Айде стига паника за газта


Всички телевизии гърмят, вестниците излизат с гигантски заглавия: Иде режим на тока! Край, измрехме от студ! Паника! Нема хляб!

Поредната медийна истерия без реално покритие, в която никой не се замисля може ли изобщо Русия да си позволи да спре доставките на газ на когото и да е…

Та няма какво да се лъжем, Сергей и Първан пак ни набутаха да плащаме най-скъпия газ в Европа, за това няма спор – от дългогодишни комуни… пардон, социалисти и съветски възпитаници какво да очакваш. Че трябва да си ходят смятам, няма несъгласни.Само медийните писъци за енергийната хегемония на Русия в Европа и как можели да ни оставят без нефт и газ ако не им играем по свирката отдавна ми се вижда прекалено.

Е, няма как да го спрат

Един бърз поглед върху икономиката на Русия показва, че през последните години тя се радва на икономически растеж и стабилност под ръководството на Путин. Един мааааалко по-задълбочен поглед обаче ще види, че голяма част от индустрията й не се развива, износът на стоки намалява и икономическият растеж се дърпа до сега почти единствено от растящите цени на горивата, които Русия изнася в огромни количества. В момента обаче цените на нефта и газа падат на световните пазари, търсенето намалява поради финансовата нестабилност (айде криза да й кажем, макар да ме дразни тая дума).

Тъй като Русия разчита много на приходите си от нефт и газ, тя няма как да спре да ги изнася, не и при тези спадащи цени. Именно затова е и спорът с Украйна – не политически, а само за цените на газта – дойде моментът, в който Русия вече не може да си позволи практически да подарява газ на Украйна. Така, че стига панически крясъци – Русия просто няма как да използва спирането на доставките на горива като политически лост – печалбата от тия горива й е прекалено нужна в момента и без нея икономиката й отива само надолу.

Отново подарявам книжки
Още книги за подаряване…

Коментари

 1. Мартин Сотиров
  08/01/2009 - 10:09

  Много добре казано, още преди да разбера точно, какво става, изразих подобно мнение – предният случай на много шум за нищо. Не се ли научихте да не следите БГ медийте, само глупости ръсят…

 2. Мартин Сотиров
  08/01/2009 - 10:12

  … пропуснах да коментирам и изказването за цената. Според мен ТРЯБВА да са скъпи фосилните горива, за да се ползват по-малко. Без кризисни състояния големи промени не се постигат.

 3. Така е, ама то за такива работи винаги се вдига много шум. Понякога повече от необходимото. Вестниците и телевизията паникьосват допълнително хората, а ние дори не се замисляме какво е положението. Май само на учениците не им пука, защото се надяват на някоя ваканция покрай тези неща 🙂

 4. много хубаво е че се вдига шум, няма значение колко е основателен, важното е по-малко да посегнат към червеното на изборите това лято, и по-честичко трябва да се напомнят думите на Гоце за “Големия шлем” който се оказа поредния голям буй в гъза на България.
  Сред интересните моменти са каква силна русофобия тресе една голяма част от българите, особено сред блогърите, които уж антикомунисти, а искат комунизма в цените на газта за Украйна да продължи, много странно, отделно си плюха на каквато и да е обективност като едни китайски медии са :))

 5. Ами няма как да продължи Украйна да получава практически безплатен газ – ножът за Русия опря до кокала и тя не може да си позволи да изнася на загуба.

 6. Лонг трие коментари 🙂

 7. Разбира се, че трия коментари:
  http://kaka-cuuka.com/166
  Тук не са форумите на дир.бг, няма и да стане 🙂

  Пък и някои хора считат, че трябва да мразим мразим мразим Русия, независимо от аргументи и всяко мнение, което според тях не я оплюва достатъчно трябва да бъде напсувано…

 8. Чалъмите и номерата на БСП нямат край.Като телефонна шайба са, накъде завъртиш все номер. 🙂
  Паническата истерия, която умишлено се създава от медиите е поръчкова от ония, които окрадоха алтернативните варианти за отопление/мазут, бензин, дървесина/.Знае се кои са-ДпС и БСП, които разкарваха един циганин по медиите, за да се разбере, че парите са потънали в партийните им каси.Отговорни, виновни, осъдени,наказани
  няма.ЕС каза:”съдебната система не работи, гражданското общество спи”.Двойната Лодхен обвинява Русия,Украйна,ЕС- себе си-никога.Гьонсуратлъка и тъпигьощината им стига до там, че “Троянският кон”,дето обвини ЕС в двоен аршин сега
  чака решаване на проблема, който сами са създали от ЕС?!
  Тия майстори на спорта “Демагогия” подклаждат обещаното от Нас недоволство за 14 януари,че хем така леко ще се измъкнат по терлици/Вие не ни искате и си тръгваме, за да се върнем пак с друг байрактар/
  Капана, който сме Ви заложили от години и всеки път влизате в него Ви чака- избирателният закон.Щете не щете, демократично ще ни изберете.Батмера е резервният ни играч.Играйте си на протести и избори.Резултата е ясен преди мача.

 9. коментар от Свежо: Добре забравена история- кой окраде алтернативните горива в България.ДПС,БСП.Отговорни, осъдени- няма. Има наливане на пари в партийните им каси.Отдавна са изхарчени на бири и кебапчета, мангизи в кеш.
  ЕС:”Българската съдебна система не работи.Гражданското Ви общество спи”.Обществото се пробужда след Коледните прзници и на 14-ти се кани да се озъби на Влатта.Чудно, че тя не само, че не му се сърди, ами умишлено го насъсква срещу себе си като му спира газта, намалява му тока с помощта на Батмер/мер на фр.кмет/.Пак той в същото си качество на Батмер ще разреши протеста и нищо чудно да яхне електоралната вълна на недоволство, понеже
  избирателният закон е толкова удобен за ония, които го изковаха, че няма начин да има начин да не паднем за поредно в същият капан.
  За туй- режим на работа на депутатите- non stop.
  Да работят вътре в Парламента, докато си отработят заплатите,командировките/4 пъти са обиколили Екватора за наша сметка/,отсъствия,глоби,коледни премии,ялови присъствия,ядене и пиене на томбак на цени народни.
  /Храна да им се внася от вън, от техните джобни пари с 20%ДДС- като нас/.Ще икономисат и от горива, като не миткат по света, а си седнат на задниците да поработят.
  Не паника от газта, а паника от ГЪЗОВЕТЕ,които ни управляват.
  Не духалки, ами бухалки Ви трябват, народе мой.

 10. ========================================
  Longanlon казва:
  January 8th, 2009 at 10:58 am
  …Пък и някои хора считат, че трябва да мразим мразим мразим Русия, независимо от аргументи…
  =========================================
  Аз пък обратното – русофилията ме е затресла открай време, независимо от аргументи 😉

 11. Blacky, има нещо такова – Русия отдавна вече не е Големият брат, за който я имаха. Така, както се развива в момента тя никога няма да стане световна икономическа сила (има БВП по-малък от щата Калифорния да речем), няма да има значим културен отпечатък…

  Затова, лично за мен, тя е по-скоро тъжният самотен войн, който се опитва на базата на комичен национализъм да устоява на напъните на глобализацията. Т.е. Русия е нещо, от което вече не се страхуваме, което не можем и да си позволим да бъдем, но можем с наивен романтизъм да й се кефим отдалеч (но все пак радвайки се, че не живеем там).

 12. Съгласен съм с теб. И аз определено мисля, че както Европа е зависима от газта, така и Русия е зависима от парата (еврака). Щото ги тресна много зло финансовата криза и сриването на цената на основния им износен продукт и току-виж фалирали твърде скоро.

  Един момент, който лично мен също ме дразни леко, е, как много журналисти твърдят, че видиш ли – ако Русия спре доставките, Европа едва ли не ще се срине. А истината е, че Европа, със своята гигантска икономическа и технологична мощ, без особени проблеми ще намери алтернатива точно на руската газ.

  И още нещо – според мен Русия си вкара много мощен автогол с тази “демонстрация на сила” (щот как иначе да наречем спирането на топлото в най-студените зимни месеци – съвпадение?). Доверието на западняците лесно се печели, но веднъж загубиш ли го, е много трудно да го възстановиш отново.

  Главно коментирам за Зап. Европа, защото в България, уви, нещата се основават на носталгично-дебилските настройки в една (управляваща) група от обществото. Тук и без да ни спират газта много са готови да скочат в пропастта заради Русия.

  Long story short, аз се отоплявам на ток – поне докато Украйна влезе в ЕС (след 5-6 години).

 13. Съгласен съм с тази статия като цяло, но не съм съгласен с коментара ти за паниката. Тези, които плюят Русия си е за тяхна сметка – толкова им разбират русофобските кратуни. За мен лично Украйна (за това, което направиха) заслужават изолация от Европа, да не говорим пък и за каквито и да е преговори за членство в Европейския съюз (нали се натискаха). Факт е обаче, че прекалено много се критикуват Русия и Газпром, а те спират газта на украинците, защото… не си плащат! Мен това ме плаши – вчера гледам някакви варненци по телевизията, че протестират пред руското консулство във Варна и консулът много добре им го каза – защо не протестират пред украинското консулство. А това, че нашите политици са сключили отвратителна за България сделка е също част от проблема, макар и не толкова голяма.

 14. Светла
  08/01/2009 - 11:34

  Лонги каза “Е, няма как”. Има как! Като се потърсят други възможности за икономически разтеж. Само дето е по-трудно, а да се разчита на природните ресурси е най-лесно.

 15. хехе, то е лесно да се каже, но виждаш как се развива тази държава – за да се “потърсят други възможности” трябва политическа воля, политически и икономически лобита да променят настройката си, а те са прекалено силни, за да си клатят лодката.

  почти както у нас де – виждаш колко баааааавно се случват всякакви реформи – нито администрацията, нито политиците им се ще да променят статуквото. ако може всичко да си върви както до сега и те да си лапат паричките. сега си представи това в Русия, само че силните на деня прибират десетки милиарди…

 16. Отдавна не съм бил толкова несъгласен с мнение в този блог.
  За всички е пределно ясно, че все някога, най-вероятно изключително скоро газта ще текне пак по тръбите. Въпросът е колко от българската икономика ще изчезне, заради временната аварийна ситуация. Терминът “непрекъсваемо производство” е доста разтеглив, но имаме и такива. Възстановяването на производството в аварийно спрели заводи може да струва десетки хиляди пъти повече, отколкото е струвал недоставеният газ. С две думи – Русия използва отвратително дълъг лост. Руснаците средносрочно не губят нищо, освен евентуалното намалено потребление от производствата, затворили врати. Краткосрочно е ясно какво губят, но “кризата” най-вероятно ще им помогне мнооого повече в преговорите за цената на газта.

 17. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 12:00

  Не така мисли Ваш колега – руски блогър. Пичът доста интелигентно и от патриотични подбуди е написал следното:

  “Позиция по цене у Газпрома откровенно слабая. Европейская цена газа будет падать вслед за мировой ценой на нефть, и сделанная в последние годы ставка на привязку цен газа для постсоветских стран к цене нефти оказалась ошибкой. Теперь, получается, цены надо снижать. В этой ситуации заявленная Миллером цена в 418 долл. выглядит глупее некуда. Такая заявленная цена свидетельствует не о том, что Газпром пытался договориться и не смог, а о том, что он заранее стремился как можно выше задрать планку требований до нереалистичного уровня, специально чтобы иметь возможность показательно отключить газ. Опять же для демонстрации мускулов.”

 18. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 12:01

  Руският пич е разяснил и Газпромовото активно мероприятие за “крадеца” Украйна:
  “Газпром опять поступил юридически грязно, поскольку, если анализировать детали юридических договоренностей между сторонами, то становится понятно, что невозможно поступить так как он поступил: полностью прекратить поставки газа Украине, сохранив в полном объеме транзит газа через украинскую территорию в Европу. Действующие соглашения, если покопаться в их юридической природе, говорят о том, что любой объем газа, поставляемый на российско-украинскую границу, разделяется пропорционально между поставками на Украину и дальнейшей транзитной транспортировкой в Европу. Так написано в контракте от 21 июня 2002 года, который до сих пор действует и на который ссылается и Миллер. Подробнее обо всех этих юридических тонкостях отлично написано здесь.

  Поэтому с чисто юридической точки зрения, если оставить в стороне балабольство и трындёж, такого понятия как “воровство Украиной транзитного газа”, нет и не может быть. Скажите спасибо “высокопрофессиональным” юристам Газпрома. Так они “защищают национальные интересы России”.

  Кстати, обратите внимание, несмотря на громкие заявления о “воровстве”, ни одного юридического иска против Украины за фактически отборанный “несанкционированным образом” газ так никогда подано и не было. Потому что крыть-то нечем, знает кошка, чье мясо съела.”

 19. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 12:07

  Да живеят блогърите по цялата планета. Всички руски СМИ-та са се задавили от великоруска шизофрения. За българските подхалимници изобщо и реч не може да става.
  Вълшебният стрелец Гоце с големия шлем, съветският поданик Станишев, видният профсъюзен бос, който изтъпани сганта пред Украинското посолство, фашизоидния Волен Сидеров, който тази сутрин, сал като един Матросов, заглушаваше всяко изказване срещу Газпром.
  Боже, пази България.

 20. “Русия използва отвратително дълъг лост.”

  Той Путин и през 2005 ако не се лъжа направи същата врътка с Украйна.

  Иначе по-горе имаше някакво мнение:

  “Факт е обаче, че прекалено много се критикуват Русия и Газпром, а те спират газта на украинците, защото… не си плащат! Мен това ме плаши – вчера гледам някакви варненци по телевизията, че протестират пред руското консулство във Варна и консулът много добре им го каза – защо не протестират пред украинското консулство. ”

  Имаше една мисъл на Брехт – ще перефразирам:
  “Когато нацистите дойдоха за евреите, аз си мълчах, щото видиш ли, евреите са лоши. После като дойдоха за мен, нямаше просто кой да ме защити.”
  (Als die Nazis die Juden holten, protestierte ich nicht, ich war ja kein Jude. Als die Nazis mich holten, war keiner mehr da)
  Та така – първо някои гении-русофили плюят по грузинците, после по украинците, и като ги смачкат всички тези народи и стигнат до България, ще си пискаме ама ще е късно.

  @Алеко Константинов:
  Напълно съм съгласен с твоето мнение – “активно мероприятие” си е баш най-точната дума за това. И както обикновено, когато касите са празни, комунягите редовно прибягват до такива селски похвати.

 21. Понеже не ми е силен руският, а подозирам, че и други изпитват затруднения, пускам превод от google translate на текстът, постнат от А. Константинов:


  Позицията на цената на Газпром на откровено слаб. Европейският газ цената ще падне след световната цена на петрола, и през последните години, залагания върху цените на газта привързан към пост-съветски страни на цената на петрола се е било грешка. Сега, изглежда, цените трябва да бъдат по-ниски. В тази ситуация, Милър обявена цената, на САЩ $ 418 изглежда glupee нищото. Това показва, че предполагаемата цена Газпром е опитал да преговаря и да не, и че той иска да се разширят възможно най-висок zadrat бар претенции към нереалистични нива, по-специално, за да може сериозно да блокирането газ. Отново, за демонстриране на мускули. ”
  Газпром, отново е действал законно мръсни, сякаш да анализират данните на правните споразумения между страните, става ясно, че е невъзможно да се направи, както той вписва: пълното спиране на доставките на газ на Украйна, като същевременно се запазва пълна транзита на газ през Украйна територията на Европа. Сегашният договор, ако покопаться в техния правен характер, показват, че всяко количество газ предоставят на руско-украинската граница, е разделена пропорционално между доставките за Украйна и транзита към Европа. То е написано в договора с дата 21 юни 2002 г., които все още се работи, и който припомня и Милър. Повече за всички тези правни intricacies отлични писмени тук.

  Ето защо, от чисто правна гледна точка, оставяйки настрана balabolstvo и tryndezh такива понятия като “кражбата от Украйна на транзита на газ, не може да има. Кажи благодаря ти “високо” адвокати за Газпром. Така че те са “защита на националните интереси на Русия.”

  Между другото, обърнете внимание, въпреки силен декларации на “кражби” на всякакви правни действия срещу Украйна действително otboranny “неоторизиран начин газ” и все още не е била подадена. Защото капачката е нищо да знаят котката, който яде месо. “”

 22. То е много ясно, че точно този момент беше избран съвсем точно, когато студовете са здрави да се направи шоуто със спирането на доставките, за да е натискът върху Украйна много голям и да бъде принудена да отстъпи.

  Иначе Газпром се знае, че е пред фалит, защото по стара съветска традиция собствениците му вместо да инвестират в нови производства инвестират в дачите си и яхтите си, за това и Бургас-Александруполис не се строи – защото няма с какви средства.

  Лошото е, че ние го отнасяме. И ако вкъщи все пак имаше някакво парно и имам добра изолация, на много места хората почти замръзнаха. Тях това, че ще има газ, когато времето се затопли, не ги топли много.

 23. А това, че нашите юнаци не са помислили за резервен вариант – без коментар, че да запазим културния облик на блога.

 24. Еми да си кажем последно сбогом, щото по новините казаха, че ше мрем! Гледам телевизия 1 час сутрин преди работа и толкова глупости за толкова кратко време не съм чувал никъде. Някой компетентен може ли да каже дали има орган (СЕМ? доколкото може да вярваме, че извършва някаква регулативна дейност), който да наложи някакви санкции или да предприеме някакви други мярки срещу телевизиите?

  Няма газ от няколко часа а те криза та криза. Гасете печките и лампите, такситата фалират, производството спира, българия изчезва от картата на европа а Георги Първанов преговаря с марсиянците за доставки на газ през луната! Баси!

 25. Болдвам последния коментар, защото съм силно съгласен – от всичко най-мразя медийни истерии. А сред тях веден първенец са “битиви истериите” с техните патетично-театрални говорители.

 26. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 12:36

  Домакине, компютърните преводачки са доста глупави. И едновременно много “патриотични”. Патриотични – по смисъла на здравите прогресивни сили. Искрено се разсмях как американския долар става САЩ.
  Ако си любопитен, мога да преведа написаното от руския блогър. Много е интересно и показателно какво се случва и какво може да ни очаква.

 27. Автоматичния преводач на гугъл не е перфектен, но се справя много по-добре от останалите и е достатъчен, за да разбере човек за какво става дума.

  Според мен няма нужда да се мориш да превеждаш – разбира се достатъчно.

 28. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 12:44

  Домакине, аз затова предимно чета блогове. А не СМИ-та. Основната задача на блог е да представи алтернативни позиции за интелигентни и интересуващи се хора. Целта на блога не е да мрази медиите или да ги обича. Те не са за нито едното, нито за другото. За презрение са. Ама нали семейства хранят журналята. Да ги разберем по човешки.

 29. unplugged, първо аз не смятам, че съм русофил, а по-скоро човек, който се опитва да види максимално безпристрастно нещата. Факт е, че Украйна не си плаща за газта и това не е от вчера и днес. А това, че Русия са избрали точно този момент в действителност не е случайно. Ако го направят лятно време, няма да му се обърне чак такова внимание. А за Грузия – това е друга тема, но все пак – факт е, че грузинците първи започнаха с нахлуването си в Южна Осетия. Толкова по въпроса с Грузия! А като един ден свършат залежите на газ (и ако Русия не са се сетили да направят някакъв завой в икономиката си, тоест – да се сетят и за други износи и развитие на обслужващия сектор) не знам за какво смачкване на който и да е народ говориш.

 30. а сигурни ли сте, че този газ, който ни се продава е руски? газпром изкупува газа на туркменистан и казахстан и ни го препродава са 4-ни цени.

 31. пламен
  08/01/2009 - 13:12

  Я пак? Русия продавала на Украйна на загуба? Разликата между себестойността на природния газ и цената, на която продава Русия, дори на Беларус и Украйна, е в пъти. От друга страна Русия иска да принуди Украйна да приеме по-високи цени на фона на символично увеличение на транзитната такса. Вероятно нещо такова пише във свръхсекретния договор с България. Общо взето гледат да натрупат парички преди пазарната цена да се е свлякла надолу. С непазарни методи.

  А дали може да спре газа? Ми като гледам температурата на радиаторите вкъщи – явно може.

 32. Е, това вече си е тяхна работа – кво ми пука дали го добиват или го купуват?

  Айфони можеш да си купиш от сащ с ибей и там са евтини, ама газ – не можеш да си купиш от туркменистан…

 33. русофобите и тук налазиха, хахаха, Газпром задължава ли някой да купува от тях газ бе? всеки е свободен каквато си иска цена да иска, а който иска плаща, който не иска не плаща и толкова, толкова ли ви е далече пазарната икономика от главите кухи, бизнес бе, просто бизнес, ма не, “големият брат” трябва да е благосклонен и да пуска Украйна да си краде, да не си плаща, цената да е три пъти по-ниска за тях и отделно да прибира пари от транзитни такса. Договорът за доставка на газ за Украйна е изтекъл, съвсем отделен е договора за пренос, и този отделния договор Украйна наруши и заради неговото нарушаване нямаме газ. Някой от русофобите ще обясни ли защо Украйна не допуска международно наблюдение на преноса??? защо всички русофоби бягат от фактите, каква е ползата за Русия да ни врътне кранчето – да принуди Украйна да подписва за високи цени, ами колко ще загуби самата Русия от факта, че всичко куцо и сакато ще се сети най-накрая да си търси алтернативни източници, дори ние

 34. Уф, Лонганлоне, като заемеш подобна позиция и започвам да ти се чудя.
  Не може да спре газта ли? – само гледай. Тя и в момента го прави.
  Нашият проблем не е толкова в спирането на газта, а това, че Русия прави каквото си иска, а целокупното ни правителство държи да обяснява какви големи приятели сме с тях, то не беше година на Русия в България, то не беше чудо.

  Икономическите й проблеми и последствия от действието й са очевидни, но както казах, в момента нас не ни грее (буквално), това, което хората се ядосват и притесняват е, че абсолютно никой от управляващите не е мислил какво да прави с хората, ако ни се спре газта/тока.
  И просто се получава паника от типа на “а за какво друго още не са си направили труда да се подготвят?”.
  Колкото до истериите по телевизията и вестниците… не желая да го коментирам. Очевидно някои хора държат на сензацийте – независимо има ли ги или няма.

 35. neuromantic
  08/01/2009 - 13:33

  Ползата за Русия да ни врътне кранчето е да убеди всички колко зла е Украйна и да принуди Европа да инвестира във заобиколни пътища. Освен това никой не се интересува какви проблеми има Русия. Договорът е за доставка, не за съчувствие. Айде стига псевдокапитализъм.

  Не знам за истерия в медиите, но Европа проблеми наистина няма. Ние имаме. Те ще се оправят без руския газ. Ние няма.

 36. аз засега виждам само 2 следствия от тази история с газа:

  1. спряха парното, което е кофти, но се преживява. може би сега още повече хора ще минат на други вариянти за отопление, което ще преебе и без това ненужната Топлофикация.

  2. на бакшишите им е гадно, щото няма метан. А това е хубаво нещо, на бакшишите трябва да им е гадно 🙂

  като бонус може да се приеме надеждата, че на някои хора ще им дойде акъла, че най-чистият, най-независимият и най-рентабилният начин за производство на енергия и топлина са ЯДРЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ. и не само у нас, ами и по света 🙂

 37. Голяма част от тъй посочените от теб за медийни писъци са всъщност масова истерия по линия ЕЖК 😀 При липсата на адекватна информация всъщност най-често се стига до подобна ситуация на масова истерия.

 38. Съгласен съм с теб,че Русия няма да спре да изнася газ,обаче:
  1.Русия няма да позволи някой да и диктува на каква цена да продава синьото гориво 😉
  2.Русия може да си позволи и износ на газ със специализирани кораби – тука е въпрос на цена, но търсенето и предлагането винаги вървят ръка за ръка.По тръбоптровода е по-лесно но за сегашната ситуация има и алтернатива.
  3.Това,че нашето си правителство спекулира със газта – ами това си е проблем на местна почва.Преди години като се отопляваха училища и други сгради на нафта и мазут да не би да е имало такава криза? Решение на проблема има но работата е там, че някой хора ще изпуснат тлъсти комисионни и няма да се облажат порядъчно от кризата…..
  4.Истерията във медиите винаги я има – а по този начин се въздейства на болшинството неграмотни и неинформирани индивиди и се всява паника

 39. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 16:35

  Поотсъствах мъничко време в това благовидно пространство. И установих, че даже и млади хора са подвластни на фили и фоби(и). Дали заради генетична предопределеност или поради младежко залитане по соц/ком извращения – няма особено значение.
  Газовата война между Русия и Украйна няма нищо общо с пазар. Язък ви за ученето.
  Хайде със здраве.

 40. Aми просветли младежта де – нали затова са блоговете

 41. Мартин Данов
  08/01/2009 - 16:49

  Напълно съм съгласен, но без аргумента с паниката. Паника няма, просто медията лапа каквото намери. Единственият проблем е, че не са настроени като анализиращи посредници м/у простия народ и маймуните с гранати в Народното, а като истерична жена. Изключение прави Дарик радио, което е изцяло с цел конкретно изясняване на ситуацията без излишно всяване на паника.

 42. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 16:50

  Домакине. Няма смисъл. Младежта всичко знае. Е, не цялата де. Има, както при всички поколения, и разумни и мислещи. И питащи. Само, когато човек го питат, трябва да отговаря. Иначе е мрънкало.
  Сблъсък млади-стари е всевечен. И никога няма да отмре. Само след няколко години, бунтуващ се младЕж се превръща в консервативен чичка. И започва да поучава. Няма лошо. Нормално. Само зависи в какво поучава дечицата си. Само за това иде реч. Дано не е в лъжа.

 43. Алеко вземи кажи решението в случая за теб, Русия да продължи да продава евтино газта си на Украйна ли? и Украйна да продължава да е краде въпреки че договора за транзит е съвсем отделен, самите украинци е трябвало да си ги обвържат, но не са го направили, като не искат да дават $250 не би ли трябвало да спрат да купуват и до края на 2010 година да не пречат на транзита, а тогава и да спрат транзита през територията им? нали всеки би трябвало да си спазва договора? аре кажи решението, щото само празни и общи приказки плямпаш и разбира се така любимата тема за комунизмна, на баба ти фърчилото го вълнува комунизма соца или ненам какво още.

 44. Единствения смислен коментар по темата 🙂

  Русия няма никаква изгода да спира сама износа си за Европа. Това са пропуснати приходи (така необходимата и в момента валута) и отделно плащане на неустоики.

  Украйна се опитват да тарикатеят и да ползват газ за 200$ , при условие, че всички останали плащат около и над 400$ . Благодарение на нашите “социалисти” и ние плащаме май над 400$ .

  Има други интересни въпроси :

  1. Ще иска ли България неустоики от доставчика ? . Не, не от Газпром. Доставчика е друг. Посредник. Мисля Овъргаз. Овъргаз смятам знаете чие дело е . Луканово.

  2. Колко е газовия резерв . Обема на хранилището мисля, че е 1.3 милиарда кубика. Трябва да стигне за цялата зима, макар и с дебит 1/3 от необходимите количества.

  3. Защо не е направен 60 км газопровод за свързване към мрежата на Гърция. 60 км е смешно разстояние. Ако беше направен, можехме да ползваме газ през Турция и Гърция.

  Така, че аз не виждам вина в Русия. Виждам вина във ватмана (а и в предишните правителства)

 45. neuromantic
  08/01/2009 - 18:54

  Аз ще ти кажа какво е решението. ЕС прекратява всякакви отношения с Русия и сключва договори за доставка директно с държавите от Средна Азия, от където всъщност идва голяма част от руския газ, т.е. те ни го препродават. Русия умира от глад и всичко приключва с хепи-енд 🙂 Краят на терора.

  А и между другото не знам за тебе ама Путин го вълнува комунизма и методите му и то живо. Не един път е показвал съжаление от разпада на СССР. Щеше ли тогава Украйна да е проблем? Хехе, баси наивните момченца.

 46. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 19:03

  voxy, не мога да определям сложни отношения между Киев и Москва. Но мога да кажа какво не ми харесва от пазарна гледна точка. Преговорите през декемвреи стартират с руско предложение за цена 250 $. При съществуваща цена 187 $. Украйна се съгласява на максимум 235 $. В ответ Газпром се изцепва с ответна оферта от 417 $.
  Всички сте учени, умни, самолюбиви – аре сега ми кажете, ако сте на украинската страна на масата на преговорите, как бихте реагирали?
  Опитах се да покажа мнението на руски патриот. Не го прочетохте ли ? Не го разбрахте ли?
  А пък аз го разбрах от един прочит. И се опитах да го споделя.
  Неуспешно! Грешка! Моя, де!

 47. Тъй като тука е средище на икономисти и най-разнообразни интелектуалци (а и цената на газта е свързана с цената на петрола и това предизвиква целия този цирк) бих искал да попитам, пък дано някой ми отговори смислено: Как така петролът от 200(или колкото там беше)$ стана 30$ за барел – все същата стока си е, нали?!? Кви са тия флуктуации?

 48. коментар от Свежо: аз бухалка си имам – само чакам удобния момент, за да бухам с нея комунистически глави

  колкото пъти комунисти вземат властта у нас, толкова пъти народът ги изгонва с камъни. в третото изгонване се надявам и аз да участвам.

 49. Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима…” Томас КАРЛЕЙЛЬ

 50. Здравейте не съм прочел всички мнения но според мен за всичко са виновни съединените щати те пускат фитили на онзи Юшченко да прави сечено на руснаците. От друга страна те са зле икономически докато в европа икономическата криза не се беше отразила силно сега вече може и да ни повлекат със себе си. Америка винаги е съществувала за сметка на мизерстването на другите. Итози път ситоацията е същата изпозват украина като икономическо уръжие.

 51. KOL_ZA_POLITICITE
  08/01/2009 - 20:13

  коментар от Свежо: Лонганлон не само те майна не само те ,кой се добере до власт почва да граби като невидял! трябва властта и парите да не са в едни и същи ръце!

 52. Само не разбирам при чем тут 😉 Украйна.
  След като за газа България има договор с Русия то и претенциите ни трябва да са към нея. И то по договора – т.нар. договорна отговорност. И тук идва интересното – как пък е защитен нашия интерес с този договор: предвидена ли е и каква (доколко адекватна) отговорност за неспазване на задължението за доставка. Какви фили и фоби?
  Ако не пристигне навреме таксито и изпуснете самолета (или гаджето :), да речем), към кой ще са ви претенциите – към таксиметровата фирма или към бензиностанцията, на която е имало опашка и таксито се забавило да зареди?
  ПП Има и други “интересни” все вътрешни въпроси – като например: защо ако имаме (необходимите) запаси, нямаше (почти)никакъв луфт при спирането на подаването на газ за административните сгради и предприятията и т.н.

 53. Много грамотно написана статия.
  Но на мен взе да ми писва от думи. Къде са младите мъже в тази държава – в чужбина ли са или само списват блогове и т. н.?

 54. коментар от Свежо: хех има и мнение, че именно защото са ни бедни политиците, затова който дойде на власт се хвърля първо да граби. а ако бяха богати – нямаше да има нужда 🙂

 55. Алеко Константинов
  08/01/2009 - 22:51

  geg, бъди сигурен, че в договора за доставка на газ от 1998, има клауза за неустойки при виновно поведение на доставчика. Мисля, че беше член 12. Само дет не знам соц/ком чудото Овчаров дали не я е премахнал. По патриотични причини, де. Някой да не си помисли, че Овчаров е русофил. Или пък Станишев. Патриоти са и душа дават.

 56. ей няма угодия на тоз народ бе….като говорят медиите за нещо – създавало се медийна истерия, като не говорят достатъчно – имало информационно затъмнение и не пишели за важните неща….

 57. така си е ynkas, да критикува е основно задължение на гражданското общество – така се развиваме 🙂

 58. Зелен Бетон
  08/01/2009 - 23:15

  Паниката е естествена буря в чаша вода, която някой е взел и е разклатил. Ще ми се обаче да погледна малко по-другояче на нещата. Извън измеренията на локалния (състояващ се или не) апокалипсис. Защото не ме интересува толкова дали ще оцелеем или не (ще оцелеем), а какви ще са по-големите бури, за които това разклащане е предвестник – и при които чашата с вода може не само да се разклати, а направо да я грабне някое торнадо. Заедно със значително по-големи неща – като покрива, например.

  Както всеки внимателно обмислен политически ход (а този очевидно е внимателно обмислян), спирането на газа за/през Украйна има не една и не две, а повече цели едновременно. И никоя от тях не е случайна.

  Много от тях са първосигнално ясни. Не е необходимо да си политик, нито да разполагаш с цялата информация, за да можеш да спретнеш един списък с поне 10-тина преследвани – и постигнати – ефекта.

  Интересуват ме обаче основно два от тях. Включително – каква ще е реакцията (незабавна или не, експлицитна или не) на останалите държави и други влиятелни фактори (европейски или не, потърпевши или не) на два от ефектите:
  ____________________________

  ПЪРВО. Според мен Русия показва, че вместо да чака другите да направят т.нар. “санитарен кордон” около нея, тя взема инициативата и започва да си го създава сама. По своите си тертипи. И това не са спорадични действия, а ясно (вече) очертаваща се, пълнокръвна стратегия.

  Започвам от по-предишни развития на нещата.

  Беларус не е проблем, очевидно. Но профилактично и там бяха скръцнати зъби. Не защото Лукашенко ще хукне да излиза от орбитата на Москва, а за да се въздържа от ВСЯКАКВА самодейност. Защото прекалено ревностните последователи често се оказват таралеж в гащите. На руснаците не им трябват международни разследвания за нарушаване на човешките права в задния им двор.

  Средноазиатските републики бяха омотани в едни витиевати договорки за нефтено-газово сътрудничество плюс военен аркадашлък. Което за тамошните властници от сталинско-тарторски тип си е пар екселанс предпазна мрежа, в която те скочиха с готовност като девственица в планински ручей.

  С Китай нещата са като навремето с фамилиите в Коза Ностра – симпатични сме си, щото сме от един калъп, всекиму своето и пакт за ненападение. И Русия, и Китай са наясно, че им е много по-голям приоритет да се занимават не един с друг, а с обратната географска посока и със собствените си вътрешности.

  Грузия беше най-устатата непокорница и логично послужи за назидание. При което и относително кротката Армения се посмръзна малко. И отведнъж се видя, че средноазиатските енергийни ресурси не са баш “на една ръка разстояние”.

  Дойде ред на Украйна. Изключено е Киевска Рус (благодарение на която – отведнъж, след като “16-тата република” обяви, че има 13-вековна история – “метрополията” изскочи с 14-вековна такава) да бъде част от санитарен кордон, озъбен навътре, а не навън. Това е същото като на границата между Косово и Сърбия да се вее албанският флаг. Има и още неща да стават в (с) Украйна – най-вече това, че през 2017 година на дневен ред ще дойде Севастопол. Тоест, ще трябва да се решава ще има ли смисъл понятието “руски черноморски флот” или ще звучи като “бразилски тихоокеански”.

  На Полша и Чехия, макар и по-далечни, им беше показано, че руското влияние там не е свършило. Не съм наясно на какъв етап е разполагането на елементи от щатската ПРО, ама май няма да го бъде. Особено при Обама (сметнаха го добре руснаците, трябва да им се признае: отлагаха и мотаха точно толкова, колкото им беше нужно).

  Молдова е есенно листо, което може да бъде отвяно от всеки по-силен вятър. Така че там не си струва да се хабят ресурси. Румъния седи и мисли. Нека да си мисли, казват от Москва. Със сигурност няма да започне да пише на кирилица, но и със сигурност няма да забрави руския.

  С Финландия достлукът от много десетилетия е на база we agree to disagree. Явно това е формулата, която неконфликтните финландци едва ли ще нарушат – просто защото няма какво да печелят, могат само да загубят.

  Междувременно, небрежно, се спомена за собственост върху арктическия шелф. Не стана много ясно коя точно част от шелфа и колко точно собственост, но имаше там някакви дълбоководни изследвания, та се спомена. А едно такова споменаване в определен момент може спокойно да се превърне в “Ние сме предупредили”.

  Крайно ми е интересно обаче какво ПРЕДСТОИ да се случи в прибалтийските републики.

  Те са малки (чети: леки и маневрени); освен това НИКОГА не са били де факто руски. Спомням си Латвия в средата на 80-те – единственото, което ме караше да се усещам в СССР, беше количествата алкохол, които пият. Иначе бих се заклел, че съм нейде из северната част на “капиталистическа” Европа. Литовците са още пО; да не говорим за естонците, които са си живи финландци.

  По тези (а вероятно – и по други) причини, докато Москва успее мечешки да се обърне, те бяха вече изчезнали от нейната хватка. Но мечките не забравят такива неща.

  Да не говорим за Калининградска област… ах, Калининград… винаги съм си мислел, че той за руснаците е нещо като Чекпойнт Чарли за американците 😉
  ____________________________

  И ВТОРО (това е кратко). Всеки такъв “мултифункционален”, при това драстично открит, политически ход има задължително и втора функция: той ПОДГОТВЯ ПОЧВАТА за следващи. Които въобще не е задължително да са в същата посока (имам предвид санитарния кордон). Безкрайно ми е любопитно ЗА КАКВО подготвя почвата спирането на газа за Европа през Украйна.

  Не е “показване на мускули” пред Европа. Ако беше, щеше да е предизвестен провал. Защото стана ясно, че Европа няма да се срине от намаляли руски енергийни доставки. Включително и на редовия европеец му стана ясно – нагледно. И вече общественото мнение ще се страхува още по-малко от Русия.

  Значи има нещо друго. Умирам си да разбера какво е то.
  ____________________________

  Така че – отворете сетивата си, уважаеми дами и господа, затегнете коланите и глътнете по един валидол, ако сте с по-слаби нерви. Или отворете нов пакет чипс, както предпочитате. Следва продължение…

  P.S. Какво ще става с България междувременно, едва ли бихме могли да предположим. Ние сме от есенните листа, като Молдова – макар и малко по-тежички, и малко по-встрани (географски) от основните ветрове. Но Русия по стара брежневско-живковска традиция (големи целувки бяха, голямо нещо, ей!) още ни смята за неразделна част от санитарния кордон. Дори ни повиши в ранг: вече не сме от пешките, а от конете. Троянските.

  Мисля си, с някаква перверзна наслада – как ли би се променила историята, ако натъпканите в троянския кон гръцки войници бяха решили да обявят стачка баш на прага на Троя… =)

 59. Canes latrant, caravanna attamen it.

 60. Е, има го и тоя момент. Но чрез говорене се създават обществените настроения.

 61. Зелен Бетон
  09/01/2009 - 00:01

  Има и друг момент – че кучетата лаят по инстинкт. Ако обществените настроения са резултат на инстинкт, керванът ще си върви и изобщо няма да забелязва. Но ако са резултат на мислене, тогава картинката става друга.

 62. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  09/01/2009 - 00:09

  Проблемът е не цената на горивото, а това, че страната ни целенасочено се води до състояние на зависимост от един доставчик – Русия. И това, че е именно Русия не ни е най-големия проблем. Проблемът е, че е само един. Газ, нефт, радиационно – всичко ни е вързано към едно място. Няма алтернативни пътища за доставка на тези неща, а лошото е, че всяка инвестиция, която се прави е в същата посока.
  Тази криза ще мине и ще отмине и след 2 или 5 години, когато дойде следващата…Пак ще пиша, каквото писах днес в блога и както я карат пак ще е толкова актуално.

 63. Виновни са тези които не пускат газчицата.В случая да не въртят задника и да казват че е Украйна,защото ги крала.Аз откъде да съм сигурен че не лъжат…все едно не са го правили.Украйна не го е спряла газта след като до нея не стига.Договора е м/у България и Газпром ,която е Руска компания,изобщо не ми пука кой ги крал и кой не им плащал.Това си е техен проблем,аз си плащам значи трябва да получавам.Ама тъпите комунисти и техните подлоги така се държат и с хората на парно,затова че някой не плащал,спират вход или блок.Съд трябва и то международен,за пропуснати ползи и вреди.Нека там преценят кой е виновен и кой е ощетен.Нашите обаче никога няма да го направят…те ще мръзнат и ще стискат зъби да не обидят Мечока и ще повтарят като папагали че друг е виновен.Аз ако съм на Украйна бая ще ги повъртя на шиш.Това не им е Грузия….нямали да дават да влизали в НАТО.Нефта е 35 $ ако вземат и ЕС да спре да плаща за газ защото не получава от Русия,хубаво ще си вържат бюджета.Много им е хубаво те да определят нещата,ама така могат и те да си го вкарат….
  A колкото до Грузия….По нагоре четох един коментар че грузинците влезнали първи в Южна Осетия.Ми да не дава господ ние да влизаме първи някой ден в Кърджалийски санджак и Турция да му помага:)Вземи попрочети Абхазия и Южна Осетия на кого са и как се отцепиха.Ама голям бабаитлък е да дрънчат оръжия на Грузия,Чечня,Афганистан….Обаче с Украйна ще си го поемат по славянски.Наистина взимат от Узбекистан,Казахстан и Туркенистан по 45/50 $ и го лашкат двойно на Украйна а сега искат 5-но!Трябва да им искат и петорна такса транзит!

 64. Като чета коментарите на хората,които влизат в положението на Русия (а и на Украйна)се питам-а защо ревете с/у Топлофикация,когато спира топлото на цели входове и сгради заради единици неплатили?Горката Топлофикация да фалира ли?Че на горката Топлофикация не и стигнаха 20 години да преработи системата така,че топломерите да са извън жилищата и пито платено (същото важи за ВиК- и на тях да им…).Петров не плаща-Петров е спрян.Иванов плаща-Иванов има парно(и вода).Русия и Украйна имали проблеми.Е и?Кой няма проблеми?Какво я интересува България техните проблеми.Ние имаме договор с Русия,не с Украйна (и то по думите на бившия министър с аграрна фамилия)много изгоден,с гарантирани доставки до 2030г и Турция и Гърция ще зависят от нас,а не ние от тях.Ало,Овчаров,Гърция,Турция и Румъния имат алтернативна газ-ние нямаме.Истината е проста-Руската Топлофикация спря газта на клиентите си защото единия крадял (а истинските баламурници се оказахме ние и някои други малко на запад от нас).Да ви звучи познато?Какви търговски отношения,какви 5лева?Жив комунизъм.С една дума – с този договор,ако го докопате (щото той е много секретен)може да си обършите някои части на тялото,или да разпалите печките на твърдо гориво,ако ги имате.
  Всъщност шума по медиите е недостатъчен.Трябва ясно и силно да се зададат въпроси:Защо толкоз години не помислихте за алтернатива-ей ги Гърция,Турция и Румъния.Къде са 70 дневните задължителни държавни резерви от мазут?Къде са задължителните по закон резерви от мазут на Топлофикациите.Колко газ аджеба има в харанилището в Чирен и какво е техническото му състояние?Овчаров,дай да го видим този договор,с който толкова се гордееш.Ако трябва паметник ще ти издигнем-нерукотворний.

 65. хахаха – “защо ревете с/у Топлофикация,когато спира топлото на цели входове и сгради заради единици неплатили?” – тук си в грешка – спират топлото на цели входове, КОГАТО ЕДИНИЦИ САМО СА ПЛАТИЛИ и по-голямата част от топлото се краде.

 66. Интересното е ,че в провинцията се появи и режим на тока от два дни.Някак си романтичните вечери на свещи започнаха да ми писват.

 67. коментар от Свежо: Паниката не е за газта, а за това, че сме изцяло зависими от Русия (което тя така любезно ни напомня). Какво мислиш ще направят руснаците, ако разберат, че българите мислят за алтернативи на техния газ? Спомням си, че заплашваха Полша с атомни бомби заради щита.

 68. Интересно наистина – но едва ли вярно 🙂

  За коя провинция става дума?

 69. коментар от Свежо: Тази сутрин по “Нова”тв стана ясно, че не в Русия, а в България е изчезнала газ на стойност стотици милиони левове от “Булгаргаз” до Сф- Топлофикация.

  Нашите крадци винаги се опрадват с външни фактори-
  я Русия, я ЕС или който им дойде на устата.

 70. коментар от Свежо: Да не се окаже накрая, че не Украйна, а България краде газта?
  Някой може ли да ми обясни кой натири синдикатите да протестират пред Украинското посолство, а не пред Руското?
  Или нещо пак от рода на “Гузен негонен бяга”.
  Баси кочината е тая държава, ама то няма как и да бъде нещо друго, щом я управляват свинчуги.

 71. Напротив.
  Забравяш азиатския пазар. Китай страшно много иска газ и нефт и има тръби до там. Дори Русия тотално да спре тия продукти към Европа, Китай ще умре от кеф щото ще ги получ той..

  Така че на Русия никаква криза не я грози ако спре доставките за Европа.

 72. В потвърждение на моята теза от статията, последните новини:

  Путин прие исканията на ЕС
  Премиерите на Чехия и Русия се споразумяха за условията на разполагане на комисия от наблюдатели на всички места, където е необходимо”

  http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1264457

  Видно е, че Русия има желание да поднови доставките, сега е ред на Украйна да допусне международните наблюдатели и двете страни да се споразумеят за цените на транзита.

 73. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  09/01/2009 - 13:41

  Ха-ха.
  Сега бачо ти Ачо Грънчалов ще те отлъчи, заклейми и анатемоше. Какво е туй безобразий, ний мрем от студ, а на теб Украйна ти виновна. Русия е виновна, Русия е виновна. Смъртъ, Долууу, уууууууу

  😀 😀 😀

  Тва беше плах опит за русофобска сатира. Моля да ме простите, но не се сдържах.

 74. Зелен Бетон
  09/01/2009 - 14:01

  Русия ще поднови доставките просто защото никога не е планирала да ги спира за кой знае колко дълго. След като направи “две напред”, сега Путин може да си позволи “една назад”. Което за сетен път идва да покаже, че ходът си беше основно политически: планиран като такъв и изпълнен като такъв. Инкасира Русия загуби от непостъпили приходи, обра една кофа негативни настроения, но явно е счела, че е рентабилно да си го позволи заради нещо друго, което печели. И това друго, убеден съм, не е само тази част, която се вижда. Въпросът е каква е скритата част.

 75. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  09/01/2009 - 14:37

  Простовато, ако погледнем на нещата ще видим, че щом става дума за Русия, Украйна и газ, ситуацията е “добрия, лошия и тъпото копеле”.

  Русия (лошия)- традиционен домитор на европейския енергиен пазар, поне по отношение на доставките и също така традиционно използва монополното си положение за да извлече максимална изгода.

  Украйна (тъпото копеле) – както е логично да се предполижи се възползва от географското си разположение и прави цигании, като пипа в медеца.

  и газеца, който ако не е добър, то със сигурност е крайно необходим.

  Така погледнато от нашата гледна точка на яко нае*ани, и Русия, и Украйна са лоши…за нас.

 76. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  09/01/2009 - 14:39

  доминатор*

 77. хихи тая аналогия ми хареса 🙂

 78. Галин Гичев
  09/01/2009 - 20:43

  Напълно съм съгласен с теб, даже и аз мислех да пиша подобна публикация в моя блок. Само панике се опитват да всяват тези телевизии, излишна паника. Ще има режим на тока, ще има режим на тока (ако обаче всички топлофикации спрат да работят). НО има риск от режим на тока! Блааа! Писнало ми е от изопачаване на фактите!

 79. zoro…ако продаваш доматки на 25 души по зле ли е отколкото на един (дето си пада по ориза?:)Ами ако се пресети да те базика?На кого ще продават тогава и ми кажи кел файда като имаш нещо а не може да го продадеш или на цена която си е загуба.Друго си е 25 човека с мангизи чинно да идват да си купуват от теб дългосрочно.Къв Китай,ква Индия парите за Русия идват от Европа.Ако я няма Европа или ако може да се снабдява само от Норвегия или Холандия тоя газ и нефт що ще го чинят товарищи?:)
  Балтазар Иванович:той лошия май и той прави цигания:)
  Руснаците умират да влизат в циганската махала и да раздават шутове обаче в близката история и те са се прибирали посрани от “махалата”:)

 80. Обичам поговорките. Специално тази я написах относно онези, които омаловажават действията на Русия като “грешки”. От 17 век Русия е империя, под едно или друго название. И не забравяйте, че газта за Русия е оръжие, а не продукт.
  Лошото е, че за България все още няма алтернативен продавач. Заедно с македонците (още едно доказателство, че са българи 😀 ) сме единствената страна в такава позиция. И ще има да търсим българин с авторитет в Русия (какъвто е бил бай Тошо), който бързо и ефективно да реши проблема.

 81. Бай Тошо = авторитет в Русия?

  Тодор Живков беше една пионка(агент) на Съветската власт, поставен начело на Българската губерния. Благодарение на БКП и нейните служители, имащи единствена цел да стоят на власт и да продулжават да се позлват с “привилегии” България остана в историята като най-близкия политически съюзник на СССР (пример: спомнете си коя държава и чрез кой точно предложи да се изпратят войски на Варшавския договор в Чехия?).

 82. И Сърбия е закъсала за газ – май казваха по някоя телевизия, че се молят на унгарците за малко от техните запаси, щото в северо(западните) си части не могат да минат на мазут…

 83. Мартин Данов
  10/01/2009 - 16:11

  Яжте бобец! 🙂

 84. Естествено, че са като всеки човек с политически възгледи и той е правил грешки. Както и сега размятаме войниците си наляво-надясно без особена причина. Това ‘мазнене’ към висшите сили е с цел народни облаги. България не е империята от десети век, която постига целите си самостоятелно. И бай Тошо го е виждал това. А като знам как е протекло свалянето му от власт ми е малко трудно да повярвам в теорията за пионката.

 85. Обикновено целта на паниката, дето я създават нашите медии е, че някъде с малки букви ще излъчат наистина важна новина. Такава, че хората да я забележат ,но да не и обърнат внимание, понеже спирането на газта кърти асфалт. И после някои съсловия (граждански/политически) ще разберат, че са прецакани, но ще е късно, понеже не са взели мерки.
  Първанката можеше да пусне онзи, запретения реактор, да си вдигне малко рейтинга, (че и на партията) за да покаже как намираме бързо изход от кризисна ситуация
  Подобно нещо все пак се очакваше отдавна. ВЯрно, не е много екологично чист (даже хич), ама мазута е сравнително евтин, ако го взимаш от добрите араби…така,че газта няма как да спре на този етап

 86. А задавате ли си въпроса, че самата Русия, може би, има проблем с газта? Дали са пуснати в експлоатация газопроводите от Узбекистан и Туркистан?

 87. и кво стана сега? няма газ от украйна, ама Европа ще има газ до семдмица…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *