Чейндж-бюрото трябва да умре!Чейндж-бюрата! Ах, вездесъщи са те! Любени и тачени в зората на младата ни домокрация като основен символ на свободния избор – да продавам или да купувам, това тогава бе въпросът! Емблема на потребителската глупост, на мутренската посредственост, на твърдото убеждение, че само в далаверата е истината – изобщо на всичко свято, що ни донесе посткомунистическата епоха.

Тия клоаки, пълни с измамници, тия магнити за балъци, тия черни дупки за всякакъв успех на страната ни в туризма – те трябва да умрат. Ако не незабавно, то поне по-скоро. Моля ви!

Няма нищо по-мръсно, по-зловонно, по-неприятно и лепкаво на пипане от едно българско чейндж-бюро. На всеки, излязал от там му се иска да си измие ръцете, да ги дезинфекцира, да се изкъпе… но всичкия сапун на света няма да свали от тебе ужасното усещане на гнило, на мърша, на нещо гадно и полу-течно, което се плъзва по врата ти, влиза под ризата и със слузест порив потича по гърба ти – усещането, че си прецакан и че нищо не можеш да направиш, защото сам си си виновен за това.

Така де, преди да влезеш в чейндж-бюрото ти много добре знаеше какво ще ти се случи. Защото беше чувал за чейндж-бюрата. За безбройните измами, за фиктивните курсове, за фалшивите табели, за необявените комисионни – всеки ден новините са пълни с това. Пък и ако не са те били ядосани чейнчаджии на Магурата около ‘90 г., едва ли може да кажеш, че си сред участниците в създаването на пазарна икономика у нас… Да, ти знаеше, и въпреки това отиде в чейндж-бюрото.

Но като отиде, пак не ти дойде акъла, въпреки, че видя. Видя миниатюрното помещение, малка, цигански окичена с надписи като в-к Шок със сензационни заглавия будка. Видя намръщения, облечен в черно (винаги в черно) здравеняк на входа. Видя чичовци с тъпи, оядени ммуцуни, джапанки и дебели златни ланци, които се разкарват наоколо с пачки в ръце с вид на собственици (щото точно те са собствениците) и размахват “мобифоните си”, почесвайки дебелите си, космати шкембета в жегата.

Видя бронираното стъкло в полутъмната стаичка, зад което се спотайва феята от Горно Трапоклово, феята със загрубял глас и още по-загрубяла от разправии с балъци като тебе душа. Видя маааалкото прозорче, през което се подават парите. И разбра, че не, не си в банка. Разбра, че тук няма да ти се усмихнат, да те обслужат добре и да те изпратят с пожеланието да се върнеш пак. Разбра, че тук и само тук ще ти вземат парите, ще те обслужат добре, но отзад и ще пожелаят на майка ти, освен другите неща, да ражда още балъци като тебе. И след като разбра всичко това, ти не излезе от чейндж-бюрото, а реши да се направиш на мъж, на далавераджия един път в живота си, и ти като пичовете с ланците да отопиш от тавата тоя мазен сос, който оставя само неизпиращи се и с новия бонукс петна. Подаде с трепереща ръчица влажната банкнота и с омекнали коленца излезе, знаейки, че си прецакан, както винаги. И че сам си си виновен…

Защото, дами и господа съдебни заседатели,

чейндж-бюрата са последното свърталище на ония мутри, старите мутри, кварталните далавераджии с тройна гуша, които още не са излезли от 1994 г., и няма и да излязат, щото по-смелите им събратя отдавна бяха застреляни, а по-умните станаха костюмари. Чейнж-бюрата не служат на никого и нямат и не могат да имат честна печалба – защото банките обменят с много по-изгодни курсове. Чейндж-бюрата съществуват само и единствено благодарение на измами. Чейндж-бюрата са шансът половината чуждестранни туристи у нас никога да не се върнат на почивка тук, защото са били излъгани, а после заплашвани и бити. Ето за това чейндж-бюрата трябва да умрат.

Не искам да се мъчат – това няма да ми достави обичайното удоволствие. Нека просто изчезнат и да оставят всички нещастни, мазни далавераджии да пукнат от глад, труповете им да се подуят на слънцето и миризливи и накацани с мухи, да са основната атракция за туристите – червясъл паметник на епохата, в която слободията беше по-важна от свободата.

След социалната държава идва полицейската такава
Да се гордеем, че сме българи!

Коментари

 1. сила.

 2. Oh my god!
  Звучиш така, все едно и ти си бил прецакан, а?

 3. МариЯна
  31/08/2007 - 11:24

  Нужно ли е да се опариш LID? На малко ли неща сме се нагледали и начели, и малко ли черни хроники публикуваха ?
  Много право казано според мен, това е действителността в чейнджовете, добре, че за радост онази стихиина вълна с откриванията им затихна.

 4. excessmind
  31/08/2007 - 11:24

  И аз никога не съм се “парил” но споделям напълно изказаното мнение. Чейндж-бюрата са пълна глупост особено при положение, че вече на всеки 100м има по 2 банки. Винаги съм се чудил кой ходи да обменя в тях и ми се струва че няма как да се издържат, ако не правят някакви “далавери”.

 5. Да, но в Прага, в Будапеща си има чейндж бюра?

 6. HeYJIoBuMa
  31/08/2007 - 11:25

  Ама то още ли има чейдж-бюра? Отдавна не съм виждала, поне в Русе. Или може би просто минавам покрай тях без да ги забелязвам?

 7. добре де, но след като банките отказват да обменят пари, освен ако нямаш сметка в тях, кфо праиме ?
  наскоро ми се наложи да обменя голяма сума евро, обиколих 3 банки, незнам дали външния ми вид не вдъхваше доверие или нз кво ама не ми обмениха парите! трябвало сметка да имам О_ОООО

 8. Ами отиваш в банката, в която имаш сметка, duh…

  Ако имаш сметка в чужда банка може да теглиш направо левове от наш банкомат и макар да има такса, пак е за предпочитане пред възможността да ти обменят 1 евро за 0.9 лв…

  Ако пък нямаш сметка в никаква банка, с радост ще те приветстваме в 21 век, когато си откриеш 🙂

 9. Димитър Н. Mитев
  03/09/2007 - 20:00

  Нямам нищо против да поспоря с който и да е за това дали мрази „Обменните бюра” повече от мен! Кариерата си на търговец започнах някъде в средата на 80-те именно търгувайки с валута и можете да се досетите как се отрази появата на тези омразни малки кабинки бъкани с бандити върху „честни плажни магураджии” като мен в онези времена!? Да ги затварят и да ми се махат че някой ден ……….! Обаче г-н Стойков признай, че и банките си ги бива!? Нали помниш 25 май и материала ти „Как се губят клиенти” сигурно това има в предвид ЕЕАSSS в коментара си.

 10. Павел Танков
  24/10/2007 - 12:56

  Аз имам малко норвежки крони, но под формата на монети. Има едно чейндж бюро в центъра някъде до ул. “Раковска”, където ще ми ги купят. Никак не ми се ходи до там от Младост в тоя трафик сутрин и не ми се закъснява за раобта (щото те отварят от 9:30). Ако ми кажеш в коя банка да ида да ги продам – на драго сърце ще го сторя. Щото аз вече проверих в банката, където имам сметка – монети не купуват. Но иначе пак от същата банка си закупих норвежки крони, когато ми трябваха, но ми ги продадоха на каймета. Какво да правя като в Норвегия продавачите ми връщаха монети и не знаеха за моя проблем в БГ?

 11. не съм съгласен – обменял съм пари в банка няколко пъти – то са едни размотавания, едни бележки едни платежни, имена, лични карти и куп глупости и накрая ти праскат дървен курс или някяква комисионна – мерси. Досега не са ме лъгали в чейндж. Винаги питам – за сто евро колко пари ще получа и винаги ми отговарят. Един път една лелка ми отговори – на таблото пише и не смених там – логично ебати. И коя банка работи, когато си кацнал 22:00 на летище софия и нямаш левове, а ти трябват за такси, за едно-друго. Аз лично минавам първо през денонощния чейндж на НДК и всичко ми е точно. Много са си добри чейнджовете даже.

 12. Зарко
  09/02/2008 - 22:25

  Няма значение всъщност какво ни е мнението, защото като влезем в еврозоната сле 3-4 години и те сами ще се откажат от бизнеса си, то всъщност вече няма да има такъв бизнес. Колко хора останаха, които да обменят долари или паундове:)? Така че всички чеинджаджии ще почнат нови бизнеси скоро 🙂

 13. Аз ще се съглася с Пламен на 100% – имам по-лош опит с банки, отколкото с чейнджове. Да не говорим какво чакане пада в банките. Въпросът е в какъв чейндж обменяш – никой не те тика насила в най-мизерните мутренски дупки, има и съвсем прилични бюра. Принципно си прав, Лонги, а текстът ти е убийствен – май здраво си яхнал метлата, а? Но докато банките не се научат на експедитивност и на това, че трябва да имат паундове например в наличност, а не да те оставят да чакаш на опашка 1 час и да ти съобщят, че имат 10 паунда, когато на теб ти трябват 250… Е, затова предпочитам чейнджовете. А иначе пазвантите в някои банки не са по-добри от пенсионираните мутри.

 14. Николай
  21/02/2010 - 12:00

  Много са си удобни чендж бюрата. Маржовете са прилични,не се чака въовще.Някои работят денонощно.Дори може да получиш или изпратиш пари през WESTERN UNION- дори нощем или в събота или неделя.А моите шофьори закъсват и в събота и неделя в чужбина за парички понякога. А денонощните ченджове си бачкат и НЕ ЛЪЖАТ – примерно на Дондуков съм изпращал пари в 10ч. вечерта- проблем няма.
  Има някви бюрца- по Витошка,по Графа и в Халите- те са мошеници- ама повечето са си много удобни- и всякакви пари можеш да намериш- от целия свят.
  Но във всяко стадо си има мърша- има и таксита,които карат на 7 лв. на километьр, има и заведения по морето където цената ти е за 50гр. риба и т.н.
  Е който е изгорял- мрази всички наред.
  Така си е.

 15. В централния клон на Булбанк има всички видове валути, защото от там купуват държавните служби за командировки.
  Текста е много силен и много верен. Разбира се, че има няколко доказали се бюро, но повечето говорите за София. Отидете по морето и ще видите какъв ужас е. Точно както е описано. А дори и в София на Витошка до съдебната палата има едно бюро, което има нормален курс, но най-отгоре на табелата пише: Всеки десети получава:“

 16. Йоанна Стоянова
  21/05/2014 - 07:30

  Избор на всеки е къде да сменя валутата си. Аз не обменям в банки поради разликата в курса. Чейндж бюрата са описани доста зле тук, но в моите очи банките са многократно по зле. Няма спор че има бюра които злоупотребяват, но това далеч не са всички. Други са въпросите които трябва да си зададете – кой е гласувал закона за обменните бюра, кой има изгода от въпросната вратичка в него и чия собственност са те?

 17. Много време измина от статията, нещата вече не са чак толкова зле.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *