Жените и техните обувки


Емблематична по принцип е сцената от “Сексът и градът”, в която главната героиня осъзнава, че притежава 100 чифта обувки по 400 долара всеки – а емблематична за мен лично е всяка сцена от същия филм (който гледам с изследователската страст на водач на експедиция из непознати и опасни земи, населени със странни създания), в която жените отказват да вървят 1-2 пресечки, за да “не си съсипят обувките”. Което поражда в мен някои размишления…

Не бързайте да ме забиете с коментар, че Сексът и градът няма нищо общо с реалността – напротив, има много повече общо, отколкото много хора, които не го харесват осъзнават (и казвам това като един от тия хора). Конкретно за обувките, на мен лично много отдавна ми е била непонятна алогичната любов, която голяма част от жените питаят към различните видове обувки – и съм забелязал и отбелязал това много преди появата на въпросния сериал. Все пак, колкото и дълго време да прекарвам в четене на коментарите в блога си, понякога, все пак, и аз излизам сред хора, някои от тях дори жени, имам приятелки, познати, роднини всякакви.

Факт – повечето жени обичат обувки. Независимо дали феминистките ще ме набодат на кол за тия думи, независимо колко е тъпо да обобщавам по такъв начин… голямата част от жените прекарват несъразмерно много време в мисли, съзерцание, желание, избиране, купуване и носене на най-различни видове обувки – при това не обувки предназначени за ходене, а обувки предназначени за показване (и дами, не се правете, че не знаете какво имам пред вид). Обувки всякакви – с висок ток, с лентички, без лентички, лъщящи, дизайнерски, ботушки с цепка, без цепка, с кожена лента отстрани, леопардови или напротив – изискани (за някои жени тия двете неща са едно и също де), с панделки, с мъниста, със златиста джувка или сребърна верижка (да и такива има)…

Защо?

Всъщност, като (ако мога да цитирам великия Пратчет) така да се каже представител на мъжкото вероизповедание, мога да кажа с абсолютна убеденост да заявя, че на който и да е мъж определено му е през оная работа какви точно обувки носи една жена. Като изключим най-общото им разделение на обувки и ботуши, на елегантни или всекидневни, всякакви други разлики най-успешно убягват от вниманието ни. Мъжете не забелязват какви обувки носят жените – и не им пука. Жените, като безспорно по-умната част от човечеството, няма как да не знаят това. Значи любовта им към обувките не е пъклен план за съблазняване на мъжете (както аз, в неведението си, се съмнявах).

Самите обувки, според признания на общо взето всичките ми приятелки, в огромната си част са неудобни и ли нетрайни, а дизайнерските почти не стават за ходене защото са и двете.  На жените, по мои наблюдения, всъщност не им е приятно да носят – глезените ги болят, образуват им се мехури на пръстите и петите, самите обувки често се късат/разлепят в най-неподходящия момент. Практическата полза от тях се свежда като че ли само до приноса на високия ток за общата елегантност.

Единствената радост за една жена, ходеща на пръсти в неудобни обувки по последна мода, надявайки се да не се скъсат насред гордата й крачка, очевидно са… завистливите погледи на другите жени. Така де, когато елиминираме всякакви други обяснения, останалото, колкото и да е невероятно, се налага да приемем за вярното. Как това обяснение, конкретно, се вписва в теориите за обективизация на жените от обществото, изравняването на стойността като личност на жената с нейния външен вид,  приемането на общественото мнение като самооценка и по този начин самоподдържане на тия тенденции, оставям на по-запознати от мен с тия въпроси да преценят…

От днес приемам, че ме подслушват
Произходът на религиите

Коментари

 1. Светла (една от всичките)
  14/12/2010 - 07:58

  Ами аз, макар и много да си обичам обувките, да им отделям сериозно внимание и да полагам за тях големи грижи, сигурно не съм точно като повечето жени, съдейки по това, което си написал. Защото аз обичам само тези обувки, които ми помагат да ходя и не ми причиняват изброените по-горе неблагоприятни въздействия. И всичките ми 11 чифта обувки (заедно с лабораторните) са точно такива. А от всичко на света най-много мразя нови елегантни обувки – тъкмо ги научиш да ходят, и те вземат, че се съдерат. За последните 50 г. съм имала само един чифт такива – към сватбения ми тоалет. И нямам намерение да повтарям тази грешка.
  Така че, бидейки във всяко едно отношение на 100 или дори на 105 % жена, но без да се изявявам една феминистка, блюстителка на политическата коректност в езика, боркиня срещу сексизма или друга някаква фанатичка, ще си позволя да отбележа, че тези жени, които само заради едната си визия са готови да подложат на истинска инквизиция (и на трайно осакатяване в бъдеще) краката и гръбначния си стълб, за мен са си доста глупави, да не кажа някоя по-обидна дума.

 2. Май ще стане един от любимите ми постове този.

 3. Ловецът на врабчета
  14/12/2010 - 09:20

  Май тук е момента да поставя ей това линкче
  http://www.youtube.com/watch?v=S1ZZreXEqSY
  Принципно казва същото, като автора на поста, но много по-кратко.

 4. Павлина
  14/12/2010 - 09:29

  За себе си мога да кажа, че обичам достатъчно тялото си, за да го подлагам на инквизиция. Когато си избирам обувки, двата основни критерия са да ми харесват и да са ми удобни. После, ако може, да са със средно висок ток. Предполагам, че жените (или поне част от тях), които носят ежедневно неудобни, но грабващи окото обувки, го правят заради собственото си самочувствие.

 5. Светослав Бацоев
  14/12/2010 - 10:11

  Само един коментар по темата – мразим жени с токчета. Първо че ми изглеждат тъпо, второ че тракането на токчетата ме дразни, и трето – според мен това е тъп начин да привлечеш мъжкото внимание. А, и четвърто , аз не харесвам високи жени, по нисичките са ми по симпатични.

 6. Готин пост.
  Подозирам, че сега всички жени тук ще напишат, че това е вярно, но точно те не са от този тип 😉

 7. Глей ся. Мъжете може да не забелязват осъзнато КАКВИ обувки носят жените, но се предполага, че:
  – несъзнателно обувката се отразява на общото впечатление за външния вид на жената;
  – при носене на високи токчета походката става… не знам точно каква, но сигурно по-съблазнителна.
  Само се предполага обаче. 😉 Аз затова на недоказани твърдения не разчитам и ходя по маратонки.

 8. Светла (една от всичките)
  14/12/2010 - 10:26

  ZiZi, точно така ще стане. Понеже тези празноглави женски, които се катерат по лъскави кокили, като правило не четат блогове. По-точно, като правило не четат изобщо. Не, че всички удобно и практично обути жени, са велики мислителки, но вероятността тук да попадне някое натокано маце с зашеметителни токчета е доста по-малка.

 9. Странно, аз на коя планета ли живея, чудя се
  Не познавам нито една от моите приятелки, бивши и пр, която да има мания по обувките, и ако изключа споменаването на такива реплики из филмите, изобщо не бих заподозрял за съществуването на такава мания.
  Жените около мен (приятелки, познати, колежки и тн) си падат по колекционирането на всевъзможни дрешки закупувани от къде ли не, това се обсъжда поне по 20 мин на всяко кафе, обяд, закуска или вечеря… Коя къде ходила и какво изровила
  И за дрешщите не само съм чувал да се обсъжда, ами направо съм бил подлаган на мъчително разхождане (все едно съм кученцe) със задължителното висене по 20 минути във всеки магазин.

 10. Георги Генков
  14/12/2010 - 10:33

  Безспорно е вярно, само който не е виждал как ято птички, обсъждат леопардовите ботушки на момичето на съседната маса /то беше с мен/ не може да разбере невероятната социализираща роля на обувките и най-вече на ботушките с висок ток, които не са са ходене, но път оставят интересни следи на тавана на колата.

 11. Ами …. “THE SHOES !!!”

  http://www.youtube.com/watch?v=c9Ac4FXjsmQ

  А колко сърдене съм отнасял като не видя “новите обувки”, които в повечето случаи не мога да различа от старите ….

 12. коментар от Свежо: Признавам си- обичам обувки, кожени, цветни, черни, високи, ниски. За обувки ще дам повече отколкото за всяка друга дреха и аксесоар. Постоянно гледам витринитре на магазините. Всяка година купувам поне по 5 чифта, от спортни до сандали, пада се, значи, поне по един чифт на сезон. И никога не ми стигат. После, обичам и чанти, но това е друга тема. Казват, че смисълът на високите токчета е да прави крака по дълъг, а мъжете, казват, харесвали дълги крака. Признавам и твоята теза. Размножаването е

 13. коментар от Свежо: основна причина за доста наши действия. И не само е важно да привлечем вниманието на мъжете, но и да покажем на останалите ˝женски˝, че сме нещо повече. Или поне че не сме маловажни. В природата не само мъжките се бият за женската. Женските водят една друга, скрита война на надмощие.

 14. Планков не живееш на нашата планета явно 🙂

  Catch, как можах да забравя за Дъ Шууз :Р

 15. градинко
  14/12/2010 - 10:49

  Като човек, който трябваше да си скове специална етажерка за своите двайсет и няколко чифта обувки, само ще кажа – ако автомобилите не бяха толкова скъпи, този пост щяхме да го четем за мъжете и техните коли:)

 16. Градинко, за колите който чел – чел:
  http://kaka-cuuka.com/10

 17. Пламен Балинов
  14/12/2010 - 10:52

  Има много добра серия от IT Crowd на темата – сезон 1, 2ри епизод 🙂

 18. “..жените отказват да вървят 1-2 пресечки, за да “не си съсипят обувките”
  На това навремет му викаха буржоазно разложение. Иначе сериозно – ако имаш лимузина, би ли тръгнал с нея през нивата? Обивките които описваш са салонен аксесоар.

  “на който и да е мъж определено му е през оная работа какви точно обувки носи една жена” – Това безспорно е така, но ще се учудиш колко много неща правят жените, без пряката им цел да е да се харесат на мъжете. Май четеш повече Cosmo отколкото трябва :). Тук съм съгласен с Георги Генков. За пример – преди известно време наблюдавах как един пич с много любов и старание поставяше светещи пръскалки на Голфа си. Сега едва ли е очаквал девойките да се разтопят /подмокрят при вида на пръскалките му, но… разбираш за какво говоря 🙂

 19. Benedetto, и аз съм си мислел за възможността, да го правят за собствено удоволствие – но тая възможност не ми се струва много възможна в случаите, когато обувките причиняват неудобство, дори болки и мехури.

  Много неща можеш да кажеш за светещите пръскалки на голфа, ама не и че от тях боли… Освен ако не си в Перник дето да те набият заради тях 😉

 20. Longanlon – “…очевидно са… завистливите погледи на другите жени…”
  Георги Генков – “…как ято птички, обсъждат леопардовите ботушки на момичето на съседната маса…”

  Абсолютно сте прави. Не съм от мъжете, които се обръщат след някаква яка “кака”, като са се разминали с нея. Но съм виждал как го правят девойки. Пък и по няколко пъти, докато не я изгубят от погледа си. Едно е да коментираш някого на съседната маса (не се знае причината), друго е да си счупиш врата след като те е отминала себеподобна – изглежда доста глупаво/елементарно. До сега не съм виждал мъж да се обръща след друг (освен ако не те е подминало някое Алкапоне и се кефиш на походката му :-)).

 21. Както бе казал един умен човек:
  “Women all over the world dress alike – to annoy other women” 🙂

 22. “Catch, как можах да забравя за Дъ Шууз :Р”

  Явно не можеш да вникнеш в същността на поста 😛 (което е малко странно, имайки предвид, че ти си авторът)

  Иначе, за мен обяснението е просто:

  a = удоволствие ( привлича внимание, става обект на разговори, завист …. )
  b = дискомфорт ( баси неудобните, нетрайни, непрактични НЕЩА …. )

  ако:
  a-b > 0 – купуваме си ги
  а-b = 0 – купуваме си ги
  а-b < 0 – амиииии ….. уффффф …… купуваме си ги и стоят в гардероба

 23. ахахахаха

  Явно не можеш да вникнеш в същността на поста 😛 (което е малко странно, имайки предвид, че ти си авторът)

  утепА ме с лаф 🙂

 24. Мануела
  14/12/2010 - 11:46

  Манията по обувките за мен не се различава от всякаква друга вещомания. И аз съм притежател на повече от разумния брой ботуши, пантофки и кецове, но не ги гледам в овче обожание всеки път като отместя поглед към шкафа.
  Много ми харесва обобщението, че жените се гласят за пред околните жени. А често тук се намесва и моментът с това колко струват обувките и каква марка са. Сериалите (не само “Сексът и градът”) създадоха обсебеност от маркови етикетчета. Няма лошо, стига манията да е в рамките на разумното.

 25. коментар от Свежо: е само не ми казвай , че не забелязвате жена с красиви обувки , да бе да 😀 😀 😀

 26. Магдалена
  14/12/2010 - 11:59

  Аз също не съм маниячка на тема тънки и неудобни токчета, въпреки, че ходя само на високи обувки. Не съм съгласна, че на мъжете не им пука с какви обувки са жените. Преди година си купих( и аз нз какво ме прихвана) едни гнусни леопардови обувки със заострена муцуна и тънък ток. Кичозни до безобразие( все още не съм ги обула, може би защото ме е срам да тръгна с тях по улиците). Когато ги показах на различни мои приятели, от мъжки пол, всички единодушно заключиха, че това са най- хубавите обувки, които някога съм купувала!!! И искам да оточня, че не става въпрос за мъже, които се кичат с ланци и се помпат във фитнеса денонощно, даже напротив. Това съм го забелязала не само с обувките, а и с дрехите.

 27. 🙂 налага се да ти споделя, че когато един мъж иска да спи с една жена, той е способен да й наговори каквито глупости смята, че й е приятно да чуе – включително че вкусът и за обувки е безупречен и той много ги харесва.

  просто го имай пред вид 🙂

 28. коментар от Свежо: пак си помисли

 29. коментар от Свежо: толкова подробно си описал обувките, не ми прилича на човек, безразличен към тях 😉

 30. Мануела
  14/12/2010 - 12:12

  Лонг, навъдила се е много осбена порода мъже, които разбират или се правят, че разбират от женска мода и компетентно критикуват обувките и облеклото ти. И са хетеросексуални, което е най-странното…

 31. As I said…

  🙂

 32. Освен това има фактор мода – т.е. купила съм си обувки, които са произведени за текущия сезон.

  В момента имам колежки с ботуши до средата на бедрото – освен тропота по пода като препускане на коне очаквам на паркинга да направят вързалка за тях, ако вече няма.

  Какво му е удобното да стоиш в топъл офис цял ден с такива обувки ? Колегите са те виждали във всякакви дрехи и ситуации.

  Мазохизъм с неизвестна мотивация, защото на мене като мъж също не ми е пукало с какви обувки е жената, стига да хармонично избрани с повода и тоалета.

 33. GattaNegra
  14/12/2010 - 12:29

  Хахах, този ти пост ми напълни душата.
  И въпреки това имам възражения.
  Според законите на джунглата жените се гласят заради другите женски – да са по-от тях, заради мъжките -да бъдат забелязани И най-вече за самочувствие.

  Мъжете (не всички) имат фетиш към крака и обувки. Още в Пепеляшка го има мотива. На малките момиченца подсъзнателно се внушава, че с малко краче и прекрасна обувка принцът е техен. На момченцата – че специялната жена ще има специални крака.
  А филма “Бумеранг” гледали ли сте?
  А за краката на китайките замисляте ли се? Това са хиляда години, в които жените нарочно са си обезобразявали стъпалата заради мъжете.
  АЗ лично познавам доста мъже, и то IT мъже (от ония, дето можеш да ги зашеметиш само с манджа и новия епизод на Big Bang), които при вида на определени видове обувки заприличват на разгонени бикове.
  Накратко изобщо не е вярно, че на всички мъже им е все тая какви обувки виждат. Дори напротив (айде бе, порно не сте ли гледали?!) Просто на НЯКОИ им е твърде все едно. Няма лошо. Те имат други . . гъдели.

  Лошото е, когато кифлата понеже не може да накара някой да и обърне внимание по друг начин насочва нещата към краката и обувките си. “Ама ходете по-бавно, не са ми удобни обувките!” Нищо, че е била предупредена къде отива и какво да обуе три дни по-рано, тя е обула най-високия ток и мрънка. Ходенето на разходка в парка става истински ад, когато 5 човека не правят каквото искат и не минават откъдето им се иска заради една женска, която нарочно сякаш се е качила на егати ужасите с идеята всички да се занимават с нея.

  Изпадала съм на мястото на кифлата в такива ситуации, срещнала приятели случайно или спонтанно приела идеята да ходя на места, на които с текущите ми обувки не може да се ходи, но или ги жертвам, или не тръгвам или най-невъзмутимо ходя боса.

  Не е задължително купуването на обувки да е свързано с мъж. Лично аз си купувам обувки понеже са ми харесали. И имам и такива, с които не мога изобщо да вървя – ще ги съсипя. Стават само за излежаване по диванчета и висене по кафета. Но това не ми пречи да си шляпам с тях и да гледам как се съсипват от ходене. Защото целта на обувките е предимно да се носят, нали така?

  Което си е право – право си е – днешните молски моди наистина са безумни и това с етикетчетата – също.

 34. Весела
  14/12/2010 - 12:37

  Ако намериш някой/някоя да ти отговори смислено на въпроса с обувките, помоли го/я да ти отговори и на следните въпроси:
  Защо жените си боядисват косите (нямам предвид побелелите), след като почти всички мъже твърдят, че не им пука и че харесват повече небоядисани коси?
  Защо жените се гримират (пак по същите причини)?
  Защо си слагат силиконови цици и устни, след като ВСИЧКИ мъже твърдят, че не харесват такива?
  Защо възрастни жени се обличат и гримират като млади момичета, макар че в 100% от случаите изглеждат само смешни?
  Май не сме по-умният пол, а :)))

 35. Голяма доза истина в написаното има и за голяма част от строго официалните мъжки обувки.
  Може да са страшно елегантни и да изглеждат добре, но са невероятно неудобни. Но често етикета изисква да се носят точно такива…

 36. Весела, налага се да ти кажа, че голямата част от нещата, дето ги заявяваш като факт, за да зададеш въпросите си, изобщо не са верни.

  Това за боядисването и гримирането наистина често излиза извън контрол, особено при по-младите дето сега търсят своя стил, ама при подходящо изпълнение си имат съвсем видима и ясна разкрасяваща роля, която мъжете, като цяло, признават без бой.

  Със силикона е малко по-сложна работата с признаването от страна на по-интелектуалната мъжка част, както личи от тука http://kaka-cuuka.com/1542 , но привличащия му фактор също е повече от ясен.

 37. Аз пък съм луд фен на кецовете, ако нямам под ръка поне 2 чифта чисто нови кецове, не се чувствам ОК!
  Всеки си има свойте мании! Нали!

 38. коментар от Свежо: 😀 (thumb up) (thumb up)

 39. Христо Станков
  14/12/2010 - 13:39

  Според мен не само обувките, а и всички видими атрибути на жените са предназначени основно да направят впечатление на други жени, а не мъже! И определено върши работа. Много по-често забелязвам особено подробното оглеждане на “интересна” жена не от мъже, а от жени!

 40. Като прочетох статията ,първото ,което направх беше да си преброя обувкте,56 чфта,много от кото не обувани!
  Определено не е заради првличане на мъже,така си лекувам стреса……купувам обувки предмно сандали
  Познавам мъж любител също на обувки ,ако знаете с каква любов си ги лъска,това си е вид фетишизъм!

 41. Б.Величков
  14/12/2010 - 14:07

  6 кръгли часа след публикуването на това ти все още не си публично изяден? WTF??? Накъде отива тоя свят? 🙂

 42. хех подозирам че някои просто са свили презрително устни, отвратили са се от моята посредственост и са се зарекли никога да не влизат повече в тоя блог 😉

 43. Аз да питам Весела: какво е обличане и гримиране “като млади момичета” – в края на краищата облеклото и гримът не са природна даденост – и защо това да е нещо, на което имат право само младите момичета?

 44. Хм, добре че е жената да ми пили, че иначе ще ходя с маратонки 95-ти набор и ще ми стърчат пръстите от дупките… 🙂 Иначе поста е писан за НЕЯ!

 45. хахаха тя да види как я редиш тука … 😛

 46. chrisbrown2
  14/12/2010 - 13:40

  коментар от Свежо: (thumb up) (coffee)

 47. Стойчо
  14/12/2010 - 14:43

  Мили дами, за толкова години не разбрахте ли какво мъжете гледат у жените? 😀

  Ако някой мъж ви каже, че имате вкус за обувки или чанта – как мислите, това ли е гледал, когато ви е гледал? 😉

  Обувките и чантата, а и голяма част от небазовата козметика, както и всички прически над „просто приличната“ играят същата роля, каквато и рогата при мъжките елени: да разгонват конкуренцията. Да не би еленът да си използва рогата при ухажването на кошутите? Не, използвал ги е малко преди това – срещу другите мъжки 🙂

 48. Обувките и чантата, а и голяма част от небазовата козметика, както и всички прически над „просто приличната“ играят същата роля, каквато и рогата при мъжките елени: да разгонват конкуренцията.

  Труър уърдс уър невър споукън…

 49. Стойчо – 😀 😀 И да не е вярно, е добре казано.

 50. “Лонг, навъдила се е много осбена порода мъже, които разбират или се правят, че разбират от женска мода и компетентно критикуват обувките и облеклото ти. И са хетеросексуални, което е най-странното…”

  Ние, мъжете, понякога сме по-успешни в лъжите отколкото можем да си представим. Този коментар е класически пример. 🙂

  По темата – аз лично се заглеждам по обувките на жените, но за има-няма 5 секунди и оттам нататък те са последното нещо, което ме интересува у нея. А ако с един комплимент за обувките ѝ я вкарвам в леглото, не бих се поколебал да ѝ кажа какъв невероятен вкус има към обувки. 🙂 Пък тя нека си мисли, че казвам истината. На мен даже не ме интересува дали аз самият излъгах или бях откровен. Целта оправдава средствата. 🙂

 51. Е тоя стремеж да изчукаш всичко наоколо (на каква да е цена) никога няма да го разбера.

 52. Lavinia Lavish
  14/12/2010 - 15:44

  x, ако не беше тоя стремеж, нямаше да съществуваме като вид днес 🙂

 53. no comment
  14/12/2010 - 16:05

  Lavinia Lavish стремежът да чукаш ни е запазил , да, но да чукаш всичко и на всяка цена е израз на комплекс характерен за индивиди, които трудно могат да се похвалят с наличие на сиво вещество
  В една жена първо гледам излъчването (лицето), после фигурата (цици, ханш, рамене) и накрая облеклото (ако не е кичаво и не носи обувки с токчета-значи ми харесва).
  А много ми се ще някой да ме запзнае и с тези хетеро-пичове, дето разбират от женско облекло

 54. МАНИФЕСТ НА МЪЖЕТЕ

  В резултат на постоянните обвинения, на които сме обект от години и затова, че сме принудени да понасяме стоически с отшелническо примирение подвизите на женурята, НИЕ, които за щастие си нямаме “интернационален празник на мъжа-труженик”, за да сме задължени да си го заслужаваме в останалите 364/365 дни от годината, ЗАЯВЯВАМЕ чрез СЛЕДНИЯ МАНИФЕСТ принципите на еманципацията си.

  Това е, веднъж завинаги, текста му:

  МАНИФЕСТ НА МЪЖЕТЕ

  ЖЕНО,

  1. Ако си мислиш, че си дебела, твърде е вероятно да си права. Не ме питай мене. Ще отказвам да ти отговарям (без присъствието на адвоката си )!
  2. Ако искаш нещо от мене, само ми го кажи. Хайде да се разберем веднъж-завинаги: НИЕ, МЪЖЕТЕ, СМЕ ПРОСТИ.
  Деликатните намеци нищо не ни говорят. Директните намеци също не ни. Даже и очевидните натвърдвания – и те не ни говорят нищо.
  Говори направо и толкоз.
  3. Ако питаш нещо не за да чуеш отговор, не се чуди, че не ти харесва получения! НИЕ СМЕ ПРОСТИ.
  4. Когато те моля да ми подадеш хляба, това е, което искам да кажа, нищо повече. Нито искам да те обвиня, че не си го сложила на масата, нито имам задни мисли, които да си мислиш, че би следвало да знаеш. Ама, НИЕ НАИСТИНА СМЕ ПРОСТИ, разбери го!
  5. Та, НИЕ СМЕ ПРОСТИ. Хич не ти трябва да ме питаш за какво си мисля, знай си, че в 96,5 % от случаите, ще е за СЕКС. И НЕ, не защото сме мръсници, а просто, защото това е, което най-много ни харесва, понеже за нещастие НИЕ СМЕ СИ ПРОСТИ.
  6. Понякога не си мисля за теб. Ей, голяма работа, не можеш ли да свикнеш с този факт, моля те?! Не е нужно да ме питаш за какво друго си мисля, освен ако не ти се говори с мене за политика, икономика, футбол и пр.
  7. Неделя = Свинско печено и пържени картофки = Приятели = Диванче и Телевизия.
  Неизбежно е, просто, също като пълнолунието или приливите!
  8. Запомни, че да се ходи по магазините не е развлечение и НЯМА, никога няма да успееш да ме убедиш, че е!
  9. Като тръгнем занякъде, каквото и да си облечеш, все е добре. НАИСТИНА.
  10. Имаш си предостатъчно дрехи. Имаш прекалено много обувки. Цивренето е само оръжие, с което се опитваш да постигнеш своето.
  11. Повечето мъже имаме само 3 чифта обувки. Защо си мислиш, че съм този, който ще знае кой от всичките ти над 30 чифта най- ти отива във всеки момент?!
  12. Прости отговори с ДА и НЕ са напълно достатъчни за кой да е въпрос.
  13. Идвай при мене да ме занимаваш с проблемите си, само ако те интересува помощта ми при разрешаването им – за това ставам. Не очаквай от мене да ти съчувствам, сякаш съм някоя от приятелките ти.
  14. Мигрена, която продължава 17 месеца си е проблем. Отиди да се прегледаш!
  15. Ако нещо, което съм казал може да се тълкува двуяко и едната от интерпретациите те наскърбява и ядосва, просто бъди сигурна, че съм искал да кажа другото!
  16. Всички мъже, без изключение, виждаме само 16 цвята.
  Пъпешът е плод, не цвят. Какво, по дяволите, значи “пенбяно”?! И, ебати, как се пише изобщо?!
  17. Бирата ни ентусиазира както Вас чантите!
  18. Като те питам “нещо лошо ли е станало?” и ми отговориш “НИЩО”, ще ти повярвам и ще се държа сякаш наистина “нищо лошо не е станало”.
  19. Не ме питай “обичаш ли ме?” Знай си, че ако не те обичах, нямаше да съм с тебе!
  20. ОСНОВЕН ПРИНЦИП: Когато имаш съмнения относно мъжете, мисли за най-простото!

  НИЕ ПРОСТО СМЕ СИ ПРОСТИ!

  Моля Ви да разпространите този МАНИФЕСТ на възможно най-голям брой жени, дано най-накрая ни разберат!

  Раздайте го и на мъжете, за да знаят, че не са сами в борбата!

 55. Извинения за дългия пост.Но не се сдържах.Отговаря на някои,и поставя други въпроси.

 56. Хубав пост, но признавам, че четейки на един дъх, не очаквах да завърши така 🙂
  Обожавам си всичките обувки, които събирам в един гардероб. Наистина отделям доста време за купуването им и самите тях. Признавам обаче, че за мен е важно наистина да са удобни, да ми доставят удоволствие да ги нося и да се чувствам добре в тях. Противно на всичко, не ми пука, коя/й какво мисли за моите обувки.
  Проблема на тази страст е, че купуването на едни обувки предизвиква, купуването на чанта и колан /ако нямаш нещо, което да се комбинира/.
  И аз не харесвам токчета, по простата причина, че съм висока, но за съжаление понякога просто се налага.
  Моите наблюдения в/у това дали мъжете харесват и забелязват обувките, които носи една жена малко противоречат на това, че “не ви пука” .
  По-важно за мен е една жена, каквото и да прави със/за себе си, да си е за нейно удоволствие. 🙂

  п.с. Обичам трудно събуващи се ботуши, мъжете умеят доста добре да ги свалят 😉

 57. “АЗ лично познавам доста мъже, и то IT мъже (от ония, дето можеш да ги зашеметиш само с манджа и новия епизод на Big Bang), които при вида на определени видове обувки заприличват на разгонени бикове”
  Хахаха, ти описа моя мъж! Но той не само на обувки, ами и на бельо налита, да ми е жив и здрав!
  А по темата: аз по принцип съм НЕматериално момиче, т’ва пари, бижута, за нищо ги нямам, боклучки просто, и банкова сметка нямам, нито карта, обиждам на “мол”. Дрехите са за обличане (пазят от студ, силно слънце и все пак да не развалиш на хората апетита с вида си), обувките са за ходене, предметите от всякакъв сорт по-често ги губя и чупя, иначе са за разни употреби…
  Ноо и аз си имам периоди, в които “изкифлявам” тотално и просто ИСКАМ почти всеки артикул от всяка витрина, покрай която мина. (Не си купувам всичко, естествено, даже в тези моменти нарочно се самоограничавам). Психологически си го обяснявам с механизъм на свръхкомпенсация. То колко да е “свръх”, по един-два парцала на сезон си купувам от необходимост, но за мен по-интересен е моментът на _искането_.
  За обувките конкретно: те са пиедесталът, отнет на жената не при еманципацията, ами в момента, в който стане ясно че няма не само Дядо Коледа, не само Prince Charming, ами и симпатичен Шрек често може да няма. Момичето трябва да си скършва кръста от работа, за да свърже двата края (поради сексизма в бизнеса и неравенството в заплащането), същевременно да изглежда “направена”, като жена от рекламите, щото кой ще те вземе на работа без грим или недай Боже с побелели коси или подут корем – следователно несправедливо голяма част от доходите отиват именно за “поддръжка”. Оттам нататък човек има нужда от любов и общуване, а кой мъж ще те погледне без… (попълни с рекламиран продукт по избор) Мъжете и те се научиха да не поглеждат в такива случаи, ако ще ида умиргат и те за любов и уважение.
  Та представете си я нашата героиня, възпитавана да “се държи прилично” и “да бъде добричка”, или пък “да върже някой богаташ” (поведението е горе-долу същото, с някои екстри); трябва обаче първо да стане “някой” в мъжкия свят, но все пак да не забравя и за миг, че е принцеса… Ами че обувките са си класическо “вълшебно средство” в наратива – привлича вниманието с “Ах, колко съм крехка, едвам ходя, носи ме”; ако обаче няма кой да носи – острото токче е агресивен символ на желанието да мачка.
  От само себе си идва и символиката на по-високия ръст, няма какво да обясняваме тук.
  Таааа, в един чифт пантофки да се съчетаят архетипната девица и архетипната вещица-мъжемелачка – дайте ги насам! Дори да струват месечната заплата на героинята – те са инвестиция в една по-висока позиция.

 58. no comment
  14/12/2010 - 19:24

  vihrena мъжки погледнато, повечето обувки с точкета си приличат прекалено много, и се почти еднакви. Почти на никой мъж не му пукао собено дали са кожени, лачени или каквито ще да бъдат. Повече впечатление правят панталоните/полата/клинчето/дънките, блузката с деколте, къс ръкав, ако щеш обеци, грим…за да си мъж и да ти направят впечатление точно обувките ами…не познавам такива мъже, бе да мус е невиди

 59. Уау, Лонги не разбира причината жените да обичат, носят, вманиачават в обувки.
  Дали защото никога не е бил таргетиран, възпитан, отгледан като жена, съответно цялата тази част от обществото, която включва в себе си “отношение към жените” му е малко встрани, защото нито се идентифицира, нито е жена?
  Възможно.

  Да обясня.
  Да намериш дрехи е трудно.
  Като спортна натура ти го казвам директно, адски трудно е да намериш дрехи, с които да не си клонинг, да не са боклук, защото се приема за нормално да си подменяш гардероба постоянно или пък да имаш малко по-различна фигура и представа за нея, мисията е невъзможна.
  Накратко, няма значение каква ти е фигурата, едни обувки никога няма да бъдат отхвърлени с думите “много е дебела/ниска/висока/кльощава/цицеста да носи това”.

  Това е една от причините.
  Другата разбира се, е идеализацията.
  Като от ранна детска възраст гледаш, виждаш, чуваш как жените обичат, обожават, искат, искат, иска обувки, не е чудно, че се самоизпълнява това пророчество. Така де, все идва един хубав ден, в който си казваш “окей, тези обувки наистина са красиви”, след като в продължение на години са ти прожектирали идеята, че върха на секса са токове като игла от 15 сантиметра. И ти щеш не щеш вярваш. Защото нямаш алтернативи. Секси жена = токове. И секси уверена, самостоятелна, героиня, невъзможни действия, ритане на задници и екшън героини от всякакъв калибър, много от които, тайната им сила е глезени от желязо.

  И аз имам един чифт красиви лилави обувки, които носих веднъж и никога повече, защото обичам кръвообращението си.
  Ние сме податливи на желанието да имаме красиво около себе си, по себе си. Не случайно носим бижута, харесваме фотографии и картини. Модата е също толкова изкуство, с тази разлика, че за да съществува, тя се нуждае да убеждава света, че има нужда от нея, което е причината да има различен поглед към хората, както го и виждаме.

  Иначе казано – манията по обувките не е просто желание да се блесне, да се докараме, да предизвикаме завист, а и е също така търсене на нещо, извор на нещо, еманация на нещо.

 60. Пич , кефиш ме , препоръчвам ти да си дръпнеш книгата “Съществува ли жената” на Д.Байнс , има я в spiralata.net , няма да даваш пари за книги я , сигурен съм , че доста ще ти допадне 🙂

 61. no comment
  14/12/2010 - 23:55

  няма ли някой женски блог да пусне статия, озаглавена “Мъжете и тяхната бира”

 62. Прав си адаш! Същото е и с чантите… Трябва да има повече и повече чанти в най-различни форми, цветове и размери. Това всичко разбира се въпреки че могат да ходят само с един чифт обувки и да носят само една чанта по едно и също време.

 63. Жилов
  15/12/2010 - 01:42

  С жена ми стигнахме до извода, че за да си вземе удобни, топли и няколко пъти по-евтини обувки тази зима, трябва да са мъжки. Може би подковани кубинки, за да рита с тях всеки, на който това не му харесва.

 64. Много обичам обувките, то е като колекционерска страст, да събираш монети и обувки няма кой зная каква разлика. Подържах над 50 чифта обувки по всяко време, като 2 пъти годишно правех прочистване и подарявах. Преди 1 година реших да не съм консуматорка и да купувам само неща, които ми трябват и обувките отспаднаха:( Удоволствието според мен беше в това да ги имам и да ги обуя няколко пъти, като през 99.9% от времето ходех с най-удобните обувки, а другите си ги имах. Специално в Секса и града, Кари според мен също колекционираше обувки, само дето имаше повече място от мен да ги съхранява 🙂

 65. Мануела
  15/12/2010 - 12:49

  Жилов, в магазините на Clark’s има прекрасни модели женски боти – удобни, топли и супер-здрави. Проверени са лично в условията на Швейцарските Алпи.

 66. Акула
  15/12/2010 - 13:11

  Както се казваше в един филм: Анализирай това:

  http://www.newhighmart.com/sho.....-Stiletto/

 67. Една от тези с токчетата
  15/12/2010 - 14:04

  Мисля, че по-скоро тук трябва да се разграничи истинската мания пред това просто да имаш желание да изглеждаш добре. Имам доста обувки, но ако трябва да бъда честна никога не съм изпадала в ситуацията да искам да си купя някой от тях “на всяка цена”. Неудобни обувки не си купувам (или поне не осъзнато – случва се да се подлъжеш някой път), обувки за дизайн също не бих казала, че купувам. Голямата ми бройка по-скоро се дължи на годините, в които съм ги трупала, понеже когато са повече те и по-малко се амортизират.Не намирам нищо лошо в това всеки човек да си има слабостите (нека мъжете не се правят, че нямат такива) 🙂 Според мен това, което дразни е когато това ангажира голяма част от вниманието ти и когато ангажираш и вниманието на другите около теб 🙂

 68. Аз, като представител на по-умната част от човечеството, да ти отговоря на въпроса. Жените си купуват обувки защото са красиви и защото правят и жените да изглеждат красиви… оставете походката и ръста…”сваля” от теглото и изправя стойката. А се налага да си купуват по много обувки за да могат да си ги сменят всеки ден понеже много от закупените такива са или неудобни или нетрайни или и двете. А и от естетическа гледна точка не всички обувки отиват на всички дрехи. Жените (по принцип, не важи за всички) има една абстрактна слабост към естетиката, хармонията и красотата. Не винаги си представят конкретен мъж, когото да съблазнят, спонтанните комплименти (и подсвирквания) на случайните мъже, които срещат или пък другите жени, които ще впечатлят. Иначе защо щяха да носят такова красиво бельо под всичките тези дрехи? 🙂

 69. Ако има нещо, което ме дразни повече от опитите за стандартизиране, то това са хората, които си приписват, че са извън стандартите. Визирам мнозинството от изказалите се по-горе жени. И к’во ся? Много сте пекани, не се вписвате в описанието на стандартната глупачка (щото жена, която има повече от 15 чифта обувки, трябва да е такава) и сте доволни от себе си? :О
  Обаче ако в статията пишеше, че всички мъже са луди по коли, джаджи и спорт, това щеше да мине за „нормално“ и нямаше да се намери нито един, който да каже „Ама аз не съм такъв!“ Човек ще каже, че е купуването на обувки е по-скъп порок от купуването на всяка последна изгъзица на техниката.

 70. “Обаче ако в статията пишеше, че всички мъже са луди по коли, джаджи и спорт, това щеше да мине за „нормално“ и нямаше да се намери нито един, който да каже „Ама аз не съм такъв!“”

  Абе не си баш права – я виж кво става когато кажа че всички мъже харесват изкуствени цици: http://kaka-cuuka.com/1542 Отричат, та се носят, направо смешни станаха 🙂

 71. За силикон нищо не съм казала, позовах се само на светата тройка.:-) И умишлено не написах бира. 😉
  Сега чета… наистина е гнусно да кажеш на една жена, че е грозна. То и на мъж, де. Крайностите сочат към гроздето, прав си.:-) Съмнявам се да са много мъжете, които ще върнат такава мацка, дори и наистина да не си падат по такава визия. В крайна сметка, опитът винаги си струва, а и ще имат с какво да се похвалят пред приятелите си. 🙂

 72. Нора Цонева
  15/12/2010 - 20:38

  Днес, бързайки за среща, една витрина на магазин за обувки ме привлече и се отбих да разгледам. Винаги, когато излизам от магазина си отдъхвам, че нищо не съм си харесала или не е имало моя номер 🙂 Не обичам да харча пари за обувки, след като вече си имам и се кефя, че устоявам на изкушението. Според мен, истината е в детайла – и охраната на банката и управителя носят костюм, но като погледнеш обувките, разбираш кой за какво се бори. Да, не всеки може да си позволи модни обувки, но със сигурност жените са по-взискателни към външния си вид, най-малкото да са чисти и да не “вмирисват” обстановката, с което по-малко мъже могат да се похвалят 🙂 Мъжете едва ли не се притесняват, че ако изглеждат стилно и са им лъснати обувките, някой ще си помисли, че са мръднали в ляво. Обширна е темата за обувките, но не колкото тази за чантите 🙂

 73. Жилов
  16/12/2010 - 00:25

  @Мануела
  Благодаря за съвета. В крайна сметка се оказа, че имало и такова нещо като удобни и практични женски обувки 🙂

 74. Мануела
  16/12/2010 - 11:55

  Има. “Кларковете” на пръв поглед ми излязоха солено, обаче ги нося вече n-та година точно в ей тия снегове. Заслужават си хвалбите.

 75. Аз познавам достатъчно мъже, които имат над 100 чифта обувки. Дори познавам един, които има над 400.
  Познавам мъже, които имат над 100 якета.
  И го намирам за доста по-практично от това да имаш 10 000 пощенски марки.
  Или да имаш 5 мобилни телефона. Всъщност като се замисля за моята колекция от якета съм дал доста по-малка сума от реалната им себестойност.

 76. Пак четох коментарите и ще кажа мнението ми за мъжкия вкус.

  Поне при мои познати и колеги и добре облеченият с вкус мъж и кичозният такъв са функция на вкуса на приятелката (жена, съпруга). В смисъл ако е с вкус облечен или тя му асистира при избора на дрехи или той се стреми да е адекватен. За кича – женската ръка личи определено доминиращо – имах колеги, които просто сменяха визията си при смяна на приятелката.

 77. аз пък имам много познати момичета които сменят визията си при смяна на приятеля 🙂

 78. nv, това никакви мъже не са били, ами баш путьовци.
  Изобщо жените не разбират от мъжка мода. Кажи една известна дизайнерка на мъжки дрехи? Вивиан Уестууд 😀
  А сега изброй 10 мъже дизайнери на женкси дрехи 😉

 79. @Ачо При мене жена ми ми помага и съветва при избор на дрехи и частично за обувки, при сина ми – приятелката.

  Повярвайте това пести часове свръхдосадно ходене по магазините – първо тя ги обикаля сама и ти ходиш само целево на предварително избрани места. Ако имаш вкус – използвай го. Аз моя RAM го използвам за други неща – за мода споделям женския – в светските списания чета разделите за коли, технвика и жени – не и за мъжка мода. 🙂

 80. nv, за мен дрхите и обувките са израз на личността. Тоест предпочитам сам да намеря дрехата, която пасва на мен. Смятам, че го знам по-добре от жена ми. Пък и материите са ми малко хоби и това е горе-долу основния критерии при избор на дреха за мен.

 81. Има една порода мъже, дето имат къде по-малък, къде по-голям, фетиш към обувкит на жените. Не говоря за онзи краен дебилизъм, в който крадеш обувките на някоя мацка, а просто … да им обръщаш внимание.

  Ас съм един такъв тип 🙂 Принципно, когато момичето носи най-обикновени, практични обуйки, това ме кефи, щото показва акъл. Но ако мацката се само-счита и само-прави на елегантна, тогава вече високият ток е задължителен атрибут в моите представи.

  Просто за мен елегантна жена = такава с висок ток.

  Мда, има и големи провали де. Чалга ботушите, примерно. Обувките на най-циганските дизайнери, дето са като извадени от панаира в Сливен, нищо че на тях се е подписал някой самозабравил се френски педал. Това е окей. Ако си такъв тип като мен, изборът какво точно си е назула на крачищата дамата е доста показателен и е достаъчно условие да реша дали ми се занимава с тази точно 🙂

  Тъй че, свят широк, хора – дълбоки.

  ПС. Ако има нещо, което ненавиждам на женкси крака, това са онези недоразумения от послдните години – цвичките. КАК по-точно ходите с тях бре?

 82. Няма лошо жените да се зарибяват и да си купуват по 100 чифта обувки,само да не карат приятелите им да ходят с тях на шопинг ,когато това се случва,защото е много дразнещо(за мъжете)да ги питат за глупости:)

 83. Далеч съм от ххх-стотинте чифта обувки на Кари. Кари не е истинска жена; тя е образ. Образ, създаден така, че да има всичко, към което средностатистическата девойка да се стреми.
  Хубав чифт обувки – удобни, красиви, под 100 лева, издържливи поне два сезона, които да можеш да обуеш и с пола, и с панталон се намират адски трудно, повярвай ми. Не твърдя, че е световна конспирация, но женските обувки масово са произвеждани по-некачествени от мъжките. Просто производителите знаят, че за нови обувки пари ще дадем.
  За “несъсипването” на обувките – представи си да минеш с чисто новото си Порше Карера, примерно, през циганската махала, за да стигнеш до работа. Не ти ли домилява за колата? Ами то е същото (Градинко го е формулирал много хубаво).
  Да не говорим, че роклите и полите изискват съвсем различни обувки от панталоните.
  И последно – би ли излизал с момиче, което носи обувки в стил готик лолита или фолк звезда, или не сваля док мартънсите целогодишно, или има само един чифт кецове? Или “Мъжете не забелязват какви обувки носят жените – и не им пука.” е чиста проба реторика?

 84. Принципно не ни интересува. Ако перафразираме въпросът ти все едно да те питам би ли се качила в Запорожеца на някого

 85. Абе това с обувките, якетата и дрехите като цяло в количество по-голямо от възможността за износване се нарича Синдром на Плюшкин.
  Аз имам х2 чифта ежедневни сезонни обувки и х2 чифта официални. Общо 8 чифта обувки. Имам си и 2 якета за през зимата – едно за по-студено и едно за по-топло. Всякакви мании за лудо пазарене на “фйешън” боклуци ми е непресъщо. Някакъв невероятен късмет имам с половинката, също, що се отнася до обувки:
  1. Размерът и е 35 и съответно да пощурее по някаква обувка е почти невъзможно – нейния номер го няма 🙂
  2. Рядко харесва разни “фйешън” обувки, но дори да ги хареса – пробва и отсича “неудобно”…

  За мен вещоманията е вид болест – било то обувки, скъпи телефони (колкото 2 заплати или да ги плащаш 24 месеца х50лв) или пък безумната дрехомания – да носиш “маркови” дрехи. Както на едно място пишеше: Господ е създал Рая и Ада, а всичко останало е Made in China… 🙂

 86. аз май първо в обувките гледам. фетишизам кво да прайш.

 87. и от там – все нагоре 🙂

 88. интересно! уж мъжете не забелязвали обувките на жената, а именно те – обувките, стават повод авторът на този блог да съчини една доста дълга и съкровена статия за тях и отношението на двата пола към “проблема”. и на всичкото отгоре публикацията на тази статия да предизвика задоволително количество мъжки коментари. и това ако не е интерес към женските обувки…? аз лично бих споделила мнението на Steliyan, но не мога да се похваля с такъв брой сезонни чифтове като него. за мен обувките са нещо необходимо, но не и фикс идея. очевидно преувеличаването на всяка необходимост я прави обект на всеобщо внимание. като част от личния си опит мога да отбележа, че когато нося висок ток и приятни на вид обувки усещам доста повече мъжки погледи върху себе си. признайте си момчета малките женски трикове оказват голямо влияние върху сексуалните ви желания.

 89. Отношението на човек към обувките показва отношението му към модата, към детайлите и към чистотата.
  Още за обувките в http://zadiavka.blogspot.com/p/blog-page_27.html

 90. sevara признавам си и то без бой,много си права.:)
  Не прочетох всичките коментари,но искам да кажа на автора,че не всички мъже (както има и такива жени) са еднакви.И за пореден път си признавам.
  Първото което виждам в една жена са обувките й.
  Колкото са по-високи и сексапилни толкова по-добре.:)
  Не ме разбирайте погрешно.Разбира се че стила на обличане,телослужението и дали ми харесва също са от голямо значение,но и аз самия не мога да си отговоря,защо първо поглеждам обувките на една жена,а после всичко останало.Факт е!Има мъже за които е от голямо значение дали едан жена би носила сексапилни обувки на висок ток.:)

 91. П.П. Доста стара е тази тема,но го разбрах след като побликувах коментара си.:)

Leave a Reply

Задължителните полета имат *