Страшен ли е наистина Дракула?Както се изрази Синди в един епизод на Дария, граф Дракула е световно известен вампир-суперзвезда. Той е нарицателно за вампир и подозирам всички знаят, че прототипът му е румънският граф Влад “Цепеш” Дракула, за който се носят много легенди.

Позволих си да попрочета за въпросния граф, тоест за историческата личност, живяла леко на север от България и да видя дали наистина битието му е било толкова интересно, колкото внушава градския фолклор…

Оказва се – не. Повечето неща, които се говорят за него са точно легенди, предавани в румънския фолклор и доизмислени от Брам Стокър за прословутия му роман.

История

Влад III Дракула живее между 1431 и 1476 и е владетел (войвода, voivode) на Влахия (днешна Румъния между Карпатите и Дунава) след баща си, Влад II и общо взето най-характерните и интересни неща за управлението му са две – непрестанните проблеми с Унгария и Османската империя и жестокият му нрав и начин на управление.

По това време България вече е паднала под турско робство и империята настъпва на север и на запад, водена от Мехмед II. Унгария пък е католическо кралство с могъща рицарска армия и е в непрекъснат конфликт с турците. Влахия пък се оказва по средата и Влад Дракула се вижда принуден да лавира не много геройски и да сключва съюзи ту с едната, ту с другата страна за да се задържи на власт – което и прави с променлив успех.

Голяма част от живота си той прекарва като затворник – първо като заложник на мира в Турция, а после като пленник в Унгария. По това време, както и докато управлява Влахия, той бива запомнен с прояви на особена жестокост – към животни, докато е пленен (любимото му занимание било да изтезава мишки и птички) и към хора, когато си е във владенията. За средновековието подобен стил на управление обаче носи само ползи и жестоките наказания и строги присъди, които Дракула III използва без колебание превръщат само за няколко години Влахия от разкъсвана от безредици и престъпления провинция в мирна, сравнително силна и носеща значителен данъчен приход. Особено обичал да набива хората на кол, от където и прякорът му Tepes (Цепеш, побиващия) – правел го както с престъпници, така и с военопленници.

Легенди

Легенди за Дракула има доста в Румънския фолклор, но интересното е, че нито една не го представя като вампир (а румънският фолклор е богат на вампири – неопети от поп мъртви, които се събуждат за да тормозят живите). Общо взето всички митове и народни разкази за него са за управлението, битките и жестокостта му. Легендата разказва, че докато Влад управлявал Влахия, човек можел да остави торба с пари на улицата и да мине да си ги прибере на следващия ден – никой нямало да ги вземе, толкова се страхували от войводата. Най известна е легендата, как огромна турска армия тръгнала да обсади графа (султанът бил бесен, защото Влад опожарил и плячкосал неговите владения между Дунава и Стара планина 🙂 ). Армията обаче стигнала до крепостта, в която се бил окопал Дракула, обърнала се и си тръгнала без бой при вида на 20 000 турски военопленици набити на кол от Дракула пред стените на града.

Смърт

Няма съмнение, че Влад Дракула е умрял, отхвърлен от болярите си заради извършените върху тях зверства през годините, но общо взето само това е сигурното нещо около смъртта му. Дали е убит от турците около Букурещ, изоставен от болярите си, дали е засрелян по време на лов или е намушкан от един от собствените си хора докато е побеждавал в битка никой все още не знае.

Раждането на граф Дракула

Истината е, че Брам Стокър, който всъщност е измислил историята за вампира граф Дракула и с това е дал началото на мита за него е знаел доста малко за Влад III. Той е използвал името му, защото му е било подсказано като подходящо от един негов приятел – унгарският историк Херман Вембергер, а иначе самият образ е повече резултат от алюзии с Елизабет Батори (за която също е интересно да прочетете), отколкото с историеската личност на Влад.

Guys we HATE (even more)
Педофилия в Дупница и Властелинът на пръстените

Коментари

 1. Тодор Бонов
  11/09/2007 - 09:30

  От всичките ти постове, които съм чел не ми става ясно само едно нещо.

  Кога работиш, мама му стара?

 2. Интересното е и че тази история на Стокър така обхваща представата за подобни същества в тази част на Европа, че на практика тия местни вярвания се забравят и изчезват много по-бързо, отколкото другаде. Иначе местният фолклор по тия земи е доста богат, дори по-богат от записания западноевропейски, защото са смесвани много и различни култури през вековете. Има няколко вида завръщащи се след смъртта в народните вярвания, но не са запазени — даже приказките, които са били в един момент записани, са някак “изчистени” с времето.

  Знам, че навсякъде е така до голяма степен, но има разлика. Например в западното Средновековие има писани цели книги за концепцията на нощта, на “не-деня”, “не-битието” и за създанията, които го обитават.

  Може да е защото западната църква е толерирала това писане и говорене за всякакви “дреболии”, докато източната е по-медитативна и записва само мащабните богословски изследвания.

  Но все пак интересна зависимост ми се стори тази между източноправославието и по-ранното отмиране на местните нощни страхове.

  Хубава статия 🙂 Има и нещо друго — независимо от историографската истина, представата за създаденото от Брем Стокър си има свой живот и свое развитие в умовете на хората, а и това е важно…

 3. Майк Рам
  11/09/2007 - 09:49

  Много интересна тема!

  В този ред на мисли, силно препоръчвам нигата на Елизабет Костова “Историкът”, в която има доста исторически факти за граф Дракула, преплетени с вампирски легенди. Струва си!

 4. в нещо, което четох наскоро за Влад Дракула (“Дракончето”, за разлика от баща му Влад Дракул “Дракона”), се казваше, че според мълвата, Влад имал обичая да съчетава похапването на богата трапеза с болярите си, със публични екзекуции – злият средновековен близнак на съвременното “домашно кино” един вид.

  в част от случаите дори поръчвал да му сготвят неща като сърца и черни дробове на побиваните, а ако някой проявял повечко гнусливост, можел да се озове в редицата за екзекутиране.

  колко е преувеличено това не е ясно, имайки впредвид, че източниците са средновековни хроники, което е просто друга дума за ксенофобски клюки от N-та ръка източник, но нищо чудно и да е вярно на фона на ужасите на средновековието.

  във всеки случай, дук (или херцог като директен превод на “воевода”) Дракула се очертава “кръвопиец” по-скоро в смисъла в който Вазов и Ботев ползват “кръвник”, “изедник”, отколкото буквално.

  но за това пък образът, който западния писател си изгражда за да рационализира слуховете е “очарователен” 🙂

 5. Тодоре, аз в момента съм в Дупница в командировка, а статиите написах в неделя и ги отлоjих да се пуснат вчера и днес 🙂

  Bсъщност ще се радвам, ако тези, които имат повече информация за личността на Влад Дракула я споделят. Дори легенди, които не съм чувал ще са интересни, не само истински събития (доколкото хрониките могат да се приемат за истински събития де).

 6. с един приятел веднъж коментирахме темата.. той е атеист и информативно си се интересува от всякакви култури и т.н. та той ми каза, че Дракула източвал и пиел кръвта на малки деца, за да запази младостта и силата си…
  до колко това е истина или легенда не знам, но все пак звучи логично спрямо това, което има като сведения и освен това във всяка легенда има доза истина… това, че сме станали по-прагматични, не значи че знаем всичко и можем да намерим логично доказателство за всичко…
  освен това по онова време е нямало лек за редица заболявания, които сега са ни известни, например анемията… възможно ли е наистина да е имало кръвопийци?

 7. Това наистина е много интересна информация. А знаеш ли, че според българския фолклор/който доста се доближава до румънския в някои отношения/ има повече от един начин душата на човек да вампиряса:
  1.След като умре човек и се погребе, до 40 дни не трябва да се подава нищо/в някои краища не само 40 дни ами изобщо/ през гроба, защото душата ще вампиряса
  2.Най-сигурно е, ако котка прескочи гроба на мъртвеца до 40 дни след погребението му
  3.Ако мъртвеца не бъде опят от поп/както вече отбеляза/
  4.По принцип, ако човекът е вършил някакви големи грехове приживе, обикновено душата му вампирясва…
  Така че, ако наистина е бил жесток докато е бил жив, съвсем нормално е фолклорът да набеждава графа като вампир:))

 8. Snejka, може би съм пропуснал да наблегна на това, че вампирите в славянските и балканските митологии всъщност не пият кръв, не летят, не се превръщат в прилепи и т.н. неща, характерни за Запада (особено след романа на Стокър).

  Тукашните вампири, които любезно си описала 🙂 според митологията са по-близки до днешната ни представа за зомбита (надигнали се от гроба мъртъвци) или духове (души на мъртви, които преследват живите).

  Образът на Влад Дракула, описан в легендите не е образ нито на западен, нито на източен вампир – затова съм споменал, че всъщност Стокър в използвал само името му, за да го насложи върху историята за Елизабет Батори.

 9. Винаги като чуя нещо по тази тема и силно ми дожалява за румънците. Представете си както е целия свят да познава родината ви само и единствено като свърталище на вампири. Колко ли тъпи шеги трябва да чуят горките румънци, живеещи в чужбина. И сигурно всеки умник си мисли колко е оригинален като им вика вампири, а хорицатата чуват тоя тъпизъм за милионен път.

 10. Абе не знам, аз лично не се чувствам особено стресиран от това за папата…

 11. А също така историята с папата не може да се мери по популярност с мита, че в Румъния се прескачат вампири и върколаци. Има го в толкова филми, че просто е закоренено в съзнанието на хората: Румъния = Трансилвания = вампири. Докато “българската следа” в атентата срещу папата не е от най-популярните теми извън България.
  Живея в чужбина и всеки път като се запознавам с някого се почва: “Ооо, България…” и човекът ми изтропва две-три елемнтарни асоциации, които му хрумват във връзка с България – които хрумват на всички, абсолютно същите – и ми задава два-три тъпи въпроса, които също са ми задавани милион пъти преди това.
  Толкова ми е писнало, че ако човека не ми е симпатичен, направо му заявявам: “Този разговор вече съм го водила, макар и не с тебе” и сменям темата.
  Та представи си, щом аз така се дразня от съвсем безобидни и позитивни неща, които хората се сещат за България, само защото ми ги повтаря всеки абсолютно същите, какво ли им е на нещастните румънци. Представям си колко ли тъпи опити за остроумие трябва да слушат по темата за вампирите и то не само като се запознават с някого, ами през цялото време.

 12. Цветето
  20/10/2007 - 11:26

  Честно казано не съм съгласна с теэата,че Дракула е просто легенда.Смятам,че причината да няма доказателства за трансформацията на владетеля към вампира,е защото прекалено късно се е разчуло за него.

 13. Не че Западната църква е толерирала по-охотно текстове за нощните създания, просто в Западна Европа, на първо място, са запазени повече ръкописи от какъвто и да е тип, вкл. (полу)светски, на второ място църквата там е по-взаимопроникната с населението и народните вярвания (вярванията за чудеса са използвани за проповеднически цели, докато Източната църква не се интересува от активно проповядване сред народа). Въобще исихазмът много е попречил на българската култура в това отношение… мое лично мнение. Или се стремиш към интелектуално единение с Бог и съответно презираш невежото простолюдие, или се принизяваш към него, но му влияеш много повече. ДОри не смятам, че “вярата ни е спасила през 500-години турско робство”, защото вярата като такава никаква я няма сред българите…

  Иначе не ме учудва никак, че при Дракула не е имало престъпност. 🙂 Така се получава винаги когато владее диктатор с твърда ръка 😉

  Дракула на румънски значи “дявол” или производно нему. Направо ми стана носталгично за баба ми и дадо ми от тази статия! Снежка, както и Лонганлон, интересува ме вашият фолклорен източник, бих искала да му хвърля едно око (ако искаш пиши на личния ми е-маил).

 14. Е, ако е сцепвал поданиците си от данъци и квито му скимне извращения приживе, е логично след като е умрял да почнат да измислят разни простотии за него…

 15. rap_music_1994
  01/04/2009 - 09:34

  Брам Стоукър решава да напише книгата си след посещение в Трансилвания.Там той грешно превежда името Дракула.Дракул означава дракон,а той го е превел като дявол.От там тръгва всичко.Книгата е много хубава и си заслжава четенето.Самите вампири са всъщност хора болни от бяс-бесните мразят светлина,мразят силни миризми вкл чесън и излизат нощем да разкъсват(всъщност зависи кога ще ги хванат лудите).В средновековието е имало бумове на такива бесни епидемии,което обяснява популяризирането на вампирите.

 16. Скорее всего, Стокер черпал вдохновение в ирландских мифах о кровососущих существах. На него также повлияло произведение того века «Кармилла» Шеридана ле Фаню. Ле Фаню был редактором Стокера, когда тот был театральным критиком в Дублине (Ирландия). Как и Ле Фаню, Стокер создал неотразимых женских персонажей-вампиров, например, Люси Вестенра и Невест Дракулы.
  Изт http://ru.wikipedia.org/wiki/%.....%B0%D0%BD)

 17. К.Малчев
  21/02/2011 - 18:37

  Аз съм ходил в замъка,мисля през 1996 год.
  Освен случката с жестокото отношение към турските военнопленници,ето какво си спомням от разказа на екскурзовода:
  Тогава е Трансилвания имало нашествие от германски колонисти,които бързо забогатявали и не обичали да си плащат данъците.А в Трансилванския НАП наказанието за неплащане на данъци в големи размери било едно – смърт.
  Ужасени,част от тези хора се върнали по родните си места.От тях произхожда идеята за “Вампира”,описан от Брам Стокнър.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *