Защо в България никога няма да има голям туризъм


Като гледам всякакви там планове и стратегии за развитието на държавата ни, направо ме напушва на смях – всички залагат на туризма като основен източник на приходи, всички ще го развиват, рекламират, промотират, подпомагат. Смех.

Огледайте се бе – колкото и да го коткате, туризмът ще бяга от България…

Ще бяга заради няколко очевадни фактора, заради които никой чуждестранен (а и български – повечето българи почиват в Турция и Гърция вече) турист няма кой-знае какви причини да избере китната ни държавица за летен, зимен, природен, културен или какъвто и да е друг вид туризъм. Даже селски – макар селяни да имаме, и да ги предлагаме в изобилие, даже за износ.

Никаква уникалност

Първо и най-важно – държавицата ни не е с нищо забележителна на туристическата, политическата или географската карта на света, колкото и пораздутото ни национално самочувствие да се мъчи да ни убеди в обратното:

Тва за “славната българска история” освен че са главно хероизирани легенди, не интересува никого извън собствените ни граници. У нас няма никакви исторически паметници, заслужаващи разглеждане – Мадарския конник едва се вижда на тая скала, толкова е ерозирал, а и си е само една рисунка, нямаме замъци, катедрали, видящи градини, пирамиди. Нямаме исторически фестивали нито хубави музеи. Каквото имаме, има сто други държави, дето го имат повече, по-старо, по-запазено и най-вече по-добре рекламирано и по-добре интегрирано в туристически продукт.

Същото и за “красивата природа” – едно, че у нас няма нищо кой-знае колко забележително като природа (същата, каквато е на целия Балкански полуостров и всъщност целия умерен пояс) и второ, че от дълги години каквото има се разрушава, изсича, опушва, замърсява, застроява, бетонира. Нямаме екзотични животни или растения, имаме екзотично наблъскани хотели, построени върху плажа.

България даже няма национална кухня – кюфтетата са турски, сръбските плескавици са по-вкусни, мусаката е гръцка (и бялото сирене вече, след като те взеха патента), а кисело мляко може да се заквасва само в България единствено във фантазиите на волен сидеров. С пълнени пиперки и бахур малко трудно ще превземем сърцата (и стомасите) на чужденците.

Изобщо тия приказки за “българската уникалност” с които ни пълнят главите още от училище, са въздух под налягане. Розовото масло, киселото мляко, Белоградчишките скали, Стоичков – това не са значими забележителности, които всеки чужденец знае и копнее да види – даже напротив – в каталога на световните туристически забележителности те са написани с толкова малки букви и толкова в края, че на никой не му стига търпението да рови до там.

Прекалена уникалност

Дори и някой да се излъже да дойде тук обаче, той рядко повтраря. Защо? Ето защо:

В България е мръсно. Много е мръсно и е мръсно навсякъде. Мръсно е в градовете, мръсно е и извън градовете. Най-кофтито обаче е, че това нашенското мръсно не е екзотично мръсно като в Индия – то по някакъв изумително скучен начин успява да е просто, съвсем обикновено мръсно. Особено мръсни са тоалетните – в българските тоалетни, колкото и грижливо да са почистени (което е рядкост) ВИНАГИ има един лек, едва забележим аромат на дрисня. Летящата на вятъра найлонова торбичка пък трябва да стане национален символ. Аспарух трябва да го рисуват как носи на копие не конска опашка, а найлонова торбичка.

В България е скъпо. В Египет, Индия, Тайланд и други места, където стотици милиони туристи от цял свят ходят годишно, можеш да спиш в хостели за по 1-2 долара на вечер (а тук хостелите почват от 20 лв.). Ако не си падаш по спане в хостели, в известните туристически дестинации в разгара на сезона може да намериш хотелски оферти ол-инклузив даже в пъти по-ниски от тия на нашето черноморие. Египет, 7 дни, 4 звезди, за 270 евро с пътя?!? Само високата цена на самолетните билети пречи на нашенци да ходят по-евтино в Куба и Бразилия, затова търчат по Гърция и Турция, които са на половин резервоар разстояние.

Не, наистина, ако си с един потенциален турист в Австрия примерно, какво ще направиш, за да го накараш да избере, че даже само да забележи България сред купчините брошури? Жирафи ли ще му покажеш, пирамиди ли? Карнавал със самба мацки, Колизеум или морски вълни за сърф? Даже жените, макар хубави и лесни, не са черни, кафяви, жълти или евтини, тъй че и екзотичния секс-туризъм не е кой-знае каква оферта…


Ще ме направи ли як Белчо Христов?
Моренце

Коментари

 1. Всъщност уникалното, с което привличаме туристи е супер-евтиния алкохол и доста евтините жени. Да не говорим, че има и едни жени, дето и пари не вземат – на тях им стига да чуят английска реч омайна сладка, за да се подмокрят и вдигнат краката. Толкоз…

 2. Пешо (автора) е прав, както и Пешо (коментиращия). Само че и на алкохола и проститутките качеството пада катастрофално, а жените от втория тип бяха временно явление на “прехода” и повечето се изпожениха (най-често за някой розов дядко)

 3. е, нови попълнения винаги ще има, но като цяло е така.

 4. коментар от Свежо: Longanlon ,не мога да повярвам,че си написал това.Имаме си достатъчно за показване и гледане,просто нямаме добре спициалисти да го афишират привлекателно.За първи път се разочаровам от теб,но пак ще харесвам:)

 5. коментар от Свежо: Няма да има, защото тук все гледат да прекарат туристите, бакшишите обезателно удрят голяма балтия в цените на такситата, после ресторантьорите в сметките, като не пишат цената в действителност ами за 100гр. порция – за нещо си, обикновено това е риба, която порция излиза в най-евтиния вариант-40 или 50 лв, а на края идва и нощувката в някаква си долнопробна квартира или хотел!

 6. За съжаление си много много прав…

 7. Пламен Балинов
  05/08/2009 - 09:34

  В България е много мръсно! Навсякъде!

  Знаеш че ходя за риба много – по нашите реки е нещо страшно. Хората в Босна например си вадят хляба от реките и са предпочитана дестинация, а ние унищожаваме всичко и тънем в мизерия. Някъде по форумите беше написано: хората на запад си строят къщите с лице към реките, а ние с гръб, за да ги ползваме за сметище.

  Подкрепям те и за това, че нямаме нищо по-специално от останалите. Видял съм много страни и не видам с какво изпъкваме сред тях в положителен аспект. За сметка на това лъжем много и то най-нагло – този уикенд минахме през Несебър. Застроено зверски и до самия блок реклама – същия този блок на зелена ливада, сам, дървета наоколо… Кого заблуждават?!

 8. Туризмът в съвременна България с нищо не се различава от комунистическия туризъм. Същите хора, със същите пари и концепции, правят същото – искат да внесат “долари”, щото няма откъде другаде да ги вземат, за да си купуват мерцедеси и бентлита.

  Единственият шанс да попаднеш на нещо различно е, да нацелиш някое семейство, превърнало къщата си в хотел, но пейзажът ще са ти творенията на споменатите по-горе идиоти и огромните пропуски в пейзажа, под формата на недовършени сгради, кални улици и коли диагонално по тротоарите.

 9. Апостол Апостолов
  05/08/2009 - 10:01

  Лонганлоне, в България можеш:

  1. Да си купиш деца за отглеждане. Евтино.
  2. Да си купиш деца за секс. Сравнително безопасно. И евтино.
  3. Да си купиш деца за секс с убийство накрая/по средата/в началото. Приемливо безопасно. И отново евтино.

  Това не се нуждае от брошура и реклама, но всеки западен изверг го знае. 😉

 10. Купуването на деца у нас не е нито толкова безопасно, нито толкова евтино. Даже и в тая област България не може да се класира близо до Тайланд, Камбоджа и т.н.

 11. има някакво необяснимо желание всеки българин да плюе и да плюе попадаш в 90-те процента плювачи, никаква полза от това

 12. Atanas Boev
  05/08/2009 - 10:08

  Уникалността на България се крие в масовия нихилизъм на нейните граждани. Уж всички са недоволни, уж всичко е на провал, а държавата продължава напук да я има 🙂

 13. Апостол Апостолов
  05/08/2009 - 10:15

  Loganlon-e, с изключение на циганчетата, българчетата уж минават за европейчета. Не можеш да кажеш това за тайландче или ганийче.

 14. Косьо
  05/08/2009 - 10:17

  Ами всички обстоятелства показват, че можем да станем притегателен център за пънкарски туризъм. Ето в Бургас слагаме началото – концерта на Хиподил, Контрол и Ревю ще събере всички ценители от района и не само.

 15. коментар от Свежо: @nelina70 какво разбираш под “достатъчно за показване и гледане”? Ако може с примери

 16. Нихилизмът е редовното оправдание за всички, които са съгласни с написаното но просто няма за какво да се хванат за да са напук.

 17. Да Лонгалоне,мръсно е в България,дори в Рилския манастир тоалетните не се подържат а вонят…
  Това е проблем номер едно,не се ли оправи това няма да има истински туристически поток НИКОГА, а само политически говорилни БЕЗ РЕЗУЛТАТ!!

 18. Майк Рам
  05/08/2009 - 10:44

  @Longanlon, възхищавам се на умението ти да измислиш тема, по която всички коментиращи да се изпразват, да се хванат за гушите или да запеят вкупом познат рефрен и в резултат да ти напълнят блога с 5 пъти повече уникално съдържание, отколкото ти си написал лично. Евалла!

  (Напълно наясно съм, че и аз не се различавам от останалите коментатори, които искаме просто да регистрираме името си в твоите постове.)

 19. Бе аз тук мога да доразвия тезата:
  1. Морски туризъм – ставаш сутринта в 8 часа, отиваш до ресторанта, за да закусиш. Упс, има проблем, кафето вече не е топло, или голяма част от закуската е приключила. Казваш си – мнего важно. Тръгваш към плажа, в момента, в който прекрачиш прага на хотела – строителните работи започват и едно къртене, возене, прах до небесата … по пътя минаваш през чейндж бюрото, където успяват да ти съдерат кожата /пак са те излъгали/, от чейндж бюрото до плажа – търсиш кошче за боклук, където да си изхвърлиш кофичката от прочутото кисело мляко, търсейки я, успяват да ти откраднат парите, които си успял да обмениш в чейнджа. На плажа е отново отчайвайщо мръсно. На обяд попадаш в капан, в който сервират отровна храна. отивайки да спиш в хотела /от 13 часа до 16 часа/ -строителите изпълняват един много тежък хард концерт – примесен с някакви неразбрани думи, шум на багери, камиони и бетоновозки. Когато понечиш да купуваш сувенири – имаш избор от китайско до най-китайско. Оказва се, че всичко е произведено от Китай, и оцветено в България /последното е спорно/ Та предлагаме и масово руски матрьошки, руски шапки, кичозни сувенири и прочие.
  Никога, никога – няма да се върна в тази страна, в която хората масово са намръщени, и в която считат че съм им длъжен…отивам в Турция.

 20. Цветелин Павлов
  05/08/2009 - 10:58

  Съгласен съм с voxy и Атанас…

  Не съм обикалял света, не знам как е в другите държави, но съм убеден, че ако хабяхме енергията и времето си, таланта и качествата си в това да генерираме положителни мнения, вместо да плюем, всичко щяхме да се чустваме и бъдем по-добре…

  Всеки, разбира се, има право на мнение. Затова не е възможно да има морета от утопични прехвали за България. А и няма да е полезно. За никого. Но и подобна статия, като тази не помага. Никак. Напротив – в голяма част от хората, които ще я прочетат, особено в тези, с по-слаб характер, тя ще генерира само омраза. Подобна, неградивна критика винаги генерира само омраза. Омраза, насочена към нас самите не може да ни донесе нищо хубаво…

  Ще ми се хора, като автора да използват таланта си по-градивно. Ще е по-хубаво не само за България, но и за целият свят.

  Ок, Longanlon, искаш да представиш реално нещата, не искаш да рисуваш розови облачета, когато истината прилича на локва кал. Подходи по-градивно, назови имена, посочи кой е виновен за ситуацията. Или предложи начин това да се промени. Не ни отписвай като нация, народ или държава, само защото сега ситуацията не е такава, каквато я очакваме да бъде. Или такаква, каквато “стандартите” искат да е.

  И за край – никой няма да намери в България нищо велико, ако ние самите не го виждаме. Може би трябва да се позагледаме малко повече, да сме малко по-креативни и малко по-големи патриоти (колкото и клиширано и изтъркано да звучи)…

  Поздравлния за хубавия стил и весело! 🙂

 21. коментар от Свежо: родният туризъм още не е изкязъл от ерата “балкантурист”… туристите търсят качество, лукс, екзотика и максимално безпроблемно прекарване на почивката.. а не високи цени, намусен персонал, смръдливи хотели и смешна кухня!

 22. Марио Пешев
  05/08/2009 - 11:05

  Пустата ми зодия ‘везни’. Ако има 100 човека на едно мнение, задължително искам да балансирам на другото.

  По принцип си плюя по България като типичен българин. Както и по всичко друго. Но през последната година се опитвам да прилагам практиката: ‘опознай България, за да я обикнеш’. Лонги, за природата, в България релефът и природните съчетания са доста по-интересни, отколкото предлаганите в Германия, Австрия, Белгия. В цялостната картинка с темерутите-българи, необосновано високите цени, мръсотията и прочие всичко е много тъжно отстрани, но 2 пъти месечно плакна очите с планини, гори, езера, поляни и други красиви местности в България.

  За финал, един анекдот.

  Господ тръгнал да създава Земята. Балансирал, каквото можал, по повечето континенти. Започнал от Западна Европа и се приближил на изток. Езерце тук, рекичка там, планински образувания в тоя район. По едно време се разсеял, застанал над България и започнал: планина, моренце, планина, река, река, гора, котловина, низина, планина, езеро, река… Загледал се отгоре, хванал се за главата и казал: “Гледай каква простотия сътворих! Ясно, пускам им българите там, че да уравновесят нещата”…

 23. Ангелина
  05/08/2009 - 11:25

  Да, пак основния акцент тук е “навсякъде е мръсно”. Откъде идват фасовете по улицата?
  Едва ли са от мен, но знам, че те са изхвърлени от купища минувачи които се оплакват по същия начин както и вие.
  На думи всички са големи 🙂

 24. Някой
  05/08/2009 - 11:32

  В България е готино мрънкалници такива! Готино е въпреки черногледите, нелюбезни, вечно хленчещи и оплакващи се българи (на първо или второ място сме в света по това, благодарение и на такива като по-горните коментатори).

  Вярно, нямаме секс-туризъм (като в Тайланд), няма паметници (като в Италия и Австрия), няма ведро обслужване (като в Турция и Гърция), но има АТМОСФЕРА! :))))

  Ние тук сме успели през годините да си забъркаме един чудничък коктейл от псевдо-исторически забележителности, превдо-природа и псевдо-обслужване, но някак на хората това им допада, не знам защо. Истина е, познавам се с маса чужденци, които като дойдат тук и залепват направо.

  Може пък и да са извратени, знам ли…:-D

 25. Ангелина
  05/08/2009 - 11:39

  plankov явно си бил на кофти място разбирам те.
  1. обменяш пари в чейндж? защо не в банка?
  2. Как точно ти откраднаха парите? на мен никога не са ми крали пари, или пък ти си от хората които отиват на плаж с толкова много пари, че да покажеш колко сме гъзари ?
  В Турция съм била само в Истамбул и честно казано не е нищо особено, точно като София!!! Само където хората там са по-зле и от тука.
  Но Българинът само мрънка…
  Отивайте да живеете в друга страна, например Турция. Май няма да ви хареса толкова много 🙂
  За Гърция е по-хубаво, но съм убедена, че ако се замислите ще се сетите за едно хубаво местенце в България където да не е мръсно, но сигурно там няма да имате и интернет 🙂

 26. Какъв е смисълът да го пускаш тоя пост. Да така е … е и?

  Имаш предложение за решаване на проблема или си разбрал кой ще е икономическият сектор дето да замести строителството та заради това укоряваш всекиго, който е решил да подпомага туризма в България.

  Май Спас си беше прав – “Пешо, ако някой ден разполагам с власт, веднага ще ти звънна за да дойдеш при мен на работа и да … критикуваш.”?

 27. Аз пък мисля че колкото и глупости да сътворяваме все още България е хубава страна, с хубави плажове, планини и красива природа. В България все още е евтино, в сравнение дори с централна европа. Мръсотия и шум от строежи можеш да намериш колкото искаш в Малта например, но англичаните се убиват да ходят там, незнайно защо. В Будапеща се препъваш в просяци на всеки ъгъл и портфейла ти е в постоянна опасност. В Копенхаген вони на алкохол, защото около каналите е позволено пиенето. В Берлин цялото метро мирише зле.
  Да не говорим за обслужването в хотелите където и да съм била. Храната в половин европа не става за ядене по българските стандарти.

 28. Чудесен пост с верни наблюдения

  Много ми е интересно някои цени как се образуват в България,защото са много високи.

 29. Стефан Русев
  05/08/2009 - 12:01

  Ей хора стига с тоя песимизъм.

  Има големи проблеми за решаване в БГ туризма това е ясно.
  Но всичко зависи от нас.

  Мръсно е, така е. Колко от нас си хвърлят боклука в кофата за смет, а ако няма наблизо си го прибират в торбичка и го изхвърлят където трябва. Кой ни е крив, че зад блоковете е като бунище. Ние, нека всеки напарви това, което зависи от него. А за фасовете, бутилките и т.н.

  А за уникалността не съм съгласен.
  “Според изследване, проведено от НАСА, и направени спътникови снимки районът на Равногор и околностите в диаметър 40 км са обявени за екологично най-чистото място в Европа”. Това скоро го казаха по новините.
  А Царевец, Плиска (Столицата е заемала за времето си площ – над 23 кв.км., Константинопол, е заемал 15 кв.км. площ, а средновековният Париж е заемал 4 кв.км… ), В. Преслав, Перперикон, най-старото злато в света 5000 г пр.хр. в некропола край Варна, всички манастири (да не ги изброявам) са уникални – много различни от катедралите, с богата история, скалните манастири, къде има такива в Европа, в БГ биоразнообразието е най-голямо в Европа, по % природни резервати сме на 3 място в Европа, а езика и културата ни, кой друг народ пише на същия си език от преди 1000 години (Битолският надпис е от времето на Иван Владислав (1015-1018), а за Кан Тервел обявен за спасител на Европа и канонизиран от западната църква под името “Крал Тривелий”, в. Мусала е най-високия на Балканите, делфинариума във Варна е единствения на Балканите, 5100 пещери има у нас, а Тракийските и другите съкровища, които обикалят света, България приема Християнството през 865 г, и скоро започва богослужение на своя език, знаете ли че в останалата час от Европа започват да богослужат на свой език чак след 16 в, като до тогава са използвани гръцки, латински и еврейски, коя държава носи името си вече над 1300 г непроменено, а Левски, Ботев и др велики българи, чува ли ли сте за Мерсия Макдермот, която е написала книга за Левски, а Шипка, Батак, а за ИЗЛЕЛ Е ДЕЛЮ ХАЙДУТИН на Валя Балканска и за златната плоча в космоса и т.н .

  Не съм болен мозак да мисля, че сме по-велики от останалите народи или че ще възсановявам България на 3 морета. Всеки народ е специален.

  Проблема е с опазването и управлението на богатството в България.

  Стига се обединявахме от песимизма и лошото. Нека бъдем по оптимистични и да ценим нашето. Всички в нета претендират за повече култура и образование, се обединяваме повече от хубави неща и да се стремим да порменим останалите.

 30. @ Touche

  защо да няма смисъл поста.според тебе хората трябва да пишат само когато имат решения на проблемите ли? Човека го вълнува проблема и го е споделил, неговата работа не е да решава проблемите на нашия туризъм.Странна работа са някои българи, все намират да критикуват хората за нещо.

 31. коментар от Свежо: Ами хайде да ги бойкотираме.Аз лично предпочитам Гърция,който е почивал там ще ме разбере,още повече съм и с малко дете.На смелчаците решили все пак да посетят черноморието им предлагам по-евтин вариант-напълнете леген с вода,пуснете вътре едно(може и повече)ако и шляпкайте доволно с крачета. 😛

 32. Ми това, което казваш е донякъде вярно, ама си остава единствено твоята си, лична, ограничена гледна точка. С такава нагласа, естествено е човек само на вмирисани кенефи и застроени плажове да попада. зад всяко действие стои някакъв мотив? Въпросът ми е: какъв е твоят мотив да критикуваш мястото, на което си роден. при това – емоционално и едностранчиво. Сигурен съм, че не ти носи положителни емоции. пари също не ти носи. Тогава какъв е мотивът? Секундната интернет “слава” ли? Многото коментари? Заслужава ли си заради многото коментари да охулиш собствената си държава? И, ако не е заради коментарите, къде е мотивът? Какъв е той? Защо я написа тази статия? Ама честно! Точен отговор чакам.

 33. Ми това, което казваш е донякъде вярно, ама си остава единствено твоята си, лична, ограничена гледна точка. С такава нагласа, естествено е човек само на вмирисани кенефи и застроени плажове да попада. Зад всяко действие стои някакъв мотив. Въпросът ми е: какъв е твоят мотив да критикуваш мястото, на което си роден. при това – емоционално и едностранчиво. Сигурен съм, че не ти носи положителни емоции. пари също не ти носи. Тогава какъв е мотивът? Секундната интернет “слава” ли? Многото коментари? Заслужава ли си заради многото коментари да охулиш собствената си държава? И, ако не е заради коментарите, къде е мотивът? Какъв е той? Защо я написа тази статия? Ама честно! Точен отговор чакам.

 34. коментар от Свежо: nik666,ще кажа само,да се радваме че имаме море,планини и че почти във всеки български град има исторически или природни забележителности.А от
  ностно хотелите и обслужването казвам,че всеки си избира къде да почива според джоба си.Аз досега не съм попадала в хотел с лошо обслужване по нашето Черноморие 🙂

 35. Гледам,чета и… няма как и аз да не се включа, наистина тъжно е, но колкото и пъти да съм се опитала да убедя някого който не живее в БГ, че си струва да се види… няма от къде да извадя по–убедителен аргумент от това, че самата аз съм българка! Тъжно е, защото е мръсно, тъжно е защото тази мизерия ни определя в техните очи като народ…

 36. Андрей (Москва)
  05/08/2009 - 12:39

  Дорогие друзья – болгаре!
  Вероятно, это славянская привычка – сидя на попе ровно, критиковать все и всех. А вот подняться, пойти и побелить забор, покрасить дом, выгнать из обменного бюро всех этих воров и подонков грабителей с пляжа – руки не доходят, ибо если начать что-то делать, то времени на самобичевание не хватит. Болгария – удивительная и красивая страна, я много где побывал. Очень похожа на Швейцарию… Так что, друзи мои, прекратите стенать и начинайте действовать. И не не митингах “ГЕРБ” или БСП, а вокруг своего дома и в своем городе. Верю, что тогда все быстро наладится!!!
  С наилучшими пожеланиями и любовью к Болгарии и болгарам!

 37. И едно малко уточнение: такова нещо като “държавата” не съществува. Държавата, това съм аз, Лонги. Държавата, това си и ти. Себе си можеш да принизяваш до безличен колкото искаш, но да принизяваш мен до безличен категорично няма да се съглася. Защото плажовете, по които аз ходя, не са застроени, но ти сигурно дори не подозираш за тяхното съществуване. Защото кенефите, в които акам, са винаги добре почистени. Защото хората, които познавам и, които също са държавата – до един представляват изключителни личности, успели да се наложат именно с уникалността си навсякъде по света, включително и тук – у нас. Защото съм обиколил половината свят и никъде не видях това, което съм виждал тук. Нашата природа не е по-хубава, нашата природа е уникална, каквато може да бъде само природата навсякъде – винаги различна и винаги красива.

  По шестобаната система в училище за тая статия щях да ти пиша нула…Мисля, че е крайно време да спреш да блогваш за малко и най-после да излезеш в отпуска. Прекаленото заседяване пред монтироа спарва. От личен опит го знам…

 38. Тишо, под “държава” в случая имам пред вид мястото – какво е сега, какво е било, какво има на тая територия и какво няма.

  И айде не го избивай на наранена лична и национална гордост моля те – много добре знаеш какво имам пред вид. И у нас има прекрасни и интересни места и който се интересува знае къде са.

  Но ако България е интернет сайт, тя е примерно български блог, и никога няма да стане масова като фейсбук, просто щото няма предпоставките за това. В най-добрия случай може да е бутиков курорт за познавачи, които искат да следват Дунава с колело, да видят розов пеликан или нещо такова.

  Туризмът у нас никога няма да носи огромните приходи, които предричат всички политици – “да развиваме българския туризъм” – айде бе, те даже българите ходят в Гърция на море, той иска да накара милиони чужденци да се юрнат насам…

 39. Димитър Димитров
  05/08/2009 - 13:04

  Културните забележителности не е нужно да бъдат обвързани с някакво голямо историческо събитие за да привличат посетители.Просто е нужна подходяща реклама.А природа имаме, и то наистина красива природа.Само природния феномен “цигани” цапа пейзажа, за тях съм песимист – лек няма.

 40. Виж, аз това дето съм го описал, не съм го преживял, но това е извадково мнение за ужаса, който един чужд турист може да преживее.
  Иначе аз редовно виждам мръсен плаж, липса на кошчета за боклук /справка Созопол/, отровна храна /справка Созопол на Хармани, дюнери и прочие/, намръщени и готови да те набият сервитьори и така…Супер надути цени … А виж в Анталия и Кушадасъ за некви мижави жълти стинки и си супер… Мда, така е
  И не, аз съм потребител, разбирай човек, и чак след това съм българин, китаец и къвто и да е там. Искам да ми е готино, не искам да се сблъсквам с “След като си се качил в таксито ми, значи ще слушаш каквото аз искам, ти си в моя офис”. Та по същия начин разсъждават и в нашето черноморие.Е, искам почивка, готина яка, без проблеми… След като в България не мога да я намеря, ще ходя в Турция, Гърция, Египет, Тунис…. А нещата са такива у нас, щото ние сме хора, които нищо не правят. И когато кажеш че нещо не ти харесва и един такъв патриотизъм, ама фалшив… Вие като сте такива патриоти, ми вземете та ни организирайте нас непатриотите да вземем да почистим държавата ни, да застанем по плажовете и да търсим сметка от концесионерите що не чистят, да спрем застрояването на Иракли, Рила и нам си още кво… Обаче и вие си трайкате, всичко е чудесно, готино, прекрасно, като щрауси заровили в земята глава. Е, аз поне не съм патриот – не ми харесва почти нищо тук. Чакам Вие да ме организирате, че да взема участие в чистенето от … всякакви боклуци

 41. коментар от Свежо: за да им се радваш на тези планини и море трябва да има добра инфраструктура, уредени хотели, хижи и места за релакс и забавление.. при това на нормални цени! защо да ходя до морето по разбити пътища с риск да се размажа след като мога да ида за по-малко време до северна гърция, да почивам в поддържани студия, да хапвам хубава кухня и да се радвам на чист плаж?

 42. Анализът е що годе точен – НО – това са реалностите СЕГА и да кажеш че България НИКОГА няма да има добър туризъм е повече от черногледство.

  Бил съм на много места и със сигурност мога да кажа че туризъм може да се прави и от въздуха – само трябва въображение и предприемчивост. При нас понеже мутри въртят парите – ЗАСЕГА това е невъзможно.

 43. коментар от Свежо: Аз пък защо да ходя да им пълня гушите на гърци и турци,не искам,а не че нямам възможност.Както казах,всеки сам избира къде да почива.Това,че някой пътуват в чужбина за тази цел,не означава че трябва да хулят нашето море
  🙂

 44. Та в крайна сметка разберете, че вие преди всичко сте човеци, респ потребители и чак след това сте българи, китайци и прочие. Това, че съм българин изобщо не ми носи никакви дивиденти, т.е. пари

 45. Всъщност много от световните забележителности също са доста прехвалени. Случвало ли ви се е да отидете на място да видите Великото-еди-кво-си и да си кажете на акъла “е т’ва ли беше?” На мен ми се е случвало. Всичко е въпрос на реклама – колкото и да е мръсно и зле, повтаряш 20000 пъти колко е яко и баламите вземат, че ти повярват. И после за да не признаят, че са се прецакали, дори сами убеждават себе си колко е яко (тука малко психология) – и митът продължава да живее. Колкото и да е гадно, това е единият от начините за развиване на туризъм и засега в България май точно него искат да прилагат.

  Другият начин, разбира се, е наистина да направим страната си красива, чиста и гостоприемна, вместо само да говорим за това. Но не звучи много реалистично…

 46. Учил съм Мениджмънт на Туристическите Услуги и на автора на статията мога да му кажа да се хвърли отнякъде що се отнася до някои неща,които е написал.
  Понеже съм и историк-любител мога да ти кажа,че тук има много неща,които ги нямат там и направо ни завиждат.Чужденци са ме питали как така не показваме златото,което имаме и не го рекламираме.А там като намерят 2 грама злато и раздуват навсякъде по медии и всичко.България също така е трета по културно-исторически артефакти в Европа – след Италия и гърция.Има няколко запазени крепости,които могат да се видят.За съжаление турците като са дошли са разрушили почти всичките.Някои са ги оставили за затвори.Катедрали няма защото населението не е съставено от католици – предполагам това ти е добре известен факт.Имаме доста църкви и манастири,които са на много векове и са интересни на западно-европейците.А замъци като тези извън Балкантие нямаме защото турците не са строяли такива.Въобще са ни оставили 4 века строителна дупка – само джамии са строили.Ренесанса сме го пропуснали за съжаление.Имаме си хбуави възрожденски къщи,които също са интересни на западните туристи.
  Мога да ти кажа и куп неща,които там ги нямат а тук ги имат – като се почне от златото и се стигне до най-старата писменост в света,която е открита на територията на България,румъния и северна гърция.
  А проблемите в туризма са,че наистина не се пази чисто,обслужването е на отвратително ниво.Също така се строят хотели без план и без държавата да взима участие и да решава дадена местост какви туристи ще привлича и как трябва да изглежда.
  За скъпотата е смешно да говориш защото тук се извършва така наречение алкохолен туризъм.Идват от нордическите туристи да препиват на черноморските цени и им излиза в пъти по-евтино отколкото там.
  За заключение ще ти кажа СКРИЙ СЕ НЯКЪДЕ.

 47. Много добра статия.

 48. Аз си мисля, че добре развит туризъм в България не е невъзможен. Че няма да стане от днес за утре – то е ясно. Обаче не приемам, че нямаме забележителности. Стоунхендж да не е нещо особено и атрактивно. Лох Нес я го има, я не. При достатъчно стабилна държава, че да се зароди желание за инвестиции – що да не се развива и туризЪма. Една тракийска гробница от която 5% са автентични и 95% достроени (“реставрирани”) с подходящата реклама има потенциала да стане атрактивна. Като подредят около нея “възстановки” на колесници, мечове, златни съдове за винио и т.н. – ето ти атракция. А Египет, Тунис, Турция са все пак ислямски страни – западнякът може и да ги пропусне при наличие на подходяща алтернатива.

 49. коментар от Свежо: Много загубеняшки ми звучи тази статия. НИКОГА няма да има, може би заради българите, не заради възможностите. Най-малкото аргументите са неустойчиви, тъй като автора не е запознат с различните видове туризъм, а цитира само замъци, мусака, цени и други глупости. За негово сведение има луканки, уникална природа на места за отдих(по неговите критерии) и възможности които ЯВНО не познава. Нека не се правим на пророци с такива лекомислени и откровенно глупави статии. В момента изграденото от мафиотите подлага на тест бизнес уменията им. Когато има добър подход и реклама каквато цитира автора, ще имаме и добър бизнес.

 50. коментар от Свежо: Очевидно не живеем в една и съща държава.

 51. коментар от Свежо: Просто не искам да ви обиждам за това, че като видите западните реклами и бизнес модели, не проумявате че са създадени от човека, а не от природата. А за локалните възможности просто ви е нужно образование.

 52. Мда, само дето ние ебаваме майката на нашите културно-исторически забележителности, поради което докато се научим да правим туризъм, ще сме съсипали всичко, което си заслужава да се види

 53. @ Longanlon: всеки има право на лично мнение и аз съм благодарен, че тук, след като прочетем твоето, имаме възможност свободно да изразим и собственото си лично мнение по въпросите, с които си избрал да ни занимаваш. Като читатели. Като читателите, без които всеки сайт или блог ще загубят смисъл, включително и фейсбук. А мнението ми е следното: написал си предубедено негативна статия, подсилена с отрицателни мнения, които са базирани изцяло на лични, при това специално подбрани, минусови преживявания. Въз основа на целия този въздух под налягане генерализираш целия български туризъм, че и бъдещето му.
  “И у нас има прекрасни и интересни места и който се интересува знае къде са”, казваш. Но преоблемът е, че избра да навреш в лицето на читателите си само отвратителните и безинтересни места, които всички ги знаем къде са.
  Това, което мен лично ме вълнува е, защо си избра точно тази тема за разговор? И защо точно под този ъгъл? А мълчанието ти по въпроса ме кара да ставам още по-подозрителен и да стигам до извода, че действително е било само заради хапливата тема. Съвсем самоцелно. И много жалко, защото, според мен, такива теми свалят нивото на иначе доста интелигентния ти блог.
  Една хаплива злобарска темичка винаги ще доведе много хапливи злобарски коментарчета. Тях обаче няма къде да ги осребриш, за да има някакъв смисъл черногледството и негативизма, в които ме потапяш, докато ти чета текста…
  Така е – негативизмът създава лошо настроение и привлича още повече негативизъм, а лятната отпуска, освен че създава добро настроение, ще ти даде възможност да опознаеш малко повече привлекателната страна на “територията”, в която си роден. Няма смисъл от целия този негативизъм, просто.

 54. Ангелина
  05/08/2009 - 16:03

  Май доста хора чакат да дойде пак някой като Левски.
  Защо чакаш някой да те организира?
  България е такава каквата е в момента, защото манталитета на Българите е кофти и ще продължи да е такъв.
  нчкои хора не си задават въпроса каква е първопричината за нещо.
  Много познати ми когато сме си говорили винаги са ми казвали фразата “защо да събирам разделно боклука, след като те не го преработват разделно?” , управляващите пък излизат с номера че след като никой не събира разделно що те да си дават зор.
  И кое е първо яйцето или кокошката. Е аз си събирам боклука разделно и си го изхвърлям разделно, никога не паркирам на тротоар, винаги когато мога да отида пеша до някъде го правя, зимата чиста пред блока, въпреки че е ред на някой друг. Правя място и път на бременни и много други неща.
  И не не чакам някой да ме организира…
  Защото всичко идва от начина на мислене!!!

 55. Ангелина
  05/08/2009 - 16:08

  plankov ти сам го каза, “ние ебаваме майката на нашите културно-исторически забележителности” време е НИЕ да престанем да го правим, и вместо да търчим като лудите по Гърция и Турция, да отидем на някое от 100-те национални туристически обекта, така ще подпомогнем БГ туризма…

 56. asktisho, статията е такава, защото е резултат както от дълго трупаното ми недоволство и отвращение, така и от конкретен репортаж в новините относно “огромного бъдеще на туризма” у нас.

  Аз работя в сфера, в която ми се налага да чета национални, регионални и общински планове за развитие. В тях се описва как ще се разваваме занапред, на какво ще се наблегне в инвестициите, какви са очакванията. Там темата за “туризма” и приходите от него се експоатира най-нагло. И в най-задънената паланка приоритет им е да привличат туристи, ще печелят милиони от това…

  Туристическият ни “бранш” (разбирай хотелиери и туроператори) постоянно приказва в новините как трябвало да развиваме туризма, да наливаме пари в него, те да имат преференции, защото “туризмът бил много важен”.

  Ми писна ми от гледане с розови очила, дай малко реализъм в цялата работа.

 57. Кой Бг-туризъм?? Този дето се прави от мутри, дето ми съдират кожата ли, аз казах и друго – ние преди факта, че сме българи, сме и хора, аз като човек се интересувам от следните пет неща по отношение на моята ваканция:
  1. Да е сравнително евтино
  2. Да е качествено
  3. Да е спокойно /а не да съм заобиколен от крадци и строителни машини/
  4. Да е чисто
  5. Да има кво да видя
  Е, всеки човек /нормален/ считам, че би се интересувал от такива неща, пък патриотите нека ходят и да си съсипват почивката, но те патриотите да вземат и да организират нещо, с което да променят нещата, щото така само си приказваме.
  Апропо, аз ходя в България на почивка, поради друг факт – нямам намерение да си упражнявам знанията по английски и руски по време на почивката. Искам да си почивам. Но, това си е лично мое решение, заради което страдам, май…

 58. Ангелина
  05/08/2009 - 16:34

  Пак ти повтарям няма кой да те организира, това е начин на мислене. И май коментарите станаха по четени от темата, затова спирам да пиша. Всеки си има гледна точка и мнение, не ми се спори, най-малкото не съм на маса 🙂
  Всеки сам си избира къде да почива…

 59. Ми айде да ни организираш ти

 60. Ангелина
  05/08/2009 - 16:46

  ама ти май не ме разбираш…?
  Защо трява някой да те организира и за какво искаш да те организира?
  Аз съм организирала себе си и тези около мен,за това което според мен е важно, ти си намери кой да организира теб, за това което ти смяташ за важно.

 61. Statiata e istinska,a istinata v povecheto sluchai boli i tozi,koito ima doblestta da ia kaje,si navlicha nepriatnosti.Istinata za balgarite e,che im lipsva vsiakakav vid kultura-kulturata na jivota!Ili kazano s drugi dumi na mnozinstvoto ot balgarite im lipsvat “parvite 7 godini”.A tova e nepopravimo!Za tova v Balgaria nishto ne e normalno i chovechno i ne sluchaino ia narichat “Absurdistan”.Pomislete i ako se setite kajete neshto,koeto e v red v Balgaria!Ako ima,shte si pomislia,che vse pak ima nadejda.

 62. Ангелина
  05/08/2009 - 17:07

  http://www.vodnazona.com/index.....;skMID=277
  Май не сме единствените с боклука 🙂
  Б Италия си спомням че също имаше град който не беше никак чист. Даже и в Париж свалят туристите директно в центъра, че преградията са също като нашите мили квартали в София.
  В Германия (Мюнхен-тази година) Метрото не работеше, защото хората стачкуваха както нашите учители.
  На всяко място можеш да видиш сивия цвят…

 63. Моеш, ма ние сме една джунгла по принцип. само като се сетя за любезните сервитьори и продавачи и …

 64. Ангелина
  05/08/2009 - 17:18

  Бях с брат ми наобяд в Happy-то в Младост и честно казано обслужването беше супер.
  А любезни продавачи има но са рядкост.
  Наистина на повечето места обслужването не е на ниво, аз лично работя с клиенти и гледаме винаги да ги обслужваме добре. Когато БГ фирмите се чатнат, че с добро обслужване можеш да спечелиш много клиенти нещата ще се пооправят малко. 🙂

 65. това значи да се оправи манталитета на българина, аууу как не го вярвам това

 66. Ангелина
  05/08/2009 - 17:31

  Е не ми се иска да гадя, аз гледам моя да е променен и дай боже този на моите деца…
  Лек ден на всички 🙂

 67. Бисерка Блажева
  05/08/2009 - 17:57

  Бъдете първо българи и то патриоти, после консуматори. Всичко се постига с труд, закони и хора, които да ги спазват, култура на повединие и мисъл за бъдещето на България и нашите деца.

 68. @ Longanlon: Мерси за точния отговор! Прехвърлял съм доста подобна документация и знам колко обременяващa e тоталната липса на връзка с действителността, която съдържат бюрократичните бумаги. Така че отговорът ти – че си провокиран от личен опит, от прякото си работно ежедневие и от репортаж по телевизията, ми е напълно достатъчен и изчерпателен. Още веднъж – благодаря!
  А сега да се върнем на реализма. Реализмът е такъв, че светът, хората в него, събитията и дори – случайностите, са неутрални, докато не започнем да им поставяме оценки. Аз миналата година направих един не много ласкав пътепис за Гърция и много хора ме упрекнаха, че генерализирам и, че личният ми опит не е единствено възможният, че не всички хотели са амортизирани и стари, като тези, в които се набутах аз. И бяха прави. Истината е, че аз никога не съм харесвал прекалено много Гърция. Въпреки че преживях страхотни моменти там. Но тях също ги споделих. Реализмът е да споделим лошото, но да споменем и хубавото, пък ако ще да е еднолично, крайно ограничено откъм опит мнение. Реално българският туризъм изобщо не е чак толкова лош. По-нереално ми звучи “нямаме никакви крепости и исторически фестивали”. Бил си в Търново, но може би не си виждал възстановката на превземането на Шуменската крепост от Владислав Варненчик, която се провежда всяка есен. Или фолклорните фестивали. Или кукерските събори. Реализмът изисква да споменем и тях.
  Иначе съм напълно съгласен с теб, че в проектната документация и осбено в един много голям държавен ПЛАН пише само глупости за възможностите на туризма. Истината е, че Слънчев бряг се превърна в “Слънчев град”. Но истина е също, че все още имаме девествени плажове, които никога няма да донесат на икономиката милиони. Нито пък ще затворят милиони в бетон. Дали заради кризата, дали заради земетресенията, не знам 🙂
  Приех текста ти малко лично, защото от малък по един или по друг начин винаги съм имал много общо с туризма и с неговото развитие. Най-малкото, роден съм в град, в който половината жители са служители на КК Албена. И от опит знам, че туризмът не е нито толкоа лош, колкото го описваш, нито толкова перспективен, колкото го описват деблите бюрократични планове. Но някак ми се искаше да видя и двете страни на медала в твоя текст. Та така. Нищо лично. Казват, че в спора се раждала истината. И са прави. Извинявай, ако има нещо.

 69. Бе, кризата не е вечна, и строежите пак ще почнат… и пак ще продължат… бе няма накъде, ние, българите, си падаме по бетона…

 70. Не съм напълно съгласен със статията ти, Лонг, но разбирам смисъла ѝ и като цяло те подкрепям.

  Само че ми се иска тук малко да променим дискусията (ако благоволиш, де). Преди около година имаш една статия озаглавена “Положението си ебало майката”. Във въпросната статия се дразниш на мрънкачеството на българите, а днешната ти статия е някакво подобие на мрънкачество, въпреки че, както казах по-горе, те разбирам какво искаш да кажеш и се съгласявам с тезата ти.

  Та иска ми се сега да напишеш коментар, в който да анализираш и двете статии – това специално за хора, които биха ти се чудили ако прочетат едната и другата на един дъх. Какво ще кажеш? 🙂

 71. Мисълта ми също така е, че има и хора, които те обвиняват в комерсиализъм – как пишеш статии, идеите в чиито не си толкова съгласен, колкото звучиш, но искаш да провокираш дискусии, а ти отричаш тези нападки за достоверни. Задачата ти е отново да обориш такива нападки.

 72. Това може да го напише само човек, който не е стъпвал в чужбина.От думите ти стана ясно, че в България е кочина а навън е Утопия.Ходил ли си в Египет, че приказваш че там е “великата туристическа дестинация” и колко евтино било.Редом до палатите им са гетата, където няма никаква канализация и буквално лайната са на пътя, умираш от миризми и физиономии на мангали.Редовно гледат да те прекарат с качването на камила.Лъжат и се пазарят за всичко.И това е навсякъде не само там.Къде за теб е турситическия рай- Доминиканската република?Там най-голямата атракция е да видищ човек, който не е болен от СПИН.Никаква идея си нямаш от какво се впечатлявт чуждестранните туристи.Напротив – на всички са им омръзнали класическите туристически дестинациии и търсят нещо различно. В Гърция на един нищо и никакъв древен камък край него и музей и инфраструктура са направили.За това ходят там хората.Мен лично Метеора с нищо не ме впечатли, но Аладжа Манастир ако си ходил в България е много по-интересно.Преди време ми дойдоха амеркиански гости в Стара Загора и това което най-много ме учуди – те се изумиха на Самарското знаме.Нещо, което на мен никога не ми е правило голямо впечатление, общо взето огромни количества излят бетон, и чак след това почнах да го ценя като символ на града.Много може да покаже България на чужденците, не го казвам просто от патриотизъм.Само като се замислищ колко малка страна, а предлага и море и планина.Помисли си от твойте дестинации коя държава предлага и двете..и оттам почни да анализираш 🙂

 73. QNA PLATOVA
  05/08/2009 - 21:01

  Eh, imam da sporq s teb, Longanlon!
  Za bulgarskata istoriq: ima q Bulgariq ot nad 1300 godini. V evropeiskite u4ili6ta (Avstriq, Germaniq, Avstriq naprimer, znam ot opit) se u4i za Bulgariq v 4asovete po istoriq kakto za drugite golemi i zna4imi strani na kontinenta. IMAME golqma istoriq, ne go otri4ai. Tova 4e sme po4ti srinata durjava v momenta ne zali4ava 13 veka – a i ne sme bili edinstvenata porobena durjava, vij Gurciq.
  Za bulgarskata unikalnost: na strahotno mqsto sme, granicata na Evropa i Aziq, na toplo sme, imame prekrasni planini, koito obi4am, more, Dobrudja, Dunav, spomenatite ot teb bulgarski rozi. OK, pove4eto ot tezi ne6ta ne sa unikalni, no nqma nujda i da budat, za6toto sa edna kombinaciq ot bogatstva – tuk otnovo 6te otbeleja, 4e nqma stopanstvo (ikonomika), koeto da gi poddurja, ceni, reklamira. Ina4e sa edni dobri karti, no ne se igrae s tqh.
  Za golqmata gre6ka na bulgarskiq turizum: HORATA. Obslujvaneto e ujasno, edni vkisnati servityori i kamerierki, molene da ti smenqt 4ar6afite v 5* hotel, izmami s parite i rezervaciite, kradene na koli i kakvo li ne, fal6iva obmqna na valuta, prostitutki, koito gonqt muje po ulicite da im stanat klienti (ot opit na edin poznat)… Eto tova e pri4ina da ne im se hodi na turistite v Bulgariq, dori i na bulgarskite. I na men ne mi se hodi. Lisva mu i samo4uvstvie na bulgarinut, vse vuzdi6a po 4ujdite pridobivki i na4in na jivot.
  Za6to nqma nqkoi, koito da kaje: “Mi jiveq tuk, nito sme nai-dobre, nito sme zle, strana kato strana.” ??? A tvoeto predlojenie za pominuk kakvo e? Proizvodstvoto, jivotnovudstvoto, iznosut, elektronikata? Predpo4itam pravitelstvoto, s pomo6tta na naroda, da se pogriji za tezi otrasli, da gi durji na edno dobro nivo, za da moje da se jivee dobre. Za6toto MEN kato bulgarska grajdanka ne me ogrqva kolko to4no 4ujdenci minavat granicata ni, za da si po4ivat u nas i za6to. Za men e po-vajno edin den da imam usloviq da se vurna v tazi strana, koito da sa ednakvi i zadovolitelni za vseki grajdanin.
  PS: haha, stana mi qko pri misulta, 4e ne se nalaga da pla6tam danuci v Bulgariq ^^

 74. QNA PLATOVA
  05/08/2009 - 21:02

  Dobavka: vmesto “Avstriq, Germaniq, Avstriq” trqbva6e da pi6e “Franciq, Germaniq, Avstriq” gore.

 75. мръсно, долно, но родина …

 76. pop_Stavri
  05/08/2009 - 21:16

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) 🙂
  В ужасна, ориенталска, пост-комунистическа, простовата, мръсна, застаряваща и панелна държава живеем. Хората се чудят как да избягат от тук, пък онез туризъм тръгнали да развиват,
  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!

 77. Dr.T.Lefteroff
  05/08/2009 - 22:42

  На времето мислех, че Либия е центъра на вселенската мръсотия, но по време на кратките си отпуски в България установявах, че съм бил в дълбоко залуждение.
  От 2 години живея в т.нар. Западна Европа – уврявам ви – няма по мръсна територия в евросъюза от оная между Дунав, Черно море и южните ѝ съседи.
  Даже в Сърбия е чисто, за това контрастът при влизането в Булгаристан е толкова впечатляващ!
  Каквито мръсниците в управлението на държавата, такава и мръсотията надолу из цялата „държава“!!

 78. Ами щом кенефите са ни такъв проблем, колко пък толкова струва да ги оправим? Колко струва поддържането на един кенеф? Защо да не предвидим една печалба, която би привлекла и мангали, и българи за поддържане на чистотата на кенефи и туристически обекти? И това да бъде част от инвестициите в туризма?
  Имаше един вицепремиер навремето – Нейков, който казваше “Ега ти държавата, щом аз съм и вице!”. Но започна кампания за инспектиране на кенефите по гарите – според мен, много напредничава идея навремето:))
  Заслужава си да подемем кампания за чистотата – на градове, села, реки, езера, море и планини – като част от стратегията за развитие на страната!

 79. имахме добра плажна ивица, не знам дали остана от нея обаче.

  иначе проститутки, казина, евтин алкохол и наркотици

  туризъм не ни трябва, а селско стопанство

 80. Днес една руса Бургаска кифла най-нагло си изхвърли фаса от колата на най-оживената Варненска улица. Не би ми направило никакво впечателние, ако тази конкретна кифла не го направи така нагло и заучено, че чак все едно беше вроден рефлекс… Добре де, защо трябва ВСИЧКИ да плащаме за да се чисти нечий боклук?

 81. Марио Пешев
  06/08/2009 - 09:31

  Като стана въпрос за забележителности, още не мога да преживея една от топ ‘забележителнотите’ в Брюксел: пикаещия човек – http://farm4.static.flickr.com.....872854.jpg

  Почти сигурен съм, че има такива фонтанчета и в БГ, само че не е необходимо да блъскаш една тълпа тъпи туристи, които са изпоизвадили по 2 фотоапарата и една камера, за да уловят ‘вълнуващата скулптура’.

  Ако белгийците се гордеят с това, определено имам какво повече да им покажа. 🙂 Впрочем, другото яко нещо им е Атомиума – Лонги, тук пък ти ще им бъдеш гид в АЕЦ Белене 🙂

 82. След не знам колко си коментара е малко трудно да напиша каквото и да е, но се сещам нещо.

  Миналата година почивах с едни гъркини в планината. Правехме си разходки из гората и вечер се прибирахме в хотела. И тези гъркини, които живеят на една плюнка от България цъкаха с език и повтаряха “олеле, зелени гори през лятото. И хладно. В Гърция всичко изсъхва и е страшна жега.” И вървяха и повтаряха едно и също всеки ден. Колко красиво било и как те толкова зелени гори не били виждали.

  Аз не знам до колко нашите ценности са уникални, но знам, че има потенциал в нашия туризъм. Просто имаме неща, които държавите около нас нямат. Номера е да им го предложим по подходящ начин.

  Що се отнася до чужденците- в България не идват немците и англичаните с много пари. При нас идват немските и английски селяни. Които търсят точно това- евтино пиене, ако може да е ол инклузив- най-добре; евтини жени, изобщо всичко да е евтино, да е претъпкано с хора, защото в техните английски и немски села всичко затваря в 18:30, хората нямат никакъв социален живот.

  Хората с пари, наистина с много пари просто не почиват по такива места като България.

 83. Естествено. Трябва да си луд да почиваш из България, ако имаш (богат) избор.

 84. Запален турист
  06/08/2009 - 12:48

  Дрън, дрън, Ярина! Авторе, като не ти харесват хората, значи не кореспондираш с тези, които трябва! Ако не ти харесват курортите ни, не ходи! Така ще са по-малко мрънкащите! В интерес на истината на някои места и аз не ходя.Като ти се струва обикновена природата ни, значи никъде не си ходил! Купи си една туристическа карта за начало и започвай, че се излагаш! А като не ти харесва археологията ни, иди да видиш Храма на Артемида в Ефес! Да видиш от какво се прави туризъм! Хайде със здраве!

 85. Естествено. Трябва да си луд да почиваш из България, ако имаш (богат) избор. – Мда, колко е вярно това. Ма така де, ние сме нацията на бетона. Можем да си направим атракция – елате и вижте страната на бетона. Да живее БЕТОНА!

 86. zdraveite na vsichki! Mnogo me zabavljavahte sus vachite kritiki pravilni ili ne i lipsa na obsta kultura v njakoi ot vas!!! Blagodarja! Moeto lichno mnenie e: Spete da se oplakvate, promenete sobstvenniat si svjat purvo..ostastlivete horata okolo vas i sebe si togava! Turisumut e slab v BG DA, no puk si e nach v nachata si durjava, toi e roden koeto znachi che vie njamate pravo da pluete po rodnoto no po upravljavastite i ako iskate promjana vremeto vi izteche…! Trjabvache vsichki da se organizirat i da svaljat pravitelstvoto na kradzite komunisti i da se napravi ogromna reforma i togava Bulgaria bi mogla da stane daje po krasiva ot Sweitzaria…! Pojelavam vi kuraj i predi vsichko malko milost kum Bulgarskoto!
  p.s.Jiveja vuv Sweitzaria ot 11 godini, vseki put kato si idvam v BG e mrusno i neprivetlivo, no si e mojata durjava 😉 i nikoga ne bih se osmelila da pljuja vurhu drevnata i bogata bulgarstina samo zastoto upravnizite ni sa mizernizi i mutri…Krai! Merci!

 87. Запаления, ти имаш ли оная глупост, дето е “100-те значими национални обекта”, дето 20% от тея значими национални обекти са в София… Егати … В Русе например не е отбелязан Басарбовския манастир /ако не се лъжа/, та според умниците дето искат да ни накарат да заобичаме България като туристическа дестинация – акълът им е стигнал само до София /най-мръсният град, най-шумният, градът с най-големи задръствания/. Та идва ми на гости един руснак /живеещ в Москва/ и аз хващам тази карта и викам ето да го разходя да види България. Е, отказах се да се водя по тази инициатива, щото той Софийските забалежителности може и в Москва да си ги гледа, че са даже по-яки.

 88. Katja, то пък една смелост трябва… Явно дълбоко си попила националистическите глупости за “древната и богата българщина”. Което не е кой-знае каква болка за умиране, в Сомалия сигурно ги захранват от малки с “древната и богата сомалийска култура”, ама е смешно някак да го чуеш от цивилизован човек 🙂

 89. Да, при 1328 години съществуване, 648 от тях прекарани в робство, ако не броим 45-те сателитни към СССР. Великите ни управници са до 10 броя макс, като изключвам Самуил и неговата храбра чета, щото той се е борил за оцеляване, а не за развитие на държавата. от тези 10 броя – 4 са езичници, а единият е полуезичник.

 90. “eзичници” означава, че са наблягали на френската любов, или…?

 91. Марио Пешев
  06/08/2009 - 13:51

  И какво, като са езичници – това половин хора ли ги прави? 🙂 Християнин съм и пак ми е смешно.
  А за французите, ще ми изредиш всичките Луи-овци като велики владетели, за да докараш бройката? Сериозно, не се сещам какви пък чак толкоз велики образи има Западният свят, че да се прекланям драстично пред някоя конкретна държава.
  Не че целият свят не се е юрнал да гледа водопади и каньони в САЩ, макар и да са с няма и 250 години реална история.

 92. ъъъ водопадите и каньоните в сащ са на стотици милиони години.

 93. Марио Пешев
  06/08/2009 - 14:12

  Както и всички неща по цялата планета, по простата причина, че планетата е на 4 млрд. години. Това не ни дава право да си посочваме: ‘това е наше’, а американците сочат това за наследство, което е съществувало, преди те да станат новия native народ на тая територия 🙂

 94. средностатистическия турист иска да види огромен каньон, а кой какво сочи хич не го интересува

  именно затова самовглъбени в самообожание държавици като нашата нямат шанс в туристическия свят – щото на никой не му пука какво мислим за себе си и колко голямо ни е фалшивото национално самочувствие – пука им само дали реално има нещо за гледане.

  крепости като Царевец, при това много по-големи и по-запазени в Испания има по пет за грош във всеки град – и колкото и да се “гордеем” с болярския град, туристите все в испания ще ходят да гледат замъци

 95. Казвайки, че са езичници означава, че квото и да се направили /а те сигурно много са направили/,е било разрушено от последващите християнски владетели, отричайки езичеството, което пък значи че паметниците намаляват. И после като са минали османците са поразрушили още от нашите паметници, та не вижда кой знае какви исторически неща дето да се зяпат.

 96. Пламен Балинов
  06/08/2009 - 14:38

  @Longanlon: Ще извиняваш – замъци се гледат в Румъния 🙂 Има страхотни в Трансилвания.

 97. Тоя път съм напълно съгласен с тебе. Пълна скръб сме от към туризъм. Обслужването е отвратитерлно навсякъде, пътищата са отврат, плажовете са мръсни, ВСИЧКО Е МРЪСНО … не знам дали някой на плажа ще тръгне да те ограбва, но келнерът в ресторантчето от среща СЪС СИГУРНОСТ, в дискотеките е пълно с всякакви изроди, храната е ужасна и т.н. и т.н. … и за какви забележителности идва реч ? Да – в България ИМА какво да се види, но то така ти е поднесено, че просто не може да събуди интерес в тебе по никакъв начин. Да не говорим, че застрояването е извращение на МАХ !

  Вярно е, че в Турция излиза по-скъпо, отколкото тука. Но досега никой не съм видял да се върне от там разочарован и сериозно се замислям, че е по-добре да шитна там някой и друг лев отгоре, но поне да знам за какво иде реч, а не тука само на книга да се водя на почивка.

  ——————————-
  Туризъм у нас може да има, но с тия “бизнесмени” просто забравете.

 98. Loganlon-e, с изключение на циганчетата, българчетата уж минават за европейчета. Не можеш да кажеш това за тайландче или ганийче.

 99. Марио Пешев
  06/08/2009 - 14:58

  1. В Турция и Гърция има случаи на недоволни – мои познати са попадали на кофти обслужване – факт. Но това не образува 90% от туризма, както е тук.
  2. Много оферти по евтините курорти на юг излизат по-евтино от тези по нашето черноморие. Тук ти взимат първата педесетачка за ‘добро утро’.

 100. Хахах, деЛонги пак прави от нищо нещо :)) Хахах

  Абе, що не оставите историческата тема на мира, след като така и така нямате нужната фактологична подготовка, да Оценявате кое е по-по-най ?!

  plankov – първо, управниците ни са в пъти повече, сам си направи справката. Второ – гърците 2000 години са нямали държавност, ама какво от това ? Ще кажеш културата ли ? А ти наясно ли си, колко Български писмени паметници се пазят извън страната ни ? Може и да не са от калибъра на гръцките, но това не ги обезценява в ни най-малка степен! Да не засягаме темата, колко са били унищожени от същите тези гърци …

  ДеЛогни – и какво като са им по-големи крепостите в Испания, бре ? Да си сринем нашите, заедно с всички евентуално-илюзорни планове за рехабилитация и реконструкция, и да си посипем главите с пепелта от тях ли ?!

  Пламен Балинов – има, щото за разлика от нас, Влашко не е било под пряка османска власт … 😉

  Изобщо, Делонги, тебе отколе те боли, как някой в таз страна, може да има национално самочувствие, а ти да нямаш … И колкото и хората да ти сочат где в логиката си грешиш, и где фактите си ги преиначаваш, ти си знаеш своето баби … Един-двама души теб по-горе точка по точка те разбиват. Ако се намери някой да те хване и за популистката терминология, дето експлоатираш, тезата ти отива в блатото … Не че ти ще се усетиш де … 😉

  И да добавя нещо, да не излезе, че просто критикувам – ако опоскаме националнонихилистичните циреи в изложението ти – прав си 😉 Кофти реклама, кофти, претупано изпълнение, в което на преден план все още остават мафиотските интересни и прането на пари …

 101. Пламен Балинов
  06/08/2009 - 16:19

  @Baluan: мда, и в Естония беше същата работа. Мислех си – как щеше да изглежда България ако бяхме под немско робство 🙂

 102. Изобщо, Балуан, ама изобщо не мога да се сетя колко пък са тея в пъти повече великите ни управници. Я ми озброй някой друг велик от следните – Аспарух, Крум, Тервел, Омуртаг, Борис, Симеон, Петър и тремата асеневци.
  Броиш за велик Георги І Тертер, или Георги ІІ Тертер, или може би Иван Срацимир, или Иван Шишман, или Саул, Давид и прочие с библейски имена, или Роман, или Иван Владислав

 103. Aйде не се препирайте кой колко бил велик, щото чуждите туристи не са чували за никой от тия “велики управници”.

  Велики са били те тука на село, ама нито са опитали да завладеят света, нито са останали в световната история с нещо друго.

 104. Eх, аз скоро щи пратя и една моя така антипатриотична постановка, ама айде щи я дам довечера да я попрочетеш, че и без това още новия ми блог не е готов 🙂

 105. Селин
  06/08/2009 - 16:58

  Лонганлон, ти нали беше върл враг на екологията? Е, основното желание на българските природозащитни организации е ЧИСТА и НЕОСАКАТЕНА природа от бетониране, презастрояване и всякакви видове замърсяване. Не глобално затопляне и т.н. Чиста природа. Като те гледам, на същото мнение си. Ама плюеш природозащитниците без спирка.

  Бтв, това с уникалното мляко наистина ли не е истина? 🙁 Защото когато бях 9-ти клас ни заляха с рекламни листовки от японци, които пренасят млякото ни в Япония при специални условия, само и само да се запази уникалното и некви биолози и прочее, обясняващи уникалните му свойства. На японски за съжаление, та не разбрах много, преводът на английски беше непълен, да не говорим, че моят английски беше по-трагичен и отсега по онова време. 🙂

 106. тва че съм бил “враг на екологията” от де го измисли?!?

  Аз подкрепям тези, които се борят срещу реални екологични проблеми и съм го казвал неведнъж. Ама то така става като половината хора четат само заглавията на статиите ми и се юрват да коментират.

  И съм против разните му там измислици като “глобална промяна на климата” (“глобално затопляне”, видите ли, било неправилно вече да се казва, щото на места пък застудявало…), именно защото те отвличат общественото внимание от истинските проблеми със замърсяването и презастрояването. И това съм казвал сто пъти, ама…

  P.S. 🙂 така умилително ми стана като питаш за млякото… все едно слушам малко момиченце с ококорени кафяви очички да пита “Ама наистина ли няма Дядо Коледа?”

 107. Някой трябваше да сложи пръст в раната – съгласен съм 100% с написаното “защо в бг няма да има туризъм…” Ми няма да има след като отрязахме клона на който седим. Когато почиваш в България чувството че са те минали не те напуска нито за миг. Засега туристи идват защото им е евтино – все още стандарта ни е нисък, но след някоя и друга година никой няма да дойде. Всичко на юг от Емине е просто тотално осрано – в буквалния и преносен смисъл. Грозните творения на мутробарока и паметниците на лакомията ще останат навеки за поколенията. Строителство без инфраструктура – няма пътища, лайната се изливат в морето, пренаселеност, коли, селяни – чудя се как хората ходят да почиват в БГ. Зимата картината се повтаря на ски курортите ни – въобще Б-я съм я задраскал от туристическите дестинации отдавна. Ако сметнеш – и ски ваканцията в Австрия е съизмерима с Банско финансово. Какво да правя в Б-я – да си троша парите и да си хабя нервите с простотиите на обирджиите по кръчмите. Имаме типично индийска психика – да замитаме всичко от прага навън за да ни е чисто – затова тираджиите си хвърлят остатъците от храната на пътя, фасът се изстрелва от прозореца на колата на светофара с характерно движение на палеца и средния пръст и т.н. Мога да пиша до безкрай просто жалко е че нацията изпростя толкова…

 108. Калин Мариов
  06/08/2009 - 18:06

  Нееее, не познахте! Не съм прочел и един даже от горните, досега 94 (деветдесет и четири коментара). Колкото и интелигенти и информирани и пишешти на кирилица и възпитани да са четящите лонганлонския блог – те са си едни малко или много анонимни коментатори. А знаем какви неземни простотии изричат хората, като никой не ги знае кои са…

  Лонги, “браво” за пореден път получавш от мене! Не знам дали го възприемаш като комплимент, или ще ми се обидиш, но пишеш баш като М. Карбовски. Почти, де. 🙂 И той така даже е казвал в едно свое интервю, че не му пука какво ще си мислят хората за него, стига да им отвори очите и ушите.

  Така изричаш истините, че човек ем ти се съгласява, ем му се иска да ти удари шамар (образно казано) за дръзкия тон.

  (междудругото идеята един ден тези си статии да ги превърнеш в едно скромно бутиково телевизионно/радио предаване не е съвсем лоша. защото да си казваме колко сме умни и готини тука ние, блогърите, и да си пишем хвалебствени коментари е малко като самозадоволяването. нека и лишените от оригинална мисъл разберат какво е алтернативното мнение…)

 109. Лъчезар Томов
  06/08/2009 - 18:22

  Тезата на автора си е вярна във втората част – липсата на социални инстинкти, на морал и на духовна и морална хигиена не ще позволи да сме чашката на сладоледа. Първата част, че историята ни била скучна и фалшива, не е вярна. Нито историята на територията, нито историята на народа са скучни или жалки по никакъв начин. Българският импакт фактор е огромен и от геополитическа и от културно-антропологическа гледна точка в източна европа. Ние сме оформили източна Европа в средновековието – от Словения на запад до Урал на Изток и от Полша на север до Тесалия на юг

 110. Мда, оформили сме ги – пък славяните дето живеят в тези равнини не знаят нищо за нас. Справка – руснаците знаят две неща за нас: 1. че сме бивш техен сателит, и то един от най-послушните
  2. Че те са ни освободили, пък ние сме неблагодарници.
  Сърбите супер много ни ненавиждат и считат, че сме крадци на история и варвари, за самите македонци не искам и да споменавам. Гърците считат Кирил и Методий за славяноговорещи елини, третират ни като бивши техни земи, и изобщо историята ни е едно супер чисто надуто перчене. То от балканите май само Гърция и Турция им с кво да се похвалят… Бе и Македонците след 100 години може и успеят да докажат, че са наследници на Ал Македонски, та тогава ние ще станем – изобщо васалите на европа.
  Иначе нищо, ама нищо не ни пречи да си мислим, че ние сме дали на света кирилицата /супер неверен факт/, че ние сме супер яки пичове, само дето почти 50% от времето дето сме съществували е прекарано в робство … Бе изобщо кво да ви кажа. Поне от преди 6-7 века сме просто некви си зависими от Великите сили, народ. Тъй че … пък и като се сетя, че Асеневци са кумани по произход… и тезата ми за 10 велики владетеля взема да се пропуква.

 111. Прости сметки:
  България е създадена през 681 година
  Пада под византийско робство през 1018 окончателно изчезваме от картата на света / и то след половинвековни борби, като още през 969 византийците почват да ни ебават майката. Така отиваме до 1185 година, когато едни кумани ни освобождават . Стават 167 години робство.
  През 1396 окончателно ни виждат сметката пък османците – та чак до 1878 общо – 482 години.
  Равносметка – 1328 години съществуване
  Робство – 649 години
  Свобода – 679 години
  в т.ч. полусуверинитет – 45 години
  Чисто свободно съществуване – 634 години.
  Така, продължителност на
  Първо Българско Царство – 337 години
  Второ Българско Царство – 211 години
  Трето Българско Царство + Република – 131 години.
  Като с всеки етап все по нищо не зависи от нас. Ама все …

 112. Валентин
  06/08/2009 - 19:35

  Ха, а знаете ли какво представлява “огромното” културно-историческо наследство на Гърция?Някакви камъни, върху които седял Аристотел преди милион и кусур години.Пълна бутафория, един надут балон.Но имат едно безспорно предимство пред нас-знаят как да се рекламират!

 113. За “красивата природа” бъркаш. Просто хващаш чуждоземеца и му спретваш един туризъм по селски в Родопите.Как става?
  Цък на линка.
  http://www.vbox7.com/play:eb48f978

 114. Планков, ти само до 8ми клас ли си учил история? К&М (равноапостолите) са създали глаголицата, а кирилицата възниква в Преславската школа.
  Относно наистина “простите” сметки: България е създадена през 632 от хан Кубрат. Без да коментирам “ебаването” не си представям как племе кумани освобождава чужд народ и казва “халал да ви е държавата, ние си тръгваме/ние вече сме българи”. Има данни и че България съществува 1402-1420, но е спорно.
  Та повечето държави в Европа нямат дори 700 години независима история с едно и също име…

 115. Та повечето държави в Европа нямат дори 700 години независима история с едно и също име…
  Мда, тя и България няма…
  За твое сведение обичам да чета история, кандидатствал съм история и съвсем съм чел доста история на България. И не само на България. А куманите като са ни освободили, са го направили щото де факто са ни командорили. Тъй де, то ние доста време се били сбирщайн – българи, славяни, траки, кумани, печенези и прочие. Пък да ми твърдиш, че военно-племенния съюз на Кан Кубрат е държава … Пък за монголската, сръбската и византийската хегемонии не искам и да споменавам, даже.
  А това, че държавите си сменят имената не е фактор, който ги определя като Велики ли не чак толкова велики. Ся, по твойта логика Македония е една от най-великите и древни държави.

 116. Наистина трябва да се преоцени какво се търси от чуждите туристи. Нещата, с които се гордеем, има своите далеч по-впечатляващи конкуренти в световен план.
  Какво не търсят почиващите тук:
  1. Историческите ни забележителности, които само експерти биха оценили: малко злато, срутени крепости, малки гробници, десетките археологически и исторически музеи. Трябва да съберем най-важните находки в 2-3 музея, да фокусираме върху запазените и възстановени крепости (Търново и Видин) и, тъй като пак няма как да изпъкнем над Акропола, Ватикана или Гиза, да ги обвържем с други видове туризъм.
  2. Самобитност, етнографски музеи и селски туризъм. Ролята на народната музика, кухня, бит, танци и нестинария се изчерпва като забавления в механите или евтини сувенири.
  3. Естрадни и фолклорни фестивали. За всеобща радост Каварна и Бургас показват какви фестивали предизвикват интерес и парични постъпления. Търся идеи какво можем да противопоставим на Томатина, на биковете в Памплона, на карнавалите – например обяздане на щрауси на Тодоровден…
  4. Презастроени курорти, боклук, престъпност, но вината си е изцяло наша.
  Виж, кухнята ни е доста добра, ако знаеш къде да отидеш…

 117. Георги
  07/08/2009 - 13:11

  Лонги е абсолютно прав, че едва някога ще станем туристическа топ-дестинация, но не е прав, че това се дължи на това, че нямаме забележителности. Напротив, България е уникална държава като природни дадености, не като исторически (тях сме унищожили доста успешно). Няма в света друга държава, която на такава малка територия да има хубаво море, планини, хиляди минерални извори и т.н. Проблемът е, че тази прекрасна земя а населена от българи. На това се дължи мръсотията, разбитите пътища, лошото обслужване, варварското строителство по морето и прочие простотии. И ако аз, а и вие мърморковци по форумите, не се вземем в ръце, и не променим нещо, така ще си умрем в мръсотията. А, има и по-лесен вариант, заминавам за Канада. Хайде чао!

 118. коментар от Свежо: Всичко си имаме ,всичко !!!Но ,незнаем да го направим и предложим както трябва !Само може би свестни хора си нямаме ,или просто не си пият редовно лекарствата!
  В това ни е проблема !Във всяко населено място има и история и природа ,но път дотам няма !И хора които да мислят с главите си няма …!Парите на бизнеса ни са мутренски ,естествено е и той да е безмозъчен…!!!!Пък ако спрем и да крадем няма да е лошо …!

 119. коментар от Свежо: Никого не искам да обидя разбира се ,но знаете ли колко пари се крадат само от билетите за туритическите обекти …!? Много ,изобретателни хорица се пръкнаха ,щом има парички в България от нещо със сигурност ще ги откраднат…!

 120. Николай
  07/08/2009 - 21:06

  С някои неща съм съгласен с други не, но като цяло си прав, че туризмът ни не върви. Надеждата ми е че след време пазара ще унищожи всички, които си мислят, че сме 1980 г. и ще остави само свестните.

 121. Лъчезар Томов
  07/08/2009 - 23:36

  Пазарът не е панацея, защото ефективността и рационалността му са следствие на ефективността и рационалността на хората, а тук нямаме в достатъчна степен проявления на тези качества сред народа

 122. Цветан
  08/08/2009 - 09:52

  Първо искам да кажа,че в българия има много туристически, природни и други чудеса заради които туристите биха дошли,а не е така както ти казваш “без интересна природа”.Второ аз може да съм само на десет ,но съм обиколил голяма част от българия и съм видял,че е толкова хубава и красива,че не може да се опише с думи и се чудя как може да пишеш такива глупости за нея защото това означава,че ти не я оважаваш и определено щом не си уважаваш родината значи не си много добър човек или поне така мисля.Трето аз в момента съм във Варна и има доста туристи от русия,чехия и от още много страни,а не е както ти казваш “без тористи”.Четрърто всичко ама всичко което си написал е пълна лъжа защото както казах по-горе “не уважаваш родината си”.

 123. Лъчезар Томов, kazva6, 4e horata nqmat ka4estvata da vzemat re6eniq. Tova ponqkoga e taka – horata ponqkoga gre6at.

  No tiq 4inovnici li 6te sa, savetnici li 6te sa, koito 6te vzemat re6eniqta (tiq deto 6te kontrolirat pazara) te ne sa li hora? Te nqma li da pravqt gre6ki – ili 6te sa nqkakvi perfektni super-4oveci koito znaqt vsi4ko?

  Vsi4ki pravqt gre6ki – razlikata e, 4e kogato edin pazaren agent (biznesmen) napravi gre6ka, toi pla6ta sam za neq. Kogato edin 4inovnik napravi gre6ka, toi ne pla6ta – pla6tat vsi4ki ostanali.

 124. Владимир
  08/08/2009 - 10:43

  Това което прочетох може да бъде написано само от човек, който не е напускал България и не е виждал друга туристическа детинация. Или е слушал от някоя надута кифла снобарка как била ходила на море в Гърция и колко супер било там. Е аз съм обиколил повечето страни в Европа като турист и мога да кажа че нещата у нас не са толкова зле. Вярно не блестим с нищо, но и останалите туристически дестинации в Европа не са кой знае какво. Ами който е ходил на Лазурния бряг, може да каже какво е презастрояване. В Италианските дестинации не е в пъти по-чисто от България. Гърците са убийствено груби към гостите си в хотелите. Французите си говорят само тения език и разбиране няма. В Словения категорията три звезди хотел е нещо което в България ХЕИ би го затворило. И така нататък. Та в тая насока стига омаловажавайте нашия туризъм а давайте идеи как да се подобри. Защото мърша има навсякъде.

 125. Anna Moritz
  08/08/2009 - 16:30

  :)) Лонги, във Варна няма ли кирилица :)))
  Не го очаквах от тебе….нали тря да си за пример 😛

 126. QNA PLATOVA
  08/08/2009 - 22:07

  Mmmm, Longanlon!
  Tolkova si sexy, kogato pi6e6 na latinica! mmmmmh I like it

 127. Сигурен съм че всеки един от вас е допринесъл за това в България да е мръсно. Само говорите, никакви действия! Всеки може да мръкна и да говори, но тук е и другата разлика с тези “страхотни” държави които изброявате. Те ценят това което имат и се грижат за него!!!!!!!

 128. Има ли значение
  09/08/2009 - 08:39

  Мили хора, принципно сте прави, че ситуацията с нашия туризъм никак не е розова в момента, защото някои хора се постараха да оправят личното си положение и се стигна до китайската стена по морето и други поразии. Мъчно ми е за ситуацията в туризма, защото 14 години работя да има истински туризъм у нас, а и все още има – макар и малко примери у нас от световна класа, но се губят на фона на останалите. А да се покаже – има какво, но трябва ТРУД – да се реставрира, социализира, интерпретира по интересен начин, да се обслужи туриста като гост, а не да се ограби. Не става само с коментари и плювни. Вашите коментари ми напомниха поговорката “вода гази, жаден ходи”. А какво очаквате да стане като всички плюят, а никой не се захваща (или само единици го правят)да промени нещата към добро. И още нещо, напоследък се убедих, че каквото ни е съзнанието- такова ни е битието (а не това, което е казал чичо Маркс). Заслужаваме си мръсотията, защото всички искат да им е чисто, но 90% си хвърлят боклуците по улиците и от балконите пред блока, всички искат да им е уютно, но като насадих цветя пред блока – видях как от злоба съседката мина през тях, а съседа си паркира колата върху тях. Ами заслужаваме си скапаната ситуация , в която се намираме. Аз все още имам надежда, защото за щастие не всичко е съсипано и на 111 хил. кв. км имаме такова разнообразие на природата, каквото не съм виждала на друго място – а аз съм виждала много. Господ ни е дал, но трябва да си отворим очите, да го видим, да го оценим, да го пазим и развиваме. Убедила съм се, че човек освен да мисли позитивно трябва и да направи нещо, за да живее той и децата му по-добре – а не само да чака и да се оплаква.

 129. Има ли значение
  09/08/2009 - 10:49

  Пропуснах нещо много важно – надявам се никога родния ни туризъм да не достигне такива размери, че да чакаме само на него да ни храни – просто защото тогава ще сме тотално загубени – ще сме се превърнали в бананова република.

 130. Официална статистистика за приходите от международен туризъм на Световната Туристическа Организация към ООН (Данните са за 2005г. в милиони USD). България е на 48-мо място:
  1.United States – 122,944; 2.Spain- 52,960; 3.France-42,167
  4.United Kingdom-39,573; 5.Germany-38,381; 6.Italy-38,264;
  7.China-31,842; 8.Australia-20,637; 9.Austria-19,310; 10.Turkey-18,152; 11.Canada-15,830; 12.Japan-15,555; 13.Greece-13,697; 14.China, Hong Kong-13,586; 15.Switzerland-12,961; 16.Mexico-12,801; 17.Thailand-12,629
  18.Belgium-10,879; 19.Malaysia-10,389; 20.Netherlands-10,383; 21.Portugal-9,222; 22.Sweden-8,584; 23.South Africa-8,448; 24.Republic of Кореа-8,148; 25.China, Macao-7,757; 26.Croatia-7,625; 27.Russian Federation-7,402; 28.Egypt-7,206; 29.Poland-7,127; 30.Ireland-6,722; 31.Lebanon-5,869; 32.Singapore-5,736; 33.Czech Republic-5,580;…38.Hungary-4,581; …40.Brazil-4,169;…44.Israel-3,414; 45.Argentina-3,241; 46.Puerto Rico-3,239; 47.Finland-3,055; 48.Bulgaria-3,026; 49.Tunisia-2,782; 50.Cyprus-2,644; 51.Philippines-2,620; 52.Syrian Arab Republic-2,283; 53.United Arab Emirates-2,200; 54.Bahamas-2,079; 55.Cuba-1,920; 56.Slovenia-1,894; 57.Viet Nam-1,880; 58.Costa Rica-1,804;
  59.Jamaica-1,783; 60.Chile-1,779;…67.Romania-1,310; 68.Slovakia-1,210;…79.Albania-880;…145.FYR of Macedonia-92…
  Общо взето сме “средна хубост” в света на туризма. Едва ли бихме могли да разчитаме основно на тази индустрия, дори и да достигнем нивото на Хърватия.

 131. Баба Пена
  09/08/2009 - 18:43

  Точно това е основният проблем на българина: само мрънка, недоволства, но остава отчайващо пасивен, ако трябва да се пристъпи към действие, за да се подобри нещо.

 132. коментар от Свежо: България е красива, имаме си нашите забележителности(крепости, скални образувания, исторически паметници, …), но автора просто търси нещо колосално като пирамиди. А най-лесно е да излезне и да разгледа България. Пред компютъра от 2-3 снимки нищо няма да усети. Само глупак може да пише за нещо, което не познава, не е разгледал и си мисли, че е оригиналенм като оплюва собствената си родина…

 133. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 134. Много приказки и нкий не е видял истинския проблем.
  А той е очевиден – лакомията на нашите “инвеститори”
  Да започнем с Черноморието.
  Доста скромната ни брегова ивица не предполага огромен брой търисти. Като добавим и извънредно късия сезон (2 месеца реално) и сравним с околни страни се получава че за да почиват нормално морските туристи в България те не би следвало да са повече от 300-400 000. Така на късичките ни плажове щеше да има място и поиващите наистина да почиват.
  Да, обаче се оказа че има построенна леглова база за 4 000 000 на сезон!!!!
  Тоест това което мори морския ни туризъм е пренаселването, респективнио лакомията за повече туристи.
  Същото се случва и със зимния ни туризъм – отново къс сезон, топли зими и изкуствен сняг. Отново огромна леглова база … отново лакомия.
  Историческия и културния ни туризъм, като неатрактивен за перачите на пари , е само надпис върху рекламни стикери на държавна агенция по туризъм.
  Така че може би щяхме да имаме нормални курорти с нормални хотели, ако не беше безумна лакомия на мутри и перачи на пари.

 135. Parvo zdraveite na vsichki i izvinenija za latinicata,
  Ne si bjah idvala 5 godini v BG, minalata godina hodihv Nessebar i reshih da porazhodja prijateli mi za purvi put iz BG, da mu pokaja krasotite na Sozopol, Varvara i t.n.Pulna tragedija, stana mi muchno che tova koeto kato priroda pone imahme e naistina osrano.S kola po putishata e mnogo opasno, Slanchev brjag-plaja ne se vijda ot shezlongi,chaduri i kruchmi,Starija Nessebar e Dimitrovgrad pazar, i ne mojesh 5 metra spokojno da vurvish bez njakoj da te kandurdisva da si kupish neshto ili da vlezesh v kruchmata mu – osobeno kato chujat chujd ezik.Vidja oshte v samoleta koi chujdenci idvat tuk-germanci i anglichani, za koito e postojanno happy hour.Az kudeto sum hodila e pone chisto.Jalko, jalko za vsichko, znajat samo da strojat hoteli…

 136. Аз мисля, че нещата, както навсякъде, така и в тази област, зависят от хората. Едни хора могат да направят така, че с 2 грама злато и няколко антични камъка, да докарат туристи, а на други места, където златни находки бол и крепостите са, както някой по-горе писа, в кв.км., да не можеш да докараш подобаващ брой туристи. И тъй като в доста от коментарите се апелира за повече конкретика ще дам един пример за това как човек може да докара или изгони турист. Бяхме на Пампорово за Нова Година. Един от компанията беше довел приятелката си, Австрийка, с която живеят от години в Австрия. Най-накрая, той се престрашил да я доведе в България и да и покаже всичко хубаво. Какво по-подходящо от Пампорово на Нова Година. Няма да описвам всички негативни емоции, а само една. Жената решава да кара ски на 1-ви Януари. Всички (Българи)си вадят ските от стаите, въпреки, че има ски гардероб, и тръгват.Обаче тя си оставила ските на гардероб, както е научена. Обаче гардеробът заключен и няма кой да и даде ските. Възмутена тя иска обяснение от шефа, но той даже се учудва как може тя да негодува, след като “човека” е празнувал до сутринта и сега е редно да отвори “малко по-късно”.Това и дойде прекалено и само културата и възпитанието и попречиха да направи един голям скандал.Такааа, чудиме се ние как да пооправим положението и решаваме да я заведем вечерта в къщата на един от пионерите на семейния туризъм в района и в България – Бай Запрян в с.Стойките. Посрещнаха ни, настаниха ни в механата, разпалиха камината и … угасна тока. Изтръпнахме. Обаче много бързо след това, със свещи в ръка влязоха синовете му и техни приятели с гайди, кавали и други инструменти. Започна едно свирене, пеене, мръвки на скарата в камината, която служеше и за осветление. Не усетихме кога отдавна беше минало полунощ. Тръгнахме си, а навън отгоре висяха едни звезди, каквито само в този район можеш да видиш. Австийката каза, че тези няколко часа са направили така, че да избледнее всичко, което я беше влудило до момента.
  Ето така стоят нещата. Оказа се че може за нула време да се струпат планини от бетон, стъкло, мрамор и Инокс. А после? После трябва да дойдат хората.

 137. Перфектна статия, може би една от най-добрите, които си писал.

 138. Манджите, манджите ще спасят туризма,… от туристите. Който е опитал български мазни манджи – на следващата година не повтаря, щото е умрял междувременно…
  Абе хора я си изкарайте главите от гъзовете и се огледайте? Кво виждате? Я надникнете от балкончето… оная найлоновата торбичка дето лети необезпокоявана – торбичка от пазаруване ли е или транспортно средство?
  Олигофренията ще затрие България – при това образованата олигофрения, тая която пише из интернета, щото същата тая не УМЕЕ да чете. А Чукотка уж е на другия край на света… (Свят=Земята, Чукотка=полуостров в Северна Русия)

 139. @Longanlon: Ако си във Варна – намери ме!

 140. Стеляне, кефиш брато 🙂

 141. спасил се от плажа
  11/08/2009 - 10:58

  Към споменатите неща трябва да добавим и ужасните пътища, липсата на канализация (и като резултат – плуващите в морето л**на), спирането на тока – понеже “бизнесменът” първо вдига 5+ етажа, пък после евентуално мисли дали полузаконната му архитектурна перверзия ще има откъде да се захранва и къде да си изхвърля помията, и дали баламите, които са му станали клиенти, ще има къде да паркират, или ще си оставят колите на още неасфалтираната улица, която след дъжд се превръща в демо-версия на морето с пластмасови медузи-пликчета.

  Ама иначе амбиции хич не липсват, ето пример: http://vbox7.com/play:a3383543

 142. Longanlon-e, поздравления за написаното! Аз отдавна също разсъждавам над този въпрос и съм достигнал до почти същите изводи, само че ти си ги формулирал по-добре от мен. 🙂 Това е българският туризъм – секс и алкохолен туризъм, примесен с бедни чужденци. Никога няма да имаме бренд подобен на Хърватско или Турция да речем… Просто нямаме тези условия, а и нешите “вождове” през последните години положиха неимоверни усилия да се съсипе и малкото хубави неща, които имаше в България! Поздрави!

 143. Ваньо
  12/08/2009 - 13:37

  значи само едно ще каже, Широка Лъка, има какво да се види, селски туризъм….като цяло си доста прав, но да отричаш всичко българско е глупост, макар бита и културата да се вече доста позабравени и на изчерпване ги има,,….на нали знаеш всичко зависи и от мен и от теб и всички около нас…..каквито са хората, такава ни е и държавата

 144. И щото именно се познаваме твърде добре, за това отричаме всичко българско, щото българинът нищо няма да направи, освен да преебе, това дето го има… а тези дето не преебават, ще гледат и ще се тюхкат, че и те не са на мястото на ебаващия се … Та от там и извода, че у нас – туризъм няма да има.. свестен, доходоносен и тн

 145. В България има уникални места за туризъм в най-чистия му вид. Няма да ги казвам, щото където не е стъпил български туристически предприемач не ги е пре&бал всичките. Само една дума: Балкана.

 146. Иво Апостолов
  13/08/2009 - 13:12

  Туризмът в България последните години се гради само на евтиният алкохол. Особенно българският спирт продаван под различни имена.
  И тук идват скандинавчета на по 15-17 години и се напиват за пръв път.
  За това, да намалят акциза на алкохола, за да се стимулира туризма 🙂

 147. а ако видите във водата да плуват люспи от домати, да знаете че рибите домати де ядат…

 148. @perkele: То рибите и дамски превръзки и презервативи не ползват, честно казано. Да не казвам, че по пясъка няма как да никнат сами от него фасове, клечки от сладолед, кочани от царевица, найлонови торбички, туби бира, кока-кола и разни подобни “туристически” артефакти. То лошо, че ги има, но още по-лошо, че по “култивираните” плажове кошчетата за боклук са много кът…

 149. Хубава природа, не хубава природа, строеж, гора, дървета, торбичка, марципан, хавлия… България пак си ни харесва иначе щяхме да направим всичко по силите си, за да изчезнем от нея 🙂

 150. @GombeTo: Не ми харесва България, но извън нея не ми харесва още повече. За това се опитвам да НАПРАВЯ каквото мога за България. Колкото мога.

 151. naistina ne mojem da se oslaniame na turizma tova e absurt , za6toto niamame zapazeni pametnizi , dvorzi i t.n ,a rivierata ni e malka. triabva ni promi6lenost, proizvodstvo i ikonomika za6toto v bg ve4e niama takava. No vse pak da prestanete da pliuete bulgaria , da ne mislite 4e nma zapad e po-4isto ,ne letiat torbi4ki no puk moje6 spokojno da srita6 zaspal drogiran marokanez na putia.Plajovete v italia ,ispania i franzia sa bez piasak ili prili4at na podreden super s legalza, palatkata ne moje6e6 da si q opune6 kadeto ti kefne kato v bulgaria i t.n abe ob6to vzeto ,predi da napi6ete podobno ne6to obikolete evropejskite kurorti !!! i o6te ne6to xotel za 1 dolar niama , osven ako ne spi6 pod niakoe darvo v tajlandia , india ne e avtenti4na …a pulen smrat kato suvenir ottam moje6 da si dokara6 malaria . A ko vsi4ki se zamislislim i investirame ne6to v bg moje bi bajganiovskia mantalitet i pensionerite kojto roviat v kazanite niakoj den 6te iz4eznat, no ako prodaljavame samo da se oplakvame kolko sme zle 6te si ostanem vse takiva xlen4e6ti bedniazi kojto se klaniat zedka 1998 godina

 152. o6te ne6to, kolkoto i da sa ni u4ili da sme nazionalisti ( za koeto vsu6nost sum mnogo blagodarna ) ne sme takiva ili pone ne dostata4no za da sme na tozi xal

 153. не ни трябва ГОЛЯМ ТУРИЗЪМ
  17/08/2009 - 15:36

  Незнам защо, но прочетох всички коментари след статията и мисля, че темата малко се измества. Явно както в онази приказка за краставицата всеки гледа да си насочи поста към нещо, с което смята, че е малко по-запознат – било то история (мислейки, че е прочел вярната) или претенции за изисканост (споделяйки лоши преживявания с отвратителни балакански субекти). Та нека и аз да завъртя нещата към нещо дето и аз съм видял, а именно прекраснта местност носеща името България. който иска да види моята страна през моите очи моля да заповяда:
  http://photo-cult.com/album.ph.....;ord=votes
  Стана ми интересно защо никой от плюещите (включително и автора) не коментира поста на Стефан Русев (August 5th, 2009 at 12:01 pm). Очевидно момчето се подковало с факти,които изглежда не може да оборите умници такива.
  Въпросът който предлагам на автора да разгледа за следващ пост е дали ни трябва всъщност голям туризъм? Моето лично мнение е, че НЕ, щото голям туризъм, с претъпкани хотели и блъскащи се хора има навсякъде по света (пообиколил съм доста места и мразя да се чувствам като овца в стадо от още 5000 овци, чакайки да се кача на Айфеловата кула примерно).
  Та авторе, какво ще получи България

 154. не ни трябва ГОЛЯМ ТУРИЗЪМ
  17/08/2009 - 16:00

  Предпочитам да карам колело в Родопите или Стара планина, или да си лежа необоспокояван на северния плаж на Дуранкулак или Карадере, да гледам залези в Пирин и Рила, да усетя магнетичността на най-високият връх на Балканите – Мусала, да чуя звука на реещ се сокол по пътя към Райското пръскало, да видя следи от мечка в Централен балкан, да чуя падъщите камъни под копитата на дивите кози под в. Мальовица, да видя стадо полудиви свине пред палатката ми в Странджа, да гледам огнеходци в с. Кoсти и т.н и т.н. и т.н. Мога да изредя много неща за които си заслужава да се дойде в България и пак да задам въпроса ЗАЩО НИ Е НУЖЕН МАСОВ ТУРИЗЪМ.
  за справка:
  http://paper.standartnews.com/.....cle=287874
  дали ако това място се посещава от 30000 души на ден, ще носи същия заряд накарал дори Айнщаин и Папата да се преклонят пред геният на Учителя Дънов?
  Препоръчвам на автора и на другата група плюещи да си намерят малко по-различни хора за общуване и да пообиколят малко хубавата ни страна (но не ходете по 4-5 звездните хотели – търсете ХОРАТА).

 155. @: не ни трябва ГОЛЯМ ТУРИЗЪМ
  За да почнат да търсят хората трябва първо те да станат такива (в смисъла в който го казваш). Но това е проблем не само на БГ туризма 🙂

 156. Честно казано – нищо ново в думите ти. Огромният проблем е, че в България масово управляват дилетанти, по правило – алчни за “бърз удар”. Туризмът е просто поредния вариант на “пирамидите”, но балъците никога не си научават урока. Лошото е, че този път отсават кубически километри бетонна простоия след себе си.
  ето ти и още нещичко: http://news.ibox.bg/opinion/id_453152197

 157. Ивката
  21/08/2009 - 10:00

  Донякъде си прав, но не съм съгласна с това, че България няма собствена кухня – напротив. Баницата, пълнените чушки, сърмите – това са наши традиционни ястия! Ако си обикалял достатъчно БГ би трябвало да знаеш, че ИМА много паметници на културата, крепости, музеи и забележителности на наша територия. Ако дойдеш в Силистра ще видиш много неща – старинна архитектура, крепостта “Меджидит Табия”, огромни паметници на много от хората, загинали в освободителните войни, няколко музея, биосферния резерват “Сребърна” със защитени животински видове… А представи си какво е в по-големия град 🙂

 158. @Ивката: Аз съм от ГОЛЯМ град. Живея в него, работя в него. Повярвай ми – най-голямата забележително за момента са строежите. Лично аз не виждам КАК със така застроените ни курорти искаме да си върнем туристите (почиващите демек). Меджидит Табия е турска крепост – сеш се колко много такива крепости има в Турция? Запазени при това?
  Баницата, сърмите, пълнените чушки – не са НАШИ традиционни ястия. Всичко това си е традиционно турско … А паметници на културата съм сколнен да кажа, че има, но баш пък “МНОГО” 🙂

 159. да, и аз мислех, че баницата е наша, ама като гледах една серия на Перла … /покрай жената, де/ и там казаха, че Мехмед много обичал баница … и край с мисълта, че е българско ядене

 160. Марио Пешев
  21/08/2009 - 11:56

  и в наши клипове/филми нагъваме здраво скара, но тя определено не е българска… Така че не бих нарекъл това показател. ОСвен това не се знае дали не са го превели грешно – реално сладките баници много приличат на пайове, бюреци, щрудели, които са популярни предимно на други места.

 161. Иво Радев
  22/08/2009 - 00:11

  Българина винаги иска някой да дойде и да го оправи. Дотогава той само да си седи и да мърмори … Ако може някой да щракне с пръсти и всичко да се подреди … Щото не бил той виновен че днес е така, ами онея лошите … демек не е негова работа.

  За всяка страна мога да си избера лошите случки и да направя генерализиран лош коментар …

  Гърция било кеф и евтино а? Ми елате на Родос … Седиш си в “ремонтирания” хотел уж 5 звезди (дето им ги дават само според какво има в хотела, а качеството не играе роля както примерно в западна Европа, да не говорим за Дубай Хонг Конг и т.н. … ако беше така, и 2 звезди нямаше да имат 5-звездните в Гърция). Докато се шопаш в басейнчето дето до миналата седмица е било гьол пълно с кал и вар, защото едва са успяли да го стегнат преди да почне сезона, до тебе се дига още една сграда от албанците, ма иначе си на почивка …

  Мога още много да пиша, но ще ви омръзне …

  Затова да вземем Египет … велика страна … по-интересна от България … да бе, добре че имат пирамиди … затова пък като идеш на почивка, може да се окаже че хотела още не е построен, този в който уж ще отседнеш …
  В България такова нещо още не съм чувал (поне засега).

  Всяка страна може да бъде представена в лоша светлина. Примери има за всяка една … избираш негативните, voilla …

  Я сега всеки от вас, да се запита и си отговори искрено, той самият какво прави за страната си и дали е различен от останалите, дето цапат и т.н. …
  Първо критикувайте човека в огледалото …

  А тези, непатриотите … не е нужно да си патриот, за да се държиш човешки (нали първо бяхме хора както казвате), да си вежлив и културен, да не си хвърляш цигарата на пода, и изобщо, да правиш това, което изискваш от другите. Ама за тези неща се сещат повечето само, когато са на почивка и дойде време да ги изискват …

  А, скъпотията .. да има я за определени неща, не за всичко. Ама досега не съм ял салата с две кока коли и да платя 35 евро и то в проста кръчма … има много по-страхотни примери, просто не се случват на всеки. Затова не става да съберем всичко лошо което сме чели и да вадим заключения. А колкото до лъжите в туризма, че то без тях нямаше да има туризъм …. Кой е виждал известния Родоски колос? Или висящите градини? Или чудовището от Лох Нес и, и, и, ….
  Гледайте да правите вашия живот по-красив и добър. И то на гърба на друг. Когато го прави всеки, тогава ще се оправим. Ама да е на дела, а не на думи. Иначе си оставаме с мрънкането. Критиката не помага на никого, само градивната, а тя включва предложение за оправяне на проблема. Другото не е критика, а мрънкане.

 162. Иво Радев
  22/08/2009 - 00:16

  “И то на гърба на друг. ” Грешка. “И то НЕ на гърба на друг. ” Малко съм поизял едно НЕ, което е доста важно обаче 😀

 163. Иво Радев
  22/08/2009 - 00:39

  @Plankov – понеже се интересуваш от история (или така казваш), би трябвало да знаеш, че 681-ва се смята за създаване, заради договора който е подписан, дефакто държава е имало от по-рано.
  Това с освобождаването не го виждам и аз … няма начин куманите да са рекли, халал ви държавата, аре ние ще бегаме …

  А колкото до F.Y.R.O.M. … много им се ще да се казват Македония, ама няма начин да ги оставят … щото са македонци колкото турчина е швед … Разбирам какво имаш предвид с примера, ама примера беше абсолютно неточен … Да не говорим, че … то направо не знаеш как да ги наречеш, щото и те не знаят къде принадлежат, та те да речат първо откъде са им корените, да белким излезе нещо от тях накрая … викам Сувалия да я нарекат, щото като сувалки се щурат между България и Гърция … според как им изнася …

 164. Супер вмирисани сме … у нас единствената забележителност е обичая да украсяваме дърветата с найлонови торбички, ама това е една друга тема… а у ж сме в европа..

 165. Иво Радев
  22/08/2009 - 16:06

  Не само у нас е мръсно, но на който му харесва само да се самосъжалява, халал му … но да не мрънка че никой не идва да го оправи, защото няма и да дойде …

  Мисля че Георги Джагаров доста добре е описал България …
  Винаги има лоши времена, но не е нужно да са завинаги …
  Но оправянето не става с мрънкане и подигравки към останалите, прикрито под критика, а при това критикът е абсолютно същия … просто в днешно време има интернет и си критикуваме навред, на думи всичко е лесно … (това плюенето явно днес се нарича критика).

  За тези които не са отписали България (както и за тези които са я отписали … имало е по-лоши дни)

  Надявам се няма проблем с авторски права, просто мисля че Георги Джагаров просто е уцелил перфектното описание на България ..

  [edit Longanlon: сложи линк към стихотворението]

  Ако обичате родината си не само на думи, не само на футболните мачове, не само когато ви изнася, ако всеки ден се държите така както искате от другите, то един ден България ще стане каквато искаме. Не става от един човек. Но ако не правите нищо по въпроса, си затваряйте устата и си живейте безгръбначния малодушен живот … Малко имат силата да променят много, но всеки има силата да промени малко. Започвайки от себе си …

 166. Интересна тема. Както почти всички форуми и тук е hater-ско място явно. Мен въпроса ми е към автора: ТИ ЗАЩО ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ. Аз например ако искам мога да живея навсякаде по света. И то не защото имам пари( аз нямам 🙂 ). Просто мога да си хвана багажа и да отида навсякаде. Ако хората искат виза мога да си изкарам в рамките на 1 година всякаква виза.
  Та моето момче, ти какво търсиш тук като смяташ, че България е такова място.
  За мен България е номер 1. Тук 20% от хората не работят и то не защото няма работа а защото не искат.
  2. Всички обичат да мрънкат а на никой нищо му няма
  3. Всеки общо взето си прави каквото си иска и последствията(освен за престъпления) не са кой знае какви.

  Та моето момче, погледни тези 3 показателя и ми кажи в коя друга държава ти можеш да правиш това. И казвам това защото съм сигурен че ти си от хората( 100% всички българи) които правят тези 3 неща. Пример е този блог.

 167. живея в България въпреки, че я критикувам, по същата причина, поради която ти стоиш в моя блог, въпреки, че го критикуваш 🙂

 168. Мда бе, това че живеем тук не значи да си копаме главите в пясъка като щрауси

 169. Г.Трифонова
  02/09/2009 - 11:47

  Темата е много провокираща и не мога да се сдържа да не се изкажа, макар че съм съвсем нова тук.
  Живяла съм извън България и знам, че и там не всичко е перфектно. Но разбирам какво има предвид Long и съм съгласна до голяма степен с него – туризмът в България има големи проблеми, които наистина изглеждат неразрешими за момента.
  Относно тоалетните: бих искала да кажа за някои, като galkanaz например (Ами щом кенефите са ни такъв проблем, колко пък толкова струва да ги оправим? Колко струва поддържането на един кенеф) – тоалетните в България наистина са голям проблем. На някой може да му изглеждат чисти – сигурно защото са ни много занижени критериите. Смятам че неслучайно Давид Черни изобрази държавата ни като тоалетна в Брюксел. Би следвало да се замислим защо това е така.
  Относно историческите забележителности и природните красоти: имаме много, нямаме никаква реклама. Това го казвам от собствен опит. В Англия, например, за да разгледаме една мижава римска баня дадохме сума ти пари и така ти я рекламират, че няма как да я пропуснеш.
  Относно негативизма: Напълно разбирам автора. Аз се старая да правя, каквото е по възможностите на един човек, та да се промени нещо в тази държава. Рециклирам (макар че това ми коства много време и усилия т.к. в населеното място, където живея няма система за рециклиране и ми се налага да пътувам по 30-тина километра с тази цел), не хвърлям боклуци по улиците и уча и децата си на това, ползвам възможно най-малко найлонови торбички, не пуша, почиствам околоблоковото пространство, разправям се с арогантни сервитьори, продавачи, пиша оплаквания по разни агенции на потребителите и т.н. – но в крайна сметка човек има чувството че се блъска в стена. Как да не ти изглежда всичко черно – ти вдигнеш един боклук, на другия ден вместо него има още три… Една статия като тази на Long поне показва, че има и други хора, на които това им прави впечатление и дава сили на такива като мен да продължават да се блъскат в стената на човешката простотия.
  Идея как да се променят нещата: Мисля, че трябва да сме непримирими и да си търсим правата. Например, като не иска управителят да ми даде ските на 1 януари сутринта (пак от по-горните коментари взимам примера) ще настоявам, докато го събудят и си свършат работата. Ще се оплача на шефовете му и т.н. Е, както се вижда това изисква доста усилия и нерви, а ние не ходим на почивка с идеята да се разправяме с разни простаци… понятно е, че повечето хора просто вдигат ръце.
  Но има и още нещо – причината туризмът и другите работи в държавата ни да са на това дередже е, може би, че не сме дорасли за по-добро. Какво имам предвид: Както се видя от някои от коментарите тук, а със същото се сблъсквам и в действителността – много от българите са абсолютно доволни от това, което получават в България. Чувала съм възторжени изказвания от мои познати за хотели и заведения, в които аз лично не бих стъпила за втори път.
  По-голямата част от българите смятат, че в България не е мръсно, че тоалетните ни са супер, плажовете ни са достатъчно чисти и т.н. Мисля, че ще са нужни много години, за да се промени това, а както някой по-горе спомена – до тогава може да нямаме какво да показваме на гостите на България. Е, ще се радвам, ако се окаже, че не съм права.
  Още веднъж – поздрави за чудесния блог!

 170. Относно тоалетните: бих искала да кажа за някои, като galkanaz например (Ами щом кенефите са ни такъв проблем, колко пък толкова струва да ги оправим? Колко струва поддържането на един кенеф)

  Това малко е като, колкото и да се къпе един циганин, пак мирише

 171. Г.Трифонова
  03/09/2009 - 09:12

  Не,изобщо нямах това предвид. На теория съществува възможност в България някога да има голям туризъм и да стане едно хубаво място за живеене, но основната ми мисъл беше, че за това е нужно време и усилия. Доста време, според мен. Да се сменят поколения…
  Относно изречението за циганина – не е по темата, ама да кажа, че не съм на такова мнение за циганите (и за българите също:)).

 172. Ба, ба … това си е поговорка, кавър на “Вълкът козината си мени, но нрава никога”

 173. Г.Трифонова
  03/09/2009 - 13:32

  Знам, че е поговорка, но звучи гадничко.

 174. Звучи гадно, да… но ние сме същите келеши, твърдение, което описах в моя блог, и видиш ли труд взел, че го копнал 🙂

 175. Аве Планков, шефа ти ако види колко коментара пишеш в работно време в тоз блог ше ти намали заплатата ве 🙂

 176. Мняма как, просто аз умно българин имам изпечен договор и мен плащат за работа, не за време в офис 😛

 177. Кой каза че няма да има туристи? След като започнат да връщат на границите ни за неплатени здравни осигуровки ,всички БГ идващи и заминаващи вадят паспорта с чуждото гражданство и на финансовия министър кривия макарон.Познах ли?И после статистиката отчита колко много чужденци посетили България ауууууууууу!!!!

 178. Хора, всичко е до манталитет !

  А, нашият си е такъв, за съжаление ! И дълго време ще бъде същия, защото манталитет и религия не се променят лесно !

  (Кога са ни покръстили, а все ощи си спомняме и спазваме стриктно езическите си ритуали…)

  За Тоалетните и критериите: Не знам колко от четящите и пишещите тук знаят, но в една голяма част от милата ни татковина комунистите след 1950 година са задължили населението да си изкопае кенефи, от онези в ъгъла, на онзи край на двора (между другото това е едно от малкото хубави неща, които са направили комунистите, наред с ветрозащитните пояси в добруджа :-), защото до тогава (1950) по-голямата част от българчетата са се облекчавали на торището… За баня и топла вода да не говорим…, защото все още 80-90% от селското ни население няма баня в къщи, и ползва тоалетна, която е на 100 метра зад къщата, а през зимата цукало (гърне) 🙁

  За какъв манталитет говорим… ??? За какви критерии, за каква хигиена… ???

  Имайки предвид горното трябва да си признаем, че това което е направено през последните години е огромен скок НАПРЕД… 🙂 защото когато древните гърци, например са имали бани и тоалетни, нашите прародители са спели в оборите, при животните, за да се топлят…

  Абе ако, дядо ти не е носил фрак, на теб… нЕма да ти утива.

 179. пишман историк…
  20/10/2009 - 13:51

  хех…тва с австриеца много ми хареса 🙂 имам един познат австриец, който има мечта да отиде в България. Интерсното е обаче “защо”. Човекът от 1997 колекционира “корупцията в България”, живо следи всички статии в австрииските вестници, събира информация, вълнува се с всяко ново правителство и меракът му е да долети най-накрая в тази колоритна държава за да се сблъска на живо с корупцията. Сигурно даже иска и да и стисне ръката :). та да, ето една рекламна стратегия за българският туризъм, насочен към западноевропеиците: “елате и вижте що е то корупция”

 180. и всички вкупом юруш към България, щото по този начин по лесно ще си купуват квото искат, по лесно ще правят квото си искат и така.
  Ба, срещу 50 паунда може да се загуби преписката за изнасилване, примерно, или за пласиране на дрога и други такив 🙂
  Идвайте насам, тук е малко като Дивия източен запад
  Хем има цивилизованост, хем е първобитна 😀

 181. Aми дайте малко гластност да се променят нещата.Аз обичам България и знам ,че притежава своите дадености за да бъде предпочитана туристическа дестинация.За тази които са се отчая ли от течението мутренски барок ,което вече е и манталитет,отидете и вземете малко енергия от Рилските езера,от Бачковския манастир,Кръстова гора и мн.други местенца!Отидете и се презаредете,защото трябва да променим нещата!

 182. Господ раздавал земя на народите. Българите се оказали последни на опашката. И понеже земята за раздаване се свършила, Бог им дал парченце от рая.

 183. За мене Българя няма море, откакто видях истински морета и плажове. Изобщо не правя никакви сметки и планове да ходя на нещото, което тука наричаме море.
  За историческите паметници също съм съгласен. Може би единствено велико Търново започна да си заслужава. На Плиска и Преслав няма камък връз камък. Като цяло не можеш да докараш някой в Българя, заради културните и исторически паметници. И това го казвам от позицята на минъл през всичко известно и доста от по-малко известните места.
  Обслужването го оставяме на страна. В Истанбул купувахме ботуши на жената. Обикаляхме доста в един магазин тя пробва най-малко 10 чифта. После си купи ботуши от друг магазин. Случи се да влезем пак в първя магазин и момчето, който й носеше ботушите преди това с искренна усмивка я поздрави. Моите очакваня бяха да ни набят и изгонят.
  Скъпо е! Наглед всичко изглежда евтино, но като акумулираш всички рахзоди накрая излиза скъпо. Беше ми попаднало сравнение на стойността на ски за километър на големи австрийски и швейцарски курорти и банско. Тука излиза 3 пъти по-скъпо от Австря и 2 пъти по-скъпо от Швейцаря.
  Най-голямата ми болка е, че не пазим чисто. Простите хора са твърде много. Има една малка прослойка, която се научи да пази, но тя е много малка. На останалите няма как да им обясниш или да ги заразиш. Те просто са мърляви и само с глоби могат да се променят.
  Ако все пак има нещо, което все още ми харесва са планините и спа курортите. Толкова минерални извори надали има друга държава в сvета. И впреки, че в големите спа курорти картината със строенето е като на морето, поне не ти се налага да излизаш от тях, обслужването и храненето също са една идея по-добре. А планините се отличават с относителна дивост. Не са толкова високи, но пък има доста диви животни. В Германя алпите са окосени до Матерхорн.

  В заключение картината е тъжна и мрачна. Най-радостното е, че Гърця е толкова близо до нас. А това е една от най-страхотните държави за туризъм в света.

 184. Седя тука. Плача. Прав си.

  Доволен ли си сега?

 185. ми аз принципно съм доста доволен от себе си :Р

 186. Живко Сталев
  19/06/2013 - 16:16

  Поредния пример, че хейта продава! Тук не става въпрос за заблуден национализъм, а за това, че всяко нещо има две страни и навсякъде и в Америка, Франция и Гърция, можеш да попаднеш на мръсни хотели с лошо обслужване, нужно е просто да попътуваш за да разбереш, че проблеми в туризма има навсякъде по света.

 187. Георги
  25/01/2014 - 15:39

  Не съм съгласян със съатията частично.
  1. България има уникална природа, чар и красота (който твърди обратното или не е Българин или няма пари да обиколи страната за да я разгледа)
  2. Относно туризма в България може да има уникално качествен както зимен така и летен туризъм (въпрос на правилно проектиране и финансиране).
  Проблема е в управлението на държавата. Ако тези крадливи съсли ги махнат и дойдат хора който имат ясен план за развитието на икономиката на страната, нещата много бързо ще си влязат в релси.

  Това е мое лично мнение естествено!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *