Неандерталската диета: най-здравословна


Що е това здравословно хранене е тема, по която са изписани хиляди книги и милиони статии, като че ли всеки има виждане по нея и дава различни съвети – то не са нисковъглехидратни, вегетариански, разделни хранения, лунни диети…

А всъщност е много лесно да разберем какво е полезно да ядем, като се поучим от пещерните хора. Щото от тях сме произлезли нали…

В съвременния свят е доста трудно човек, който иска да се храни здравословно, да успее да се ориентира в огромното множество различни хранителни продукти. Магазините са пълни с милиони видове храна, всякакви списания и книги съветват ли съветват да се яде това, а не онова и всички си противоречат, има сума ти храни, които някой е наименовал “здравословни” и ги е натикал в шарена кутия, твърдо решен да ни ги продаде…

Аз лично следвам един много прост принцип, който ми помага да се ориентирам какво да ям и какво да избягвам. Гледам да потребявам храни, до които първобитните хора са имали достъп. Защото тя, еволюцията, в безкрайната си мъдрост нали е създала хората приспособени да се хранят с наличната тогава храна, за да бъдат косматите им организми здрави и да тичат по-бързо от саблезъбите тигри. И понеже човекът всъщност не се е изменил изобщо от преди 40 000 години…

Толкова е просто

Гледам да ям непреработени неща. Като отида в супера, не си пълня количката с опаковани в цветни опаковки стоки, а със сурови продукти месо, риба, зеленчуци. Обичам прости ястия, варено, печено, салати (туй българите сме много напред в салатите – имаме сто вида, а за повечето други народи салата означава нарязани марули с някакъв дресинг). Не обичам сладко, избягвам пържено (освен картофи 🙂 ). Както виждате – нищо драстично. Но в сравнение с повечето други хора, които ядат за обяд солети, чипс, кроасани и вафли и тъпчат децата си с бисквити и зрънчо, смятам, успявам да съм здравословник, без да ставам маниак.

Интересно ми вие как решавате какво е здравословно да се яде и какво не. Напоследък всякакви неща се рекламират като полезни и здравословни, некакви китайски гъби, чайчета хербалайф и т.н. Чудя се някой вярва ли им на тия работи…

“Опасните новини”…
Какво ме прави истински мъж

Коментари

 1. p.s.: да, знам, че неандерталците и кроманьонците са на различни еволюционни етапи, даже според много учени и различни клонове на еволюцията, но както може би сте забелязали, аз рядко позволявам на истината да затормози елегантността на изказа ми 😉

 2. Даниел Панев
  30/09/2008 - 08:12

  От една страна си прав.
  Ама от друга – можеш да провериш каква е била предполагаемата средна продължителност на живота преди 40 000 (или дори и преди 400) години и каква е сега 🙂

 3. Стоян Стоянов
  30/09/2008 - 08:49

  И аз имам същите предпочитания към храната като теб.
  Има едно нещо, което е наляло масло в огъня на еволюцията на човека като разумно същество, и това е червеното месо. То съдържа необходимите и незаменими с зарзават съставки, стимулиращи растежа и работата на мозъка.

  Никога не съм ги разбирал тия вегетарианци. Мислят си, че много опазват организма си, като ядат само гюрлюци. Понякога дори му вредят, като го лишават от незаменими неща. Ама няма кой да седне и да прочете. Модата си е мода и е хубаво да си “по-просветен” от останалите невежи месоядни. Не е важно какво ядеш, а как го ядеш. Дори и растителните храни могат да са вредни, ако не са сготвени както трябва.

  Ако някой се интересува как би изглеждал човешкият вид, ако не беше почнал да яде червено месо и се беше отдал на вегетариантсво – да погледне към някоя тучна поляна с кравички.

  @Даниел Панев: Продължителността на живота на тогавашните хора няма нищо общо с храната им, а с много други фактори. В тяхния свят ти не би преживял и година.

 4. Даниел Панев
  30/09/2008 - 09:00

  @Стоян – явно не схвана шегата 🙂

 5. Стоян Стоянов
  30/09/2008 - 09:02

  Не знаех, че е шега. Съжалявам 🙂

 6. Дано някой химик или по-точно биохимик не чете блога ти 🙂
  Сигурно и Майкъл Фелбс яде “първобитна” храна, като гледам как плува като делфин.
  От друга страна е много нездравословно да се ограничиш с определен набор от хранителни продукти, това не влияе добре на организма, а и е важно под какви обстоятелства узряват зеленчуците и плодовете, животните – риби в какви води плуват, животни какво ядат… но, както и да е, да се храниш здравословно е поредният “трик” или овчарски вик, който повежда стадото, според мен.

 7. Светла (една от всичките)
  30/09/2008 - 09:50

  Преди 40 000 години неандерталците и разумните хора са били на един и същи етап от евелюционното и социалното си развитие. Биологически обаче разумните хора са били по-приспособени към глобалното затопляне, освен това са били по-склонни да пътешестват. Затова са изместили неандерталците от Европа – последните най-вероятно просто са измрели от жега.
  Колкото до храненето и на едните, и на другите, освен посочения по-горе от г-н Стоянов много съществен елемент от диетата – месото, също е добре да се знае, че и термичната обработка на храната е била извънредно важна. Еволюцията на човешките видове е имала тенденция към опростяване и намаляване на комплекта зъби, затова печената и варена храна е била по-подходяща за тях от суровата. А пък тя и се усвоява по-лесно.
  Моята диета е още по-проста от тази на Лонги – ям каквото има, когато и колкото ми се яде. Това последното може би ще трябва да го преразгледам във връзка с известно обостряне на егн-изма ми напоследък. Но подчертавам – никога не мисля дали е полезно, вредно, модно или каквото и да било различно от това – яде ли ми се. Това не ми нанася никакви щети, понеже вероятно имам много здравословни хранителни навици, изградени на село още в средата на миналия век.

 8. Стоян Стоянов
  30/09/2008 - 10:14

  “Еволюцията на човешките видове е имала тенденция към опростяване и намаляване на комплекта зъби, затова печената и варена храна е била по-подходяща за тях от суровата.”

  Ще си позволя леко (но мисля много важно) уточнение:
  Комплекта зъби не се е намалял. Имаме си същия брой, както и тогава. Тенденцията е към смаляване на размера на зъбите и релефа на повърхностите им, както и намаляването на силата на захапката. Това е следствие от обработката на храната, а не причината да я обработваме.

  Колкото до полезността на термичната обработка – пак относително. По-лесно усвояване и по-вкусна храна – да, но загуба на някои от качествата на суровото месо – също да.

 9. любимата ми тема за храната и начина и на употреба 🙂 тази тема е еквивалентна на темата за живота и начина му на употреба. казали са :кажи ми как се храниш, за да ти кажа как живеееш. аз избрах естественото пред изкуственото. пластмасата в храната, в усмивките и в думите вече толкова дълбоко ме отвращава, че ми се доповръща. днес даже гледах видео в което някакви хора в япония се сетили да направят бизнес, предлагайки секс-услуги с пластмасови лолитки. и още от сутринта ми се повдигна. пластмасовия живот не е за мен. затова колкото близо до диващината, толкова по-жива се чувствам. това лято много щастливо си го изживях в палатка, кладейки огън вечер и съзерцавайки с детето водни плъхове и кончета. открих перфектния начин за миене на съдове в река, но май темата е друга – за храната. вегетарианството ми (което ти категорично не одобряваше, пешо) е състояние на духа, не избор на ума. не вярвам, че това, което убива живот, съдава живот. уча детето си, че храната не е удоволствие, а необходимост. също като да заредиш батериите с ток. примерно. много ми е лесно да пазарувам в магазина, защото съм опростила максимално избора си на храна. деля я на миражна и истинска. истинската е тази, която е естествена и дава на тялото ми максимално енергия с минамален разход на такава при обработката и. обичам живота си и обичам живата храна, която създава живот в тялото ми. простичко. ама в този пластмасов живот вече си е цяло изкуство…

 10. Суровоядството – има цяла такава наука, да го наречем. Принципът е: каквото може да се яде сурово, да се яде. Зеленчуци, ядки, плодове. Минимум топлинна обработка /естествено месото не може да се яде сурово/, пълно отричане на полуфабрикатите, консерванти, оцветители и т.н.

 11. Още нещо да допълня относно зъбите – ами аз например нямам мъдреци и никога не съм имала. Надявам се никога да не поникнат, и съм сигурна предвид възрастта ми – на 35 съм. Попитах зъболекаря си и той каза, че мъдреците са остатъци от маймуняците, т.е. съвременният човек няма нужда от тях. И ние сме нормалните, тези без мъдреци. Тези най-крайни зъби само проблеми създават, по-добре е без тях.

 12. Здравословното хранене е много разтегливо понятие. Първо, всеки човек има различни потребности за различните съставки. Второ, тези потребности зависят от средата и това, което прави. Така че не може всички да се клишираме под едни изисквания за здравословно хранене. За беда оценяването на нуждите ни е трудно и в това е основния проблем. За капак на всичко отвсякъде ни заливат с реклами, които допълнително смущават процеса на оценка. Все пак нашият организъм на ниво “инстинкт” ни сигнализира от какво има нужда, само трябва да се вслушаме и разчетем посланията. Което както казах по-горе никак не е лесно.

 13. Коронал
  30/09/2008 - 11:38

  Подкрепям мнението на лонги, че е безумие да се ядът неща които не са простички и естествени, месото на първо място, но в същото време и разстенията са много важни, седи проблемът и с генетичната модификация на живите организми която още не е ясно как ще се отрази на здравето на човека.

 14. Брейййй, сякаш сме си плюли в устите с тебе. От няколко години се занимавам с това да помагам на хората да отслабнат и да се чувстват добре в кожата си. Писала съм за това, как трябва да се ядат храни, които ги е имало преди много години и ако някой храна не можем да си я представим, че е съществувал преди 1000 години, тогава да не се яде. Просто съм потресена, че някой друг споделя това убеждение 🙂

  Друг критерий за “лоша” храна е шареното, лъскаво, шумолящо пакетче – няма как да е здравословно.

  Основен принцип на здравословното хранене е простотата.

  Хубаво е да намериш съмишленик 🙂

 15. 1) Мнооого обичам сурово месо – кайма предимно, ама смляна пред очите ми
  2) От дълго време НЕ си позволявам това удоволствие, знае ли човек колко боелсти може да си живуркат в мръвката. Дори за привикналият ми на мизерии организъм си е опасно

  Иначе следвам принципа – ако е вкусно може да е вредно, а може и да не е; ако не е вкусно – НЕ Е здравословно.

 16. Аз лично гледам да не се лишавам от нищо. Но в умерени дози. И за да не си помислиш, че съм някоя “лакома бъчва” ще отбележа, че тежа скромните 75кг.
  Докато бях малък винаги са ми казвали – “Oрганизма има нужда от всичко 🙂 , но това не означава, че трябва да се тъпчеш като прасе!”

 17. Стоян
  30/09/2008 - 17:00

  Струва си наистина да се замисли човек за придържане към съпътстващата хилядолетията еволюция “истинска храна”. Поне е доказано, че води до някъде :), докато за крайния резултат от консумирането на тези сегашните подобрени-вкусово развалени, химични, генни и други модифицирани алхимични неща които се ядат нищо не се знае 😉

 18. @she

  Тъкмо си хапвах лека следобедна закусчица – луканка с хляб и без малко да се задавя като прочетох това: “уча детето си, че храната не е удоволствие, а необходимост”. Вземи барем го научи че и секса е за възпроизводство, а не за удоволствие и че живеем, за да сме в услуга на обществото, за да му оформиш окончателно ценностната система…

  Лично аз ям по 5-6 пъти на ден, по много и единственото от което се ръководя при изобора е това какво ми се яде, а то винаги включва много месо, хляб и пържени картофи. 183 см, 74 кила, 31 години…

 19. “И аз имам същите предпочитания към храната като теб.
  Има едно нещо, което е наляло масло в огъня на еволюцията на човека като разумно същество, и това е червеното месо. То съдържа необходимите и незаменими с зарзават съставки, стимулиращи растежа и работата на мозъка.

  Никога не съм ги разбирал тия вегетарианци. Мислят си, че много опазват организма си, като ядат само гюрлюци. Понякога дори му вредят, като го лишават от незаменими неща. Ама няма кой да седне и да прочете. Модата си е мода и е хубаво да си “по-просветен” от останалите невежи месоядни. Не е важно какво ядеш, а как го ядеш. Дори и растителните храни могат да са вредни, ако не са сготвени както трябва.

  Ако някой се интересува как би изглеждал човешкият вид, ако не беше почнал да яде червено месо и се беше отдал на вегетариантсво – да погледне към някоя тучна поляна с кравички.”

  Съгласен съм, само не подценявай кравичките – индийците неслучайно ги тачат като свещени животни. Иначе се опитвам да избягвам разните храни, в които има маргарин (нещо като ядлива пластмаса, а го хвалят за полезен!), наричан в повечето случаи “хидрогенирано растително масло” и как ли не още, ама те го слагат почти навсякъде… Също и разните подсладители – “Light” продуктите, дъвките и другите неща “без захар” са чиста отрова…

  Ще взема да цитирам и една мисъл на великия интелетуалец Хоумър Симпсън, която изчерпва до голяма степен темата:
  “If God didn’t want us to eat animals, why did he make them out of meat?”

  ПП: Longanlone, вземи оправи това разстояние в заглавието…

 20. Искам първо да се извиня на всички коментиращи, за това, че нямах възможност да отговоря на коментарите цял ден – просто пътувах.

  Сега по ред на номерата 🙂

  Даниел – средната продължителност на живота е била по-малка преди 40 000 години, защото въпреки, че са се хранели здравословно, нашите предци все пак не са успявали да бягат по-бързо от саблезъбите тигри…

  Стоян – споделям вижданията ти за вегетарианството. не мога без мръФка

  а – Майкъл Фелпс плува като делфин главно защото яде толкова химия, колкото и в свищовския химичен завод не използват. Така е с всички професионални спортисти вече – професионалният спорт няма нищо общо със здравословния живот.

  Руми – не знам дали знаеш, ама по времето на нашите баби младите не са се целували като сега с език, ами главно по устните, а за по-интимен контакт са имали… плюенето в устите. И на мен ми се стори невероятно, но баба ми описа точната технология – от там идва и тоя израз 🙂

 21. Ха ха ха, нямах идея, че днес съм имала интимен контакт с теб. Баба ти е голяма умница 😉

 22. умница, ама не можа да надхитри оная с косата… 🙂 иначе беше готина де

  колкото до интимния контакт – все ще измислим нещо 😉

 23. Дечев
  30/09/2008 - 22:24

  Като човек който се занимава от 20 години със спорт и от 15 години със спортно хранене – ДА,ДА И ПАК ДА!!!
  И са малко повече от 40 000 години, кроманьонците са малко по-древни…

 24. Не съм напълно съгласен с това, което каза на Даниел. И да ги е нямало тигрите или каквито се сетиш хищници, същата работа щеше да бъде. Замисли се!
  Проблеми със зъбите, настинка, нараняване и непочистена рана и каквото се сетиш още включително замърсена храна (предполагам се сещаш, че тогава не ни е пукало дали взимаме ябълката от пода или нещо от сорта). Ако не беше толкова напреднала медицината съм сигурен, че нямаше да ми остане много време да живея… а аз съм на 20.
  Така че не е само заради хищниците.

 25. Суровоядството е хубаво нещо. Витамините се разграждали от контакт със въздуха. Но морковите е хубаво да се ядат задушени с малко мазнина. Така били по-полезни т.е. усвоявали се по-добре от организма. Доматите били полезни не само сурови, но и под формата на кетчуп, лютеница…колко различни неща могат да бъдат чути, прочетени, казани. Според мен е най-правилно да похапваме от всичко, но в умерени количества и може да поживеем и с орлите, кой знае..

 26. Стоян Стоянов
  01/10/2008 - 08:47

  @Milena: Извинявай, ама да знаеш, че зъболекаря ти не е в час. Нищо не ни е “останало” от маймуняците. Във всяка енциклопедия или книга за систематиката на бозайниците, ще видиш каква е зъбната формула на Homo sapiens – “The dental formula of Homo sapiens is. I2 C1 P2 M3.”. Бърз превод – това е 2 резеца, 1 кучешки, 2 предкътника и 3 кътника (последния от който се нарича “мъдрец”).Това са зъбите на едната половина на едната челюст. Общият им брой е 32.
  Това, че не мъдреците не изникват при НЯКОИ индивиди, не означава, че не трябва да ги имаме. Също така не означава и че тези индивиди са “по-нормални” от другите, на които са ни изникнали.
  А и съм сигурен, че при една рентгенова снимка на челюстта ти може да се учудиш, че и ти имаш мъдреци, които просто са решили да не избият, или да избият мааалко по късно 🙂

 27. Добрата храна е УДОВОЛСТВИЕ. Друг е въпроса, че в никакъв случай не е единственото – независимо, че е най-достъпното. Кофти е обаче да се разчита на “тъпченето като прасе” за да се подтискат тегави настроения или да се уплътни времето за губене.

 28. За мен храната е гориво, а удоволствието е… бонус 🙂

 29. Усещането за вкус при хората е функция на калоричната оценка на храната. Мазните и сладките храни са най-предпочитани, познайте защо. А иначе първобитните хора са се прехранвали най-вече със събирачество и диетата им е включвала най-вече плодове и корени, ядки, това за което и храносмилателната ти система е пригодена най-добре. От време на време те са намирали и умрели животни или по случайност са успявали да убият някое. Месото е присъствало много рядко в диетата им. Което между другото е и най-токсичния продукт в количката ти. Хранени с невероятно количество антибиотици и напоени с нитрати и изкуствени торове фуражи, третирани с хормони, тия животни дават един наистина отровен продукт. Това не ти е говеждо “Коби”.
  Здравословното хранене е много сложна материя, а да се изхожда от диетата на отдавна еволюирал вид…

 30. Айде да не е “по случайност” яденето на месо, защото даже бабуините и шимпанзетата си ловуват съвсем целенасочено, макар и не много често 🙂

 31. Стоян Стоянов
  01/10/2008 - 12:56

  Сега малко еволюционно-логическо мислене. Ако хората събираха и ядяха само корени и трева, едва ли щяха да се изправят на два крака, за да са им свободни ръцете да носят оръжия и за да виждат надалеч.
  Ако не бяха хищници по природа, за какво ще им е големият мозък и бинокулярното зрение? Справка: Проследи разликата в големината на мозъка и положението на очите при хищници и тревопасни.

  Странно за какво са служели всички намерени върхове на копия и стрели още от неолита, та и по-рано. А рисунките по стените на пещерите сигурно изобразяват застрелването с лък на някоя гигантска аспержа или картоф? Ооо… колко сме глупави, това не е лък… това е цигулка!

  Явно тая теория за изхранването на ранните хуманоиди е плод на недостатъчната мисловна дейност (заради неядене на месо) на някой нуждаещ се от по-голяма убедителност вегетарианец.

 32. Прасунсен
  01/10/2008 - 13:56

  Айде, почна се със спора дали хората са тревопасни или хищници. Каквито и да са били, първобитните вероятно са изяждали за целия си живот по-малко месо, отколкото средният българин изяжда за година. А маймуните ядат предимно плодове, което според някои е и най-подходящата храна за хората.

  А относно полезността на червеното месо, Стояне, поговори си на една ракийка с някой онколог или кардиолог, хъ-хъ.

 33. Стоян Стоянов
  01/10/2008 - 14:18

  Айде нема нужда. Тия проблеми идват повече от начина на живот, а не от начина на хранене.
  Стойте си на задниците по цял ден, не изгаряйте погълнатите калории, трупайте си холестерола, не разпускайте от стреса и после ми говорете, че е от червеното месо.

  Между другото – има и бяло 🙂
  Примерът ми беше с червено, защото именно то е изиграло важната роля.

  И въобще защо споря?! Явно заливането на мозъците ни с “иновации”, “моди”, “течения” и друга помия от екрана си е свършила работата – не можеш да убедиш никого с факти.
  Нещата са си много по-прости бе хора. Хората могат, и трябва да ядат от всичко. Естественно в разумни количества. Тук (предполагам) нито автора на поста, нито който и да е друг, насажда мнението, че трябва да се яде само и единственно месо. То вече дори не е по джоба на всеки.
  Стига съм флудил темата.

 34. Стоян Стоянов
  01/10/2008 - 14:36

  P.S Последно – не съм съгласен също и че древните хора са ядяли рядко и малко месо. Това е била лесна и калорична храна. Толкова добра, че е накарала човешкият вид да опитомява и отглежда ценният дивеч, за да му е винаги под ръка.

  А относно вредата от червеното месо – северните народи (ескимоси, инуити) ядат почти само червено месо, мас и риба. Не мисля, че са най-засегнатите от ракови и сърдечно-съдови заболявания народи. Сигурен съм, че са по-здрави от нас.

  Айде край вече, каквото имах да казвам – казах. 🙂

 35. Между другото прехваленото бяло месо, с което мнозина се тъпчат по “здравословни” причини е хубаво само ако е домашно (нормално произведено), защото “фабричните” СМЪРДЯТ.

 36. Стоянов, мразя да превръщам блоговете на хората в говорилня, но вие ме предизвиквате. Категоричен сте, но се аргументирате върху оскъдни познания. Хората защитаващи яденето на месо обикновено са тези които не са инвестирали и един час да почетат по темата, но вие сте потресаващ пример.

 37. Стоян Стоянов
  02/10/2008 - 09:32

  @sepuko: Нямаше да пиша, но това беше лична нападка. Хайде да не изказваме мнения за познанията на другите, без да имаме въобще познания за тях. Дали познанията ми са “оскъдни” са решили изпитващите ме по дисциплините Биохимия, Анатомия, Физиология, Генетика и т.н.

  За четенето: Ако темата е Вегетарианство – прав сте, не съм чел много. Но от всичко останало което знам мога да си направя извода, че крайното вегетарианство (като всяко крайно нещо) не е здравословно. Ако някой си го е избрал за начин на живот – хубаво, ама не го натрапвайте на останалите като правилно.
  Особенно ме хваща яд на родителите-заклети вегетарианци, които отглеждат децата си от малки така. Нямат си и представа какви проблеми могат да им докарат. Оставете децата си да решат какви ще са след като порастнат достатъчно, за да го направят. Дотогава им давайте всякаква храна, защото организма им има нужда.

  Не е важно какво и колко си прочел. Важното е дали то има някаква стойност. Много е важно да погледнеш името на автора и да се запиташ, аджеба, колко мога да му имам доверие на тоя. Не е достатъчно да е признат и уважаван само в един тесен кръг хора със сходни разбирания. По-добре невеж, отколкото в заблуда.

  И сега за да не оставям грешно впечатление: аз не съм заклет защитник на яденето на месо. Аз съм за балансираното хранене, в което нито месото, нито растителните храни взимат връх. Всяко залитане в двете посоки за мен е нежелателно.

  Peace \/,,, 🙂

 38. Никой не се сети да добави, че нашата храносмилателна система няма възможност да усвои напълно вегетарианската храна. Въпросният орган (апендиксът) е закърнял, така че целулозата (материалът, от който се прави хартия и го има в голямо количество в растенията) просто минава транзит. А и самата структура на зъбите ни е такава, че предполага ядене на месо.

 39. А, за целулоза никой не говори – нея и приматите не могат да я усвояват, само копитните животни. Те имат многокамерен стомах и специално храносмилане, с бактерии и други разни хитрини, които им позволяват да разграждат целулоза.

 40. Прасунсен
  02/10/2008 - 14:44

  @Стоян “Нямат си и представа какви проблеми могат да им докарат… Дотогава им давайте всякаква храна, защото организма им има нужда”

  Е хайде, в света е пълно с вегани, които не са близвали нищо животинско в живота си и са напълно здрави.

  Никой не може да каже със сигурност дали трябва да се ядат животински храни и особено месо, или не. В доста случаи крайни вегетарианци и суровояди доживяват до години, каквито ние едва ли ще видим, но пък има и случаи, когато хора се разболяват, защото не ядат нищо животинско. Може да се окаже, че е изцяло индивидуално.

 41. размишльотини
  02/10/2008 - 16:32

  Ядеш сурово месо? Хайде, риба по-разбирам, но на българските ширини и от нея бих се опасявала 😉

  Диетата ти е хубава (с изключение на суровото месо, де), но не е казано, че понеже неандерталците са оживели и просперирали с нея тя е най-добрата и за нас. Условията се променят, начинът на живот също и според тях и необходимата храна е различна. Затова вегетарианството може да е напълно добра опция в днешно време. Познавам хора вегетарианци и дори вегани без никакви здравословни проблеми, а в същото време спортисти. Познавам и месоядни хора с много проблеми.

 42. ъъъ, не мисля, че някой тук е казал, че яде сурово месо. тия, които говорят за суровоядство, имат пред вид зеленчуци и плодове.

 43. Даниел Панев
  02/10/2008 - 17:36

  Че какво му е на суровото месо не разбрах? Суровата риба е доста по-опасна…

 44. Белчо Христов
  03/10/2008 - 00:53

  Да живее здравословното хранене Лонг! 😉

 45. Напълно съм съгласен с теб,Лонги.Няма нищо по-хубаво от свежите продукти.Нашето меню обикновено е салата и печено месо,но редовно си правим някви манджи,за да разнообразяваме приема на продутки 🙂 Добра статия, която показва колко лесно е да храним здравословно, но тъй като изначално повечето хора са мързели и най-вече безгрижни те предпочитат да купуват от магазините опакованите боклуци в лъскави опаковки

 46. Аз съм привърженик на ананасовата диета. Ядеш всичко без ананас. 🙂 Вече 23 години се чувствам чудесно благодарение на нея.

 47. Само да вметна, че според последните научни изследвания от сайънс мегъзин неандерталците са били и парт-тайм канибали… http://www.sciencemag.org/cgi/.....type=HWCIT

  8)

 48. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  06/10/2008 - 23:39

  В суровото месо има десет пъти повече витамини, но в суровото месо може да има и паразити.
  Изводът е, че ако имаш микроскоп и елементарни познания, и си звер на ниво 😀 😀 😀 спокойно можеш да избегнеш тревопасната част от менюто без да се лишаваш от нужните вещества. 😀

 49. Белчо Христов
  07/10/2008 - 11:17

  Спокойно можем да си вземем доста поуки от неандерталският живот! Защото обърнете внимание кои храни се наричат диетични? Кои? Всички онези, с които и проплиопитекът се е хранил! И търсил дори!

  Колкото до суровоядството – твърдо против съм! Това че пада витаминозният праг е най-белият кахър – ами търсим разнообразие и от другите източници в сурово състояние – зеленчуците, плодовете и т.н.

 50. Бай Колю
  19/10/2008 - 06:51

  Интересно с какво се храни кроманьонецът Бойко Борисов?
  За неадарталците разбрахме.

 51. емил михов
  09/01/2009 - 20:20

  аз искам да попитам много обичам да яам сурова каима сурова риба сорови жалтъци вреднолие или помага за нещо za8888@abv.bg

 52. Ами не е вредно – единствената опасност е, че при печене и варене се унищожават бактериите и суровите месо и яйца могат да те заразят със салмонелоза, ако са инфектирани. Иначе нищо не може да ти стане.

 53. Ам-Гъл, ти ли си?

 54. емил михов
  10/01/2009 - 20:46

  а помагали на нещо или не има рискове но много обичам и сорово месо обичам да си похапвам можеби съм бил предишен живот хишник соровите неща несали протеини или се бъркам благодаря за отговора

 55. Ами като гледам теб, най-вероятно разваля правописа 😉

  А сериозно – нищо не помага суровото месо – мастноразтворимите витамини и креатина, който съдържа месото не се разпадат от топлината, така че каквото го има в суровото, го има и в готвеното.

 56. ЕВГЕНИ ПЕТКОВ
  12/02/2009 - 00:30

  съжалявам, че звучи като съвет, но ако някой ме беше посъветвал така преди 10 години може би щях да го послушам.

 57. Милко Георгиев
  12/04/2009 - 14:31

  @host: Говориш против ниско-въглехидратното хранене и в защита на зърното. И за древните хора. Помисли малко повече. Древнире НЕ са имали достъп до (много) въглехидрати и са се хранели ниско-въглехидратно. Също така НЕ са имали (особен) достъп до зърно.

  @а: Смешно е да си мислиш, че знаеш каквото й да било за подготовката на Фелпс.

  @Светла (една от всичките): много сладки глупости си написала 🙂

  @Milena: Нядявай се да не ти паднат пломбите, поне това да умее зъбаря ти. А това, че не си узряла и на 35 … има време.

  @Blinder: Напротив, има обща диета, която може да варира. Който иска да види ВМ-НВХ.

  @Руми: Ех, Руми, Руми 🙂 Огледай се наоколо, по-зорко, моля те 🙂 И защо ползваш същата тема в WP, която ползвам и аз за новия си сайт 🙂 Ще си имаме грижи с това.

  @Shorgov: Организмът има нижда от каквото му е нужно, а НЕ от всичко.

  @sepuko: Ти бил(а) ли си в гората за месец-два и да ядеш корени … и да търсиш ядки?! Мислете бре!
  О! Сепуко, не се ядосвай, яж си корени спокойно 🙂

  @Стоян: Браво пич!

  @Прасунсен: Има достатъчно документирани примери за деца умрели от веганство.

 58. @Милко веганството си е направо вредно в крехка възраст, но за вегетарианството не си прав. На един приятел като малък почти не са му давали да яде место-само пилешко де и си е ебати здравото копеле

 59. Милко Георгиев
  27/05/2009 - 19:59

  “Само пилешко” е нещо като “не се брои” ли 😉

 60. Valentingn
  19/10/2009 - 12:22

  Пишем си ние тука за здравословно хранене без да коментираме магазините за такива продукти. Преди години алкохолнаата индустрия се открехна да печели много от недоказуеми термини (ОТЛЕЖАЛО В..) и X години от южния склон на източния хълм. Сега в магазините за смески са се отракали да лепят етикети БИО, ЕКО, ОРГАНИК….
  Ако започнем да сравняваме по външен вид и по сила как изглеждат вегани и как всеядни, непременно ще забележим, че първите са проскубани, съсухрени и живеещи в илюзията на езотериката, а вторите са с красиви атлетични тела и пъргав ум.

 61. Много правилно! Трябва да се ядат неща, които са яли и неандерталците. Всякакви екструдирани храни – чипсове, зрънчо; вакуумирани истории, колбаси и прочие не само не спомагат за отслабването, но са и смърт!

 62. До всички вегетарианци: Виждали ли сте красива кокошка и грозен тигър? :))))
  Аз ям всичко,но това вегетарианството е състояние на болен мозък! И като започнат да те агетирват и да ставаш като тях…

 63. до Иван: току-що ме нарече грозна кокошка с болен мозък?!:)

Leave a Reply

Задължителните полета имат *