Защо бедните ядат боклуци?


У нас храната, може да се каже, е … не много евтина – поне в сравнение с доходите на по-голямата част от населението. Макар да не съм редовен юзър на пица, ако мога да заема метафората на Дянков, храната е доста голямо парче от пицата на личния ми бюджет. Мога да си представя как хората с по-малък доход могат да бъдат притеснени от разходите си за храна. И именно затова се чудя защо те се хранят със скъпи боклуци…

Белчо Христов повдига въпроса за планираните месечни разходи за храна – нещо, което ми е близко до сърцето, защото от месец-два и аз планирам храната си, купувам по списък и си готвя сам. Едва скоро се загледах по-задълбочено в цените на продуктите, а докато пазарувам виждам какво купуват другите хора в магазина. Живея в малък град, където заплатите на повечето хора не са никак високи. И съм леко шокиран.

Боклуци – това купуват бедните хора, по мои наблюдения. Цели кутии вафли, стекове сухи пасти, бисквити, пликове чипс, царевични пръчки (тук им викат пуканки ?!?), солети, соленки, пакетчета разтворими сокове – с това са пълни кошниците за пазаруване на почти всички в магазина, особено тези, които не изглеждат като да имат излишни пари. Виждам децата на съседи от моя блок, които знам че не им е никак лесно с парите, как всеки ден сноват до кварталния магазин, пратени от родителите си да купят както задължителните цигари, така и да мъкнат огромни туби газирани напитки Derbi.

Това аз си го обяснявам с чиста простотия – неуките хора не знаят, че тези неща са вредни и се отдават на удоволствието, което им осигуряват – така или иначе, то е едно от малкото в иначе тежкия им живот. Разбира се, те хранят и децата си с боклуци и самите те преяждат с тях, поради което всичките са дебели, а децата им са малки тлъсти разглезени дебилчета, но това е друга и по-широка тема – простотията далеч не е ограничена до бедните, както се вижда от снимката горе.

Това обаче, което не мога да си обясня по никакъв начин, е изборът им на основни хранителни продукти. “Сиренето” от 2.99 за кг. не ме учудва – за съжаление не всеки има пари за истинско. Но да си беден и да купуваш кренвирши за 6 лв/кг, наденица за 7 и шпек за 10, при условие, че 1 кг. пилешки бутчета са 3.40 лв, а свинското месо – 7, ми се вижда доста малоумна идея. Едно, че евтините колбаси се правят от какво ли не, и второ и по-важно – те са по-скъпи!

Да изхранваш децата си с вафли и шоколад също е доста по-скъпо от картофите, яйцата и зеленчуците. Само че яйца и мляко повечето хора купуват само ако ще правят торта или кекс – разбирам това, защото купуват по 3-4 яйца, по блатовете за торта в кошницата и по разговорите им с касиерката и помежду им, които успявам да подочуя докато чакам на опашката. Килограмовите пакети захар също са основен и често присъстващ признак. Аз захар не съм купувал през живота си…

Навиците на купувачите, разбира се, се отразяват на зареждането на местните магазини – практически никой не купува зеленчуци, затова търговците зареждат много малко от тях и те залежават. Същото е и с плодовете – по 1 вид мандарини, ябълки, банани – понякога портокали и грозде – това са плодовете, които магазините тук предлагат. Когато отидох на пазара в Плевен щях да се разплача (образно казано, разбира се, real men dont) при вида на десетките видове плодове и зеленчуци които се предлагат там. Бедните хора в малкия град обаче не купуват плодове и зеленчуци (те дават парите си за вафли и кренвирши) затова никой не ги зарежда.

Мистерията е пълна.

Дърти одъртели разкази
Ех тези плочки…

Коментари

 1. Мариела
  27/12/2011 - 10:48

  По принцип си прав, но не съвсем… Храната в бг е изключително скъпа в сравнение с доходите ни. Да се храниш здравословно или както искаш го наречи никога и никъде не е било евтино. Затова хората си купуват 3 кремвирша за 1 лев и не си мисли, че са доволни от това. Не забравяй,

 2. скъпа е, и това го признавам в първия абзац още. само че 3 кренвирша не са 1 лв., а 2 – и за тези пари може да се купи половин килограм пилешко.

 3. Мариела
  27/12/2011 - 10:51

  че в малките градове и селата повечето хора имат домашно производство месо (поне два вида), както и яйца, мляко, зеленчуци. Това, което слагат в кошницата в магазина, не е единственото, което слагат на масата си.

 4. Емил А. Георгиев
  27/12/2011 - 10:52

  Интересно наблюдение.

  В нашето семейство не купуваме нищо от изброените “вафли, стекове сухи пасти, бисквити, пликове чипс, царевични пръчки (тук им викат пуканки ?!?), солети, соленки, пакетчета разтворими сокове, или газирани напитки Derbi”.

 5. наистина имат домашно произведено месо и зеленчуци тези, които имат къща, двор и животни – но това са далеч по-малко хора, отколкото си мислиш. по-голямата част от населението (поне тук) живее в апартаменти. местните хора с къщи (или баба с къща) не са много.

 6. Жестока статия, подкрепям!

  Другото фрапиращо /поне за мен/ са спекулативните цени, които някои търговци на плодове и зеленчуци задържат по сергиите. На по-малките пазарчета цените на плодовете са шокиращо високи (което противоречи на всякакви пазарни принципи, ако те наистина искат да се конкурират с по-големите хипермаркети). Все още сме декември и не мога да кажа със сигурност, но миналата година до март месец се търкаляха плодове, които са зареждани месеци по-рано – грейпфрутите на много места бяха толкова леки и сухи (как изобщо могат да ги продават?!), че можеше да се вземат 5-6, които да тежат по-малко от килограм (обикновено 3 грейпфрута тежат толкова).

 7. mi6t0, за толкова години никой не успя да ми обясни какво е “спекулативни цени” и “спекула”. такива са цените щото някой купува на тях. а ако не купува – да мрат в мизерия тъпите сергиджии 🙂

 8. Проблемът е доста по-комплексен, отколкото се опитваш да го изкараш. Бедните се опитват да постигнат същия брой калории, но на по-ниска цена. Всъщност това е причината за всички “иновативни” хранителни продукти.
  Децата пък имат нужда от повече енергия и калории и по различни канали са подмамени от всякакви “боклуци”. изключително сложно е да откажеш на дете бонбон. Предполагам, че има фитнес маниаци правоверци, които хранят децата си само с пилешки пържоли и зеленчуци, но от гледна точка на децата са родителите им са фашисти, а детството им е нещастно.
  В малките градове доходите са по-малки и има голям дял на собственото производство. Там пък е трудно да намериш извънсезонни плодове и зеленчуци, био или просто по-качествени храни, тъй като няма критична маса хора, която да си ги позволи.
  Да не говорим за изконни кулинарни традиции, които не се променят толкова бързо, особено при по-необразованите, консервативни и бедни хора.
  Така че нещата както винаги са по-сложни и трябва време и стратегия как да се повишава awareness на хората за храната, която ядат. Друг е въпроса кой има интерес от нея

 9. Anna Moritz
  27/12/2011 - 11:29

  хахаахаха, Лонг както винаги забавен. Културата на хранене е ОЩЕ една болна тема в България. Какво толкова се чудиш?

 10. Аз всъщност не знам къде е проблемът, затова казвам, че мистерията е пълна.

  Това за калориите не ми се вижда особено приемлив отговор – най-разходоефективно от тая гледна точка е да се пие олио… ама се съмнявам, че хората, за които говорим знаят какво е калория и кои храни са калорични. така или иначе хлябът, ориза и картофите осигуряват повече калории от чипса и солетите.

  май част от отговора е тук: “Да не говорим за изконни кулинарни традиции, които не се променят толкова бързо, особено при по-необразованите, консервативни и бедни хора.”

  а интерес от изкореняването на тия традиции имаме всички, щото здравната ни система се задъхва да плаща за лечение на шейсетгодишни развалини.

 11. От личен опит знам, че освен добри и лоши калории има също така вкусни и невкусни калории. За съжаление в повечето случаи добрите калории са невкусни, а пък лошите – вкусни.
  Това е което ядат бедните, както у нас, така и в Щатите – бързи, евтини, вкусни и лоши калории.

 12. Михаил
  27/12/2011 - 11:45

  Не мисля че бедните ядат боклуци, защото са бедни.
  Може да не е А да предизвиква Б, а и А и Б да се предизвикват от В
  Например – много хора ядат боклуци, просто защото е най-лесно. По-лесно е да ти се услади вафла и салам, отколкото да приготвиш вкусна пържола на тиган със сос и добра салата.
  А и накрая трябва да чистиш.
  Така че – ядеш боклуци, защото те мързи.
  А почти забравих – защото те мързи си и беден…

 13. грегори, ами да така е – само че в щатите лошите калории са сравнително евтини (поради субсидирането на, по количество субсидии, царевица, пшеница, ориз, соя, захар), докато у нас не са…

  михаил, ами да така е – само че тия които имат пари аз не се чудя защо ядат скъпи боклуци – могат да си го позволят – ядат го. чудя се защо бедните дават повече пари за боклуци, вместо по-малко за нормална храна. тва за мързела е логично де… макар че и мене ме мързи и затова ям в еднократни чинии :Р

 14. Anna Moritz
  27/12/2011 - 11:53

  Едното според мен е “ядеш боклуци, защото те мързи”, другото обаче е, “може да сме бедни, ама ядем скъп чипс, децата също, защото за тях винги най-доброто”.Това е друг вариант на “карам БМВ и живея в панелка”.

 15. Anna Moritz
  27/12/2011 - 11:58

  Освен това чипса го дават по талавизията, а доматите и ябълките – не 🙂

 16. Много точна статия. Понякога обаче проблемът не е недоимъкът, а чиста пробра простотия.

 17. Anna Moritz
  27/12/2011 - 12:25

  “здравната ни система се задъхва да плаща за лечение на шейсетгодишни развалини.”…интересно…

 18. Славо
  27/12/2011 - 12:26

  Във всичко което пишеш, съм забелязал, че мислиш много разумно и трезво. Грешката ти е, че очакваш и другите да го правят.

  Уверявам те, на никой беден здравословното хранене не му е на дневен ред. Имам приятели, които биха предпочели кренвиршите пред пилешко, защото се ядат по-лесно и нямат кокали.

  Не всичко се определя от цената. А пък и на хората (особено децата) им трябва разнообразие, както хората вече са писали в коментарите. Все някога ще ти се прияде някакво друго месо освен пилешко и тогава става скъпо (ако не е боклук).

 19. Може би са бедни, защото не си правят сметката, а може би (както предлага Михаил) са бедни и ядат боклуци, защото има 3-та причина (а защо не и група причини): мързел, глупост, неинформираност и т.н. Да не забравяме и социалните мрежи (в пряк и преносен смисъл): колкото повече се интересуваш какво правят другите, толкова по-малко обръщаш внимание на това какво правиш ти.

  Longanlon, да не си купуваш захар е все едно да не гледаш телевизия и да не ходиш на мачове. Срамота 🙂

 20. Анна, здравната система се задъхва и от организационни неуредици наистина, но фактът, че на 60 повечето хора са със сърдечно-съдови болести, затлъстяване, проблеми с подвижността и са на няколко вида хапчета вече си е проблем, за който аз и ти плащаме…

 21. Елементарно, Лонги, заради рекламата.

  Най-съществената разлика между теб и бабата от съседния вход (като потребители) е, че след гледане на реклама за кренвирши ти най-много да напишеш статия в блога, докато бабата търчи да си ги купи. Да си виждал реклама на ябълки или моркови наскоро? Е точно затова ги няма в магазина.

  Т.е. бедните са бедни, защото са (икономически) глупави. Глупавите са таргета на ракламите за шпек и чипс. Чипса и шпека са скъпи, защото голяма част от стойността на продукта е разхода за реклама. Кой печели? Естествено, производителите на чипса, но и медиите-рекламоносители.

 22. Anna Moritz
  27/12/2011 - 12:33

  @ Longalon аз не плащам. А хапчетата не са за лечение, а само за забавяне на процесите.

 23. Светла
  27/12/2011 - 12:42

  По този повод се присетих за “Психосоциология на бедняка” от една от любимите ми книги – “Метеорите” на Мишел Турние”. Прекрасна интерпретация за начина на хранене, обличане и т.н. на бедните хора. Няма го на български в нета, намерих само на руски и английски и споделям английската версия, понеже подозирам, че аудиторията тук е по-наясно с английския, отколкото с руския:

  Psychosociology of the Poor

 24. Моите наблюдения са подобни, въпреки че живея в голям град и обяснението с домашно произведената храна почти автоматично отпада. Няма да се съглася и с доводите за вкусни и невкусни калории, защото знам, че вкусът се култивира, променя и дори възпитава. Но освен количество и вкус, калориите имат и друго качество – пълноценност. И именно тук боклуците, които цитираш се провалят – калориите, които носят нямат почти никаква хранителна стойност.
  А твоята мистерия според мен се крие донякъде в мързела, донякъде (може би най-вече) в невежеството и изкуствената ценност, с която тези храни са натоварени.
  И стигаме дотам, че “не са съвсем наред” хората, които без да са “фитнес маниаци”, се опитват да се хранят пълноценно и доколкото е възможно здравословно.

 25. Бедността е начин на разсъждение и начин на живот, който парите не могат да променят сами по себе си.

  Като дете живеех в кочина. Нямахме телефон, нямахме бойлер и душ (къпехме се с канче и кофа и всичко се переше на ръка със студена вода) и т.н. Баба ми беше подозрителна към всякаква техника. Жилището беше покрито с черджета, килими и покривки и приличаше на болен човек.

  Покрай роднина, който се захвана с бизнес, се бяхме сдобили с пари по едно време, и това, което ме порази, беше че въпреки че вече имахме в пъти повече пари… продължихме да живеем в същата лайняна кочина, а парите потъваха в някаква яма – наште купуваха боклуци, но най-вече раздавахме парите на други хора, “по християнски”.

  “Парите нищо не промениха, как е възможно!!” – чудех се тогава.

  Имах и няколко приятели, чиито семейства бяха по-зле и от моето. Те бяха свикнали да живеят мизерно, винаги затънали в дългове, ядяха много малко (и все боклуци). Единият от тях беше много талантлив и реализира таланта си в квалифицирана работа, която започна да му дава потресаващо добър доход. Купи си скъпа техника, свързана с хобито му, но като изключим това, мизерният пейзаж в семейството му с нищо не се промени.
  Парите потъваха във всякакви дупки – (религиозно-мистични увлечения например), и въпреки чувствително подобрения доход, те продължаваха да ядат гадна храна (когато изобщо се хранеха) и да живеят в боклукчаво жилище.

  Това просто ме подлудяваше като дете – виждах как когато по някакво чудо се сдобиехме с пари, тези, които имаха власт в семействата ни, възрастните, прахосваха ресурсите, които можеха да променят положението.

 26. Не знам кое му е скъпото на здравословното хранене. Овесени ядки за закуска са далече по-евтини от мазна баничка.

 27. Estranged, тоест пак опираме до “данък Глупост”, а?

 28. @mi6t0 – цените на малките пазарчета са такива, защото идват едни момчета с дебели вратове и им ги слагат.
  Говоря от лични наблюдения.
  Наистина няма нищо общо с пазарната икономика.

 29. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 30. Мария
  27/12/2011 - 15:49

  Всъщност аз си го обяснявам с това, че повечето хора са на принципа ‘нисш кеф’. Тоест животът им преминава основно в ядене, пиене, секс и подобни неща, не надскачча тези дейности. Яденето на вкусна храна, която разболява е като пиенето и пушенето. Нали им е ‘единствен кеф’ в живота, нека се отпуснат хорицата. Ама като се разболеят, обвиняват лекарите

 31. Веселото цвете
  27/12/2011 - 15:54

  Родители, прочетете сто пъти горенаписаното, в противен случай създавате единствено и само гласоподаватели, а не мислещи същества!Също така може да изгледате и филма за McDonald’s – “Supersize me!”, ето и трейлъра му – http://www.youtube.com/watch?v=I1Lkyb6SU5U

 32. А знаете ли колко хора изповядват максимата “Ако е приготвено вкъщи – няма как да е вредно!”? Всеки ден виждам/ чета мнения как лошите Америка и Европа с техните фаст-фууд били виновни за затлъстяването. Пък в същото време у въпросните хора се готви с по три пръста олио, всичко се яде с хляб, думата супа/ салата е мръсна дума и т.н. И после като стане въпрос – ааама то е домашно, наше си е, няма начин да е лошо.

 33. Цвете, Supersize me! наистина е доста добър филм, за разлика от повечето пропагандни антикорпоративни филмчета напоследък, но и той, както всичко останало, трябва да се приема разсъдливо. Конкретно, допълнителната информация за храненето беше много добра (особено в училищата) но човека надебеля главно защото се тъпчеше като невидял с огромни порции, а не толкова защото ядеше в макдоналдс.

 34. Белчо Христов
  27/12/2011 - 16:46

  Първо Петър, благодаря, че цитираш и споделяш възгледите ми. С интерес изчетох коментарите до тук. Няма да спра да вярвам, че причината, хората да считат “диетичната храна” за скъпа, именно заради бюджета, за който пишеш, е МЪРЗЕЛА!

  Хора, които купуват наред онези, “вредни” храни, са същите, които всъщност, не са разчели и отделили време за разчет! Планираните разходи, нали за това говорим?

  Заради мързел, вероятно и избягват да готвят, да се занимават. Това чувство – МЪРЗЕЛ, прераства в нещо друго – нежелание. Или … преплетени емоции, свързани с ТОТАЛНОТО предаване на духа. А знаем – здрав дух, в здраво тяло.

  Писах в моят блог, че човек може съвсем спокойно да живее и да се храни с бюджет от 200 лв за храна, при това и да му остават пари за някои други варива. Т.е. истински план. Какво се иска: да се изпълни. А това какво изисква – време, да, пустото време!

  Този който не може да намери време, не иска да го намира. Защото ако говорим за “умиране”, “болен човек” – всички някак бързо намираме всичко – време, приятели, познати, пари, пак време и т.н. Ножът до кокала явно трябва да е силно опрян, че да се намери онова, което МЪРЗЕЛА взима – времето.

  Времето е причина, закупената с планирани разходи храна, да бъде сготвена. Времето е причина, МЪРЗЕЛА да надделее. Или примиреността над това, че винаги ще сме и сме най-бедните, болните и т.н.

  Има и друга причина – липса на всякаква здравна култура! Темата е много дълга, но поне за малко, показах, че не одобрявам (не че и виня, разбира се, не това!) тези хора, които твърдят, че “диетичната” храна била скъпа, най-скъпата в Европа и т.н. Просто това не е вярно.

  Скъпо е всичко, за онези, на които изобщо, всичко им е скъпо! А някои дори, желаят безплатно да им се дава храна – това било задължение на Държавата, а твоето задължение в замяна какво е? Само за права ли ще говорим … или колко била скъпа храната тук … ами приспособи се де! Направи си план, планирай си разходите за храна и действай, стига рева! Защото … имаш алтернатива!

  Общо взето е това.

 35. blacksnoopy
  27/12/2011 - 15:51

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up)

 36. Белчо, относно безплатната храна която споменаваш накрая – в САЩ 50 милиона от населението са получатели на помощи под формата т.н. food stamps което е месечни купони с които може да се пазарува само храна – т.е. на тях храната им излиза наистина безплатна. Затлъстяването е най-голямо сред най-бедните там… Явно не купуват моркови с тия купони…

 37. Мария
  27/12/2011 - 16:56

  Както се казва, тези пари ще си ги избият в лекарства, когато се налага с години да пият по няколко шепи. Нямат време за готвене, а за мача имат.

 38. Много любопитно ми стана… кой е този град, в който живееш?

 39. Мариела
  27/12/2011 - 17:29

  Въпросът тук е не за диетичната храна, а за качествената такава.
  А качествената храна е скъпа. Сравнете кг кайма. Продава се и за 3.50лв/кг. От какво ли месо е?! Ако е от месо колко трябва да струва?! Това важи за всичко.
  Доброто и здравословно хранене се възпитава от детска възраст. Един родител няма да мине без да купува бонбони и шоколад за децата си, но повярвайте, в същото време, ако предлага плодове, зеленчуци и т.н., децата се научават, че това е вкусно и полезно.
  Но трябва да се мисли… а на много хора това просто не им се удава.

 40. Мария
  27/12/2011 - 17:38

  Мариела, по принцип скъпата храна невинаги е качествена и качествената невинаги е скъпа, но си права за месото. Обаче като нямаш пари, няма да купуваш много месо. Има хора, които се гордеят, че без месо не сядат. Ами яж тогава самоо гнусни салами и се чуди що си дебел.

 41. L.C.Sulla-Felix
  27/12/2011 - 17:52

  Всъщност истината е че българите а не “бедните” ядат боклуци.
  Ние просто още нямаме култура на храненето,производителите ни пък са по-лоши и от др.Менгеле.Рекламата също помага много-да сте виждали реклама на плодове и зеленчуци.Може да се яде здравословно и без да си богат но трябва ум ,а българина не обича да мисли.Той обича полуфабрикатите във всички сфери на живота.Не му се прави вече лютеница щото съседите ще му се смеят-той отива на шопинг в мола как ще пълни черва с кайма за луканки.
  Колкото за децата и вафлите това е съвсем друга тема -аз имам 2 на 2 и 4 години и войната е страшна:)Детето според мен трябва да яде от всичко -дори и по някой гаден кремвирш ,защото тялото му има нужда от всичко.Разбира се трябва мярка във всичко.

 42. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up)

 43. коментар от Свежо: Сигурно е до манталитета. Ще я потърся тази книга ˝Психосоциология на бедните˝.

 44. Захарта пристрастява. Не знам тези напитки “Дерби” с какво са направени, но е доста вероятно да са със захар и купувачите им да пият единствено “Дерби”. Ако пиеш по 2 литра на ден, поглъщаш 1 водна чаша захар. В сравнение с това, 2-3 вафли на ден са си като лекарство.

 45. ми… чак пък да пристрастява…

  аз по коледа изядох бая захар и то все яки шоколади, бонбони и кекс – сигурно кило

  сега не се чувствам пристрастен, не умирам за сладко и т.н., ям си пилето със зеленчуци и тва е

 46. Представете си сега, че имате 20 лв. и трябва да ги похарчите за възможно най-много храна, която да ви стигне за възможно по-дълго време.За да приготвите сготвена храна, трябва да имате минимален брой основни продукти като сол, пипер, лук, олио, зеленчук, др. подправки, евентуално месо, картофи или ориз. За да ги поддържаш или да си ги купиш, няма да ти стигнат 20-те лв, но ако си купиш готови боклуци за същите пари, ще имаш моментално задоволяване на нуждите, без да инвестираш в нещо, което няма консумираш веднага.
  Проста логика.

 47. В продължение на няколко години не пиех вода – само продукти на кока-кола. Не знам дали е само психологическа зависимостта, но я има и съм я изпитал.

 48. Son, сметките за личния ми бюджет за храна показват, че излиза по-евтино да си готвиш, отколкото да купуваш готови храни.

 49. Владо
  28/12/2011 - 00:14

  Американците се хранят (най-често) изключително нездравословно пък са сред най-дълголетните нации. Дали наистина консумацията на чипс , сладолед , полуфабрикати , кока-кола и тн съкращават живота? Аз не съм много убеден от ползата да се храниш здравословно , но за всеки случай не консумирам от гореизброените. Не пуша , пия умерено , ама към кафето съм пристрастен. По 5-6 на ден. Ям безсолно , сладко хич не обичам , ама съм кофеиноман. :S

 50. Владо, американците имат най-добрата медицинска система в света. И въпреки това не са в челото на дълголетните нации (е по-дълголетни са от нас де). Това трябва да ти говори нещо за вредите от нездравословното хранене… 🙂

 51. Не трябва да се пропуска и това, че никога не знаем какво купуваме срещу парите си. Не само тук, а и навсякъде другаде.

  Свалях килограми, качени след травма. Да се намери пилешко, което не се смалява и не лоясва след печене е ДОСТА трудна задача. В голям град…

 52. Влади
  28/12/2011 - 03:58

  Продуктите за една яхния пиле с картофи струват повече от колкото ще дадеш за два хляба, маргарин и „Камчия“. Яхнията ще ти стигне за две ядения. Сандвичи с „Камчия“ – за много повече.
  Т.е. наистина излиза по-евтино да ядеш буклуци, колкото и да не ти се вярва.. 🙂

 53. Влади, както виждаш, в статията не говоря за “два хляба и маргарин” – а за салами и цели стекове вафли.

 54. laska.nenova
  28/12/2011 - 09:57

  коментар от Свежо: Незнание, нежелание и куп други причини, освен, че е и по-лесно!

 55. Мария
  28/12/2011 - 11:00

  Вие обаче не отчитате факта, че тези американци, които сега са на 80 да речем, не са от поколението на McDonalds, така е е трудно да се каже как ще се променят цифрите в бъдеще

 56. Ласка Ненова
  28/12/2011 - 11:15

  Не мисля, че в бедността е проблемът. Една салата от моркови и червено цвекло в домашни условия излиза под лев! На много хора не им пука какво точно слагат в устата си – стига да е нещо за ядене. Объсъждала съм въпроса с познати. Питам ги “А вие четете ли етикетите на продуктите? Знаете ли какво купувате? Защо купувате газирано, като сте наясно какво съдържа? Отговорът е винаги един и същ “Ако трябва да ям здравословно ще ми струва много пари и време или не трябва да ям въобще” Грешна нагласа! Нежелание за промяна…това е причината. Да не забравяме и фактора мързел.

 57. Да, мързелът е голяма работа. Поне при мен той е фактора.

 58. Бедността или богатството не са основната причина. В Германия(не че ми е много любима, просто тук живея сега) наблюдавам същото – и то при стандарт определено по-висок от този в България. Тук може да караш 20 годишен опел, но почти няма вариант да не можеш да си купиш храна. Има дискаунти където месото, картофите, млякото, кащкавала са на ниски цени дори и за каращите на помощи. Но в една средна по цени верига – където се предполага че средната класа купува – количките много често са пълни с чипсове, полуфабрикатаи и ‘весели’ малки кисели млекца за децата. Умът не го побира защо си купуваш нещо, което можеш да направиш сам от месо, брашно, подправки и зеленчуци! И то в държава, където покупката на печка не е голямо събитие. Някой казват – мързел. Да, ама тези хора не са мързеливи. Работят по 12 часа, гледат 2-3 деца и не се оплакват. За мен това е някаква загубена култура на хранене ли, живот ли и аз не знам. Сега знам, че направо си плюя в лицето :), но трябва да има малко повече контрол на какво да се учат децата – да не вярват в никакъв случай на рекламите(въпреки, че това е пазар, а аз съм за свободен и неограничен пазар).

 59. @dzver
  “В продължение на няколко години не пиех вода – само продукти на кока-кола”.

  Ако щеш вярвай – мой познат ми каза, че до към 13-14 годишен като е бил жаден, са му давали разни сокчета, коли, моли и прочие.

  После е открил бирата :). Не е алкохолик , но това си е направо престъпление спрямо децата.

 60. коментар от Свежо: Опира до навика да си без пари – дори когато имаш, пак живееш по почти същия начин (за храната особенно). Хранителна култура му викат още 🙂 (thumb up) (thumb up)

 61. netexplorers247
  28/12/2011 - 15:21

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 62. Мартин Василев
  28/12/2011 - 17:33

  Глупости!
  Маргарин- 1.19
  Хляб- 0.95
  “Камчия”- не го знам какво е!?
  Т.е. до тук 1.19+2х0.95+?=над 3.09лв

  Килограм картофи- 1.05
  Пилешко 100гр- 0.95
  Т.е. до тук 1.05+2х0.95=2.95лв
  Това е за килограм картофи и 200гр пилешки гърди! Напълно достатъчни за яхния особено ако ще е за две яденета. Да с двата хляба ще хапнеш повечко пъти, но това е заради фалшиво чувство за ситост. На клетъчно ниво организмът остава недохранен, а и болен! Въждаме кое е по евтино още по- добре като прибавим парите за лекарства!

 63. Мартин, с тая забележка, че пилешкото бутче в кварталния ми магазин е 3.40 лв/кг – т.е. за тия пари можеш да купиш половин кило.

 64. Виерко
  28/12/2011 - 18:28

  Понеже натъртваш на бедността: когато си беден, би ли скочил на грейпфрутите в магазина? (нямам предвид, че са скъпи).

  Колкото до здравната култура, обществото няма никаква култура, за здравна изобщо не става и дума. Преди 4-5 години започнах да се отчайвам, като днес съм напълно песимистичен спрямо голяма част от нашите съотечественици. Прост и дебилен народ няма как да яде друго освен боклуци. Без значение дали е беден или не.

 65. Не бедните ядат боклуци, а простите ядат боклуци. Има мнгоо бедни хора, които ядат хубава храна, а има и сравнително заможни хора, които пак ядат боклуци. Примери мога да посоча с хора с общ доход над 6000 лева чисто (в София), които се хранят само с полуфабрикати.
  Но това им трябва на простите хора – простички неща. Простичкото удоволствие да гледаш телевизия/Филм, просто ядене, просто забавление. Под просто ядене да се разбира възможно най-лесно за приготвяне. Аз не съм фен на гурме кухнята и телешки бузи на канапе от круши с боровинков сироп не ми е фикс-идея, но си готвя редовно. Днес закусих с домашно приготвена родопска закуска (в пъти по-вкусно от Филаделфия и много евтино за приготвяне), обядвях свински котлети (промоция) със салата и ще вечерям вероятно пак същото. Даже съм изял 3 кивита, един банан и две ябълки днес. Въпреки това съм платил по-малко от колегата, които закуси сандвич от едно заведение, обядва дюнер и ще вечеря пица към това обилно кола и “натурален” сок.

 66. за богатите ясно, за простите ясно

  ама си мислех че цената трябва да е най-големия стимул за хората с малко пари

  и затова ме учудва че дават повече за боклуци отколкото по-малко за нормална храна

 67. Цената за тях е най-големия стимул. Но не стига до крайната цена като всеки човек.
  Ако за мен половин килограм месо, килограм катофи, доматено пюре и някакви подправки са манджа за 3-4 яденета, то за простия човек е важно на момента да се засити. Затова камчия, майонеза и хляб е алтернативата за него.
  Колко бедни хора готвят повече за няколко дни и слагат в хладилника? Много малко. Те си купуват малката опаковка прах за пране/веро и тн., въпреки, че съдържанието в нея е с 30% по-скъпо от голямата. Те просто не мислят в перспектива. Има моментна нужда и я задоволява сега в рамките на момента по най-лесния и “евтин” начин.

  А за безалкохолните – това май е до навик. В моето семейство никога не са се пили безалкохолни освен ако е нямало повод (празник) или не са идвали гости. Вианги се е пиело вода или айран (от домашно кисело мляко) или разреден компот (не става дума за 60-те, а за 90-те и след 2000).

 68. аз все пак не успях да разбера акцента върху, бедните ли е,върху храната ли, върху здравословния начин на живот или върху демографската принадлежност……
  Ако разсъждаваме върху това защо дерби, то аз имам просто обяснение – хората, които разполагат с по-малко пари купуват дерби защото искат да си купят кола, но е скъпо за тях, същото важи и за камчията- купуват я защото не могат да си купят луканка ( тук примерите идват да покажат, че и с малко пари искаме да се почувстваме бели хора, въпреки парите пак може да си ядем луканка боклук нали, начина на хранене не е обвързан 100% с доходите, а избора дали да се храним правилно или не ).
  Ако разсъждаваме върху качеството на храната, то имам много примери как и най- най- обикновеният салам, за който знаем, че е боклук, можем да сравним с пилешкото, напомпано с различни солни разтвори и хормони. Гаранция Франция. Ако пък е ЕКО, БИО или НАТУРАЛНО, то Франция пак ни е гаранция, че етикета не ни лъже или поне колко. (тук примера е общо взето е – абе, няма значение какво ядем, гаранцията пак е Франция).
  Ако пък се спрем на демографията, то всичко казано идва да ни напомни, че не сме като другите и не може да се сравним с тях по какъвто и да е признак.
  Все пак аз съм за правилното, здравословно и информирано хранене на приемливи цени, без да изпадаме в крайности, но си мисля, че ако нямам 20 лв, за да нахраня семейството си ще направя компромис с принципите си, за да може да се почувстваме малко по-сити.

 69. Виерко
  28/12/2011 - 19:23

  Именно, ако нямаш 20 лева, няма да се нахвърлиш на грейпфрутите в магазина, те няма да ти бъдат приоритет.

 70. Пилешки бутчета с картофи не е много добър пример за здравословно хранене; е, разбира се, че е по-добре е от хляб и кренвирши, но не много. Пилешките бутчета съдържат порядъчно количество холестерол, мазнини, и антибиотици 🙂
  За да се избегнат тези недостатъци трябва да ползваш качествени пилешки гърди, съответно цената скача доста.
  Изобщо концепцията за здравословното хранене отдавна не се изчерпва с малко захар, и повече зеленуци. Скоро сравнявах колко е трудно примерно да се набави необходимото желязо, оказва се че много лесно се получава да живееш в постоянен недостиг.

  Иначе съм съгласен, че нещата могат да мръднат сравнително в положителна посока, без чуствителен удар по бюджета.
  Причината хората да не са направили промяната са комплексни – при децата – удоволствието от сладкото и невероятната некомпетентност и слабохарактерност на съвременните родители; възрастните пък ги мързи (50 %), нямат необходимата култура (40 %) или са твърде бедни – не бива да се забравя че с една вафла ще си набавиш и калориите и удовослствието

 71. хех айде сега холестерол и мазнини в пилешко бутче… ако си маниак и гониш плочки махаш кожата, само дето не разбрах ако пилето има антибиотици специално в бутчетата ли му ги инжектират, та гърдите да ги нямат?

 72. Всъщност да- на пилетата им бият хормоните в трътката. обикновено в пакетчето с бутчета са само десни (по-големи се понеже там се бие хормона).
  Затова купувам свинско 😀
  И не – холестерола не е вреден. И не – серумния такъв няма врзка с приемания с храната.
  Или все още има хора, които вярват, че една диетична вафла е по-добре от една вратна пържола?

 73. хаха станах и проверих – в хладилника си имам 6 леви бутчета 😛

 74. Не, и в гърдите има, ама особено от тия дето са по 8 лв килото :)(Холестерола е 2 пъти повече)

 75. 🙂 а моите ако са само десни?! В кофата ли м? 🙂

 76. Виерко
  28/12/2011 - 22:17

  Започна да става доста перушинесто в тази тема. Свинското също има интересни промоции, по-добри от кило наденица…

 77. ами споменал съм го и него – чистото свинско (без много мазнини), което е приготвено добре (да не е пържено или прегоряло) си е съвсем здравословно месо

 78. Основната причина да се ядат боклуци е мързелът. Водя упорита война с мъжа ми – той си умира да купува подсладени кисели млекца. Точно от мързел. Няколко пъти му правя обикновено кисело мляко с размразени плодове, сушени боровинки, мед и поръсено със смлени ядки – харесва му повече от купешките, но въпреки това никога не си прави сам. Предпочита да си отвори хладилника и да си извади готово, щото другото изисква време и усилия.

  А синът ми почти не яде сготвеното от мен – твърди, че било прекалено здравословно за него. Тук вече не става въпрос за мързел. И аз не мога да си обясня, защо предпочита да нагъва гадни кренвирши, бял дунапренов хляб, гнусна майонеза и отвратителен кетчуп, въпреки че в къщи винаги има месо без мазнини, плодове (пресни и замразени), зеленчуци, сготвено ядене. Е, поне се е примирил с факта, че не търпя Кола, Фанта и други подобни газирани боклуци 🙂 След като в продължение на месец всеки божи ден ги купуваше, а пък аз всеки божи ден ги изливах в тоалетната, се научи и сега в халадилника има само бира и сокове.

 79. схахахахахха верно ли в тоалетната

 80. Хайде и аз да си кажа мнението. И при мен така се получи, че си купих къща в покрайнините на СФ – направо дет се вика – на село. Изживях си културните шоци – градско момче в селскио магазин и т.н. и взех верно да се заглеждам.

  Ето типичен ример, че НЕ Е скъпо да си набавиш месо. Случайно или не имам 2 голдън ретривъра – сумарно тежат около 70 кг и естествено обичат месо. Наред с дробове, сърца и т.н. за 1.30 лв килото(!) обожават рагу (това са ребрата на прасето/кравата/телето). Направи ми впечатление, че поради мързел ли бързане ли от страна на транжировъчния цех има УЖАСНО много месо по тях. И нали си нямам работа… От 5 кг рагу (телешко) извадих 1.5 кг чисто месо! Цената за кг е 0.98 ст. т.е. за 3.26 получаваш 1.5 кг телешко + костите, които са безплатни на практика.

  Айде сега да не правим супа само от кости (с бобец вървят обаче :), но аз поне телешко варено правя за 6 порции с 500гр месо. Другото са няколко картофа, лук, морков и коренчета.

  Смятайте значи…

 81. dzver, в напитките на derby съм сигурна, че няма “захар”, слага се аспартам, за който има сведения, че може да доведе до пристрастяване, но това в сравнение с останалите вреди от него ти е последния дерт, ако пиеш тия боклуци.

  Иначе по темата: за мен причината е комплексна, но не забравяйте, че бедните хора, не могат да си позволят дългосрочно планиране много много, т.е. ако сега си купи по-голямата опаковка прах за пране, няма да остане за ядене. Промените стават бавно когато са за хранителни навици и когато средата на тия хора е съвсем различна от нашата…

 82. Cyber/SAS – за разни дреболии които са по 1-2-3 лв. килото и са толкова вкусни пък даже не съм писал, щото ги няма в малките градове. В големите, в халите … оооооооххххххх 🙂

 83. Аз за СЕЛО край СФ говоря – как да няма – има и цената е ниска, ама как си обясняваш, че бабата си купува прясно мляко в кутия от Данон, вместо от бабките на “мегдана” – сутринта издоено и неразредено?!

  Чувал съм реплики от типа – бе мани ги тия карантии – те и кучетата не ги ядат…

  Ай ся де? Криворазбрана гордост ли – що ли?! Откак съм там придобих увереност, че кучетата ми се хранят по-добре от доста хора – рагу, хляб от фурната (топъл), сърца, дробове, свински/патешки/пилешки крака, трътки, фенери и т.н. Редовно им купувам и зеленчуци – от тия “съсухрените” – дето едно време са ги висвали по чердаците, за да се сушат за зимата. 🙂 Аз това няма да го ям, разбира се, но ако нямам възможност – ще се наложи.

  И преди някой да се засмее – помислете в по-горното кучешко меню какво липсва та да е смешно. Смешна е цената и лафа “ма сме хора – не животни”.

 84. Гадньо
  29/12/2011 - 14:05

  Няколко допълнителни неща:

  1) Най-много се консумират храни, които съдържат повече захар. И не заради друго, ами поради простата причина, че е (много слаб) наркотик. Като ядем сладко, това значи хубаво. Независимо дали мандаринка си хапваме, или вафличка — все ни е кеф. И понеже вафличката е по-сладка, ни става по-хубаво от нея. Еми, що да не си купим вафличка?!
  Като контра на горното, от няколко години се лансират един куп кампании, как, видите ли, захарта е вредна, и хора/компании/поставени лица се изреждат да ни обясняат как, примерно, Е48453121856 било по-вкусно, 100 пъти по-сладко и нискокалорично от захарта. Предлагат не алтернатива на статуквото (понеже сладкото е вкусно и всички се втуркат натам), а просто замяна на изходния продукт. Върхът е аспартамът, който се блъска във всички напитки от Coca Cola Light през Schweppes до боза. А за него има изписано повече, от колкото може да се събере в един нормален коментар тук, при това все лоши неща.

  2) Мононатриев глутамат… който го има навсякъде, като Е-та, (Е 621 – Е 623), или просто подобрители. ВСИЧКИЯТ junk food, включително McDonalds, KFC, и всякакви асоциации с голям, тлъст бургер, се приготвят с него. Повечето салами и тем подобни неща, минали през месомелачката или фабриката за лютеница и компоти го съдържат. Причината? Така може да спестим доста от другите съставки (основно в качествено отношение), което води до поевтиняване на суровинната база, съответно увеличаване на печалбата. Може да ви се стурва стряскащо, но с очите си съм виждал хора, които го добавят (продава се в същите бурканчета, като шарената сол), към “диетичните” храни, просто за да им се струва поне толкова вкусно, колкото фурнетите, да речем…

  3) Както повечето хора тук казаха, да се сготви вкусно боб, например, или картофи, или каквото и да е друго, отнема време. Често хората не могат да отделят 10-на минути от живота си, за да си обелят и нарежат картофите, а ги взимат нарязани, бланширани и… замразени. Боб чорбата, пък, отнема около 6 — 3, за да го накиснеш вечерта, и още толкова активно гледане, докато се свари на другия ден. Умопобъркващо, но можете да прекарате 10 мин по-малко в тоалетната за изхождане, за да си сготвите вкъщи нещо вкусничко така.

  4) Ресторантите са safe heaven за всички, които не могат да отделят до 20 мин, за да си наготвят вкъщи… и там храната им я носят след средно 20-40 мин чакане, а като добавим и времето за контене преди излизане, времето за да стигнем до там и да се върнем… И никой не знае какво точно се слага в продуктите и как точно е приготвена храната.

 85. Всъщност българите в по-голямата си част сме едни тесногръди парчета, които освен това не могат и елементарна сметка да си направят. Затова ядем зле. Малко планиране на бюджета и взаимопомощ в готвенето, плюс експериментиране с по-нестандартни рецепти, които изискват по-малко време за приготвяне, и сме готови.

  Първата стъпка е да се фокусираш върху основни храни и спрямо тях си нагласяш бюджета. У нас в хладилника винаги има мляко, яйца, сирена, месо, доматена паста, някакъв плод или зеленчук. Хляб ядем много малко, понякога изобщо не. С планиране може да си позволиш никак не лоша храна, даже се оказва, че имало и за риба, за някое по-скъпо сиренце, за белгийски шоколад и т.н. Безалкохолни никога не купуваме. Много рядко си вземам някоя малка кола или нещо от рода на курабийки, но съвсем в реда на нещата.

  Другият важен момент е готвенето. Много хора са на мнение, че отнема адски много време. Ами изобщо не е така, но е нужно не само да хвърлиш тенджерата на жена си и да й кажеш, “Марче, една яхнийка тука да направиш!”, ами да си вдигнеш собствените телеса и двамата с Марчето да подготвите храната и да я обработите след това. В интернет е пълно с интересни и вкусни рецепти. В повечето случаи са публикувани за хора, които работят много. Подготовката на продуктите отнема 10-15 мин, максимум 30, ако готвите нещо по-така. Когато има два чифта ръце, става още по-бързо. Ако имате деца, никога не правете като родителите си, които ви гонеха от кухнята, щото имало време да се научите. Хващайте ги от малки да помагат – могат да белят зеленчуците, да подредят масата, да наблюдават фурната и да засичат време, да помагат с разчистването. Постепенно им се изграждат навици сами да се интересуват от това и да си готвят.

  Другият момент е с рецептите. Българите си харесват мазньочите с много олио, лук, някакво тлъсто изпъжено месо или кюфтета, плюс поне един самун хляб на ядене. Не използват подправки. В магазините подправките са по 10-15 стотинки пакетчето. Розмарин, босилек, риган, мащерка, индийско орехче, канела, джинджифил, къри, чили, кардамон, карамфил – има още много, които добавени към ястията променят изцяло вкуса. И на децата ще им харесва. Ама кой да ти се сети да посегне към нещо толкова просто, евтино, а пък супер полезно и ефективно. В най-добрия случай си купуват някоя вегета, което е супер фрашкано със сол и е гадно на вкус. Щото нали пак уж пестяло време. Погледнете кухнята на съседните ни Турция и Гърция – същите съставки, но с много повечко подправки и зехтин вместо тежки запръжки. Затова турски и гръцки ресторанти по света има, но за българските никой не е и чувал. Ако имате тераса или градина няколко саксийки за босилек, магданоз, копър и розмарин ви осигуряват божествени аромати и вкус срещу минимални усилия.

 86. направо съм съгласен!

 87. Anna Moritz
  29/12/2011 - 16:37

  @ол Турските ресторанти по света се изразяват в правенето на дюнери , пици и пържени картофи обикновенно.

 88. Е, Анна, то много хора си мислят, че американски бургер=смехорията от Макдоналдс, но който е опитал истински американски бургер, няма и да си помисли да ги сравнява отново 🙂

 89. Стайко
  02/01/2012 - 00:52

  Проблемът е липсата на култура в тази област. Няма интерес към такива дейности като планиране на бюджета, информиране относно здравословното хранене, изготвяне на меню за някакъв бъдещ период.

  От люлката си сме изправени пред бабите и дядовците с техните хранителни навици и традиции, които допреди около 70 са били малко изменени през векове, т.е. преди да дойде комунизмът и да настъпи колективизацията. Предаваната в поколенията кухня в България не може да се поддаде на бързото подобряване на стандарта на живот през комунизма, а и през комунизма явно е нямало достатъчно добре планирана инициатива, за да се развият някакви полезни навици относно храненето.

  Преходът ни донася стрес (пари, семейство, бъдеще) и естествено това се отразява на храненето. То е всъщност като пушенето – изпитваш някакво моментно удовлетворение и после трябва да го изпиташ отново. Комбиниран джънк фуда с манджите на бабите допълнително притъпява рецепторите и развиваш една слаба, но в стресовата ситуация в България, зависимост към тоя тип храна.

  Във всички държави голяма част от населението не си прави сметка за храната и храненето. В България може би е по-голяма от западноевропейските, но това е заради стандарта на живот.

  Мислех да структурирам текста, но нещо не ми се занимава. 🙂

  Успехи в новата година!

 90. редаваната в поколенията кухня в България не може да се поддаде на бързото подобряване на стандарта на живот през комунизма…

  “бързото подобряване”… бързо в сравнение с какво? в другите европейски страни подобряването на стандарта на живот през същия период е много по-бързо в сравнение с България – поради което от “Швейцария на Балканите” в началото на 20 в. тя е сред 3-те най-бедни европейски държави през 1980-та.

  ако говорим за социализма (комунизъм никога никъде по света не е имало) у нас, дори може да се каже точно обратното – че БАВНОТО развитие, периодичните липси на хранителни стоки и предлаганите от централното планиране като “основни” стоки като брашно, захар и олио са запазили кофти хранителните им навици, за разлика от тия в бързоразвиващите се държави, дето тия навици са намалели.

 91. Стайко
  02/01/2012 - 16:52

  Може би ще трябва да се съглася с теб.

  Но все пак към проблема. За мен той е свързан основно със слабата култура към храненето в България, а като цяло по света. Няма изграждане на “правилно” отношение към храната, няма и изгледи да се работи в тази насока от страна на държавата. На самотек нещата бавно и постепенно ще вървят към по-добре, но ако има възможност държавата да ускори тези процеси, ще е добре.

 92. Градската Самодива
  03/01/2012 - 17:02

  Ще отбележа, че БГ-мамите от по-ниски социални прослойки държат да хранят децата си с купешки храни, даже адаптираното мляко се смята за престижно. Такива майки се жалват, че “детските не ми стигат за пюрета”- вместо да научиш детето да яде истинска храна. Плюс страха, че малките не трябва да ядат много месо, а да се залъгват с морковено пюре и рапично олио.

  Оставен на инстинкта си, синът ми консумира много животински мазнини, месо, яйца и ядки. В резултат на това само опитвайки шоколад, организмът му регистрира, че това не е храна и веднага заявява “Такова не обича!”. Истината е, че от въглехидрати нищо не се гради, докато протеините и мазнините (наситените) участват в изграждането на тъкани и подобряват здравето. Малкият расте интензивно и не съм си помисляла никога да го храня с диетични, ограничаващи мазнините купешки храни.

  Самата аз ям ниска като обем, изненадващо евтина и калорична храна. Не отказвам масло и други животински мазнини. Не бих отказала и субпродукти, всъщност от дете от време на време изпитвам глад за такива. Диетата ми не изглежда престижно, но фигурата ми е като след потене във фитнес- само без фитнеса. Просто ям като лъв, а не като крава.

  Евтината храна задоволява хедонистичния глад, но остава чувство за незадоволеност. Затова бедните търсят още и още чипс и Дерби, с надеждата, че ще запълнят някаква празнота.

  Която може да се запълни с яйца с бекон за под 1 лев порцията.

 93. много добри наблюдения!

 94. Еее, страхотна тема!
  Откога се чудя над този въпрос… и – да, изводите ми са като описаните тук.
  Все пак искам да отбележа, че точно в България има наистина много бедни хора, които се хранят съзнателно доста здравословно – повечето пенсионери, отглеждащи плодове и зеленчуци, кокошки и прасета насело. Квасят си млякото с истинска българска закваска и си пазят собствените сортове зеленчуци като си кътат семе, разсаждат и не си купуват ГМО семената от които всички моркови например излизат като фрезовани. Обаче изисква ужасно много труд и постоянство, а и култура. Най-лошото е, че такива хора минават за селяци и простаци, че вместо райграс садят зеленчуци, плевят, поливат…

 95. Мързелът и ниската култура /или може би интелект/ определено са фактори, но аз мисля, че има и още нещо- в представата на българина просперитетът е свързан с обилната трапеза и ако може да слага на масата си всеки ден луканка, шпеков салам, кашкавал и банани, то той е постигнал много, а защо това е така е вече съвсем отделна тема. Имам приятели чужденци, които не разбират защо в българските ресторанти се набляга на количеството на порциите, а не на тяхното качество и разнообразие.

 96. Днес портокалите в магазина бяха 0.95 лв/кг.

  Не видях никой освен мен да си купува. Вафли или сладки имаше в кошницата на 4 от 5 човека на опашката (освен мене).

 97. Ласка Ненова
  05/01/2012 - 22:32

  а колко са фалшиви и боядисани тези портокали ако знаеш…

 98. a ти ако знаеш как изядох един току що…

 99. Ласка Ненова
  05/01/2012 - 23:08

  след като бях оранжева като къносана циганка, много внимавам какво купувам

 100. Връщам се отново към това заглавие, т.к., откак го прочетох (доста късничко спрямо датата на публикация), не ми излиза от главата……. Това не е български феномен. Навсякъде хората купуват боклуци – по повече, по по-малко… Аз напр. не живея в БГ, магазините са пълни до безобразие с всякакви меса, пресни и замразени, ала фризерите с десетки видове и разфасовки кремвирши и готови неща за пържене бъкат от хора… някои артикули там не бих и погледнала, камо ли да ги купя! Откъде-накъде кремвирши за децата при положение, че хладилните витрини пращят от прясно месо с всякакви маринати, подправки, подредено на шишчетата или с готови ролета с пълнеж, а фурната ми загрява бързичко??! И защо замразени картофи, след като имам резачка за “пръчици” – само да си обеля картофите??!!
  Но това е – ХОРАТА НЕ МИСЛЯТ, карат по течението……..

 101. А колкото до вафлите и сухите пасти… всеки, който има деца, знае, че без такъв запас вкъщи просто не може… ако ще дори – само за награда! Много малко деца съм виждала да рупат нарязани краставици, моркови, праз лук (някои ядат и коприва… децата на вегетарианците) – повечето са адски придирчиви към плодове! Навън ако си какво ще предпочетеш – нарязани ягоди с виличка или вафла, чипс за по-лесно? Хората се улесняват, защото гледането на деца далеч не се изразява само в храненето им – това е нон-стоп борба, уговаряне, увещания, нерви, преговори и пазарлъци… Хората не са идиоти, знаят какво е препоръчително и какво – не. Просто гледат да си спестят поне 5 мин нерви от всекидневните часове нерви. Малките са инатливи, обичат да се налагат, да предизвикват родителския авторитет – борбата с тях е нон-стоп, всеки ден!! Някои просто “си купуват” малко тишина и неизлагация по улиците с такива боклуци. Но мощно презапасяване с такива истории или заместване на здравословната храна със захариди… не. ОставИ ги гладни, ше се киснат, ше преговарят, ше се тръшкат… пък до обяд ше проядат и гол хляб. ;))

 102. Можеш да споменеш и маргарина. Няма по-безмислено нещо в супермаркета! Гледах на връх НГ в Метро хората какво си купуваха и ми призля. Имаше някой, освен шпековете си бяха сложили и по 3-4 кутии маргарин в количката. WTF 🙁

 103. Кирчо
  09/01/2012 - 13:47

  То едно сирене и да е 20 лв. не е гаранция че ще е истинско. Може да е със съставки за 3.50 лв., а да са му тупнали хубава опаковка и голяма надценка. Българският капитализъм е странен.

 104. Красен
  09/01/2012 - 16:51

  С вафли и бисквити може да се нахраниш доволно, а от много ядене на портокали най-много да получиш някоя язва.
  Изобщо това разделение на “здравословни” и “нездравословни” храни е много повърхностно и базирано на някакви клишета тип “Мирослав Найденов”. Вафлите задължително са вредни, същото важи за всичко сладко и газирани напитки, а всичко домашно приготвено е много здравословно, в т.ч. мазните пържоли.
  Аз лично не виждам нищо странно в заглавието на поста, дори напротив – бих се изненадал ако беше обратното и бедните рупаха само “здравословна” по вашите дефиниции храна.

 105. Изобщо не всичко домашно приготвено е здравословно – но пък е абсолютно сигурно, че вафлите не са здравословни. Хората, които ядат много портокали изглеждат добре и са здрави, а хората които ядат много вафли са дебели и болни. Ако не си стигнал по-далеч от заглавието на поста, препоръчвам ти да не коментираш 🙂

 106. Красен
  13/01/2012 - 03:49

  Изобщо не съм сигурен, че изяждайки калорийният еквивалент на “много вафли” под формата на портокали (много, много портокали), ще си здрав и ще изглеждаш добре. Но естествено това е само мое скромно предположение, защото аз, за разлика от теб, аз не съм провеждал контролиран експеримент в местния супермаркет.

 107. Боклуците са бързи и лесни… Българинът става много мързелив напоследак. Мързи го да готви…

 108. Петя Владимирова
  16/01/2012 - 15:50

  Както са казали по-възрастните хора – за всеки влак си има пътници. Има си всякакви хора, едни купуват боклуци, други не. Едни го правят от незнание и липса на елементарна култура, други – просто защото им харесва. Няма лошо в това, всеки има право сам да избира как да живее.

  Поздрави

 109. Силвия
  19/01/2012 - 22:09

  Днес излезе подобна статия в любимия ми cracked.com
  Споделям, на който му е интересно:
  http://www.cracked.com/blog/th.....g-up-poor/

 110. Cracked.com – my premium source of scientific disinformation! Според автора с две думи “junk food”-а издържа най-много време, вкл. и извън хладилника, което също е важно за хората с ограничен бюджет. Следвайки същата тенденция, аз пък съм забелезАл, че хора с нелош бюджет, слeдват навици останали от училище, когато всички са били бедни и са нямали време, и ядат боклуци – било в обедната почивка, било като мезе за бирата в къщи.

 111. ДОбре че на жената тяхните изпращат редовно за ядене от село. Иначе незнам как бихме се справили. Да, ние също сме с малки доходи но никога не сме си позволявали лукса да правим компромис с качеството на продуктите.

 112. Blagovest Georgiev
  05/02/2012 - 23:43

  junk food хамбургери, чипсове. Пицата junk food ли е?

 113. Аз се храня изключително здравословно и неща като чипсове, кренвирши, вафли и т.н. не съм яла от години. И когато вчера казах да една приятелка (която уж също се храни здравословно), че отивам да си купувам домати и броколи от магазина и тя много изненадано каза: Какво, ще си купуваш домати през зимата?!
  Ами да, защо не!? Те така или иначе са вносни и дали ще ги купя през зимата, или през лятото, е все тая. Проблемът на плодовете и зеленчуците е, че още в семената слагат добавки, за да може да издържат по-дълго време в “търговски вид”. И това важи както за тези, които продават в магазините, така и тези, които са от градината на баба на село. Лятото едни хора ми дадоха зеленчуци от тяхната градина, които не пръскат с нищо, подхранват почвата и т.н. Сред тях имаше една “тиквичка”, която беше с размерите на боздуган, а не на нормална тиквичка. Докато се чудя как да я сготвя, тъй като пържено и панирано не ям, преседя в хладилника близо месец и половина и пак си беше свежа, все едно току що беше откъсната от градината.
  Та затова хората до известна степен спряха да купуват плодове и зеленчуци, освен тяхната цена, разбира се

 114. Мариана Евлогиева
  23/02/2012 - 20:57

  Ха честито! 🙂 Имаш си фен, който те учи наизуст… или пък “24 часа преписват от “Труд” или директно от тази публикация, но слагат думите ти в устата на някой си Теодор Мугеров от София:

  “Да си беден и да купуваш кренвирши за 6 лв./кг, наденица за 7 и шпек за 10, при условие, че 1 кг пилешки бутчета са 3,40 лв., а свинското месо – 7, ми се вижда доста малоумна идея. Едно, че евтините колбаси се правят от какво ли не, и второ и по-важно – те са по-скъпи!”, твърди Мугеров.

  “Да изхранваш децата си с вафли и шоколад, също е по-скъпо от картофите, яйцата и зеленчуците. Само че яйца и мляко повечето хора купуват само ако ще правят торта или кекс -разбирам това, защото купуват по 3-4 яйца, по блатовете за торта в кошницата и по разговорите им с касиерката и помежду им, които успявам да подочуя, докато чакам на опашката”, разказва Мугеров.”

  http://www.24chasa.bg/Article......Id=1245609

 115. Мариана Евлогиева
  23/02/2012 - 20:59

  А, сега виждам, че това било от в. “168 часа”, но онлайн е в сайта на “24 часа”.

 116. С две думи, бедните ядат храна, която се приготвя лесно, защото по природа са мързеливо мислещи/мързеливи, което пък е довело до тяхната бедност :)))

 117. Може ли някой да ми изпрати сканирана статията от 168 часа?

 118. Гледам много хора писали по тази тема. Но нали аз съм типичен българин и знам най-добре от всички се налага да кажа истината;

  Първо нека спомена че някъде около 1994 година бях толкова беден че наистина главното ми занимание беше да намеря най-многото количество храна за най-малкото пари. По онова ужасно време (сега вярвам изобщо не е така…) това означаваше едно – да се тъпча с някакви турски шоколадови вафлички. Резултата беше ужасен – младия организъм наситен със захар и мазнини искаше само едно – ясно ви е какво. 24/7. Но това да се набумкаш с възмозно най-много калории не е основната причина защо бедните хора купуват лошокачествена храна и то в огромни количества.

  Тук, в най-великата и прекрасна страна на света, има много бедни. Без обикновените за мен излишни иронични отклонения ще кажа направо: Има много просто обяснение защо бедните купуват евтини гадни храни. Ето го:

  Храната е единственото, най-евтино, най-примитивно удоволствие. В йерархичната пирамида на човешките нужди нарисувана от един несъмнено познат на всички твой читатели психолог яденето е в самата основа.

  И така – бедните хора тук (не в България, не…) живеят в непрекъснат стрес. Храната замаскирва чувството на стрес на много елементарно ниво.

  Нека не се отпускам сега да описвам камарите храна които местните бедни поглъщат всеки ден. И да не описвам химикалите които я съставят. Нека само кажа – много е евтина.

  Ето! Обясних ви на всички всичко, просто и ясно!

 119. batko patko
  11/03/2012 - 15:16

  Ако не си го приготвиш сам не е здравословно. Например: всичко растително е ГМО, животните се хранят с ГМО> месото съдържа ГМО> яйцата и млечните продукти са вредни> всичко в магазина е вредно. Планков това, че ходиш на работа по 8-10-12 часа не те прави работлив. Има работливи 50 годишни хора с по 2 висши не могат да си намерят работа заради възрастта.

 120. не виждам какво му е вредното на гмо http://kaka-cuuka.com/2059

  колкото до работливите педесегодишни с две висши дето не могат да си намерят работа – нещо не съм виждал такива

 121. Киро Тиро
  14/03/2012 - 16:38

  “…Но да си беден и да купуваш кренвирши за 6 лв/кг, наденица за 7 и шпек за 10, при условие, че 1 кг. пилешки бутчета са 3.40 лв, а свинското месо – 7, ми се вижда доста малоумна идея…”
  Позволявам си да започна с малък цитат вместо обръщение. Искам само да отбележа, че въпросните бутчета, филе, крилца и прочие и то не само на при пилетата са сериозно “обработени” в резултат на което крайното тегло е нараснало с минимум (!) 30%. Същото е положението и свинските филета, бекони, гърди и прочие. Та когато призовавате към нещо първо се опитайте да съберете достатъчно обективна информация. Лично за мен боклици са бисквитките пълни с ГМО и заместители на захра, но не по-малко вредни са и така обработените “пресни” меса. С удоволствие бих приел всяка критика по посока на гореизказаното скромно мнение.

 122. понеже кренвиршите и шпека не са обработени, нали…

  относно гмо-то, винаги някой като напише че храните съдържащи продукти от гмо са вредни, ми е ясно колко му е акъла 🙂

 123. kraltchev, приемам:
  че си в САЩ
  че говориш за най-бедните в САЩ
  че говориш за бързата храна от по 1 долар менюто

  Ако съм прав, не съм съгласен за това, което казваш за стреса. Тази храна те забавя, прави те по-непродуктивен, което увеличава стреса (да не ме уволни шефа, че спя по време на работа)… и т.н. Не разбирам за какво говориш.

 124. Аз бих добавил, че това колко дебел ще станеш като ядеш сладко и хляб зависи и от количеството и в особено голяма степен от твоя личен метаболизъм и разход на енергия.

  Не всички които ядат повече сладко от други стават непременно дебели, някои имат по-голям енергиен разход и по-бързо горят енергията, и тогава другите храни не са алтернатива.

  Също така ако се храниш здравословно, това няма автоматично да те направи слаб или здрав, ако вече метаболизмът ти е увреден по някаква причина, или ако генетично ти е бил “бъгав”. Не мисля че всички затлъстели деца са продукт на това, че ядат “боклуци” и пият гадни газирани напитки. Един пример – едно време нямаше аспартам, всичко е било със захар/глюкозо-фруктозни сиропи, допреди години и аз бях от тези, които обичаха коли, моли и тем подобни, по едно време ядях и много дюнери, мюнери, пици, мици. Вафли, кроасани, сладки, бисквити, шоколади. Всичко! Странно, но така и не можах да затлъстея…

  Също така, яденето без хляб не е решение, като магарето дето тъкмо го научили да не яде, и то взело че умряло. Като ядеш без хляб, но не поемаш достатъчно енергия, просто ще огладняваш по-бързо и ще ядеш повече пъти, или ще ядеш повече от нещо друго (напр. нещо сладко). Наистина е по-здравословно да ядеш по 5-6 пъти на ден, но ако трябва и да го готвиш всеки път си е сериозна занимавка.

  Един друг пример от личен опит – пробвал съм да закусвам само овесени ядки с мляко, или да ям продължително без въобще хляб. Много хубаво и здравословно, само че оставам гладен или огладнявам много бързо – оставам “здравословно гладен”. 🙂 Ако си 40 кг-ова девойка, която по цял ден седи, може и да ти стигне.

  За вафлите – ако ядеш само вафли и ако по цял ден седиш и видимо наливаш тегло, това е много лошо. Но ако спортуваш интензивно, една вафла преди/след тренировката не би ти навредила, а не може винаги като караш колело да си носиш тенджера с ориз, овесени ядки и пр., за някои нужди на организма “празните” бързи въглехидрати са по-подходящи, не само защото пестят време.

  Също така децата са по-малко килограми, но се движат повече.

  Освен това в шоколада, който се среща и в някои вафли, има и някои полезни съставки (като магнезий). Ако не ядеш по 20 шоколада на месец, количеството калории които поемаш не са толкова много, особено ако понякога шоколада ти замества някое друго ядене. В един шоколад 90-100 г. има 500-600 калории, ако ги усвоиш всичките. За да качиш 1 кг мазнини за един месец само заради шоколади, трябва устойчиво да ядеш 20 шоколада над енергийните си разходи. Колкото и да обичаш сладко – такъв човек не познавам, от много шоколад ти става тежко и замества други хранения. (“Не яж сладкиши, че ще си развалиш вечерята.”), и ще ти омръзне, щото не е чак такъв наркотик (освен ако нямаш някакви “бъгове”, но това е друг проблем).

  При хората с повреден и забавен метаболизъм, дори и да не ядат много сладко и мазно, натрупаните мазнини пак си седят, питай някои отчаяни хора на 50-60 и повече години…

 125. Хубава дискусия се е заформила – много писано, доста време ми отне да го изчета :).
  Един въпрос винаги има няколко страни, колкото повече то тези страни разгледаме, толкова по-ясна ще ни стане общата картинка.
  Искам да добавя още един два аспекта на проблема (поне според мен де), които мисля не бяха засегнати или поне не достатъчно.

  1. Носене по течението: не на всеки му е дадено да мисли , да се интересува, да търси и пита за нещата, които не го засягат пряко или по директно видим начин.Тук идва времето да поздравя всички, за това че са отделили половин час да порчетът и да пишат за нещо, което няма да ги нахрани или да им даде пари на ръка – браво че не се носите по течението с масовката! А масовката е опасно място – правите на избирател/потребител и се отнася за един куп аспекти – в случая храната.

  Да отбележа: не само бедните ядът кофти храна, такава храна ядът хората с масовия акъл на обикновен потребител. Раотилх не малко време в магазин за хранителни стоки, куриози много, да се чудиш и маеш и на бедни и на по-заможни. Само един пример: адски много хора не сядат без месо на масата и веднъж когато споменах на една позната, че мога за обяд да мина с 2 таратора и малко хляб, тя не на шега се обиди – при думите ми като подигравка и чиста лъжа …

  2. Загуба на вкус към естествената храна: много важе момент! Години наред се хранихме у нас с кофти храна, полуфабрикатите бяха еженевие. Случайно обаче ми попадна една статия за мононатриевия глутамат – Е621 (по-нагоре беше писано по въпеоса, но мисля, че е много важен и трябва да му се отдели повече време). Накратко: освен че може да направи трици и чакъл да ти харесват на вкус, всичките вреди върху здравето, които причинява, той прави и още едно много важно нещо – пристрастява ни езика към него. Обърнах си внимание и веднага ми направи впечатление, че храна без Пикантина (на MAGGI) ми е безвкусна! поразрових се по въпроса… потърсете и вие, има материали на доста места за “малката тайна на маги” и мононатревия глутамат.

  Как отказах maggi
  … след много кратко мислене изхвърлих всичките полуфабрикати у нас ~ 30лв в кофата (семейството ме гледаше подозрително, но нищо не каза) и започнах да готвя. Първоначално храната ми се струваше блуткава и безвкусна, но с времето (1-2 месеца) вкуса към естественото взе да ми се връща. Подкарах доста на плодове (и адски много компоти през зимата) и сега след година и малко мога смело да кажа: чипс не ми се дояжда (ако ми предложат си взимам, не съм светец), когато ми се яде сладко, усещам че ми се яде ябълка или мед, а не вафли. Пробвайте – приятно е 🙂

  уж да кажа на бързо, ама то си стан бая дълъг пост, сори на тези на които им е доскучало 🙂

 126. Tigermaster
  11/06/2012 - 10:54

  Статията е от миналата година, а последното мнение е от преди почти месец, но все пак ми се ще да напиша няколко думи. Съществува вероятност да повторя някой от горните коментари, за което предварително се извинявам.

  Тъй.
  Преди известно време имаше един – вярно, доста кратък – интервал от време в живота ми, в който работех по десет часа дневно пет дни в седмицата и, тъй като и двамата ми родители бяха в командировка извън страната, се налагаше да готвя аз – за себе си, за брат си и за сестра си. Сами се досещате, че след като съм утрепал десет часа в работа и четири или пет – в път до забитото на майната си работно мяст, в края на работния съм се чувствал като изтискан парцал. В такъв случай, естествено, изобщо не ми е било до истинско готвене. Обикновено купувах от супермаркета някакъв полуфабрикат, който като се прибера, направо да метна във фурната, въпреки че бях напълно наясно, че за същите – или по-малко – пари можех да взема кило и нещо свинско месо за готвене от “Била”, да речем. Само дето месото иска рязане, подправяне и по-сериозна работа по приготвянето – нещо, на което изобщо не бях склонен, при положение, че не можех да си кажа името от изтощение. Полуфабрикатчето просто го изсипваш от тарелката в тавата, сипваш малко олио и оставяш за двайсетина минути във фурната. Никакво усилие, нищо уморително, нищо, което да ми отнеме така жадуваната почивка…
  И това не е малко.

  Друг е въпросът, че на самото работно място единственото, което ми помагаше да оцелея, бяха индустриалните количества кока-кола, какао и вафли. Нито надебелях, нито ми се влоши здравето от това.

  Трети е въпросът, че преяждането с плодове е – поне според моя скромен опит – в ПЪТИ по-неприятно от преяждането с шоколад. И двете са ми се случвали достатъчно често, за да знам. В този смисъл, вредна храна просто няма. Всичко, с което се прекалява, е вредно, без значение дали диетолозите го мислят за полезно или не.
  Да не говорим, че физическата форма на човек зависи в много по-голяма степен от начина, по който прекарва деня си, отколкото от това, което яде. Ако ще само целина да хрупаш, ако по цял ден и цяла нощ лежиш, ще се освиниш. Ако нагъваш тежки, висококалорични храни, но изразходваш взетата от тях енергия, няма да се превърнеш в прасе.

 127. Ванката
  06/08/2013 - 19:17

  “Ще отбележа, че БГ-мамите от по-ниски социални прослойки държат да хранят децата си с купешки храни, даже адаптираното мляко се смята за престижно. Такива майки се жалват, че “детските не ми стигат за пюрета”- вместо да научиш детето да яде истинска храна. Плюс страха, че малките не трябва да ядат много месо, а да се залъгват с морковено пюре и рапично олио.

  Оставен на инстинкта си, синът ми консумира много животински мазнини, месо, яйца и ядки. В резултат на това само опитвайки шоколад, организмът му регистрира, че това не е храна и веднага заявява “Такова не обича!”. Истината е, че от въглехидрати нищо не се гради, докато протеините и мазнините (наситените) участват в изграждането на тъкани и подобряват здравето. Малкият расте интензивно и не съм си помисляла никога да го храня с диетични, ограничаващи мазнините купешки храни.

  Самата аз ям ниска като обем, изненадващо евтина и калорична храна. Не отказвам масло и други животински мазнини. Не бих отказала и субпродукти, всъщност от дете от време на време изпитвам глад за такива. Диетата ми не изглежда престижно, но фигурата ми е като след потене във фитнес- само без фитнеса. Просто ям като лъв, а не като крава.

  Евтината храна задоволява хедонистичния глад, но остава чувство за незадоволеност. Затова бедните търсят още и още чипс и Дерби, с надеждата, че ще запълнят някаква празнота.

  Която може да се запълни с яйца с бекон за под 1 лев порцията.”

  Доста едностранчив поглед върху нещата плюс леко “хедонистично” самочувствие(“Просто ям като лъв, а не като крава”)
  Продължавай да се храниш редовно с бекон и яйца докъм 45-50 и виж какво се случва с фигурата и здравето ти.

 128. Вафлата, колата и дюнера се консумират, понеже са престижни в нисшите социални кръгове. Тези хора не се интересуват дали тези неща са вредни, те може и да го знаят, но ще се почувстват извън обществото, ако не купуват такива “лакомства”. Така също показват страхотно (сбъркано) самочувствие от сорта на “Здрав съм като бик, на мене тези неща не ми вредят” Бедните са също така страшно мързеливи, лениви и прости. За тях така е по-лесно, пък и така са свикнали, докато в някой момент не се разболеят и деградират. За тях здравословната храна стои на последно място, първи по приоритет са цигарите, алкохола, наркотиците и т.н. благини. Интелигентните и образовани хора се замислят и следят с какво се хранят, това не е свързано с икономическия стандарт. Човек, който гледа в бъдещето и знае , че годините минават неусетно, че всички ще остареем, няма как да не следи за здравето си и да не прави всичко възможно да го запази. Аз лично вече 2 месеца съм на пълно суровоядство и се чувствам страхотно. Искрено съжалявам всички хора, които готвят храната и я умъртвяват. Дано по-скоро всички да се осъзнаят и преминат към суровоядството като начин на мислене. Пожелавам на всички успех!

 129. суровото месо може да е опасно, особено от нашите магазини

 130. Суровоядците сме вегетарианци. Може да хапваме само миди и специални видове риба, която може да се нарязва на тънки ивици ида се маринова, суши например. Все още не съм изпитвала желание да опитам. От животинските продукти хапваме САМО сурови яйца, харесват ми много.

 131. да ти призная, опитах се да те поведа с тоя въпрос да кажеш че си веганка, за да ти се подигравам

  не че не мога да се подигравам на суровоядството, но яйца и риба си звучи почти разумно

 132. Мариана Евлогиева
  22/02/2015 - 01:19

  “Бедните са също така страшно мързеливи, лениви и прости.” О да, а освен това са и изключително нагли, защото често са по-здрави и по-дълголетни от разни талиб-Ани на поредната (за тях) мания по отношение на храненето! 😀 Хич не си падам по евангелизатори с двумесечен стаж, които си избиват комплексите, като размахват пръст на всички “мързеливи и прости”, които не мислят като тях. А също и по хора без никаква реална оценка за икономическото състояние на огромната част от поколението на родителите ни, които са работили по 40 години и сега получават пенсии колкото да умрат от това, което ядат, а не от глад! (Аз съм от род с доста столетници, които са консумирали от всичко с мярка – и екологично продукти, и вафли с газирани напитки. И не вярвам в крайностите, вярвам в баланса.)

Leave a Reply

Задължителните полета имат *