Положението си е е*ало майкатаНапоследък водя доста спорове в нета за това толкова ли е кофти положението в България или тя бавно отива към по-добре. За мое не чак толкова голямо учудване се срещам с такъв песимизъм, пораженчество и черногледство у повечето хора, че направо не ми е ясно защо продължават да го живеят тоя живот, ако нещата са чак толкова зле, колкото те ги виждат.

Както научихте от предишния ми пост, аз работя вече няколко години с доброволци от Корпус на мира – американци, дошли у нас да помагат (или да шпионират за ЦРУ, както смята Цумбето). И в тази връзка, мисля ще е интересно да опиша как тези хора виждат България, необременени от абсурдния ни медиен и психо-социален товар….

Първо малко въведение, за да знаете все пак с кого си имате работа: Корпус на мира е създаден от президента Кенеди (преди да го застрелят, очевидно) преди около 45 години и той праща американци (главно младежи) да работят в развиващите се страни. Те са доброволци и не получават никава заплата за това – дават им се пари колкото да живеят нормално в страната, но не повече и службата продължава 2 години. Целта на цялото упражнение (ако не обръщаме внимание на пропагандните празнословия за “взаимопомощ”, “приятелство”, “добрият американски народ”) е да пуснат младежа в някоя бананова държава, където той учи езика, помага на местните и общо взето успява да ги убеди, че американците не са чудовища с 3 глави отвъд океана, които искат да убият пророка Мохамед, а просто обикновени хора – щото е малко трудно да мразиш някой, с който разцъквате мач всяка сряда и го напиваш с домашна ракия докато запее Море сокол пие.

Та на въпроса – понеже в България положението не е баш розово и аз като повечето хора се интересувам какво мислят чужденците, “кога шса упрайм” и т.н. И кой по-добър адресат за тия ми въпроси от представителите на най-силната и икономически развита нация в света?

Долните ми разсъждения са резултат от 3 годишни контакти с американци, живеещи от известно време в страната ни – главно от Корпуса на мира, но и други – работещи в софия, случайни познати… Разговарял съм с тях, питал съм ги, те са ми споделяли. Според тях, а и според мене България и САЩ са удивително подобни в много области, които повечето от нас някак смятат само за наше изобретение и неспирно роптаят и мрънкат срещу тях:

Мафия и корупция във властта

Въпреки изхвърлянията на ФБР, че мафия в САЩ вече не съществува, никой наистина не вярва в това. Нашата мафия се стреля вече по 4-5 пъти годишно, което си е нищо. Там мафията е силна и е навсякъде – само че вече не е само италианска и не се стрелят по улиците както през ’30-те години там и през ’94-та у нас. Тя представлява по-скоро икономическо-финансови кланове, които управляват и използват държавните ресурси още от 19 век насам. Неща като непрозрачно даване на обществени поръчки за огромни суми на “наши хора” се случват непрекъснато и въпреки усилията на медии и гражданско общество, адекватно наказани рядко има. Да, дори младите американци осъзнават, че войните, които правителството им води се резултат по-скоро от икономическия интерес на тия кланове, които участват във властта на страната им, отколкото от каквато и да е друга необходимост. Не, че ми е приятно такива неща да стават у нас, но явно не сме единствените, а и хората успяват да… преуспяват въпреки това, стига законите все пак да го държат под някакъв контрол.

Войната по пътищата, пътна полиция

Всяка година по пътищата на САЩ в катастрофи умират около 45 000 души – въпреки, че пътищата им са много добри, а традиционно те карат големи и сигурни коли. У нас умират 45 пъти по-малко, а населението ни е 37 пъти по-малко. В щата Монтана няма ограничение на скоростта – единственият законов текст, който го касае разпорежда каране със съобразена с пътните условия скорост и толкова, поради което хората карат с по 150 мили в час. Когато у нас минавахме покрай катаджии, които махат с палките на колите, американците бяха изумени: Искаш да кажеш, че шофьорите спират, когато им махнат с палката? У нас просто щяха да покажат среден пръст и да дадат газ – ако полицаите не ги гонеха с колите, никой нямаше да спира!. Полицаите по пътя и там често се държат бабаитски, но да им дадеш подкуп за да те пуснат е просто абсолютен и пълен абсурд и според запитаните никога не може да се случи.

Улична престъпност

Въпреки изстрадалия и назидателен тон на координатора по сигурността на Корпуса на мира у нас (иначе симпатично момче), американците продължават да смятат България за общо взето безопасна страна, ако внимаваш какво правиш – във всеки случай по-безопасна от САЩ. Според един младеж тук добре сложен млад мъж няма от какво да се страхува – престъпниците явно си търсят по-лесни жертви. Жените биват притеснявани от нахалници понякога, но това се случва и отвъд океана при това много често. В провинцията, също както и тук, ако се правиш на голямото добрутро от софия, местните селски младежи ще ти метнат един бой да не се отваряш много друг път…

За разлика от там и за голямо американско учудване, ние нямаме техния проблем с уличните банди – групи главно черни и латино младежи, запасани с пистолети, които обикалт и тероризират по-гадните квартали на големите градове.

Малцинства и бедност

Като стигнехме до проблема с бандите, няма как да не споменем и този с малцинствата – защото въпреки цялата политическа коректност, всеки признава, че двете са свързани много здраво. В сравнение с това, циганските групички, които кръстосват Красна поляна са като деца с водни пистолети. В САЩ 13% от населението е от чернокожи и каквото и да гледате по филмите, много малко от тях всъщност са адвокати, съдии, преподаватели, лекари – да, има такива, но са много, много малко. По-голямата част от тия 39 млн. души живеят в гета и не се занимават с нищо друго, освен с неквалифициран труд, престъпления и множене. Раждаемостта на 14-15 г., казват, е голям проблем – не само за черните, а и за т.н. white trash – бели , които живеят в гета или извън градовете в собствени селца от каравани (които са много по-евтини от къща). Сред тях престъпността също е голяма. 2 млн са общо пребиваващите в затворите във всеки един момент.

От 300 млн население в САЩ около 40 са под границата на бедността.

Шуробаджанащина

Думата връзки направо придобива ново значение в САЩ – там това е наука, върху която са написани много книги. Networking е основна част от умението не само да си политик, но и да си намериш добра работа, особено във финансовата сфера. Да, няма го толкова много, колкото у нас връзкарство за всяка позиция, но за висшите мениджърски длъжности, за колежите, а и навсякъде другаде да познаваш правилния човек отваря много врати (особено ако тоя човек е баща ти примерно). Именно това е причината толкова много хора да играят голф там – тази игра дава идеална възможност за запознанства с правилните хора, както и за разговори на четири очи далеч от любопитните.

—————————–

Та така. Оказва се, че България не е уникално прецакана от господ и комунистите – просто се преминава през един път на развитие на икономиката и ако тя е добре, хората с качества успяват да си намерят мястото в обществото. Несправедливости винаги има, но те могат да бъдат сведени до ниво, при което са обществено приемливи. Винаги съм твърдял, че ако човек е способен и (по-важно за мое съжаление) амбициозен, няма как да не се издигне от масата около себе си и да живее добре. Това, че някой обвинява Държавна сигурност, масоните, ереите, заговорът на Великите сили или каквото и да е глобално нещо, на което не може да повлияе за собствените си неуспехи си е, според мене, бая жалка работа.

България върви малко бавно, но много важно – стабилно в правилната посока. Икономиката ни няма сътресения и има постоянен растеж, преди 3-4 години заплата от 300 лв изглеждаше добра, а сега неквалифицирани работници вземат двойно повече, раждаемостта сред българите се покачва, емиграцията намаля. Да, има много проблеми, с които да се справяме – полиция, здравеопазване, образование, данъци (винаги може още да се намалят 🙂 ), естествено, корупцията… Но по медиите чета само песимизъм, черногледство, корупция, убийства, катастрофи.

Аз като се огледам, виждам млади, образовани хора, които работят и вземат много пари, виждам много майки с колички, виждам работеща икономика. Тва социалистическо мрънкачество взе да писва на фона на фактите. Не съм предполагал, че ще цитирам мадридския реститут, ама дайте малко по-положително да гледаме на цялата работа.

Педофилия в Дупница и Властелинът на пръстените
Ако умът ти е като бръснач, гледай да не се порежеш

Коментари

 1. Майк Рам
  17/09/2007 - 09:05

  Напълно споделям мнението ти!

  Според мен, причините за нашето черногледство са основно две: (1) тоталната неинформираност и тъпотия на българина и (2) насаждането на страх от страна на медиите с цел придобиване на популярност и авторитет.

  При положение, че живеем във време, в което сме обградени от окен от информация, в която можеш да се удавиш, все още има маса българи, вярващи в слухове, митове и пазарни клюки, разпространявани от как’ Сийка, вместо да потърсят по-достоверни източници в интернет или в някоя библиотека. Ужасно се възмущавам от това и все още не мога да си го обясня като феномен.

  Колкото до медиите, те отдавна са разбрали, че страхът е най-големият мотиватор на човешкото поведение и здраво бачкат в тази посока. Не случайно всички главни новини както по телевизията, така и по вестниците, започват със смърт и насилие – убийства, катастрофи или природни бедствия. Това, което не разбирам, е защо хората ги гледат и четат, и им вярват даже.

  Темата ти е много интересна. И още неща ми идват наум, но май ще е по-добре да ги напиша в моя блог.

 2. Майк, тоталната неинформираност и тъпотия я има навсякъде, не само в България, даже мислех една от точките да е за това. Има една друга причина за българското черногледство – фактът, че сме в Европа и ЕС. На света има малко държави, които имат стандарта на тези от ЕС, но ние точно с тях се сравняваме и сравнението, естествено, не е в наша полза. Затова хората не са щастливи – защото ние сме последният гражданин на Рим, а не първият в последното галско село. Затова хората в Зимбабве спят на земята и ядат банани, но са по-доволни от живота – защото са по-добре от Сомалия примерно.

 3. MiCRoPhoBIC
  17/09/2007 - 09:26

  Ти пък си намерил с кой да ни сравняваш. Баси идеалът, честно 😉
  Ако ни сравниш със Северна Корея ще изкараш още по-розово положението тук – опитай 😉

  Преди да направиш сравнение със САЩ и от резултата да правиш извода, че тук е по-розово като цяло, е трябвало първо да направиш сравнение дали САЩ е държава, чиито статус гоним да постигнем, защото ако е така – на прав път сме, но ако не е това целта, отиваме право у киреча. Аз лично не приемам сравнение със САЩ, както и със Северна Кореа. Ябълки и круши. Европа си е Европа и ние влезнахме в Европейския съюз, а не в Съединените щати. Направете сравнение със Германия, Австрия, Швейцария…. тогава изводите.

 4. Много добър пост 🙂

 5. Пожелавам ти да нямаш повод (личен), който да ти смени мнението.

 6. Всъщност, мнението ми не е, че България е цъфнала и вързала – основната идея на статията е да каже, че и много по-развитие страни ги имат тия проблеми, пък СА цъфнали и вързали, значи тия проблеми не ще да са чак толкова важни и апокалиптични, колкото ги изкарват.

  И вместо да се занимаваме с тях, можем да свалим данъците, да реформираме образователната, здравната и пенсионната система и да уволним министъра на МВР 🙂 Щото както каза MiCRoPhoBIC, САЩ си имат бая проблеми, ама са МНОГО богата страна, а здравеопазването и образованието й са най-добрите в света (само 2 от топ 10 световни университета са европейски…).

 7. Страхотен пост, може да обърне мирогледа на доста черногледци!

 8. Сокола
  17/09/2007 - 10:34

  Значи, извинявай за оф-топика, ама е Морен сокол. И, a popular misconception, песента не е за Яне Сандански, а за някоя момя Яна.

 9. Майк Рам
  17/09/2007 - 11:35

  @Сокола: Сори, пич, ама имаш грешка. В македонския диалект се употребява думата “Море” (ударението е на О), като един вид възклицание или обръщение. Например: “море, тази мацка дами падне, ще я скъсам!”

  Иначе за мацката съм съгласен, че се казва Яна 🙂

  И аз се извинявам за офф-топика 🙂

 10. Петър
  17/09/2007 - 12:31

  Личи си, че не си поживял поне няколко месеца в някое богаташко селце из Флорида. Ако да беше нямаше да слушаш младежите, дето идват тук какво си мислят, а да гледаш на нещата такива каквито са. Какво сравняваш улиците на Пловдив и София (по престъпност и разни други неща) с тези на Ню Йорк и Лос Анжелис. Що не сравниш улиците на “някой си” Криик с тези в Разград например? Щото в *Крийк има само ливадки, хората са заможни и общо взето всичко им е наред, докато в Разград е малко по-различно. И тези в *Крийк хич даже не им пука дали е прозрачно раздаването на обществените поръчки или не просто защото всичко им е наред. Нищо, че 25 години ще изплащат луксозното си жилище. И такива мити работи…

  Изобщо, адаш, колкото повече чета блога ти, толкова повече виждам, че позициите ти не са реални, а по-скоро нещо като “Абе аз мога ли да ви ударя на всички една контра”. Можеш, ама понякога не си изобщо прав/наясно.

  Със здраве и поздрави на младите американци в България. Следваща дестинация – Ирак…или нещо такова. Стига да успеят да го намерят на картата…

 11. Петър
  17/09/2007 - 12:38

  Хубава статия. Повечето българи, които не са излизали от страната имат навика да са адски черногледи. Проблемът е, че ако пък излязат, има голям риск да емиграрат от инат. Но познавам много, много хора, които емигрираха и скоропостижно се върнаха. Просто видяха, че са прекалявали с мрънкането и никъде няма земен рай. Даже осъзнават, че родината е много важна основа и си заслужава да се бориш с нейните проблеми. Това все пак не трябва да ти нахлузва вовеки розовите очила и да те прави имунизиран за явните неправди в българския живот. Трябва критика с желание за по-добър живот, а не критиката заради самата критика.

 12. Съгласен съм, че сме мрънкачи, но не съм съгласен, че сме цъфанли и вързали. И сравнението с Щатите не е необходимо. Под щастлив живот българите си представяме различно нещо от америкаците.

 13. айде сега двамата последни петър-овци да се спогодите кой крив и кой прав, пък аз ще погледам без да съм контра на нищо 😉

  До първия Петър: аз не удрям контра на никого, освен на простотията, елементаризма и глупостта. В този блог пиша това, което мисля, което отразява мнението ми за нещата около мен – някои ме дразнят, други ми харесват.

 14. Целта на цялото упражнение (ако не обръщаме внимание на пропагандните празнословия за “взаимопомощ”, “приятелство”, “добрият американски народ”) е да пуснат младежа в някоя бананова държава.

  Това е от твоята статия. Явно смяташ България за бананова държава. За това съм съгласен с теб. Не съм съгласен за другото. Че има бедност в щатите, наистина има, но образованите хора там не са бедни. Тия бедните са негрите, защото и тях ги мързи да учат както наште цигани. И затова образуват улични банди. Защтото не им се бачка и имат много свободно време, което се чудат как да запълнят.

 15. Петър, като тип селище Разград е София в умален мащаб, а относно изплащането на жилища – виж актуалните новини.

  Но в крайна сметка нещата в тия “спорове” опират не до аргументация, а до гледна точка – винаги някои ще виждат чашата като полупълна, а други – като полупразна, с последващото рационализиране под формата на доводи. Но никога няма да постигнат консенсус.

 16. аууууу @Петър#844 ,
  много хубаво, че се появи да има някой представител на черногледите :)))) щом и този пост не те убеди си неспасяем случай

 17. Жилов
  17/09/2007 - 15:03

  Аз съм се убедил, че това мислене е наследство от комунизма:

  1) Западните страни са РАЙ, в който не можем да отидем.
  2) Ние сме безпомощни, трябва тези, които имат власт, да ни “ОПРАВЯТ”

  Сьответно във вестниците след 10.XI. това беше основния мотив: колко сме ЗЛЕ, как другите са ДОБРЕ (в рая), как някой властимащ НИ Е ВИНОВЕН за това, а ние самите сме безпомощни.

  Вестниците още живеят в това време… И хората също.

 18. интересна статия и верни коментари от “петровците” 🙂

  чудя се какво роди “абсурдния ни медиен и психо-социален товар” и как по-бързо да се отървем от него

 19. Васил Колев
  17/09/2007 - 17:23

  Longanon-е, и какво като сме черногледи? Нека – така поне хем ще сме подготвени за проблемите и за начина за справяне с тях, хем ако се окаже, че сме сбъркали, ще сме щастливи 🙂

  Колкото до сравнението със щатите – ти па намери с кой да ни сравняваш 🙂 Малко е като да се сравняваме с някой, ама точно с толкова утрепано общество е като начин да си вдигаме изкуствено самочуствието – някакси идва обидно, че трябва да се сравняваме с такива като тях, че да се чустваме добре 🙂

  Освен това – защо ни е изобщо да се сравняваме? Проблема го има, това, че го има и някой друг, в по-голям или по-малък мащаб е калпаво оправдание да не работим по въпроса. Може да е опрадвание да не ходим там, дето има тоя проблем… 🙂

 20. Ами явно не е това Проблемът, щом го имат и те, а са много по-добре от нас, това се опитвам да кажа.

 21. Васил Колев
  17/09/2007 - 17:39

  “Много по-добре” е въпрос на гледна точка. Аз например никога не бих живял там, както и доста хора, които познавам… И ако искаме да станем “добре” като тях, май нещо не ни е съвсем наред…

 22. Красимир
  17/09/2007 - 17:41

  Интересно е написаното от теб. Проблемите, на които си обърнал внимание, обаче, ги има абсолютно навсякъде по света – Корея, Австралия и т.н. Т.е. същата статия може да я напишеш като сравняваш БГ с коя да е друга държава по света. Като говориш за САЩ, поне се информирай какви проблеми те са решили и как. Престъпност има навсякъде, бедни има много повече отколкото ние си мислим. Вярно, може да караш в Монтана с колкото искаш, но ако те хванат – тогава става интересното. Ако караш пил – директно те пращат за годинка-две в панделата. Това са наглед дребни, но важни неща, които като се натрупат, и виждаш точно как живее нормалния човек там. Оплакването и черногледството са свързани именно с това, че в БГ хората(обикновените) искат да живеят нормално. Ей това е важното, а не как “там” се стреляли 10 пъти повече от нас и др. подобни.

 23. Положението е удобно за някои неща 😉
  За мен лично щaтитe също не са пример за подражание. Както и да е.
  Присъединявам се към хора “зависи от гледната точка” 🙂

 24. Жилов
  17/09/2007 - 19:19

  @Васил Колев:
  Черногледството не помага за по-добро справяне с проблемите. Напротив. Води до мазохистично удоволствие от бездействието.

 25. А като гледаме през розови облачета, викаш, имаме така един доста добър стимул да действаме, а? Че защо да действам, като ми е едно такова хубаво и розово?!

 26. Васил Колев
  17/09/2007 - 19:25

  @Жилов, е не е така 🙂 На мен професията ми включва да мисля все за най-лошото и да мисля проблеми за справяне, удоволствието от бездействието е като се осерат нещата, че си готов и че реално не са проблем 🙂

 27. Маркуча
  17/09/2007 - 21:10

  Като цяло си прав, но за сравненията не съм съвсем съгласен. Ние се сравняваме със страните от ЕС-25, Португалия се сравнява с Германия, Германия с Англия, Англия със САЩ… На всеки му се ще да има повече, всеки е склонен да пренебрегва вече постигнатото и това едва ли ще се промени скоро. Пък и да мръкаш си е особен вид кеф 🙂 А откъде измисли, че в Америка пътищата били хубави?

 28. Темелко Сенегалеца
  17/09/2007 - 21:14

  Мнението е общо взето вярно. Само една поправка – в Монтана отдавна вече (няколко години) има ограничение на скоростта (мисля че беше 75 мили, мързи ме сега да търся). Но причината да го въведат отново, е мисля, интересна за четящите тук, и има връзка с темата. Та така – един юнак го спира полицаят и му пише глоба за несъобразена скорост. Обаче той обжалва и в съда печели, защото полицаят не може да докаже, че скоростта е била наистина несъобразена, а не, както твърди юнакът – нормална и безопасна. След което властите на щата решават, че е недопустимо решенията на полицията да бъдат считани за субективни и оборвани, и за да няма повече такава възможност, решават да върнат отново обективния и неоспорим критерий – ограничението на скоростта. Конгресът на щата се съгласява и променя ЗДП. Та така.

 29. Темелко Сенегалеца
  17/09/2007 - 21:19

  Маркуч, в сравнение с германските пътищата може и да не са чак толкова добри, но в сравнене с българските – разликата е светлинни години.
  (Освен ако не живееш в Ню Йорк или наоколо – там пътищата са действително едни от най-лошите в Щатите, но пак са по-добри от тези в БГ 😉

 30. Жилов
  17/09/2007 - 21:44

  @Васил Колев, Марфа

  Знам и 200 и 2000. И когато съм живял мизерно, и сега, този вой “колко сме зле” ме е дразнил. Аз съм човек, на който му стига една книга или една компютърна игра на месец. Това са ми нуждите, да работя с идеи. Не ми трябва да пътувам, не ми трябва да ходя на море, нито да си купувам скъпи вещи. Трябва ми подслон, храна, електричество, и идеи. Това ще го имам ако ще да работя като пощаджия (което съм го правил и ме е кефило). Защо да ходя в чужбина – за да вляза в една система на изкарване на повече пари и харчене на повече пари за глупости, на преливане от пусто в празно. Не, благодаря, тук имам всичко, което ми е нужно.

  Ние, българите съвсем не сме толкова зле, но сме майстори на този мазохистичен самооплюващ се вой, появил се веднага, щом комунизма падна и провокиран от зависимия, безпомощен живот в него и подет от пресата до днешни дни. Воят е все едно е настанала Голямата Депресия или са следвоенни години без никакъв хляб, обувки и дрехи.

  Единственото ни УНИКАЛНО нещо не е колко сме зле, а колко смачкано самочувствие имаме.

  И аз съм работил в професия (качествен контрол), в която основната ми работа е да намирам бъгове, грешки и проблеми. Дори и сегашната ми работа (дизайнер на игри) в известен смисъл е стъпила на това да предугаждам безбройните начини, по които нещо ще се счупи и да предотвратя това.

  Освен това мисленето ми е такова, че винаги търся лошото, безсмисленото, несправедливото и това, което не работи – в живота, в света. До степен такава, че мразя природата – природата ме кара да се чувствам добре, а когато се почувствам добре, ми е много странно – започвам да се съмнявам в това дали светът е истински. “Реално” за мен значи “несправедливо и безсмислено”. Светът за мен е една безмилостна механична система, която не е правена за хора, но в която трябва да живеем.

  Аз съм аналитичен и черноглед до такава степен, че тези две думи ме дефинират като личност, но проблемите, които намирам съвсем не са тези, които вие намирате. И това колко е зле България е смешка за мен. България си е супер държава с кривици в нормата, истинските проблеми са други.

  Най-накрая, черногледството демотивира. Това го гарантирам. Само позитивните хора имат успех с жените и само позитивните хора намират решения. За да намираш решения, трябва да си позитивен на макс. Да вярваш, да се бориш, да се усмихваш, да мислиш за решението, а не за проблема. (HINT: Това е противоположното на мрънкането.)

 31. Ей, Жилов, изкефи ме, човече!

 32. Васил Колев
  17/09/2007 - 22:53

  @Жилов, май говорим за различни неща. Едно е да очакваш най-лошото, друго е да смяташ, че не можеш да се справиш с него.

  Нищо не пречи да си харесваме България – аз всеки път като кацна в София спирам да пипна пистата, да се усетя, че съм се прибрал… Ама не трябва и да си затваряме очите за простотиите. Да, харесва ми тука страшно много, само че това не значи, че трябва нищо да не правя за нещата, дето не смятам, че са правилни.

 33. Димитър Н. Mитев
  18/09/2007 - 02:09

  Майк Рам Сокола няма грешка. Половината ми рода е от Благоевград и тези песни много ги знам! Даже веднъж Слави Трифонов направи забележка на Годжи. Че е Морен (от изморен)! Но и ти си прав за обръщението Море!

  longanlon как смяташ да го направим това – ние тука всичките от този пост?:
  – “И вместо да се занимаваме с тях, можем да свалим данъците, да реформираме образователната, здравната и пенсионната система и да уволним министъра на МВР” Щото както каза MiCRoPhoBIC, САЩ си имат бая проблеми, ама са МНОГО богата страна, а здравеопазването и образованието й са най-добрите в света (само 2 от топ 10 световни университета са европейски…).

 34. Малко сравнението ми прилича на сравнение между трабант и мерцедес. С мерцедеса можеш да стигнеш от точка А до точка Б. Ха, ами и с трабантчето можеш. А знаете ли, мерцедеса от време на време пука гума и също влиза в сервиз, не само като трабантчето.

 35. Мдаа… образователни реформи се правят, и то по западен модел 🙁 Демек, ни намалиха часовете в университета за бакалаври от 4200 часа на 3000. Познавам преподавателка по японски в университет, която взима 300 лева месечна заплата… Това ми е интересно кога ще претърпи реформа, жалко, че не ми е в компетенцията да кометирам… Тез от корпуса на мира, дали ако ги офертират да живеят в България със заплата на местен преподавател по японски език в университет ще се съгласят? Направо ще им светнат очичките, ама ще сбъркат много лошо.
  Черногледство в България няма, тук всички сме оптимисти, кой ви лъже, уважаеми? Всички са млади ( или младолики в най-лошия случай) и усмихнати 🙂 Слънцето си пече, а ако бате ББ си легне и позволи на Слънцето да залезе, баровете се пълнят от същите млади хорица и се лее бира до зори 🙂 Еех студентски години, аман от образователни реформи!! Намаляват ни часовете, че да имаме повече време да пием 🙂 В това отношение сме къде, къде по-напред от Щатите 🙂

 36. Ще претърпи реформа заплатата на преподавателката ти, Коко, когато бъде направена реформа в образованието.

  Когато бъде разрешено да се създават частни университети, когато бъде разрешено на чужди университети да отварят клонове у нас и да имат пълните права на висше учебно заведение, когато бъде премахнато ограничението за прием на студенти, което държавата налага.

  Тогава, ако университета във ВТ иска да задържи преподавателката, за да не отиде тя да преподава другаде, ще се наложи да й увеличи заплатата. Тогава университета във ВТ ще може да приема колкото студенти искат да учат, да им взема парите и да плаща на качествени преподаватели да ги обучат. Тогава големите компании ще започнат да дават пари на университета, за да се занимава той с научна дейност, която им е от полза и за да подготвя добри специалисти, които да работят в тях.

  Така става в страните с качествено образование и така НЕ става у нас, затова страната ни няма нито един университет в световния топ 500: http://ikonomika.org/?p=823

  Това, че гледам положително на живота като цяло и на развитието на страната ни съвсем не значи, че не виждам проблемите. Просто положителното гледане ми дава надежда и поглед в перспектива за тяхното решаване.

 37. Чудесен пост! Много интересен поглед върху нещата, никога не се бях замислял да търся приликите между двете държави по толкова ефектен начин. Имам обаче някои възражения – в САЩ дори на бензиностанция да започнеш да работиш, след няколко месеца можеш да си купиш чисто нова кола (на изплащане, ъф корс), а ти остават достаъчно пари за дрехи, за наема и за храна, докато тук, ако не те издържат вашите до 40 годишна възраст и ако не живееш в тяхната къща, е абсурдно да си покриваш тези най-елементарни нужди с каквато и да било заплата, освен ако не си минстър, корпумпиран държавен служител, не работиш във фирмата на тати или програмист. Просто те са най-богатата държава в света, а ние най-бедната в Европа, след Албания. така че дотук с паралелите. Паралели не може да има. Факт е, че тук все още можеш да се разхождаш из улиците доста по-спокойно, да. Но пък можеш да бъдеш пребит от таксиметровия си шофьор, след като си платил сметката и си длъжен да му слушаш чалгата и семейните проблеми, докато пътуваш. Въпреки всичко, аз лично не бих живял в САЩ, това е един спукан балон за мен, една голяма лъжа, американската мечта е най-голямата химера в света. Не бих живял там заради липсата на достъпно здравеопазване, заради изкуствените храни, заради грозните жени, заради дебелите хора, заради фиксацията върху парите като единствен стремеж в живота, заради куп още неща и въпреки по-големите заплати.

 38. Космополитно & образователно! 🙂

 39. Жилов
  18/09/2007 - 18:59

  @Данн:

  Да, нека сравнението между САЩ и България да прилича на сравнението между трабант и мерцедес.

  Аз съм се возил на трабанта на едно приятелско семейство (никога не сме имали кола) и не съм намирал причини да мрънкам. Какво щеше да бъде, ако вместо да се наслаждавам на пътуването, казвах, че не се намирам в кола, а в:

  – каруца
  – инвалидна количка
  – счупена патерица

  Да крещя: “Горкия аз, в чужбина карат мерцедеси-всъдеходи, които вървят по суша, вода и въздух. А аз се гърча осакатен с тази патерица “Трабант”, с която едвам се влача, дори и самата патерица е счупена!”

  Е, хайде не. Аз знам, че се возя в кола, дори и да е направена от картон, и е логично да изпитвам задоволство от това. Колата освен това се подобрява, трабант беше миналия век, този век почна да надминава москвича, шкодата и ладата. Ако пък толкова не ми харесва, мога да се образовам и да я подобря още.

 40. Ок де, сравненията все пак са на база възприятия, социология и наслагване на постигати резултати. Аз поне така го разбирам…

  Ок, парите там са много! Е и? Вярно е, че с тях се живее, но изкуствената среда не поддържа живот а вегитативна негова форма, или греша?

  Расизма – в съвременното си значение, е тръгнал от болни шовинистки държави като САЩ и любимата ми Франция. Парадокс – в държавата с най – много расисти (САЩ) се защитават най – много правата на малцинствата (негрите). Там са академици по изкарване на пари от нищо – мнима обида, еветуално виновно поведение, несигурно осигуряване на действие…

  Приемам, че база за сравнение между страни с толкова огромна икономическа разлика е невъзможна, но затова пък песимиста е недобре платен оптимист, заобиколен от реалисти нали?

  България ние ще я оправим…

 41. “България ние ще я оправим…”

  Toва е и което е най-важното от статията 🙂

 42. You are so saaaaad!

 43. Както каза Mike Рам на 17ти септември страха е наистина един от най-големите мотиватори, дори в Сащ страха се използва да се манипулира малцинството…Мога да продължа да ви говоря…Но рано или късно нещата ще излязат на яве. А по превода които си направил от директни разговори с доброволците от Америка, почти всичко е вярно на 99%. И наистина е така, че Сащ е много по-опасна държава от България но властите управляват тихо-малкъм, с доверие поверено от гражданите които също така нямат достъп до много “точна” информация (говоря за тези които имат най-много глас във избирателния процес, като изключим огромните корпорации)….И всъщност казват едно а правят друго..работят ръка за ръка с големи корпорации които пък се опитват да доказват на гражданите, че управляващите ги лъжат и не бива да им се дава твърде много сила на тях а всъщност корпорациите прецакват народа…цената на което е: парите винаги са и ще управляват света или поне от 1913-та година както е тръгнало. Най-големите слуги на света и на собствената си държава в момента и до момента са били американския народ – не управляващите ги, не корпорациите а работещата ръка на тази всемогъща страна която “краде” средно 35% от годишния доход на всеки гражданин, да речем това е 4 месеца от парите котио си получавал, ти ги даваш на държавата които съответно отиват в джоба на интернационалните банкер, имено тези които са осъществили Федералния Резерв. И това ако не е абсурд, не знам….

 44. Прасунсен
  28/09/2007 - 19:48

  Поздрави от Индия 🙂 Тук хората имат да се оправят с доста повече неуредени неща, отколкото ние в България и като цяло са малко по-бедни (не много, но все пак са). Колко индийци чух да се оплакват за почти месец? Нула. Нито работещите в офиси от 9,30 до 19,00, нито прислужниците, които получават 3,000 – 4,000 рупии месечно (това прави 100 – 120 лева, цените са малко по-ниски отколкото у нас).

  У нас определено не сме цъфнали и вързали, но се оплакваме много повече, отколкото трябва. Май в това сме най-добри 🙂

 45. Привет от САЩ. Нямам кирилица за съжаление. Явно се включвам късно в дискусията, но не се стърпях да не драсна два реда, пък ако някои ги прочете хайрлия да е! Почнах от един друг блог за виното и проследих пътя на велката българска мисъл до тук.

  Лонганлон, интересни съпоставки. Аз живея в US от 13 години и съм минала през всички щадии на отрицание и възприемане на обществото тук. За мен това е и отправната точка за разбирането на мрънкането като феномен – пасивното или активното приемане на реалността.

  Ако искаш да приемеш и подобриш реалността в която живееш или поне да подобриш собствената си съдба независимо от околната среда, си един активен приемник на средата. Ако приемаш реалността около себе си (явно за да мрънкаш трябва да виждаш някои и друг проблем, т.е. приемаш че съществуват), но или те мързи, или не вираваш, или не мислиш че имаш сили да я промениш, тогава си един пасивен приемник на средата.

  Мрънкането не е само в БГ (моето мнение е, че то е особено обилно в БГ заради националната ни склонност към завист и социалната ни обременост от общество, в което в миналото държавата е била натоварена със задачата да се грижи за нас, а сега е “всеки да се спасява сам”). И тук има мрънкала колкото си искаш. И тя които най-много мрънкат най-малки промени сътворяват. Като кучето дето лае, но не хапе…

  Интересни за мен бяха мненията, че тук понеже странта е много богата, затова всичко и е наред. Някои неща са, но някои не са наред. Разликата с БГ е, че хората не се притесняват да пишат писма, да гласуват и да се мучат да променят от най-дребните неща до най-големите закони и политици (ако и да има корупция, нещата не са толкова явно цинични и приемани за нормални като в БГ). И тези усииля за моя голяма почуда работят И променят…

  Трябва да се съглася с човека, които описва идиличните кварталчета във Флорида. Има ги във всички щати, независимо от цените на недвижимите имоти (живяла съм в три различни щата до сега, завършила съм и в БГ и тук, работила съм по корпорации и фирми и там и тук и сега работя за себе си и семеството си). И колкото И да протестирах че трябваше да дойда тук в началото, сега пак бих го направила, ако се върна във времето. Най-големият довод ЗА е спазването на правилата (ще обсъдиа подробно след малко) И шанса да подобриш живота си. Най-големият довод ПРОТИВ – уединеността на хората.

  В БГ хората не са толкова любезни с всички, но търсят близостта на човека, съсед, колега, дори непознат в случаен разговор. Тук всички се усмихват (нещо, което ми липсва в БГ вече), но ако се приближиш към тях с поведение И внимание, те се страискат И се отдръпват… Излиза се само през weekend, правят се планове за срещи с приятели с месеци напред, просто защото имат само два дена в седмитстата за виждане с някой друг. Но И на това му намерихме цаката – ние каним на гости повече от тях И ги научаваме да се веселят по нашему. Даже и с ракия и Морен сокол … В това отношение, в България си е по-харно, по-за душата 

  Ето и едно от нещата с които не мога да се съглася: всичко е надпревара за пари. Всичко е каквото си го направи човек, независимо в коя държава живе! Ами този специалист по “качествен контрол,” които сега разработва игри (много ми е интересно дали са за деца, защото виждането му за живота звучеше доста депресантско И би било пагубно дори И за зрял човек) е много объркан ако си мисли, че само в България може да процъфтяват идеите и само там има хора, които не се интересуват от меркантилни неща. Само един google ще my открие нови хоризонти, в която си иска област на мисълта, ще го залее с толкова информация че няма да може да си поеме дух. Верно е че няма нужда да ходи до САЩ за тази работа, но хората тук както един друг човек каза могат да си позволят да живеят нормално независимо от това с какво се занимават, а в БГ не е така. Затова и Иришман е написал “you are so сааааад.”

  Още една голяма тема, с която не мога да се съглася е че здравеопазването и образованието са им върха на чудесата. Ако гледната точка е само висчето образование, ами ако в БГ направят таксата за медицинския institute $45000 на година, освен че ти трябват супер ресултати на изпитите И даже някоие И друго рамо от така наречените networkинг connections, сигурно И в БГ щеше да е по-различно. Разбира се затова ще трябва И заплатата като завършиш да ти започва от $120000. И кой ще плаща за тази работа – крайният потребител, които в момента е като между чук И наковалня ако не може да си плати затраховка, която му покрива семеството. В момента една от темите номер едно по изборите е преобразуването на здравеопазването, защото както са най-богатите на света, с най-добрите болници И специалисти, така има десетки милиони хора, които не могат И да мечатаит да се ползват от тях заради порочната им systemа за здравеопазване.

  Що се отнася до образованието, ДА, graduate studies или магистратурите И докторатските степени са им ненадминати. Но всичко надолу, като се почне от основното училище И се мине през pro-гимназия И гимназия за трагични, че дори И college. Тези които отиват в хубавите университети, в най-добирте специалности в болшинството идват от частни il ibogati uchilishta. Няма унифицирана systemа за обучение. Една от най-богатите държави в света не мохже да си завърже връзките И да се погрижи за най-малките от обществото, които са нейното бъдеще. Не исках да звуча като лозунг, но 65% от училищата им са в окаяно състояние, освен ако не са частни или в 2-3 най-скъпи квартала на даден град.

  Нещо с което ще се съглася от сърце са чудесните пътища (и закони по движението които се спазват най-стриктно, което е прекрасно, въпреки че аз съм от тези които са били глобявани за дори и 5 мили -около 9 киломентра – превишена скорост!). И до ден днешсен като пътувам се усмихвам при мисълта че ме чакат около 5-15 часа безметежно каране по приятно означени И в повечето случаи гладки магистрали. Признавам си че се смях на коментара за спирането на полицая с палката, никога не ми е минавало и на ум да не спра! За сметка на това явно чувам че сега си спират хората, дават си бакшиши на полицаите и си продължават. Ако това стане тук си подсъдим за ОПИТ за подкуп! Законите се прилагат и на практика и това е една от основните поситивни черти на пребиваването ми в US – подреденост и спокойствие.

  Като казвам спокойствие не си представяйте охолство. Не говоря и за материално охолство. Няма държава, в която да съм работила по-интензивно И дънамично от в US. Конкуренцията е най-безмилостната на света. НО като изплуваш удоволствието в business-а е неописуемо защото става на база на качещава ти И упоритостта. Не можеш и да лежиш на стари лаври, вечна гонитба е, понякога направо експлоадираш по шевовете, но резултатите са винаги напредък и прогрес. Това положително възнаграждаване на усилията те прави по-силен, кара те да вярваш в себе си и започва полека полека да анихилира всякви зародиши на мрънкане.

  За радост на някои и съжаление на други ще кажа, че за мен си беше така и в БГ. Започваш с малко и като направиш от малкото нещо повече или нещо различно, светът става по-приятен. Отново, дали това ще е интелектуален или материален напредък или комбинация от двата няма значение, защото различни хора имат различни приоритети. Мрънкането или оплакването е градивно само дотолкова доколкото позволява на човек да изкара цялата мръсотия, която го гнети от systemата си. Като не може или не иска да променя, поне да я изкара…

  Ужасно дълго писах, но се разпалих като прочетох коментарите на вишцки. Последна мисъл за дискусията, за да завърша по темата с мрънкането, сравненията И гледните точки. Замисляли ли сте защо се връщат някои в БГ след като са искали да имигрират, какво са правили в другата страна, какво правят в БГ, преди,след…Сега повече или по-малко мрънкат в БГ или ако са останали в другата страна станали ли са по-малко мрънкала. И колко интересно че почти половината от дискутиращите във форума обърнаха внимание на сравнението между БГ и US, около една четвърт оплюха медияте, повечето закелимиха “мрънкащите” с изключение на двама човека, само един човек много точно подчерта, че сравнението с US е валидно за почти всяка западно европейска държава И почти никoй не се запита защо народа се оплаква толкова И не иска да види положителните по думите на Лонганлон промени в държавата! Ако мога да ви дам надежда, че нещата се променят И в БГ, с вашия блог ентусясирахте един човек, който никога не би стоял да пише три страници по Американски блогове между 11 вечерта до 1:30 сутринта. Но ето че вашите мисли разпалиха моите И искам да ви кажа да не спирата дамислите да дискутирате И да разпалвате И други хора И така нещата ще потръгнат…Дано запазите същия заряд за спорове, защото те може И да не раждат истината, но ни карат да се замисляме!

  Всихцко най- и до скоро.

 46. “Longanon-е, и какво като сме черногледи?” Василе с черногледството у нас се спекулира твърде много. Колкото и да съм опорционист , няма да критикувам Лонг за тази статия-написаното е вярно. България е далече от Рай и Ад едноврменно. В много отношения се развива , в други (политка например) скоро няма да има прогрес, ама ние си живеем и радваме на живота както и когато можем. Както казва един писател (Пепи Стойков знае кой) “Толкоз!”

 47. Ангел Николов
  30/08/2008 - 14:50

  И аз ако съм американец в България много ще ми хареса. Поне по следните причини: 1)САЩ се грижат за гражданите си навсякъде по света (Българското правителство само за властимащите, родата и техните обръчи от фирми) 2)Всеки среден американец в сравнение със средния българин е богаташ 3)Във всяка държава има мафия, но само в България мафията си има държава – тя има цялата безконтролна власт – от президента, през премиера и МС, председателя на НС и мнозинството в НС, Главния прокурор и подвластните му, съда, масмедиите – не само БНТ и БНР, Цялата полиция без изключение – от министър до сержант, та чак до Омбудсмана Гиньо Ганев – бившия зам председател на ОФ и зет на престъпника превратаджия и съветски агент Кимон Георгиев.Ако нещо в България все още шава, то не е заслуга на управляващите а на частната инициатива на българите които правителствения клакьор по-горе нарича тъпи – допускат я за да има кого да рекетират. Толкова.

 48. Ангеле, недей да се изказваш неподготвен. Аз съм в САЩ. Да, може да съм студент, но това не ми пречи да видя реалната картинка. А тя е абсолютно 1:1 с това, което Лонганлон е написал в статията си. Само да поясня, че аз комутирам до университета, тоест не съм ограничен само до това какво има в кампуса и съм пътувал и видял достатъчно от региона в който съм: североизтока. Така че не ми говори за богаташи, държавата си има мафия и други комунистически простотии! Ти какво разбираш под среден американец???

Leave a Reply

Задължителните полета имат *