Мартин Фалдстийн (Wallstreet journal)…


…по повод силно регулираната икономика на Индия:

В Индия правителството счита мобилните телефонни услуги за лукс и не вижда причина да се занимава с тях – развитието им е оставено нерегулирано. Електричеството обаче се счита за важно, то е национален приоритет и от десетилетия държавата се е заела с осигуряването му за всеки гражданин. Като резултат, през 2006 г. в Индия повече хора имат мобилни телефони, отколкото имат електроенергия в жилищата си.

Телевизия “Алма Матер “…
Публикували са…

Коментари

 1. Цитатът е от книгата на Алън Грийнспан и беше прекалено дълъг за twitter. Беше ми много интересно да науча, че в Индия има някакъв демократичен квази-социализъм, поради което икономическият растеж е едва 3% годишно. Примерно, никоя фирма с над 100 служители не може да уволнява който и да е от тях, без разрешение от правителството!

  В Китай, подобна икономика, с евтина, образована работна ръка, от петнайсет години растежът е над 7, а повечето години – двуцифрен. Само че Китайският комунизъм е само политически вече, не икономически – а в Индия демокрацията е политическа, не икономическа 🙂

 2. Спас Колев
  20/05/2009 - 09:35

  Те и 3-те процента идват от определени региони. За разлика от Китай, в Индия щатите имат значителна автономия, така че икономическата политика варира доста.

  Интересен пример е Керала, защото доста прилича на Китай. Управляваща комунистическа партия, либерална икономическа политика, висок растеж.

 3. Tova e vse edno citat ot Prikljucheniqta na John Gullible 🙂
  Estestveno, che svobodniqt pazar dava poveche plodove ot reguliraniqt.

  Primer.
  V BG Optika do doma i NEOGRANICHENI 20tina Gbitps struvat 60 leva.
  V AU DSL v naj-byrziqt mu variant (24Gbitps i to samo download) na vsichkoto otgore ogranichen do 10GB/mesec struvat 70 leva.
  V BG prakticheski nqma regulaciq na internet pazara.
  V AU ima regulaciq podobna na telefonnite uslugi.

  Kakyv e izvodyt?

 4. Прасунсен
  20/05/2009 - 21:46

  Другарят Грийнспан май е проспал факта, че Индия е голяма страна със щати, както отбеляза Спас.
  Там ли пише, че икономическия растеж е 3% годишно? От коя година е тая книга? През последното десетилетие растежът е доста по-голям.
  А за социализма си се объркал 🙂

 5. Да – примера с интернета в БГ е показателен . В българия интернет има практически и в най-забутаното село и то почти за без пари – 20/25 лв.

  Да се надяваме, че държавата няма да реши скоро да се намеси с регулации, щото – лошо.

 6. Сравняват се ябълки и круши. За мобилните телефони е необходимо относително малка инвестиция. За разлика от електрическите централи, както и от това, че там трябва и жица до всеки дом да стигне. Но пък важното е да подкрепим тезата си с пример, може някой да се хване.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *