Ех тези плочки…


* Днес гост блогър е Румяна Илиева

Има едни мускули на мъжкия корем, които, когато ги има и се виждат, карат даже умните момичета да оглупяват. Тия мускули не са плочките (макар че е дооооста добре когато и тях ги има), а са тия отстрани на таза, т.н. коси коремни – те, по разкази на очевидки, образуват една таква приятна издатина, която … мммммммммм. Та въпросът е, как да ги добием? Аз няма как да знам това (понеже въпреки канските ми усилия не съм си виждал плочките от 11 клас), затова съм повикал експерт да даде съвети…

Румяна:

Та за да имате плочки на корема, трябва да имате телесни мазнини под 15% за мъжете и 18% за жените, за да започне да се забелязва релефа им. Т.е. ако телесните мазнини са над определено ниво, т.нар. плочки на корема са невидими. А ако мъжете искат да имат и „V” образен корем (който, споменахме, кара жените внезапно да оглупяват), тогава мазнините трябва да спаднат под 10%.

От това следва простия извод, че независимо колко дълго тренирате корема, няма да имате плочки, ако не направите диета за понижаване на телесните мазнини – щото те ще се крият отдолу. Добрата новина е, че след като веднъж постигнете релефен корем, след това е лесно да поддържате форма.

Противно на общоприетото мнение, коремните преси далеч не са най-доброто упражнение за мускулите на корема. Освен че има много по-ефективни упражнения, коремните преси натоварват много едностранчиво мускулатурата и могат да навредят на кръста. Само че ние на плочките няма да се спираме, защото искаме да изкараме косите си коремни мускули – дето тъй добре се виждат на Брат Пит горе.

Коси коремни мускули

Външните коси мускули са разположени от двете страни на плоския коремен мускул като оформят талията и се спускат надолу към слабините, където оформят т. нар. буква „V”, която стои много секси на мъжките кореми. За да е ясно изразено „V”, трябва телесните мазнини да са под около 10%, което означава стриктна диета с енергиен недостиг – контрол на мазнините и малки количества сложни въглехидрати.

Тънката талия стои добре и на мъжете и на жените и никой не иска да увеличава обема на външните коси коремни мускули. Затова ги атакуваме с изометрични упражнения.

1. Ренегатско гребане

Това е изометрично упражнения за завъртащата функция на косите коремни мускули, защото когато лявата ръка се повдигне от пода, тялото „иска” да се завърти наляво и стягането на косите коремни мускули предотвратява това.

Ренегатското гребане е невероятно упражнение за цялото тяло, което е трудно за изпълнение и изисква силни коремни мускули. Вземете 2 дъмбела и заемете поза за лицева опора като ръцете не са на пода, а върху гирите. Тялото трябва да е в права линия, дупето не трябва да пада надолу, защото така се натоварва кръстът. Стягате корема. Краката са разтворени поне на ширината на раменете, по-широк разкрач е по-добре.

   

Целта е, докато гребете с дъмбелите, да задържите тялото в права линия без да се завърта  наляво и надясно. Изпълнявайте бавно, като се концентрирате върху поставянето на работещата ръка на пода и задържане на ханша неподвижен. Започнете с по-лека тежест и след като усвоите движението, тогава вземете тежест, която е предизвикателство за вас.

2. Дъска и странична дъска

Ако имате проблеми с кръста, дъската е цялостно упражнение за всички мускули на корема, което не натоварва кръста. Чудесно е за увеличаване силата в долната част на гърба. Това упражнение може да се изпълнява от лакти или от длани. Легнете с лице към пода, поставете лактите (или дланите) на пода, повдигнете тялото като се опирате на пръстите на краката и лакти, коремът е стегнат, тялото е в права линия, като внимавате дупето да не пада надолу, защото така вредите на долната част на гърба. Задръжте дъска колкото можете дълго. Упражнението дъска е по-трудно, ако се изпълнява от длани, като още може да увеличите трудността, като поставяте дланите възможно най-напред.

   

3. Страничната дъска е изометрично упражнения за сгъващата функция на външните коси коремни мускули. Може да се изпълнява от лакти или длани, като вторият вариант е по-труден. Докато балансирате върху длани и стъпала, тялото ви иска да се спусне към пода и трябва силно да стегнете косите коремни мускули, за да задържите ханша във въздуха.

   

* Автор на настоящата статия е Румяна Илиева – фитнес инструктор, която учи хората освен да правят плочки и на нетрадиционна програма за отслабване която се изпълнява само с тренировки в домашни условия. И която не си е платила, за да публикувам тая статия – правя го щото има плочки.

Защо бедните ядат боклуци?
Как живея със синузит

Коментари

 1. Румяна Илиева
  29/12/2011 - 10:32

  Благодаря на Петър за възможността да достигна до читателите на един от най-култовите български блогове 🙂

 2. айде сега четки

 3. Лъчезар Богданов
  29/12/2011 - 11:37

  А странно защо, досега всички жени, с които съм обсъждал тази тема, твърдят, че харесват мъже с леки коремчета …

 4. Михаил
  29/12/2011 - 11:47

  Защото лъжат? 🙂

 5. може да не са искали да те обидят :Р или пък имат пред вид факта, че големите кореми обикновено вървят с дебели портфейли

 6. Лъчезар Богданов
  29/12/2011 - 11:50

  Е, моят е среден – дали съм среден и по размера на портфейла ? 🙂

 7. ами тука е мястото да се похвалиш 😛

 8. Лъчезар Богданов
  29/12/2011 - 11:55

  Обаче попадението на постигна е изключително точно – наистина този мускул е “трудният”, и съответно, “редкият”, дори сред иначе добре поддържаните младежи …

 9. Гергана Петрова
  29/12/2011 - 12:07

  Статията е хубава, … но с риск да ме понамразите 🙂 , искам да кажа истината … има доста неверни неща в нея – както, че процента мазнини определя това, дали плочките се виждат, така и в твърдението Ви, че коремните преси не са най-ефективните упражнения за коремна преса (което, както сами разбирате само по себе си звучи смешно). Твърденето го правя от гледната точка на фитнес инструктор и една от малкото жени в нашата мила родина, които имат доста изразена коремна преса 😉 Поздрави за добрия блог!

 10. ммм а кое, ако не ниските мазнини, показва плочките? нали ако върху тях има мазнини, както е при мен, дори не много, те не се виждат…

 11. @ Гергана: разбира се, че малкия процент мазнини определя “видимостта” на мускулния релеф и разбира се, че коремните преси не са най-доброто, което можеш да направиш за коремните си мускули. Поне не е достатъчно.
  Браво, че имаш “доста изразена коремна преса”

  Аз бих добавила, че процентите мазнини, които са цитирани са ориентировъчни (според мен са малко високи),но при жените трябва да се внимава с ниския процент мазнини в тялото – ако паднат под 11-12% може да се предизвика хормонален дисбаланс.

  Не бива да се подценяват кардио тренировките, особено интервалните, за поддържане на нисък процент на телесните мазнини.

 12. Сериозна тема, да я направя съвсем малко по-развлекателна 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=Oslw36EVg0Y

 13. Гергана е донякъде права – че не трябва да се занемаряват коремните преси, но само дотам. Истината е, че така наречената spot reduction е всъщност по-скоро мит във фитнеса. Плочки могат да ти се покажат и без една коремна преса да направиш. Просто с коремни преси можеш наистина да имаш силни, развити коремни мускули, вместо просто плочки (хубав релеф), но никаква сила там. Показването на плочките идва именно от нисък процент на мазнини в коремната област, което е резултат от начин на хранене и определено ниво на енергоразход.

  Най-интересното за тази област е, че там винаги най-много се трупат мазнини. Независимо дали вашето затлъстяване е по-скоро андруидно (горната част на тялото), средно или гоноидно (долната част на тялото) – със сигурност и там ще имате затлъстяване.

 14. Гергана Петрова
  29/12/2011 - 17:34

  “Малкият процент мазнини” е точният израз, НО малък процент мазнини на коремната област, а не както е написано в статията: “Та за да имате плочки на корема, трябва да имате телесни мазнини под 15% за мъжете и 18% за жените” (т.е. % мазнини от телесната маса!).
  Второ: Горепосочените под 18 % за жени е прекалено малко – такъв % мазнини имат само професионални културистки, и то само няколко седмици преди състезане, когато са на безумни диети и обезводняване (в последните десетина дена преди състезанието). Нормална, тренираща редовно и доста “фит” жена има 20 -25 % мазнини, и на такива (ако тренират правилно) пресата е ВИДИМА. 😉
  За пример ще дам себе си – в момента съм около 24 % мазнини (измерени чрез калиперометрия) и пресата ми е за завиждане … Ако искате справка, оставям фейсбук профила си … дори съм готова да направя и днес актуални снимки, че дори и видео :))))) https://www.facebook.com/profile.php?id=1184262226&ref=tn_tnmn
  А ето и таблица с нормалните стойности на процента мазнини в тялото, както за трениращи, така и за мързели 🙂 http://www.bmi-calculator.net/.....-chart.php
  Искам и да спомена, че съм твърдо ЗА здравословния начин на живот, и твърдо ПРОТИВ всякакви хранителни добавки …
  Трето: Няма по-добри упражнения за коремните мускули от коремни преси във всякакви форми, наклони и тежести !!! Всички останали са препоръчителни, но само като допълнение. Тренрала съм много хора (и повечето от клиетите ми ме търсят само за да им помогна да им “излезе пресата”; става само с много коремни преси …
  Ако имате други въпроси, с удоволствие ще отговоря както тук, така и във фейсбук профила ми!
  Поздрави и весело изкарване на Новата Година! 😉

 15. Румяна Илиева
  29/12/2011 - 17:50

  @ Гергана
  Свикнали сме да сгъваме торса от горе надолу (изправяне от леглото) и упражненията, които използват същия подход (коремни преси) са познати на тялото.

  Коремните преси натоварват едностранчиво мускулатурата на корема и могат да навредят на кръста. Правилният подход за развитието на плоския коремен мускул (плочките) е чрез използването на разнообразни много интензивни упражнения, които тренират основната му стабилизираща функция, което не изключва използването на коремни преси, които са за сгъващата функция на плоския коремен мускул.

  Движението повдигане на краката към тялото не се среща в ежедневието и затова има голямо въздействие върху корема. Най-ефективният вариант според мен е повдигане на краката от вис задължително до завъртане на таза нагоре. Като ако се изпълнява с прави крака е по-трудно и трябва да нямате проблеми с кръста. Ако се свият коленете, повдигането на крака от вис става подходящо за повечето хора.

  Друго добро упражнение е спускане (не повдигане) на прави крака от легнало положение. Акцентът е със сила да се спуснат краката към пода и със силата на корема стъпалата да спрат преди да докоснат пода. След това следва повдигане на краката, но наблегнете върху спускането.

  Има стотици упражнения за корем, с кабели, от изправено и легнало положение – идеята е да се използва разнообразие.

  За процента телесни мазнини мисля, че е очевидно, че колкото е по-малък, толкова повече се забелязва релефа на мускулите. Вече от гените и хормоните зависи дали точно на корема ще успеете да намалите мазнините, така че да се виждат плочките, защото е възможно да сте различно релефни на различни места по тялото.

  @ Поли
  Да, цитираните проценти са ориентировъчни и при жените е важно да не се пада под 11-12%. Кардио тренировката е супер важна, не само защото активира стабилизиращата функция на корема, а и защото развива сърцето, води до по-добро хранене на тъканите (и мускулите), води до по-бързо възстановяване след тренировка и в дългосрочен план спомага за покачване на мускулната маса. И аз съм фен на интервалните аеробни тренировки.

  @Д.Н.
  Не отричам коремните преси, аз съм за разнообразието. Споменала съм ги, защото това е единственото познато упражнение за корем на 99% от хората (или поне на хората, които ми пишат всеки ден, че искат да свалят от корема). Можеш да имаш силни мускули, ако ги тренираш разнообразно, защото рано или късно адаптацията ще се случи и коремните преси вече няма да ти носят полза колкото в началото. Наистина може да имаш плочки, ако си с малко мазнини и без да си тренирал, виждала съм такива хора. Обикновено мъжете трупат повече мазнини на корема и трудно ги свалят, за сметка на това имат хубави стегнати дупета и бедра, как да не ви завиди човек 😉 Жените трупат най-вече на бедра и дупе и свалят лесно от корема, имам предвид мнозинството, винаги има изключения.

 16. Гергана Петрова
  29/12/2011 - 17:58

  Здравейте пак! :)Радвам се, че толкова хора се интересуват от здравето и добрия външен вид!

  Ето и вие самите намерихте отговора: Да, наистина процента мазнини определя дали пресата ще се вид или не, но процента мазнини НА КОРЕМА, а не общият % за тялото, както е в статията!

  Второ: цитираните: „трябва да имате телесни мазнини под 15% за мъжете и 18% за жените” са невероятно малки стойности – такъв % имат само професионални културисти и то само няколко седмици преди състезанието, за което се готвят. За да си създадете представа какво представлява човек с под 15 – 18 % телесни мазнини, ще ви кажа как се готвят те за състезание: невероятно строги диети, а десетината дена преди самото състезание обезводняване чрез сауни и кардио (без приемане на течности) до припадък … не случайно има постоянно случаи на припаднали културисти на сцената при позирането.

  За сравнение Ви давам себе си – имам преса за завиждане, а съм с 24 % телесни мазнини (измерени чрез калиперометрия). Искам да допълня и, че съм твърдо ЗА здравословния начин на живот и тренировките всеки ден в залата (а не в къщи) и твърдо ПРОТИВ всякакви хранителни добавки… Ако има желаещи съм готова да пусна и снимки или дори видео още днес :)))

  Ето и малка справка за %-ите: http://www.bmi-calculator.net/.....-chart.php

  Трето: коремните преси са най-важни и задължителни, за да имате ясно изразена преса. Това го казвам от опит, не само със себе си, но и от клиентите, които тренирам. В повечето случаи ме търсят само за да им „излезе пресата”. Останалите упражнения са препоръчителни, но само като добавка към пресите (които са от всякакъв наклон, обикновено с тежести).

  Ако има други въпроси, с удоволствие ще отговоря!!! Ето и фейсбук профила ми:

  https://www.facebook.com/profile.php?id=1184262226

  Поздрави и весело изкарване на Новата година!!! 🙂

 17. Румяна Илиева
  29/12/2011 - 18:19

  @ Гергана
  Изглеждаш страхотно и си под 18% мазнини на снимките във facebook 🙂 Жените културистки слизат под 11% мазнини, а мъжете слизат под 6%. Сигурно клиентите си и на диета, освен че правят коремни преси.

 18. Виерко
  29/12/2011 - 19:52

  Следващият път да поканиш още инструкторки. 😛

 19. Хехе, в тон с последния коментар – от мен терена за женски бой – може в кал, може във фитнес салон 🙂

 20. Ласка Ненова
  30/12/2011 - 17:32

  @Румяна,

  Поздравления за статията и усилията, които полагаш, особено в частта с хранителните планове. Бих се радвала да започна да виждам различни упражнения (или поне да споемнеш източника, от който черпиш идеите си). Начинът ти на показване, обличане и тн много ми напомня за една дама и един сайт, които следя повече от две години. Честно да си кажа копирането ми идва … в повече! За да не съм голословна давам и два линка:
  http://www.youtube.com/watch?v.....re=related
  http://www.bodyrock.tv/2011/12.....christmas/

 21. за съжаление зузана нещо се е разделила със създателя на бодирок, поради което вече не показва тя упражненията. докъде ще стигне сайта без нея мога само да гадая.

 22. Ласка Ненова
  30/12/2011 - 17:54

  Семейни разправии. Добре се оправят и без нея 🙂

 23. като гледам новата, мисля другояче

 24. Ласка Ненова
  30/12/2011 - 18:04

  Е, ако запазят Лиса, ще стане. Ефектна е, бърбори, има тяло (въпреки, че е кльощава), но има излъчване и може да показва. Естествено Зузка няма кой да я замени. Това, което направиха, тя и мъж и, си е направо уникално. Задвижиха машината. Не мисля, че някой може да ги спре. Започнаха с продажбите на фанелки, дрънкалки и парцалки. Да не говорим, че и аз съм си купувала спортни уреди покрай техния сайт.

  Тази идея с различните водещи също ми харесва. Така се вижда, че упражненията могат да бъдат изпълнявани от различни хора по различни начини, защото на първо гледане, а и на изпълнение, са си доста стряскащи.

  Както и да е – аз съм запален фен и върл почитател не само на тренировките им, но и на маркетинговия им подход.

  Добър продукт, добра идея, добри заглавия… магията се е получила!

 25. Румяна Илиева
  30/12/2011 - 19:52

  @ Ласка Ненова
  Имам сайт на английски и youtube account от 2006-та година. Конкретните упражнения и начинът на трениране не са патент на конкретен човек, много хора показват интервални тренировки, клекове, лицеви опори и т.н.

  Аз също следя Зузана, както и много други фитнес сайтове. Понеже съм наясно, че е известна, а хората винаги имат тенденция да сравняват с това, което е популярно и се е наложило вече, изрично внимавам да не я копирам. Ако ме следиш внимателно, а не си формираш мнение от един преглед, ще видиш много разлики – виж за пример последния комплекс, който съм публикувала http://www.youtube.com/watch?f.....j6GuFs8pwY

  В тренировките ми има много уникални и практични упражнения, комбинации и комплекси, които няма да видиш никъде другаде.

  Освен това не съм виждала (може да има) Зузана да публикува видео с детайлно обяснение на движенията, разгряване, броене и водене на ритъма, пълните упражнения, разтягане – целият файл е над 40 минути, и може да се използва директно като ръководство.

  Това производство е трудоемко, особено като нямаш някой професионално да те снима. Цялата продукция е моя лична работа – грижа се сама за снимане, монтаж, ъплоад, маркетинг, отговарям на коментари и т.н.

  Начинът ми на обличане е Nike, с малки изключения, защото дрехите и обувките им са удобни и ми харесват (а и какво ли точно трябва да е облеклото за фитнес, за да не прилича на някого?). Носила съм и други, харесвам и lululemon, може да си поръчам онлайн.

 26. Ласка Ненова
  31/12/2011 - 11:17

  @Румяна,

  Тъй като имам особено мнение, а не искам да превръщам това в панаир, съм ти отговорила с лично съобщение във ФБ!

  Пожелавам на всички весело посрещане на Новата година!

 27. Румяна Илиева
  31/12/2011 - 14:34

  @Ласка
  всеки може да има особено мнение. Наистина това не е мястото за обсъждане и сравнение на бизнес модели и търсене на 7те прилики и разлики.

 28. Даниел Панев
  31/12/2011 - 19:59

  @Гергана: Ще ми е интересно да споделиш по кой метод са измерени тия 24% – Jackson/Pollock? И колко ти е сборът от гънките…

 29. Виерко
  01/01/2012 - 20:29

  Панев, може ли един въпрос? Защо ядеш толкова много? 🙂

 30. Даниел Панев
  02/01/2012 - 00:42

  @Виерко – защо пък да е много?

 31. Виерко
  02/01/2012 - 09:22

  400 гр пача с 300 гр свинско и след 2 часа още 150 гр пача със 180 гр свинско… Каква е идеята на повечето мазнини в твоя случай?

 32. диетата му е без въглехидрати – набавя енергията си само от протеин и мазнини.

  колко ефект има – той да каже. изкара ли плочките, панев? 🙂

 33. Даниел Панев
  02/01/2012 - 20:37

  @Виерко – въпросното наблюдение е инцидентно – водихме децата на сурва при двата комплекта баби и дядовци и за това храненето се получи такова в рамките на 2 часа 😉
  За повечето мазнини – предвид спецификата на спорта, който практикувам, се стремя да поддържам организма си адаптиран към използването на мазнините като основен източник на енергия 😉
  @Longanlon – диетата ми не е без въглехидрати, а с намалено количество въглехидрати. Разлика има 😉 Целта ми е да си набавям енергия преимуществено от мазнини (не и от протеини, както неправилно си отбелязал).
  Колкото до ефектът и плочките… При положение, че се имам за активен спортист и тренировъчните ми цели са доста встрани от въпросните плочки – те са просто един приятен страничен ефект от тренировъчната ми програма 🙂
  През есента, когато бях във върхова форма за последното (и най-важно за мен) състезание за сезона, бях 71 kg и 8.6% телесни мазнни – е тогава бая се бяха нацепили. В момента (днес започвам подготовка за първото състезание на 15.04) съм 75.1 kg и 10.7% телесни мазнини и плочките, така, се позагубиха леко…

 34. Даниел Панев
  02/01/2012 - 20:42

  @Виерко – при положение, че поддържам постоянно тегло от 73-71 kg в състезателен период (април-октомври) и ~75 kg в извънсъстезателен – мисля, че не ям много, ами точно колкото трябва 😉

 35. при положение че не пишеш в блога няма ли да споделиш какъв е именно спорта?

 36. Даниел Панев
  02/01/2012 - 21:04

  Е – айде сега – точно това съм го писал 😉 Иначе са ултрамаратони…

 37. ултрамаратони? от тия дето са по няколкостотин километра пресечен терен и хората си ампутират ноктите на краката за да не им се отлепват на състезание?!?

 38. Даниел Панев
  02/01/2012 - 21:08

  Същите. Е – без хирургическите интервенции де 😉 Оказа се, че правилната комбинация от обувки + чорапи върши чудеса. Поне за мен де 😉

 39. гордея се че те познавам 🙂

  вземи си такова куче:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodesian_Ridgeback

 40. Даниел Панев
  02/01/2012 - 21:11

  Що? Тия не вършат ли работа: http://en.wikipedia.org/wiki/Dogo_Argentino ?

 41. аз зная че имаш такова, само че оня ден гледах по една от научнопопулярните телевизии предаване за кучета и за тая порода казаха че била идеална за бегачи на дълги разстояния щото по 1 маратон на ден за нищо го нямали 😛

 42. Даниел Панев
  02/01/2012 - 21:16

  Е то най-добре да взема един риджбек и едно хъски (или друга северна порода) и да ги водя на разходка според сезона,а 😉

 43. Виерко
  02/01/2012 - 22:06

  О, поразгледах обстойно и установих, че се движиш в тесни граници на килограмите. Извинявай. Даже се задълбочих в това какво точно ядеш, действително не ядеш много.

 44. Гергана Петрова
  04/01/2012 - 17:26

  Ехей 🙂
  Тук се разгоряла дискусия около празниците …
  🙂
  Хубаво е хората да се интересуват толкова от фитнес и “плочки”!
  🙂
  Относно това колко процента мазнини имам, наистина са 24 % плюс минус 1 % … и ми се виждат плочките доста добре 😉
  Относно запитването как са измерени, ето и веднага отговорът:
  🙂
  Когато бях на курс за фитнес инструктор в НСА професорката, която преподаваше спортна медицина ми направи пълна калиперометрия (гънките мисля че бяха 14, но може и да се лъжа … във всеки случай бяха поне десетина)
  Ако има други въпроси, моля пишете във фейсбук профила ми, тъй като тук може и да не вляза скоро! С удоволствие ще отговоря на всички въпроси относно фитнеса и здравословното хранене!
  Поздрави!
  И Честита нова 2012 година!
  Много щастие, здраве и успехи!

 45. Всичкото хубаво, само не разбрах кой е прав 🙁

 46. Ласка Ненова
  04/01/2012 - 21:56

  Доста мислих за тия коремни плочки дето уж карали жените да “ммм”, а пък мъжете да нямам идея какво. В крайна сметка едно трябва да се каже, че ок готино е да имаш изразена коремна преса, но тя не се постига с 4 или дори 8 упражнения. Не се постига и със самия факт от минаване на диета. Коремната преса не е изолиран мускул и всеки, който си мисли, че като мине на 28 дневна диета и прави 1 час упражнения дневно и хопа ще излезнат плочки. Пресата е резултат от цялостна физическа подготовка. Не съм виждала човек с преса, който е отпуснат на друго място. Както Даниел Панев казва по горе “плочките са резултат, а не самоцел”. За финал – коремната преса се постига с много труд, пот и усилия, което май се пропуска някъде из между редовете. И като се постигне все пак трябва да се поддържа, което означава отново: строг режим, труд, пот и усилия. Малко хора са способни на толкова ограничения и сериозни тренировки

 47. Ласка Ненова
  04/01/2012 - 22:11

 48. Даниел Панев
  05/01/2012 - 01:34

  Едно малко визуално помагало

 49. Владо
  05/01/2012 - 19:45

  А какво ви е мнението за липусукцията като начин за по-бързо добиване на спортна фигура?

 50. хахаха луд ли си ве

 51. Ласка Ненова
  05/01/2012 - 22:01

  @Владо, глупости на търкалета. Да беше жена да те разбера, ама….

 52. Владо
  05/01/2012 - 22:57

  Що? И на Марадона му изсмукаха тлъстините. И мъже ползват пластична хирургия.

 53. Ласка Ненова
  05/01/2012 - 23:07

  Имах една приятелка, която се подложи на липосукция. След няколко месеца всичко се беше лепнало на друго място!

 54. Ето лесен вариант да имате плочки (и е по-евтин от липосукцията):
  http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfro.....4_460s.jpg

 55. Ласка Ненова
  06/01/2012 - 15:33

  ха ха ха ха, бързо станаха! евала!

 56. якото кардио и диетата са майката и бащата на плочките..

 57. Здравейте,
  радвам се, че сте отделили от времето си за да “образовате” такива като мен, които си нямат ни най-малка представа как да постигнат тази цел. Обаче ако се загледате и прочетете всичко написано до сега, като обикновен читател, може да забележите, че тук се казват доста различни неща и методи за тренировки. Въпросът ми е аз на кой да се доверя и какво да правя в крайна сметка…? Имам предвид не само за косите мускули, но и за коремните.

 58. За тренировките на коремната преса има много материали, както и за диетите. Ако имаш нужда от консултации, можеш да се обърнеш към авторката или към Белчо Христов, чийто съвети ползвам пък аз.

 59. Ласка Ненова
  01/02/2012 - 19:41

  По-скоро Белчо Христов!

 60. Даниел Панев
  06/02/2012 - 23:00

  @Киро – много зависи какво искаш 🙂
  Ако искаш да изглеждаш “нацепен” – не знам.
  Ако искаш да си силен – така изглежда световният рекордьор в изтласкването и в двубоя в щангите в категория 105+. А той определено е як!

 61. Ама Пешко, знам че знаеш: Това с плочките е прекрасно – само малко гимнастика и много диета и готово.

  Но истината е че ако не ползваш химия и ти се виждат плочките си едно жилесто на вид същество приспособено за продължителни, но леки натоварвания (да речем бягане или балет).

  Тоест – ако така искаме – прекрасно. Ако не искаме така – караме без плочки. “Красив и дебел” както се казва в една гениална руска силно сатирична книжка.

 62. Виж, тука не съм съгласен с теб. Писалият преди тебе Панев примерно не е жилест и слаб, но има плочки. Странно а? 🙂

 63. Къде може да видим снимка на писалия преди мене Панев? Дали тежи към 125 килца с красиви добре изразени плочки? Ако не – ще се разочаровам, така ми се иска да вярвам че не съм прав.

 64. панев е среден на ръст, по-скоро набит – тренира екстремен маратон но се занимава и с фитнес

 65. Това лято положих усилия в тази област и постигнах някакви резултати, но трябва още. При мен най- голям ефект имаше играта на баскетбол. В един момент играех по 4 до 6 пъти седмично, но лятото свърши, а с него си заминаха е тренировките. На пролет пак. 🙂

 66. от кой филм е тази снимка ..моля ..и благодаря предварително 🙂

 67. А относно коремчетата – има един лаф, че…”Под голям камък се крие голяма риба” , ха-ха 😀 Което естествено не е вярно, но майтап да става 😉 .

Leave a Reply

Задължителните полета имат *