Бял шоколад


Белият шоколад съдържа (в теглово съотношение) минимум както следва: – 20% растителни мазнини, 14% мляко (вкл. млечни мазнини)  и 55% захар и/или други подсладители.

Great minds discuss ideas.
Който какъвто си го направи

Коментари

 1. Мммм….вкусно ми е…

 2. 20% растителни мазнини са много!

 3. а 55% захар да не е малко…

 4. Николай Цветков
  11/01/2011 - 21:23

  Мхм, растителни мазнини. Демек – палмово масло. Спирам го. А ми беше от любимите.

 5. би трябвало да е поне част какаово

 6. Даниел Панев
  11/01/2011 - 21:53

  Че какво му е на палмовото масло?

 7. Важното е, че е много вкусен. Така или иначе сигурно 90% от нещата, с които се храним са пълни с всякакви глупости 🙂

 8. Досега не съм умрял нито веднъж от ядене на бял шоколад.

 9. Светослав Бацоев
  12/01/2011 - 00:29

  И аз не съм умрял ама пуснах голям шкембак от тия шоколади. Пристрастен съм към сладкото.

 10. И? Ако ще да съдържа 100% захар, харесва ми.

 11. белият шоколад на който съм попадал е гаден, изобщо не прилича на шоколад вие каква марка бял ядете че ви харесва?

 12. А бялото вино? Домашното…

 13. мразя вино, особено пък домашно

 14. Георги
  12/01/2011 - 13:30

  Захар плюс растителни мазнини (особено ако са хидрогенирани) е равно на болест…

  В палмовото масло няма нищо лошо, дори напротив – превъзходно средство е за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, само дето в БГ е шеста фракция, често е частично хидрогенирано и примесено с други растителни масла. Истинското палмово масло е течно и червеникаво на цвят. Такова обаче не може да се сложи в шоколада…

 15. аз не питах дали обичаш или мразиш, а какво можеш да кажеш за неговото съдържание 😀

 16. домашния алкохол принципно е доста нискокачествен

 17. Emil A. Georgiev
  12/01/2011 - 16:17

  Много го обичам!

 18. Панев,палмовото масло е отрова.Внасят го от Китай.
  Употребявай зехтинец – ЕКСТРА ВЪРДЖИН и няма да сбъркаш !

 19. Какаово трябва да е маслото, иначе нямаше да се води шоколад 🙂

 20. абе принципно и за да се водят кренвирши, трябва да са със свинско месо, а не със “свински продукти”, ама често и второто нямат даже…

 21. Това дето го казваш за качеството на домашния алкохол, сериозно ли го мислиш или се бъзикаш нещо? Скъсах се от смях!

 22. изобщо не се бъзикам – домашните вина и ракии са най-често отвратителни, рядко додрапват до поносими. хората си ги харесват, ама да правиш вино в бидон … сещаш се какъв ше е резултата.

 23. Светослав Бацоев
  12/01/2011 - 19:01

  Явно все още има хора които не подозират, че домашната ракия е най-отровния алкохол – http://e-vestnik.bg/8502/d-r-v.....-domashna/

 24. страхотна статия!

  Студентка по медицина дойде при мен преди Коледа с една бутилка водка и ме помоли да я изследвам. Оплака ми се, че много харесала момче от съседната група, изгонила приятелката си от стаята в общежитието, обаче онзи пил от въпросната водка и се трупирал, цяла нощ повръщал и плановете й да изкара нощта с него се провалили. Оказа се, че на водката й няма нищо. Попитах я дали не са пили нещо друго, а тя каза: „Домашна ракия, но тя е много хубава – татко я прави”. Накарах я да донесе съвсем малко от нея и тя ми донесе. Няма да се спирам на ненормално високото съдържание на метанол, но в тази ракия, освен оцетна киселина, имаше огромно количество етилацетат и забележете – имаше и ацетон, тоест – изопропиловият алкохол беше тръгнал да се окислява до ацетон. Цяло чудо е, че онзи е останал жив.

 25. @Longanlon: За ракията и домашното и дестилиране по разните селски казани си прав. Да не споменавам колко много казанджии живеят в миналият век, че и по-миналият ползвайки вече зеленясали медни казани. Лошото на домашната ракия е, че я приготвят на “око”. Навъдиха се обаче няколко съвременни дестилерии – там ти и помагат да си свариш алкохола качествено. Вярно, както в реномиран завод за алкохол – няма как да стане. Но пък и бургаска мускатова е … само на име такава, всъщност е хранителен спирт, дестилирана вода, оцветител и ароматизатори.

  Виж, виното е друго нещо. Качествено вино от грозде може да се направи от всеки що-годе запознат с процеса на ферментация. Купажирането обаче е по-големият проблем. Тази година правих вино от грозде сорт Мерло, получи се, дори спрях оцветяването навреме и имам доста добро розе…

 26. “Но пък и бургаска мускатова е … само на име такава, всъщност е хранителен спирт, дестилирана вода, оцветител и ароматизатори.”

  А това означава, че 1. е точно каквото има в ракията и 2. е доказано неотровна. Което изобщо не може да се каже за домашнярките.

 27. no comment
  14/01/2011 - 02:38

  е само една марка бял шоколад ли има?

 28. линка е към щатската администрация по храните, която регулира съдържанието и търговските марки на храната. ако съставът не е гореописания, нещото няма право да се нарича бял шоколад.

 29. no comment
  14/01/2011 - 12:27

  не смяташе ли филми като Food Matter и Food Inc за идиотски левичарски пропаганди? Хората, които постановяват тия стандарти биха взели париците на индустриалните гиганти, щото държавна служба празен стомах не храни (абе в САЩ си храни, ама требе да има и парици за гъзариика)

 30. всъщност наистина ги смятам за идиотски левичарски пропаганди – макар да повдигат съществени и важни въпроси, отговорите и примерите които дават са… е, идиотски, левичарски и пропагандни. само виж обложката човече – http://www.newraleigh.com/imag.....oodinc.jpg абсурдна, създадена да всява паника

 31. no comment
  14/01/2011 - 13:06

  зад океана са такива хората-обичат излишно да драматизират-но че храната , която се продава по маркетите им не е вкусна, мога да потвърдя от личен опит. Макар, че телешкото е страхотно плодовете и зеленчуците им са бледи сенки на нашите

 32. e зависи какво купуваш – евтините са пластмасови, точно както нашите зимни домати.

 33. Как само сте минали от белия шоколад за алкохол да говорите. 🙂

  “абсурдна, създадена да всява паника”

  Всякаква пропаганда, без значение левичарска или десничарска, има този елемент. Барак Обама ако беше толкова ляв, колкото Ленин и Сталин (пропагандните картинки с главата на Обама на мястото на тези на Ленин и Сталин) досега да имаше преследвания на негови опоненти.

  no comment, Петър е прав – зависи какво купуваш. Аз имах същото мнение дълго време, но с малко повече наблюдения установих, че интуицията и впечатленията ми не бяха верни. В САЩ има както маруля в пликчета, така и маруля, която просто я грабваш от щанда. Можеш да напазаруваш както за 40 долара, така и за 140 долара според зависи качеството на продукта, който си избрал да сложиш в количката. Има хляб за 1 долар, има хляб за 5 долара. С други думи разнообразие както на цени, така и на вкус и качество бол в САЩ. Виж в България – при това беззаконие за храните (кофички кисело мляко, на които никъде не пише какво е съдържанието, а само на опаковката горе пише каква е маслеността и за производителя това е достатъчно) – е пълно с всякакви боклуци, а дори в случаите на изписано съдържание нямаш никаква гаранция, че информацията е вярна. Тъжно, но факт.

 34. no comment
  15/01/2011 - 16:17

  Д.Н. не във всеки щатски маркет имаш т.нар. еко-храни и техните разновидности, но да-който търси намира. И все пак държавната регулация и задължителните стандарти за типовете храна там твърде често миришат на корпоративни интереси, което пък затлачва свободната конкуренция (ако искаш вземи примерът за белия шоколад)

 35. Читателка
  15/01/2011 - 22:19

  Обикновеният шоколад не може да се сравни с нищо! Понеже в белия липсва какаова маса, а има само какаово масло, вкусът му не е така изискан и не гали небцето по същия начин.
  Обичам черен шоколад с всевъзможни добавки от ядки и сушени плодове. И за да имаме достатъчно ендорфин (т.е. хормон на щастието) – хапвайте си шоколад, бил той бял или черен 🙂

 36. Хм, аз пък педантично чета опаковките на храните и какво съдържат. Моето дилетантско изследване сочи, че само един-два шоколада не съдържат растителни мазнини, като дори и на доста от тях си пише, че е “хидрогенирана растителна мазнина”, вероятно маргарин.
  Само на два шоколада от масовите няма такава мазнина, а краве масло. И двата не са произведени в България. Масовите марки като Милка/Нестле и Своге са с растителни мазнини. Смешното е, че тези с кравето масло не струват по-скъпо от Милката например.
  Изводът, който направих преди време е, че нищо няма да загубите ако НЕ ядете шоколад. Ако държите на “ценните” съставки в какаото, то си купете пакетче какао и го яжте/пийте както ви харесва. Можете да живеете щастливо и без шоколад.

 37. всъщност би трябвало да съдържа какаово масло, но…

 38. Крум Исайлов
  20/02/2011 - 03:11

  Има един къдрав Американо с болнав вид. Казва се Дейвид Улф.
  Открил че вегетарианките стават такива, защото са глупави и колонизирал плантации с какаови дървета. После пуснал малко книги и филмчета за полезността на какаовите зърна и за да се различава неговия продукт от останалите го нарекал БИО и СУРОВ. Така от 3 долара за килограм какао, започнал да продава на тъпите вегетарианки суровото какао на 30 долара килото. Той бил щастлив, че само бере и продава ( не суши, не пече). те били щастливи, че си въобразявали колко полезен е тоя боклук с олово над нормата и афлатоксин ( сурово+ найлон + месеци на рафта )

Leave a Reply

Задължителните полета имат *