За бирата и хората


Не обичам бира. То и какво ли има да й обичаш в България – всичките бири, които се продават тук са абсолютно еднакви. Не, не ми говорете, че можете да направите разлика между каменица и загорка, щото едната била такваз, па другата онакваз и едната ставала само за прасета, а другата незнамсикво. Дрън дрън. Също както “сомелиерите” които възхваляват послевкуса на дъб и аромата на плодове и тънките нюанси на виното, с вързани очи всъщност даже не могат да различат бяло от червено вино (не си измислям), така и вие ако не знаете какво пиете, няма да направите разлика между масовите български бири…

Причината за това е проста – на нашия пазар се предлага практически една бира, с различни етикети – това е лека, светла, умерено алкохолна, газирана бира. Прави се със съвсем малко хмел и с добавка на мъничко спирт. Тва е. Каквото и да вземете, това ще получите, независимо от разликите в цената. Други видове има по големите супермаркети, а зимата някои фабрики си позволяват да пуснат “тъмно” пиво и това е.

Въпреки, че като цяло вече не пиша в блога си, той продължава да бъде номер 1 в класацията на българските блогове (то с конкуренция с блогове за поезия и духовни лигавщини остава и да не е ….), а аз да получавам нонстоп предложения за “сътрудничество” от разни млади и нахъсани СЕО ентусиасти или интернет-горила-маркетинг ентусиасти, които предложения се изразяват като цяло в това да им рекламирам глупостите, ама ако може така за без пари 😉

Затова когато получих имейл с предложение да ми пратят бира и мезе, а аз да напиша за бирата и мезето, супер много се развеселих – на фона на завъртяните сео-маркетинг-оптимизейшън-мотивейшън шитни, какво по-просто и по-човешко може да се измисли, от бира с мезе?

Цялата работа е в това, че на някакви хора им писнало да пият единствения вид бира в България и решили че те хората по света не са толкова глупави да имат много видове бири (в мъничката Белгия примерно има 178 пивоварни само…), поради което взели, та измислили следния вид бизнес – вкарват у нас големи кегове с разни видове бири и ги продават наливно на зажаднелия за разнообразие български клиент, който се избива да им дава парите си и да ги направи приказно богати. Направили си и фейсбук страница. За приказното богатство не знам де, ама бирите са бая видове – а знам, щото ми изпратиха няколко и ние с Митко ги дегустирахме, дегустирахме, докато ни стана лошо от дегустиране. Разултатите бидеха следните:

Liendemans Kiek – вишнева, плътна и гладка, сравнително алкохолна за плодова, нищо общо с нашенските лимонади радлер и фюжън. Определено най-много ми хареса от всички, добре че я отворих първа заради червения цвят и я изпих сам 😛 10/10

Вайерщефакер – мътна бира, но на вкус съвсем обикновена, няма характер, прилича на масовите български бири. 5/10

London pride – сравнително тъмна, но бистра. Силен вкус на хмел. Според Митко – сериозна, тежка и алкохолна, за ценители. На мен изобщо не ми хареса, горчива и без индивидуалност. Митко – 7/10, аз – 2/10

Kostriker – абсолютно черна и непрозрачна, като мастило или черна дупка, с лека киселост, която прикрива колко тежка е всъщност. Определено интересна. 7/10

Delirium Tremenens – мътна, светла, с някакви… неща плуващи в нея. Евтино седи, и това име… Горчив лек вкус, но не е пивка. Бих изпил 1 с кеф, щото е интересна, но не бих си поръчал втора. аз – 6/10, митко не си довърши чашата даже и я хвърли – 1/10

London Peter – малко забавяне, защото изпихме цялата бутилка бира-адаш. Черна, лееееко прозрачна, с добър вкус. Определено хубава. 8/10

Radeberger – една от най-старите бири на българския пазар – произвеждана преди в ГДР тя се е продавала у нас през 1980 г. Обикновена, масова, но по-добра от нашенските, по-хмелна и с отчетлив вкус. Забелязвам,че като цяло чуждите бири са доста хмелни в сравнение с българските. Ства за масова консумация и да се напиеш с нея с кеф. 8/10

Останалите видове ги подарих на приятели, щото все пак не съм с вместимостта на танкер. Мезетата бяха разни сушени рибки и скариди, които определено са по-полезни от чипсове, ама вероятно ще са доста скъпи за нашия пазар (макар че знам ли…). Като цяло останах доволен от упражнението, и ако ще пия бира у нас или за купон тая е добър вариант. Наливат я от кеговете в едни пластмасови шишета, с които си я носиш у вас, ама шишетата са ужасяващо отвратителни, без етикет без нищо, все едно от сок Дерби, много грозно и евтино изглеждат, ако има кусур цялата работа, шишетата са.

Налага се да спомена, че тая статия е пита и платена с бира.

Най-после да не се изложим на Евровизия
Ни съм умрел

Коментари

 1. Щом казваш, че няма да направим разлика.
  Аз все си мисля, че от редовно пиене все съм се научил. Ма знаем – ти си обичаш да разпалваш аудиторията, а част от нас обича да ти се връзва. Аз лично свеждам разпознаваемите със затворени очи до:
  каменица, загорка, ариана, шуменско – всичко стъкло.
  Каменица е това което пия.
  Ариана е блудкава.
  Загорка е алкохолна.
  Шуменското има “особен” вкус 🙂

 2. mdam, Загорка вече не е алкохолна в смисъла който влагаш, оправиха я ;), сега единствената причина да не я купувам са малоумните й реклами.
  Лонг, сега остава Станишев да ти изпрати 20 вида кебапчета 😉

 3. Хм, ако Станишев изпрати 20 вида кебапчета, какво ли ще изпрати Бойко? 20 вида бело? 20 мутри?

 4. станишев мое а ми го лапа от тука до цариград и обратно

 5. Ние пък пием Пиринско!И на него му бяха направили една безумна реклама,която започваше с типична банска песен и завършваше с един алпийски връх,който в никакъв случай не е Вихрен,като най-високия връх в Пирин.Нали рекламират пиринско пиво, а не алпийско,все пак?
  Някой не беше доогледал нещата,като си мислят,че като копнат чужд връх и хората няма да го познаят.Има хора,които са израсли в подножието на Вихрен и няма как да го объркат!
  А иначе българинът не е свикнал да пие бира така,както домашна ракия…

 6. Кирил
  19/10/2012 - 13:59

  Първоначално като четох – помислих, че става въпрос за някакви странни куче – марки (нещо като Adidaaas), защото хем звучаха познато, хем не съвсем. После погледнах сайта на “хората”. Предлагам да оправиш имената: Weihenstephan – Вайенщефан (а не Вайенщефакер), Kostritzer – Кострицер (а не Kostriker).

 7. Написал съм ги така, както ми ги бяха написали на табелките на бутилките 🙂

 8. Кирил
  19/10/2012 - 20:50

  Radeberger 10/10. Няма нищо общо с българските бири!

 9. българската бира е отвратителна

 10. Пешо, като човек работил в този сектор ти казвам, че такова нещо като слагане на спирт в бирата по време на производство няма.

 11. Хахаха сомалиер не можел да различи бяло от червено вино. Хващам се на бас на каквото искаш, че ще направя разликата с вързани очи, а ако виното е лежало в дъб, особено ако е американски съшо силно се усеща. За ягодите, ябълките и цитрусите си има хора също. Абе не съм свикнал да те виждам да пишеш глупости. А пък за наливна бира в пластмасови шишета няма да говоря. Ако искаш хубава бира трябва да е произведена в белгийски манастир и да е в бутилка.

 12. стъклена

 13. сканман точно белгийската не я хвали, щото изглеждаш като да не разбираш 😉

 14. най сетне да си размърдаш задника и да напишеш нещо:)
  дано да не чакаме до другия октомври за следващата

 15. Лефе-то на мен ми е фаворит. Пил съм също Туборг, докаран с кен от Германия – няма нищо общо с блудкавите български бири.

 16. Не пия бира, просто бях любопитна.Веднъж при предложиха Лефе и ми хареса.

 17. Галин
  24/10/2012 - 16:03

  Подкупили са те с бира и мезета, а? 🙂 Цял живот това чакам аз, да ми дават бира и мезета, пък аз да пиша… 😀 Шегата на страни. И аз бях дочул за тази фирма, но до сега не бях се надъхал да пробвам. Мисля, че е крайно време да опитаме нещо различно.

 18. Ама друго си е във “Форбс”.А? Иначе за бирата си прав. “Свежото от планината” го пише производство Сърбия.И не е само при бирата това. В повечето “супер”маркети има едни и същи колбаси, сирена и безалкохолни.Ама едни и същи. Купувал съм интересни храни в Широка лъка, Хисар и Благоевград наприбер.

 19. Докато четох статията се сетих за един познат който се прехласваше по бутилирана Oettinger. Била 4-5 лв в заведение (тогава) ама си заслужавала…Сърце не ми даваше да му кажа, че възхвалява най-долнопробната немска бира, единствено и само защото е скъпа.

  Та ми стана пак весело…

 20. След една екскурзия в Ирландия преди 12 години отрих черните стоут бири. От тогава пия предимно Гинес и Мърфис, а за разнобразие ейл като Килкени и Нюкасел Браун. Лондон прайд е прекалено претенциозна за мен. Ако ще е лагер обичам чешкия Будвайзер и немския Bosch. Жена ми е много фен на Вайнщефен, но аз не обичам пшенични бири както и плодови.

 21. Тодор Павлов
  27/10/2012 - 11:24

  “…в България – всичките бири, които се продават тук са абсолютно еднакви.” … ctrl + w

 22. Човече не спирай да пишеш в блога, трябва поне един нормален блог да има, преди разни духовни откачалки и поетични безличия да превземат окончателно интернета!!!

 23. Виктория
  08/11/2012 - 14:25

  Аз също смятам, че Загорка си е ок. Все пак ми се струва, че си правят каквото си поискат с вкусовете на бг бирите, което е жалко.

 24. Gradskata Samodiva
  09/11/2012 - 12:53

  Много обичам бира- особено първата глътка, в нея са отговорите за живота, вселената и всичко останало. Навсякъде избягвам най-масовата бира, която си е като българската масовка, винаги има нещо по-настрана, по-екзотично.

  Досега топ фаворит ми е напълно недостъпната японска бира Сапоро- масова бира с невероятен вкус. Като казвам невероятен, имам предвид дамски, защото биричката е по-скоро сладка, тъй като японците уважават естествено сладкия вкус на някои въглехидратни храни, падат си по сладки картофи,сладникав ориз, сигурно имат и сладникава пшеница. Малко хмел, много вкус на ечемик и пшеница- падам си по такива бири.

  Иначе щом е бира и съм достатъчно жадна, първата глътка винаги ще е страхотно изживяване.

  А кой е най-популярният духовен блог?

 25. Христо
  10/11/2012 - 22:16

  В днешно време има доста вносна бира, така че разнообразие бол.

  П.П.
  Аз съм фен на холандската Гроуш.

 26. Преди четох блога ти, и ме учуди, че въпреки липсата на всякаква дейност повече от половин година, блога ти продължава да е най-четен 🙂

  Само по себе си достойно за един бъдещ анализ какво и как ‘четат’ хората 🙂

  Относно бг бирите – тук си абсолютно прав, с едно малко уточнение:
  Българските бири се различават основно по това колко спирт съдържат.
  Примерно Загорка-та е лидер по спиртност…и последващ главобол 🙂
  Ариана/Шуменско са най-пивки и ниско спиртни.

 27. Отдавна не съм се забавлявала така в нечий блог. Май защото съм фен на бирата хах Та като говорим за бира – най-голямото разнообразие, на което съм попадала, беше в един пъб в Лондон. Еййй, с компанията ни стана лошо май както на вас с дегустирането, ама пък си заслужаваше (не)споменът!

 28. Симеон Попов
  16/11/2012 - 01:20

  Честито, поздравявам те за блога, за статията, за всичко. Много ми харесва твоят стил. Надявам се някой ден моят блог също да успее да бъде толкова интересен и посещаван колкото твоя.

 29. <Мда, има нещо като вкус на газирана вода + няква миризма +алки малки спирт горян -определено не е като тази едно време,тя тогава траеше по няколко дена, пет например и втасваше..Аз минах на ракия – там е сигурно!

 30. Жон Стокър
  23/11/2012 - 02:50

  Ванката е прав! Стегни се и напиши нещо сезонннно! За виното и пърДжолите например.. или за греяната ракия и киселото зеле! 🙂

 31. Чудесна тема!
  Обаче трайно отклоних поглед от нея след това:
  “то с конкуренция с блогове за поезия и духовни лигавщини остава и да не е ….”
  Не съм от гореспоменатите…
  Но не ми се “върза” как от хубав текст се отклони да се похвалиш и да нагрубиш. Лъхна ми на злоба..
  Спрях да чета.

  Извинявай за спам-а.

 32. Независимо от бирата(или поне 80% от бирите)първата глъдка е най-яката особенно ако си гладен и много зажаднял.Всичко останало си е експериментиране с различните марки за разнообразие 🙂

 33. Абе за тая Oettinger (по-точно бялата) много ми харесва. Може би не разбирам от бира (щото не пия като цяло) или просто е въпрос на вкус. А и в магазина е около лев и 50ст. Ако я бях пил за 4-5 лв е тогава със сигурност нямаше да ми хареса.

 34. Матури 2013
  31/03/2013 - 17:52

  На мен Radeberger ми е фаворит. Истината е една, който пие бира, не умира. Сигурно заради консерваните 😀

 35. Веселин Кръстанов
  13/10/2013 - 21:46

  Голяма тема се е отворила. Съжелявам, че късно открих този блог в който се говорят толкова хубави приказки. Докато четох коментарите, лигите ми потекоха от устата, затова отивам да си купя 2 – 3 бирички. Избирам българското.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *