Daria!През 2007 се навършват десет години от началото на Daria – любимият ми анимационен сериал. Скромното честване, което си устроих по случая премина приятно и включваше ром с кола и шоколадови бонбони за мезе, три епизода на филмчето и авторът на този блог, излегнат на дивана пред компютъра. Сам, разбира се, все пак става дума за Daria.

E, да, такова прекарване на късния следобед наистина звучи доста тъпо, но все пак именно това е основното, което олицетворява Дария – да ти пука повече какво мислиш ти за себе си и това, което правиш, отколкото какво мислят останалите…

За неразбралите, Daria е анимационен сериал, който се излъчваше в продължение на пет сезона по MTV между 1997 и 2002 – практически на мястото на Beavis&Butthead. В него основен герой е Дария – 17 годишна, невероятно саркастична, твърде умна и донякъде анти-социална ученичка. Участват и няколко гротескно стереотипни персонажа, които особено добре обрисуват тийнейджърите в наши дни. Шоуто е направо вездесъщо сатирично, невероятно смешно и прави за смях американската популярна култура. Специфичните нейни аспекти, на които Daria се подиграва са обсебеността от собственото Аз, от външния вид, от мейнстрийм модата, фаворитизирането на спортните постижения в училище за сметка на академичните или артистичните и основно общото комформистко мислене на поколението “Daria”, неистовият стремеж на тийнейджърите да се харесват, да са “популярни” (to fit in, to be popular at school) – изобщо всичко, флагман на което се явява самото MTV.

За мой срам, за пръв път видях името на сериала в един от тестовете, които Сашо Жеков пишеше в Егоист, по-конкретно, ако си спомням добре, “Модерен ли си?“. Тестът, както винаги, не беше кой-знае колко смешен, пък и след няколко месеца се оказа, че СЖ разбира толкова от предсказване на модата, колкото и от отглеждане на етруски земеровки, но все пак съдържаше следният въпрос: “Кой те кефи повече, Дария или Бийвъс и Бъдхед?“. По-късно засякох филмчето по емтиви и залепнах за него – и така до… ден днешен, когато вече не го излъчват, но аз имам не само всички епизоди на дивиди (макар и не с dvd rip качество), ами и диалозите, разпечатани и подвързани в спретнати книжки, които с голяма наслада чета, когато имам настроение.

Мислех да напиша какво е Daria за мен, какво ми е донесла през годините… но май няма смисъл. Защото Дария или изобщо не знаеш коя е, или я обичаш безумно. Затова просто ми се ще да науча, дали в България има и други фенове на сериала.

————————————–

Daria на видео в the pirate bay – сваляни са от ТВ, но качеството е приемливо

Диалозите от всички епизоди в outpost-daria – на същия сайт има и много картинки, fanfiction и др. благинки

Хайде и аз за полицията и Странджа
След социалната държава идва полицейската такава

Коментари

 1. Валери Дачев
  31/08/2007 - 11:21

  Честно казано, Daria ми е черна покрай спирането на Beavis & Butthead. Тогава бях на 15 и двамата идиоти ми бяха нещо като идоли. След всеки епизод случилото се обсъждаше между мен и един съученик, с когото като че ли се бяхме нарочили за копие на двете хахота. Горе-долу по това време спрях да гледам MTV и така и не обърнах внимание на съученичката им…

 2. Respect. И аз много го харесвах.

 3. дария е велика. на мен тя ми беше нещо като идол. 🙂

 4. Svetlio Blyahoff
  31/08/2007 - 11:22

  Аз пък съм на вълна Simpsons Family. Несъм наясно с този сериал Daria, но може и да го пробвам. 🙂

 5. Дария
  11/11/2007 - 14:56

  на мен не само ми харесва. мисля че са плагиатствали образа от моя милост. 🙂

 6. Гледал ли си Simpsons, Family Guy, American Dad? Предполагам, че са нещо като Daria. Ако се окажа прав, значи много ще ти харесат.

 7. гледал съм ги. пробвах де. нямат нищо общо с Дария и не ми харесват изобщо 🙁

 8. Ооооооооо Тhe Simpsons е най-яката поредица, която съм гледал.Майка ми и останалите от семейството все ми казват с насмешка:
  -Не си ли голям да гледаш анимационни филмчета?
  Даже и пред семейни приятели разправят.Те пък сигурно ме мислят за емоционално или умствено недоразвит ли незнам?Бил съм 97кг. с детски ум.Аз само им се подхилквам снизходително.Немога да разбера как индивиди на по 50години мислят Тhe Simpsons за продукция предназначена за деца.
  Сигурно умовете им работят на някакъв изкривен асоциативен принцип.В случая анимация-детско.

 9. ами то и аз мисля, че за да се кефиш на симпсънс трябва да си с детски акъл 🙂

 10. Ох леле изобщо не съм погледнал датата- тая тема била от преди повече от година

 11. Абе хайде стига.Да хвърчат глави и кръв и Хоумър да се изцепи:
  -Какво да се прави секса продава.
  Това детско ли е ?Или пък постоянното присъствие на герои алкохолици?
  А децата как ще разберат що за персонаж е съседа на Хоумър-
  Ед Фландърс и семейството му?Или пък кмета, дето само се влачи по проститутки.Тъпи полицаи има пък доста.
  Как децата ще разберат, че прислужника Смитърс е хомосексуалист и си пада по дъртия си господар Барнс?
  Има много примери, но сега не се сещам за всички.Каквото ще да ми се разправя аз немисля този сериал за подходящ за деца.

 12. Под “детско” имах пред вид прекалено елементарно и лишено от някаква по-задълбочена мисъл. Саут парк примерно изглежда още по-детински и брутално, но всеки епизод се занимава и осмива някакъв социален проблем или въпрос.

 13. Off: етруските земеровки явно са ви любими, на теб и на Любо Планков (с когото лично се познаваме). 😀 А за Дария, признавам си, досега бях чувала, колкото за етруските земеровки.

 14. човекът от терасата
  06/01/2011 - 14:20

  daria е жестоко, но честно казано повече ми харесваше/харесва даунтаун, въпреки че сториха само един сезон

Leave a Reply

Задължителните полета имат *