Жените и тяхното приложение


Може и да сте забелязали, може и да не сте (даже е по-вероятно да не сте), обаче аз съм си сексист. Може да се правя на много либерален, може най-общо да подкрепям феминизма, свободата, равенството и братството 😉 но дълбоко в душата си, а и в ежедневието, честно казано, изобщо не смятам жените за равни на мъжете.

Хак да ми е…

Както е забелязал всеки мъж, но повечето не си го признават, за да не получат пепелник по главата и седмичен отказ на секс, жените мислят по различен начин, имат интереси, които са ми много странни, изобщо нямат идеи, а само хрумки… Не могат и да правят много неща, които мъжете могат – не могат да играят компютърни игри, да програмират, да разбират от електроника, да пишат.

Тоя сексистки свят, който обитавам в главата си, смея да кажа, е твърде удобен за живеене – ако си мъж де, а аз точно за такъв се имам. Някак е много благотворно за душата да се носиш плавно в меките облаци на убеждението, че само защото си някакъв, имаш стойност по-голяма от някого другиго, колкото и да се старае тоя другия и колкото и мързелив, шкембест картоф да си ти. Само че реалността понякога има навика, след като си я захвърлил настрани, за да не те притеснява с излишни размишления за собственото ти аз и самата нея, да се връща като бумеранг и изненадващо да те халосва по празната глава с некоя отрезвяваща идея.

Та…

Ето ме мене, дълги години живеещ с идиличното убеждение, че жените общо взето не са добри автори на проза (а и на поезия, ама то поезията кой ли я брои за нещо изобщо). Напоследък, понеже чета блогове, в съзнанието ми е залегнал безспорния факт, че жените са кофти блогъри и не могат да пишат добре. Блоговете, списвани от жени, като цяло са безинтересни, пълни със сълзливи излияния и нищо смислено няма в тях. Логично, защото жените твърде трудно се справят с логическото мислене, тъй присъщо на мъжа и вместо да пишат за интересни неща, се отплесват да славословят за такива глупости, че да се чуди човек кой изобщо може да ги чете. Затова аз женски блогове чета само по изключение, а основната част от времето си прекарвам в добрата стара атмосфера на мъжкото писане, където мъжете са истински мъже, жените са с цици, а малките зелени човечета са си ебали майката някъде надалеч, за да не ме дразнят.

Бумерангът обаче, макар и леко бавен (щото и мисленето ми е бавно), летя, летя, обикаля, обикаля, па като ме прасна направо в … главата. Онзи ден, най-неочаквано и, както обикновено става, съвсем изневиделица, се замислих, че все повече време прекарвам в бога на Бу и как това е много странно, щото това е единствения женски блог, който чета… ама чакай, аз чета и Лидия, даже имам съмнения, че е по-умна от мене, значи две станаха. Ебаси, толкова мъжки блогове има, а само два женски, дето са ми интересни – ей, жените, не е ли срамота? А, да – и отворената феминистка също чета, за да изглеждам, сякаш ми пука, че и Нели Огнянова, ама тя не се брои щото блога й е за право… И Denia де, тя е рядко забавна, Марфа да не пропусна, макар при нея да не коментирам, щото така. Също Енея, от време на време, Оминаеши, дето даже ме провокира за едно писание, а освен тях преглеждам и едни дето обичат чорапи и се имат за акули, а kenkal ми е една от най-отдавнашните фенки и аз не нея.

Странно

Още по-странно изглежда всичко това от моята камбанария, защото аз чета общо двайсетина блога – и на пък на железните ми убеждения, повече от половината се оказаха списвани от жени.

Кво нещо е реалността, а? Не е лесно да осъзнаеш, че си идиот, казвам ви. Ама все от някъде се почва. Пробвайте 😉

Oтвори, затвори…
Неочаквано

Коментари

 1. Никола
  09/06/2008 - 08:30

  Оня ден се замислих и аз по същия въпрос и установих някакво подобно съотношение. Коментирам предимно при Петя…

  Разгониха ни фамилията тия жени, братче… най-лошото е, че напоследък се оказва, че разбират и от други работи като математика, физика и прочее.. направо не знам кой ще готви свинско с праз ..

 2. Belogradchik
  09/06/2008 - 08:45

  Колега в голяма грешка си ..
  “не могат да играят компютърни игри” – трябва да ти изпратя снимки .. не мога да си седна на машинатоа от известно време точно заради една компютърна игра и заради една жена.

  “да програмират” – http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace
  да разбират от електроника .. горния линк пак те връща към кгрешката ;), самото естество на разбиране на програмирането изисква наи малко разбиране на логиката ( тип тригери, шифратори и де…. т.н. )
  да пишат – ха, да пишат сци-фи да .. може би, но определено имат доста добри творби в друг разред от литереатурата 😉

 3. Белогрдчишки, не гледай чак толкова сериозно на живота, ще остарееш млад 😉 Изпускаш същината на статията 🙂

 4. Самоиронията е много симпатично качество 🙂

 5. Не само симпатично – според Оскар Уайлд е основен признак за интелигентност. А Уайлд, макар и гей, ги е разбирал тия работи 🙂

 6. Пробвай на жена ми блога, може и да не се усетиш, че го списва ‘нежно’ създание на пръв поглед 🙂 Кой е линка, оставям на теб да намериш 🙂

  Иначе респект за самокритиката, аз това качество го уважавам адски много у хората 🙂

 7. Ти май нещо се подмазваш.
  А и тва в тея блогове дето го четеш, то не е оригинален модел на мислене, списване, блогване. Това е техния опит за копиране на мъжкия начин. Жените блогъри са като китайците – видят нова технология на блогване(разбирай стил) и за една седмица са го усвоили. Логиката е само привидна – в психоанализата логики хиляда и ни една аргументируема. Хващат си някоя ‘таблоидна’ тема и хлъзгат по повърхноста(щото тея теми дълбочина нямат).
  Тва е. Не се сърдете. Просто се опитвам да върна Long в тихото пристанище на сексизма. 🙂

 8. леле-леле, анти феминизмът избива 😉

 9. Жилов
  09/06/2008 - 14:57

  Жена ми играе на любимите ми компютърни игри… Всъщност ние и покрай това се запознахме…

 10. Всички сме сексисти, Лонганлон 😀

  Само че някои не си признават.
  Аз си признавам открито. И не ме е много срам.
  А прекарваш все повече време в женски блогове, защото е по-интересно 😉 ‘Мъжки’ приказки можеш да обмениш ежедневно с приятелите си.

 11. кви приятели ве?

  хехехе 😉

 12. Манол
  09/06/2008 - 16:20

  Интересно е да се четат женски блогове, най – малкото, защото имат различна гледна точка от мъжката, и понякога по креативно виждане за даден проблем или ситуация

 13. известен процент от жените също са хора!!! 🙂

 14. 🙂 хи-хи… моята камбанария е Ама Даблам (снимана на живо)… ама засега ‘чукча е читател’

 15. Светла
  09/06/2008 - 20:26

  Хех, един виден представител на по-добрата половина от човечеството така ме бе докарал до пълно отчаяние с неговата логика, че доста време посветих на размисъл кое е точно това нещо, което аз като жена да не го мога и да е нужно да понасям въпросния индивид заедно с всичката останала по-добра половина от човечеството. Измислих го всъщност, но тъй като той вече беше успял да го направи за мен, просто го разкарах. И от тогава нямам нищо против тези чудесни, умни, владеещи логиката и т.н. и т.п. същества, даже ми е много забавно да ги наблюдавам (стига да не се опитват да ми се качат на главата).

  И аз също си мислех дълго време, че жените не са достатъчно добри писатели. А сега не знам дали съм си променила вкусовете или пък съм се натъкнала най-сетне на прилично пищещи жени, но вече мога да посоча цели три – Урсула Легуин, Лоис Макмастър Бюджолд и Катрин Кер.

 16. Миглен
  09/06/2008 - 20:51

  Ти и bg-mamma четеш, знам те аз 😀

 17. Хубаво започна с тая снимка, а накъде се отплесна…
  😀 😀

  @Светла – към изредените авторки на фантастика мога да добавя и Каролайн Чери. Докато първите могат да бъдат “обвинени” че пишат или космически опери (любимата ми писателка Бюджолд) или фентъзи – и трите изредени, Чери пише “твърда” фантастика – “Светът на Пел” да речем 🙂

 18. Случайно или не, само КатринКер ми харесва, а Урсула Легуин не мога да я дишам направо 🙂

  Милене, мълчи, не издавай тайните ве… 😉

  А, сега виждам първия коментар так за Петя (ама така е, като съм заплес) – аз при нея щях да коментирам много и обширно, ама кво да правя, като тоя гнусен блогспот е толкова шибан за коментиране?

 19. Аз съм пристрастна – при мен 11 от 20 са мъже-блогъри. Явно ми е по-интересно какво казват те.

 20. Хич и да не си го мислите, мъже! А, Джеин Остин с “Гордост и предразсъдъци” не е ли достатъчна? А Яна Язова с романа за Левски, а Мерсия Магдеморк – пак писала за Левски, а “Пипи дългото чорапче” – май стига, вече!… Увлекателни, преведени на много езици, четени с у доволствие. И аз се замислям за блог, но все още съм твърде “зелена”, “и това ще стане, някой ден, но не сега” – пее Ритонката …..

 21. Боже, ако не беше го изписал последния абзац много щях да се притесня!
  И без това съм с почти крайни убеждения, че хората се позабравиха, та ако почне и от интернет да ми “лъха на развалено” (защото все пак гледам да отсея това, което чета) много щях да се разочаровам.

 22. Е, то и аз до скоро не четях женски блогове, но напоследък нещо става- или жените ставаме добри блогъри, или аз откривам топлата вода много късно.

 23. Pippilota Mentolka
  10/06/2008 - 12:41

  Какви жени, какви пет лева! От блоговете,които следя, женски са четири и от време на време да попадна някъде случайно. То сигурно и другите жени за моя блог така казват 🙂 Явно всички си знаем номерата на нашия отбор и предпочитаме изследването на другия.

 24. desislava dimova
  10/06/2008 - 15:53

  oh,
  Boje !
  ta vsa6nost kakvo e prilojenieto na jenite…

 25. Жените са по-лирични. И понякога наистина прекаляват. Това е едно от нещата с които най-много се боря в себе си. Предполагам, това е една от причините поради които женските блогове ти се струват не до там интересни, ноооооо има някой ужасно добри попадения от време на време, наистина.

 26. коментар от Свежо: Евала бе пич,много хубав коментар,тъкмо бях започнал да се притеснявам,че само аз стигам до по-горните заключения…
  Благодарности за писанията!

 27. Трябва да призная- с няколко изключения редовно влизам в горепосочените блогове и аз наскоро се усешам, че жените стаат за нещо.
  ПС И Bdw чета ти блога много редовно, просто не намирем време за коментари!

 28. Ок, но защо много от жените едва ли не се оправдават пред мъжете? От дотук прочетените коментари, ми се наби в очите.
  Иначе, ц, ц, ц Лонги, нима виждам у теб прогрес? 🙂
  *закача се*

 29. ама кажи ми чесно, пич, как да те не напсувам? поредния смешник дето се мисли за голямата работа, щото има пишка между краката. ама ти от къде падаш?
  аз с какво съм по различна от теб (освен половите органи)?
  2 очи,2 уши, 2 ръца, 2 крака, общо 20 пръста и т.н

  това, че жените не се интересуват от пц, коли и футбол толкова колкото мъжете значи ли че вие сте нещо повече?

  като цяло жените и мъжете имат малко по различни интереси и виждания за някой неща, но това прави ли те нещо повече от мен? времето когато мъжа е ловувал а жената готвела одавна е минало, пич. сега двата пола могат да живуркат съвсем самостоятелно и да вършат една и съща работа, разбираш ли? сега, умнико, си седни на блогърското дупенце и си гледай статийките и там каквото си правиш. и да не съм чула пак разни изцепки че жените и мъжете не са равни, защото си много смешен, ок?

 30. Enea – Просто оптическа измама мила 🙂

  Roshyna – аз пък как да не ти кажа, че хора като теб трябва да бъдат насилствено кастрирани, за да не предават на поколенията прокълнатите си гени на липса на чувство за хумор, оперираност към ирония и отказ от мислене като цяло 😉

 31. на мен наистина ми стана смешно, сетих се за книгата “Първият гръм на тромпета срещу чудовищния контрол на жените”. Всичко, което мъжете правят, е опит да избягат, та затова са всичките им илюзии.

 32. Виж, ето това е нетолерантност. Не всеки е длъжен да приема нещо с чувство за хумор. Аз амирам американския хумор за тъпанарски. Това не означава, че нямам чувство за хумор, а че просто е различно.

  Тааа, Лонги, щом казваш. 🙂 Надявам се да си прав. и се пише и произная Енея. Мерси 🙂

 33. Roshyna,

  “аз с какво съм по различна от теб (освен половите органи)?”

  това, пичке, е напълно достатъчно. образовай се за вторичната (май даже е първична) функция на половите жлези и тогава дрънкай, пичке. окей?

  а, да, пичке, искам да създадеш дете, без участие на мъж. това можеш ли го? или ‘сега двата пола могат да живуркат съвсем самостоятелно’?

  а сега, умнице, седни си на гладкото дупенце и си гледкай женските щанги и женския културизъм, или каквото там гледаш , и да не съм чул повече, че жените и мъжете са еднакви, щото си много смешна, окей?

 34. Ето какво е казал Ал. Дюма по този повод:
  Съгласно библията Бог е създал света за шест дена. Жената е сътворена на шестия ден вечерта. Чувства се уморената му ръка.
  Този цитат е за тези които са загубили чувство за хумор.

 35. Хайде сега обиди!!Жената е неповторимо творение,
  от което няма спасение.

 36. Готов си 😉

 37. “Съгласно библията Бог е създал света за шест дена. Жената е сътворена на шестия ден вечерта. Чувства се уморената му ръка.” I love that!

  Обаче ми е интересно какво има да кажете за жените, които просто по погрешка са се родили жени? Такива дето като ги слушаш, като им вникваш в разбиранията и им гледаш маниерите се чудиш “възможно ли е това наистина да е жена?”

 38. ами за останалите не знам, но аз такива жени ги обичам 🙂

 39. Мъжете и жените са различни не само физически, но и психически. Двата пола приемат и реагират различно на обкръжаващата среда. Да се казва, че двата пола са еднакви във всичко е все едно да казваш че риба и мида са едно и също защото и двете живеят във вода. Истината е, че двата пола се нуждаят един с друг за да имат пълен и плодотворен живот. Всеки пол допълва липсващото на другия и така се създава истинско хармонично семейство.
  Не мога да изразя по-добре какво искам да кажа, защото българския съм го изпозабравил, но се надявам, че ще ме разберете.

 40. Бориславе, както казват индианците, мъжът и жената са двете крила на един орел. 🙂 С други думи, прав си. Ако всички бяхме еднакви, щеше да е скучно. 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *