Тъжната истина за протестите в Украйна и у нас


Сърце мъжко, украинско, не изтрая да гледа Янукович че бесней над бащино му огнище. Там за мило, за драго, за баща, за братя, пък... каквото сабя показа и честта, майко, юнашка...

Ако ми простите тази куца перифраза на Ботев, няма как да не сме удовлетворени от преминаването на връхната точка на протестите в Украйна - нещата са далеч от приключване, но все пак още кръвопролития едва ли ще има и режимът там изглежда свършен (поне в досегашната си форма). А на кого се дължи това...?

Целият свят се развълнува от украинските протести и подкрепяше младите хора, които искат промяна, искат европейска Украйна, искат мир и законност в държавата, която от две десетилетия си стои на нивото на България от '94 г. И наистина, протестиращите бяха много хиляди - млади студенти, родителите им, техните родители пенсионери. Също както на протестите у нас, се събират най-различни хора, защото и там не става дума за политическо противопоставяне ляво-дясно, а за сериозния конфликт хора срещу бандитско управление и полицейщина.

И всички тия добри хора нищо нямаше да направят.

В киевските протести обаче активни бяха и едни други хора - силните там нацистки групировки, футболни хулигани, даже Съюзът на ветераните от Афганистан (става дума за оня, руския Афганистан, не американския от сега). Участваха добре екипирани, въоръжени, хвърляха се в боя без да му мислят много, както са свикнали от схватките помежду си и от побоищата над гейове, млади социалисти и цигани. И именно те направиха протеста. Без тях нямаше да стане.

У нас често става така - умните, младите, културните, добрите протестират мирно, и изведнъж идват простите, маскираните, вандалите - и "опорочават протеста" като се сблъскват с полицията. Но...ако не бяха маскираните, щяхме да си останем с флашмобове, пиене на вода и каране на трактори. Ама диктатор с флашмоб не можеш изгони от власт, трябват си павета...

В Киев опорочиха ли протеста... или го спечелиха? Щяха ли Янукович и шайката му да свият платната, ако нямаше решителна, подготвена и мощна съпротива срещу опитите му да разпръсне недоволните от площада? Щяха ли загрижените блогъри (като мене, примерно) масово да застанат пред куршумите на полицията? Щяха ли интелигентните студенти да направят стотици коктейли Молотов и да ги използват умело срещу бронираните машини?

Различни части на обществото

Пиша това поради една единствена причина. У нас (и далеч не само), сред по-активната, образована и либерална част от обществото (като към която си мисля, че и аз се числя), която иначе се старае да е много толерантна към различните и демократично настроена, се наблюдава особено презрение, дори бих казал отвръщение към едни определени различни - а именно хората, за които говоря горе. Едва ли са малко хората, според които е по-добре да няма нацисти у нас, нито футболни хулигани, нито неуки простаци, нито агресивни ненормалници, които колекционират боксове и ножове. Тази активна, образована и либерална част от обществото възпитава децата си в дух на ненасилие, старае се да възпитава и пропагандира този дух и сред самото общество. И в това има логика.

Има логика до момента, в който лайното наистина не удари вентилатора. Докато обикновените, мирни протести вече не вършат работа. Защото в предните редици на боя с полицията не застават нито младите социалисти, нито младите демократи (или ако застанат, не изкарват дълго). Защото тогава никой няма да свърши работа, освен стокилограмовия тираджия, екипирания с верига и маска скинар, ядосания таксиджия, стиснал тръбен ключ и водилият десетки битки футболен хулиган.

Ако направя едно малко несръчно сравнение, подобни хора са като белите кръвни клетки на обществото - ако са прекалено активни, атакуват самото тяло, но при болест именно те са тези, които застават на първа линия. Замисляли ли сте се, защо думата "хайдутин" е толкова близка до думата "хайдук"? Защото произлизат от една турска дума, която значи бандит, затова. Защото обикновеният, законопослушен българин не е хващал гората. Хората с проблеми със закона и бабаитите са го правели (гледайте Мера според мера, примерно).

Защото когато обществото е поставено в необичайни условия, когато има хаос и насилие, нормалните, обикновените хора не са пригодени за него. Тогава именно другите, различните, тези, които по най-различни причини не се вписват в обичайния мирен ход на живота - тогава те са в свои води, те могат и са готови да направят, каквото е нужно.

Затова не ги мразете... много. Те поддържат живеца на нашето иначе много цивилизовано битие, пречат ни колективно да се превърнем в лесни за управление, безволеви послушковци. Погледнато в еволюционен смисъл, не заради такива като тях човекът се е развил, но благодарение на такива като тях е оцелявал.

Българските емигранти в Англия и Найджъл Фараж
От къде се пръкнаха “соросоидите”

Коментари

 1. Един чете Ботев, друг – братя Стругацки. В “Трудно е да бъдеш бог” прогресорът страда че в името на доброто е докарал по-голямото зло. В реалния свят, вместо да страдат нацистът и футболният хулиган стават фюрер и министър на спорта.

  Самият Ботев е бил поет и публицист, а не нацист. Тезата ти куца с единия крак. Другият й крак обаче е стъпил здраво на земята: само с флашмобове и фейсбуци революциите излизат куци.

 2. само не мога да ти се начудя от къде измисли, че ботев е бил нацист… странни хора, ей

 3. Е как да не е бил нацист? Ако не са били нацисти с Левски, защо половината скинари си ги татуират или поне обличат на фанелки? 😀

 4. Спас Колев
  24/02/2014 - 11:27

  Не изключвай възможността разграничението обикновени/различни да не е генетично, а обусловено от средата. Положението в България и Украйна е трудно сравнимо и нямам предвид просто стандарт на живот – на фона на държавния контрол там нещата тук са като рандистка утопия. А по-слабият натиск от държавата отслабва и реакцията срещу нея.

 5. Да, в деня с белия автобус бяхме на 1 коктейл молотов от оставка, но нямаше кой да го хвърли. Сега, вместо да са ни благодарни за мирния протест, ни разиграват като маймуни, теглят кредити, подписват заробващи договори и установяват нови монополи.

 6. рави си, но при нас агитките и Петната се предлагат като курви за минимално заплащане… за 40 лева на ден застава срещу протеста и срещу собствения си народ…

 7. nname и това го има, така е

 8. Янукович е идиот, но за съжаление е избран от идиоти, гласували за него. Социологическите проучвания не показват някакъв окончателен и безвъзвратен анти-Янукович, анти-Русия и про-ЕС уклон, така че Украйна ще продължи да се люшка още неопределено време. Не виждам това да се промени скоро, освен ако не преместят границата по линията между жълтото и синьото от тази карта – http://www.washingtonpost.com/.....ection.jpg

 9. @nname, то и в Украйна ги имаше тия, да не мислиш, че редовите беркутци ги правиха най-грубите извращения.

  Иначе статията е много вярна :(.

 10. Между другото как виждаш ролята на хулиганите при едно истинско реформаторско управление с болезнени реформи? Тези хора са ляв или крайно десен (което икономически е същото) електорат…

 11. Ботев не е нацист според мен, а според текста ти, съгласно който на нацисти, бабаити и ултраси трябва да благодарим за борбата с тъмните сили. Аз казвам че според мен е поет и публицист, т.е. че дължим доста неща и на културните и образовани борци с тъмните сили.

 12. Кирил
  24/02/2014 - 12:17

  Нещата могат да се постигнат и по мирен начин. Например Ганди в Индия. И Мартин Лутър Кинг в Америка. На нашите не знам дали не им достигна бройка, мотивация или някой метод. Или просто комунистите са страхотни манипулатори.
  И протестите в Украйна уж постигнаха целта си нашите лъжливо свалиха комунизма. Но трябва да се изчака и да се види дали футболните агитки са постигнали нещо друго освен зрелище.

 13. Уви, много си прав.
  Точно по същия начин виждам нещата и отдавна ги разправям, ама …

 14. Кирил, нещата с Ганди и Кинг не са станали толкова лесно, колкото звучи “по мирен път”.

  Кампаниите на Ганди и МЛ Кинг са успешни до голяма степен поради факта, че се явяват по-мека алтернатива именно на ескалиращо насилие от други, по-крайни групировки.

  В Индия насилието се поддържа от крайни националисти, има даже терористични сикхски групи, говори се за революция и т.н. Британското управление избира да преговаря с Ганди, за да не дава легитимност на радикалистите.

  В САЩ пък е още по-елементарно – властите толкова се страхуват от Черните пантери и Malcolm X, че капитулират пред исканията на Кинг.

 15. Кирил казва:
  February 24th, 2014 at 12:17
  “На нашите не знам дали не ИМ достигна…”

  Ей, това не “ИМ” достига на “НАШИТЕ”
  Когато напишем вместо “ИМ” “на нас” и ще ни достигне бройката. За сега си чакаме мирното преброяване за евроизборите, обаче.
  И в Украйна нищо не е свършило още. И там купуват титушки. А и когато битката отмине, тия групи, за които пише Longanlon, не се кротват благородно: “Хайде сега вие си управлявайте”…
  Надявам се, че влиянието им в събитията в Украйна все пак не е толкова силно,де.

 16. заглавието е грешно, останалото вярно 🙂

 17. ” А и когато битката отмине, тия групи, за които пише Longanlon, не се кротват благородно: “Хайде сега вие си управлявайте”…”

  И това е вярно, за съжаление, но без тях шанс за сваляне на правителство – забрави.

 18. Сравнението с белите кръвни телца много ми хареса. Единствената разлика е, че организмът (като сложна, интелигентна система) се управлява от подсъзнанието, а обществото (като изкуствен сбор между самостоятелни индивиди) се управлява от съзнанието (т.е от волята и от ума).

  Съзнанието може да обработва максимум 30-40 операции в секунда, а подсъзнанието се справя с 300 000 операции в секунда. Примерно, докато пишеш този текст, ти храносмилаш, дишаш, пазиш равновесие, мислиш, обменяш вещества, извършваш милиони биохимични процеси едновременно и дори не знаеш за това. Умът ти не би се справил с толкова сложна задача, той може най-много да шофира, докато говори по телефона и то – сред доста упражнения…

  Другата разлика е, че тялото е естествен механизъм, а обществото – изкуствен. Физическите граници, в които е затворено едно общество не са нищо повече от измислени линии, начертани в прахоляка, общите му ценности са просто заучени норми на поведение от миналото, т.е навици, като шофирането и говоренето по телефона, затвърдени след многократни повторения. И нищо повече.

  Истината е, че с насилие не се постига мир. С разделение и противопоставяне не се постига обединение. Сееш ли ветрове, ще пожънеш бури, каквото повикало, такова се обадило, каквото си надробил, това ще сърбаш, извадиш ли пистолет, ще убиваш, а убийството, войната и противопоставянето никога не са средство за постигане на мир, съгласие и обединение, освен ако не приемем да наричаме “мир” диктаторските режими.

  Точно това е причината в естествената, интелигентна система на организма веществата и клетките, които вече не са необходими, да се прибират обратно в своите депа, а в изкуствено създадената система на обществото, управлявана от волята и от ума, които са хилядократно по-слаби от природния интелект, ветераните и хулиганите да продължават да са активни, дори когато вече са постигнали целта си с насилие и, понеже те друго, освен да воюват, не знаят, най-често насилието продължава, насочено вече срещу довчерашните “свои”. Така революциите изяждат своите деца, а насилниците се превръщат във “фюрери и министри на спорта”, както казва Иван, карайки жертвите им да си припомнят с носталгия за предишния режим, срещу който са се борили. Всичко това се случва циклично в историята, не зависи от национална и културна принадлежност, нито от епохата, в която ще се репродуцира един и същ процес:

  Сееш ли вятър, ще пожънеш бури. Истинските революции, променили живота на човечеството, са само мирни “революции”: изобретяването на колелото и огъня, на парната машина и на електричеството, на компютрите и интернет, напредъкът в медицината и т.н.

  Всичко, което е започнало с кръв и насилие, само е увеличило кръвта и насилието, защото не можеш с бензин да загасиш огъня…

  Написах дълъг коментар, тъй като въпросът никак не е прост и едностранчив, за да се диагностицира толкова лесно. Тезата съм я доразвил в този материал: http://asktisho.wordpress.com/2014/01/31/mega/
  Ако ти е интересно, обърни повече внимание на първа и втора точка.

 19. Венцислав
  24/02/2014 - 15:51

  Всяко нещо си има цена
  и свободата си има цена
  щом ние стоящите зад компютъра не сме готови да заплатим истинската цена ,ще трябва да изтърпим тия които са готови да я платят и я платиха
  едно е сигурно ,никоя власт в Украйна поне за едно- две поколения няма да се безнаказаност и комфорт
  дори само заради това си заслужава

 20. Венцислав
  24/02/2014 - 15:58

  с насилие не се постига мир тишо
  с насилие се постига ВЪЗМЕЗДИЕ
  а след възмездието може да има мир и обединение
  а без възмездие никакъв мир и обединение не може да има ,язвата продължава да гнои ,така както у нас
  пацифистите винаги са ме дразнели със демагогията си
  когато се упражнява геноцид върху народа тогава мълчим, а когато народа почне да упражнява геноцид върху мъчителите си тогава запяваме мантрите за ненасилие

 21. Кирил
  24/02/2014 - 18:38

  @geg живея извън България и не съм от София. Аз бях на протестите 2 дни – когато пристигах и когато заминавах. Не пиша „ние“ защото според мен не съм протестиращ. Все пак 2 дни по 1-2 часа са капка в морето сравнено с времето на хората протестиращи от началото.
  @Longanlon не бях се замислял върху това. Но все пак техните движения са постигнали нещо. Другите движения и те може да са с голям принос за успеха им, но не са свършили цялата работа за тях.
  По време на възродителният процес нали имаше хора, които взривяваха вагони с деца и майки. Успяха ли да си постигнат целите тогава или ги вкараха в затвора.

  И честно казано на мен ми е странно как така в нашата страна агитките отиват на протест за да се бият. Да отиваш да се биеш трябва да си лумпен, а протестират хората с някакво мнение по даден обществен въпрос. Например преди когато беше тройната коалиция имаше мирен протест и по едно време отидоха лумпените, хвърляха разни неща по полицията. А полицайте си стояха за 30 минути и след това пребиха главно мирните протестиращи. Все пак не можеш да управдаеш биенето по мирните протестиращи без да вкараш лумпени, които да нападнат полицията. Друго си е преди да покажеш как полицията смила от бой мирно протестиращи да покажеш как лумпени хвърлят камъни по полицията.

 22. Кирил
  24/02/2014 - 18:53

  Malcolm X си сменя тематиката с по-мека преди да го убият. И според мен човека е видял, че с агресия и крайности не се постига нищо. А преди това, въпреки че е проповядвал срещу белият дявол, той само е проповядвал и са имали забрана от сводника-месия да използват физическо насилие.
  А черните пантери например са си имали и програма за доставяне на храна на бедните – не са някаква терористична организация.

 23. и хамас правят училища и финансират болници. това не променя какви са всъщност.

 24. бивш лумпен
  25/02/2014 - 02:01

  “Щяха ли загрижените блогъри (като мене, примерно) масово да застанат пред куршумите на полицията?”
  И аз четох и гледах репортажи от различни места, гумените куршуми на полицията не са опасни както тея на националистите отсреща.

 25. Жилов
  25/02/2014 - 14:38

  @Тишо, обществото не се управлява от съзнанието на хората. Икономиката – също. Тези, които са заблудени, че могат да управляват обществото и икономиката, и всичките процеси, течащи в тях, по планиран, съзнателен път, катастрофират много зле.

  Тялото не е много по-адекватно от обществото. То също може да се самоунищожава. Имунитетът може да атакува собствените ти органи, ракът е пак проблем, причинен от собствените ти клетки, редица болести се възползват от глупостта и неадекватността на тялото; почти всички болести убеждават тялото да свърши нещо в тяхна полза, като кихането и разстройството са най-елементарния пример за това (помага им да се разпостранят).

 26. @бивш лумпен – украинската полиция не стреляше с гумени куршуми.

 27. хаха супер яка картинка

 28. бау, бау, май съм под мониторинг

 29. Заради това държавите бягат като дявол от тамян от референдумите. Там е силата на мирните протести. Обаче управляващите не искат да е така, щото много лесно ще изтърват властта.

  Друго си е да може да плати правилния човек, на правилните хора да създадат правилния хаос. После правилните хора прибират властта, а неправилните, т.е. мирните протестанти гледат отстрани как им взимат играчката.

  Сегашната демокрация е просто улична демокрация – екстремисткото малцинство срещу останалите.

  Ето сега всички държави са против сепаратизма. От една страна са прави, но – за да има сепаратизъм, значи някъде хората са недоволни, не живеят добре. Държавата казва – какво от това – сепаратизъм не трябва да има. Ще живеете в мизерия. Обаче ще си стоите в държавата. Ако обаче се приеме възможността на една област с референдум да се “отцепи”, така държавите ще са принудени да поддържат областите си в добро състояние, а не само столицата да речем.

 30. Димитър Узунов
  10/04/2014 - 13:25

  Не е вярно, че крайно-десните партии имат някаква водеща роля на Майдана или те са единствените, които имат прилагаха сила срещу Беркут.

  Основната “силова” организация е така наречената Самоотбрана. Силите на Свобода и Десен сектор участват, но са малка част. Има общо 42 отряда и няколко неформални. В самоотбраната действат активисти на всички опозиционни партии, често в отделни отряди.

  Много от крайно-дясната символика няма такъв смисъл в Украйна. Например черно-червеното знаме се ползва много широко.

 31. Много фантазия трябва, за да твърдиш, че властите са приели исканията на Кинг, защото са се страхували от черните пантери. Черните пантери започват да действа 1967, дотогава Кинг е постигнал всичките си успехи, убит е през 1968.

  Малкълм Х в по-радикалния си период иска пълна сегрегация. Кинг успява не защото белите се страхуват от Х, а защото мнозинството черни предпочитат идеите на Кинг.

  А България дължи независимостта си на Възрожденската интелигенция (която освен, че създава нация, участва и в бойните действия)много повече, отколкото на всичките хайдути взети заедно.

  Националистическата част от индийската независимост също е водена от образованата в Англия интелигенция, която представи е била за въоръжена съпротива.

  Да не говорим, за силното влияние на левите идеи в тия събития, което го пропускаш, така де за к`во са ни нацисти ше ползваме анархисти.

  Най-тъпото нещо в цялата работа е, че гледам много хора си представят тия групи като някакво пушечно месо, което ние трябва да използваме, за да не си цапаме ръцете. Демек много генарал малко пешак.

  Всичките тия движения са изключително масови и в тях участват всякакви хора. Не бойте се всички хора са способни на насилие.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *