След изказването на “Дядо Фанатик” –


– Пловдивския митрополит Николай, че удавянето на българите в Охридското езеро било божието наказание за проведения концерт на Мадона в София, пак ли ще ми обяснявате, че не съм прав за Българската православна църква?

Все някой му е виновен
8 мита за глобалното затопляне

Коментари

 1. А малките пенсии са в резултат от концертите на Пайнер. Явно някой има голям мерак да го дават по телевизора 😉 Защо винаги като се опитат да кажат нещо умно, накрая се получава нещо смешно 🙂

 2. @Method-X Щото са идиоти, бате, щото са идиоти..

 3. Е дядо ти Фанатик не е цялата БПЦ все пак. Нали знаеш, че присъствието на един луд в сградата не я превръща автоматично в лудница.

 4. Светослав Бацоев
  07/09/2009 - 13:00

  Винаги съм се чудел на такива, вярват ли си, или просто са манипулатори от класа.

 5. Стойчо Кръстев
  07/09/2009 - 13:01

  А защо няма други подобни изказвания от МПЦ – т.нар. Македонска православна църква, напр.?

  Защото Мадона не е пяла там ли?

  Или защото нямаше загинали македонци?

  Само българи ли са наказани?

  Или македонците са българи, та затова само българско наказание?

 6. Стойчо Кръстев
  07/09/2009 - 13:06

  Ето още един от същата класа:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/20.....ejna_zima/

 7. Дядо Фанатик би трябвало да знае, че Господ е спрял да раздава правосъдие собственоръчно с терористични методи преди около 2000 години. Когато властите му взели синчето и го екзекутирали за назидание.

  Ташакът настрана, ако продължава да мисли така, време му е на Николайчо да си хвърли калимявката, да си сложи една кипа, да си отвъди едни пейси и да ходи при евреите, които така и отказаха да приемат, че Исус е умрял, за да спрат варварствата на Отеца му. Някои архиереи май така и не научиха разликите между Стария и Новия завет…

 8. Marfa, те го гласят за наследник на Патриарх Максим ве…

 9. Попов
  07/09/2009 - 15:04

  Българската православна църква е престанала да съществува на 9-ти септември 1944 година. Всеки свещеник, от селския поп до патриарха са имали избора – или да издигнат глас срещу атеистично-азиатския комунистически терор и да бъдат разпнати, или да хвърлят расото и да мълчат запазвайки живота си. С присъщия си азиатски цинизъм, комунистите създават един синод и една църква от послушни и верни на партията си архиереи, които просто нямат нищо общо ни с Бог нито с христиансво.

 10. Направо се надявам тоя социопат да наследи Марин Минков (познат под псевдонима “патриарх Максим”). Тогава дори и най-заблудените овце ще се усетят, че българската “църква” всъщност не е нищо повече от израстък на мафията, и сами ще поискат въпросната “църква” да бъде забранена със закон.

 11. Пепо, преди да стане нов патриарх, нали се сещаш, че трябва да пребори нашто варненското Кирил? То хич не е лесна и тяхната, недей тъй.

 12. Спас Колев
  07/09/2009 - 16:24

  @Marfa: Абе, има изгледи. Само преди две години синодът, който избира патриарх, го избра да ръководи най-голямата епархия на БПЦ. И то напук на Кирил. А тогава Николай още не беше блеснал с клоунадите си (поради липса на сцена, явно).

 13. работа според мен е далеч по дебела…забелязвате ли как последните 1-2 години църквата измества фокуса на действията си(ако изобщо го е имало) към средновековно мракобесно псевдо морализаторставане?!ако на някой му се струва конспиративно то в Пловдив въпросния зъл брадат козел (ЗБК) спря отбелязването на рожденния ден на майкъл джексън което не вярвам повече от 30-40 човека да са искали да посетят!с него се съобрази пловдивската община,начело с наш мамин Славчо!с други думи ЗБК има влияние и то какво…прокравдват се тука едни идейки за морал които са пълна гавра с паметта на хората защото никой в тази страна 1)не е длъжен да е религиозен и 2) не е длъжен да е непременно християнин..а това според мен е за да се стегне още малко въжето около шията на обикновения чоек като го лишат от елементарната свобода да вярва или да не вярва в каквото си поиска.зад този псевдо морал като застане силата на псевдо патриотите тип расате,не гей паради,не Мадона, ами скоро и една чикия няма да мога да си направя у нас на спокойствие хехе:)
  просто съм възмутен и имах нужда да го споделя в блога ти,който м’у другото е рядко увлекателн! браво на теб!

 14. ебаваш се ти за чекиите, ама в някои щати на САЩ френската любов примерно е забранена (като вид содомия). законът не се спазва, естествено, но не е и отменен и е основание за развод.

 15. Попов
  07/09/2009 - 16:42

  Нужен е просто закон за отделяне на църквата от държавата, както е във всички цивилизовани срани. Със всичките му последствия: Въпросната институция да се издържа без държавни привилегии, като монопол, неплащане на данъци и да си държи канона за втрешна употреба, а не да се крие зад него, когато не спазва законите.

  А пловдивския психопат сигурно ще стане патриарх и още повече ще сипе “огън и жупел” (разбирай отровни лиги) срещу “западната развала и разврат” в угода на кремълския си господар.

  И ще му пригласят така наречените български националисти, произлезли от същата БКП. А срещу чалага-помията да се надига глас е деликатна работа- нали слушателите им са точно тази безмозъчна комплексирана тълпа, която си харесва родната чалгица…

 16. в Румъния изучаването на християнството е част от учебната програма и е задължително… тъй че има и по-зле

 17. Ангел Грънчаров
  07/09/2009 - 16:47

  Бог (и Божието) се пишат с главна буква…

 18. Ангел Грънчаров
  07/09/2009 - 16:49

  Подкрепям тезата на Попов, добре го е казал…

 19. Ангеле, за втори път ми правиш забележка за едно и също нещо – как да пиша определено нещо в моя блог.

  Налага ли се пак да ти обяснявам, че ако си вярващ, за теб има само един бог и “Бог” е името му, но ако като мен не си вярващ, думата “бог” не е съществително собствено, а съществително нарицателно, обхващаащо цяла група литературни и митологични герои като Катцетлкоатл, Яхве и Один?

 20. дърлете се, обаче не е ползу народу слаба църква…
  Липсва институцията, която да е регулатор своего рода, или активен деец в други отношения.
  А нашата Църква е слаба… и пълна с фарисеи… които не дават пример, нито пък имат адекватна гражданска позиция.

 21. двойка трефа
  07/09/2009 - 17:32

  ужасно си прав за БПЦ. Ако те се покаят за делата си, може и Господа им да се смили!

 22. Попов
  07/09/2009 - 17:47

  Слабинка горкана, пък епископите и с последем модел BMW… Слаба ще е докато е на държавната ясла.

  А съветският възпитаник А.Г. никога няма да смели това за Катцетлкоатл, Яхве и Один, защото принципи като : “Има само една истина” и “който не мисли като мен е враг” са му набити до хипоталамуса и накъдето и да се извърти политически все тая …

 23. Бирето
  07/09/2009 - 18:38

  Искам да ви видя на един ринг с митрополит Николай. Това ще направи по-голям рейтинг от всички риалитита, които се задават тази есен.

  Иначе по темата: човекът може да се друса. Може да не са му пускали като е бил млад. В краен случай религиозните глупости просто са му шлифовали мозъка. Gillette и всичко най-хубаво за него.

  Пък после що младите не били религиозни… ха.

 24. Ангел Грънчаров
  07/09/2009 - 19:53

  Въпросът няма никакво отношение към това дали ти не вярваш или дали аз вярвам в Бога. Няма никакво значение дали вярваш или не вярваш в Бога; става дума за идеята (понятието) за Бог, което не е едно за вярващите, едно за невярващите, понеже същината (идеята, истината) на Бога е една и съща за всички. по тази причина да пишеш “бог”, а не “Бог” не е израз на твоята религиозност или нерелигиозност, а израз на разбирането или неразбирането на това какво е Бог. Прочети в моята книга “Изворите на живота”, която ти подарих, прочети какво е написано относно идеята за Бога, и като схванеш същината на въпроса, тогава нищо чудно да достигнеш до онази култура на интелекта, която повелява да се пише “Бог”, а не “бог”. (Впрочем, ако искаш да обозначаваш “цялата група литературни герои”, що не употребяваш множествено число, думата “богове”, тогава наистина е правилно да я пишеш с малка буква!)

 25. Прочетох частта от книгата ти, за която говориш – не съм съгласен с тезата ти там и изобщо не мисля, че понятието “бог” има еднакво значение за вярващи и невярващи. Още по-малко пък смятам, че вярващите имат същото виждане като тебе за това какво е техният бог.

  Колкото до малката буква, ако едно съществително има множествено число, то има и единствено – с някои редки изключения, но думата “бог” не е от тях, провери в речника.

 26. Ангел Грънчаров
  07/09/2009 - 20:14

  Интересно ми е да разбера какви аргументи издигаш срещу “моята теза” – тя обаче не е моя, тя на човечеството като цяло – т.е. кои са ти основанията да отхвърляш общочовешката представа за Бога?

  Впрочем, тази представа (идея) за Бога е налична във всяко съзнание, в съзнанието на всеки човек, т.е. и в твоето, ала някои си втълпяват, че трябва “да не го признават”, т.е. заради някаква чисто човешка суетност тръгват против самата истина за Бога…

 27. Позволете ми да се почувствам лично обиден от факта, че някой си там се опитва да ми вменява “прикрита общочовешка идея за бог”. Съобразявай се малко в опитите си да изместиш фокуса от темата за религиозната мафия в България.

 28. Ангеле, не ми се спори по въпроса, но съм дълбоко скептичен към всякакви твърдения за “общочовешко” каквото и да е, освен желанието да утрепем съседа и да присвоим жена му, дъщеря му и осела му, което ни е водило в хилядолетната ни история под една или друга форма 🙂

 29. Попов
  07/09/2009 - 20:53

  Ах как се изкушавам да кажа “Аз казах ли!” Марксистко-ленинския философ А.Г. знае, че Вие сте вярващ, но Вие просто от инат и лошотия не си го признавате… Неговата истина е единствено възможната! Преди двадесетина години хора като А.Г. ни убеждаваха, колко сме щастливи и свободни, а тези които кажеха, че нито сме щастливи нито свободни следваше да бъдат изпращани на лечение в психиатрия или в затвор, според случая…
  Малко съжалявам, че го закачих и по този начин темата малко се отклони, но не виждам особена разлика между него и представящия се за епископ психопат. Фанатика си е фанатик.

 30. Ангел Грънчаров
  07/09/2009 - 21:03

  Longanlon, благодаря, изцяло задоволих любопитството си с този твой отговор 🙂 Злъжен съм да отбележа, че по въпроса за човешкия и “духовен” облик на руския владика на Пловдив Николай нямаме никакви различия, изцяло споделям мнението ти. И съм писал по този въпрос много пъти.

  Искам само да добавя, че и дядо ти владика едва ли вярва повече от теб в Бога, след като не вижда противоречие в това, че говори от амвона за смиреност и прочие християнски добродетели, а в същото време от ръката му блещи часовник за 20 000 долара (или евро, не знам?!), подарен му от олигарха Георги Гергов.

 31. Първо, за чичо (щото не е дядо, пък по стар български обичай на свещениците все им викаме дядо) Николай съм съгласен с тезата, че той няма място сред редиците на БПЦ.
  И да Gillette е най-хубавото нещо за дядо (чичо) Николай.

  Ама не разбрах, как решихте, че смирението и прочие християнски добродетели ги свързахте с “богатството”. Разгеле,в това отношение доста протестанти, включително Ватикан, отдавна считат, че да си богат – не е грях.

  Да, редица ордени на Светата Католическа Апостолическа Църква се отричат от земните си блага, и държат на аскетизма, но … това е, щото Христос ясно заявява, че бидейки богат трудно би влязъл в рая (щото се отдаваш на разгулство, не си милосърден и прочие), но не, че да си богат е грях. Потвърждението: Самуил иска мъдрост от Бога, но получава и несметни богатства, Давид е богат, Саул е богат, Авраам е бил богат, щото е притежава стада. Йосиф е бил богат.
  Стига с тва грешно разбиране, че да си богат – значи да си грешен
  Не се кефя на Бил Гейтс като шеф на Майкрософт, щото не ме кефят Майкрософт, ама му се кефя на благотворителните акции.

 32. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  07/09/2009 - 23:57

  Лонганлоне, на дърваря-филосоВ трябва да му се повтаря многократно, но единственото сигурно е, че няма да загрее 😀 😀 😀

  На останалите “о4ета” – тихо

 33. Ангел Грънчаров
  08/09/2009 - 09:05

  plankov не съм казал че да си богат е лошо, погрешно сте ме разбрали. Просто казах, че Николай, в качеството му на духовен водач на вероизповедание, проповядващо смирение, не му отива да носи часовник от 20 000 долара, и в същото време да проповядва смирение, отказ и презрение към материалното и пр. Някак си не се връзват тия две неща, това казах, нищо повече…

 34. Именно,
  не му отива да носи часовник от 20 000 долара, и в същото време да проповядва смирение, отказ и презрение към материалното

  ЩО да не му отива?
  Исихазмът, аскетизмът и всякакви такива са просто философски течения. Аз не съм слушал дядо ви Никола, но ако той е казал: И презирайте материалното, начи дядката си противоречи
  Ако не го е казвал, значи е духовник, който приема материалните неща и толкоз
  ЩОто по тази логика и на Блаженият Йоан Павел Втори, не му отиваше папомобила, златото което имаше по него си и тн 🙂

 35. Просто в условията на съвремието – Църквата поставя дохувното над материалното, но не отрича последното
  Което е и нормалното.
  Да не говорим, че Католическата Цървква приема и науката )
  Има цял корпус към Ватикан, който разследва някакви явления, преди да ги обяви за чудеса.
  И тези неща се изследват с модерна техника, от модерни учени

 36. бе щом ги обявява за “чудеса” ясно ми е колко модерни учени ги разследват…

 37. А, ти, Петре, пък съвсем явно на друга планета живееш –
  баси, че все още съществуват необясними явления…
  които сега се приемат за чудеса, пък след 50 години – ако имаме обяснение – ще си бъдат нормални неща

 38. необяснимо явление не е равно на чудо.
  чудото е обяснимо явление – обяснява се с намесата на бог.
  щом някой обяснява нещо с намесата на бог, що за учен е?

 39. Петре, те получават пари за да дадат обяснение, като не го дадат – Църквата го обявява за чудо. Тук учените не казват – това е чудо М)

 40. Мен ме дразни тенденцията, че напоследък всички “новини”, свързани с БПЦ, са все негативни, хомо-, ксено- и т.н. фобски.

  Защо не се чува, например: “Църквата стартира благотворителна кампания”, “Църквата отвори кухня за бедни”, “Църквата организира часове по религия в домове за сираци”?

  Вместо това: “Църквата анатемоса гейовете”, “Църквата против концерта на Мадона”, сега и тази безподобна изцепка…

 41. цолумбине
  08/09/2009 - 12:58

  Българската църква е една от най-богатите фирми, при това официално ползваща се с държавни протекции.

 42. Ангел Грънчаров
  08/09/2009 - 15:25

  По начало всяка религия изхожда от връзката и отношението на една висша духовна реалност (Бог) с човека (най-популярно казано). Следователно духовното за духовниците (религиозните, църковните дейци) винаги има приоритет над материалното; противното е сатанизъм. Същото би следвало да бъде и за искащите да живеят по един по-нравствен и чист начин хора – понеже духовниците би следвало не само с поученията си, но и с поведението си да показват възможността за един добродетелен живот.

  Ако владиката Николай декларира, че е християнин (последовател на Христос), той би трябвало да се откаже от часовник на стойност 20 000 евро; но щом не е отказал на Гергов подарения прескъп часовник, излиза, че служи на две непримирими сили, на Бога и на Дявола (Дявола символизира материалното, плътското и пр., той завежда тия сфери).

  Религията, пък и никоя философия няма как да отрече материалното, то си е реалност, пък макар и нисша в сравнение с онтологически по-мощното битие на духовното. Материалното от тази гледна точка просто по принцип бива разглеждано като стоящо на втори план, докато духовното (за регелията и автентичната философия) имат приоритет.

  Оказва се, че Николай с тоя лъскав часовник на ръката уж служи едновременно на двама господари – на Бога и на Сатана – което е невъзможно, т.е. часовникът го издава, че служи единствено на Сатана. (Ако беше поне малко християнин, щеше да осъзнае колко неподходящ за него е прескъпия часовник.) Което пък означава, че няма моралното право да се нарича християнин и духовник.

  Часовникът (златен ли е, диамантен ли е, не знам?!) на ръката на владиката Николай е същото като усърдното кръстене на Гоце Първанов в храма, под звука на приятно жужащите камери; то е подигравка с религията, с християнството.

  Това, че търпим такива “духовници” – а, помнете ми думата, Николай като едното нищо ще стане патриарх на БПЦ, защото най-могъщи сили стоят зад гърба му! – символизира духовната безпътица, в която се намира българската нация; същото бива символизирано и от това, че дискредитиран по всички линии (лъжец, доносник и пр.) човек като Гоце Първанов ни е президент, ни е държавен глава.

 43. та папската тиара ся – кво да я правим

 44. Същото би следвало да бъде и за искащите да живеят по един по-нравствен и чист начин хора – понеже духовниците би следвало не само с поученията си, но и с поведението си да показват възможността за един добродетелен живот.

  Значи ли, за пак да питам, че членовете на Opus Dei, са сатанисти? Макар и самата организация да е критикувана вътре в самата католическа църква, същата тази организация е част от Църквата.
  И пак да питам – след като папите от край време са тънели в разкош – значи ли, че те се сатанисти?
  И не те ли кефеше примерно последния такъв – папа Йоан Павел ІІ, чиито дрехи няма ти обяснявам колко кинти струваха?
  И да – аз пак ти казах – Саул, Самуил, Давид са били Царе и Пророци… и са били богати…
  Схващането на мнозина християни, че за да имаш чист, свят и ала бала живот, значи отричане от земното е издигнато в култ в ранните години на християнството, щото християните са били бедни (богатите не са рискували много, много), после започват едни иконоборчески, па исихастки, па аскетични, па незнам си кви движения…
  Гневът на Христос, срещу богатите :”казвам ви, по-скоро камила ще мине през игленик, отколкото богат да влезе в рая”, се възприема много удобно, за да се проповядва християнството сред бедните маси през средновековието…
  Явно и днес, това има ефект върху вярващите…
  Но, преди всичко са важни делата, отколкото статуса богат/беден.

  Та, пак с риск да съм досаден: Не, не считам, че е проблем, че Николай имал часовник за нам си колко десетки хиляди лева.
  По-скоро ме притеснява неговия средновековен фанатизъм !

 45. Ангел Грънчаров
  08/09/2009 - 19:46

  Проблемът не е дали някой е беден или богат, а по какъв начин е получил или постигнал богатството си. И какви са делата на богатия, как употребява той своето богатство.

  Всъщност, истински богат е вярващият; неслучайно думата бог-ат има за корен думата Бог, сиреч, помилван, целунат от Бога. Божиите, духовните богатства са несравними със земните. Някои богати са постигнали богатството си с дела и постижения, с таланти и смелост. Други, по мръсен, нечестен, по подъл начин. Тяхното богатство не не е богатство, а нещо, което може да се нарече иначе: имане, пари, коли и пр. Тия неща не са богатство, не заслужават това име…

  Часовникът на ръката на Николай е точно такъв белег; същото може да се каже и за колите, получени като подарък от същия този Гергов, но не ей-така, заради хубавите очи на злия младика, а за това, че той подари на Гергов доста земи на църквата. Ето такива неща е недостойно да прави духовен водач.

  А това с какво е бил облечен папа Йоан Павел Втори и колко “мангизи” струват дрехите му, няма отношение към темата; духовния мащаб на папата-философ и на Николай Московски е несравним…

 46. Ангел Грънчаров
  08/09/2009 - 19:48

  “владика” исках да напиша, станало е, гледам, “младика” 🙁

 47. E и сега какво? Всъщност Мадона има една отвратителна песен в която смесва всички религии. Синтокранизма и екуменизма в действие
  http://www.vbox7.com/play:524c5f9a
  Но Калки не прави ли същото?
  А за владиката – в блога на Хинкофф има доста интересни неща.

 48. Ангел Грънчаров
  08/09/2009 - 23:44

  Сигурен съм, че дума като “синтокранизъм” няма; имам чувството, че си искал да кажеш “синкретизъм” 🙂

 49. Щото и аз,
  между другото, ние бая оспамихме Петър, обаче … и то на вълна религия, дето него най не му пука, сигурно
  Обаче, БПЦ е наистина в някои отношения много заспала и назадничава институция.
  Точно, заради отказа да приеме участие в “екуменическия” диалог.
  Освен това същата тази Църква анатемоса Вселенския патриарх, щото бил отслужил меса с … Папа Павел 6 през 1962 година. Смях, ма българите бяха сред няколкото православни църкви, дето искаха да отлъчват Вартоломей.
  Ся, щото нали Павел ІІ беше в РУмъния (Преди да дойде в Бг) и техния патриарх Данаил отслужил меса, начи с папата, и тука нашите му метнаха едно писмо (на Данаил):
  БПЦ се чувства тъжна, поради щото нейната посестрима РПЦ допусна еретик в чист и неопетнен храм … и ала бала. (не и се търси писмото ся да го линквам, ама сме големи герои, де)

 50. Ангел Грънчаров
  09/09/2009 - 13:46

  Николай, както и старците от Светия синод на БПЦ, освен че са в мнозинството си ченгета на ДС (КГБ), са и най-жалки “диалектически-материалисти”, поради което свърването им с толкова светлата християнска идея е същинско светотатство…

 51. И аз малко в страни от темата. Хора. Има ли ГО? Няма ли ГО? Хайде да живеем така сякаш ГО има.

 52. Не ми пука за Николайчо или за други попове. Нито от християнската секта, наричана БПЦ, нито от други християнски или нехристиянски групички.

  Отношението ми към него е като отношение към фен на някаква група. Може да си вярва в каквото си иска, да се облича от смешно по-смешно, но не може да ми се налага и да ми иска пари за неговите си бръмбари.

  Държавата не трябва да дава пари на БПЦ /освен за поддръжка на храмове с художествена стойност/. И не виждам защо Николайчо претендира, като правят тържествени подобни на опера представления на неговата трупа /на “великден” и подобни/ държавата да ги дава по телевизията, а на Мадона да не ги дава и т.н.

  Николайчо, държавата, Слава Богу /който и бог да се е намесил/ не е твоя.

  Но пасаран!

 53. И не виждам защо Николайчо претендира, като правят тържествени подобни на опера представления на неговата трупа /на “великден” и подобни/ държавата да ги дава по телевизията, а на Мадона да не ги дава и т.н.

  извинявай, ама това с даването по ТВ специално за Мадона, няма как да стане… Нали се сещаш, че иначе бабата няма пред кого да пее на живо 🙂
  а за “тържествените, подобни на опера, представления” – звучи много, как да го кажа по-меко, абе идиотско изказване. (което между другото е видно и от правописа ти)

 54. Ангеле, ясно е че си русофоб, но предполагам, че все пак не отричаш у руснаците и християнски духовни качества. Щото все пак светци, монаси, катакомбна църква и т.н. Не че се кефя на светлия пример на наш Колю – умрелия им вече патриарх Алексей и на църквата им дето си вре носа където не и е работа, но твоите писания създават впечатление, че за теб самата дума руснак е ругателна.

 55. Напротив, концертите обикновено ги дават, макар и по-късно. А за тържествените, “подобни на опера представления” . може и да си прав, че не е удачен термин. То си е особен вид сценично изкуство, не точно опера.

 56. Ми дават ги по-късно, ако Мадона примерно се е съгласила да си продаде правата за излъчване. Като не се е съгласила, или е искала астрономическа сума, дето няма кой да й я кихне…

  Но подигравките ти, относно литургиите, говорят за това, че ти си изключително нетолерантно човече.
  Ок, атеист си, но аз имам правото да вярвам в каквото си поискам, дори да е налудничаво според теб, и да присъствам на литургия.

  Апропо – не съм православен християнин, но е грубо изказването ти и неуважително към хората, които приемат Църквата.

 57. Аз не отричам правото ти да присъстваш на литургии, на мюсюлманите да правят метани и да гладуват по собствена воля през рамазана, на будистите да си правят шествия и да си въртят молитвени барабани, на дервишите да се въртят като пумпали и т.н. Просто не желая всяка от тези групички да получава държавни пари и да налага вижданията си на онези, които не са част от нея и не желая община Пловдив и т.н. да налагат забрани за мероприятия, защото не се харесвали на някои от изброените.

  Така че – не аз, а ти си нетолерантно човече.

 58. @Tarbo, това дето го казваш е така(последният ти коментар), съгласен съм с теб.

 59. Планков, хич не ми дреме за обидените чувства на който и да е християнин \а и на който и да е изобщо\ в моя блог.

  Нещо повече – тъй като смятам религиозните хора за умствено непьлноценни или за съзнателно отказали се от интелектуалното приеманне на света \което е даже по-лошо щото глупавите поне нямат избор\ правя сьзнателни усилия да обиждам религиозните им и верски чувства тук.

  Не че има някаква друга полза от това, освен личното ми задоволство от това де. А сьщо и фактьт че като се почувствват достатьчно обидени или престават да коментират, от което нивото на блога се вдига, или ме анатемосват в сьрцераздирателно смешни коментари, което пьк забавлява мен и останалите четящи 🙂

 60. E, мен не ме обиждаш – Простено ти е! – както е казал Христос, включително за това, че ме приемаш за “умствено непълноценен” 🙂

 61. че не си непьлноценен е ясно – от втория вид си, което е още по-лошо 🙂

 62. Ти що мислиш, че съм се отказал да приемам света нормално – напротив – супер толерантен съм… това, че не приемам някои неща за нормални, не е, заради църковните канони, щото например – аз не съм против хомосексуалистите (даже познавам много такива, които са ми и приятели), но в същото време не одобрявам аборта. Ма никога няма да тръгна да обяснявам на някого – ти си грешница, щото си направила аборт. И ще гориш в ада. В крайна сметка, всеки си носи кръста сам 🙂

 63. Апропо, последното нещо, въпреки че съм вярващ, с което определям дали нещо е допустимо или не, е канона и доктрината.

 64. Попове… ужас. Много си прав за поповете. Само поркат и са алчни копелета. Ако това са божии служители, аз съм софийски трамвай.

 65. Стойчо Кръстев
  17/09/2009 - 20:34

  – Разнищена е часовникарската страна на Кольо Ролекса, Ники Кубчето (G-Класа) и Нико Трийсетиседмицата или Колето-Психото, а най-добре известен под кодовото наименование Коко Фанатикуса:

  http://www.marica.bg/show.php?id=11920

  http://www.dveri.bg/content/view/9814/64/

  http://www.dveri.bg/content/view/9817/502/

  http://www.marica.bg/gallery.p.....#038;id=25

  http://www.marica.bg/show.php?id=11784#

  Нещата са просто ум да му зайде на мирянина…

  http://www.marica.bg/show.php?id=11922

  Всъщност в нормални небългарски условия нещата могат да се развият по следния начин:

  БПЦ е юридическо лице – пловдивска митрополия също. Членовете на юридическото лице (митрополията) се наричат епархиоти. Епархиот е всеки член на БПЦ – т.е. кръстен в нея и неотпаднал във връзка с църковно наказание. Та епархиотите биха могли да се обърнат към ПлОС (Пловдивски окръжен съд) с молба за пълна ревизия и одит на митрополията (епархията). Тази процедура е обща за всички ЮЛНЦ (юридически лица с нестопанска цел). Няма нищо срамно, ако се поиска такава ревизия от независим одитор, защото тук става дума за доверие. Доверие идва от вяра. Ако няма доверие, вярата отслабва. Ако вярата я няма, няма църква. Ако няма църква… Важните въпроси в процеса на тази хипотетична ревизия ще бъдат на първо място произходът на тези предмети. Един митрополит в БПЦ получава заплата от около 800 лв. Същевременно, понеже митрополит може да се избира само от т.нар. черно духовенство – т.е. монасите, а монасите дават и обет (обещание) за нестежание – т.е. непритежаване на нищо, освен дрехите на гърба си трябва да се установи откъде са получени нещата. Дежурният отговор е: подаръци. Но това са луксозни подаръци (дарения). За тях не е ясно дали има злоупотреба – в смисъл, че са били адресирани до епархията или до митрополита лично. Ако са адресирани лично до него е въпрос на проверка платени ли са данъци “дарение”. А по силата на църковното право трябва да се носи отговорност за предоставяне на информация за симония.

  Няма сигурно да се намери епархиот, който да заведе иск за ревизия. Няма да се стигне до отстраняването на Кольо Ролекса и запращането му в манастир или в психото, където му е мястото, защото той е пожизнен. Но ясно е, че нормалният съвременник ясно и отчетливо ще разбере, че тук не става дума за Христовата църква, а за Търговско-парична корпорация, която от продажба на свещи и подарени вещи има за задача да се превърне в модна агенция за луксозни стоки.

  Всъщност нищо изненадващо, това е преизпълнение на плана за разрушение на Църквата, започнат през 1944 г. и конкретизиран от Никита Хрушчов през седемдесетте.

 66. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  18/09/2009 - 17:35

  http://dariknews.bg/view_artic....._id=401974

  Тепърва се засилват

 67. Божие наказание на българския народ? Абе, Николайчо трябва да знае, че няма колективна вина. Вината е индувидуална.

 68. абе то и богове няма, ама това явно не пречи на Николай да ръководи живота си съобразно болните си фантазии за един такъв

  тъпото е, че се смята за достоен да ръководи и нашия живот съобразно същите тия свои болни фантазии…

 69. Келанвед
  18/09/2009 - 19:17

  “тъпото е, че се смята за достоен да ръководи и нашия живот съобразно същите тия свои болни фантазии…”
  Смята се, че ръководи живота на тия дето му се доверяват на бръщолевениците…а защо мислиш, че опитва да влияе на “твоя” живот, след като ти така и така за нищо го нямаш(попа не живота си)?

 70. отец Силвестър Янакиев
  18/09/2009 - 21:16

  Това наистина блог ли е или е позволено да се говорят само обиди по отношение на Църквата и митрополитите? Място за коментари в една цивилизована страна ли е или поредната комунистическа шмекерия? (ще стане ясно, ако постингът ми изчезне от върволицата…)
  Срещал съм се с много неориентирани хора, които имат желание да научат нещо за духовността. Виждал съм хора, изпаднали в различни сектантски заблуди. Заставал съм лице в лице с отявлени врагове на Светата Православна Църква, но те като брой са рядкост…
  Такова количество помия по адрес на родната ви вяра видях само веднъж…преди години… Ако изказването беше от главния или някой от регионалните мюфтии нямаше толкова да плюете…или от Далай Лама. Повечето от вас са православни християни, а така да ругаете и обиждате православен митрополит…направо нямам думи!!! Да допуснем за момент, че митрополит Николай не е прав или се е изказал пресилено – той никога не е твърдял, че е безгрешен, както Станишев, например(или Жан Виденов през 96-та).
  Пиша тези редове поради една причина – да ви предизвикам към положителен коментар по въпроса. Отговорете вие на въпроса, който се налага поради честата повтаряемост на събитията: Защо толкова големи нещастия за народа ни се случват около големи празници? – митрополит Николай показа на България своята версия, а вие го разпнахте на кръста и го плюхте, и го бихте…с грозни думи. Нека отново всеки от вас си каже мнението, но с необходимия респект към най-младия представител на Светия Синод на БПЦ.

 71. Абе, то по принцип хубаво, викаме одитор, и одитора кво точно ще каже, че ми е интересно?!? Аз, ако не се лъжа БПЦ като ЮЛНЦ трябва да подлежи на независим финансов одит (при всички положения покрива критериите за задължителен одит), тва първо, второ Пловдивската митрополия – е клон на БПЦ, следователно същата тази митрополия не е самостоятелно Юридическо лицце.
  Но, ако искате да видите дали са платени данъците от дарение, сигнализирайте Местни данъци и такси, по месторегистрацията на дядо Николай, деме по постоянния му адрес, където той следва да декларира полученото дарение и да му плати 7% данък 🙂 Лека от мен:)

 72. отец Силвестър,

  Респект и уважение трябва да се заслужат и чак след това се дават. Николай до сега е заслужил само подигравките, които виждаш по-горе. Не става дума само за това му изказване – ако беше само то, с мед да го намажеш.

  Но цялостното поведение на Николай в обществения и религиозния живот на страната ни, още от преди да стане митрополит, както и личностното му излъчване и думите му по медии и изказвания го поставят не в категорията “духовник”, където би заслужил уважение, или поне не би бил обект на подигравки, а в категорията “фанатик, търсещ медийно внимание на всяка цена”.

  Точно от такива самозабравили се хора, които нямат страх и уважение нито към бога, нито към колегите си свещеници, нито към паството, страда БПЦ и точно заради тях миряните й нямат доверие, а вярващите у нас са малко.

 73. отец Силвестър
  20/09/2009 - 19:45

  г-н Стойков
  уважението е категория, която принадлежи на всяка човешка личност – не е необходимо да се заслужава. Това е и един от основните принципи на демокрацията.
  Една от разликите между православие и католицизъм е, че докато католиците преследват еретика, ние преследваме ереста. Отнасяме се с уважение към всяка човешка личност, дори и към тези, които не заслужават уважение.
  В тази връзка, ако имате желание, мога в 15 реда да обясня думите на митрополит Николай и начина, по който го изопачиха медиите. А той няма намерение да доказва, че няма сестра. 🙂
  Благодаря, че махнахте грешно написания от мен постинг!
  Дописане!

 74. наистина има разлика между основно уважение, което се дължи към всеки човек по начало (докато не се покаже недостоен и за него даже) и уважение което трябва да се заслужи…

  както казах, думите на Николай са капка в морето на неговото цялостно поведение. точно това предизвикателно, агресивно поведение, а не конкретния случай, бих искал да видя обяснено…

 75. Келанвед
  21/09/2009 - 02:34

  @отец Силвестър относно
  “Защо толкова големи нещастия за народа ни се случват около големи празници? – митрополит Николай показа на България своята версия, а вие го разпнахте на кръста и го плюхте, и го бихте…с грозни думи. Нека отново всеки от вас си каже мнението, но с необходимия респект към най-младия представител на Светия Синод на БПЦ.”
  Митрополит Николай си служи със средновековни похвати. Често свещеници, когато се случи някаква голяма трагедия- намират причинно следствени връзки между събитието и друго такова, каквото на тях им се вижда небогоудобно. И същите тия свещеници , решават че получили божието прозрение и решават да го споделят с хората, пък между другото да ги предупредят да внимават с поведението си. Трагедии се случват по всяко време а и винаги са се случвали, просто преди не е имало медии да ги отразяват масово.
  Моля, обяснете ми как точно се борите с ереста, като очаквате от хора да се поклонят пред мощите на св. Едикойси и да вярват , че като топнат в памуче от гореописаните мощи това ще им донесе някакви облаги (на мен ми напомня за култ към смъртта или нещо такова)
  Колкото до отношението на Стойков към религиозните хора-то обикновено е леко презрително, но никой не ви кара да го четете, да му обръщате внимание или да вярвате, че като пише тия работи той покварява правоверния човечец със сатанинските си мисли. Човек си взима решенията сам за себе си, в крайна сметка

 76. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  21/09/2009 - 20:28

  Лонганлоне, Отче и сеирджии,
  Във връзка с темата за изстъптъптъпленията на дядо Сополай и на “добрите ристиени” от центъра, аз си позволих да пусна едно скромно допитване. Да видим колко хора се “черкъват”, колко често го правят и изобщо, да стане ясно кой поп на коя луна живее. Резултатите са доста интересни. От вчера до сега участваха над 60 човека и сметам нема нужда от много коментари. Да не говорим зе безумните проявления на иначе благочестивите люде в расо, на които станах свител благодарение на БНТ…

 77. @Ваше Преподобие (ако съм сбъркал обръщението, поправете ме), уважавам православието като доктрина, макар самият аз да съм еретик, обаче позволете ми да Ви коригирам: “Една от разликите между православие и католицизъм е, че докато католиците преследват еретика, ние преследваме ереста.” Католицизмът отдавна не преследва еретици, и за разлика от София, Рим участва в екуменическия диалог. Казвате, че православието преследва ерестта, хм, не останах с такова впечатление, след изявленията на някои православни патриарси по отношение на Негово Светейшество Вартоломей, който отслужил меса с Римския Епископ?!?
  Та, ето това е разликата между дела и думи, апропо, хич не искам да си спомням и за действията на някои ПЦ по отношение на НС Данаил, Патриарх Румънски.
  Пък, както Господ Бог Иисус е казал: “По делата ще ги познаете”. Демек, не по думите, а за съжаление Негово Високопреосвещенство Николай, митрополит Пловдивски, изобщо не доказва с делата си, че е последовател на Христа, още по-малко епископ.
  Иначе аз познавам достойни православни свещеници, но такива като НВ Николой развалят имиджа.
  ПП Извинявам се, че си позволявам да атакувам Висш Свещеник на БПЦ!

 78. И пак послепис, докога БПЦ ще лежи на славата си, че това е основната, традиционна християнска църква у нас? Повечето от миряните даже не знаят името на енорийския си свещеник, не стъпват в църква – освен на Коледа и Великден, не се причастяват, не се изповядват?!? А протестантството набира сили, това ли е целта на Светата Православна Църква? И не се ли страхувате, че православието ще бъде изместено от протестантството у нас? И какви мерки предприема Светият Синод, за да отговори на новото време, в което живеем? И какви мерки Светият Синод е набелязал, за да достигне до хората, и да ги включи по-активно в Църковния живот. Като сте последователи на Руската Православна Църква, поне се поучете от нея 🙂
  С най-искрени благопожелания,
  Планков

 79. Извиняваш се, че “си позволяваш да атакуваш Висш Свещеник на БПЦ”? Ти олигофрен ли си ве? Аре стига им лиза задниците, че ме ядосваш вече. Вкарай малко истинско чувство в писанията и коментарите си , стига с тая позьорска умереност дето я демонстрираш винаги. Айде един път си кажи кво мислиш наистина, не квото си мислиш, че трябва да напишеш.

 80. “Стига малко с тая позорска умереност, дето я демонстрираш винаги” – Ми не е позьорска, но е умереност. Няма пред кого да позирам 🙂
  Позирането тук – не ми носи дивиденти 🙂 Демек, няма логика да позирам 🙂
  А каквото съм написал, ако отецът го прочете, трябва да го разбере…
  Това, че ти считаш, че диалогът трябва да е агресивен е съвсем различно, от това

 81. че аз считам, че преди всичко трябва да е в добрия дух на дипломацията.
  Агресията никога не е била инструмент за налагане на каквто и да е, освен, ако същата тази агресия не е съпроводена с оръжие. И тъй, като аз нямам оръжие, нито пък имам намерение да използвам такова – считам, че дипломатичният път е по-добрият “бой по канчетата”.
  Пък с поста ми от 11:14 ч ясно съм написал какво мисля, и то е същото, което ти си написал, само, че в по-мека форма 🙂
  Апропо, Петре, бидейки агресивен към Отец Силвестър, ти защо мислиш, че той ще вземе да размисли и да отстъпи от позицията си. Не, аз не вярвам, че ще съгласи и с моята “позьорска умереност”, щото последователите на БПЦ, съвсем са едни фанатици, които като ги чета по форумите и имам чувството, че всеки момент ще взривят пл. Св. Петър в Рим и ще избесят всички католици и протестанти, но … това е друга тема на разговор 🙂

 82. Да отговаряш на фанатизъм с умереност е първата стъпка към това:
  http://kaka-cuuka.com/265

 83. Ами, ако тръгнем да действаме като Рим по време на средновековието, то тогава нека върнем Хитлер на власт, каква е разликата? Този път няма да избиваме евреи, ще избиваме – фанатици. Пък ако искате върнете и Сталин, че да запълним комплекта
  2. Аз за разлика от теб, се опитвам да бъда последовател на християнската философия, и отричам фанатизма, щото фанатизма не е част от никоя религия, още по-малко от християнството
  3. Въпреки, че се е насадило някакво обществено мнение, че Ислям значи Мир, Ислям значи “Покорство”, това последното си го разбирайте както искате
  4. Абсолютизирането никога не е било хубаво нещо, още по-малко, когато се опитваме да абсолютизираме една философия и я вкараме в рамките на собственото си ограничено съзнание
  5. Войната с фанатиците – засега винаги е била успешна, когато се е водила с оръжие, ама това е щото човечеството не е познавало други инструменти.
  6. По Пета точка – дали Цивилизацията ще успее да се запази от фанатизма и да го праи в миналото – ето това е нещото, което ни предстои да видим – в бъдеще
  7. Иначе във връзка с твоя линк виж и това http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

 84. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  22/09/2009 - 17:56

  Гледам, че здраво циклите по темата, ама дедо поп взема, че избега.

 85. отец Силвестър
  23/09/2009 - 18:41

  Дядо поп си има и друга работа…и я смята за по-важна.
  г-н Планков, не смятам, че отношението на г-н Стойков към мен е агресивно, но отношението на Балтазар Иванович е обидно, а и невярно. Всеки може да одобрява или не одобрява дадена позиция, човек, поведение, вяра… Но едно е да не одобряваш; да отричаш; да не харесваш, а съвсем друго е да нападаш личността на човека, чието деяние не ти харесва…и да използваш каруцарски квалификации.

  Аз в неделя бях на служба в църквата”Света Марина” в Пловдив с митрополит Николай. Присъстваха над 200 човека… аз минавам няколко пъти в годината през Пловдив и винаги на служби на митрополит Николай има доста хора.
  От друга страна, няколко години вече на големи Църковни празници в храма присъстват много млади хора (или поне в моя). Схващането за “старите фанатични баби”е остаряло…
  Аз почти изпълних моята цел в този блог: коментарите след моята намеса почти влязоха в границите на добрия тон, за което благодаря.

 86. Ако смяташ да следиш за добрия тон, навъртай се, щото често обсъждам религията в блога 🙂

 87. Ваше преподобие, не ми отговорихте на нито един от въпросите, на мен наистина ми е интересно да разбера какви мерки взима Светата православна църква, и щото в pravoslavieto.com отказват регистрация у форума на един еретик, аз не мога да си задам въпросите, които имам…
  пък те хич не са малко… иначе очите на тея от тоя форум светят като факли…
  PP Петре, вземи та го направи модератор, белким отчето вземе та вкара всинца ни в правия път 🙂

 88. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  23/09/2009 - 20:48

  18 от 129 са посочили, че се черкуват всяка неделя или по-често.

 89. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  23/09/2009 - 20:51

  Останалите 86 процента са луди или слуги на сатаната, или са фенове на Диму Боргир 😀 😀 😀

 90. баси, че 18 от 129 е супер цифра, егати, щото тва са 14 %, чак да не повярваш – много ми се чини тва… то ако 14% от православните се черкуваха, черквите щеха да са препълнени и да се пукат по шевовете – поне в София

 91. хех, ако вярваш, че 18 от читателите на блога ти ходят на църква всяка неделя, вземи пусни една анкета за размера на пенисите – тогава да те видя ще повярваш ли, че на половината са им по 20 см…

  има няколко глави в учебника по провеждане на анкети и проучвания, посветени на склонността на хората да дават невярна информация при допитвания, причините и как да се изчислява коефициента на вероятност за това.

  най-общо, даже в анонимни анкети, хората имат склонност да дават отговор, който е по-социално приемлив или повече се доближава до някакво тяхно желано състояние, отколкото действително верният отговор (при анонимни анкети за доходите например, почти половината хора се поставят една категория по-горе, отколкото действително получават).

 92. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  23/09/2009 - 21:11

  Според мен повечето от тия 18 са се пошегували или са от различно вероизповедание.

 93. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  23/09/2009 - 21:14

  Все пак коментираме наличния резултат 😉

 94. възмоно е, протестантите доста “се черкуват”, както и католиците, ама я пусни анкета – дали знаят кой им е енорийският свещеник като име, е те тогава ще стане интересно, или да ги питаш колко често следва да се “комкат” 🙂

 95. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  23/09/2009 - 21:17

  Мен лично малко ме учуди голямата активност в тая анкета. Обикновено по-малко хора се отпускат дори и на анонимни анкети, но тоя път е по-различно, което ми е странно.

 96. И какъв е изводът от цялата тая история. Ненормалния дедо поп си остава на височайшата длъжност “митрополит”. Па даже и са намери някой друг поп да гу защити. Баси, да взема и аз да се пробвам на тая сладка работа. По цел ден дремеш, поркаш, пуснеш някое и друго л*о в медиите в стил “правилно умряха онея хора, щото тея другите хора се осмеляват да се кефят, вместо да си седат по домовете и да се самобичуват за греховете си”. Направо шапка ти свалям за търпението Лонг. Аз бих бил доста по-краен 😉

 97. Отец Силвестър,па повод как се бори православната и католическата църква срещу ерестта:
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%.....0%B2%D0%B8

Leave a Reply

Задължителните полета имат *