Хостинг проблеми


Хостингът ми се сърди, че блогът ми изразходвал много процесорно време и иска да ме кара да плащам за виртуален сървър, което за личен сайт с 2к посещения дневно ми се струва смешно.

Някакви идеи?

Момичето с перлената обеца…
Епизод 2: Сагата продължава

Коментари

 1. Да им теглиш една лелина и да си смениш хостинга?

 2. суперхостинг, около 10 кинта за супер много гигабайта, над 300-400 трафик може да правиш мисля

 3. Дончо
  19/03/2009 - 08:24

  Най-напред: смяна на хостинг.

  Ако проблемът се яви и след смяната, тогава определено някой вордпресс-овски плъгин (подозирам тези, дето ползваш за статистики) ще да е проблемът. Някои са написани с краката и наистина ползват доста процесорно време.

  Но повечето хостинги не са толкова дребнави. “Похвали” се кой ползваш, та да знаем да ги избягваме?

 4. Ползвам ICN.bg – до сега се държаха безпроблемно, не бих ги окачествил като заслужаващи избягване.

 5. Да разбирам ли, че те изнудват да наемеш виртуален сървър! Яко ги е натиснала кризата явно, за да се опитват да се продадат мижавите сървъри! Тегли им една майна и да си ходят!
  При суперхостинг е много по-добре, пък и както казаха трафик бол.
  Моят сайт прави все още по много по-малко(от 100 до 450), но разбира се аз съм и на най евтината тарифа.
  Взимаш си някоя с трафик бол и си свиркаш, а ICN.bg да духат супата.

 6. napster, проблемът не е в трафика, а в процесорното време, което сайтът ми изразходва.

 7. Аз лично съм много доволен от DreamHost – машините се намират в Щатите, но това никога не е било проблем, ограничения няма. Съпорта им е железен. Излиза около 10$ месечно, a ако използваш промо код CHZV60OFF ще имаш 60 долара отстъпка от годищния абонамент, т.е. ще ти излезе по около 4 долара и нещо на месец.
  Самите DreamHost твърдят, че нямат ограничения за CPU time, а и доколкото знам Yovko и optimiced ги използват.

 8. Краси
  19/03/2009 - 10:08

  Миграция към SuperHosting. Отдавна ICN са всичко друго, но не и хостинг доставчик 😉

 9. Георги Тодоров
  19/03/2009 - 10:10

  WOW! Yovko ползва DreamHost I should too. хе-хе-хе 😉

 10. Ако се движиш съвсем близо до лимита си сигурно ще искат да те накарат да мигрираш… Питай ги кой скрипт генерира най-много CPU usage и им кажи, че ако ти кажат ще оправиш проблема. Отделно ги питай какъв ти е лимита. Например 4 минути дневно е лимитът за евтин хостинг при една фирма(да не правя реклами). Истината е, че когато потребяваш процесорно време горе-долу на ръба на позволеното създаваш затруднения за цялата машина и е много вероятно някой да се е оплакал. Никой споделен сървър не може да достави обявените ресурси умножени по броя акаунти в еди и същи момент. Ако всичките няколко хиляди потребителя решат да си пуснат 5 секундни php скриптове наведнъж ще бутнат сървъра например…Можеш да направиш като мен, дълго време си хоствах вкъщи и си ми беше много удобно. Просто не можех да оставя компютъра да работи постоянно. Ако можеш да си позволиш домашен сървър аз препоръчвам. Няма да зависиш от разни алчни леваци…

 11. Смени ги.
  Скоро не съм правил класация и сравнение на български хостинг – в блога си имам един материал от края на 2007, който вероятно вече не е актуален. Ако не държиш сървърите да са в България, имаш огромен избор. Въпреки това, ако ще мигрираш, прочети подробно инфото за различните хостинг планове. ICN пишат в условията за ползване:
  “чл. 2. 1. Допустимото CPU% (Процесорно време), което моеже да се използва от даден Потребител (потребителки акаунт) е 60-80 минути в интервал от 24 часа.
  – 1% CPU = 14.40 минути.”
  Част от електронната кореспонденция с тях.
  Ако не си готов да се откажеш, опитайте се заедно с тях да анализирате кога и от какво е това натоварване, и как би могло да се намали.
  Лично аз съм доволен от ICDSoft – вярно, че са с една идея по-скъпи от “масово” използваните, но пък са страшно стабилни и със сигурност няма да издребняват и да ти правят проблем за използване на процесорно време, дори и при изключен WPCache :).

 12. Ами да си ъпгрейднат дейта центъра, ве! Там, където съм аз сме 250 маймуни на машината и със сигурност натоварването е по-голямо от това на пишкав български хостинг. За 2000 посещения е пълен ташак някой да прави въпрос за ъпгрейд към VPS. Защо толкова много хората държат на български хостинг, не знам, при положение че цените на хостинга в България и предлаганата услуга по никой начин не са съпоставими с тези отвън.

  Алтернативно, сложи си wp-cache (http://mnm.uib.es/gallir/wp-cache-2/) – вероятно ще помогне.

 13. pro01, и аз това им казах, че е ташак, ама отговорът беше:

  виждали сме сайтове с не повече от 500 посещения на ден, който претоварват мощни виртуални или наети сървъри

  което на мене ми е трудно да го повярвам, ама…

  слагам вп-кеш, как да го конфигурирам? 🙂

 14. абе що разни хора пробутват бг-хостингите? като повечете са абсолютни лайна и предлагат безумно смачкани условия? заради малките обеми, с които оперират

 15. И аз имах такъв проблем. Инсталирал ли си на блога си WP Super Cache – http://wordpress.org/extend/pl.....per-cache/ Това би трябвало да намали процесорното време (при мен се получи), защото кешира страниците в HTML и не прави заявки към базата данни.

 16. Много внимавай с плъгините! Правиха ми проблем за процесорно време още като бях с 200 уникални на ден, защото бях накичил 20+ плъгина и не бях пускал плъгина за кеширане.

  WP Super Cache го даваш на ON и отдолу има една опция, с която можеш да тестваш – “Enable the “cache rebuild” feature. Serve a supercache file to anonymous users while a new file is being generated. Recommended for very busy websites with lots of comments. Makes “directly cached pages” and “Lockdown mode” obsolete.”

  Не би трябвало да имаш проблеми с това. Плъгини за статистики не са препоръчителни, както казаха по-горе. Най-добре разчитай на Analytics или други външни такива.

 17. Аз лично избягвам да ползвам български хостинг. Само СуперХостинг и само за малки и непретенциозни сайтове. Иначе такъв проблем можеш да срещнеш не само при българска фирма, ами и при чуждестранна – същите мизерници са.

  Има евтини и сравнително надеждни VPS-и за по 10-20 долара на месец. Мога да те насоча. Единствения проблем е, че ще трябва да си подкараш сайта сам, но с елементарни познания и 1-2 запитвания до съпорта ще се справиш.

  Нормално е твоя блог с всичките глупости, които си му накачулил да натоварва сървъра. Не гледай само уникалните посещения – важни са и импресиите, както и това, което се случва “вътре” в сайта. Немалко плъгини товарят, статистиките със сигурност товарят. Според мен и wp-super-cache няма да ти помогне, не и за дълго 🙂

  Вариант 1:
  СуперХостинг – ще си по-добре в сравнение с ICN. Няма гаранция, че няма пак да превишаваш лимити, и няма как да си сигурен предварително.
  Вариант 2:
  Дриймхост или друга презокеанска фирма – ще си по-добре в сравнениее със СуперХостинг (е, за като за български трафик само скоростта е спорна). Няма гаранция, че няма пак да превишаваш лимити, и няма как да си сигурен предварително. Ще те блазнят и лъжат колко са велики и безпроблемни, ще изчакат да мине refund-периода и ще ти го набият, евентуално.
  Вариант 3:
  VPS, най-вероятно американски. Няма да имаш такива проблеми. Ще е малко по-скъпо. Първоначалния сблъсък с машината и настройката и може да е леко стресиращ за начинаещ, но като цяло не е нищо особено.

 18. Бях клиент на ICN за около 2-3 месеца. Изгониха ме по същата причина. Преместих се в суперхостинг. От тогава минаха година и половина – 2, посетителите нараснаха приблизително с 300%. До сега не са се оплаквали от “товари сървъра”.
  Поздрави!

 19. Атанас Янев
  19/03/2009 - 15:48

  http://wordpress.org/extend/pl.....per-cache/ ще ти свърши работа, ще намали гарантирано на половина поне натоварването 🙂
  Ако имаш проблеми – насреща съм 🙂

 20. Благодаря на всички за съветите!

  За сега махнах няколко плъгина, инсталирах wp-cache и ще видин какво ще стане 🙂

 21. Марто
  19/03/2009 - 16:19

  Броят на посещенията няма абсолютно никаква връзка с това какво натоварване се генерира! Безумно е да се прави сметка на база това дали са 2,двеста или две хиляди посещенията! Хостингите измерват единствено процесорно време.
  При шаред хостингите положението е следното: разполагат се по няколко стотин сайта на една машина. Дори и само половината да използват своя един процент машината ще сгъне:)
  WordPress е ужасно написан софтуер, а плугините за него се пишат от всякакви хора без опит и образование… Плугините за WP най-често са пример за това как _не_ се пише софтуер! Ето и пример за безумията в един от най-известните плугини за статистика:
  http://marto.lazarov.org/uncat.....olumn.html

 22. Николай Михайлов
  19/03/2009 - 18:34

  Обади ми се на емаила и си дай телефона. ще те питам туй-онуй и ще ти дам фрее или не чак толко фрее хостинг.

  Но нека поговорим първо.

  иначе ICN явно се оливат, щото помогнах преди 2 седмица на други техни клиенти.

  Николай.

 23. Благодаря ти за предложението Ники! Но за сега ще видим кво ше стане с оптимизацията 🙂 Ако не…

 24. посещения !== използван процесор. Бачкал съм в хостинг конмпания, виждал съм как загива сървър от един единствен скрипт (crawler на някаква страница беше, ужасно написан). по-горе Марто е написал за калпавите плъгини, съгласен съм с него. Единственото, което не подкрепям е мнението му за WP като цяло (Code is poetry :P), но това е друга тема 🙂

  Лонг, няма пълно щастие – ако искаш популярен и натъпкан със съдържание сайт – плащаш си за удоволствието 🙂 дали ще е беге или не-беге хостинг, ако е shared, все някога пак ще се окажеш предупреден за CPU.

  Махни си плъгините, които не ползваш често (статистики разни, DB-бекъпи, разни теглилки на съдържание от други сайтове….), може и да помогне 🙂 Предполагам, сам си се сетил да ровиш в нета за оптимизация на блог-софтуера 🙂

 25. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  19/03/2009 - 23:11

  Ти преди време беше писал за безплатния хостинг и за минусите от него. Сега се вижда, че в платения освен плюсове има и минуси, като рекета, на който всеки може да стане жертва в определен момент. За мен изборът е ясен – блогър.ком и ползвам каквото ми се предостави без да мрънкам много.

 26. Говорилнята наскоро също я погнаха от Хостбългария за товарене на проца, май напоследък покрай кризата всички хостове са се заели да оптимизират натоварването. Най-ефективно е разгребването на плъгините и махането на излишното (статистиките преди всичко).

  Ако ти се занимава да експериментираш и да мъчиш недоработен код, бих ти препоръчал преход към habari, но да знаеш отсега, че миграцията не минава леко (и има яки проблеми с кодировките). Знам и една-две суперлеки спрямо процесора руски платформи за блогове, но при тях пък въпросът с темите и плъгините е бая зле. Идеален вариант просто няма – освен да си го напишеш сам.

  Аз от известно време обмислях мигриране към WP на платен хостинг, но като гледам какво става, май ми се отщява. Тестово съм бучнал един WP със средно натоварен проект (със суперкеша, без статистиките) на безплатен shared хост и засега се държи добре. Но като гледам, там пък проблемът ще е с трафика, не с процесора…

  С една дума, за блог от виртуален сървър особена полза няма. Това на нормалните езици си се нарича extortion 🙂 Чупка на ICN, да живеят алтернативите.

 27. Николай Михайлов
  20/03/2009 - 17:47

  Ние оптимизираме натоварването от 5 год, но никога до сега не съм изхвърлял клиент който си е платил. Изхвърлени са били само разни дето са дължали пари от 3-4 мо.

  А за виртуалните сервери, един приятел претовари физическия сервер върху който се намираше неговия виртуален сервер и пак го изгониха. Но това беше в село Герман, пардон… Германия. Сега същия младеж претоварва dual processor dual core XEON, но машината си е ногова.

 28. Тая нощ ще си прехвърлям блога на друго място, тъй че ще има известен период, в който няма да е онлайн.

  Бъдете търпеливи – и без това не съм се засилил да пиша нови статии през уикенда 🙂

 29. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  20/03/2009 - 23:29

  Успех

 30. ping

 31. щи кажа аз един пинг 😉

 32. И аз се чудя защо си избрал точно българското, като става въпрос за хостинг. Верно е че компютъро е българско изобретение, ама е било отдавна, детсевика.

  Ходи си купи един хостинг на 50webs.com и ще останеш доволен – всичко хвърчи и съпорта им реагира на момента. даже мое си го купиш оттука http://telimpex.duoservers.com/ понеже едно време регистрирах доста домейни и съм парче дистрибутор – хехе
  за пет лева на месец, кво му плащаш
  15000 MB Data Storage
  300 GB Data Transfer
  3 Domains Hosted

 33. Вече нямам проблеми с хостинга, оправих се чрез преместване 🙂

  понеделник ще пиша за това, а и ще пробвам да накарам icn.bg да ми върнат парите, дето съм ги предплатил за следващата година 🙂

 34. Ако имате некакви проблеми с блога – не се отваря нещо, забавя, нещо коментарите да не са на ред – пишете ми веднага, за да вземем мерки:
  http://kaka-cuuka.com/contact

  🙂

 35. Милена
  26/03/2009 - 19:28

  Щом проблема ти е бил изразходвано процесорно време, когато и там започнеш да товариш, няма да получиш предупреждение, а просто ще ти спрат акаунта.
  Рано или късно и от там, където си се преместил, ще се оплакваш, ако не оптимизираш, ама нали гледаме да мине безплатно …, нищо, че няма общи условия.
  И не разбирам, защо все в хостинга се търси проблема, а не първо да го търсите в себе си? Мислиш ли, че на хостинга им е много приятно да пишат подобни мейли и да се плюе срещу тях? Изнудвали ли ви, нещо не ви работи, все те са виновни, направо като джумлари говорите, а не да се замислите, дали в крайна сметка проблема не е наистина във вашия “телевизор”. Ами ако заради 10 такива като тебе, които харчат твърде много процесорно време на теб и сайта не ти работи добре, пак хостинга ще е виновен, нали?
  Типично по български, да оплюем българското, без дори да се влага грам умисъл и да се преместим на чужд хостинг, защото сме Българи. Ами похвално!
  Чудя се, как може да има толкова комлексирани и малодушни Българи, а от теб съвсем не съм го очаквала.

 36. АХАХАХАХАХАХА

  Милена, развесели ме 🙂 Много ме изкефи как от темата за блога ми изведнъж прескочи на българската народопсихология, а още повече – как реши, че който иска да си смени хостинга е комплексиран и малодушен 🙂

  Конкуренцията, мила Милена, е основата на икономиката – който хостинг ми предостави най-добри условия, ще отида на него. Както виждаш от коментарите, има предостатъчно фирми, който може да са малко по-скъпи, но предлагат това, което ми трябва.

 37. Милена
  27/03/2009 - 01:58

  Драги ми Смехурко, от начина по който ми отговаряш става ясно, че ти просто отклоняваш темата с насмешливо хихикане. Факта, че си се преместил, на чужд хостинг говори, че ти така и не намираш решение на твоя проблем. А бягаш от него, измивайки си ръцете с българския хостинг.
  Не искам да се заяждам, но всичките коментари, които прочетох и негатива на повечето към българското е просто унизителен. Унизително е да се опитваш да си популярен в страната, която самия ти не уважаваш.
  “Конкуренцията, мила Милена, е основата на икономиката – който хостинг ми предостави най-добри условия, ще отида на него.” – до колкото разбирам, ти си бил доволен от условията до сега, но когато имаш проблем и те те известяват, ти не търсиш начин да си отстраниш проблема, а просто бягаш някъде другаде.
  В която и чужда компания да си, няма да те предупредат, и да ти кажат, че е добре или да оптимизираш, или да се преместиш на друг план или VPS, или пък нает сървър. Просто те спират.
  Хулите хората, които всъщност, Ви казват, че има проблем и трябва да намерите решение, а Вие започвате некомпетентни теми.

  Намерих не повече от 5-6 адекватни коментара, които всъщност ти предлагат решение, а не бягство. Ти избираш бягството, защо ли … ?
  Защото просто следваш тълпата.

  Вярно е, че има хостинг фирми в Бълграия, които създават лошо име и услугите им съвсем не са на ниво, но това на теб пак не ти решава проблема, за който всъщност говорим. И не, ти не избираш най-добрите условия, ти правиш поредната грешка… Ясно е, че не си технически грамотен, но за това, някой хора са ти предложили решение.
  С местенето не си решаваш проблема, а го отлагаш, докато не се ограмотиш технически, или пък новоизлепения доставичик не те спре (а той дори няма Общи Условия), но случилото се определено ми понижава мнението за теб.
  П.С. Сайта ти се зарежда доста тромаво.

 38. Надявам се, Милена, когато следващия път в магазина ти продадат развален салам, да го изядеш стоически, защото е български, а не да го смениш 🙂 И да приемеш, разбира се, както съветваш мен, че проблемът е в теб.

  Явно си много привързана към българските хостинг фирми, не знам това някакъв опит за патриотизъм ли е или що, но освен насмешка опитите ти да закачиш “родолюбивата” ми струна с призиви “избери българското” не успяват да предизвикат друго.

  Ако това понижава мнението ти за мен, аз се радвам – може би тая случка ще ти помогне да осъзнаеш, че всъщност не харесваш какво пиша и ще спреш да ме четеш, след като действията ми ти носят такава морална покруса 🙂

 39. Милена, тъй като си достатъчно компетентна по темата, би ли ми обяснила сега, ей тъй, защо откакто този блог се премести на друго място, без някакви особени промени по него (конфигурация, sql база, модули, etc), никой още не го е накарал да си купи VPS?

  Скромните ми познания в областта на темата, а именно “товариш, ходи на dedicated server”, концентрирани върху този конкретен случай ми позволяват да си направя извода, че:

  1) Сървърите на ICN.bg са жив ташак.
  2) Администраторите на ICN.bg са жив ташак и не знаят как се прави читав мониторинг.
  3) Изобщо всичко живо на хостинг пазара в България (като не броим тези, които само оперират хостинг компании тук, а продават навън, те са светлинни години напред), начело с ICN.bg са жив ташак.

  Е.. аджеба, като са жив ташак, какво да прави при тях?

  Разбира се, има я и другата крайност. Като доста добре запознат с естеството на материята, няма да го отричам. Има сайтове и сайтове. Не може сайтът ти да прави 50к визити на ден, а ти да искаш да плащаш $4.99 на месец. Не става, знаем. Обаче, ако ти покажа некомпетентно скроените логове, които ICN са му предоставили, както и смешните CPU times, които прави на процесора.. дори ти, като абсолютен лаик, какъвто всъщност си, ще го осъдиш на преместване. Не на VPS/DS, а при друг, по-читав провайдър.

  Много, дори известни имена в индустрията разчитат, че клиента отсреща пасе трева. Колко бюджети съм закърпил и преизпълнил с този вид тактики, идея си нямаш. Щях да имам поне още три апартамента и пет коли.. Когато клиента отсреща обаче е прав, обаче хостинг компанията не позволява да бъде оборена с реални факти и тези.. Еми, ебал съм ги.. it’s time to move on, са казали хората.

  Ясно ли ти е изобщо, ако подобен случай се развие в американска/европейска среда? Знаеш ли изобщо колко бързо трима адвокати ще отнесат технически въпроса в съда и хосстинг компанията няма да може, горката, да си наплати дори разходите по делото, камо ли неустойките по неизпълнения договор.

  Това, че ти имаш поглед (евентуално) над българският пазар (доколкото суперхостинг има нещо общо с него, горкият едвам крета), не означава по никакъв начин, че се изказваш подготвена. Съжалявам, че се наложи да те смета така, обаче ми бръкна много в очите с некомпетентните си коментари.

  Ебаси, изобщо не съжалявам, че не работя на българският пазар, изооообщо.

 40. Тодор Христов
  28/03/2009 - 09:58

  Ок, в крайна сметка къде ти е новия хостинг?

  И аз трябва да се местя, сървърното ми време е огромно, а посещенията дневно гонят 9000.

 41. тодоре, ще пиша специално за това, но виж коментара над твоя 🙂

 42. Да кажа и аз относно натовареността. Аз съм много недоволен от Хост.бг, които така ме изгониха заради един сайт преди 3 години. Дори не ми дадоха шанс да разбера какво товари, за да оправя нещата. Много доволен съм от СуперХостинг, който хоства моите сайтове http://uhaaa.com, http://funnyvi.com и http://uhaaa.com/blog – и трите са на един акаунт. Товарът ми беше доста голям, около 70 минути на 24 часа, но оптимизирах нещата с кеширане. Тук става дума за WordPress, но аз все пак ще кажа как стоят нещата при Drupal, в случай, че на някой му свърши работа. При Друпал препоръчвам ползването на модула Boost – кешира страниците в html и ги обновява при посочен срок от 1 час до 24 часа. Също има кеширане на alias адресите, сиреч site.com/moiata-nowa-publikacia i site.com/node/120 – тези псевдоними също товарят. Тук модулът се нарича URL alias cache. Отделно има един cache router. Препоръчвам тези три модула и да не се ползва вътрешното кеширане – boost заменя вътрешното изцяло.
  И две думи още за Суперхостинг – въпреки, че имах ядове и с атаки и с претоварване, досега никога не са ми спрели сайтовете. Влизаме в контакт, помагат, обсъждаме и успяваме да решим проблемите. В този смисъл съм много доволен от тях. За ICN нямам впечатления.

 43. Longanlon,

  аз си мисля, че няма нищо общо с бъгави плъгини и тем подобни ала бала.

  Мисля си, че Станишев те е подгонил и те е почнал от хостинга. 😀

 44. Никола Петкански
  13/05/2009 - 13:37

  @Nickola, никой не го е накарал да си купи VPS, защото, може би, новият му хостинг провайдър не oversell-ва. А и като си нов клиент, рядко те режат още от началото.

  @Милена, не мисля, че въпроса в случая се отнася до това дали компанията е българска или не. По-скоро става дума за предлагане на конкретна услуга. След като можеш да вземеш същото, че и по-добро за същите, ако не и по-малко, пари – защо не го направиш? На това му се казва пазарна икономика, и няма нищо общо с факта че живеем в България.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *