Страх мори народа


Утре ще ходя да давам кръв, щото на дядо ми му предстои операция.

Някой да знае какво се прави и какво не? Ядене, тренировки, квото там? Изобщо къф е ефекта от това да те източат?

Неочаквано
Казах ли ви?

Коментари

 1. Чувал съм, че ефекта е надебеляване. Тялото се бори да възвърне баланса, ядеш повече и надебеляваш.
  Аз съм дарявал кръв в някаква акция и тогава ми дадоха половин кило шоколади и един-два литра натурален сок, но според мен би трябвало да ядеш храни с повече желязо – дробчета по селски например:)

 2. Pippilota Mentolka
  10/06/2008 - 15:02

  Е, Бу беше писала за това страшно подробна статия! http://missby.wordpress.com/2008/01/31/bloodbank/ Аз например разбрах, че не мога да давам, защото нямам достатъчно тегло да ме точат 🙁

 3. Росица
  10/06/2008 - 15:05

  Преди години за операция на баща ми трябваше да дам кръв – наложи се да тестват цялата рода – един бил алергичен, на друг му бил висок хемоглобинът и т.н. Имах чувството, че хората от лабораторията работят за продавачите на кръв, които чакат пред входа… Добре, че все пак открихме един племенник, на когото се съгласиха да вземат кръв, та не се наложи да купуваме.

 4. Преслав Ганев
  10/06/2008 - 15:13

  Аз съм чувал, че за здрав и прав мъж (какъвто ти май си) ефектът не е личи. Дано операцията на дядо ти мине успешно!

 5. Мене ме притеснява главно дали ше мога да си направя тренировката вечерта, както и дали трябва да не ям предварително или нещо такова.

 6. Никола
  10/06/2008 - 15:24

  Нищо няма да ти стане човек- най-много да ти падне кръвното. Затова веднага след това шоколад, течности и малко почивка. Може да се чувстваш леко отпаднал и да не ти е до тренировка, но ако се чувстваш ок – нямаш проблем да правиш каквото и да е.

 7. най-важното като даряваш е да гледаш, някой да не ползва употребявани неща и ако го направи да му строшиш тиквата

 8. Прави си тренировката. Сутринта закуси и евентуално пий кафе преди кръвопускането. Не е страшно, дръж се мъжки.
  Давала съм кръв примерно 10-12 пъти и ей ме на, нищо ми няма.

 9. Давала съм вече два пъти кръв…
  Преди това трябва да ядеш, за да ти е малко по-високо кръвното и за да не приаднеш. Всъщност, просто не трябва да отидеш не ял. Не трябва да си пил алкохол последните 24 часа, ако може и повече. Ще те питата дали си болен от нещо, дали си боледувал наскоро и какви лекарства си взимал. Мерят ти кръвното, желязото в кръвта, мисля и нивото на захарта, но не съм сигурна.
  Не боли, не го усещаш даже, ако го направят като хората и синина няма да ти стане. Трябва да попмпаш с юмрук за да тече по-бързо.
  След това трябва да пиеш супер много течности и малко или много сладко, но никакво кафе или възбуждащи вещества, както и алкохол. Сорри но не вярвам да ти позволят да си направиш тренировката. Аз се чувствах супер обре и двата пъти, но много зависи колко ще източат…на края на деня се чувствах като духче, защото не послушах лекаря да се прибера, а отидох на уни…така че внимавай с тренировката. Иначе…такова с надебеляване…зависи само от организма. Източват достатъчно малко кръв, за да не се промени толкова много метаболизма.
  Иначе надявам се дядо ти да се оправи и да си ползотворен донор.

 10. Ха Ха – ето един от недостатъците на професионалната армия , навремето нямаше мъж над 20 години които да не е дарявал поне веднъж кръв . Няма страшно – не се умира и не е необходима някаква специална подготовка . На мен лично ми се вие свят – то си е до човек и организъм .

 11. споко, дюд, само ще ти е замаяно ден-два след интервенцията. едва ли ще можеш да тренираш – не, че ще си физически неспособен, ами няма да ти е до това 🙂

  и плюскай повечко шоколадче после 🙂

 12. Жорка
  10/06/2008 - 16:46

  Да е жив и здрав дядо ти! Успех 🙂 И да, не пий алкохол 24 часа преди кръводаряването.

 13. Някои от горните пишат глупости, давал съм кръв след сериозен запой и съм започвал да пия един час след това, ефекта е че после се напиваш по-бързо.

 14. Стойчо
  10/06/2008 - 17:28

  Споко, не е страшно (Абе, боли, като те бодат, после може да припаднеш и да колабираш и … разни други такива, ама ще те свестят;-)

  Сега сериозно: според мен няма нужда да се пънеш да ходиш на тренировка – има известно замайване след процедурата, но спокойно може да се разходиш после, бира си пийни, хапни шоколадчетата (освен, ако не решиш да ги подариш на някое дете), пийни сокче и водичка – и ще се оправиш за половин час. Но чак пък да ходя на тренировка?
  (това за бирата се отнася за СЛЕД процедурата, нали не искаш да даваш алкохолизирана кръв? все пак ще я наливат на някого после)

  Иначе всичко е до организъм, но те докторите те преглеждат преди процедурата – за кръвно налягане и тегло май беше.
  А, и още нещо – поискай си да разбереш какви са ти резултатите от изследванията (кръвта я проверяват постфактум за спин, и разни други такива и може да поискаш да разбереш какво имаш в себе си:-)

  Успех на операцията на дядо ти!

 15. Няма ефект – три пъти по половинка са ми точили между 19 и 20 години – не съм и видял от 200 човека около мене да е имало някакъв ефект.

  Спокойно, дано се оправи дядо ти.

 16. Светла
  10/06/2008 - 19:11

  Аз съм дарила много кръв – не помня вече колко, 6-7 кг. Никога не съм се чувствала с нещо по-различно от нормалното. Веднъж само се наложи да даря почти килограм наведнъж и тогава сякаш малко ми бяха омекнали краката, ама за 2-3 часа ми мина. Понеже ми е нормално ниско кръвното, винаги пия кафе и много течности преди това, иначе няма да ми вземат кръв. Нормално на хората, особено при мъжете, им пада кръвното веднага след убождането и те може да се попритеснят. Та исках да кажа, лекото замайване е нормално, нищо опасно няма в него и преминава още преди да приключи процедурата. Здрав човек по принцип би трябвало да понесе загубата на 0,5 кг кръв без никакви видими последици. Струва ми се даже, че би могъл и на тренировка да отидеш, но не ми е много ясно колко се товариш на тези тренировки, така че по-добре е да попиташ инструктора. И също ако ти е кофти, да пропуснеш тази тренировка. Другото са го казали по-горе.
  И дано операцията на дядо ти мине леко и успешно и той оздравее бързо.

 17. Димитър
  10/06/2008 - 19:33

  Малко омекват краката, но е по-скоро психологическо, отколкото физическо усещане. Ще ти препоръчам да пропуснеш тренировката.

 18. мерси на всички за съветите – явно много сте ветераните тука, само аз съм останал без да дам кръФ 🙂 аз също се надявам сичко да мине добре – поне най-после ше разбера дали имам спин хехехе

 19. Дончо
  10/06/2008 - 23:22

  И аз не сън давал още кръв :).

  Но съм чувал, че след като дадеш кръв, блогът ти става по-мек и политически коректен и спираш да крадеш снимки от Ройтерс 😛

 20. грухахаахахахахаха – ами да давам по-често тогава 🙂

 21. Миглен
  12/06/2008 - 22:00

  Тия странични ефекти и аз не ги знаех. Като цяло даряването на кръв го броят за много благородно и има хора които са редовни кръводарители.

  А ромите пред банката не вярвам да чакат необходимият период за пауза между даряванията пък не ми се струват болни, даже ги съжалявам че това им се налага но такъв е живота.

  Аз не съм дарявал кръв щото миналата година ми се размина. Може би някой път ще даря, аз съм здрав и прав що да не помогна с каквото мога.

 22. Светла
  13/06/2008 - 11:23

  Лонганлоне, кво стана, бе? Дари ли кръв? Как е дядо ти? Ходи ли на тренровка? Как се чувстваш? Драсни тука две думи да те не мисля…

 23. Светла
  13/06/2008 - 12:35

  Бравос. Да не вземеш да се пристрастиш 🙂
  Защото усещането наистина е хем странно, хем много приятно.
  А сега кажи как е дядо ти.

 24. ше поживее още

 25. И е пристрастяващо, между другото, но пък освен отпадналост (която чувствам първите две три сутрини) ти идва и много енергия.
  важното е да пиеш повечко течности и да внимаваш, щото става като наркотик (и аз съм един такъв наркоман), после ако спреш да даваш редовно кръв и се чувстваш недобре физически

Leave a Reply

Задължителните полета имат *