Фотосесия за простосмъртни


Както всички знаем, на всякакви манекенки, фотомодели, актьори и други избрани с физическото си съвършенство  постоянно им се налага да бъдат снимани от професионални фотографи, което помага да изглеждат още по-богоподобно красиви на снимките, а фотосесиите им биват публикувани в лъскави списания. Животът на звездите, дет се вика.

Макар да съм на доста значително разстояние от физическото съвършенство,  на мен също ми се удаде възможност да участвам в собствена фотосесия, която преживях, за да разкажа…

Всичко започна с това, че професионалният фотограф Владимир Стоянов, познат като Albireo във фото-форума, се свърза с мене и ми предложи да ме снима – което ми дойде малко изненадващо, но предвид пребиваването ми в София за лекцията ми в Блогмастърс, се съгласих. След малко рисърч се оказа, че Владимир е бил фотограф в няколко медии, а освен това се занимава с музика (метъл, естествено). Разбира се, нямах никакви заблуждения относно причината за тази покана – и тя ме радва още повече, защото означава, че става обществено разбирането за блоговете като медия и ползата им за публичността.

В уречения ден сутринта, след леко лутане по щедро поръсените с дупки, но изненадващо слънчеви този ден софийски улици и леко и ненатрапчиво псуване на джипиеса пристигнахме на уреченото място (до петте кьошета някъде) заедно с верния ми сайдкик Тошко и неговия верен сайдкик Поля.

Както се оказа, за направата на фотосесия е нужен не само апарат с ЕЙ такъв обектив (макар че обектив за 3 хил. лв. си требе), но и некои други работи, като студио (да бе, верно? 😉  ), едни такива смешни чадъри с прожектори вътре и няколко други джвъчки, които нямам представа какви са. Самото студио е стая, боядисана в черно, има огромна ролка черен картон която служи за фон, черни чадъри, черна масичка с два черни стола и само един негър липсваше за да е пълна идилията.

И е тъмно човече. Няма прозорец, свети някакви мижави крушки, та се чудиш с уред за нощно виждане ли ще те снима… Обличаш се (или се събличаш, зависи за какво си там) и фотографът насочва надървения фотоапарат към тебе и като натисне спусъка, всички черни чадъри, които оказа се, съдържат по една супер мощна светкавица и служат за да разсейват светлината й, светкат едновременно и ти изкарват ангелите първия път или те ослепяват временно за два-три дни ако случайно погледнеш настрани към тях точно в тоя момент.

Странното идва когато вече си застанал няколко пъти в любимата си поза за снимки, направил си две-три физиономии и се чудиш какво да правиш още, а са минали само 2-3 минути и фотографът очаквателно те гледа и след малко почва да ти подхвърля “да се раздвижиш”, което ти нямаш абсолютно никаква представа как да направиш – и тогава почваш да правиш глупости, които, оказва се, на снимка изглеждат далеч не толкова глупави, колкото докато ги правиш и приятелите ти се хилят отстрани и ти подхвърлят умерено шеговити забележки. Накрая към нас се присъедини и Комитата.

Всъщност цялата идея на Владимир Стоянов е, че иска да покрие пазарната ниша на т.н. корпоративни фотографии – да снима хората за сайта на фирмата им, за да могат те там да изглеждат професионално в страницата си за контакти, а не да слагат разни смешни снимки от екскурзии или купони. Освен това прави и други видове снимки – портретни снимки, снимки на събития (сватби 🙂 ) студийни снимки на екзотични животни и други. Хобито му е да търчи по чукарите да снима диви птици.

За сведение, една такава фотосесия (стотина снимки, към 2 часа) принципно струва между 150 и 300 лв. в зависимост колко си симпатичен на фотографа и колко ангажименти има той в момента. Тя не включва грим (40-400 лв.), декори, дрехи или ретуш на снимките (200 лв. на снимка?!?) които са допълнителни екстри.

Така или иначе, снимките станаха добри, мисля:

Още малко снимки има във фейсбука ми. Не публикувам повече от професионалните снимки, щото, вярвате или не, има разни умници, дето си правят профили по сайтовете за запознанства с чужди снимки. Един такъв смешко си беше направил във фейсбук профил с всичките снимки от моя профил, на които се виждат татуировките ми (и беше събрал 26 приятели – все жени). Чудя се като стане време да се срещат със забитите в тия сайтове гаджета, какво правят… 😛

 

Цинизмът и циниците
Просто SEO или … ?

Коментари

 1. Георги
  16/03/2010 - 08:03

  Добра му е идеята на фотографа за това с нишата. И това, че те е поканил е добра идея.

 2. Светла
  16/03/2010 - 09:36

  Ама розовите пера много ти отиват, да знаеш!

  Ех, така си мечтая и аз за едно черно студийце, че вкъщи адски трудно намирам къде да снимам… И, между другото, наистина снимки на чернокожи модели на черен фон могат да станат супер, виждала съм такива.

 3. СТАМЕН СТАМЕНОВ
  16/03/2010 - 10:07

  Очаквам те на билборд на Витошка :)))

 4. Светла, огромната ролка черен картон май точно за това служи – на Владо в студиото тя бе закачена на мястото на корниза над прозорцити и като се развие ги покрива, заедно с половината от пода. Така практически стаята се затъмнява и ти осигурява цяла черна стена и под, за фон.

 5. Май доста сте се забавлявали :)))

 6. Краси
  16/03/2010 - 10:32

  И аз те харесах много с розово. С тая снимка ще събереш повече от 26 приятелки. 🙂

 7. Яко, чак аз се замислих дали да не взема да си поръчам една фотосесия 😀
  Даже да си я поръчам като подарък за РД-то 😀

 8. Всъщност фотосесия е страхотен подарък – супер нестандартно и не особено скъпо, а и всеки ще го оцени.

 9. именно 🙂

 10. Принцо
  16/03/2010 - 11:53

  Пешкоо, пешко евтинко се продадохте :). Кво му трябва на човечеца малко снимчици една две конференцийки….хихихихи. Очаквам с нетърпение първите поръчкови статийки :)))))))))))

 11. Znaesh li che imash mnooogo krasivi ochi 😉

 12. Принцо, първите поръчкови статии няма нужда да ги очакваш, щото отдавна са публикувани – но в четвъртък очаквай поредната.

  Росица, знам 😛

 13. Владимир Стоянов
  16/03/2010 - 12:44

  Интересна статия – поздравления. 🙂

  Ролката черен картон е закрепена на т.нар. “фонова система”, която съм вдигнал достатъчно високо, за да покрие прозореца зад нея. Все пак е студио и целта му е да създаде достатъчно удобства на фотографа за контрол на светлината. 🙂

  Светла – ако имаш въпроси относно студиото, пиши ми. 🙂

  plankov – освен с хубавите снимки, човек остава с едно интересно и приятно преживяване, което не му се случва всеки ден и определено дълго ще помни. Опитах се да опиша накратко идеята си за този вид подарък в блога ми – http://vstoyanov.com/blog/2010.....%80%D0%B5/
  А цените – принципно зависят от прекалено много фактори. Най-добрият вариант е, да седнете на една маса с фотографа и да обсъдите вашите/неговите идеи.

  Специфичното при снимките е, че всеки фотограф ги прави различни. Т.е. има значение кой ще ви снима. Примерно няма значение кой ще ви обслужи на касата в някой голям хипермаркет – резултатът там е един и същ. Ако хванете 10 фотографа и един модел, ще получите 10 (много) различни фотосесии (освен ако не ги затворите в едно студио с една подредба на светлината). И не е нужно някоя да бъде по-добра от друга. Възможно е и 10-те да са страхотни. 🙂

 14. Принцо
  16/03/2010 - 13:05

  укей айъм уейтинг

 15. Браво, много добра сесия 🙂 Снимката, където размахваш пръст много радва 😀

 16. Миглен
  16/03/2010 - 16:00

  Снимките са страхотни, човека е добър професионалист и дано има успех с нишата която иска да заеме. Ако прочете този коментар апелирам да публикува повече фотографски тайни и трикове в блога си, защото е доста добър.

 17. Владимир Стоянов
  16/03/2010 - 16:11

  Благодаря ви. 🙂

  Срещата ми с Петър определено ме активизира да помисля за блога си и много скоро ще го понапълня с надявам се интересна информация за всички, които обичат да снимат. 🙂

 18. Anna Moritz
  16/03/2010 - 16:17

  Черния фон е за да няма сенки зад тебе. Това помага по-късно да бъде лесно изрязан за да те пляснат на какъвто фон им трябва.
  В чадърите са вградени светкавици които се активират дистанционно с фотоапарата. Вчера гледах обективи , филтри и светкавици, всичко тва са е**** цифрите 🙁
  Кои пет кьошета? Големите или малките ? :)) Не че ме интересува, но да се изтъкна колко добре познавам София(хахахахаа).
  Тва с цените за фотосесиите, добре , ама 200 лв ретуш на снимка вече е прекалено. Ми аз мога с 2 клика един филтер да ти сложа и пак ли 200 лв ше струва?От ретуш до ретуш има огромна разлика.
  Това за “надървения фотоапарат” точно вчера си го мислех като се гледах в профил в стъклото, добре де ама като нямам какво да дървя?
  А да именно заради тоя целия спек , не се кефя на фотосесии в студио. Особенно хора които им е за първи път няма как да не се смутят. Още повече че
  а. повечето очакват да ги застреляш с фотоапарата.
  б.не са професионални манекени научени да позират. От където и твоя коментар “фотографът очаквателно те гледа и след малко почва да ти подхвърля “да се раздвижиш”…

 19. Владимир Стоянов
  16/03/2010 - 16:42

  Относно ретуша – да, цената която е описана в статията е базова и касае по-сериозна обработка и то най-вече за рекламни цели. Дори цените са значително по-високи, но наистина касаят друг тип кадри, които имат за цел да рекламират нещо (т.е. да изкарват пари за хората, които са инвестирали в тях). За типа фотосесии коментиран в статията не е нужен такъв ретуш и съответно цените са далеч “по-народни”. 🙂

  Ето тук можете да разгледате кадри, изискващи по-солиден ретуш: http://www.davehillphoto.com
  Това са фотосесии за десетки хиляди долари. (не всички, но има и такива)

 20. Кака Сийка се оказа манекенка =)

  Много про.

 21. кооооооооооооооооооооопеле!!! искам и аз да мога да ретуширам така!

 22. Anna Moritz
  16/03/2010 - 17:46

  Aaa много моля, Давид Хил е нечовек , тва го знаем, дай да видим за 200 лв ти къв ретуш правиш. Освен тва, на Давид Хил снимките са изключително миз ан сцен, и на последно място е ретуша или филтрите.

 23. Владимир Стоянов
  16/03/2010 - 18:53

  Anna Moritz – никъде не съм казвал, че правя ретуш за пари. 🙂
  Аз съм фотограф и се съсредоточавам над заснемането. Идейно, технически и чисто организационно. За обработката, когато не е нужна специализирана намеса, се грижа аз. Но, когато говорим за по-сложни проекти, тогава се обръщам към специалисти. По същия начин се обръщам и към професионални гримьори, фризьори, стилисти… Според случая и финансирането. 🙂
  Ако желаеш, мога да те насоча към наистина добри ретушори. А цените зависят от един куп фактори, така че сумата спомената в статията е просто… сума. Нищо повече. 🙂
  Както има кадри за по 5 лева, така има и за хиляди. Между другото, планирам да пиша специално по този въпрос в блога си. 🙂

  Целта ми не беше да коментираме как Дейв Хил постига визията си, още по-малко да се сравнявам с него. Просто дадох пример за значително ретуширани кадри.

 24. Anna Moritz
  16/03/2010 - 21:22

  @Владимир Стоянов …”Както има кадри за по 5 лева, така има и за хиляди. Между другото, планирам да пиша специално по този въпрос в блога си”. Oчакваме с нетърпение темата…

 25. Светла
  16/03/2010 - 23:29

  @ Владимир Стоянов. Благодаря за отзивчивостта! Засега не съм опряла до студио, пък и претенциите ми не са такива, за фотоапарата да не говорим. Но сериозно обмислям купуването на някакъв голям черен чаршаф, който да го простирам тук-там за фон…

 26. Еммс МакКери
  17/03/2010 - 15:28

  Амчи сладък! Снимкииииииииииииите са страхотни… 🙂

 27. Много приятно разчупи обстановката в блога 🙂 Екстра сесия, описана много готино:-)

 28. @Anna Moritz като ти гледам фото лога нямаш правото да се правиш на много компетентна :))) успех със снимането!
  @лонганлон браво, разведри обстановката :)))

 29. kangaroobg
  18/03/2010 - 03:45

  Ех тази Кака Сийка!

 30. kangaroobg, линковете в коментарите са no-follow тъй че не знам защо ти и твоя колеги “климатици” се хабите 😛

 31. Anna Moritz
  18/03/2010 - 11:35

  @ Big al, ех, аз тепърва се уча, но тази тема ми е интересна…

 32. Anna Moritz
  18/03/2010 - 14:01

  @al ако искаш да се заяждаш, намери ме, мерси че ми изясни, че правата ти ги раздаваш.Следвашия път,ще знам към кого да се обърна(ако оставиш contact info, разбира се), като реша да си кажа мнението. ;)))
  Благодаря за пожеланието.Ще се постарая повече, обещавам.

 33. Добър е фотографът, евалата..

 34. Филип
  18/03/2010 - 22:31

  Много гот снимки, браво на Албиеро 🙂

 35. Комитата
  19/03/2010 - 04:26

  Кои са тия готините по снимките, бе 😉

 36. Стефан Русев
  29/03/2010 - 10:52

  Проба

 37. пробата е успешна

 38. Стефан Русев
  29/03/2010 - 11:29

  Благодаря 🙂

 39. Anna Moritz
  29/03/2010 - 13:58

  @Светла > Setting up a budget-conscious home studio
  http://www.elizabethhalford.co.....me-studio/

  Пробвай в черно. Тука е показано в бял вариант.

 40. Сесията е страхотна браво

 41. Anna Moritz
  03/11/2010 - 17:12

  Наскоро пак се загледах в сайта на Dave Hill, и по-специално в “behind the scenes”. Да речем ето тази творба > http://www.davehillphoto.com/i.....comp7c.jpg е направена ето така http://vimeo.com/moogaloop.swf.....038;loop=0.
  Всяка мацка е заснета отделно и после всичките са събрани парченце по парченце до като бъде съставена горната картина.Поне за мен това е разочарование. Бях гледала интервю с David Lachapelle (http://www.lachapellestudio.com) където той казваше, че неговите сцени са реални и са съществували в пространството за определено време, какъвто не е случая с David Hill.
  И понеже тук говорим вече за изкуство – “beauty is in the eye of the beholder”. Така че, дори да не сте съгалсни с мен , моля не ме разкъсвайте на парченца 🙂

 42. За мен също е супер странно да чета за начина, по който се правят някои професионални снимки – с огромен декор, направо все едно филм се снима…

  Това според мен издава просто безсилие с фотошопа.

 43. Anna Moritz
  03/11/2010 - 17:27

  Виж http://www.lachapellestudio.com/behind-the-scenes/ – първия клип “Making Deluge” да речем!!!

 44. Anna Moritz
  03/11/2010 - 17:34

  “Това според мен издава просто безсилие с фотошопа.”
  Тц. Тука ми се струва че бъркаш…

 45. Anna Moritz
  03/11/2010 - 17:37

  Сори, но сайта ти се бъгна преди малко и не ми постваше коментарите. Та исках да кажа , намерих и “behind the scenes”
  на David Lachapelle, където се случва точно това за което говориш – снимане на филм > http://www.lachapellestudio.com/behind-the-scenes/. Погедни да речем първия клип (making deluge), за какво чудо става въпрос.

 46. Anna Moritz
  03/11/2010 - 17:39

  Сори, но сайта ти се бъгна преди малко и не ми постваше коментарите. Та исках да кажа , намерих и “behind the scenes”
  на David Lachapelle, където се случва точно това за което говориш – снимане на филм . Погедни да речем първия клип (making deluge), за какво чудо става въпрос.
  Maй разбрах къде е bug-a.Не мога да поствам линкове 🙂

 47. що да бъркам? какъв смисъл има да гласиш цял декор за хиляди долари, да строиш половин къща около модела, някакви чучела-зомбита (не става дума за тая снимка дето си я пуснала 🙂 ) и т.н. при условие че аз, дето съм супер аматьор, мога да направя с фотошопа всеки човек на окървавено зомби за петнайсе минути.

 48. Anna Moritz
  03/11/2010 - 17:58

  хмммм, понеже не те познавам , ще приема че ме иронизираш относно част от мой коментар по-горе , а именно “… ама 200 лв ретуш на снимка вече е прекалено. Ми аз мога с 2 клика един филтер да ти сложа и пак ли 200 лв ше струва?От ретуш до ретуш има огромна разлика”…

 49. е не съм чак такъв специалист за да знам

  но една стока струва толкова, колкото някой е готов да даде за нея, та в тоя смисъл не виждам нищо странно за 5 мин фотошоп някой да иска на някоя тъпа уонаби моделка с богат татко 200 лв

 50. Anna Moritz
  03/11/2010 - 18:05

  😀 естествено че няма нищо лошо… На тях колкото по-скъпо им вземеш, толкова повече ще им хареса :D.

 51. Anna Moritz
  03/11/2010 - 18:18

  P.S. Отивам да си направя профил с твои снимки …

Leave a Reply

Задължителните полета имат *