17 години Държавна сигурност и досиета на мен ми стигатПак бомба в публичното пространство – бивши сътрудници на Държавна сигурност щели да стават евродепутати. В листите на няколко партии имало хора с ‘картончета’ и само една партия била имала достойнството да отзове своя човек. И какво от това?

Бях доста малък, когато ‘комунизмът’ си отиде и помня само малко от него. За сметка на това израстнах в ‘периода на преход’ и през всичките тези години един призрак бродеше през медийното и политическо пространство, с един Торбалан всички плашеха демокрацията ни: Държавна сигурност, лошите шпиони, ескадрона на смъртта на партията. Тоя призрак броди и сега – бившите агенти на комунистическото тайно разузнаване били виновни за неизброими изверства ‘преди десети’ и сега, представете си, стегнали нещастната България в железен обръч, безскрупулно управлявали страната чрез подставени лица и с илюзията за демокрация манипулирали всички сфери на живота ни.

Според мен трябва да имаш много сериозни проблеми със себе си, за да се занимаваш и да вярваш в теории на конспирацията. Вместо да помислиш защо твоят живот не е наред и как да го оправиш по най-добрия начин, да приписваш личните си неуспехи на заговора на някакви висши сили е доста тъпа тактика. Тия, които вярват на страстните демагогии за комунистически креатури, дърпащи лостовете в държавата са маргинални субекти, хора извън времето, които поради липса на личностни качества или чист мързел са изостанали от развитието на България в последните години. Агентите им били виновни…

Тия ‘агенти’ ги изкарват като най-черните от черните, виновниците за всичко. Че коя държава няма тайни служби? България и имала по времето на социализма, има сега и за в бъдеще ще има. Голямото количество от тия хора тогава просто са ходили на работа и са си изпълнявали задълженията, служили са на държавата така, както в момента правят много други – административни служители, полицаи, служители в днешните секретни служби. Били доносничели… Тогава това е било държавна политика и почти задължение на всеки. Малцината висши управници, от които е зависела цялата работа и които са давали заповедите отдавна са си оплели кошницата и всякакви досиета и ‘картончета’ за тях са изчезнали – то нали това е предимството да имаш власт. Даже да ги отворят тия прословути досиета, с които ми надуха главата 17 години, ще изгърмят само разни дребни риби – а и на тях общо взето нищо няма да им се случи. Както казва един приятел в блога си:

Защо ни е да знаем какво има в досиетата? За да сочим с пръст някои хора? За да ги осъдим и да ги вкараме в затвора заради извършените от тях престъпления? Едва ли – вижте какво се случи с Георги Коритаров. Нищо. Едно кръгло и добре оформено нищо. … Той продължава да ръси бисери в ефира.

Нека погледнем реално – всякакви надежди, че големите клечки ще бъдат ‘разкрити’ и съдени са чисти фантазии.

Днес за активното поколение, за млади хора на 25-35 години, думите “Държавна сигурност” не значат нищо – празни думи, с които празни политици плашат празни избиратели. Това поколение, а и аз заедно с него, продължава да се чуди защо се отделя толкова много обществена енергия за този въпрос, след като е очевидно, че разрешването му няма да донесе никакви реални ползи за никой от нас. Крайно време е някакси да го надживеем тоя синдром, че миналото ни е изцяло виновно за настоящето и че няма какво да направим за да го подобрим. Страната ни се развива и вместо да живеем в миналото, да ловим и публично да изгаряме нарочени за вещици е много по-важно да се заемем с важните проблеми, които ще предопределят нашето бъдеще.

 

.

2 години затвор за… порно в интернет
Интернет книжарниците у нас са кофти

Коментари

 1. Ами я се замисли как става така, че Красимир Гергов държи рекламата във всички големи медии. Посети му сайта http://www.piero97.com/rates.php виж, разгледай и кажи има ли поне една голяма медия, която да не ползва услугите на неговата рекламна агенция. Ако видиш, че има едва тогава можеш да кажеш, че няма ДС мафия и всички ние трябва да забравим за нея и да гледаме напред.

 2. хахахаха да бе и понеже всички големи компании ползват и уиндоус, има заговор на мафията на бил гейтс, която е в съюз с масонските ционисти…

  😉

 3. Гергов държи освен това единствената в България пийпъл метрия, т.е. услугата, която определя коя медия е най-популярна.

  Дадох ти адрес. Разгледай, помисли. Не бързай да отговаряш. Знам, че е неприятно, но това е положението.

 4. може би не сте имали убити в родата и ти е по-лесно да си затвориш очите.

  прекалено Егоистично е да Забравиш и да оставиш пенсионерите от ДС да управляват цирка

 5. Изобщо не ми пука кой от управляващите какъв е бил преди 30 г., – искам само да си вършат съвестно работата сега. Като гледам какви ги дробят някои от властимащите ни ми се ще само ДС да ни е проблемът…

 6. Bulletbeast
  16/11/2007 - 22:56

  ^ “то само цигарите да бяха вредни…”

 7. Вече нямаме истинска и организирана полиция, служби или армия. За държава е малко спорен въпрос, защото нали си имаме герб, знаме и валута.

  За това пък имаме чудесно организирана престъпност, така че вакум нема. А и трябва да се гордеем, след като сме известни първо място с нея и после евентуално проститутките, джебчиите и киселото млекце.

 8. Приятелю, целта на ония мошеници беше именно тази. Да се проточва и влачи, докато измрат ония, които знаят и помнят и пораснат такива като теб, които хал хабер си нямат за кво иде реч и …ти си доказателството,че програмата им е успешна.

  Сегашната вълна ченгета, не попълват декларации и картончета, не се водят на учет и никой не ги знае.
  Затова те са най- опасните. Някой ден дори и да не искаш ще пораснеш.

 9. Какви 17 г? Я, прочети малко и влез час.

  Че то още заглавието ти е сбъркано, бе брато.

 10. Незнам какво е сбъркано, но е истина, че определена прослойка от хора е управлявала и управлява България.Останалите сме пионки!

 11. Добре, за по-непросветените (предимно млади 🙂 ), някой може ли да разясни съсвем просто (а ако желае, може и сложно) и обективно какви са били добрите и лошите страни на тази прословута Държавна Сигурност?

 12. longanlon, не бъди толкова наивен. Не отричай това, защото то е ежедневието на много от хората. Ако ти не си от потърпевшите и не се възприемаш като такъв, то зна, че ще дойде и твоя ред и няма да те подмине. Знаеш ли кога ще ти се случи? В момента в който искаш да станеш “някой”, да постигнеш нещо голямо и да му се радваш. Ще те съсипят и ще използват за целта дори и най-верните ти приятели.
  Не предизвиквай съдбата- товаще ти кажа. Опит.

 13. neuromantic
  03/12/2008 - 11:37

  “активното поколение.. млади хора на 25-35”

  Активно в какво? В простотията си? 🙂

  Нека не забравяме че сме най-изпадналата държава в Европа, въпреки че сме много млади и активни. Нека не забравяме и защо. Всъщност вече забравихме. Спечелиха пак потопителите ни. Щот сме много умни. И безпаметни. Халал да им е.

 14. Здравейте,
  В нашата държава има липса на капитал за населението. Оттам идва и главоломния проблем – липсата на специалисти и експерти във всеки един сегмент на обслужващите звена. Друг въпрос е старият комунистически строй как е учил своите възпитаници да работят 🙂 по-скоро да не работят . Кажете ми защо във всички обслужващи звена /как/ не се намери един млад и кадърен кадър бе хора?Или ако има такъв то вкиснатия непродуктивен материал /визирам възрастните соц. служители, които генетично придобиват професия, а не със заслуги/ автоматично го изкарва некадърен и го гони с понижено достойнство и осъкатена душа. Да живеят боклуците и ние да им се покланяме – това е БГ. И крадеца вика дръжте крадеца.

 15. ” Крайно време е някакси да го надживеем тоя синдром, че миналото ни е изцяло виновно за настоящето и че няма какво да направим за да го подобрим. ”

  -да миналото ни е Е изцяло виновно за настоящето ни
  -да ИМА какво да направим за да го подобрим

 16. Борис
  28/10/2010 - 11:49

  братле, не си прав…

 17. манол
  10/03/2011 - 16:44

  “Изобщо не ми пука кой от управляващите какъв е бил преди 30 г., – искам само да си вършат съвестно работата сега.” ахахахахахахаха ))))))))) Бравос, това ме развесели определено. Все едно немците да кажат – бе няма значение кво е правил доктор Менгеле из концентрационните лагери, важното е да се кротне в некоя болница, да мери правилно температурата и да предписва верни антибиотици – на другото тури ми пепел. )))))) Така не става, байо. Затова тази страна е на опашката в Европа във всяко отношение и никога няма да мръдне напред докато има люде, разсъждаващи като тебе.

 18. Светослав Бацоев
  24/04/2012 - 12:45

  “Че коя държава няма тайни служби?” Всяка, но не са много тия, където тайните служби служат срещу собствения си народ, в полза на чужда държава.

  “Голямото количество от тия хора тогава просто са ходили на работа и са си изпълнявали задълженията, служили са на държавата така, както в момента правят много други – административни служители, полицаи, служители в днешните секретни служби.” – Да, служили са на държавата, на СССР, много вярно са и служили за съжаление.

 19. Само да кажа, че Коритаров в момента е малкият кът на бг-тв журналистиката, където можеш да чуеш качествен анализ, мисъл в движение и добре аргументирани гледни точки. Всъщност, май е и еднинственото телевизионно нещо, което си заслужава гледането. Това че прави за смях и кара да изглеждат инфантилно всичките си гости комунисти е допълнителен бонус. Не разбирам защо на няколко места тук се дава като отрицателен пример.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *