Хигиеничният боклук и боклучавата хигиенаНаправо не знам как още не ни е залял боклукът, дето го произвеждаме. Ами че той е невероятно много! Някакви милиони тонове беше теглото на боклука, който се изнася от София на година – това прави по няколко тона на човек…

Защо така? Какво толкова хвърляме?

Честно казано, нямам представа. Дори ако предположим, че половината от тоя боклук идва от примерно листата на дърветата, дето капят съвсем произволно и безконтролно всяка есен, от уличен прах и някакви производства там, това все още не обяснява огромните камари смет, които се налага да “депонира”/ изгаря/ рециклира всеки град в света.

Факт е, че ние градските чада обичаме да е всичко чисто, което означава липса на боклук – но противоречието е, че означава също всичко, което купуваме да е хубаво опаковано, за да не се нацапа, понякога в няколко опаковки. А те, опаковките, са си боклук и нищо повече. Трябва ли всяка от смокините, които си купих от пазара оная седмица да е опакована в хартийка, а всички спретнато наредени в нещо като кора за яйца? Един чипс си взех, похвалиха ми го, че бил най-якия – знаете го, в едни цилиндрични кутийки. Само че освен, че е не е само кутийката – вътре има нещо като пластмасово коритце, в което са спретнато подредени чипсчетата, а то е запечатано в целофан. Докато го разопаковам вече не ми се ядеше чипс ебаси…

Тая мания по опаковките идва от едно много просто нещо:

Манията за хигиена

Говорил съм и друг път за нея. Колкото повече се отдалечава от истинския живот един човек, колкото повече забравя от къде наистина идва храната му, толкова повече той подсъзнателно се стреми да купува преработени до неузнаваемост, опаковани в лъскави найлони храни – защото ги смята за “по-градски”, “по-хигиенични”.

Разбира се, това е точно обратното – в чипса, пък бил той и тройно опакован, херметизиран, стерилизиран и дестилиран, има много повече лайна, отколкото в картофите от градината на баба ти, ако и те да са торени с истински лайна (тор де). Шарената, лъскава кутия/пликче дават илюзията за качество, но това си е именно илюзия: тия продукти, опаковани по десет пъти се правят в мръсни, гадни заводи от мръсни, гадни бедни работници, които насипват вкусните бисквитки в пликовете (това, че на ръцете си имат стерилни ръкавици едва ли има значение, след като се почешат с тях по косматите гъзове няколко пъти). Имам приятел, който след техникума по електроника беше на стаж в завод на Олинеза. От тогава този човек не яде кетчуп и майонеза.

Кое е по-хигиенично – ябълката от щайга или картофени мечета в “хигиенична” шарена опаковка, решавайте сами 🙂

Актуална снимка – май 2008
Българска ли е Македония?

Коментари

 1. Хората явно са го решили, щом стоките продължават да бъдат с 2-3 опаковки. Трябва да се поработи за рециклиране и задължително разделно изхвърляне на отпадъците.

 2. To пък разделното голяма файда от него – накрая ги изсипват в камиона всички и ги омесват…

 3. dimitkoster
  12/05/2008 - 10:28

  И аз съм за разделното събиране, ама като живея в панелка, къде да сложа 3 кофи за боклук? А дори и да намеря място, наблизо няма контейнери за разделно събиране. Да приемем, че си натрупам боклука в колата и пообиколя из съседните квартали и намеря къде да го изхвърля разделно. Какво се случва там – или някой ром ще мине и ще си го събере или ще отиде във фирмата, която ще спечели за моя сметка.
  Нямам стимул да го правя, защото преди една седмица получах разписка за годишния данък – 23 лв. данък, и 56 такса смет. Ако ми намалят таксата смет за това, че го разделям може и да започна да го правя.

 4. Това за многото опаковки правилно си го забелязал. Но на мен ми прави впечатление и нещо друго – пълната им полимеризация, така да се каже. Стъклото е почти напълно изместено от пластмасариите. Съгласен съм, че са по-удобни, леки, нечупливи и т.н., но доколкото знам периода им на разпад е не по-малко от 500 години. Спомням си, че навремето отивайки до магазина за мляко, безалкохолно(алкохолно) и др. си носехме и съответния амбалаж. Даже в някои магазини не ти даваха мляко ако не си върнал празни бурканчета. Полиетиленовите торбички бяха почти непознати. Е, имаше си и своите неудобства, но да помислим само колко по-малко боклук означава това. Като гледам по себе си 90% от боклука ми е опаковки. Ако не започнем спешно да рециклираме всичко това, един ден ще сме “опаковани”!
  И един приятелси съвет – не яж чипс! Не се прави от картофи!

 5. Искам да подчертая, че живееш в лека заблуда. 3-те ката опаковки не са заради хигиената! 1 опаковка стига за хигиената – справка всички останали чипсове. Опаковките са чисто и просто маркетинг и уплътнител на надутия отново от маркетинга обем на рекламния слой.
  Както съм казвал, трябва да забранят каквато и да е шарения по опаковките, само текстче какво има вътре и съставки (в стил проектът Дарма), освен това да се облага ТЪРГОВЕЦА на обем и брой слоеве (за всеки слой, да се плаща 100% от пазарната цена).
  Магазините могат да станат малко скучни и сиви, но пък ще живеем в един по-добър свят.
  В тази връзка трябва да забранят на производителите на дрехи, както опаковките, така и броят маркетингови етикети за вложените патентовани суровини и т.н.

 6. Aз не казвам, че толкова опаковки са необходими за хигиената – те са необходими за да обслужват ирационалната мания за хигиена на хората.

 7. За съжаление е точно така. И аз не си купувам продукти, ако не ми хареса опаковката. Но нещото, което ме възмущава е друго. Пред вкъщи има супермаркет. До гърба на супермаркета има 3 кофи за смет за битови отпадъци, поставиха една за стъкло и една за хартия. Бях много щастлива и започнах най-чинно да събирам разделно. Обаче, явно, на супермаркета нещо им пречеха кофите, защото не само че продължиха да изхвърлят кашоните в нормалните кофи, но скоро запалиха кофите за стъкло и за хартия. Тази за хартия изгоря много ефектно. Даже се наложи да викаме пожарната. С това се приключи разделното събиране в моя квартал.

 8. онимаеши (сори, никога не съм успявал да го прочета :)),

  това с разделното хвърляне на боклука се налага насилствено – със зверските глоби. така, на добра воля, няма да стане никога. в Германие не е станало на добра воля, тука ли? 🙂

  бтв, там освен 3те стандартни вида – хартия, стъкло и *органични* отпадъци, имат още един вид – Gelber Sack (Жълт Чувал). Той е за точно тези опаковки, за които Лонг говори – пластмаси, целофани, стереопори, найлони и прочие. Събира се 1 път на две седмици(!!!!) и нямащ право да го изнасяш на улицата в друго време освен вечерта преди съответната дата на събирането – държиш си го у вас, да си смърди на собствената ти свинска натура. ако нещо скофтиш с процедурата – 500+ евро глоба на *къщата/блока*, без да им пука кой точно го е направил. Глобата си се начислява към данък-сгради и няма мърдане 🙂 айде да видим как ще палиш кофи после 🙂

  принципът бачка – немците, с които живеех (3ма), генерираха общо един Гелбер Зак за две седмици. Аз самичък генерирах два. Изводът е очеваден 🙂

 9. Дебелия Вурст
  12/05/2008 - 16:41

  “To пък разделното голяма файда от него – накрая ги изсипват в камиона всички и ги омесват…”
  Отново както обикновено говорене наизуст и дуднене без да се познават фактите. Откъде имаш сведения, че се смесва боклукът, който се събира разделно? Интересувал ли си се от това специално, говорил ли си с хора, присъствал ли си лично на процеса?
  Помня един твой пост за глобалното затопляне, че нямало доказателства неоспорими и т.н. За това което твърдиш сега имаш ли доказателства?
  И нали си много десен, как така повярва, че са инвестирани толкова много пари за кофи с различни цветове+брошури+реклами по телевизора, а накрая се фърля нещо, което по принцип носи кинти (далеч съм от мисълта, че с парите от боклука могат да се покрият разходите за гореизброените неща, наясно съм, че дейността е субсидирана), кой доброволно ще се лиши от 500 кинта за тон ПЕТ, къде отиде рационалността на бизнека, която ни тласка към прогреса?

 10. Наистина нямам други доказателства за това, освен разказите на софиянци.

  Колкото до разционалността на биснеса, нямай никакво съмнение, че тя може и особено у нас често е спъвана от малоумието на администрацията.

 11. Ха-ха, в София не могат да смогнат с разделното събиране и на няколко вида отпадъци, а пък в Нагоя ги изброих да са… 14!! Отделни категории са стъклен амбалаж, кутийки за напитки, органични отпадъци, използвано олио, вестници, обемни вещи, юргани(!), PET бутилки, и т.н. Ако си изнесъл съответния боклук в неправилния ден, просто не ти го прибират. Няма нужда от глоби, защото там peer pressure си върши работата и след един-два случая на публичен срам, всеки си научава урока! Още чакам да видя засрамил се българин, обаче.

 12. А, ти Дебелия Вурст, откъде имаш сведения, че не се смесва боклука, който се събира разделно?

 13. peer pressure – е, това е решението, ама няма как да се случи, като боклукът е най-вече в главите…

 14. Tl, чете се О-МИ-НА-Е-ШИ. Може да бъде съкратено и само ан Оми.

  Иначе това за Германия ми звучи страхотно. Наистина. И наистина ми харесва в Германия- чисто, подредено и спретнато. И има кофи за кафяво, прозрачно и зелено стъкло. И за метални отпадъци. И за всякакви неща.

  Лично аз обичам да събирам отпадъците си разделно, да плакна консервната кутия от риба тон, преди да я изхвърля, за да мирише по-малко, да измивам кофичката от кисело мляко, преди да я изхвърля и го правех с голям кеф, когато до нас имаше кофи за разделно изхвърляне. Почти ежедневно изхвърлям поне един лист хартия с размер А0 (или няколко малки равняващи се на един А0), отделно са малките домакински хартийки и хартийчета. Блока ми е 16 етажен с по 4 апартамента на етаж. Най-вероятно изхвърляме купчини бутилки, буркани и хартиени опаковки, които няма кой да събете. Тъжно, наистина тъжно.

 15. Силвия
  13/05/2008 - 00:47

  Хайде и аз да разлая кучетата, че отдавна не съм го правила…

  Дебелия Вурст, имам наблюдения над един такъв център за разделно събиране на отпадъци, който се намира на няколко километра от Бургас. Тръгна с голяма реклама и чувал обещания (предполагам беше покрай някаква кандидат кампания, най-вероятно последната кандидат-кметска). В резултат една доста огромна поляна в момента в близост до центъра е зарината с отпадъци, ‘щото силния вятър ограда от метър и пейсе не признава, и местните щъркели търсят жаби, хваната в найлонови торбички… Отделно всичкия боклук е събран на една голяяяяяяяяма купчинка…. Едно върху друго… И не ми казвай, че това е, защото те са изправени пред свършено положение и няма как иначе да се справят с кофи, които са пълни с нормален, несортиран боклук….

  Ще ги стигнем, ама не с такива гигантски стъпки и такива неизпълними обещания. Хайде пийс 🙂

  Иначе, long, много си прав – всичко това с опаковките се прави само за да е чиста съвестта на средно-статистическия потребител. Колкото и шарена да е опаковката, този, който го е видял от първа ръка (в заводите), знае как стоят нещата. Ако това успокоява някой – не е така само в България, такива отзиви съм чувала от мнооооого страни (и половината от тях не са били по-цивилизовани от нашата).

 16. Како Сийке, хубава тема си отворила, твърде болезнена, аз живея в София цял живот,

 17. видял съм доста буклук да се събира в последните месеци, разделно, но не видях нов камион да го откарва, даже един ден питах мургавите дали има два коша за различните буклуци и те ми се присмяха, та дебелия вурст да види София отблизо и тогава да приказва.

 18. официално-боклукът не се събира разделно за срок от 1 година, след влизане в сила на проекта за разделните кофи за смет.
  понеже българите първо “трябва да свикнат”:-така казаха като го въвеждаха.

  дефакто – не знам дали е минала 1 година от тогава….
  но знам, че циганите ги палят, защото иначе не могат да бъркат вътре.

  ясно и просто – няма контрол – няма резултат.
  ако знаем, че няма контрольор, няма да си купуваме билетче, нали?

 19. Не знам,за мен разделното изхърляне на боклуци е тъпотия.И,всъщност,нямам предвид по принцип,а н България.Никой няма да се занимава да рециклира,ще си ги трупат някъде и накрая ще ги заровят.В Германия може и да не е така,ама фък,това е шибаната България.Аз затова мразя всичко българско и родно….

 20. Асен Качаров
  13/05/2008 - 23:39

  Аз пък съм във Варна, пред вкъщи има 3 кофи за разделно събиране, 2 за несортиран боклук и малко по-надолу по улицата още 2 кофи за несортиран боклук. И седемте кофи са препълнени, а и околните 1-2 метра покрай тях с боклук… То хубаво да го събираш разделно, ама някой трябва и да го събира чат пат. Пък ужким се водя център….

 21. @Дебелия Вурст

  >“To пък разделното голяма файда от него – накрая ги изсипват в камиона всички и ги омесват…”

  Хмм, аз лично съм виждал как идва различна кола за пластмасата и друга за стъклото. Може след това да го хвърлят на едно място, не знам

  @dimitkoster
  >”или някой ром ще мине и ще си го събере или ще отиде във фирмата, която ще спечели за моя сметка.”

  И какво от това. Ако е вярно, че фирмите изхвърлят всичко на куп, циганите ще свършат реално тяхната работа и контейнерите ще изпълнят истинското си предназначение. След като ти си изхвърлил боклука и нямаш за цел да печелиш от него, какво като друг ще спечели?

 22. Във всяко общество, когато се въвежда разделно събиране на боклука се оставят поне 1 (или повече) години за да може обществото да си създаде навика.

 23. SickBoy Аз затова мразя всичко българско и родно….

  че кой те държи насила тука бре, момче?

 24. айсайдер
  14/04/2009 - 23:05

  Сблъсъкът ми с разделното събиране,бе много,много отдавна-някъде средата на 90-те.При първото ми отиване бях с немци и горе-долу се научих…вторият път-с български строители-преводач.Въпреки многократните обяснения продължиха да си хвърлят отпадъците,кой както си иска.Резултата не закъсня-500 марки(тогава беше марки)глоба и отказ за събиране-та,направи се “харман”-всички на бригада,изсипа се всичко и се сложи,този път в правилните чували….да споменавам ли поуката-никаква,”харман”правихме още 3 пъти…

 25. айсайдер
  14/04/2009 - 23:06

  Ама пак ще кажа-глобите…в Германия глобяват за боклук,но глобяват и ако Ламборджини на боклучарски шеф спре на пешеходна пътека…

 26. Уважаеми граждани и селяни, народе! Вие сте много интересни. Обърнахте коментарите на статията само за разделното събиране на боклуци. А никой от вас не се замисли дали трябва да вземе поредният продукт на консуматорското ни общество предлаган в две или три пликчета от поредният огромен супер, където още допълнително ти дават две-три нйлонови торбички – е така – да не би да не е загърнат или да не би, да ти се строшат ръцете да го държиш 20 метра до паркираната си кола. Колко от вас читателите на тези редове ги мързи да си купуват бира с едни същи стъклени бутилки, като ги връщат и с същият амбалаж взимат други? По-лесно е да вземеш голямата пластмасова бутилка, да я хвърлиш и после да викаш: “Нема кой да ни рециклира боклука”. – Най-големите свине винаги искат некои да им изрине.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *