Закуската – нуждаем ли се от нея?Докато съчетаването на офисния живот с тренировките не е кой-знае колко трудно, здравословното хранене при тези условия може да се окаже под въпрос. Дали можем да си осигурим оптимално хранене в заетия делник, докато търкаме стола пред компютъра или обикаляме по семинари и конференции?

Далече съм от мисълта, че съм голям специалист, но тука ще споделя малко личен опит и някои размишления относно това как трябва да яде офисният плъх, за да се чувства добре, да е максимално работоспособен и в добра физическа форма.

През пролетта на миналата година започнах да вдигам тежести и за 2 месеца качих 12 килограма – част от тях сланинка, да си призная, но не много. Горе-долу тогава започнах да влизам във форума на bb-team. Там зададох няколко въпроса за диетата си, на които общо взето ми бе отговорено. Един от най-настоятелните съвети, който ми бе даден бе да започна да закусвам, защото без закуска съм губил много. Аз никога не съм закусвал – даже в казармата ядях съвсем малко сутрин, а сега работата ми е на компютър и ям чак в 12.30. За да задържа добрия мускулен растеж започнах да закусвам – кисело мняко с овесени ядки, стафиди сушени плодове и разни други неща (продават се като ‘мюсли’). Спазвах 6-7 хранения на ден, достатъчно храни с протеини.

Чак няколко седмици след като започнах да закусвам обаче, си дадох сметка, че всъщност не наддавам на килограми, слабо качвам сила, а мускулите ми изглеждат отпуснати – съвсем не резултата, заради който ходя да вдигам, а коремът ми бе вечно пълен с храна. Естествено и до тогава виждах това, но смятах че е етап, който е преодолим с повечко труд. Осъзнаването обаче стана когато 3 дни подред не закусвах (свършиха ми мюслите и ме мързеше да си купя).

Сутрин до обяд аз огладнявах.

Яко. Нахвърлях се върху храната с апетит, което го нямаше преди. Стомахът ми не бе постоянно пълен както преди, храносмилането стана по-бързо, огладнявах по-лесно и след обяд. Мускулите ми добиха тонус и се издуха видимо сякаш току що съм направил хубава загрявка и това през целия ден. Силата ми започна да се качва и това се забеляза на първата тренировка. Сега пак не закусвам и се чувствам превъзходно.

Това се отразява не само на физическата ми форма, а и на работоспособността ми – сутрин вместо да храносмилам, клюмайки полузаспал над бюрото и бааааавно да се събуждам, получавам единия си дневен ръш: чувствам се енергичен, успявам да свърша много работа за кратко време, не ми се мързелува и зяпа празно в монитора (тоя стадий с празното зяпане ми е след обяд до към 3, след което почва вторият дневен ръш). Това, забележете, без никакви кафета.

Изводът, който аз си направих – правилното и пълно храносмилане е много по-важно от редовното хранене на всеки 3-4 часа, както се препоръчва обикновено за тези, които се занимават фитнес. Гладът (за кратко разбира се – 2-3 часа) при който стомахът стърже, е полезен за организЪма, защото изчиства храната от вчера и подготвя тялото за следващата порция. Колко пъти сте били на конференция и сте забелязвали, че някои от присъстващите просто спят с отворени очи? Естествената реакция на тялото към огладняването е повишен мускулен и психически тонус, което също е добре – прави човека по-буден, по-енергичен и съобразителен, което особено важи за тоя, който работи на компютър. Така може да се свърши повече работа и при това без човек да се напъва излишно и да си налага да работи въпреки, че му се мързелува.

————————————————

P.S. Ако не закусвате, пиенето на кафе е силно непрепоръчително – кофеинът може да доведе до ниска кръвна захар (хипогликемия се казва и не, няма никакво значение дали пиете кафето със захар), симптоми на която са усещане за слабост, виене на свят, замаяност. Изобщо аз съм отрицател на кафето (поне на това с кофеин) – при условие, че водя здравословен живот и поддържам добра форма, не ми е нужен допълнителен кикстарт сутрин, за да мога да функционирам.

Право на отговор
My Sassy Girl

Коментари

 1. Даниел Панев
  31/05/2007 - 15:51

  Странно. Явно цялото нещо е супер субективно. При мен е точно обратното – ако не закусвам сутрин, то после съм прегладнял още в 11, едва чакам да стане 12 и да отидем с колегите на обяд, където ям като прасе, вкарвам 2-3 бири, после по инерция пак ям, пак пия бири и…
  Докато след стабилна закуска огладнявам доста по-късно, ям по-малко през деня и изобщо се чувствам много по-добре. Отделно че и вече започнах да отслабвам 🙂

 2. Аз обичам аромата на кафето и горчивия му вкус:)

  А за закуската зависи – случва се да ми се закусва, случва се да не ми се закусва… най-много обичам закуската в събота сутрин, след като съм се наспал добре и не трябва да ходя до офиса, обаче 😉

 3. има различни типове хора 🙂

 4. Аз също не закусвам и се чувствам много добре, всъщност никога не съм закусвала. Ти въобще ли не пиеш кафе или пиеш, но рядко?

 5. Пия съвсем рядко – не, че фанатично го отричам, просто нямам зависимостта на повечето хора от него, а и не ми е кой-знае колко вкусно.

 6. ivo_the_monster
  11/06/2007 - 18:00

  Според мен зависи и много от огранизма а и от вазраста например аз сам на 16 и ако не ям сутрин хич нямам сили !!

 7. Определено е строго индивидуално. На каквото се научиш.
  Аз ако не закуся не мога да отида сутрин по голяма нужда. Не отида ли по голяма нужда ми се затлачва организма, дискомфортно ми е, пада ми тонуса, настроението, ставам зъл и раздразнителен.
  Също така без закуската съм като на празен резервоар.
  Нямам какво да горя през деня и съм парцал.

 8. Миглен
  14/11/2007 - 15:39

  Чакай малко.. за пиенето на кафе сутрин ли говориш или по принцип?

  Иначе и аз не закусвам и съм адски енергичен човек 🙂 още една добра статия!

 9. Милко Георгиев
  10/01/2008 - 02:33

  Верен извод 🙂 Закуската НЕ е задължителна. Не е нужно да се яде повече от 3-4 пъти на ден и то е добре да са концентрирани следобед и вечер. Оп! доста неща написах, сега някой ще ми опонира 🙂

 10. Ива Колева
  30/01/2008 - 10:05

  Въпросът за закуската е много субективен, но въпреки всичко много изследователи твръдят, че е полезно да се закусва, а да не се вечеря. Аз лично хапвам нещо малко към 10ч сутринта и с това засищам глада си. Познавам хора, които твръдят за себе си, че ако не закусят до 9ч озверяват. Всякакви ги има… Но определено по-интересна закуска намерих в http://www.zserty.blog.bg
  Иди и виж!

 11. Аз пък гледам да закусвам, макар че понякога нямам тази възможност, най-често защото нямам време, но при различните хора е различно. Ако си свикнал да закусваш и изведнъж спреш е почти сигурно, че ще си повредиш организма, може да те боли корен и т.н. Докато ако си караш както уж трябва яденията няма да имаш такива проблеми.

 12. “Човекът е човек, когато е закусил.”

  — Конфуций —

 13. Филмион
  27/08/2009 - 09:34

  закуската е важна.Може и плод да е или чай с бисквити.Мисля че имаше проучвания,че хората,които не закусват са склонни към нпълняване.

 14. Закускате не е задължителна, но е препочъчителна.
  Имах прериод в които ставах, след час карах велогометър, следваше къпане, това онова ставаше 11-11.30
  След 2-3 месеца така. Спрях велогометъра и трябваше да закусвам по – рано, но стомахът ми сутрин така се беше нагодил, че и да исках неможех да ям. След време това отмина

Leave a Reply

Задължителните полета имат *