги изкарат. Ако прочетеш присъдата, която си цитирал ще видиш, че никъде човекът не е обвинен за убиването на животното. Обвинен е за “публично малтретиране” и “нарочно причиняване на болка и страдания целящи демонстриране на брутална сила” – съдят го не, че е утрепал котката, а че я е измъчвал пред други хора за да ги сплаши т.е. е осъден, задето е навредил на хората, не на котката. А това прави всичката разлика на света.

 9. Георги Станков
  02/09/2007 - 23:22

  Longanlon, подобна немотивирана агресия е смущаваща. Нямам си представа що за човек си, но доста си закъснял с начесването на детската краста и компенсаторните ти напъни в по-напреднала възраст могат да се нарекат “девиации”.
  Надявам се да ти е за пръв и последен път.
  С добри чувства, Георги.

 10. О, Лонганлон, доводите ти са в стил “що да не пуша в купето, и без тва гълтате толкоз отрови от колите всеки божи ден”.

  Големи хора сме и знаем, че достатъчно мотивиран човек чете всякакви там правила и закони както дяволът – евангелието. Плачевни примери наоколо колкото щеш. Утрепи човек, и с достатъчно парички и софистика можеш да се измъкнеш с по-сухи подметки и от Исус. Толкоз за рамките, вратите в полето и прочие дограми 😀

  Всички сме наясно откъде идват кренвиршите и рокерските якета, зарежи тия клишета, въпросът е що ти трябва да наряняваш живи същества умишлено, безпричинно и най-вече – безцелно?

  И най-върлите природозащитници тук са в състояние да гръмнат патка, да гръмнат човек даже, ако е опрял ножът до кокала, че и да го изядат и да си оближат пръстите накрая. Хора сме и това изчерпва всичко.

  Но пък ти се запитай на какво се крепи цивилизацията, проследи я по пътя й, и осъзнай закономерностите. Пък после реши какъв човек искаш да бъдеш и в какъв свят да живееш. От такива дреболии, като гръмнат и захвърлен на бунището гълъб, всъщност много неща зависят, не мислиш ли?

 11. Здравей, longanlon. Виж какво ми се случи преди време:
  http://nolimit.cult.bg/presscenter/?p=258

  …тва да не си бил ти бре?!

 12. Много си жалък и празен отвътре, колега. Гърменето по животни, щото те “изнервят”, било “доволно забавлително” занимание, ухааа…. Такива като тебе, които си мислят, че могат да правят каквото си поискат, само защото не е забранено, не са нищо повече от измет на нашето общество. Земи си хаби излишната енергия по по-смислен начин и въобще не намесвай законите на природата, щото логиката ти е смешна!

 13. .
  .

  да бе вземете да осъдите всички РИБАРИ които о ужас ловят малки невинни рибки като им забождат извити куки в устата а след това ги УБИВАТ за удоволствие че даже понякога не ги изяждат после…
  .
  .

 14. С такава пушка уцелих гущер от 30 метра, заклевам се. Наистина. Бях нависоко, сачмата удари малко преди гущера, плъзна се по ламарината и го разцепи.
  Изкефих се на удара си, после ми стана адски тъпо и ходих да видя дали е умрял (надявах се само да съм откъснал опашката). Имаше само кръв. Никакъв гущер.
  Стана ми мега тъпо. И гузно.

  Пък ти и снимка и сложил.
  То заеби снимката, ама не се ли чувстваш тъпо като го гледаш гълъба така умрел на земята?!

 15. Чудих се дали да го взема да го сготвя – знам няколко добри рецепти за бекасини и диви гълъби, ще станат и с градски.

 16. Момче, много си зле. Няма какво да те коментирам. Нямам думи просто, но ще продължа да следя коментарите.

 17. Опаля … тоест какво сега, нали спорът беше основно за това – безсмислената жестокост. Иначе ловът е в кръвта на всеки, просто не бива да се извращаваме и да го превръщаме в самоцел.

  Консумирайки плячката, Лонганлон би постъпил съвсем точно по правилата, по които се движи природата. Не бива да изпадаме от едната крайност в другата. Може би след век ще се храним по съвсем различен начин и тогава постъпката му би била осъдителна, но поне в контекста на съвременното общество за мен въпросът е приключен.

 18. Няма да коментирам това колко е идиотско да стреляш по животни “за спорта”, защото достатъчно хора са го казали. Но ми направи впечатление репликата “откакто миналата година подарих на тогавашната си приятелка за рождения ден въздушна пушка”… А тя какво ти подари за твоя, епилатор?

 19. @Morwen – аз епилатор си имам 🙂

 20. да ти кажа, знаеш как да разбуниш духовете…

  бравос

 21. Преди няколко седмици бях на Рилските езера. Хвърляхме всякаква храна на рибките в Бъбрека – солети, бисквити, дори пържената филийка от закуска. Питате ли се сега какво е общото с гълъба? Ами нарушаването на екосистемата! Така правим живота на пъстървите по-лесен, стимулираме ги да се развиват прекомерно, да пренаселят местообитанието си и като цяло променяме логиката на естествения подбор. Ликвидирането на едно животно, цвете, насекомо не е трагедия. Щом живеем във века на технологиите и си купуваме вечерята вместо да я ловим собстено ръчно трябва да сме на ясно, че природата дава жертви. Ако искаме наистина да я опазим, трябва да имаме респект към себе си, а от там ще дойде и уважението към природата.

  Аз лично не бих стреляла по нещо живо, но си давам сметка колко мушички и птички са загинали под колата ми вчера по южната магистрала. Е аз няма да спра да шофирам, а Лонганлон най-много да избере за цел някоя домашна кокошка, която и без друго има предначертана съдба. Въпросът обаче е ние как пишем съдбата си? Природосъборазния начин на живот наистина започва от личните действия и отговорност, но за да има ефект трябва да мислим на глобално ниво.

 22. ami as da vi kaja s vazdu6nata si pu6ka sam istrepal stotici galabi,a te idvat na talazi na talazi i as prodaljavam da gi trepq mnog osa vkusni s domaten sos zape4eni v furnata logan trepi gi mamicata im ima gi v izobilie!!!a za pu6kata parvata mi be6e takava ubival sam gi galabite ot 30 40 metra,nikakav problem nasluka;)

 23. Миглен
  02/09/2007 - 23:28

  И аз имам въздушна пушка, но от както и сложих оптичен мерник не съм уцелил абсолютно нищо, иначе обичах да се скитам в гората с двама приятели и да се правим на ловци. Беше забавно 😉

 24. Ебаси, в тоя УЕБ само мъжки путки ли има бе? Или всичките са вегетарианци? Ако аз започна да мисля какво животно е умряло за да мога да си хапна вкусната пържокла, каренце или кИфте – ми да зема да се гътна от глад, а???
  Някой ще ми каже – може да се яде зарзават – може, ама аз не съм крава – аз съм най-горното стъпало на хранителната верига – ям всичко, което е под мен. Зарзавата е само гарнитурата. Пфу… Ей, мъжленца – Вие, същите, дето рипате срещу “убития” и “горкия умрял” гълъб – ми погледнете се под пъпа бе – патето да не е улезнало навътре и да е заформило цепка с дупка и клитор, наречена ВАГИНА? Пффф… баси путкарника дето са тези блогове… Е, четох, четох, ама не се сдържах и пиша – явно мъжете, като такива – сме на изчезване, Аз, Лонг и още един-двама…

 25. Не разбрах какво общо има безсмислената жестокост с мъжете… ако не изпитваш желание да стреляш по гълъбите и да ги изхвърляш след това в контейнера (нали не си го оставил да се вмирисва?) няма да ти порасне чурката ли?

 26. Да ви имам мъжествеността на тези дето смятате, че пишката и способността да убиеш гълъб ви правят мъже. Много ще се радвам, ако верно сте на изчезване.

 27. Забравил си правилото на Дънди Крокодила да не убиваш нещо ако няма да го изядеш след това.

 28. СЕГА ДА ВИ НАХРАНЯ МАЛКО И АЗ ! Какво сте го задъвкали човечеца бе – какво е направил – убил е гълъб – баси края на света настъпи а голяма работа станало :)) А всички вие гаменчета замисляте ли се на година колко месо отгледано в разните му там ферми консумирате месо което е било също някога толкова живо колкото и тоя скапан гълъб преди да пукне ? Вземете се в ръце всички вие нешастни комплексарчета и престанете да дрънкате глупости и осмислете какво е написал човека стъпка по стъпка : купил си е въздушна пушка – всеки един истински мъж има слабост към оръжието като малки си играем с пластмасови пищови защо ли , застрелял е едно пернато което освен да сере по балконите и да вдига врява за друго не става и ко сега дайте да го вкараме в затвора нещастници . Спрете да се правите на майка тереза и да ревете като цигани и се стегнете ! Аз също стрелям по пернати и ви казвам комплексарчета да ме хванете всички за чепа мамини синчета недоносени .И НЕДЕЙТЕ ЗАБРАВЯ ЗА КУПИЩАТА МЕСО КОЕТО ГОДИШНО ВСЕКИ ЕДИН ОТ ВАС КОНСУМИРА – МОЖЕТЕ ДАЖЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ САМООБВИНЯВАТЕ ЧЕ ЗАРАДИ ВАС СЕ ИЗВЪРШВАТ МАСОВИ УБИЙСТВА НА ПРАСЕТА , ТЕЛЕТА , КОКОШКИ , ГОВЕДА , ОВЦЕ , КОЗИ , И ПОТЪВАЙКИ В ДЪЛБОКИ РАЗМИСЛИ ДА ИЗЧЕЗНЕТЕ БЕЗКРАЙНО :)) АЗ ВИ СЪВЕТВАМ ДА ГО НАПРАВИТЕ 🙂

 29. да убиваш ако ще ядеш – хлебарки, мухи червеи, охлюви без черупка, жаби и т.н. 🙂 правилото на крокодила дънди не играе

  какъв мъж е това ако не може един гълъб да убие бе?
  или може би трябва да реве 3 седмици после и на поп да ходи, свещ, куршум да лее и на психиатър нали? А ако ти влезе крадец на тебе ти какво ще се насереш нали – мри тогава, ако утре спре тока, водата и интернет кво ше стане с тебе бе мъхъл гълъбозащитен? – ще пукнеш до 40 дни гаранция или ше се пускаш на някой дето ще може да убие вместо теб – а кажи, не си ли путка?
  Кво ще стане един ден ако детето ти го нападне куче – ще гледаш как умира ли? Или ще пищиш? А да вече те виждам как правиш свирки от благодарност на таксиджиите от паркинга – то може и да е пристрастяващо ама пробвай
  Абе прави се на жена – някой ще ти го надене в калъфа

  та така
  🙂

 30. Perfect-Blue
  24/11/2007 - 23:17

  This was a triumph.I’m making a note here:”HUGE SUCCESS!”.It’s hard to overstate my satisfaction!

  We do what we must because we can…for the good of all of us(except for the ones who are dead).But there’s no sense crying over every mistake.You just keep on trying until you run out of bullets.And the science gets done and you make a neat gun for the pigeons who are still alive…

 31. Я па тоа

 32. Това беше полезна информация мерси (30-40 м хит на гълаб) . Щото и аз смятам да си земам пушка ама нз ква да е .. ама вече зн .. NORINCO B 3-3 😛 . Пък за гълабите трепете си ги колкото искате бе . Има ги мнооого и само досаждат. и аз кат си зема че ги трепа .. има и 1 мастия до блока … скоро няма да я има .. :D:D

 33. Gotva4a s bulama4a
  16/12/2007 - 15:43

  longanlon pishi mi po skaip trrqqq mi pomosh za vuzdushnite pushki-plss pisha se teleshki-salami

 34. сори, ама не съм аз човека, който може да ти даде съвет.

  попитай в магазина, дал съм линк, продавачите обясняват всичко, каквото ги попиташ

 35. За избор на въздушно оръжие ти препоръчвам ей тея два адреса – имат онлайн магазини и 2-та както и форуми много добри

  http://forum.sotisbg.com/index.....df3d9f87c0

  http://forum.oragie.com/index......7cfc49c179

 36. Здравейте на всички! Гледам и чета и предполагам че има хора които разбират от пневматични оръжия.Аз скоро се запалих по тях и си купих пушка METEOR B3-3 но сега вече мисля да я сменям.Доста четох по форуми и всякакви разбирачи но както и да е искам да попитам решил съм да си купя HATSAN 125 или новият модел 135 за когото (новият модел)казват че бил по силен от 125 но аз като поразгедах сайта http://www.hatsan.com.tr/ става ясно друго или поне на мен! та ако някои е по запознат би ли ми казал коя от двете да си купя.А на тези които ще кажат тоя пък защо не си купи GAMO или SLAVIA или каквото и да е бих искал да им кажа още от сега че пневматичните са за забавление а не за лов.Ще съм благодарен

 37. За качествен съвет отиди във форума на сайта “На лов” и попитай в раздела за пневматично оръжие. Там има хора, които наистина разбират и имат опит:
  http://www.nalov.com/forum/

 38. Бенихил
  20/03/2008 - 14:07

  Наистина ли уби гълъба или си направил монтаж?

 39. И какво бих могъл да монтирам? 😉

 40. Бенихил
  20/03/2008 - 14:57

  Питам те да не си монтирал снимката и да си я дорисувал, наслагал и т.н.

 41. Разбрах те какво питаш, но ми е интересно как си представяш да е станало това, за което питаш. Т.е. да съм взел снимка на жив гълъб и да съм я обърнал ли?!? 😉

 42. Бенихил
  20/03/2008 - 15:14

  Гълъбът може да не е бил жив.

 43. Да си призная, понеже ме мързеше да снимам гълъба, намерих снимката в интернет 🙂 Не знам от къде разбра, че има нещо гнило в нея 🙂

 44. един гълъб голямата работа кой знай какво станало

 45. Всъщност пушката се оказа полезна не само за упражнения в стрелба, но и за запазване на нервния ми и душевен мир – точно преди 5 минути докато си пишех на компа навън две котки се ухажваха с характерните си протяжни крясъци все едно някой коли бебе откъм краката.

  Застрелях една водосточна тръба на педя от тях и произведеният трясък на ламарината ги накара да подскочат метър във въздуха и да се изпарят в панически галоп. Развалих романтиката на добичетата… 🙂

 46. http://lifestyle.ibox.bg/news/id_420358974

  Почетно споменаване на статията от блога. 🙂

 47. Иван4о
  19/04/2008 - 16:18

  Наистина е страшно тъпо,че си убил гълъба!Защо?!Направи си някаква мишена и си стреляй по нея.Защо трябва да убиваш за да ти е забавно?!

 48. В България има над сто хиляди ловци, които ходят на лов заради спорта, а не защото няма какво да ядат. И според вас всички те са изверги за психиатрията, така ли. За ваше съжаление, кое е нормално се определя от мнозинството /нормата/, а не него не му е жал за цапащи гълъби и разбира от удоволствието от стрелбата. Или ако е ходил на лов за пъдпъдъци може, но за гълъби не.

  П.П. Впрочем Хитлер е бил вегетарианец и защитник на правата на животните. Много индуисти пък не ядат месо, но принуждават вдовиците да се подпалвата на погребалните клади на мъжете си.

  Хайде стига с фалшивия ви морал!

 49. Леле, не го бях видял този пост, но съм смаян от количеството на размахващи пищови примитиви и апологетиката на насилието над животни. Що не вземете да се стреляте един друг с цел да спечелите празноглавите мацки, дето още ги впечатляват такива неща? Тъкмо на оцелелите ще им се паднат повече гълъби, гущери и котки за изтребване!

  Hunter и usmiv4o правят една основна грешка в своите излияния – смятат, че тези, които не одобряват насилието, не са способни на него. Както skoklyo казва, всеки е способен на насилие, въпросът е да избереш да не го вършиш, ако не се налага.

  Thorn, промяната винаги трябва да почне отнякъде. В някои случаи – от малцинството. Сигурен съм, че хората постващи тук нито пращат някого в концентрационни лагери, нито горят вдовици. Така че нямаш основание да правиш генерализации и да обвиняваш когото и да е във фалш.

 50. Не виждам защо приемаме едно малцинство да може да налага на мнозинството забрана да ловува за удоволствие /нещо, което още фараоните са правили/, а да се ужасяваме, когато иска примерно да се наложи обрязване на жените. Докато мнозинството смята, че не е незаконно да си гърмиш по животни за кеф и да си носиш рокерското яке – ще го правя.

 51. аз съм професионален ловец с въздушна пушка ако стреляте по врабци стреляите кво стреляте щото ако доида нема да остане ни един

 52. Виждаш ли какво става?!? Застреля един гълъб и уплаши две котки, а по темата се говори повече от година. Еее, ако хората имаха такава памет и за делата на политиците…

 53. basi qkata pushka po qka ot neq ne sam vijdal sega 6te si kopuvam sa6tata i me koefi mnogo

 54. всъщност изобщо не е яка, само е евтина 🙂

  яките са по 400 лв.

 55. съветвам ви да не си купувате китаиски въздушни пушки те са боклуци не могат и врабче да убият.Взимаите си само турски,дупчат 3сантиметрова дъска без проблем

 56. У дома с братото накупихме две китайски пушки,газов пистолет и ловна прашка.Хубав малък арсенал а?:)Смея да кажа,че китайските пушки не са чак толкова лоши-оптиката така и не успяхме да я настроим,но с обикновения мерник опуцахме това-онова!(Да го духа тоя дето твърди че не можели да убиват!)Самия аз утрепах 4 гълъба досега,първия не го уцелих много добре и успя да литне,ама летя като свален бомбардировач и се гътна.Отначало даже ми стана жал за него,но после се почувствах добре заради успешния изстрел!:)А един ден пък на покрива се бяха наредили 4 гълъба-като на стрелбище!Е,просто не можах да се сдържа,взех пушката и ги почнах един по един(от разстояние 10-15м)-свалих три,само четвъртия се спаси,което значи че съм доста добър!:))Голям кеф!!Всичко това го разказвам за наслада на тъпите защитници на животните-ако зависи от вас още да сме по клоните и да ядем само листа и плодове…Колкото до гълъбите-градските и без това са много,една голяма част от тях са болни,така че не изпитвам кои знае какви угризения(всъщност никакви),че съм намалил малко бройката!

 57. Muzzy Sossa
  18/02/2009 - 20:43

  Градските гълъби са един вид вредители и напаст.Дори в някои големи европейски градове е забранено да се хранят от хората тези гадини. Така че специално за гълъбите – колкото и да избием все ще е малко. Същотот се отнася за мухите, плъховете, хлебарките и всички други вредители.Убиват се просто щото са вредни. Дори в лова има така наречения вреден дивеч и дори избиването му се стимулира с награди – дават се някви кинти и някой друг кубик дървен материал. Бездомните мастии също са “вреден дивеч” според мен, щото освен някоя мизерия друго няма да направят. Затова и ги думкам без да се замисля от терасата.Лошото е че имам китайска пушка от най смотаните и не успявам да ги ликвидирам, дори и не ги ранявам щотот разстоянието е голямо. На глутници са мамицата им и циала нощ се гонят и лаят като се разбукат. Като ги видя пък да се чукат и откачам. Скоро ше си взимам наистина добра пушка и ше има трупове. Единствено по малките ку4енца не стрелям и нямя да стрелям щото са някви невинни ама като порастнат…
  Иначе нямам нищо против кучетата като вид или като домашен любимец. Говоря единствено за вредните бездомни кучета. Аз съм в малък град и тук проблема е малък, ама в София за кво става въпрос.. ужас.
  Жители на София, купете си пушки и ликвидирайте тази напаст!Това е единственият начин да се реши проблема,а явно общината не се справя.Колко души още трябва да пострадат а?
  А много хуманните кучкарници кво правят?Дори и по Европа – прибират ги, ваксина, кастрация и ако до определено време никой не иска да ги вземе да ги гледа в дома си ги “приспиват”. Те не ги трепят, ами ги “приспивали” или имаше още една няква сложна завъртяна дума, която заместваше “убивам”

 58. хубаво ма с кво да ги трепем с ваздухарки ли ха имам страшна е ама за плъхове за пумиарите имам глокче 26 ама 60 стотинки за куче скапо ми се вижда апа и трешти иако

 59. Аз също убивам гълъби от време на време.Просто у нас ежедневно идват около 20 гълъба и то не кога да е а около 7:30h и 16:30h.В тези часове дядо ми храни кокошките.Преди време изобщо не бях забелязал, докъто дадо не ме помоли да застрелям един гълъб.До тогава не бях стрелял по гълъби и си помислих, че стареца е супер стиснат и зъл, та да ме кара да убивам гълъб защото кокошките не могли да се вредят за зърното, което им хвърля.Мислех си, че гълъбите са 3-4.Когато погледнах в двора разбрах защо дядо ме кара да убия,някой от тях-22 гълъба и 6 кокошки,които стоят отстрани и само гледат.Повалих един и след това около 3 седмици не припарваха.Като започнаха да нахалстват още един си замина и пак ги хвана липсата.Ятото постоянно се запълва от нови птици обаче като ,че ли вече се страхуват и рядко кацат в двора.Понякога ми е жал като застрелям гълъб обаче зърното, което храни кокошките е добито с труд, а не е просто купено.
  Странно ми е защо съседите ме гледат накриво и се правят на моралисти като лично съм ги виждал да крадат един от друг.По-точно една бабка дето се прави на много добра, а една вечер беше влязла в съседен двор и береше боб като си мислеше, че никой не я вижда.

 60. хахахахахаха

  влязла и бере чужд боб, ама иначе голямата моралистка, а?

  🙂

 61. Поне наготвихте ли гълъбите? Или ги оставихте да отидат фира?
  ех, хубаво нещо си е гълъбовото месце 🙂
  Та следващия път застреляй три-четири, че да можеш да направиш една хубава вечеря.

 62. Да береше, абе направо си крадеше и се чудя преди да я видя колко ли пъти е влизала в чуждата градина и колко ли салатки си е направила с прясни доматки и краставички?Опасна е тая бабка ей!Сега вече градинката собственика си я обра и няма нищо в нея.Чудя се дали догодина да и направя една засада и да я предам на собственика?
  За готвенето:
  Не не сме ги готвили.Както казах с убийството на един гълъб правя така, че да не се престрашават доста време да кацат в двора при кокошките.Иначе братовчет ми е ловец и все разправя как ако застрелям повечко гълъбчета ще ги разфасова и сготви.Обаче е супер несериозен човек и не му вярвам.Пък само да сваля 6-7 бройки и да ги изхвърля не ми се ще.

 63. Преди 30 години утрепах едно котенце, направо го направих на пихтия с едно парче от тротоарна плочка, после се почувсвувах много тъпо. Донякъде разбирам тези, дето тичат по поляните с пушка на рамо да гонят зайците, само че мисля, че човек трябва да е голям ситнопишковец за да отиде на лов за фазани в английски развъдник.

 64. Георги Минчев
  20/10/2009 - 21:36

  На мене като цяло тая игра на “мъже” ми е нелепа.
  Ебати, като иска даден мъж да се прави на стока, аре да отиде в гората да стреля срещу мечки, глигани, вълци.
  Убиеш два гълъба и едно врабче от балкона и край, я съм голям.
  Ловът е закодиран в гените ни. Всъщност, ако не беше той, човечеството още в зората на своето съществуване да е умряло от глад. Да не говорим, че озверелите хищници трябва да се държат надалеч от планинските села. Дори и с патрони.
  Но извинявай с въздушни пушки да се правим на женски полови подробности….смях.

  Izverg, въжето на врата и кърпата в устата. Колкото и да псуваш, ясно е че първото лайно, което ще потече при истински лов в гората ще е твоето.
  Капиш?

 65. хрисиан
  10/11/2009 - 10:38

  Може ли бащата на дете на 10 годишна възраст да му купи въздущна пушка?

 66. хрисиан
  10/11/2009 - 10:39

  Моля да одговорите

 67. всеки над 18 години може да купи въздушна пушка

  какво ще я прави после и на кого ще я дава си е негова работа и негова отговорност

  но 10 годишно дете, по мое мнение, няма да може да зарежда пушката – ръцете му няма да са достатъчно силни да натягат лоста за зареждане

 68. въздушната пушка /която ще си купя в най скоро време/ е единствения способ да науча помиярите че улицата на която живея е моя територия а не тяхна

 69. хрисиан послушай Longanlon.На 10 години детето найстина няма да може да я зарежда, нито пък ще може да я държи хоризонтално за да се прицели.Освен това децата са си деца.Все пак е на 10.Не мисля, че ще може да прецени как да я използва.Имам впредвид за стрелба по мишени не по приятелчетата му.Мисля, че Gamo имат модели, които са олекотени и с много слаби пружини предназначени за деца, но не са евтини- над 200лв.Ако все пак си твърдо решен да ми направиш подарък търси нещо калибър .177(4,5мм) и да не превишава 160м/с.Така енергията на изстрела няма да превишава 7,5J и вероятността да нарани някого сериозно ще е сведена до минимум.deepzone на теб ти трябва нещо 5,5мм и начална скорост минимум 230-240м/с еднограмова сачма – 26-28J.Каква сума си отделил за покупката на въздушна пушка?

 70. @весо
  направих сериозно проучване на пушките на пазара и стигнах до извода че най подходяща за целта ще бъде
  ХАТСАН 125 TH 5.5 305м/сек
  четох някой негативни коментари за хатсаните и съм наясно че като качество гамо е по добро но са по слаби и по скъпи

 71. Да правилно си се насочил Хатсан 125TH е добър вариянт за целта:270м/с с еднограмова чашка- 36,5J.Не гледай какво пише по рекламите 305м/с вероятно може да направи, но с 0,77гр. сачма.В този случай обаче точността отива подяволите.Ползвай сачми Diabolo Baracuda 1,37gr.За този клас пневматика те са номер 1.
  TH модела е с по-добри мерни прибори от стандартния модел, така, че избора ти е доста добър.Може би е добре да ти кажа(може и да знаеш), че е хубаво да разглобиш пушката и да я почистиш от консервационната смазка и стружките в цилиндъра.Като купуваш провери цевта за драскотини.Хатсанските цеви са доста зле.Потърси си някой екземпляр с прилична цев.Успех ти желая.
  Ако ти се дават повечко пари си купи Gamo Hunter1250 втора ръка- тая пушка е нещо СТРАШНО.

 72. с какво Gamo Hunter е по добър от другите Gamo или Хатсана?

 73. сега видях новия GAMO Socom ,май ще изчакам малко докато направят внос

 74. С високо качество-цевта на Хънтъра е перфектно изработена (както и на другите Гамо).Превъзхожда Хатсана по сила макар и с 5-6J.Точността му е много по добра.По добре балансирана пушка е.При Хънтър-а за разлика от Хатсан не съм чел за случай да се появи луфт в мястото на закопчаване на цевта към цилиндъра.Отката и е чувствително по-малък от на Хатсан.Пружината му е мн. по-добра- не умеква като на Хатсан, но това е консуматив струващ 20лв. така че да не те притеснява това.Където и да попиташ всеки ще ти каже, че Хънтър е по-добрата пушка.Както може би знаеш качеството си има цена.Един Хатсан 125 е 200лв един Хънтър е почти 800.Имам Хънтър на, който съм трети собственик и по пушката няма никакви луфтове.Изобщо мн.здрава и надеждна пушка.Като написах надеждана се сетих:
  Спусъка на Хатсан съм чел,че има случаи да изпусне и да възпройзведе самопроизволен изстрел.Това обаче в повечето случаи е плод на външна намеса.Има хора дето си човъркат спусъците за да ги направят по-меки и от там често се получават проблеми.Затова по-добре по спусъка не се опитвай да преработваш нищо.
  Хатсан 125ТH за около 200лв.си струва и ще ти свърши работа.Успех!!

 75. Тоя Гамо Соком ще бъде просто един Хънтър с полимерен приклад.Мен лично по-ме блазни чисто нов Гамо Хънтър 1250 5,5мм с дървен приклад.

 76. imali magazin za rezervni chasti v stara zagora za kitaiska pushka trabvami predniq fabrichen mernik.mersi predvaritelno

 77. http://www.pushka.eu
  Оръжеен магазин Pushka.eu – Интернет онлайн продажби, само реално налични продукти на атрактивни цени, богата информация и разнообразие от ловни аксесоари и принадлежности, въздушни пушки, въздушно оръжие, газови пистолети, газово оръжие, ножове, хладно оръжие, оптики, калъфи и ловни облекла

 78. Браво ловецо,надявам се някой път да те нападнат хиляди гълъби и да отмъстят за своят събрат.

 79. хъхъхъ повече се страхувам от хилядите кукувици, които са ти изпили акъла… 😛

 80. Съби Керемедчиев
  08/07/2010 - 13:39

  http://www.pazara.eu
  Pazara.eu e уебсайт, създаден с цел да улесни българските потребители при покупко-продажба на въздушно, газово и бойно оръжие, въдици, макари, бинокли, електрошокове и други. Сайтът е само посредник, чрез който вие можете да търсите или предлагате нужните ви продукти, вместо да обикаляте по безбройни форуми.

 81. Горния коментар рекламира магазина за втора употреба оръжие, на същата фирма на която е http://www.pushka.eu/ от който пазарувам.

 82. ee hora kajete ot kade da q kupq v sofiq ama vazdu6na da strelqm po 6i6eta pi6ete mi na toq skaip eminem_452

 83. Абе човек като те гледам усвойл си интернетя толкова ли неможеш да намериш един адрес на оръжеен магазин, пък хората са измислили и онлайн търговията…

 84. На всички пичове привет от Бургас. На всички Охлюви,да си ебават природозащитната майка!
  Относно пушките ,имах китайка 5.5 с нея съм убил над 20 посевни гъски около 10 белочели,зеленоглава патица-20-35
  а за юрдеци да не говоря!Гълабите падат като дренки,косери…мосери всичко наред!Пушката ми беше с оптика целиш само в главата.До 20-25 метра доближиш ли гъската”което е много трудно,но с търпение и подходяща маскировка(камуфлаж) става”
  Перниш ли я в главата и …Поляга кротко!Доло на Атанасковско езеро съм стрелял,сега го направиха резерват,и сменихме ловните полета. Сега имам Хътсън 75 Камо. За него какво да ви кажа? Пушката е с оптика от 150лв,светещи скали…лазарен прицел,двунога…трепе комар в дясната топка докато си почива!Имам Джип Витара,обурудван с Офроод гуми,миналата седмица в големия сняг,за 4 вечери в едни лозя до бургаския квартал “Лозово”в снега 8 заека от растояние около 10-40 метра,с боен фар ги осветяваме и клакат да се окопават в снега,като легне да се окопава и взима съчма в. Над 30 яребици,гълабите не ги броя…За косери няма въобще да коментирам….тях ги оставям на тея дето викат че с въздушна пушка не може и врабче да убия…ако са толкова смели,защо не се нагъзят на 40 метра пред Хънтара ми?да им направя още една Отходна дупка? А за тия Ръбове,който използват фрази от рода” Горкото гълабче” тях няма какво да ги коментирам.Наскоро имах гости един приятел,който му се обадих и го поканих на Гълаби и яребици на фурна! Първо ми Изпя песента “Как не ти е жал” После като седна на масата, ушите му плющяха кат китайски джапанки 45 номер по гранитогрес.Такива направо ги гледам Изумен! Явно не са чували за “Лов Риболов” Страст Хоби..Има разни хобита..Има някой им е хоби да се плющят одзад на тях им викат Педали…моето хоби е да ловувам.Разни хора разни идеали:)))Та така…стреляйте пичове плющете гълабите и каквото падне…а останалите..като не могат да плющят..да се наведат:))

 85. хахахахахахаха

  и както казвахме през 90-те: и като се събуди и гъза ти ръпа табуретка :Р

 86. Някой тук питаха каква пушка да си вземат!
  Има една пушка.Американска барабанен пълнител с 12 съчми пцп 4.5
  145лв струва. Пушката е слабичка НО!!При стругар разпробиват капачката на камерата за въздуха.Навиват обикновен вентил от автомобилна гумас подходящи О-пръстени да не изпуска въздух после или на вулканизатор..или с обикновенна помпа..или “което е за предпочитане” с бутилка голяма с СО2 с преходник я пълнят и..резултатите са смайващи!с такава пушка мой приятел с който ходим заедно на близо 50 метра сваля Гривяк с оптиката . Пушката е автоматична.Слагаш барабана отдоло с пълнителя и само натискаш спусъка.Стреля толкова бързо колкото бързо натискаш спусъка.
  http://www.safari.bg/product/b/bg/1055
  145 лева…стругаря….бутилката с СО ..и си ти:))
  иначе няма сила с тия малките патрончета за СО2 който продават..1 патронче 30 изтрела като последните 10 са слаби. влезте вижте я и…наслука:)

 87. Longanlon :))има една приказка! На калпавия Х.. вълната му пречи:) имам снимки за хора с големи Усти:))Такива който понеже те немогат да го направят..и си мислят че и другите немогат.Имам и снимки точно за тази цел,да запушвам Усти:)

 88. хех некои запушваме усти с друго, ама кой квото има нали така :Р

 89. Така е прав си:)) От всяка свирка дърво става,ама от всяко дърво свирка не става.:Р

 90. Batko VI CO2 пушките на са ПЦП.ПЦП се наричат тези, които се пълнят със въздух.Хората, които разбират от този тип пневматика ще ти кажат, че СО2 има един куп недостатъци и затова сред сериозно занимаващите се със този вид хоби тоя тип пушки не са никак популярни.А м/у другото като казвам този вид хоби нямам предвид стрелбата по животни, а стрелба по мишени.Оставете животинките намира(освен ако не са, някои смрадливи бездомни псета)

 91. хех айде и ти кво се връзваш, не виждаш ли че е тва Batko VI е някое 13 годишно лапенце дето устата му е по-голяма от акъла 🙂

 92. Longanlon :)Ако беше една гледачка,досега да не беше сред живите.Щеше да умреш от глад Приятелю:))

 93. Весо. Веско!
  Днес цял ден размишлявах над мъдрите редове който ми написа малко по горе.Установих колко съм невежа пред теб,така осведомения относно Въздуха.Сега ако ми кажеш и какво означава ПЦП от каде произлиза това съкращение и ако ми кажеш кой са тия “компетентни (органи)” който са ти споделили че СО2 пушките имат недостатъци пред “Помпещите се пушки”и ще се изджаскам в стената,заради това колко съм невежа! В друг форум това не го пиши.Виждам че разбираш,ама не го пиши.Тук в България може и на харпуните който помпите с помпи да им викат ПЦП.знам ли? ПЦП харпун…Добре звучи.Или както биха се изразили нашите южни съседи..Баш Харпун ПЦП.
  ПЦП Веско:) Идва от английското pre charged pneumatic Ако знаеш англичански си го преведи.Ако не знаеш здраве да е:) И за справка виж коя е пушка номер 1 за 1994г в света.а и още доста награди в следващите години.дори и наскоро.Точно Кросман 1077. “Въглеродно двуокисната пушка,която не е ПЦП”:))

 94. Човек за precharged pneumatic неискам да ми обясняваш, защото ми е известо от много отдавана.ЦО2 пушките са ,,последната дупка на кавала” сред пневматичните оръжия.Тях никой запален по тоя тип оръжие не ги бръсне за слива.По форумите пиша от много време ама предимно чета да ти кажа.Не се имам за голям разбирач защото несъм, но на теб ти личи, че грам понятие нямаш от въздушно оръжие.Не е зле ти нещо да прочетеш по въпроса.Има два огромни български форума за пневматично оръжие.Единия http://www.bgfta.org/ и другия http://forum.oragie.com/ .Попрочети нещо за любимите ти ЦО2 пушки и за ПЦП-тата.Ако не ти е ясно питай.Там колегите са интелигентни хора и ще ти отговорят адекватно.
  А за тоя Кросман по какво е бил на първо място 94г за мен е истинска загатка, а още повече и какви награди от какви състезания е получил.При положение, че съществуват марки като Аншутц,Вайраух,Валтер,Еър Армс,Дейстейт,Теобен ….ти да ми пишеш за Кросман, за награди и състезания….от къде са ти източниците незнам ама са те омотали много яко.
  Нестава само с писане.Трябва и четене!

 95. фареца
  20/05/2011 - 16:38

  колко пари искаш за тая пушка

 96. така значи по повод убития гълъб ок супер .Ама ми е много странно къф човек си че да не те е страх от пощурелите бабички дето са по опасни и от природозащитник с оръжие в кланница

 97. Боже, то кучо-гълъбо-защитниците верно са правени с обратната страна на penis-a! Или, докато всички съвестни граждани са произлезли от маймуните, споменатите същества да са произлезли от крава. Или от вол. Но не от бик, определено не.

 98. в този сайт:http//www.pazara.eu забелязах една доста прилична пушка:KRAL AV AI 0025 5.5-59.няма значение че е втора употреба ако цевта и е запазена за 110 лв.си струва.при добра цев всичко останало може да е въстанови и за прилична цена ще имате една добра пушка.доколкото зная фирмата производител е американска.жалко че имам две иначе даже не бих се замислила.

 99. крал са нискокачествени турски пушки

 100. всичко е до цената.който има свободни около 1500лв. тази:
  http://shop.oragie.com/product.....ts_id=1133 или тази:http://arms-bg.com/%D0%B2%D1%8.....осман е около 970лв.пък не чупят оптики като пружинните.

 101. това е линка нещо не се получи извинявам се.
  http://pushka.eu/product/%D0%9.....0%BC%D0%BC

 102. Потвърждавам – KRAL е долнопробна турска марка.Аз лично не бих купил турска пушка.Уж Хатсан вдигнали качеството ама надали като знам на какво дередже са и те колко да го вдигнат?Не се занимавай!
  Ако искаш американска – Кросман ама тях вече ги правят в Китай 🙂

 103. Весо явно съм се заблудила с тази пушка може би ме подведе снимката.спомням си че виждах нещо подобно в оръжейните сайтове грешката е моя благодаря за инфото.сега нямам намерение да купувам нещо две пушки ми стигат.едната е доста стара вече китайка В3-2 ругата е “Meteor” на две години пак е китайка но е точна.ако нещо ми провърви в живота бих си купила “Evanix” или “Crossman Benjamin”:)).чао и бъди здрав.

 104. какае накои хора завишдат че ние влече пушките истена но акоси на село и гледаш пилета даги хранеш кокошките гълъбите да едат фоража намли дате ят как нама има склат дето цал склат птиците едат ми предукцията намали даги стреларм това ставаш опетен стлелец

Leave a Reply

Задължителните полета имат *