Свърши ли гръцкият безплатен обяд?


Проблемите в Гърция не са от вчера, но напоследък положението стана съвсем отчайващо. Непрестанни стачки, бой на граждани с полицията, разкрити лъжи на правителството, фалирал държавен бюджет. На пръв поглед тлъстият европейски обяд, прокаран с узо, свърши.

А дано, ама надали…

А такова чудесно настроение, преизпълнено с радостно очакване за светли и безметежни бъднини, доминираше новия тогава Европейски съюз, когато почна първата вълна на разширяване! В голямото европейско семейство ще бъдат радушно приети няколко не- чак- толкова- руси- и- по- скандинавски- подредени държави, което от една страна ще докаже, че европейците не са елитни, цивилизационно високомерни копелета, а истински мултикултуралисти, а от друга Гърция, Испания & Co с помощта на европейските си братя (и най-вече фондове) ще полетят към икономическото и социално развитие.

И Гърция влезе в ЕС, получи достъп до еврофондовете и докато честните европейци се усетят, че такова нещо като корупция като държавна политика съществува, построи сума хотели в чукарите на майната си, опъна магистрали, изцица здраво парите от ЕС и даже се уреди за световното по футбол. Сега нас ни проверяват под лупа да не крадем от еврофондовете – ама тогава къде ти проверки – ехей живот!

Хубави години бяха за гръцкото правителство – държавните харчове растяха, но европари имаше колкото искаш. Държавните чиновници, митничари и т.н. вземаха яки заплати, правителството разширяваше социалните програми главоломно, за да е щастливо населението и да си затваря очите за шуробаджанащината и корупцията.  Минималната заплата бе закована на 700 евро месечно (!), но лакомията насита има ли – появи се  “поколението 700 евро” – млади хора, които, представете си, са недоволни, че печелят само толкова…

Изобщо, кейнсианският * модел на “социално отговорно правителство”, което харчи много за социални дейности и “подпомага икономиката” като… харчи много, работеше мазно и гладко.

Еропейската баница почна да намалява…

По едно време обаче европарите спряха да пристигат толкова безусловно, икономиката започна да боксува,  натрупа се голямо социално недоволство сред населението, защото когато има бол пари не ти пука толкова дали някой краде, но когато няма…Свикнали на години щедри подаяния от правителството, различни групи започнаха стачки. Де що на някого не му изнася – стачка, протест. Заплатите били малки. Социалните помощи не се покачвали достатъчно бързо. Субсидиите не били толкова големи колкото им се иска. Всеки иска нещо, като знае, че правителството дава.

И управляващите продължиха напред на белия социален кон, харчейки още повече пари – за да са доволни хората, да няма стачки. А когато имаше протести – винаги могат да се намерят полицаи, сълзотворен газ, ненормални националисти да помагат където полицията е възпрепятствана от закона. Всичко възможно, само не и … о боже, ерес! … смяна на правителствената политика или правителството. Какво ли не правят някои хора, за да останат на власт…

Оказа се обаче, че кейнсианският модел не работи толкова мазно и гладко, колкото на гръцкото правителство му се искаше да изглежда. Големите държавни харчове, за да се угоди на всеки, изискват много пари, които икономиката на Гърция не може да произведе. Правителството харчеше на кредит, няколко поредни години, докато бюджетният им дефицит стана 18% годишно! Отгоре на всичко се оказа, че това не е от скоро, ами си е било тенденция още от преди, просто гръцкото правителство е лъгало за размера на дефицита си, за да влезе в еврозоната.

Така се стигна до сегашната ситуация – икономиката е зле, Гърция не може да си плаща външния дълг, нито да взема пари назаем (криза, лихвите са високи, а доверието малко), а разглезените от години държавни служители и всякакви други хрантутници не само че блокират всякакви идеи за бюджетни ограничения, ами и със стачките си допълнително преебават икономиката. Митничарите например стачкуват … не защото им намаляват заплатите… не защото им махат премиите… а защото не им увеличават премиите тази година!!!

Положението изглежда… кофти. Налага се в икономиката да останат повече пари в полза на наистина работещите хора – тия, които теглят всяка държава напред. Изглежда, че на гърците ще им се наложи да вземат някои не много приятни мерки, да съкратят щедрите държавни харчове, да поуволнят раздутия щат от държавни чиновници, бюрократи и други стачкуващи търтеи, да намалят данъците и сериозно да започнат да борят корупцията във властта.

Ама надали…

Тука се налага да се позова малко на пророческите си способности, но доколкото съм наблюдавал ЕС и политиците му, мога да направя някои предположения, пък да видим дали ще се окажат верни. Непопулярни, ако и ефективни мерки не обича да взема никойособено когато може да продължи да харчи чужди пари. Така де – не е луд тоя, който яде зелника… Затова гръцкото правителство ще продължи по старому, сложило превръзката на очите. А добрите европейци, най-вече мултикултурната, състрадателна и социална Германия, ще финансират, ще изкупуват дълга, ще го опрощават. С парите на собствените си данъкоплатци, разбира се. Изобщо всичко е името на илюзията за голямото, щастливо европейско семейство.

Обама устремно води САЩ  по гръцкия път, само дето тях няма кой да ги спаси и ще е по-интересно…

* кейнсиантво – (от името на икономиста Дж. М. Кейнс,) възглед за държавната политика, според който правителството може и трябва да стимулира икономиката, като харчи много пари (т.е. “налива пари в икономиката”). Парадоксът да  “наливаш” парите, които преди това си иззел от същата тази икономика като данъци, и да наричаш това “стимулиране”, явно не прави впечатление на привържениците на тази идея.

 

До сряда…
Блогмастърс и горките PR-и

Коментари

 1. Миглен
  01/03/2010 - 08:09

  Интересен анализ. Лошото е, че и Гърция и САЩ да боксуват икономически все нас ни цапат с кал.

 2. Де да беше парадоксът на “стимулирането” свързан само с наливане в икономиката на иззетите под формата на данъци пари. По-лошо е, “стимулаторите” държат в ръцете си ключовете за държавната печатница 🙁

 3. Принцо
  01/03/2010 - 09:23

  А добър ден хихихихихихи

 4. Ами да, печатането на пари е по-зле, защото предизвиква инфлация – “невидим данък”, който хората не плащат, ама се обезценяват парите, които имат.

 5. Ами аз никак не следя случващото се в Гърция, но предположенията ми за ситуацията са точно това, което си описал. За мен тревожното е, че често чувам нашенци да цитират гърците като светъл пример, който на нас не ни стискало достатъчно да последваме. Надявам се да не станем чак такива герои.

 6. Всъщност, стачките не са нещо лошо сами по себе си. Те са просто израз на недоволството на гражданите от правителствената политика.

  Хората, особено тези, които масово са склонни да правят стачки, рядко (да не кажа никога) знаят какво точно трябва да направи правителството, за да промени лошата икономическа и социална ситуация. Опростенчески, те най-често искат повече пари за себе си.

  Лошото е, когато правителството е достатъчно популистко и слабохарактерно, та да не взема правилните решения за проблемите, посочени от стачките, а да направи най-лесното и да похарчи още от парите на хората.

 7. Майк Рам
  01/03/2010 - 10:35

  Почвам да си мисля, че е добре, че не сме чак толкова активни със стачките и че нашето правителство не е чак толкова дашно.

 8. Стачки понякога си трябват – видя, че комунистите примерно само с павета могат да бъдат изгонени от парламента (1989, 1997).

 9. Гърците са олигофрени и си го заслужават напълно. По гадното е, че ЕС също са поели по този път и къде ще му излезе краят хич не е ясно.

 10. Георги
  01/03/2010 - 10:48

  Чакам някой да дойде и да каже “какво ги гледате гърците – вижте ги колко са по-добре от нас! ние без дефицит вижте докъде я докарахме!”
  Трудно е да се обяснява на такива хора…

 11. Глупости, как можеш да обвиняваш гръцкото правителство? Те просто работят за световния социализъм(който неминуемо ще дойде).
  А младите хора в Гърция не са разглезени, те са едни истински борци за нов(по-справедлив) световен ред!
  Как беше казал един блог-герой – малко робство не пречи в името на общото благо.

 12. Николай Цветков
  01/03/2010 - 12:10

  И кво викаш, как е аквариума? Готов ли си за великденския конкурс? 😀

 13. хаха тва пък кво общо има 😛

 14. Фладо
  01/03/2010 - 12:27

  Много неприятното в цялата работа е, че си прав. Гърците са пословични лентяи, правителството им не е баш компетентно, но въздесъщият и справедлив ЕС не може да остави хората да гладуват с по 700 евро. Така симпатичните северни народи ще купят кола на мързеливия гръцки чиновник, за да може той да я кара по магистралата, която са му построили преди няколко години. Хич не съм фен на ЕС – много трудно преглъща фалитите, а някои неща просто трябва да фалират. Не съм някой дето се кефи на чуждото нещастие, ама съгласете се, че е кофти за нищо да не ставаш и постоянно да ти се разминават последствията от това. Пък на ЕС и на САЩ взе да им става навик да поощряват некадърност и неспособност за оцеляване.

 15. Николай
  01/03/2010 - 12:33

  Интересен анлиз. За някои неща не знаех.

  Чудно ми е дали, когато съвсем пропаднат(защото дори Германия няма да им плаща вечно), ще спрат да харчат или ще се намери някой, който да каже: “Другари, капитализмът се провали! Дайте да строим комунизъм.”

 16. Честита Баба Марта! :)С пожелание за много здраве и усмивки!

 17. “…или ще се намери някой, който да каже: “Другари, капитализмът се провали! Дайте да строим комунизъм.””

  Според някои теоретици на конспирацията (Глен Бек примерно) точно това е целта на “програсивните” демократи в САЩ – фалит на системата, който ще им даде повод за още по-големи рестрикции, контрол и т.н. един вид повторение на годините на Рузвелт след Голямата депресия.

 18. Мома Ангелинка
  01/03/2010 - 13:03

  Гърците са по ГОЛЕМИТЕ изхвърляния… То не беше Олимпиада за повече от 2 милиарда, Евровизия за не знам си колко милиона… и т.н. и т.н. Още неизплатени, разбира се…
  Анализът ти се препокрива със собствените ми наблюдения вече 10 години. Но с няколко забележки…
  700 евро заплата, скъпи ми Петре, са ебати трохите в сравнение със стандарта на живот тук – и това са пари, които са стандарт в часния сектор, който by the way изхранва Гърция от доста години. Докато в държавния сектор е голямото лапане – всеки тук мечтае да стане т.нар. “димосиос ипалилос” (държавен служител)и да получава минимална заплата 1200 + някакви фантастачни осигуровки, бонуси и доживотни привилегии. И понеже всяко ново правителство трябва да нахрани своите близки и далечни роднини – все нови и нови държавни служби, комисии и подкомисии се създават, за да задоволят нуждите.
  Стачките са именно за това -да се премахнат привилегиите на държавните служители, да има давност, да се застаховат като всички останали… За съжаление никое правителсво няма да поеме политическата отговорнот да направи подобна реформа…
  В момента тук се почесват и единственото което казват е, че Европа няма да ги остави така, защото това би означавало край на европейския съюз и пак чакат пари 🙂
  И още нещо, Германия вече показа среден пръст на Гърция 🙂

 19. И понеже всяко ново правителство трябва да нахрани своите близки и далечни роднини – все нови и нови държавни служби, комисии и подкомисии се създават, за да задоволят нуждите.

  Това е перфектното сбито обяснение за разрастването на държавния сектор във всички страни. По-добре не мисля, че може да се каже! Само дето в Ориента новите службици са за роднини, а по-на запад – за политически приближени и спонсори на партиите.

  Прочее забелязал съм, че когато в една държава хората предпочитат да са на държавна работа, а не в частния сектор, нещата не са добре. Това е признак, че икономиката не се развива, данъците са прекалено високи, а правителството – прекалено популистко.

 20. Или пък хората не ги бива за истинска работа.

 21. Абе голям проблем е да стягаш колана, когато едно цяло поколение е свикнало да яде на корем.
  Остави че не им вдигат премиите, ами сега голям скандал назрява от това, че искат да им орежат 14-тата (четиринадесетата) заплата и пенсия!

 22. 14 заплата? Това майтап ли е или наистина им дават такива неща?

 23. Не е майтап. И в Австрия го има.

 24. Юлиян
  01/03/2010 - 14:38

  Съчувствам на обикновените работни хора в Гърция, вината не е тяхна че са вземали нереално високи заплати. Та, кой от нас би отказал? Вина имат управляващите през този период партии (фамилии), че са допуснали такова харчене. Но вина имат и тези, които са ги дали. Пък може да не е вина, може да е целенасочено, ддз. Като знам какво се случи с еврофондовете предназначени за България, не вярвам че в ЕС пасат трева и не са имали достоверна своя информация, или пък механизми да ги спрат овреме.
  Времето ще покаже какво е било. Жалко за обикновените хора, защото трудно се слиза от кон, за да яхнеш магаре 🙂

 25. Те обикновените работни хора не са тия, вземали големите държавни заплати… Точно обратното – те са тия, които са ги плащали с данъците си и които ще изплащат външния дълг.

 26. Келанвед
  01/03/2010 - 14:44

  “Стачки понякога си трябват – видя, че комунистите примерно само с павета могат да бъдат изгонени от парламента (1989, 1997).” хубаво е, че са изгонени..сега вече можем да започнем на чисто и да вярваме , че милиардерите в родината са истински бизнесмени, събрали парите си с много ум и инициатива, и изобщо нещата се оправят.
  Ташака настрана-мислиш ли, че партиината/идеологическата номенклатура беше най-опасната глава на ламята?

 27. Гърците са много зле от години. Но благодарение на дашността на гръцкото правителство това оставаше скрито. И те си въртеха далаверите. Схемата 2:1 в зависимост дали Неа Демократия или ПАСОК са на власт си бачка без проблем. За нас те са светъл пример КАКВО НЕ ТРЯБВА да правим. И се радвам, че правителството в момента се е стиснало като счетоводител на държавно предприятие. И запомнете, това, че Гърция не се наричаше Социалистическа Република не значи, че не са комуняги. Комунизма там е победил и сега ще трябва да си плащат за това.

 28. Каленвед, дай-опасната глава на ламята е тази, която управлява държавата. Винаги.

  Защото държавната власт е тази, която държи лостовете на легитимного насилие в страната (полиция и съд). От нея произтичат обществените поръчки за наши хора, поръчкови полицейски и данъчни акции срещу конкурентите на нашите хора, с нейна благословия стават заменките, източванията и т.н.

  Всякакви може да са ортаците на комунистите – корумпирани, лъжливи, безскрупулни бизнесмени и мафиоти… но без протекцията на държавата, без свои хора във властта, нищо не могат да направят.

 29. Келанвед
  01/03/2010 - 15:09

  прав си лонганлоне..отбелязах само, че хората ,свързани с информация всъщност се преобразуваха в бизнес сектор, а не са си тръгвали заради стачките през 89та-мислех, че знаеш това…просто идиотските идеолози на партията бяха необходимата жертва, която и днес не е ликвидирана съвсем. Иначе -и най-слабата държава е по-силна от най-организираната мафия, така че е вярно-тези дето имат правото да колят и бесят легално са потенциално най-опасни…понякога ми се ще България да имаше тиранин като лорд Ветинари, ама това са си само измислици

 30. Ветинари е пич, но лошото с тираните е, че ако се случи да не са пичове (което е най-честият вариант), нищо не можеш да направиш по въпроса.

 31. Георги
  01/03/2010 - 15:53

  Рядко вече изчитам нещо до край, пък това е и съдържателно. Благодаря и за линкването.

 32. Пламен
  01/03/2010 - 16:28

  Нека си плащат гърците. Дори един фалит да ни се отрази зле, не е реално някой само да лапа от ЕК и после да обяснява, че не знае как се е стигнало до тук. В крайна сметка южните ни съседи са виновни, че са подкрепяли този модел, както и ние си бяхме виновни, че подкрепяхме печатането на пари при Жан Виденов.

 33. Ама на никой ли не му прави впечатление, че Евросъюзът върви по добре отъпкания път към фалита по който преди години премина нашият СИВ??? Всъщност – нормално е някои младежи да не помнят това “икономическо животно” СИВ :)…

 34. E, чак към фалит не върви ве – общо взето бюджетните дефицити са в рамките на нормалното.

  Притеснява ме разрастването на бюрокрацията и централизма в ЕС, които са не по-малко опасни.

 35. Мома Ангелинка
  01/03/2010 - 17:56

  13-та и 14-та заплата има. Но имай предвид, че цяла година са ти правили удръжки за тях – не са бонус! Те се разпределят по следния начин: 13-та за Коледа и 14-та се разбива на 2 части – едната за Великден, а другата е през лятната ваканция – като помощ за почивката ти.

 36. Няма логика, значи, да се бутаме отсега в Еврозоната – да поизплатят борчовете на комшиите първо, па тогава – защо ни е на нас още малко дълг? А Германия и другите локомотиви на еврото би трябвало след като им изкупят задълженията, да замразят членството на Гърция във валутния съюз докато не си изплатят дължимото по един или друг начин – или да им измислят някакви други санкции – иначе цялата идея на еврото се обезсмисля.

  ПП: Уж ние сме били мързеливи и корумпирани, ама гърците ни бият и по двете категории – нормално ли е да можеш да си изплатиш присъдата, вместо да я излежаваш? Или да имаш обичай в определен ден от годината да ходиш в казино? Комбинацията на не особено работливо и явно не особено интелигентно население с откровено малоумните им управляващи изглежда не е най-успешната.

 37. Някой си
  01/03/2010 - 20:22

  Германски и Френски пенсионно осигурителни каси са си купили облигации от гръцките каси за над 400 млрд евра. Така, че германците и французите ще подпират Гърция с патерици и бастуни да не вземе да се срине, че изгоряха френските и немскити пенсионири.

  А, общата задлъжнялост на Гърция е над 800 млрд евра.

  Но, да не ги мислим… те вероятно са си го измислили.

  П.П. Когато един грък се ражда, един евреин плаче 🙂

 38. Лъчезар Богданов
  01/03/2010 - 21:45

  Ей това с 13-та и 14-та заплата (пенсия) не мога да го проумея! Нормалната логика е да работиш определено количество дни всеки месец и да получиш възнаграждение. Ако работодателят желае, нека си измисли система за допълнително стимулиране – например обвързано с резултатите (на фирмата или личните) – и да плаща по този начин. Но – това си е бонус, който може да се премахне във всеки момент, и работникът не може да има претенции към него по начина, по който очаква да му се плати основната заплата.

 39. Петърчо, за съжаление има доста по-комплексни причини за нарастването на бюрокрацията от намирането на заетост на роднините. 1. У нас например 90% от хората нямат нищо против съществуването на огромни, скъпи и безсмислени институции като Министерство на културата, М. на спорта, СЕМ (те са с отделен бюджет), БНТ/БНР. Мнозинството от хората считат, че по всяка обществено значима тема/въпрос/проблем държавата трябва да взема отношение (т.е. неизбежно да дава пари). 2. Това прераства в идеята, че даден административен апарат трябва да съществува, защото има какво да прави. Нарушава се основополагащият принцип на публичните финанси ползите да са по-големи от разходите. 3. Някаква част от администрацията съществува, защото друга част не работи ефективно. Някои органи влагат допълнителни ресурси, за да предотвратяват закононарушения, защото ако те се случат, съдът (у нас) не може ефективно да защити потърпевшите и да накаже виновните. Пример – всякакви проверяващи, разрешаващи и лицензиращи администрации, огромният брой полиция (която е също толкова неефективна BTW).
  Относно ЕС, съществува подмяна на основната идея. ЕС беше създаден като триумф на свободната икономика с първоначална цел – улесняване на международната търговия чрез създаване на общ пазар. Паралелните процеси на намаляване на валутния контрол в държавите и финансовата нестабилност дадоха възможност за създаването на обща валута, която също облекчава трансакциите.
  Сега ЕС се превръща в огромна машина за преразпределение на пари. Бюрокрацията расте. Появява се нов бранш на икономиката – “усвояване на средства от ЕС”, със своите министерства, консултанти, корпорации, които е изцяло паразитиращ. Най-лошото е, че никой не счита този нов социализъм за проблем.

 40. Даниел Хармс
  02/03/2010 - 00:36

  Всъщност има една голяма хапка, с която скоро гърците ще бъдат принудени да се разделят и която ще покрие по-голямата част от дълга им. Това е NBG или Националната банка на Гърция. Тя е собственик на нашата ОББ, има дялове и в Пощенска банка, както е и собственик на още половин дузина водещи банки в източна Европа. Европейски финансови институции отдавна й се точат и май скоро ще я разкъсат така, както хиени разкъсват тлъста антилопа.
  След две седмици има падеж на държавни облигации и гръцката държава трябва да извади 20 млрд. долара кеш за приносителите на облигациите. Папандреу беше хукнал преди месец и нещо да ги търси с нов заем в Китай, но от Брюксел и Берлин му скръцнаха със зъби и той се прибра с подвита опашка. Определено тепърва ще става интересно при комшиите – някъде около 15-20 март, но в никакъв случай не бих рискувал да съм по това време в Атина или Солун. Не бих държал и спестяванията си в гръцките банки в България, но пък след като спестяванията на българите са се увеличили през лошата 2009-та с 500 млн.лева, и по-голамата част от тях точно в споменатите банки, очевидно ще има баламурници, които ще платят част от гръцкия дълг с български левчета…

 41. Даниел Хармс
  02/03/2010 - 00:57

  Преди 30 години повечето от държавните служители в Гърция, както и общинските такива, взимаха мизерни заплати, но за едно място кандидатстваха стотици. Това беше така, защото ползваха немислими за онова време социални права – дълги платени отпуски, болнични, високи пенсии, и най-важното – работеха на четири часов работен ден – само сутрин! Т.е. после можеха да отворят бакалийката, таверната, или да застанат на рецепцията на семейното хотелче. Но капитализма бе заменен от социализма, мизерната заплата бе сменена от тлъста такава, и сега натискането за държавна службица е още по-голямо. Времена…

 42. Даниел Хармс
  02/03/2010 - 01:04

  И последно. Имам мечта – да си имам слугиня гъркиня. Не се смейте! След пет, най късно след десет години гръцката слугиня никак няма да е утопия за средното българско семейство! И не ми казвайте, че са дебели и мързеливи! Ух, как ще летииии!… 🙂

 43. QNA PLATOVA
  02/03/2010 - 01:12

  Za mnogo Babi Marti!

  Gurciq si be6e gnilata qbulka na EU predi raz6irenieto prez 2004. No te vse pak si imat svoqta “tvurda poziciq v EU. Zaradi tova, 4e sa stara 4lenka:
  States of the EU.
  Greece. Year of EU entry: 1981
  Austria. Year of EU entry: 1995

  Tova im dava edin po-visok status. A faktut, 4e Austria e 4len samo ot 1995 dobre poqsnqva vulneniqta tuk, dali da ne izlqzat, za6toto ot ’95 nasam samo stava po-lo6o…

  Nqkoi znae li dali gurcite mislqt da pravqt referendum za napuskane na Suyuza? Spored men na tqh dobre im idvat parite ot fondovete, koito se rejat ot danicite, koito i az pla6tam v Austria.
  No sled golemite raz6ireniq i EU stana EU-27, Gurciq ve4e e na zaden plan. I si znaem za6to.

 44. аз хич не разбирам от политика и икономика, но администрацията (бюрокрацията, ква е разликата?) ми напомня много на нещо от моята област – тумор. характерното за раковите клетки е, че не изпълняват никаква полезна за организма функция, но се множат, увеличават броя си и тумора нараства… и метастазира. и понеже туморните клетки консумират хранителните вещества на организма, но не допринасят за съществуването му, а с присъствието си препятстват работата на тези на нормалните органи, в крайна сметка го убиват.

  иначе сериозно мисля да почна да уча китайски

 45. Келанвед
  02/03/2010 - 15:32

  че администрацията е необходимо зло е ясно…че не можеш да имаш цивилизация без администрация също трябва да ти е ясно. Още шумери и египтяни са го загряли това преди няколко хиляди годинии досега не е имало място без държавна администрация, освен някои африкански територии, но те не се наричат държави. Ако почнеш да развяваш анархистки теории , как обществото може да съществува без централизирана администрация (щото в случая не можеш да имаш и законодателна власт , камо ли изпълнителна) просто няма да си прав

 46. Абе администрация->цивилизация, администрация->цивилизация, ама над едно ниво почва да почезва цивилизацията… Ако е с мярка се търпи, ама иначе…

 47. Хидроизолации Варна
  02/03/2010 - 16:27

  Този път ми хареса това, което си написал – но ако всичко това се отнася за Гърция, значи сами трябва да си направим изводите за самите нас – как ще ни се отрази влошеното икономическо състояние на съседката ни – нека първо се сетим за това, че няколко от големите банки в България са “гръцки” банки, и че дори нашата мила Родина сега няма достатъчно пари, за да може да защити сигурността на депозитите ни в размер до 100 000 лв. Дерзайте, народе, но си спасявайте спестяванията от минималната работна заплата, която сте могли да спестите!

 48. Келанвед
  02/03/2010 - 23:52

  gendarme ще се радвам ако предложиш аналог на администрацията…ако я разкараме съвсем след няма и 50 години , хората можем да се върнем да живеем в пещерите

 49. Лъчезар П. Томов
  03/03/2010 - 00:35

  По тази тема ти, Костов и аз сме единодушни. Това са част от допирните точки на възгледите ми с твоите. Поздравления за тази статия

 50. Лъчезар П. Томов
  03/03/2010 - 00:38

  Общото не е точно провалът на Кейнсианството, както ти го разглеждаш, а бягството от реформи и от отговорност, придружено с най – лошия подход за социално подпомагане – наркотичният, при който подпомогнатите привикват към помощта и имат нужда от все по – големи дози от нея с времето.

 51. Все си мисля, че в Швейцария не са се покрили по пещерите, а си развиват цивилизация яко… И все пак – отклонихме се от темата – за фалшивите гръцки банки, дето ще ни прилапат парите – все пак частната собственост е неприкосновена – щом някакси се е озовала у тях – може да я правят каквото си искат..

 52. Келанвед
  03/03/2010 - 02:56

  сега разбирам, че Швейцария си няма държавни служби и администрация..

 53. Швейцарското централно правителство има изключително малка власт и е много малко като брой. Само за пример – министър-председателят им се вози в личната си малка тойота, която сам кара.

  Толкова за привилегиите на държавните служители в Швейцария и Скандинавските страни.

 54. Ауе са да ви кажа, то и ние сме тръгнали натам, гледам, вече бой има пред държавните служби – върволици кандидати за да поработят на държавна службичка… Освен всичкото друго, това е и п рекрасно място за избиване на комплекси. Държавният служител има власт… и … естествено Трети закон на Планков за държавната администрация: “колкото е по-малка, толкова по-често ти вгорчава живота.”

 55. имах предвид: “колкото е по-малка властта на един чиновник, толкова по-често ти вгорчава живота.”

  Ама като бързам като теле пред майка си 😀

 56. Стачки и масови народни недоволства си трябват. Така де, то пък нашето, дето каквото и да ти направят, ама ние кротко си кютаме, и то не е нещо, с което да се гордее човек. Но си трябва златна среда някаква. Наистина е абсурдно масово недоволство затова, че нямало да ти повишат премиите. Идиотско е да хващаш павето всеки път, когато не си на кеф. Да не говорим за случаите, когато се излиза на всеоържие, просто щото някой ти казва, че трябва да пестиш, да спреш да ходиш всяка вечер по заведения и да реорганизираш собствения си домашен бюджет, просто щото съвременните реалности са такива. Въпрос на здрав разум. А дивотията с блокажа на граничните пунктове дори отказвам да я коментирам.

  Добре, те откъде очакват, че ще им дойдат пари, ако 24/7 са по улиците, развели бойни знамена? Толкова ли пък няма там у комшиите някой със здрав разум, който да им обясни на достъпен език, че от постоянни и безконтролни харчове са я докарали дотам, че в момента пари няма и за да заима, единственият възможен начин на тоя етап е да бъдат напечатани?

  Хубав е човек да си знае интересите, да си ги отстоява и ако трябва дори да излезе на улицата за това, но някаква разумна граница все трябва да има. Прилича ми на оня таксиметров бунт, когато след като някакъв шофьор си взе от пиян клиент, братството обсади парламента и министерския съвет с искания в колите им да се монтирали алармени инсталации ли беше, кво беше… Както и преграда между шофьора и пътника. Че монтирайте си бе! Станишев да хване отверката и да почне ли, що ли? (Щото беше май преди около три години някъде случката)

  А гърците наистина здраво си го търсеха, сега да видим дали най-сетне ще си го намерят. Казвам го без лоши чувства, на мен хората нищо не са ми направили, но просто страната върви натам, накъдето в момента здраво се е сурнала още от края на Втората световна.

 57. neuromantic
  03/03/2010 - 13:05

  Ехехе, Гърция и кейнсианство… Колкото в България преди 89-та беше социализъм. Определението което си му дал е забавно. Само че “много” пари звучи поетично и никой не взима данъци просто за да ги върне. Има фискален резерв който се ползва в случай на кризи. Кейнс не е просто поредната идея, той е макроикономиката. Тя не може да се провали идейно, а само като реализация. Без макроикономическа рамка не може да има стабилност, нито да се избягват кризи и американците го доказаха.

  У нас сме забили в другата крайност и ни чака фалит на микроикономиката. Ще влезем в Еврозоната мъртви, но с бели зъби. Мумия украсена с перфектните счетоводни параматетри на Дянков. А Костов го забравете вече като голем мислител. Той твърди, че кризата в Америка се дължала на липсата на достатъчно автоматизация в банките. Имало много излишен персонал който бавел работния процес?! Тоя съвсем е изтрещял.

  Държавната администрация не е тумор, а съединителна тъкан. Податлива на израждане, да, но без нея няма държава/съюз от държави.

 58. Кейнс бил “макроикономиката”… леле. Личи си колко разбираш от икономика.

  “не може да се провали идейно, а само като реализация” – да, те привържениците на комунизма и социализма това го приказват за техния “строй” непрекъснато. Идеята е добра, ама как в цялата световна история не се намери един кадърен да я реализира правилно…. ами само некадърници като Сталин, Ленин, Кастро, Мао Дзедун и Пол Пот я провалят…

  Икономическата криза в САЩ доказа именно, че силно регулираният пазар се проваля, а кейнсианските мерки за “спасението” му са неефективни. Кризата бе предизвикана именно от намесата на правителството (федералния резерв) на пазара, чрез поддържане на изкуствено ниски лихви и дъщерни банки (фреди мак и фани мае), както и политика за “жилищно насърчаване” т.е. принуждаване на банките да отпускат масово жилищни кредити на кредитно неблагонадеждни лица.

  А “пакетът за стимулиране” на икономиката се вижда какви резултати има – официалната безработица е над 10%, реалната към 20, бюджетният дефицит е 3 трилиона, неразплатени задължения по социалните програми има още толкова, а външният дълг на САЩ се предвижда до края на мандата на Обама да стигне 30 трилиона долара. Tова била тя “макроикономиката” викаш, а? 😛

 59. Келанвед
  03/03/2010 - 15:49

  @лонг имаш ли повече инфо за броят на служителите в тази администрация, че живо ме интересува…зная, че не е централизирана както повечето , но това не значи, че е малка…и за правата им-така е-вече даже фейсбук не могат да ползват
  http://www.hicomm.bg/bg/articl.....%B8%D1%8F/

 60. http://en.wikipedia.org/wiki/F.....rland#Size

  102 хил., от които 32 хил. са чиновници, останалите са полиция, армия, пощальони и т.н.

 61. Юлиян
  03/03/2010 - 16:08

  Не знам дали примера с Швейцария е много удачен. Швейцария е конфедерация от отделни кантони (самостоятелни държавици) и всеки от тях си има правителство, администрация, окръзи и общини и др. работи 🙂 Отделно има и полу-кантони.

 62. Сравнението на Швейцария с Гърция наистина не е чак толкова удачно, ако и да не е съвсем безсмислено – то ясно показва разликата между централизираната администрация (далеч от хората, безконтролна и вечно растяща)и местната такава (близо до хората и поради това лесно контролируема).

  Сравнението на Швейцария със САЩ обаче е особено подходящо, защото на теория САЩ също би трябвало да е конфедеративен съюз на щати със слабо централно правителство, но в последните 100 г. е точно обратното.

 63. neuromantic
  03/03/2010 - 16:33

  Да, модерната макроикономика дължи много на Кейнс. Той винаги е бил атакуван както от крайно десни така и от крайно леви, в общи линии от всеки който иска да си направи име. Всяко дребно икономистче започва с атака на Кейнс за да бъде забелязано. Разликата обаче със соц-диктаторите е, че неговите идеи многократно са сработвали и са давали добър резултат през годините. Неговата теория не е утопична, а изисква внимание в цифрите. Планът Маршал например, на който дължим съвременна Европа, е изцяло кейнсиански.

  Жилищните кредити са една малка част от причините предизвикали кризата. Остави Фани и Фреди ами кажи защо фалира Лехман. Над сто милиарда долара дълг само в ценни книжа. А Мерил Линч които си позволяват да загубят пет милиарда за един ден какво да кажем? Става дума за брутална спекула, на фона на която кредитите за дървени къщички изглеждат като жълти стотинки за малцинствата. Става дума за непокрит и подценен риск. За самозабравили се неокласици. Банките в Америка гарантират с малък процент депозитите си. Като потъне един такъв Титаник и милиони хора го последват. Затова се прави бейлаут. Да се редуцира ефекта от шока. Надявам се не мислиш че Обама харчи за спасение просто от любов към подаянията. Хич не му е лесно.

  Кейнс ще стане излишен, когато финансовите акули добият съвест и съзнание, тоест никога.

 64. Обама харчи много по същата причина, поради която и гръцкото правителство харчи много – защото са популисти, защото угаждат на корпорациите, които подкрепят партиита им и защото, като повечето политици, нямат топки да вземат нужните правилни мерки.

  Искаш “финансовите акули” да добият съвест и съзнание”? При кой вариант има по-голяма вероятност това да се случи:
  1. ако загубят парите на клиентите си, чака ги фалит и съд от страна на акционерите им
  или
  2. ако загубят парите, правителството просто ще им даде още?

  Бейлаутът прави най-лошото възможно нещо – насърчава безхаберната алчност, защото “финансовите акули” са сигурни, че каквито и спекулации да правят, каквито и неоправдани рискове да поемат, когато лайното удари вентилатора, ще пристигне правителството на бял кон и ще ги спаси с парите на данъкоплатците.

 65. За 5 години учене в Германия не съм видял нито един гръцки студент. Българи и Румънци сме едни от най-многобройните навсякъде, Сърби има доста, дори и Македонци съм виждал. Ама гърци йок…
  Мисля това е достатъчно показателно за мързела на гърците и нежеланието им да се развиват.

 66. Мома Ангелинка
  03/03/2010 - 17:43

  NPaine -> гърците учат масово в Англия безплатно, затова не ги виждаш в Германия…. Германия не им е любима дестинация- има много гастербайтери гърци от едно време и ги третират на едно ниво с турците, което направо ги поболява 🙂

 67. @Moма Ангелинка
  Определено има логика в това, не се бях замислял от тази гледна точка.

 68. Тралала
  03/03/2010 - 19:39

  Щеше ми се да пейстна един цитат от форума на другарите от septemvri23.com. Там бяха обяснили как това бил естественият етап от общият разпад на капитализма. Обаче няма как да го пейстна, защото ме баннаха само след 2 поста. Очевидно не им допадна аватара с Роналд Рейгън. Пък ме мързи да трия cookies само и само пак да им вляза в нескопосания форум. Иначе съветвам всеки нормален човек да го прочете. На много хора понякога им минава през ума че започват да губят разсъдъка си. Посещението на форума е успокояващо – има много по-болни мозъци.

 69. хехе, виждам, че на сайта им секцията “смях” не е линк и не води никъде. предполагам това е защото целия им сайт предизвиква смях 😛

 70. Келанвед
  03/03/2010 - 23:47

  Лонг, преди да плюеш така силно комунистическото кейнсианство разясни , моля те причините за голямата депресия през 29та на миналия век..и не ми казвай, че държавната намеса в икономиката е винаги виновна за всичко

 71. Петър Славов
  04/03/2010 - 04:25

 72. Келанвед, през 1987-та индексът Дау Джоунс се срива с 500 пункта (22%) за един ден – срив, рекорден в историята, по-голям от този през 1929.

  Президентът Рейгън не прави нищо, за което веднага е обвинен в нерешителност, има силни гласове че “правителството трябва да се намеси” и т.н. Той не се намесва. Две години по-късно никой вече не си спомня за краша, скок на безработицата няма, икономиката е на крака и през 1989-та индексът възстановява позциите си от ’87

  Какво става през 1929-та? Същото – краш на цените на акциите. Държавата се намесва мощно, спасява най-големите губещи, “налива пари в икономиката”, антикризисни програми следват една след друга, коя от коя по-големи.

  Резултатът – Голямата депресия. Защото “голяма депресия” се нарича не крашът през ’29 а периодът от 15 г. след това, когато икономиката, благодарение на “спешните мерки” на правителството, не може да се възстанови. Виж кривата на безрабитицата и си направи сметка що за “антикризисна” програма е това, след като 10 поредни години безработицата се вдига, чак до абсурдните 22% (реална)

  http://en.wikipedia.org/wiki/F.....0-1960.gif

 73. Келанвед
  04/03/2010 - 11:29

  там е разликата, че през 87-ма вече има интернет и научно техническия прогрес е меко казано – в разцвет. Не зная дали държавната регулация е била най-добрата алтернатива след 29-та, но свръх либералния пазар със сигурност не е бил толкова ефективен, колкото ти се да вярваш

 74. То и сега има интернет, ама както виждаш, спешниоя “стимулиращ пакет” на Обама повиши безработицата само за година до над 10% и няма изгледи да спре да се покачва.

  “свръх либералния пазар със сигурност не е бил толкова ефективен, колкото ти се да вярваш”

  A доказателства за това да приведеш? Нещо? Щото да приказваме празни приказки можем всички…

 75. Келанвед
  04/03/2010 - 12:24

  за бонусите на обамовата политика-попитай някой запален щатски демократ, който ще ти обясни как правителството си върши отлично политиката. Кейнсианството си свърши каквото имаше (постигане на отностителна икономическа стабилност за дъълъг период от време), но времето му мина, което пък не значи че може да го наречеш “глупост”. А доказателствата са, че заради едно падане на акции милиони хора (нямащи абсолютно нищо общо с тия книжа) остават без работа за дълъг етап от време и явлението е по-скоро глобално, вместо да се ограничи в рамките на страната , в която е започнало. Проявява се ефекта-домино който завлича всичко по пътя си

 76. Лонганлон е абсолютно прав за голямата депресия. Задълбаването на кризата тогава се дължи изцяло на грешна и тъпа държавна намеса когато не е било нужно, и липсата на такава когато е било нужно.

  Интересна книжка в която освен другото е засегната и голямата депресия е The Ascent of Money на Niall Ferguson.

  Иначе темата за ефективните пазари е доста обширна, Келенвед е прав че пазарите не са ефективни, но е прав в следствие на мноооого грешни разсъждения. Пазарите не са ефективни, не заради това че са свръх либерални, а точно заради обратното(демек регулациите и държавната намеса водят до свръх неефективни пазари) + разни други фактори (стадни инстинкти, ограничения при арбитража и т.н.).

 77. “заради едно падане на акции милиони хора (нямащи абсолютно нищо общо с тия книжа) остават без работа за дълъг етап”

  Kaкто доказах по-горе, безработицата е резултат не от падането цените на книжата, а от последвалата го правителствена политика на големи харчове. Не отричам ефекта домино, разбира се – икономиките са взаимосвързани, но факт е, че почти всички държави попадат в популисткия капан на “борба с кризата чрез харчене” и се оправдават с предписанията на Кейнс.

 78. Келанвед
  04/03/2010 - 13:01

  Пейн-Наистина не претендирам , че съм много компетентен по темата за икономиката, щото материята е обхватна и се съмнявам, че някой може да вземе впредвид влияещите и фактори. Просто се чудя защо БМВ и Мерцедес оставят компетентни хора на улицата, заради някакви банкови и ипотечни кредити в САЩ и каквато и да е причината, при положение, че автомобилните концерти не са регулирани от държавата Германия-те просто продават коли.
  Лонг-е…голям бич са модерните социалисти-мамата си трака…чух че помоюите за безработен във Франция стигали до 1500 евро на месец (ако знаеш как да излъжеш системата де),което не зная дали може да е вярно. Както казах по-горе кейнсианската теория остаря твърде много и се надявам някой да измисли нещо по-умно, щото кризата,дето викаш че е полезна започна да става досадна (друг е въпроса дали бг работодателя не преексполатира тази криза)

 79. Келенвед,

  хаха това за Бмв и Мерцедес е яко и си прав да се чудиш. Немците много мразят америкацните точно заради желанието им да правят пари от нищото, демек със спекулации (говоря от гледна точка на финансовия бранш). Едно време не са обичали един друг народ точно поради, според тях, същите причини…
  Иначе кадърни хора остават на улицата поради силно обвързаните световни пазари…Просто след като досега сме получавали предимно плюсове от глобализацията, примерно евтина техника, възможност да си купиш за 4$ от Хонк Конг част за лаптопа която в Европа дори я няма, евтини книги и т.н. идва като доста студен душ новината че освен позитиви всички носим рисковете на другарчето. За мен честно казано това е нещо кажи речи естествено, щото (малко банално звучи) ама безплатен обяд няма.
  Бмв и Мерцедес реално допринасят изключително много за титлата на Германия (вече бивша) Световен експортен шампион. Ако пазарите не бяха либерализирани те никога нямаше да могат да си продават колите по света, никога нямаше да постигнат такива нива на развитие и никога нямаше да им се наложи да наемат толкова много работници колкото имат в момента.
  В крайна сметка за да имаш определена печалба, трябва да понесеш определен риск…липсата на риск предполага минимална печалба.

 80. Келанвед
  04/03/2010 - 15:14

  NPaine до последната дума съм съгласен с теб. Исках обаче да покажа на Петър , че утопията в която вярва не е съвършена (че свободния пазар едва ли не не може да допусне сериозни грешки, заради които да издухат супата една цифра хора)

 81. По-горе има коментар, че от движенията на акции се обуславят ефекти върху хора, които нямат нищо общо с тях – така е, ама акционерите, дето движат акциите, не може, а и не трябва да се чувстват виновни, че ефектите от техните действия засягат и тия другите. Няма никаква логика ти да пуснеш 5-10 африканеца да спят в хола ти ако те нямат къщи, колкото и да ти е жал за тях…

 82. Юлиян
  04/03/2010 - 21:18

  Разбира се, че не трябва да се чувстват виновни. Аз самият никога не се чувствам виновен, че хвърлям отпадъци през балкона, или когато “пускам газове” в асансьора 🙂

  Дамм, наистина – няма никаква логика 😀 😀

 83. neuromantic
  04/03/2010 - 22:02

  Тука стана една манджа и ми е малко трудно да се ориентирам вече. Смесва се държавна политика с кейнсианство, Рейгън с неокласическа икономика и т.н.

  Първо, кейнсианството не е остаряло и няма как да остарее, особено основните му идеи. Евентуално може да се разклони в разни неокейнсиански школи които залагат повече на математиката. Много топ-икомонисти от Световната Банка, МФВ и големите правителства са кейнсианци. Джефри Сакс например смята бейлаутването в някои случаи за необходимо зло, но е възможно той да не разбира добре икономиката. Че евентуално бейлаута разглезва е вярно, но аз не знам той да е подсигурен със закон и не виждам как някой може да го включва в разчетите си.

  Второ, кейнсианството е като медицината. Имаш болен пациент, предписваш му лечение. Медикаментите често са токсични. Превишиш ли дозата има вероятност пациентът да не се разболее никога повече. Обратния вариант, отказът от медицината, е призив да се използват естествените закони за лечение, законът на джунглата, при когото слабите умират и не правят повече грешката да се разболяват, а силните живеят доказано здравословно. Това е философията на вероющите в пазарната способност за самолечение на болестните процеси, още наречение неокласици. Освен че не е много хуманна философия тя е сбъркана и фундаментално.

  Нека разделим идейните противопоставяния Кейнс vs неокласика и фискална vs монетарна политика едно от друго. Лонг неведнъж се е изказвал в прослава на съвършено свободния пазар, т.е. той е неокласик и смята че безработицата се дължи на несъвършен пазар, а отвреме навреме проповядва и рейгъномика. Ето едно илюстративно четиво за нея, в което се виждат всичките и проявления, не само бленуваните. В реалността картинката е шарена и нееднозначна. Лесно е да покажеш как немръдването на един пръст не е попречило за спасението от Дау-Джонсовата криза, но по-интересно е да се разбере, дали пък въпросното бездействие не е една от първопричините за кризата. Ето какво казва един наблюдател по въпроса. В материала четем че докато преди 20 години мерките за стабилизиране на ситуацията са взети едва след краха на борсата, то в настоящия момент от Фед предприеха действия на по-ранна фаза. Първоначално в страната беше намален сконтовият процент, по който се кредитират банките, а впоследствие беше намалена и основната лихва и така пазарите бяха успокоени поне временно… Става дума за монетарна политика, която е в противоречие с фискалната на Кейнс, но едновременно с това ми се струва, че централната банка е сравнително държавна структура. Та полезна ли е намесата на държавата или не? Дайте да уточним за начало за какво говорим.

  Основната заблуда на антидържавните фенове е, че икономиката се състои от рационални избори, ефективни пазари и гъвкави цени. Фактите показват друго. Има една интересна книжка с една интересна глава в нея наречена The Fallacy of Supply and Demand. В нея се разказва интересната история на черните перли – малки, сиви, безлични екскременти от мида, които изведнъж се оказват с невероятно високи цени, въпреки тоталната липса на търсене. Това е екстремен пример на пазарната (човешката) ирационалност формираща пазарната динамика. В книгата се споменава и евентуално обяснение на sticky цените, които се наблюдават непрекъснато въпреки (поне в началото) отхвърлянето им от неокласическата теория. Според нея пазарите бързо се пренастройват така че да няма излишъци или липси. Проста теория, разбираема за всеки кандидат рационал-икономист готов да излезе на пазара, стиснал под мишница данни и прогнози… Но пазарът не е рационален. Държавата е. На нея разчитаме да балансира икономиката и да избягва цикли и рецесии.

 84. Келанвед
  04/03/2010 - 23:12

  гендарме- акционерите сами по себе си не савиновни-те си гледат тяхната изгода. Виновна е системата,задето не може да се саморегулира достатъчно бързо и се да се ограничи, за да не стигаме до домино-ефекта..ама ти като си религиозен капиталист, няма как да ти изляза на глава с празните ми твърдения, то е ясно че каквото и да кажа, няма да ти звучи логично, щото нали истината на другите не е истина

 85. Аз не знам доколко съм религиозен по тая тема, но кейнсианството ми изглежда с по-религиозен характер, може би щото разчита на некакъв държавен Господ…

 86. Юлиян
  04/03/2010 - 23:55

  Всяка една теория, когато се приема на вяра е малко или повече религия.
  Иначе, и двете ик. теории имат място в икономическия живот, дори по някакъв начин отразяват и жизнения път на човека. Когато започнеш нов бизнес съвсем естествено е да искаш да имаш колкото се може повече свобода да се развиваш. И обратното, с течение на времето, когато заемеш някаква печеливша ниша също толкова нормално е да не искаш друг да ти се меси в нея и да търсиш регулации.

 87. Келанвед
  05/03/2010 - 02:50

  Юли , хубаво го обясняваш,ама он е пекан…тия работи ги знае 🙂 дали държавен или либерален…все трябва да се вярва в нещо на доверие

 88. Келанвед
  05/03/2010 - 02:57

  аа и гендарме ако 30000 или 100000 са равни на нулаби могъл да ми дадеш толкова левчета (малко са ама ще намеря какво да ги правя)…за Швейцария беше думата, ама тук по-скоро се заяждам

 89. Пак мислиш по кейнсианскому – туп парата – шур бозата…

  Иначе пак там, в китната Швейцария, е живял и писал трудовете си един много интересен икономист, Силвио Гезел, неговите писания са още по-интересни – та ако бяха в сила, щях да ти дам и 30-те и 100-те хиляди левчета без големи чудения.

 90. Келанвед
  06/03/2010 - 00:06

  примерът ти ме учудва, впредвид че Кейнс е симпатизирал на Гезел..ама като се замислиш и двамата са утописти

 91. И ние с тебе може да симпатизираме на Стоичков, ама най-много да успееме да докараме псувните му или английския му, съществената част само ще си я симпатизираме. : ]

 92. Келанвед
  06/03/2010 - 00:38

  Гезел е имал добрата идея да вкара в обръщение всичкия капитал на земята…нещо , което е невъзможно, понеже спекулантите играят важна роля в модерната икономика (понякога в положителен аспект) и някак не можем да си представим света без тях

 93. Anna Moritz
  06/03/2010 - 05:22

  @”ANS казва:
  March 1st, 2010 at 2:09 pm

  Не е майтап. И в Австрия го има.”

  Моля моля, в Австрия има Weihnachtsgeld или “Коледни пари” в превод, обаче това е 13та а не 14та заплата….

 94. Епа с тия 14-ти заплати направо си викат “Ела, мецо, изяж ме!” – откъде накъде ще взимат заплати за 2 месеца без да са работили 2 месеца – сигурно увеличението на редовната им заплата си е отделно – то бива наглост, ама това е прекалено…

 95. Келанвед
  06/03/2010 - 13:14

  Гърците определено много удачно са си построили комунизма…14 заплата, увеличаване на бонусите всяка година и после се наричат люлка на цивилизацията..егати цивилизацията обаче

 96. Не знам.. тези гърци започват много да си позволяват, интересно ми е какво би станало, ако ние блокираме всичките си граници…видяхме какво стана като почнахме да се бием с полицията… (протеста мин год с невинните набити хора)…

 97. хехе, абревиатурата PIGS:
  Portugal
  Italy
  Greece
  Spain

 98. QNA PLATOVA
  08/03/2010 - 22:46

  do Anna Moritz i ANS:

  V Avstriq (kudeto jiveq i mi se nalaga da rabotq) ima Weihnachtsgeld prez Noemvri i Urlaubsgeld (pari za otpusk lqtoto) prez Mai. Otdelno, ako si s Kollektivvertrag (vid dogovor) ti se polaga uveli4enie na zaplatata vseki Mart mesec gore-dolu s 2,5 ili 3,5%. Ako raboti6 v golqma firma s dobra pe4alba, otdelno vzima6 i mese4na premiq sled navur6ena edna godina vuv firmata. Kajete mi, 4e ne e taka.

  I sum napulno suglasna da protestiram, ako ne gi polu4a – za6toto kogato edna firma pe4eli, tq polu4ava pove4e pari, ima pove4e produkciq, pove4e oborot. I e edinstveno 4estno trudilite se za tazi pe4alba da budat nagradeni za uspeha si. A ne samo 6efovete (a.k.a. Top-management).

  6te se 4uvstvam ujasno, ako cifrite na firmata rastat, a az si karam na 1200 evro 3 godini. Tova prosto ne e 4estno i se radvam, 4e jiveq po tozi na4in. Iskam da rasta zaedno s kompaniqta, taka se i motiviram da rabotq pove4e.

 99. Elica Kircheva
  09/03/2010 - 22:01

  Da da svar6i…

 100. Хехе, ти май искаш да ставаш съдружник в компанията???

  Чай малко, твоят труд струва пари, компанията може да е на загуба, но твоят труд да расте като цена…
  При равни други условия, компанията би следвало да увеличава заплатите, ако същата отбелязва успехи… НО успехите на компанията се формират от условията на всички, и повярвай ми, е възможно някои хора да нямат никакви заслуги за тоя прираст. ПРосто те си продават едни и същи количества труд и умения и не стават по-добри… в работата си.. нито работят повече, е, тогава от къв зор да им вдигам заплатата?!?

 101. QNA PLATOVA
  10/03/2010 - 22:03

  Mi qvno tuk standartut i mantalitetut pokazvat, 4e samo bezpoleznoto kibi4ene v edna firma ti stiga, za da ti se indexira zaplatata (koqto vzima6 14x v godinata) i da vzima6 premii.
  Vqrno e, ima navsqkude po sveta nekadurnici, koito ne se mahat s godini i ne murdat ot mqstoto si kato kvalifikaciq. T.e. trudut im ne stava po-cenen. Noooo…taka e, “Razni hora, razni ideali” (Andere Laender, andere Sitten)…
  A v mnogo firmi, osobeno mejdunarodni, v Avstriq (pak), se durji na postoqnnoto obu4enie na rabotnicite, pose6tavane na kursove, specialni seminari, konferencii. Za da moje i trudut da ima po-dobro ka4estvo i zna4enie za…pe4albata (profit), za6toto samo tova e vajno – kolko procenta + 6te ima v kraq na godinata. That’s it – capitalism.

 102. Мангиз Докопов
  10/03/2010 - 23:01

  с други думи – в Австрия се инвестира и в обикновените работници, не само във средния и висшия мениджмънт, така ли?

 103. Съвсем нормално е да се инвестира в обучение на целия персонал, не само на части от него.
  И, в условията на криза, кво викаш Яна … печалбите като паднат, кво предпочиташ: да съкращават персонал, или да съкращават заплатите и бонусите ?

 104. @neuromantic
  Добър опит да вкараш малко в ред нещата, но коментиращите явно не проявяват интерес 🙂 Последно време е модерно да се говори за кейнсианство, но всъщност всички коментират това в което се превърнаха идеите на Кейнс от неокласиците, т.е. коментират видимите резлутати без да се замислят за какво става въпрос всъщност.

 105. QNA PLATOVA
  11/03/2010 - 20:40

  Mangiz, da, v mnogo firmi se investira i v obiknoveniq rabotnik (pone v poznatite MI firmi). Estestveno akcentut s investiraneto pada nad 6efovete, te sa si vse ujasno vajni.

  Plankov, ami az bih predpo4ela da otrejat bonusite na teq, koito i bez tova izkarvat prekaleno mnogo (primerno teq s nad 4000 eur na mesec, da, poznavam i takiva).
  Predpo4itam i da izritat murzelivite, nekadurnite i prestruva6tite se. I e gotov edin hubav balans (razbira se, samo v moite misli) 🙂

  Realnostta ne e takava. Sega rabotq v edna frenska firma vremenno, sus sedali6ta (superduma) iz celiq svqt. Zaradi krizata sa namalili personala pri nas na pod 100 4oveka (kakto vidqh v edin dokument 4rez “meki uvolneniq”).

  Drugoto, za bonusite ne znam, no vidqh i dokumenti, v koito pi6e, 4e rabotnicite sa se suglasili (podpisali) na namalqvane na zaplatite im s po 5 do 10%, v zavisimost ot razmera na zaplatata. Za managementa ne znam kakvo sa sukra6tavali na tqh. Znam i 4e nqkolko rukovoditeli s golemi zaplati sa se pensionirali, koeto za firmata e udobno (donqkude, nali im se pla6tat nqkakvi blagodarstveni pari za otslujeni godini)

  Znam i za drugi tehni na4ini da manipulirat personala i da zasekretqvat gafove, no nqmam pravo da izdavam mnogo info.
  Samo vi dadoh primer, i “zapadnata” Avstriq si e durjava, kudeto ni6to 4ove6ko ne im e 4ujdo. I da ne zabravqme, 4e jiveem v kapitalizum, kudeto se presmqta rastejut na firmata i ni6to drugo ne e vajno.

  Az oba4e ne znam koi “stroi” e nai-podhodq6t 😀

 106. Лъчезар Богданов
  11/03/2010 - 22:29

  @ Qna Platova

  “Az oba4e ne znam koi “stroi” e nai-podhodq6t”

  Всъщност, няма значение дали ти се струва “подходящ” – въпросът е дали е възможен.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *