Скапани боклуци!Някога в бъдещето ще напиша статия, в която се удивлявам колко много боклук изхвърля софия годишно и как всичко, което купуваме се оказва опаковано в десетки опаковки и опаковчици, чиято функция е първо да ни образуват нерви, докато ги разопаковаме и второ да замърсяват де що намерят околна среда.

Пишейки това обаче изобщо не ще се замисля самият аз колко много боклук произвеждам…

Не, нямам пред вид статиите, които пиша тук или другаде (макар те да са безспорен боклук 🙂 ), а реалните отпадъци на скромното ми домакинство, на които можете да се насладите, кликайки тия снимки. Учудващо е колко боклук съм в състояние да генерирам само за един уикенд, при условие, че живея сам, не готвя, не чистя и изобщо се задържам рядко в къщи за повече от 2 часа. Разбира се, когато спя не боклукопроизвеждам, но съдейки от количеството на картинките човек може да си помисли, че тия 8 часа са единственото време, в което не осирам пейзажа около себе си.

Какво съм правил през тоя съдбоносен уикенд, се питам – ами нищо, общо взето. Една вечер гледах филм с приятели и от тогава са шестте бирени бутилки и чипса. Останалото са няколко скапани дивидита, боклука от котката, кутия от сок и… нищо друго. Три торби с боклук.

Забележете обаче, че всичко е натъпкано в найлонови пликчета, а вътре има още смачкани такива и те придават голяма част от обема на цялата композиция. Тия неща са навсякъде и не знам какво да ги правя – продавачите сякаш искат да се отърват от тях, с такова настървение ги пробутват. Купя си едно кисело мляко – чантичка. Един пакет бисквити – чантичка. Една самобръсначка – чантичка. От една страна, това е тъпо, ама да си говорим сериозно – както аз ги виждам нещата, никой мъж няма да тръгне с платнена чанта към магазина, колкото и екологично настроен да е (освен ако не е пълен кретен, разбира се).

Естетвено, не пречи всеки да се опитва да намали количеството отпадъци, които произвежда, ама… Както казах, живея сам и не домакинствам – и резултатът е тоя. Я си представете колко много други хора не живеят сами, имат деца, готвят и т.н. и екологията им е последната, ама наистина последната грижа. Тъй като гледам, на един, дето даже се замисля над тези неща и му пука за опазването на природата, се падат по 50, на които им е през хуя и всеки ден ги виждам да хвърлят по един чувал боклук.

Тъй че какво да правим? Нямам идея. Силно разколебана е вярата ми, че ако всеки положи индивидуални усилия може да се постигне нещо за намаляване на замърсяването. Май с всигането на врява в интернета и разни демонстрации, които бъркат в индустриалния задник на някои хора се постига много повече, отколкото с това да не вземаш найлонова чантичка от магазина. Ама кой съм аз, че да преценя?

Честно, нямам идея какво да правя. Да предложите нещо?

Aмерикански ужас
Коментарите в блоговете – без правила

Коментари

 1. Нали скоро предложиха да дават вече хартиени торби в магазините. А някъде гледах за някакви нови найлонови торбички, които се разлагали за 12 до 24 месеца 🙂

  Лечков в Сливен май решил да се бори с торбичките 🙂

  За мен добра идея е да се дават хартиени торби, които после изхвърляме разделно 🙂 за рециклиране 🙂 Пък винаги може и в печката да отидат за разпалки 🙂

 2. btw точно за тези хартиени торби бях чел, че са повсеместно въведени в Щатите. А и колкото и да е модно, толкова е и правилно да се събират разделно отпадъци.
  с демонстрации по тази тема не знам какво може да се постигне, но с култура в дома, дори и малко по малко, се постига много повече според мен.

 3. Майка ми, казва на някои заблудени комшийки в Белене, че ако не си изхвърлят боклука разделно, ще бъдат глобени.

  Има ефект! 🙂

 4. Абе като гледам, поне шишетата ги хвърлят общо взето в специалния контейнер. Това с разделното събиране го въведоха при нас сравнително скоро, ше свикнат хората. Ама на мене мъката ми е за количествата…

 5. Temata s boklucite si e dosta problemna ,kakvoto i da si govorim…V4era raz4istvah v nas i izhvurlih 1 golqm 4uval s bokluci,koito do tozi moment dori ne bqh zabelqzala kak sa se natrupali…Inache sum za hartienite torbi4ki i razdelnoto sabirane na bokluka,no v Bulgaria podobna “moda” shte otneme mn vreme

 6. аз съм за по-малко торбички по принцип, защото хартията може да се рециклира, ок, ама колко енергия отива за самото рециклиране? освен това съм за повече големи, нешарени опаковки. и от известно време си нося в раницата няколко големи найлонови торби (щото нямам хубави платнени и не съм направила опит да потърся да си купя) и отказвам торбичките, които се опитват да ми пробутват с всяка дъвка – казвам, че не искам торбичка, а някои касиерки казват “ми защо?” или “ми аз вече я извадих” и ми я пробутват. да се направи национална кампания всеки да си носи торбичка 🙂 жените имат чанти, а мъжете които нямат нито чанти, нито коли … винаги могат да си носят голяма сгъната найлонова торбичка в джоба на якето. баща ми някога си носеше в задния джоб 🙂

 7. Това с хартиените торби е хубаво,но е само малка крачка,защото в тях ще бъдат натъпкани продукти,които са опаковани пак в наелончета и целофанчета.Но си е крачка някаква.Миналата година работих два месеца в Унгария и ми направи впечатление,че голяма част от хората пазаруват с кошници/подобни на тези за пикници/-много романтично и екологично.Но наистина човек трябва да си го постави за цел,да се замисля за всеки боклук и т.н.,което ми се струва непостижимо,особено за България.Ние тук все още хвърляме боклуци по улиците,та кога ли ще имаме екологично мислене..Най-елементарното разделно събиране на боклука’жъне’ тотален неуспех само защото трябва да си направим някакъв труд.Не знам,въпроса е доста сложен,нужна е промяна на манталитета,адекватност на държавата…изобщо правене на нещо.А каквото опира до някакви лични действия в тази посока е хубаво да правим каквото можем поне за собствено успокоение.
  Японците ,например са извънземни в проблема за отпадъците.Реално при тях боклук не остава след рециклирането-всичко се превръща в нещо и се оползотворява.
  А друго хубаво нещо,което може да се въведе са мелачките за органичните отпадъци,нали се сещате-те са като сифони и са до мивките,пускаш боклуците вътре и те си заминават по каналите.Защото и тия отпадъци са си проблем-разлагат се по кофите,миришат,привличат всякакви животни…разнасят се и разни зарази… А колкото до количествата боклук,единственото,което може да се направи, е само собственото старание и контрол-ако можеш да минеш без нещо-ами минаваш без него,но признавам,че е доста трудно.Трябва да се полагат усилия,а малко хора са готови на това.Така мисля.

 8. OMG! НИЕ СМЕ ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ БОКЛУЦИТЕ! OMG!

  :: trash-ninja panic ::

 9. Хриси
  03/12/2007 - 12:17

  Аз иимам голяма дамска чанта, а и в нея си нося голям найлонов плик. Отказвам торбичките в магазина, когато се опитват да ми ги пробутат за една бутилка минерална вода, която ще занеса буквално на 10 крачки в офиса от другата страна на улицата. В супера до нас ме гледат странно като им кажа, че една торбичка ми е повече от достатъчна, за да си сложа в нея киселото мляко, шоколада, хляба и двулитровата бира, примерно.
  Що се отнася до хартиените торби – принципно се разграждат по-бързо, да, но се оказва, че за рециклирането на една хартиена торба отива в пъти повече енергия от тази за рециклирането на една найлонова торба, което означава повече въглеродни емисии.
  И аз си мислех за кошница, междувпрочем – ем е някак естетично, ем е екологично. Освен това ми спестява сагата с намиране на празна кошница в супермаркета. Може би ще отскоча до гаражчето на съседната улица, където един дядо плете кошници и мебели от ракита и ще му направя малко бизнес.

 10. тъй като те гледам доста нездравословно се храниш през уикенда. но пък на работа сигурно внимаваш. шегичка.
  носи си една по здрава найлонова торба – като я сгънеш внимателно, заема малко място във вътрешен джоб на якето.
  не мога да ги разбера продавачите в бакалиите. гледат ме странно като откажа чанта, а ако ми трябва торбичка, щот съм тръгнал с ръце в джобовете и помоля, още по странен поглед.
  магазина до вкъщи ми вземат стотинки за тях, но не го правят за екологията, а защото се усетиха че им е голям разход.
  а в къщи се дразним от цялото натрупване на найлонки по всеки повод, и затова мъкнем по чантите.

 11. Всъщност аз в апартамента си не ям почти никога, така, че не съдете за диетата ми от тия отпадъци – те са от гостите, които поканих. Не, че и аз не ядох чипс, просто е по-скоро инцидентно, отколкото редовно. Котешки консерви също не ям, макар да съм ги опитвал. Не са лоши 🙂

  НО…

  Всички коментиращи май изпускате основната идея на статията – а именно, струва ли си изобщо да отказваме найлоновите торбички, след като усилията ни са капка в морето? И вместо да се морим, не е ли по-добре да измислим нещо, с което реално ще допринесем за по-чиста природа, а не само ще успокояваме собствената си гузна съвест?

 12. по супермаркетите започнаха да таксуват за големите пликове, остана и малките магазинчета някакси да бъдат натиснати да го правят…

 13. Васил Колев
  03/12/2007 - 13:08

  При мен предимството на голямата раница е, че винаги мога да натъпча каквото съм напазарувал в нея, така в последно време все казвам “няма нужда от торбичка” на продавачките.
  (да не говорим, че е по-удобно 🙂 )

 14. Струва си да се прави всичко в тази посока-капка в морето,ама нали знаете-капка по капка…Това,което трябва да се измисли е как повече хора да го правят,защото само от нас си зависи.Не че няма много организации,които действат в тази посока, успехът им е почти никакъв,но те не се отказват.Природата трябва просто да се остави на мира и тя сама ще се погрижи за себе си.Ама отдругата страна са всички безумни производители на всякакви артифишъл гадости с безкрайните реклами,че без тях не можем, и че правят живота ни по-лесен,докато всъщност ни убиват-купуваите,купувайте…..Да си призная,направо не знам дали може да се измисли нещо и то да е действащо.Трябва доста абстрактно мислене,че да се сетиш за нещо толков гениално,което от раз да реши проблема.

 15. Филип
  03/12/2007 - 14:31

  Да направят едно пликче 10 с’тинки и готово.

 16. МариЯна
  03/12/2007 - 14:33

  Аз лично винаги, когато нося раница напъхвам нещата вътре и отказвам торбичките(а това е доста често), лошото е, че доста от хората не са рационални. Петър сам каза, че за всяко нещо взема торба, ами ако питаш мен 1 мляко можеш да носиш и на ръка или просто отиваш и в един плик пълниш всичко, така няма да уползотвориш 3 плика (кисело мляко, бисквити и бръснарски принадлежности), а ще уполозотвориш 1-н плик. Е разбира се тук идва момента, в който трябва да споменем едно качество “предвидливост” и да знаеш точно какво и колко ти трябва за да си направиш сметката 1 път да отидеш до магазина, а не 3 пъти. Абе съвременните хора сме доста разсеяне, никой ти не обръща внимание на детайлите, всичко се взема като факт, бас ловя, че никой от съседите ми в студ. град за тези 4 години не е видял нито една кола на ДИТЦ, която взема боклука. Просто отива вечерта, пълни коша със шишета, а сутринта минавайки покрай кофите те вече са празни.

 17. Mr. Mahony®
  03/12/2007 - 16:34

  Категорично не съм съгласен с разколебаната ти вяра, че “ако всеки положи индивидуални усилия може да се постигне нещо за намаляване на замърсяването”.

  Това е само началото.

  Аз си разделям боклука (дори научих приятелката си и още 4 съквартиранти на това), пазарувам с предварително взета с мен платнена торба и почти не използвам найлонови торби. По същия начин и с хартията – старая се да я използвам във възможно най-малки количества.

  Когато въведат амбалаж за почти всичко, ще се понаучат българите. В Германия в много от заведенията е също с амбалаж за бутилките. Ако искаш ги чупи, кради, каквото искаш.

  И имайте впредвид, че не съм някакъв скот все пак или заклет антиглобалист.

 18. Павел Танков
  03/12/2007 - 17:15

  Аз мога само да повторя повечето от по-горе изказалите се. Аз също си нося в раницата найлонова торбичка и отказвам тези, които ми се предлагат в магазините (Абе като гледам май не сме малко тези, които го правим). И, да, също така ме гледат странно. 🙂

 19. Ако, както казваш, не са малко тези, които си носят торбичка, патките от магазина нямаше да гледат странно.

 20. Мнозинството писало тук изглежда не употребява, но мнозинството от потребителите е друго.
  Току що си купих бисквитки от магазинчето и ми ги набутаха в торбичка, която им върнах.
  Вчера отидох до синия контейнер да хвърля натрупаното, когато от близкия магазин изкочи лелка и се провикна “Това не е за боклук”, което се чудя да ме радва или да ме дразни.
  Платнените и плетени торби се възприемат малко ретро, малко соц, малко селско…изобщо трябва да се измисли някакъв “фешън” щото стадото разбира само от това. Ако Азис каже утре “не на найлона!”, да видите какъв по-голям ефект ще има. Аз лично бих забранил в супера да дават торби, а да продават на страшно скъпа цена и евентуално с опция обратно изкупуване (не толкова заради парите, а хората да се научат да идват до магазина с торбата).
  И преди всичко трябва да забранят на производителите посмъртно да слагат повече от един кат опаковка, най-много два, когато продуктът го изисква.

 21. Остров на боклуци…
  Гигантското струпване на боклуци продължава да нараства в Тихия океан край бреговете на САЩ, между Калифорния и Хавайските острови.

  Площта на острова е два пъти по-голяма от тази на щата Тексас, а масата на битовите отпадъци, 80% от които са пластмаса, е над 3,5 милиона тона, съобщава San Frаncisco Chronicle.
  Цялата статия на
  http://www.dnes.bg/article.php?id=42829

 22. моето не е много предложение-наистина няма какво да се направи ама ми стана много готино,че продавачите,поне в моя квартал ме помнят (дори да ходя при тях 1 път месечно)…в книжарницата днес беше най-интересно-купувам си един учебник и жената тръгва пликче да ми дава аз точно си отварям устата да кажа,че не искам и тя :”ааа да помня,че ти не искаше пликчета” и си го прибра 🙂
  пък не е като да ходя до книжарницата през ден примерно…всичко на всичка тая учебна година-3 пъти най-много 🙂
  пък имахме есе да пишем по свят и личност за природата и бях написала как си спирам водата като си мия зъбите(и други неща,но това е показателно за случката) и госпожицата като ми го върна и каза,че сутринта и тя си е спряла водата,за да не умират мечета(вижте рекламата на МТВ с полярните мечета и пингвините,ако не знаете за какво говоря)
  та съм прилично щастлива,че може би наистина мога да променя света поне мъъъъъничко :):):)

 23. Като гледам
  1/3 от боклука ти е от Антон – изхвърли го;
  1/3 – от приятелите – не ги кани;
  1/3 – от теб – започни сам да си произвеждаш продуктите и няма да ти се наложи да си ги купуваш в пликчета.
  Шегувам се, естествено.
  BMW не бяха ли измислили ecopod? – опаковките не изчезват, но поне се “смаляват” ;)- временно решение.
  Иначе хартиените пликчета ми се виждат добра идея.

 24. А мен ме научиха вече, че искам кифлата си с мак “без чанта и без да я топлите”: “А, Вий бяхти без чантата, нъл тъй…” 🙂

 25. С мак, а? Ех, тия наркотици, нямат оставяне… 🙂 🙂 🙂

 26. нищо не пречи ако ходиш на пазар да ползваш едно здраво пликче което може да се побере в джоба сгънато за многократна употреба. А пък за дребни работи изобщо не зимам плик. И все пак има си жълти кофи за пластмаси пликове и т.н хората пари правят от този боклук и то доста добри… дайте да ги подкрепим белким се дигне малко БВП то хаха

 27. Калин
  04/12/2007 - 02:38

  Ако мога да обобщя и перифразирам: Бъди пълен кретен. Нека твоята торбичка е твоята бойна хоругва. 😀

  Иначе съм събрал някои по-общи идеи тука; а по-конкретните ги събираме тука, ама страдаме от недостиг на събирачи.

  Ако някой иска да се включи – да пише.

 28. Калите, с тоя ужасен, избождащ очите дизайн от миналия век никак не се учудвам, че страдате от недостиг на събирачи… ноу офенс.

 29. едно време майка ми и баба ми шиеха торбички от стари дрехи, но не от всяка дреха, все пак торбичката трябваше и да е красива, да не се набива прекалено в очи. имаше торбичка за хляб в светли тонове, турбъ за картофи – торбичка в немилост, торбичка за други работи.
  а си спомням и ония редки найлонови чанти с манекенки в хавайски одежди. за да не изхвърлят, че са и много красиви, съм виждал зашити върху мушама, за да се носи дълго-дълго, и сички да цъкат – ей, че ти е красива чантичката, бе, кой ти я донесе /отвън /

 30. Дълго мислих преди да го напища,мислих дали имам право да го кажа…много е хубаво това с торбичките и всички тези неща,но как биха спрели те холандския инвеститор, с когото се срещнах днес, да спре проекта си(съдружник на който е и държавата ни) “Интегрирано управление на Българското Черноморие”, който в същността си се свежда само до едно-строителство и печалба от него? План за следващите 30 години, когато няма да остане нищо. Как биха спрели те петролопровода, минаващ през Бургас, изграден с техника, която не става за нищо.Потенциален проводник за екологична катастрофа във всеки един момент само защото някой ще прибере парите. И това се знае…а обикновените хорица ще плащат санкциите после.
  Торбички…да,трябва да се започне от някъде,ала…
  longanlon – ето ти моето мнение на човек, занимаващ се професионално с тези неща-всичко е в главите на хората.Всичко е там.
  И ако торбичките са началото на вълната-приветствам ги!
  Но се опасявам, че ще е късно, прекалено късно…

 31. Аз съм против разделното събиране на боклука.Има японска технология, при която боклука се изхвърля в огромни барабани и те го разделят на отделни фракции от които се получава метал, компост,вестникарска хартия и газ за битови нужди. Ще поместя такава схема в блога си.

 32. Калин
  05/12/2007 - 02:25

  None taken. 🙂

  Другарят дизайнер беше десетокласник, като го дизайнва. Сега е направил ново място, с по-джиджан облик… обаче проблемът с contributors не е решен.

  Та, вместо да откланяш темата към формата, кажи как да дообогатим съдържанието. 😛

 33. В Англия всички супермаркети продават на символична цена пазарски чанти, произведени от рециклирани материали – различни цветове и с различни щампи. Цената им е символична, могат да се сгъват като малко пакетче, а и на стелажите, откъдето можеш да си ги вземеш е липнат плакат с презив за опазване на околната среда. Полиетиленовите пликове се таксуват. Общо взето доста народ ползва рециклираните торби. На някои места има щандове с различни артикули, получени чрез рециклиране. Имам подложка за мишка, графитено сива с малка щампа “Аз бях автомобилна гума” 🙂 Боклукът се събира разделно, но всяко домакинство си има кофи – една за битови отпадъци, една за пластмаса, метал и хартия и една “зелена” – за градински боклук – бурени, корени, сено и т.н. Всеки от тези видове се събира в различни дни, а ако в кофата ви за битови отпадъци например има пластмаса – не ви събират боклука и вие се оказвате с препълнена кофа до другата седмица. Затова всички събират разделно много съвестно, а в същото време се ограничават в “произвеждането” на прекалено много боклук.

 34. Здравеите моето мнение че трабва да се научем да опазваме БЪЛГАРИЯ.Вав момента гледаме да рестарвираме вав СЛИВЕН на ХАМАН-БАЙР паметника срабралисмесе приятели да расчистим и сас подрачни средства колкото можем да го направим по-красиво и чисто място.Успех на всички желая но незабравяите че ако ние несиго направем няма кой даниго направе.

 35. Келанвед
  07/04/2010 - 23:53

  Щом си бил разтревожен оъ голямото количество боклук, което изхвърляш, явно си имал някакви зелени идеи в главата преди 3 години 🙂

 36. Аз имам много зелени идеи в главата – но те са свързани с реални екологични проблеми като замърсяване на въздуха и водата, изсичане на гори, ерозия на почвата и т.н. и решения насочени към защита на природата, а не с въображаеми проблеми като “глобално затопляне” и решения насочени към по-голям централен политически контрол и нямащи нищо общо с природата.

 37. Келанвед
  08/04/2010 - 12:38

  За съжаление, повечето кръвосмуечещи организации винаги започват с добра идея, някъде там в миналото си.

 38. много готина статийка,браво!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *