Производителност на труда


Факт е, че стоя на работа по 8 часа дневно, но от тях всъщност работя само 2 или 3. И не съм сам.

Не познавам човек, който да прекарва цялото си работно време в работа. Което ме навежда на въпроса дали пък работохолиците не са по-ненормални, отколкото си мисля…

Преминавайки по романтично заскрежените улици тая сутрин и ставайки свидетел на усилената строителна дейност, която се вихри напоследък наоколо, няма как да не си помисля, че някаква опасна форма на мускулна дистрофия или сънна болест е налегнала целокупното работническо население. По строежите се виждат едва няколко души, които в меланхоличен транс бавно и мързеливо размахват лопати, мистрии и други характерни за препитанието им сечива, а многобройните им колеги, като някакво синьо стадо, се тълпят около местата за пушене и кафепиене, в които дености се състои основно и предиобеда им. Не, че одобрявам лентяйството у пролетариата и не, че не ми се ще да гледам как работливи като мравки труженици блъскат неуморно под благосклонния ми поглед, но като знам как минава собственият ми работен ден, някак ги оправдавам.

А в офиса…

Вие го знаете и аз го зная – на работа не се работи непрекъснато. Човек няма как да работи 8 часа от 8. По-плиткоумните труженици (лелки и чичковци на заплатка и чалга-принцески пред компютър) започват работния си ден с продължително кафе с цигарка и повтарят на всеки 2-3 часа, че и току попрекъсват реденето на пасианс с клюки и офисни инрижки, а често и с простичко и непретенциозно блеене в нищото. Другите пък (като мен) са се усъвършенствали съвършено в запазването на сериозен и съсредоточен вид докато чатят по скайп, коментират и четат блогове или разглеждат новите снимки на Мария от Сблъсък в Плейбой.

И преди типичните мрънкатели да започнат да дуднат, че такива сме ние българите и затова няма да са упрайм никога, ще кажа, че разцъкването на игрички и браузването на нета в работно време, че даже и бачкаторската скатавка изобщо не са български патент:

Работя с американци и специално съм ги питал за това – да се работи извънредно там е разпространена практика на много места, но далеч не навсякъде и за всички професии. Ако си на някаква административна работа, особено тия в малките картонени кубчета, които гледате по талавизора, да спиш с отворени очи ти става втора природа. Ако пък си бачкатор някъде и членуваш в профсъюз имаш толкова много “профсъюзни почивки” (union breaks), че никак не се учудвам, че повечето работници са дебели и че работливите мексиканци им вземат работните места. Даже японците, прословути с работливостта си, според потърпевши изобщо не си скъсват гъза от работа, а си скъсват гъза да си дават вид, че са много прилежни. Отдавна помня този знаменателен текст, в който се описва как протича един “зает” ден на японски служител, който пише един имейл 4 часа.

Мисля си, че това е някаква естествена човешка реакция. Докато за бачкаторите по строежа това си е проява на чист мързел, за хората на интелектуалния труд е начин за борба със стреса и претоварването от работата. Няма какво да се лъжем – стресът в повечето случаи изобщо не е свързан с много работа, а с някой, който излишно ти вдига нервите, подизпълнител, който те прецаква в последния момент или шеф, който не разбира бъкел от работата ти но се опитва да ти дава акъл. Затова даже да няма много работа, човек има нужда от почивка – от страничните дразнители, свързани с нея.

Чудно ми е какво мислят за това тия, които се занимават професионално с тия въпроси – примерно Тодор и Майк. За вас, дето коментирате в блога ми е ясно, че не се потите пред клавиатурата гаче робовладелеца разплющява камшика над главите ви 🙂 Или не?

Е, не…
Филмите тая седмица

Коментари

 1. Марио Пешев
  11/12/2008 - 07:58

  Аз съм в белгийска фирма и с шефа ми сме говорили неведнъж – според изследвания максималната ефективност на един office worker е 70-80%, така че от 8 часа работно време ефективно се очакват отработени най-много 6 часа.
  Аз също обикновено имам по около 3-4 ефективни часа, но пък често оставам overtime – просто в работно време трудно се концентрирам и работя по-успешно сам, привечер (после изпускам и трафика в 6-7 часа следобед).

 2. интересни изводи…с които не съм особено съгласен. явно всичко зависи от човека и това как е нагласен да си върши работата, защото аз примерно прекарвам в злокобно копане 9-10 от 12-те си часа работа (другите са за цигари, ядене и пикаене), а много често след това в къщои продължавам да бачкам по мои си неща (заради което съм все още буден в този прокобен час :)). Жена ми е същата, без бачкането у нас, но тя пък се съдира през всичките 12 часа.

  и не е като да не можем да зяпаме ютюб вместо да бачкаме…просто не ни кефи да си клатим краката, когато има нещо сериозно да се върши.

  да намираш за нормално да бачкаш 50% от времето, за което ти плащат, е тъпо. прекалено много ми намирисва на оная, шопската поговорка, с тази разлика, че ако шефът ти реши да ти плаща на *изработен* час, хич няма да го намериш за нормално 🙂 напълно подкрепям идеята, че не можеш да си на 100% и трябва да разпускаш малко, за да си продуктивен, но …извинявай, ама в моята фирма щеше да си уволнен на третото ти … как го каза – стоене на работа. 🙂

  а се считам за голям мъзел…

 3. о, извинявай, забравих – никога, никой работодател не ми е размахвал камшик, с изключение на гастарбайтерските ми грешки в Германия и при тъпанарите от HP, които считат, че трябва да те бъгват винаги, когато те видят, че не пишеш някой имейл с екшън план или не изготвяш Пауърпойнт презентация. 🙂

 4. Всъщност, моето работно време е от пет до осем и половина – сутрин и вечер. През деня, в отрязъка от осем и половина до пет, съм на повикване – ходя само по аварии. Има дни с повече, има дни и с по-малко аварии. Затова имам време да следя новостите в мрежата през деня. Нямам шеф на главата, но нямам и подчинен, на когото да възложа работата. Ако не я свърша, в края на работния(ми) ден, регистрирам осезателна липса на парични потоци. “Няма място за отстъпление”. 🙂
  Сигурно съм изключение от общото правило, но на моменти ми се иска да не бях.

 5. Тодор Христов
  11/12/2008 - 09:00

  Ако се вгледам в графиките на статистиката на който и да е било мой блог, забелязвам ясно, че посещаемостта е най-висока в работно време. Тоест, потвърждава се версията ти, Лонганлон, че хората на работа не работят чак толкова.

  И докато при мен посещаемостта би могла някак да се замаскира като “работа”, доколкото все пак блоговете ми са с определена тематика, уверен съм, че и при нетематични блогове е сходно.

  Навремето бях писал един материал със заглавие “Работим ли на работа”. В него се цитираше изследване, според което увеличеният брой работни часове не води до повишена производителност.

  Напротив – доказва се, че средно дневно се губят цели 3 (три) часа в най-разнообразни дейности, нямащи връзка с преките задачи и отговорности на служителите.

  Ето материала, ако иска някой да прочете и един пример от моята практика, който има връзка с написаното от Лонганлон: Работим ли на работа?

  Та… в крайна сметка, вероятно качеството на работата би следвало да преобладава и “бие” количеството.

  Затова и по-хитрите компании, които обвържат възнаграждението на служителите си с постигнатите резултати, а не с “изработеното” време, най-вероятно ще имат един конкурентен коз в ръкава повече от онези фирми и организации, които плащат най-вече на “време”.

 6. Проблемът е такъв: много малко хора могат да работят повече от 2-3 часа подред без почивка. Почивките идват във всякаква форма и цвят- писане на и-мейли, гледане през прозореца, пиене за кафе. Няма нормален човек който може да работи 8 часа без почивка. Затова хамериканците и японците стоят по 14 часа в офиса – за да се съберат 7-8 часа труд…

  Тъжна история

 7. tL_, едно уточнение – говорим си за мързелуване и разтакаване, но все пак работата се върши в срок. Понякога и аз оставам вечер, защото целия ден съм браузвал форуми или съм играл хироус – с хора наоколо не мога да се концентрирам да работя, а вечер за 3 часа на спокойствие си върша работата за деня.

 8. Аз работя вкъщи на свободна практика. Понеже ми плащат на час, прилежно си записвам кога какво правя… събират ми се по 15-20 часа на седмица. Наскоро ми направи впечатление, че за това време свършвам същата работа и изкарвам същите пари като мои колеги, които работят на пълно работно време в офис.

  И това всъщност е окей, защото нормален човек не може да бачка интензивно през половината от времето, което прекарва буден – освен по изключение понякога като е притиснат от крайни срокове и т.н.

  Работодателите го знаят, така че не мрънкат много-много, а действат на универсалния принцип “те се правят, че работят – аз се правя, че им плащам”.

 9. Филип
  11/12/2008 - 10:53

  Еми тия дето сте на заплати – така е. Затова е най-добре да се съкрати администрацията и да се плаща за свършена работа.

 10. И аз да си кажа….:)
  По договор съм на 8 часово работно време,ама….това никога не е отговаряло на истината. Тъй като работя в неправителствена организация – завися от проектите, които напиша, съответно спечеля и изпълнявам.
  Според това – мога да си отида в 11 наобяд на работа и да си тръгна в четири следобед или да затворя офиса отвън и да пиша като полудела цял ден….В офиса работя сама:)+доброволеца от Корпуса на мира
  Тъй като работя с доброволци – представете си, че имате краен срок за отчет или проект и ви се изсипят 3 лумпени :), които искат да им обръщате внимание и по-лошо – казват:Валя, айде на бира…..и отиде коня у ряката.:)

  Почти всички уикенди бачкам (което означава, че се занимавам с доброволците и ги водим някъде- защото тогава не са на даскало или работа).
  Почти всички нормални почивни дни – като сега около коледа, пак ще бачкаме, защото министерствата точно сега решиха да пускат разни готини програми….

  Но, не – не се скъсвам от работа в офиса:)
  Много по изморително е да организирам хората и да общувам с тях

  Представата ми за почивка се е превърнала в – идеята да отида някъде, дето никой не очаква нищо от мен 🙂

 11. Майк Рам
  11/12/2008 - 11:32

  Аз съм чел разни изследвания, че наистина ефективното време, в което се работи за един 8-часов работен ден, е около 5-6 часа. Затова и смятам, че ако се съкрати работното време (т.е. изискуемото присъствие в офиса), ще се получи по-добра ефективност. А ако на хората се даде възможност да работят и от дома си, това може допълнително да повиши ефективността на работата значително.

 12. Марио
  11/12/2008 - 11:39

  Тодоре, прав си за разумните работодатели – няма нещо, което да мразя повече от натиска. До преди месец и нещо работех абсолютно активно, след което започна да се прави някакъв контрол дори за фас паузите, което е абсурдно. Това автоматично ме демотивира и намали производителността ми многократно.
  Преди бачкахме с бившия ми началник бюро до бюро в продължение на 4-5 месеца, кодехме ежедневно и целодневно (6-7 дни в седмицата по минимум 11 часа), но просто имаше стимул и началството не се опитва да те спъва.
  А за фрийленса, както chernobyl спомена отгоре, тогава се установява най-добре резултат: имаш работа за вършене и краен срок. Работното време си е твоя грижа – на час по лъжичка или накрая с черпаците, въпрос на избор.

 13. Вярно е. А и умните хора работят по-малко, защото за 4-5-6 часа могат да си свършат работата. По-глупавите се блъскат по 10 часа и после само мрънкат колко много са работили днес и колко са уморени.
  Сега някой да не се припознае и да ми скочи 🙂

 14. Димитър Димитров
  11/12/2008 - 12:07

  Дай и ние да видим тия снимки на Мария от сблъсък.

 15. Ариман
  11/12/2008 - 12:21

  Аз съм на свободна практика, работя в къщи или в моя офис, събира ми се общо около 8-10 часа на ден включително събота и неделя. Е, от тях реално работя 5-6 часа на ден.
  Поправка, май повечето са през нощта :-).

 16. Ей т’ва е мъжка приказка! Стига с шикалкавенето от работа! 🙂

 17. Никола
  11/12/2008 - 12:32

  Преди време един от евангелистите на отворения уеб, мисля че бе Кристиян Хайлман, беше казал, че никога не би започнал работа, където му забраняват или ограничават достъпа до интернет. И аз съм напълно съгласен с него. При това не само заради същността на работата ми – уеб.

  Началото на миналия век е имало емпирични опити и се е показало, че при монотонна работа (на поточната лента) кратките и чести почивки, не просто вдигат производителността, но също и повишават удовлетвореността на служителя.
  Също така е показано, че при по-голяма свобода на служителя, се покачва личната мотивация, желанието за оправдаване на дадената свобода, а от там се покачва и продуктивността.

  Така че не мисля, че изобщо има началник, които да си мисли, че хората му работят нон-стоп. Още повече, че при някои професии като програмирането, където постоянно имаш в главата си схеми, архитектури и алгоритми, почивките са задължителни и те напълно резонно са платени, защото покачват продуктивността.

 18. в софтуерния свят 8 часа на ден много често са точно 2 часа плътно бачкане, т.е. такова, което може да се отчете. през останалото време водиш някаква research дейност, мислиш как да направиш нещо или просто айдлиш и чакаш да ти дойде прозрение (не вдъхновение).

  особено проблемни са случаите, в които се налага да “превключиш контекст”, т.е. ти работиш по един проект, ала някой ти подава задача от друг проект, която не може да чака. там отива ценно време в пренастройка, а тези “изключения” имат навика да се случват почти всеки ден.

 19. @Филип: то и сега се плаща за реално свършена работа. Номиналното работно време не отговаря на реалното бачкане, но и заплатите са съобразени с този факт. Все пак никой не може да си позволи да плаща на служителите си повече, отколкото печели от труда им.

 20. Венци Пейков
  11/12/2008 - 13:11

  Доскоро работех в една фирма за електронни разплащания. Сисадмините бяхме на график – дневна, нощна, 2 почивки. Смените си бяха по 12 часа. За справка обаче работехме реално около 4 сутрин и после евентуално, ако нещо се прецака. Реално беше да пазим столовете си да не избягат.

  И съм напълно съгласен с твърденията на Лонгалон, че никои не работи на 100% в офиса. Както и за това, че админската работа в старата ми работа, можеше да се върши и от дома. Е разбира се “от мерки за сигурност” не пускаха VPN към нас…

 21. Принципа за производителността зависи,както от вида на работата така и от поста Ви в йерархията на фирмата.Колкото сте по-високо ,толкова по-голям(като хора или като важност) екип ръководите и ако правилно делегирате и мотивирате спокойно може без особенни физически и психо усилия да имате висока производителност при час работа на ден.Важен обаче е въпросът как сте стигнали до високият пост и нивото на обученост ,което сте постигнали за хората под вас.

 22. Да не говорим, че голяма част от работата на човек в офис, особено тая, свързана с комуникация, има свойството да се саморазмножава – то не са безкрайни имейл-кореспонденции, многобройни доуточнявания, съгласуване с тоя и оня, четене на форварднати писма дето почти нямат връзка с тебе…

  Преди време гледах по CNN един топ-мениджър да представя книгата си – нещо от рода на “Работи 4 часа седмично” и разказваше как преди проверявал имейла си по 150 пъти дневно (на всеки 5 мин), и прекарвал 6 от 12 работни часа на телефона (което ми напомня на Максим Бехар, който в едно интервю споделя, че чете по 3000 имейла дневно).

  След като радикално променил политиката си и си проверявал имейла по 2 пъти дневно – в 11 и в 16 часа и силно ограничил обажданията си, производителността му се вдигнала с 30%. След като се усъвършенствал установил, че реално може да работи 4 часа дневно (без да включва деловите срещи в това време), останалото са били просто ненужни глупости, които орязал от заниманията си.

 23. Тодор Христов
  11/12/2008 - 13:34

  Това вероятно е небезизвестният Тим Ферис, с “4-Hour Work Week”.

 24. Тъй като съм от тия на които им е вмененео да размахват камшика (tL_ знае:)) много съм мислил по въпроса. Донякъде си прав – в общия случай 100% няма. Но има дни, седмици, дори понякога месеци в които се налага да си много близко до тях. Цената, която обикновенно се плаща, безплатен обяд няма, е че след това работиш на 40%. Поне това са наблюденията ми върху екипа ми (а смея да твърдя че в него има само яки хора). За мен самия знам, че в повечето време го докарвам до към непрекъснати 80%. С умиление си спомням 2та месеца, когато нямах грам отговорности и си вършех работата за 2 часа. Много бързо ме усетиха 🙂

 25. всичко е до мотивация, ако работата ти е приятна или ти е форма на постижение – работиш на 90%, иначе – 30-40%

  има доста теория и книги по въпроса, истинските мениджъри са ги чели. ПАРИТЕ НЕ СА МОТИВАТОР, само хигиенен фактор, ако получаваш по-малко от съседа Иван се сдухваш и почваш да мислиш да се махаш

  работата трябва да бъде във форма на игра/творчество, тогава се свършва много и то с лекота

 26. “ПАРИТЕ НЕ СА МОТИВАТОР”

  Зависи на каква работа си – ако си служител на заплата е точно така, както казваш.

  Обаче парите могат да са много голям мотиватор, особено краткосрочно – да речем ако поемеш частно проектче паралелно с другата си работа, знаеш, че направиш ли го ще гушнеш добре и работиш и вечер и уикендите.

 27. Марио
  11/12/2008 - 15:29

  И пак не е непременно вярно – имам познати, които имат планове за 2-3 години, теглят кредити (по някаква причина) и сменят работите на нещо не особено интересно, но много добре платено. Знаят за какво работят, имат определен срок (1-3 години) и парите са единствената им мотивация. Като да отидеш в чужбина да кодиш и да се върнеш с парите тук.

 28. Тарна
  11/12/2008 - 15:48

  Не е здравословно и ефективно да се работи 8 ч. Не е и възможно, когато работата изисква концентрация и писане или повече креативност. Аз не мога да остана концентрирана толкова дълго, а за да премина от един въпрос, по който работя към друг ми трябва почивка-сърфиране, кафе, приказки и др. Нали човек си има задачи и щом си ги изпълнява, защо да му броят колко часа са му трябвали.

 29. Аз си работя от къщи, като имам определено количество работа, което трябва да се свърши дневно. Реално ми се събират 4-6 часа реална работа, но останалото е рисърч по сайтове.

  Плюсовете на подобно положение са, че имаш време да бачкаш и второ нещо, паралелно на хонорар. Минусите – заплащането.

  В общи линии и в офиса пак толкова работех, ако бъда откровен. Но това се дължи просто на работата ми, която е свързана с издирване на инфо в Интернет, редактирането му и публикуването му, плюс известни количества технически глупости.

  Откак си работя от къщи обаче, съм спасен от всякакви оперативки, които бяха по 2-3 на седмица 🙂

 30. Май и аз съм от тези, които отиват в офиса по обяд и си тръгват късно вечерта. Отдавна никой не ми брои часовете работно време… а часовете реална работа и на мен ми е трудно да си ги сметна.
  Защото идеи ми идват дори и когато блея да чета блогове, а празното висене пред компа в опит да направиш нещо, което не ти се получава е безсмислен труд… в последно време се опитвам да не работя “за лудо”.

  Парите са си мотивация, обаче… когато работата ти е и хоби и ти доставя удоволствие, се случва да останеш до късно и да чоплиш някакъв проблем, просто защото ти е много интересно.

 31. и това си е така.

  А аз открих най-добрата мотивация да не се застоявам на работа повече от необходимото – имам куче.
  И тъй като няма кой да се грижи за него освен моята персона, няма и как да се прибирам много късно.
  Е, лошо е и че вместо да отида да пия бира трябва да ходя да го разхождам…ама…нейсе

 32. Колкото и малък опит да имам в работата като цяло – напълно споделям впечатленията на блогъра в тази статия.

  Ако наистина човек толкова няма време да се обърне от адски многото работа, то най-добре ще е да се замисли дали наистина си струва да продължава да живее по този начин или е по-добре да си намери друга работа. В една от статиите ми в моя блог (в който не съм влизал да пиша от доста време най-вече от мързел) споделих личния си опит за това как да ядем здравословно дори когато имаме много работа и “стигнах” до извода, че ако работата ти е толкова натоварена, че нямаш възможността да се храниш здравословно (или поне по-малко вредно) и всеки ден ходиш до МакДоналдс или Бъргър Кинг например, защото нямаш време за друга храна, то по-добре си потърси нова работа, дори тя да не е толкова доходоносна.

  И тук видях, че nname.org спомена, че парите не били мотиватор. Аз съм на мнение, че те са доста голям мотиватор, но това далеч не означава, че колкото по-доходоносна е една работа – толкова повече трябва да се натискаме за нея. Най-малкото, което ми идва на ум е, че ако по-доходоносната работа ти взима здравето (и в прекия, и в преносния смисъл на думата), след 20 години е много вероятно да трябва да ходиш на прегледи, да взимаш лекарства и т.н. Накрая може да се окаже, че взимаш повече пари, ама оставаш с по-малко, защото повечето от тях отиват за лечение.

 33. minimalistic
  11/12/2008 - 19:39

  живея в дания, последните месеци (без лятото) бачкам средно по 12ч на ден. говорим за ефективна работа, не кафенца, джаги или блеене.

  защо работохолиците да сме по-ненормални?

  бтв – докато работех в Бг нещата бяха по-различни, сходни с каквото описваш..

 34. мунчо
  11/12/2008 - 20:46

  Когато работиш за себе си, работиш колкото можеш.

 35. мунчо
  11/12/2008 - 20:47

  …. а ако не работиш за себе си, за какво работиш?

 36. Интересна тема – според мен всичко опира до заплащането, и по-скоро на “бройната единица”.
  В българия е месец (месечна заплата). Което много разводнява нещата. Ако аз получавам дадена сума за цял един месец, то аз няма да си давам много зор – така и така в месеца има 22-23 работни дни.
  Ако обаче се заплаща на час, нещата са по-различни. Броиш си часовете, и се опитваш да работиш наксимално много часове. Американците нещо такова правят

 37. Дечев
  11/12/2008 - 23:15

  Заплатата ми не е пряко обвързана с поетите инициативи и практически е константа, т.е.
  минимум бачкане=заплата
  максимум бачкане=заплата +5%
  изчисленията са на годишна база
  разликата е минимална и определено не си струва!!!

 38. По времето, “когато се наливаха основите” дробта полезен труд/ загубено време беше по малка величина.Тогава причините бяха: обществени мероприятия /митинги, събрания,оперативки на работата, ведомствата, министерствата, комисии, бригади, съботници, кръжоци,манифестации,и т.н/, пазаруване и висене на опашки по магазините за хранителни продукти,търсене на строителни материали и работници за вилата от 50 кв.метра или за елементарен ремонт,и десетки още битови и жизнени проблеми. Но, тогава бяхме само държавни служители-т.е държавата плащаше за изгубеното време. И да не забравя-дори да си генерален директор, не можеш да отхвърлиш назначаването на неквалифицирани служители защитени от партийни комитети, профсъюзи, комсомол, ДС, МВР, братовчеди на големи хора и т.н. 50% по квалификация бяха шкарто.

 39. Прасунсен
  11/12/2008 - 23:55

  Няма никакво значение колко часа работиш. Нито колко “здраво” работиш и какво количество работа вършиш. Единственото, което има значение, е крайният резултат. Ако имах служители, не мисля, че би ме интересувало колко време са в офиса, дали чатят и изобщо какво правят.

 40. Митио
  11/12/2008 - 23:57

  За това трябва да се плаща на свършена работа! Така хем работника има повече време за истинска почивка хем действително нещо ще бъде свършено!

 41. Тия, дето я правят тая производителна графика..общо взето не са виждали банков касиер. Аз от 8 часа си изкарвах 8 и половина на ден. Нон стоп бачкане – не пушиш, не пиеш вода не ходиш до тоалетна. Просто няма време имаш срокове за всичко и клиенти, които ти се сипят с купища пари или желания..тва искам онова искам, а тва можете ли да го направите.. и така докато косата ти започне да побелява прогресивно в кратки срокове. Няма интернет, няма игрички, Имаш един въшлив, обяд който ако успееш да намериш 5 свободни минути можеш да си го изядеш. И незнам за каква производителност ми говорят тия хора, но мен душевно не ме удовлетворява несвършената или отложена работа. Та си оставах и извънредно, защото все нещо има за досвършване. Най-малкото да си облекчиш деня утре с нещо. И не можеш да се правиш на съсредоточен ..без да има за какво, защото просто е невъзможно.

 42. Веселин
  12/12/2008 - 01:36

  Това дали работиш 7 от 8 или 3 от 8 предполагам зависи от средата, мотивацията, личния интерес. Това е проблем на началството и на HR 🙂 Гарантирам, че по един интересен проект или задача, в която няма неясноти и по която не те прекъсват много, %-тът може наистина да мине 80. За обратния случай важи същото…

 43. Въпрос на човек и на работа. Аз лично понякога (както в момента) се разсейвам в офиса, но пък вечер работя вкъщи и т.н.
  Има и работа, на която не можеш особено да се разсейваш – представи си каките в натоварен call center или хора, чиято работа е да отстраняват инфраструктурни аварии – и да имаш желание трудно ще се ослушаш.

 44. Една интересна статия за това как когато вършим някаква скучна работа, се разсейваме. Това разсейване се дължи на части от мозъка, които спонтанно се самоизключват:

  http://www.newscientist.com/ar.....cting.html

 45. Аз до преди година работех като пътуващ технолог. Би трябвало да съм на 8 часа, но… Имах само ден или два дни в седмицата в офиса, колкото да си оправя писмената работа и кореспонденцията. През останалото време – ставане в 5, излизане в 6, шофиране до Кърджали например, работа по проверка на продукцията или пускане на модел – 2или 3 часа, след това шофиране до София. На другия ден същото до Петрич и така… Оставането на хотел се подразбираше само за далечни дестинации като Варна и Бургас, другото си беше чиста хамалогия. Иначе в офиса си свършвах работата за 2-3 часа, останалото си беше интернет браузване. Тези, които работеха в офиса правеха точно това, което си описал.

 46. Палпурина
  12/12/2008 - 16:13

  Камък ми падна от сърцето, да знаеш! Мислех,, че съм сама на този свят…
  Изцяло подкрепям идеята, че това нежелание, или и аз не знам как да го нарека, за работа е по-скоро продиктувано от прекомерен стрес. И тогава мозъка просто изключва в някакъв момент. И нищо не е в състоявие да го включи… просто чакаш да се оправи сам.
  Човек не е машина. Особено когато и в къщи имаш много ангажименти, тогава работоспособността през деня пада рязко. А че може да се работи 8 часа от 8, може! Може и повече! Аз съм го правила години наред…

 47. За разлика от безумната си дъщеря дето си бръсне главата,ходи с кубинки и пътува на стоп, между срещите с общинари и кметове, майка ми е съвсем добра и нормална жена.
  Обаче е деловодител…в армията, което е кошмарно само като звучене, а в реалността си е направо садизъм – няма интернет,братче, няма сърфиране…само бумаги,бумаги и пак бумаги. А старите такива – се горят, щото са тайна…хах
  Взимат те с автобус и те прибират с автобус – няма мърдане.
  И когато накарат момченцата да изкарат камъни от морето се прави списък поименен и количествен и се завежда при майка ми…и така по цял ден 🙂

 48. “Човек няма как да работи 8 часа от 8”

  brej, kak go izmisli towa 🙂 (pisha na lat. shtot sam w UK ne na sobstwen komp)

  bashta mi raboti 10 ot 10, majka mi syshto…

  az rabotq okolo 12 ot 12 daje i powe4e, no pod rabotq tyk stawa duma za u4a…

  a towa da ne rabotish dokato si na rabota e edno ot mnogoto osnowni proklqtiq na 4owe4estwoto – myrzela i lentqjstwoto. I ne, ne me interesuwa 4e nqkoi hora ne mojeli da izdyrjat… da hodqt da sekat dyrwa kato ne mogat da izdyrjat 🙂

 49. какъв стрес бе хора!!! 2-3 часа на ден! От какво? От това, че шефа минава по коридора ли?

  Вярно, мозъка изключва, когато човек е подложен на стрес продължително време(на какъвто, виждам, никой от горепосочените стресирани не подложен). Тогава човек си взима отпуск.

  И друго: работниците на студа-мързел. Ние в офисите – реакция на мозъка. ха!

  И трето: мозъка трябва да се поддържа, както и тялото. Тази работа 2-3 часа на ден плюс скатаване и след 5-10 години не ставаш за абсолютно нищо, освен за кибик. Какво правим тогава? Дали сме конкурентноспособни?

  И четвърто: тези книги на пазара за малкото работа … пълени булшит според мен. Работя за чужди компании от 10 години – никъде няма такова чудо. Напротив: стриктно се следят резултатите и се търси отговорност, сроковете се спазват и всичко зависи от това, колко пари изкарваш за единица време.

  Моите собствени възможности са 6 часа пълна концентрация(работата ми е свързава с изчисления и никак не е проста) и още 4-5 часа работа, която не е толкова отговорна. С 1 почивка от около час и две кафета по време на работа – те не влизат горната сметка. А съм жена, жените по принцип сме по-малко издръжливи. Значи може да се работи.

 50. Ако учиш 12 от 12, мозъкът ти става на пихтия (образно казано, разбира се). От много учене идва момент, в който вече не можеш да запомняш от умора. Не знам кое е училището, в което учиш, но 12 от 12 не знам да учат дори и студентите на училищата от Ivy League.

 51. Е добре де, ами ако примерно това което прави колегата за 9 часа аз го правя за 3 какво правим? Отивам да му помогна, за да може и той да гледа умно през монитора ли? А не, мерси.

 52. В общи линии си прав, макар че лично мен тази практика ме дразни. Най-малкото от гледна точка, че това е загуба на време. В това време, дори и да не работиш по конкретната си работа, можеш да свършиш сума полезни неща, вместо да се мотаеш из интернет.
  Но всеки си преценява за себе си, според мен също непрекъснато работене по 10-12 часа е ненормална работа и почти никой не може да ме убеди, че това, което върши е толкова важно за него или човечеството, че си заслужава да блъска нон-стоп по 12/14/16/18 часа на ден. Че и почивните дни отгоре на това.

 53. Това е… един работи като луд, а други на неговия гръб.

 54. QNA PLATOVA
  13/12/2008 - 23:43

  Haresva mi tova entry, Longanlon; mnogo to4no i egoisti4no si go napisal. Egoist – takuv trqbva da e 4ovek na rabotnoto mqsto! Vduhnovih se. Neka sme 6tedri i staratelni za semeistvata i priqtelite si! Spored men trqbva da se zapla6ta vuv VSQKA firma spored izvur6eniq trud (ne za 4asove prisustvie), ako rukovodstvoto iska tq da procuftqva.
  Az imam 8-4asov raboten den v Austria. Predi [kakto vseki drug v golqma firma] si davah mnogo zor i vse gledah da svur6a vsi4ko burzo i nepremenno da usluja na vseki. I kakvo stana? To4no taka – usetiha me! 6efut zapo4na da mi dava ot rabotata na drugite, koito non-stop vrunkat kolko im e tejka rabotata i taka 8-te 4asa mi se uplutniha s 4ujda rabota. Naistina za 8h30min [minimum] na den uspqvah da smogna, s pot na 4eloto i s po4ti razbiti nervi. OK, zaplatata mi e malko nad avstriiskiq standart i tova me stimulira6e. Usvoih rabotata na o6te 3 otdela, osven moq. Parite oba4e si ostanaha su6tite.
  E, dokato i az ne gi usetih: koi kolko kisne vuv firmata i koi naistina raboti, po moi presmqtaniq sredno se raboti 60% ot vremeto. Zapo4nah i az ve4e da se oplakvam i da kazvam NE za vsqka molba ot strana na drugite. I znaete li kakvo? Nikoi ne me namrazi za tova.
  Sled o6te nqkolko meseca imah dostup do cifrite sus zaplatite na moite skupi kolegi – ta te vzimat s 30-100% pove4e ot men!! Zatova i az sega samo vrunkam i naprolet 6te iskam povi6enie. Samo da vi kaja – naistina v celiq svqt si ima edin dosta tlust procent visene vuv firmata. Mainata im – az ne rabotq za slava, i az 6te sledvam primera im!

 55. QNA PLATOVA
  13/12/2008 - 23:56

  errr, za6to v predi6niq mi post dumata ZAEK q nqma??

  V kvadratnite skobi bqh napisala “[kakto vseki drug ZAEK v golqma firma]”!

 56. Явно трябва да се запознаеш с мен. Често работя по 8 часа.
  За себе си бих могла да кажа следното:
  Не бих могла да измеря колко часа чи се събират на ден ефективна работа, но при нас много често е натоварено. Работя в английска фирма, работим по проекти и deadline-ите понякога са проблем. През последните 2 седмици работих плътно не 8, а по 9 часа, понеже не излизах и в обедна почивка заради проекта. Имах deadline, който беше променен за много по-ранна дата и въпреки помощта и на шефа ми тези 2 седмици бяха кошмар. В такива дни нямаш време да говориш дори с колегите до теб.
  Ако съм в начална фаза на проект ми остава време и за нет между чакането на e-mail-и и approval-и.
  Въпреки това обаче с колегите намираме начини за relax в офиса – не остава непразнуван рожден ден, именни дни, нови коли, бебета и т.н

  През времето, когато няма deadline-и, като цяло работата ни не е организирана така, че да се работи плътно всеки ден по 8 часа. Какво имам предвид – има време, което е определено за training-и, knowledge sharing, webinars и т.н

  Отскоро работя и от вкъщи, но там сама си организирам времето.

 57. “работата ни не е организирана така, че да се работи плътно всеки ден по 8 часа”

  eто това е ключовата фраза и аз няма как да не се възхитя на подобен мениджмънт – явно фирмата ви се управлява добре, мениджърите си знаят работата и ви мотивират да работите, а не ви занимават с глупости, от които да трябва да си почивате

 58. Петър Георгиев
  14/12/2008 - 18:43

  Абе личи си че офис служители пишат тука.Да ви кажа ли как е на истинския трудов фронт.Като нямам материали си подготвям следващите задачи, като доидат материалите яко бач.Да гледате по строежите пият кафе и се мотат, А какво виждам аз по офисите ,пият кафе дръгнат муде и хептен нищо не правят, дори и не се мотат.Та ме е яд че има магарета като мене да теглят и да произвеждат нещо, та да може служителите да се дръгнат по цял ден.

 59. Еми може би твоят мозък става на пихтия, моя става пропорционално по-щастлив с всеки час 🙂

  Аз съм в нещо като Британския Ivy Leage- The Russel Group, но ученето не го правя просто защото трябва, а защото ми харесва.

 60. Поздрави, брато! 🙂

 61. Минковски
  15/12/2008 - 13:22

  http://www.rescuetime.com/
  http://www.joelonsoftware.com/.....12/10.html
  Първото е тулче, което ползвам за самоконтрол – поставил съм си някакви цели и гледма да ги следвам. А втория линк е към една статия, пряко свързана с проблема, която адски много ми хареса и изводите от която с пълна сила важат за ИТ сектора.

 62. Мартин Данов
  15/12/2008 - 13:41

  Съгласен съм с повечето от изводите, но бих допълнил, че мързелът е относително понятие. Аз бачкам по около 6-7 часа дневно 6 дена седмично като през тия часове колегата ми индиец ме юрка да палиме цигари през час, но аз реално мога да си позволя бърза цигара 1-2 пъти през това време. Адски натоварено е и макар да съм мега мързел относно финансови задължения, когато работата ти го изисква не можеш просто да блееш като току що обрязан възрастен негър, а трябва да си на линия. Ако имаш мързелива брънка в съзнанието си ето един съвет – надъхай се, така че докато бачкаш да си на 100%, за да може после да правиш квото желаеш без угризения на съвестта, нещо което определено носи повече наслада като си тръгнеш и теглеш една тиха майна, пък може и да не е толкова тиха. Ето сега съм на работа и чакам нищото и ми се ще да легна и да пукна – рядък момент, стимулиращ мързела обаче. Извода – ако не си мързел, работата ще те направи такъв.

 63. Селин
  15/12/2008 - 21:54

  Затова трябва да се съкрати работния ден. :Р
  Така и така не работим по 8 часа, поне да не сме длъжни да ги прекарваме и 8-те на работа. :))

 64. PublicImage
  17/12/2008 - 00:04

  Целият свят е мързелив 🙂

 65. коментар от Свежо: може би,през останалото време мислят как да вгорчат живота на останалите граждани.министър василев,пита защо обикновеният гражданин иска да вкара чиновника в блатото?физичен закон,на всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие!МВР пуска наредба за документите за самоличност,като пише ,че скоростите на мотоциклета се сменат ръчно!?МТ преписва това в наредби 37 и 38,и документите към тях!бих искал да ми покажат един такъв!?МО в същите наредби и методиките към тях,преписва документацията от училищата,без да отчита,че това пречи на подготовката и увеличава и без това многото катастрофи по пътищата!?една от измислиците напоследък е да пускат хора без никакъв опит на улицата,да се учат да карат мотоциклети.в ЕС е по друг начин!?

 66. Днес беше 20 декември, събота.
  Цял ден усещах, че нещо ми се изплъзва.
  Накрая разбрах – било работен ден…а аз не знаех :))))

 67. А защо вместо да чатиш по скайп, четеш вицове и прочее “дребни” занимания (не напълно да ги отрежеш, разбира се) не поемаш нови знания? Можеш да си носиш книга или ако те е срам, да четеш някаква онлайн (Давам ти пример за такава: http://www.raichev.org )? Или да четеш уикипедия…
  След като сам разбираш, че работата ти е 2 часа, не пропилявай останалите 6.

 68. Боже колко коментирана тема ….
  Ето защо западняците са напред.

 69. ако беше прочел статията, а не само погледнал заглавието, щеше да видиш, че и западняците не си дават много зор

 70. Владимир Йосифов
  06/01/2009 - 22:50

  Здравейте,
  От дете работя много часове.
  Имахме много клиенти.
  Свикнах да работя.
  Г-н Longalon, знам, че съм луд.
  Това не е нормално.
  Но през повечето време ми харесва.
  Понякога спирам да работя за дълго време от месец до 3 години.
  И после пак.Постоянно мисля за работата и/или клиентите си.
  Не винаги им взимам пари.
  Искам да каже, че не е само заради парите.
  Преди `90 та управлявах хора.
  След `90 та управлявах хора.
  Грижех се за тях като за близки.
  Но исках да работят с моето темпо.
  Един ден разбрах, че е по-добре да съм работник.
  Избягах им. Оставих ги да видят какви са нормалните работодатели.
  Сега съм работник.
  Ако видя камшик се смея на работодателя си .
  И си тръгвам.
  Почивам и отново.
  Работник. Свободен работник.

 71. Стефка
  22/01/2009 - 13:25

  Не случайно, един от най-често задаваните въпроси на интервюта за табота е “Как бихте описали един ваш работен ден?” :)))
  Аз мисля, че може да се работи успешно поне по 7 от 8 часа, но е изключено това да е всеки ден. Има дни в които сме много продуктивни, има и такива в които сме мърди.

 72. Владимир Йосифов
  22/01/2009 - 13:35

  Винаги казвам на бъдещите си шефове, че нямам работно време.
  Ако не ми се ходи днес на работа – не отивам.
  Обаждам се ако е необходимо.
  Работя с удоволствие.
  Ако ми е криво не вдигам телефона.
  Вярвам, че с опита в пазаран среда работодателите ще разберат как да се отнасят с хората.
  Щом Форд е разбрал – значи и тези ще разберет.

 73. Лъчезар Томов
  21/02/2009 - 23:43

  Въпросът е не колко време се работи, а колко ефективно се работи, overtime е пагубно в дългосрочен аспект, не защото изцежда работниците, а защото ги разглезва и те не увеличават ефективността си, а времето на работа.

 74. Диана
  13/11/2009 - 16:06

  Това трябва да се прочете от повече шефове в администрацията /включително от бившия ми шеф, дето ме наказа за закъснение от 2 минути след обедната почивка, ама не намери за нужно да ме похвали за успешно реализирания проект, за който той прибра солидна материална награда/. Не знам защо, но е много разпространено схващането, че трябва да си плътно 8 часа на работното си място, а дали за това време си свършил и за две пари работа няма значение. Колежката ми по бюро ходи за цигарка на всеки 30 минути и пише в скайп-а непрекъснато, но задължително на всяка почивка /официална, особено в 30-те минути за обяд/ снима разни документи и разнася едни папки из цялата сграда. Сътоветно според висшестоящите тя се скъсва от работа, а моя милост понеже си предава изпълнените задачи 10-тина дни преди крайния срок, но е закъсняла веднъж не е много добър служител.:) та така…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *