Защо олимпиадата в Сочи се бойкотира сама


Видели сте вече, сигурен съм, снимки на недовършените и недонаправени хотели, улици и съоръжения в Сочи. Този доскоро иначе симпатичен руски курорт от няколко години е обект на огромни реконструкции, за да домакинства на зимните Олимпийски игри, но повече от очевидно е, че работата не е свършена и в момента се правят отчаяни опити нещата да се закърпят в последния момент или дори след него (когато атлети и гости вече са пристигнали).

Не можеше ли нещата да станат навреме? Не, не можеше...

Ако случайно живеете в малко планинско селце и нямате ни джиесеми, ни интернет и още не сте разбрали за огромните неуредици, които са резултатът от цялостната организация и изпълнение на строителните работи в Сочи, можете да видите интересни снимки, и други неща. Въпреки, че подготовката за игрите струва над 50 млрд. долара, резултатът е доста ироничен - екстравагантни мегаломански спортни зали и хотели, в които обаче няма топла вода, бравите падат от вратите и голи жици стърчат от тавана, улиците биват павирани в момента в който атлетите вървят по тях, а тревата в парковете я боядисват зелена с пръскачки, щото е изсъхнала.

Предвид факта, че тия игри трябваше да са апотеозът на възраждането на руската политическа и икономическа мощ, Путин не е щадил милиарди, за да се изфука пред света към какъв възход води страната си. За абсолютен майстор на пи-ара като него и неговия екип е съвсем логично да се предположи, че ще искат да изстискат от това събитие всяка капка публичност, която успеят. Затова реалното мизерно положение, в което се намира курортът и ужасните отзиви в световната преса от страна на гостуващите в Сочи журналисти поставят някои въпроси. Не толкова защо лайното удря вентилатора (все пак говорим за Русия), а защо толкова голямо и защо толкова силно го удря?

Крехката тоталитарна власт

За никого не е тайна, че властта на Владимир Путин в Русия е практически тоталитарна и по модел се доближава най-много до фашизма - икономическата политика на държавата се осъществява най-вече чрез тясно взаимодействие с големи икономически групировки (олицетворявани от т.н. олигарси). Така можеше да се предположи, че след като приближените на Путин фирми и олигарси (като братята Ротенбърг) са изпълнили строежите по подготовката на олимпийските игри, те поне можеха да се постараят игрите да послужат на тяхното другарче да се представи добре пред света.  Можеше да се предположи, че Путин ще използва цялата си огромна власт, за да се постарае поне Сочи да стане като хората и да не го посрами. Можеше, ама не стана. И нямаше как да стане.

Работата е там, че диктаторската власт, макар да изглежда огромна и силна (и дори да е такава, в много отношения), в никакъв случай не е вездесъща и всемогъща и всъщност крепи мускулестото си, макар и затлъстяло тяло, на хилави, тънки краченца, без които би се разпаднала. Властта има тежест и колкото повече от нея концентрираш в ръцете си, толкова по-лесно може да те смаже. Колкото повече от нея концентрираш в ръцете на (политическите си) приятели, толкова по-лесно те могат да те смажат (което стана с ББ и създадения от него Пеевски, примерно).

Да останеш на върха в политиката изисква внимателно премерване на всички ходове, а това доста ограничава възможностите ти за действие. Някои хора си ги ядосал и трябва да внимаваш да не им даваш власт. Други хора пък си им дал власт и трябва да внимаваш да не ги ядосаш. Някои хора са ти дали пари и си чакат отплатата от теб. Други хора са ти направили услуги и ако не им върнеш услугата, няма да са толкова благосклонни следващия път.

Да си диктатор, противно на това, което си мислят много хора, изобщо не е лесна работа и диктаторите изобщо не могат да правят каквото си искат.  Мислите ли, че Путин не е искал всичко в Сочи да стане чудесно, печката на 6, и той да се фука пред световните медии? Искал е, само че не можеш да спреш инерцията на корупционните практики на високо ниво просто ей така, ако досега си управлявал изцяло благодарение на тях.

Грандомански претенции без реално покритие? Както е казал народът, каквото ти управлението, такива ти и олимпийските игри.

Пайнерът и европроектите
Българските емигранти в Англия и Найджъл Фараж

Коментари

 1. идеално показват колко голям некадърник и подтиснат дребен човечец е този на снимката

 2. Теодоси Бялков
  07/02/2014 - 16:57

  Уви , така е 🙂 Трудно се преборва инерцията на през куп за грош свършената работа.

 3. А добре дошъл отново по тия места 😀

 4. Вокси, не е въпросът дали е некадърник – всъщност, доста е кадърен даже, бих казал, само че не е бог.

 5. Владимир Стоянов
  07/02/2014 - 17:52

  Защо си мисля, че на другаря Путин ПР не му трябва?!

  Онзи има за задача Евразийски съюз да прави, а не да пробива в ентъртейнмънта. А то за империя ентъртейнмънт не трябва, по-скоро сопа и камшик. Историята (ти ще кажеш) май го е доказала, по това което аз знам от нея. 🙂

 6. @Владимир Стоянов – баш си му трябва, за пред останалата част от света.

 7. Владимир Стоянов
  07/02/2014 - 18:21

  Т.е. смяташ, че му пука какво мислим аз и ти за него? 🙂
  Ако олимпиадата беше чудесно организирана щяхме ли да си променим мнението за него?
  Ако така мислиш – нямам какво да добавя. А и не съм сигурен, че олигарсите в цял свят, чието мнение единствено има значение за него, се интересуват от олимпиадата – дали я има въобще и как е организирана… Освен ако нямат директен финансов интерес. Но явно който е трябвало да се налапа го е направил успешно. 🙂

 8. Пилците се броят на есен. Беритбата започва след около 45мин.

 9. Материалчето на Vice News подходящо отбеляза, че не корупцията е страничен ефект от Олимпиядата, а олимпиядата е страничен ефект от Корпуцията.

 10. Аз се чудя с тоя МОК в момента, как стана така, че зимните олимпийски игри не са в Дубай.

 11. mitkoivanov
  08/02/2014 - 12:31

  На черногледия и слънцето му е черно! А в речта си за откриването на олимписките игри президента на МОК призова за повече спорт и по малко политика. Политиката разделя, а спорта обединява!

 12. Apostol Apostolov
  08/02/2014 - 14:05

  Ееее, ти се завърна на блогонебосклона 🙂 Жив и здрав да си!

 13. Лонгалон, жив ли си , аз си помислих, че си отишъл на бригада в чужбина … или си умрял, заради атеистичните си виждания, които пропагандираш 🙂 нищо лично, статията е яка

 14. Врата в хотела, в който е американският отбор по бобслей заяжда и не иска да се отвори. Резултатът:

  http://www.nbcnews.com/storyli.....oor-n25306

 15. Реалист
  08/02/2014 - 19:24

  Много ми е странно, когато представители на една съсипана от еврогейския съюз страна, каквато е България, критикуват друга страна, която беше пред разпад при предателя Горбачов, но отново се извиси и е велика сила. Преди да критикувате погледнете ние в каква кочина живеем, за което сами сме си виновни. Няма да е лошо да видим и какъв е морала в този наш толкова чакан ЕС, който предлага да се узаконат браковете между роднини и приема педерастията като норма.

 16. Кирил
  09/02/2014 - 00:15

  Аз по принцип не гледам спортове, в това число и олимпиадата. Но не мога да разбера как състоянието на хотелите и забраните на гей парадите ще променият отношението на хората, които гледат спортове?
  В Русия има корупция, но не виждам защо трябва да бойкотирам олимпиадата за това?

 17. Олимпиадите отдавна не са само (или дори главно) спорт, а държавно мерене на пишки.

 18. Миша80
  10/02/2014 - 00:01

  Пеевски и ко са във властта през последните 13 години, спорно, кой кого е създал.

 19. Ангел
  10/02/2014 - 23:59

  Колкото и да се опитвате да омаловажавате усилията на организаторите-домакини, няма да успеете да затъмните удоволствието от грандиозният спектакъл,на който стана свидетел целият свят, от красотата на спорта и човечността на руския дух. Русия никога няма да бъде на колене, колкото и да ви се иска, колкото и да политизарате всичко, което не ви е удобно. Да живеят спорта и любовта!

 20. Anna Moritz
  13/02/2014 - 18:42

  Пут ит ин Путин :о) 😀 https://www.youtube.com/watch?v=lyFaIXvVInI#t=68

 21. Не знам що, ама като го гледам тоя клип, не мога да се отърся от усещането, че нечие семейство ще отиде на почивка в Сибир 😉

  Същото усещане получих като не се отвори единия олимпийски кръг…

 22. Qna Platova
  13/02/2014 - 23:26

  Достатъчно наказание за хората е, че присъстват на това падение, наречено Олимпийски игри. Дали Сибир или “само” Сочи – все е зле. Ако не сте видели, вижте снимките от остатъците (буквално) от Олимпийските игри в Гърция – милиони, хвърлени в огъня! Нима някой е очаквал нещо по-добро в Русия? Добре че досега се размина поне без терористична атака. На всички честита Нова година! Петре, показвай се по-често 🙂

 23. “Да си диктатор, противно на това, което си мислят много хора, изобщо не е лесна работа”.

  Да, знаем го от Ветинари :).

 24. Олимпиадата, както се оказва, май не е само сапунерки и черджета със сбъркан надпис уелкам на английски…

  пп иначе, основния гръбнак на статията е прав

 25. Станимир Йовчев
  17/02/2014 - 20:40

  Пичове, абе, някой да не би да пише от Сочи?…
  От стая с висящи кабели, етц. За огромно Ваше съжаление нема такива неща….:))))) Само споделям. Просто англосаксите ги боли много, че в момента немат толко голема пишка да извадят…. Тези пинизи с висящите кабели по стаите, просто не са истина…:))))))

  С уважение най-вече към домакина на блога….
  Лека вечер

 26. Е, то тия неща дето “не са истина” ги виждаме на снимките в линковете, нали. Пък ти като пишеш от Сочи, пусни някоя снимка на перфектна организация и изпълнение. Като тая примерно http://abcnews.go.com/Sports/w.....s-22418563

  😉

 27. снимки, линкове и селфита, сапунерки, черджета и лепнат тапет върху тоалетен отдушник… нали разбирате/явно не/, че това е несериозно.

  не знам като черпите знания от снимки и линкове що не вземете да прослушате и малко мнения на спортисти, треньори и коментатори… Абе, всъщност що не вземете да погледате малко олимпийските игри, излъчват ги по телевизията, и там се виждат и пистите и съоръженията и организацията… Ако имате забележки различни от разпенването на тоалетния сапун, давайте ги смело, с интерес ще науча…

 28. абе явно интереса ти не е толкова голям, щото само си чешеш езика, а линкове и снимки не виждам

 29. наистина красиво, но нещо по-истинско от официалния сайт на игрите, дето снимките са от избрани най-избрани не можа ли да намериш. нещо което ти си снимал? или просто си приказваш ей така?

 30. “или просто си приказваш ей така?” – всички това правим.

  няма да се превръщам в пенкилер и да свалям линкове от безбройно пръкналите се сайтове на всяка медия по света.

  не е нужна да се показват едни или други снимки, достатъчно е да се изслушат мненията на /забележете/ главните действащи лица, засега не съм чул забележки от тази посока, точно обратното

  Отново казвам: съоръжения, писти, организация по провеждане на състезанията и тренировките, отразяване на събитието – в тази посока могат да се отправят само суперлативи.

  Единственото, което може да се постави като аргумент за противното е топлото време до преди няколко дни и мъглата в последните два дни, но това е от божествена компетентност, а и не попречи на състезанията.

 31. “Отново казвам” – ти само това правиш, чешеш си езика. С повтаряне една лъжа не става истина. Видя снимките от линковете в статията. Видя снимиките от линковете в коментарите – и това не са снимки които специално съм търсил, а просто съм попаднал на тях при обичайното си цъкане в интернет. Затова и написах статията, защото видях достатъчно доказателства.

 32. Аз съм съгласен с мнението ви относно проблемите от комунално-битов характер тъй като имате доказателства в тази насока/посредством снимки, селфита и линкове ведно/, а аз нямам в обратната. Но не разбирам, защо вие не се съгласявате с моето мнение относно висококачественото изпълнение по стандарт на съоръженията и провежданите на тях състезания, след като аз имам доказателства в тази насока/посредством снимки от първоизточника/, а вие нямате в обратната.

  Вие написахте статията в перспективата на Олимпийските игри/и с много голямо основание, което далеч надхвърля самата Олимпиада/ разполагайки със съществуващите до тогава доказателства. Сега трябва да сте готов да напишете статия в ретроспективата на Олимпийските игри разполагайки с нововъзникналите доказателства.

  п.п. извинявам се за нахалството

 33. с перспектива за олимпийските игри и като цяло за професионалния спорт съм писал не с оглед съоръженията, а с оглед спортистите:
  http://kaka-cuuka.com/1681

 34. Гошо, ето с какви методи “великата сила” пази реномето на олимпийските си игри:
  http://www.youtube.com/watch?v=WNB3N6DWVTs

  Спрея ясно, ама полицаи да бият с камшици за мене е новост.

 35. хубаво, ама нали разбираш, че тия от пусито точно това искат, даже е странно колко евтино им го продават и колко глупаво от страна на пазителите в червени кепета

  странна е също и моменталната реакция на пазителите, пуситата още не са наченали хореографията си от несръчно съчетани конвулсии и вече ги обезвреждат…

  а и какво реноме се застрашава с подобни нелепици, или червените кепета са част от екипа “пуси”, или много, много глупаво от страна на пазителите

  – моите интереси се ограничават до състезанията, с останалото съм съгласен

 36. Какво прави един американец състезаващ се за Русия?
  http://espn.go.com/olympics/wi.....lel-giant-
  Ами, печели два олимпийски златни медала, разбира се.

  Вик Уайлд не получава желаните условия за работа в страната си. Сметнали са го за нерентабилен 🙂

  С неговите медали сега САЩ щяха да са от четвърто на първо място в листата за класиранията по спечелени отличия.

 37. мислех да добавя нещо към предния коментар, но достъпността на бутона публикувай изпревари намеренията ми. Та:

  Американски бойкот ли? Да, ето това е американски бойкот!

  – горните изказвания не изразяват позиция, а просто любопитно явление…

 38. Гошо, това, върху което искаш да се прицелим като внимание – в какво хубаво състояние са пистите и залите – е единственото “хубаво” от тази олимпиада. Оставаше и в това Русия да се осере. Явно имаш някакви прекалено братски чувства към Русия и затова ги защитаваш, включително като говориш за Вик Уайлд. Голям праз, че се е състезавал за Русия! На всеки американец, който имигрира в Русия има стотици руснаци, които имигрират в САЩ в търсене на по-добри условия за развитие на личния им потенциал. Ако Русия имаше своята американска Айн Ранд сигурно и нея щеше да споменеш тук, само дето Айн Ранд е рускиня имигрирала в САЩ, защото Русия е такава суперсила и райска градина, че на човек му е прекалено хубаво, за да живее и се развива там.

  Това, което Петър Стойков засяга – и с абсолютно право – е, че Русия похарчи за тези олимпийски игри повече отколкото изобщо се е харчило за зимна олимпиада взето заедно!!! Тоест общата сума похарчена на всичките зимни олимпийски игри досега не надхвърля общата сума похарчена на тази една олимпиада. И въпреки това условията са едни от най-лошите – за живот, за сигурност,за кеф да си правиш, изобщо каквото се сетиш с изключение на самите писти и зали, където спортистите да показват уменията си.

 39. Колко пъти трябва да кажа, че съм съгласен с написаното от Петър Стойков за да се разбере, че съм съгласен с написаното от Петър Стойков?

  А написаното от вас: “И въпреки това условията са едни от най-лошите…(тук имаме повод да похвалим въображението ви, макар да оставя място за съмнения, че е имало и други лоши условия извън Русия, а това е дебела треска във тезата ви) с изключение на самите писти и зали, където спортистите да показват уменията си.(това е проклятието на ретроспекцията)” , с което всъщност казвате: Олимпиадата е ужасна с изключение на Олимпиадата – сам си помислете.

  Американецът Вик Уайлд е първият човек, който печели два златни медала в сноуборда за една Олимпиада, и това се случи преди няколко часа, фактът, че го е направил за Русия не може да измести изключителността на това постижение, напротив прави го още по любопитно и знаменателно.

  Днес, при залез слънце руската щафета в биатлона при мъжете спечели златния медал. Златен медал взет в съперничество с норвежкия отбор включващ олимпийските шампиони Емил Хегле Свенсен и титанът Оле Ейнар Бьорндален. С този медал, ден преди края на игрите Русия поема водачеството в класирането по отличия.

  Ето и нещо сладко, да не оставате с лош вкус:
  http://www.sochi2014.com/en/ph.....0000004281

 40. Условията са едни от най-лошите. За какви лоши условия извън Русия (конкретно по-лоши) става въпрос? Тук говорим за организирането на зимни олимпиади, така че интересно ми е да науча къде е треската на тезата ми.

  А пистите и залите хич не са олимпиадата като цяло. За да едно място бъде определено за домакин на олимпиада се взимат много повече аспекти предвид от условията за спортистите, когато показват умения. Ако не е така, то тогава всеки може да организира олимпиада – изящни зали, писти и каквито и да е нужни спортни съоръжения за въпросното събитие. Пък хотели, инфраструктура, мерки за сигурност – това не е от значение. Нека няма полицаи (или изобщо мерките за сигурност да са много слаби ако изобщо ги има), нека спортистите спят в палаткови лагери – важното е, че спортните съоръжения са в отлично състояние, защото това е олимпиадата, а не каквото и да е друго в добавка. Така че Вие си помислете по този въпрос, аз няма какво да го мисля.

  Аз нищо не казах за американеца Вик Уайлд, което да омаловажава постиженията му, така че не знам какво искате да кажете. Същото се отнася за руската щафета в биатлона и изобщо който и да е спортист.

 41. Не мога да не го кажа:

  Последна супер дисциплина в ските. Петдесет километра ски бягане, свободен стил. На финала спринт между трима руснаци и един норвежец.

  Резултатът:
  Злато – Александър Легков,
  Сребро – Максим Вилегжанин,
  Бронз – Иля Черноусов,
  четвърти, извън медалите – Мартин Йонсруд Сундби

 42. спортното фенство винаги ми е било малко странно, но поне го разбирам

  но да се хвалиш със спортните успехи на други хора от друга държава е като да се гордееш че някой друг има най-голяма пишка хехе

 43. Гошо май е русофил. Нека се радва за втората си родина като утешителна “награда”, че то е ясно, че ние няма да вземем дори един медал. 🙂

 44. Петър,

  мен пък ми странно(но не е било винаги, отскоро) разграничението между фенството към спорта и фенството към нещо си, изобщо

  например фенството към някоя млада и добре развиваща се държава, напук на това, че е млада http://kaka-cuuka.com/knigi/natsia-novator/, на която и аз съм фен.
  Но вие защо й фенствате, това не е България, това е друга държава…

  да възхваляваш успеха на българина, защото си от България,
  да възхваляваш успеха на европееца, защото си от Европа,
  да възхваляваш успеха на човека, защото си… – тук оставям сами да доизградите мисловната конструкция

  спортните резултати, които поствам за :)тоталната руска доминация:) са провокирани единствено от емоционалността ви по темата, едно леко, ободряващо, незлонамерено, сръгване в ребрата.

 45. “Роб съм на протокола”
  (от лейтенант Алдо Рейн, малко преди да разстреля шофьора на полковника от СС Ханс Ланда, който му се предава според предварителната уговорка включваща безценното участие на есесовеца в ликвидирането на Третия райх)

  И така,

  Русия печели Зимните олимпийски игри в Сочи-2014, в три направления:

  – най-много спечелени златни олимпийски медала с 13злата, след тях са норвежците с 11злата

  – най-много спечелени сребърни олимпийски медала с 11сребра, след тях са канадците с 10сребра

  – най-голям общ брой спечелени медала с 33благородника, след тях са американците с 28
  (впрочем това се оказва и най-силното постижение на американците – мястото им зад Русия)

  ето така изглежда и официалното класиране:

  1Russian Fed. 13 11 9 33
  2Norway 11 5 10 26
  3Canada 10 10 5 25
  4United States 9 7 12 28
  http://www.sochi2014.com/en/medal-standings

  Томас Бах завърши речта си в церемонията по закриване на Двайсет и вторите зимни олимпийски игри с думите:
  “Русия изпълни всичко, което обеща”

Leave a Reply

Задължителните полета имат *