Данък “Глупост”


В блога си доста често пиша за глупостите, в които вярват хората и за глупостите, които вършат. Банално е да цитирам Айнщайн за безкрайността на вселената и човешката глупост, но наистина уникална и абсолютно безгранична е способността на хората да усложняват сами живота си с какви ли не измислени от самите тях идиотщини – всъщност, може да се каже, че това е направо историята на човешкия вид, а историята на човешката цивилизация е история за това как в някакви невероятно малки моменти някакви проблясъци на здрав разум и мислене от страна на отделни индивиди са успели да се промъкнат през общата идиотия и да направят някакви чудеса с напредъка на човечеството…

За да не съм голословен, какво ще кажете например за това:

Източникът на този Цикъл от Творението, Източникът на този Космически Ден (периода на проявление) се разшири. И това разширение отеква през цялото творение, надолу през всички измерения на съзнанието и живота. То достигна и се свърза с нашата Земя. На енергията и съзнанието на Източника беше дадена мантрата (звука, името) МАХАТМА от Архангел Метатрон. Център Сен Жермен е радостен да ви предложи тези незабравими преживявания и отваряния в Светлината на вашата собствена божествена същност било то чрез курсовете в Шамбала Мултиизмерно Лечение или Махатма Инициации, или чрез седмичните медитации.

Яко, а? Ако искате, платете няколкостотин лева за семинар по Махатма, за да ви “отворят в Светлината” и да ви научат на “Мултиизмерно Лечение” 😛

Замисляйки се за хората, които плащат за да отидат на подобен курс, аз установих, че ми е по-скоро смешно, отколкото гневно. Както съм казвал и преди, ако някой е чак толкова глупав, та да даде пари за такова нещо, направо престъпление е, да не му ги вземеш. Вместо да се ядосвам на такива хора, които стават все повече и повече, аз всъщност тъна в леко самодоволство от факта, че не си давам парите за измишльотини. Няма какво да се нервя, дори едва ли има смисъл да се опитвам да популяризирам здравия разум. Пазарните механизми си действат и тези хора просто плащат за своята глупост. А щом са доволни да го правят, какво мога да искам повече аз?

Въпреки напредъка на науката и образованието, днес съществуват повече на брой от всякога до сега, индустрии, чиято единствена цел е да се възползва от невежеството и безхаберието на тъпаците, за да им измъкне парите. И всъщност огромна част от хората по един или друг начин плащат този данък “Глупост”, като харчат пари за … ами за глупости.

Данък “Глупост”

Данък Глупост плащат гъзарчетата, които изплащат нова кола или лъскав джиесем с години, за да се фукат с тях, въпреки че заплатата едва им стига да си плащат вноските и да ядат филии с маргарин за вечеря. Фирми като изи кредит и джет кредит съществуват, за да обслужват точно тази прослойка от населението – те дават заеми на такива отрепки. Лесно, без забавяне – маймуната върви из магазина и вижда нещо шарено и го ИСКА и ето готово за 10 мин. то е нейно само с 30-40% лихва – маймунските й желания са удовлетворени, а неприятните мисли дали може да плаща се оставени за неопределеното бъдеще.

Мислите си, че не сте толкова тъпи да плащате подобен данък? Помислете пак. Давате между 150 и 300 лв. всеки месец за цигари, даже не като данък – а като заплащане за светло бъдеще на белодробен рак и умилително настояще в което не можете да изкачите 5 етажа без да си изкашляте дробовете.Голямо количество хора буквално се тъпчат с чипс, бисквити, вафли, пържено, тлъсто и солено – шкембето расте, а сметката за лечение на диабет и инфаркт вероятно ще се забави двайсе години. Не спортуват нищо, разбира се – той спортът е за децата, грижите за тялото им се състоят в ядене на нестле фитнес.

Ако се връзваш на лъжите на хранителните корпорации пък, за “здравословните” и “лечебни” храни, също сам си си виновен – млякото е наистина на баба, Данон Активия съдържа живи бактерии, регулиращи чревния ти тракт, нестле-фитнес е диетична и полезна закуска, а 30 лв. месечно са задължителни за таблетки с гинко-билоба, защото подобряват оросяването на мозъка. Нали?

Целият “духовен” и “езотеричен” сектор всъщност представлява данък Глупост – разваляне на магии, изчистване на лоши енергии, повишаване на ниски вибрации, хороскопи, енергийно лечение, курсове по Махатма – всичко това струва пари, при това съвсем не малко. Ако вярваш, че са ти направили Черна магия, какво са едни 300 лв за да ти я развалят? И още 299 лв. за специални тибетски соли, попили Слънцето на Вековете разбира се.

Хомеопатията и антиваксинизма (да не си ваксинираш детето, щото вярваш, че ваксините са вредни) са сравнително безобидни умствени разстройства, но религиите, предразсъдъците, расизма, ултранационализма и другите неподкрепени от реалността убеждения също са данък “Глупост”, макар той в повечето случаи да не е финансов – а просто затруднява и отравя живота ти – прави те ядосан на света, нещастен и депресиран лумпен, който не може да живее в мир със себе си, защото непрестанно се бори с вътрешните си желания, които сам си е забранил, а понякога се самоубива в атентати или ходи на войни на другия край на света да “защитава честта на родината” и губи краката или живота си.

Никой не ти е виновен

В предишната статия говорихме за заемите и как никой не ти е виновен, ако си взел огромен заем, който не можеш да изплащаш. Това важи за повечето неща в живота – за глупостта се плаща. Глупавите хора плащат много, заради глупостта си – те сами си налагат допълнителен (и често много голям) данък “Глупост” и това се отразява на стандарта им на живот.

Когато в едно предаване на картин картофски видях семейство, заплашено да останат на улицата и без пари за храна, почти ми стана жал за тях – до момента, в който не видях че бащата пуши, докато децата му обясняваха на камерата, че понякога се случва да си легнат гладни. 1 хляб=0.65 лв. 1 пакет цигари=5 лв. Жал ми стана само за двете момиченца, защото те няма от кого да се научат да мислят, а не да се държат в живота като маймуни в магазин, пълен с шарени неща.

Изходът от мизерията
Виновна е жертвата, разбира се

Коментари

 1. Мда, така си е. Но даже умните плащат данък глупост, под различна форма.

 2. Съгласен съм, но всеки плаща такъв данък все за нещо. Моят пример е банален цигари. И даже някак си да избегнеш да не го платиш лично го плащаш чрез хората за които ти пука. Няма измъкване.

 3. Утремер
  27/09/2011 - 09:37

  Мога да се съглася с повечето, но не и с примера ти за цигарите. Защото не виждам например пиенето. Или то не е аналог. Пуша лула и пури, и мога да си го позволя. Пуша заради удоволствието. Поради същата причина съм любител на малцовите напитки. Иначе си на 100% прав за глупостта човешка и за желанието да имаш лъскавкото и също толкова безполезно нещо. На каквато и да е цена.

 4. Цветан
  27/09/2011 - 09:48

  Във всеки човек живее по един глупак, в някои и по повече. Но това не пречи да се опитваме да намаляваме данък “Глупост” прогресивно.

 5. Тони Господинов
  27/09/2011 - 09:54

  “Пиянството, гневът и глупостта са си лика-прилика, само че първите две са доброволни и временни състояния, а третото е постоянно.” Демек, ако си прост, е завинаги.

 6. Рая (Пари и лични финанси)
  27/09/2011 - 09:57

  Жал ти е за двете момиченца, че няма от кого да се научат да мислят. Да. А баща им навремето е бил малко момченце, което не е имало от кого да се научи.

 7. Любомир Попов
  27/09/2011 - 10:05

  Приятелю, ти плащаш ли го този данък? Според мен да. Колко пари похарчи за аквариум, дънер, водорасли и т.н.? Моето хоби е, като имам време през деня да седна да пия едно кафе в приятна компания и с него да изпуша 1-2 цигари. Заедно с кафето ми струва 1,50. Ти колко харчиш на година за аквариума? И това е само един пример, за който се сещам.
  За тебе са глупост курсовете в Шамбала Мултиизмерно Лечение или Махатма Инициации, имам много хора, за които това не е така. Извинявай, че пак ще ти засегна аквариума, но има много повече хора, които смятат за глупост аквариумите, отколкото такива, които вярват в Шамбала и Махатма.

  А аквариума ти е страхотен!!!

 8. наркотиците винаги са по-важни от храната на децата

 9. Е той аквариума не си го е взел на изплащане, нито е викнал някой да му го направи и поддържа срещу 30% оскъпяване(Защо 30%? Ами защото така!).Подозирам, че разходите му за аквариума са по-малки отколкото ако пушеше по 2,5 кутии цигари на ден.
  Абе, накратко – сравнението ти е нелепо.

 10. Бай Стоен
  27/09/2011 - 10:27

  Дам, доста от хората в БГ ги тресе гъзарията. Мен заемите особено хич не ми се нравят, та било и за 1 000 – 2 000 лева.
  По-добре да мизерстваш, отколкото да дължиш пари на някого. Така мисля аз.

 11. Любомир, тази година за аквариума си съм дал 6 лв. – толкова струва 1 кутия храна за риби 🙂

  Освен това аз мога да си позволя да похарча повече пари за аквариума си – няма нужда да ги вземам от джеткредит с убийствена лихва и да вечерям 1 година само спагети, само за да се фукам с него. Нито той ще ми докара рак след няколко години…

 12. Любомир Попов
  27/09/2011 - 10:29

  Аз да съм казал, че е на изплащане? Да съм казал, че пушенето на 2 кутии цигари на ден е умно нещо? Казах, че всеки плаща този данък по един или друг начин в очите на другите. И Петър не е изкючение.

 13. Любомире, не разбирам, какво е глупавото на това да имаш аквариум? Целта на всяко едно хоби е да ти доставя удоволствие и да те развлича и това не е глупаво или безсмислено.

 14. Любомир Попов
  27/09/2011 - 10:51

  Лаик, казал ли съм, че е глупаво? Глупаво е да не се чете и да се говори. Казах, че за някой аквариумите може да са глупави, така както за Петър са глупави неща Шамбала и Махатма.
  А аквариума е страхотен!

 15. Е, Любо иска да каже, че за някои хора да имаш аквариум е безсмислено. А за други (или същите) да пушиш или да имаш мноооого як телефон им доставя удоволствие.

  Само че и двамата не сте схванали основната идея на статията – не това, че някой пуши или взема заем е проява на глупост. Проява на глупост е да го правиш въпреки, че не можеш да си го позволиш и да страдаш заради това. Щото тия неща не са жизненоважни – те са гъзарии и да базираш живота и самомнението си върху тях е глупаво.

 16. Прасунсен
  27/09/2011 - 11:02

  Не ги ядосвай, да не посекат кармата ти с меча шамбала

 17. Жилов
  27/09/2011 - 11:34

  Статията звучи позитивно, но данък “Глупост” се отразява негативно не само върху човека, който го внася, а и върху всички останали. Например антиваксърите застрашават и тези, които се ваксинират, религиозните и нацистите проектират своята “реалност” върху другите, и т.н.

  Освен това, тези пари и енергия биха могли да се използват за нещо полезно и в най-добрия случай се пилеят, което пак има негативен ефект върху всички. Ако например голяма част от населението пилееше парите си на хазарт, това щеше да е добре за казината, но реално щеше да означава и по-малко блага (от всякакъв вид) за всички останали. Не може да отречеш, че ако по-малко хора плащаха данък “глупост”, обществото като цяло би било по-богато.

 18. Не мисля, че си прав. Относно ваксините – да, евентуално вредят на децата си.

  Хазартът обаче не виждам с какво е по-различен, като икономическа дейност, от всякакъв друг вид услуга, за която се плаща. Същото важи за цигарите, шамбалите и другите простотии, за лихвите по кредитите… Икономика като икономика – едни пари се дават за едни неща.

 19. Съгласието с цитираните глупости на “Шамбала” те прави глупак и платец на данък “Глупост”, но поне не е задължително. Глупости от сорта на долната те правят платец на данък “Глупост” без да си съгласен и без да си глупак (няма да уточнявам откъде е текста):

  “3. Независимо от разпоредбата на параграф 2, институциите
  на Съюза могат да приемат преди присъединяването мерките
  посочени в член 3, параграф 6, член 6, параграф 2, втора
  алинея, член 6, параграф 4, втора алинея, член 6, параграф 7,втора и трета алинеи, член 6, параграф 8, втора алинея, член 6,параграф 9, трета алинея, член 17, член 19, член 27, параграфи 1 и 4, член 28, параграфи 4 и 5, член 29, член 30, параграф 3, член 31, параграф 4, член 32, параграф 5, член 34, параграфи 3 и 4, член 37, член 38, член 39, параграф 4, член 41, член 42, член 55, член 56, член 57 и приложения IV до VIII на Протокола, посочен в член 1, параграф 3. Подобни мерки се приемат по силата на равностойните разпоредби на член 3, параграф 6, член 6, параграф 2, втора алинея, член 6, параграф 4, втора алинея, член 6, параграф 7, втора и трета алинеи, член 6, параграф 8, втора алинея, член 6, параграф 9, трета алинея, член 20, член 22, член 27, параграф 1 и 4, член
  28, параграф 4 и 5, член 29, член 30, параграф 3, член 31,
  параграф 4, член 32, параграф 5, член 34, параграф 3 и 4, член 37, член 38, член 39, параграф 4, член 41, член 42, член 55, член 56, член 57 и приложения IV до VIII на Акта, посочен в член 2, параграф 2, преди влизане в сила на Договора за създаване на Конституция за Европа.”

 20. Абсолючно споделям мнението на Любомир Попов ‘всеки го плаща този данък Глупост /не съм сигурен дали “термина” е правилен:)/’ – кой с цигари, кой с аквариуми, кой с велосипеди, коли и пр. Май пак тоя Айнщайн беше казал ‘Всичко е относително’ 😉

 21. Из Записките На Един Диипзон
  …..” Не е редно ” помисли си Диипзон и недоволно подсмръкна,Лонг редовно му крадеше мислите от главата и ги пускаше в блога си .Мисълта за това караше Диипзон да чувства леко вътрешно неудовлетворение,той се почеса по главата ,после налапа поредната цигара и натисна бутона “оставете коментар” …………

 22. Жилов
  27/09/2011 - 13:01

  @Longanlon
  Вредят не само на своите деца, но дори и на някои от ваксинираните, тъй като ваксината не дава 100% защита. А за религиозните дори не възрази, така че приемам, че и там имам право.

  Също така не съм съгласен с твърдението, че образованието се развива – аз считам, че до голяма степен деградира, иначе нямаше да произвежда такива хора.

 23. Тук ми позволете да не се съглася изцяло с автора на темата. И ще се обосновя конкретно какво имам в предвид-първо; аз съм православен християнин и за мен религията играе важна роля в живота ми, благодарение на нея съм се научил как да запазя чиста душата си от същите онези неща които е изброил автора-наркотици,цигари,алкохол,скъпи материални придобивки и всичко онова което за автора е данък глупост.Защото лично мене не ме интересуват материалните неща. Достатъчно му е на човек да има дом където да живее,работа за да си изкарва прехраната и здрави дрехи на гърба си. Всичко останало са пълни глупости и реално човек няма нужда от материалните придобивки. Благодарение на религията съм се запазил като човек и не съм позволил на плътските ми страсти и грешни чувства да надделеят в мене.Религията според мен те предпазва да направиш онази грешна стъпка към само-разрушаващите духа страсти и негативни качества у човека,защото всеки човек има страсти и слабости които го тикат към пропастта. Християнството изкарва човека от тези заробващи страсти и желания и поставя духовното развитие у човека на пиедестал.

 24. до Rebell
  от наркотици,цигари,алкохол,скъпи материални придобивки си се предпазил а от религията не ,много жалко

 25. “…въпреки че не можеш да си го позволиш…”
  Самото можене да си го позволиш понякога е спорно. Много може да се спори от кое си струва да се лишиш заради друго.

  С основната идея, разбира се, съм съгласна. Не съм съгласна с всички обобщения. За някои не е особен проблем да ядат цяла година спагети, ако ще имат нещо много желано, а не че не осъзнават какво ще ядат цяла година и какво означава да ядеш спагети. За други удоволствието от цигарите и неспортуването си струва риска, или поне те така мислят, де. 😉

 26. Доколкото данък “Глупост” се плаща напълно доброволно, той е по-скоро цената на избора да си невеж.
  If you think education is expensive, try ignorance.
  Derek Bok

  Но … блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.

 27. Rebell, теб религията може да те е научила на тези неща, но повечето хора изобщо не ги учи на това. Особено свещениците.

 28. @Rebell
  Преди да се научиш как да запазиш душата си чиста, плащал ли си данък “Глупост”?
  Ако не си плащал – религията нищо не е променила, просто не си бил достатъчно глупав за да плащаш.

 29. Лонг тук не говори, че е винаги данък глупост да си купуваш цигари. Той е винаги данък глупост що се отнася до здравето ти. Но и е данък глупост ако не можеш да си позволиш да харчиш за цигари, защото иначе няма да вечеряш и въпреки това си предпочел да си купиш цигари пред това да вечеряш. Така например ако приемем, че той трябва да харчи по 1000 лева на година за аквариума си – хоби или не той няма да го направи ако на месец му остават по 20-30 лева от парите, които изкарва, след като е харчил само за нужди. Иначе и той би плащал данък глупост. Но той не плаща данък глупост като му струва 6 лева на година и на месец му остават по 200-300 лева отгоре (примерно) след като е харчил само за нужди.

 30. Всъщност данък ‘Глупост’ може да има и нематериално измерение. Като гледам десетките блогове и блогчете където всеки се бори за нещо или проповядва нещо или (най ме кефи това) изразява себе си и душата си, започвам да се чудя как да се осребри този обем глупост.
  Виж, това не е тънка ирония за твоя сайт – тук рядко се появяват глупости(все пак, чевек си 🙂 ). Но за съжаление наоколо е пълно с неразбрани и неизразили се души.
  Архангел Метатрон – от следващата серия на Трансформърс ли е?

 31. Бъш право си го рекъл. Между другото си спомням, като живеех в Белгия и често отскачах до Холандия в банките или разни други места за чакане има телевизори на които постоянно върви дискавъри или нешънъл джиографик, които де факто са си канали от нормалната телевизионна мрежа достъпни за всеки. Тук в Испания например има около 40 тв канала 10 от които са с врачки които гледат на таро, хвърлят боб и леща и варят кокали, но въпросните научно популярни канали ги няма. А ако някъде има телевизор на обществено място на него е пуснат футбол. Ми това е то, въпрос на образование. Ако знаеха как и защо стават нещата нямаше да е лъжат за глупости. Ако имаше час по критическо мислене вместо по вероучение щеше да е по-добре. Ама… както казал някакъв спартанец “ако”

 32. “данък глупост” се инвестира обаче в “бизнес глупост”
  Когато този бизнес се развива донбре, това отравя атмосферата в цялото обществто и води до поражения, които далеч не засягат само плащащите данък глупост

 33. Димитър Василев
  27/09/2011 - 18:04

  С примера за маймуните не съм съгласен. Всеки човек има право на стремеж към щастие – и ако маймунката се чувства горда, щастлива и сексуално задоволена, преструвайки се пред селските тъпанари, че говори по важни бизнес дела с айфона, какво му е лошото да яде цяла година хляб и сол заради това?
  Ако ги спести тия пари – за какво мислиш, че ще ги даде – за да чете Шекспир в оригинал ли?
  Глупостта зависи от гледната точка. В сравнение с теб, шимпанзетата са доста глупави – нито едно не съм видял да пише в блог. Но по принцип са си умни животни.
  Така че – това е данък глупост само за теб!

 34. Петре хайде да не намесваме религията в спора, това се отнася и за другите. Християнството освобождава от робството на греха. А грях е всичко онова което води човека към зависимости-наркотици,алкохол,цигари,плътски страсти,да не изброявам качествата у хората които се смятат за грях-лъжа,мързел и ленивост,гордост,сребролюбие и надменност и пр. всичките тези неща описани в заглавието за данъка-глупост за който невежите си плащат отдавна е намерен цяр-Православието. Така че единственият начин да си помогнеш е като престанеш да се интересуваш от светският живот и да се отдадеш на вярата си. И престанете да поставяте всички вярващи под един знаменател. Християни са тези които спазват божийте завети. Това че има отделни личности играейки си на религия и разни самозабравили се свещеници които с действията си са опорочили религията не означава че всички са такива а и религията заради отделни личности които не спазват заветите няма как да бъде опорочена,все едно да си направиш елементарният извод че щом има българи-мутри и мафиоти значи всеки българин без изключение е мутра и мафиот. Този тип примитивно балканско мислене не е удачен за зрелите хора. Всички знаем че ако човек има зли намерения винаги може да използва добрата кауза на вярата за собствените си злодеяния. Всеки който ми каже че религията не променя човека към по доброто му развитие значи никога не е изпитал силата на Бога върху себе си.

 35. както казах, теб може да те е освободило, но повечето хора всъщност ги заробва – особено ако вземем за пример свещениците на БПЦ, лъжа, мързел и ленивост, гордост, сребролюбие и надменност са като че ли тяхна длъжностна характеристика…

  твърде много християни съм забелязвал тука да коментират в блога, дето точно гордостта и надменността им идват не само в повече, ами и в пъти повече от на нормалните хора, за да го отдам на случайността

 36. Калин Стефанов
  27/09/2011 - 21:42

  А какво толкова не харесваш в Карбовски, че никога не изписваш името му, а вместо това използваш измислено от теб име? 🙂

 37. всъщност доста го харесвам, още от времето в егоист – от тогава му е и прякора картин картофски, от една история за малката тъпа гина

 38. Жилов
  27/09/2011 - 23:57

  Бих добавил и още нещо – изборите. Навремето, когато по един много религиозен начин хората гласуваха за Царя, данъка глупост го платиха всички. Така че не, глупаците са вредни за всекиго.

 39. Иван Димитров
  28/09/2011 - 00:08

  точно така.

 40. Qna Platova
  28/09/2011 - 01:04

  Много добре го е написал Петър (пак!). На същото мнение съм – много хора вярват на пълни простотии, които, реално погледнато, са само губене на време и/или смучене на пари, а после се оплакват от лошото си положение. С цигара в уста, примерно.

  Но и пропагандата си играе ролята добре. “Идолите” на обикновения (или безкритичния) човек от ТВ се снимат по реклами, които го убеждават лесно, че той не е пълноценен, ако не се обсипе с продуктите, показани му. Всички жени знаят, че снимките на модели в списанията са преработени и пак повтарят “няма как да изглеждам като нея.. Божествена. Всичко си има.”.

  А ако онзи Мarlboro Мan не беше заболял от рак, сигурно нямаше цигарите да са толкова на прицел от всекакви организации. Преди това беше все едно дали някакви други хора са умрели заради пушене. Медиите имат голямо влияние, не е за подценяване.

  Това е и идеята на рекламите – да те накарат да направиш нещо, най-често да си дадеш парите. Същото е и с онези гурута, врачки или дори места за хазарт, които набързо ще ти подобрят живота, ако им дадеш някаква сума.

  Аз от известно време се опитвам да свикна с тази човешка глупост и да не я критикувам много – неизбежна е, а ядът само ще ме дразни мен и ще поради агресии.

 41. emo е напълно прав:
  “данък глупост” се инвестира обаче в “бизнес глупост”
  Когато този бизнес се развива донбре, това отравя атмосферата в цялото обществто и води до поражения, които далеч не засягат само плащащите данък глупост
  Пример за такова поражение са парите, които всеки месец плащаме за соларните паркове.

 42. Милена
  28/09/2011 - 15:05

  Имаше една статия тука в блога ти, в която ти поощряваше вземането на кредит. За това се сещам … А може би в тази статия имаш предвид глупавите хора, които не могат да обслужват кредита, а се фукат с лъскавите си неща. Това е друго.

 43. ами да – когато нямаш пари, трябва да премисляш внимателно разходите си

 44. Яна, рекламата по начало – по природа – си е вид пропаганда. Ако гледаш реклами и ги имаш за чиста монета, това говори лошо за теб. Аз като бях малък (5-10-годишен) вярвах на всякакви реклами, ама сега вече рекламите не ги използвам за нещо повече от това да знам, че съществува този продукт на тази фирма. Оттам вече си има интернет – проверявам сайтове, форуми и така придобивам някаква представа дали си струва този продукт. Изобщо вече толкова добре са развити информационните технологии, че да се вържеш на реклама не говори добре за теб.

 45. Trolololo 😀
  Пешо, ти ‘що не сменяш водата на рибите бе? Канистър на слънчеви батерии ли ползваш? Изумявам се как в един толкова кратък пост, успя да събереш, антиваксинизма, хомеопатията, вуду и други такива странни измами, цигарите, гъзарията и липсата на пари, високите лихви под общ знаменател.
  100% съм сигурен, без да проверявам, че си имал антиваксинизмичен пост на тема ваксини с/у грип 😉

  А такива мазни лизачи като кака ти Яна дет’ ги има на всеки блог най ме кефят.
  Още не прочели статията и вече са написали две страници хвалебствия (ПАК!)…

 46. Чефо, ако четеш този блог редовно ще знаеш, че Петър Стойков напоследък редовно събира гореспоменатите от теб елементи “в един толкова кратък пост.” 😉 Човекът се бори срещу антинауката.

 47. не съм писал за антиваксинизма специален пост, и избягвай да обиждаш другите коментиращи

 48. Qna Platova
  28/09/2011 - 19:43

  Всъщност, от месеци не бях коментирала в блога. Когато нямам какво да вмъкна, не пиша никакъв коментар. И не коментирам почти никъде, защото рядко чета български новини, блогове или форуми именно заради враждебни всезнайковци, които веднага лепват по някой етикет.

  Сега искам да вмъкна, че знам, че рекламата си е пропаганда. Затова се и отказах да работя в сферата.

  И за да направя кефа на Петър (по темата лизане) сега си транформирам написаното на кирилица. Да, защото го уважавам, дори когато примерно в някой пост съм на друго мнение… За повече инфо – прочетете последния абзац на предишния ми коментар по статията.

 49. Е, и аз съм се чудел с кой акъл човек дето има заплата 350 лева си взема телефон за 500 лева, на изплащане, разбира се.
  Лично аз си имам две правила за харчене на парите: 1.Инвестиране. Купуваш нещо, което ще ти намали разходите. Някой спомена велосипед. Велосипеда си е инвестиция, тъй като като карането на велосипед из града (понякога и извън него) спестява пари. Няма по-евтин транспорт от велосипеда. Даваш 300 лева за колело и няколко години не купуваш билети за автобус/трамвай/метро. Поддръжката на велосипед е смешно ниска в сравнение с билетите за градски транспорт, да не говорим за кола. Купуването на готварска печка е инвестиция: сготвеното в къщи ядене излиза с пъти по-евтино от купената готова храна. Купуването на инструменти за домашен ремонт (клещи, отвертки, поялник и т.н.) е инвестиция – в спестяват разходите по плащане за “майстори”. Купуването на скъп плазмен телевизор не е инвестиция – не спестява нищо, а води до увеличение на разходите. Купуването на лаптоп, използван само в къщи не е инвестиция – за 1/3 от парите можеш да си купиш голям компютър, чиято поддръжка е на 1/3 от цената на лаптопа.
  2.Данък “глупост”. Стремя се да минимизирам подобен данък. Всеки си има някакво хоби, но е важното да не гълта ужасни суми. Човек може да си купи велосипед за 2000 лева за да го кара веднъж седмично, това си е голям данък “глупост”, тъй като може да мине и с 25% от тази сума. Хубавото е, че имам известна полза от данъка “глупост”, тъй като от поне 5 години не съм купувал мобилен телефон, а смятам и да не купувам.
  Но мисля, че Жилов е прав: данък “глупост” се отразява негативно на всички. Според begem0t ваксинирането има ефект само ако е масово. Ако много народ има дивотията да си купува големи коли, то въздухът ще стане по-мръсен (въпреки че би трябвало на малките коли да им падне цената). Вярата в баячки убива хора, а това си е загуба на работна сила за икономиката ни. Ако ги осакатява и инвалидизира – пак загуба за всички чрез НОИ и здравната каса. Глупавите шофьори не се пречукват самостоятелно в контролирани условия, а убиват случайни граждани.
  Имам и един чисто морален въпрос: Правилно ли е някой друг да печели от глупостта на другите? Морални ли са действията на гледачки и баячки? Когато някой прави глупости шарлатаните извършват ли полезната социална функция по наказателното и превъзпитателно действие по опразването на джобовете му? По същия начин можем ли да оправдаем съществуването на финансовите пирамиди?

 50. Хипар, съгласен съм, но не разбрах как купуването на лаптоп не е инвестиция. Аз от 5 години само на лаптоп карам и нямам никакъв голям компютър вкъщи. Досега и за секунда не съм имал нужда от голям компютър, а лаптопът съм го използвал и навън. По-конкретно казано и лаптопът, и големият компютър ти вършат една и съща работа, а лаптопът можеш и да го носиш наляво-надясно. Затова е известен и като преносим компютър. Не разбрах как така поддръжката на голям компютър е по-евтина от тази на лаптопа.

 51. това с лаптопа ми е чуденка и на мене, точно щото не ми се плаща данъка 🙂 за сега съм се спрял на компромисен вариан – десктоп с реактивни двигатели в къщи щото съм геймър, а за път – смартфона дето ми го подариха от нокия

  не че се правя на големия зает гъзар да пиша презентации и да пращам имейли от телефона де. просто проверявам пощата, цъкам в интернет и гледам филми на него.

 52. Хипара явно има предвид, че ъпгрейдването на PC-то идва по ефтино.

 53. задължителното ми име
  01/10/2011 - 21:31

  Тъй като си споменал гинко билобата (редовно си пия такива хапчета 🙂 ) се зачудих дали не е някоя шарлатанщина от рода на хербалайф или аквасорс.След бърза справка с википедиъ –>

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pm.....=pmcentrez

  Ta … явно си има ефект.Има ли нещо за гинкото което ти знаеш а аз не и би желал да споделиш ? 😀

 54. изследванията са правени върху хора с Алцхаймер и други подобни мозъчни увреждания, ако си здрав не важи… а и ефекта е далеч по-слаб от това за какавото го рекламират
  по-добре да ходиш на фитнес 🙂
  http://well.blogs.nytimes.com/.....the-brain/

 55. “Купуването на лаптоп, използван само в къщи…” Единствената полза от лаптоп, който не излиза от къщи е малкият му размер. Ако наистина нямате място за голям компютър го разбирам. Но лаптоп излиза може би два пъти (поне!) по-скъп от настолен компютър-цена, ремонт и ъпгрейдване – а върши същата работа. Защо човек да плаща повече когато може да плати по-малко?
  Ако си вършите работа с него навън, носите го насам-натам и печелите пари с него е съвсем друго нещо. Тогава се превръща в инвестиция, същото е като професионален техник да си купи съответно професионални инструменти. За това по магазините си има инструменти за аматьори и професионалисти.

 56. Лонги, ако с този пост не ме откажеш вече от цигарите, не знам… 🙂 Въпреки че попадам в категорията на пушачите, които могат да си го позволят. По-скоро ленивостта на характера, а не глупостта, обаче, са виновни за несправянето с този проблем. Пристрастяването към силен, но легален наркотик като тютюна е сериозна работа и не подбира дали си умен и богат, прост или беден.

  За духовните уроци срещу заплащане също съм съгласен – ми като са толкова духовни да раздават истината без пари. Изобщо, ако някой ти обяснява, че в момента си зле и нещо ТРЯБВА да промениш, за да станеш по-добре, значи няма място сред т.нар “духовни лица”. И аз нямам място сред тях, но поне не събирам пари, когато споделям разни моментни прозрения. Пък който иска да чете – като не събирам пари, все ми е тая, нали така? Истинската награда е да получа дори само един имейл за това, че някому с нещо съм успял да помогна.

  Но недей и платените “гурувци” да ги махаш съвсем от картата като експлоататори на човешкото невежество. Те също помагат. Дори да събират такси, срещу таксите те дават надежда на отчаяни хора. Това прави професията им малко по-смислена и благородна от тази на миньора или строителя, примерно, които унищожават собственото си здраве, за да подпомогнат унищожаването на екологичното равновесие.

  Знаеш ли каква е разликата между пилот на самолет, който снощи е загубил годишната си заплата в казиното, жена му го е напуснала, а синът му се е разболял от нелечима болест, но въпреки всичко продължава да внимава в уредите и същия пилот, който натиска руля надолу, за да повлече 200 пътници заедно със себе си в ада? Единствената разлика е надеждата.

  Човек може да харчи парите си както пожелае и никой няма право да го съди, нали за това са си негови паричките. Това, че има различни ценности и възприятия от теб не го прави задължително тъп…

  Едни предпочитат да харчат за маркови дрешки, други за претенциите на някоя кифла, а трети отиват директно в казиното и после спят върху гол паркет, щото цялата им покъщнина е по заложните къщи.

  Според мен, всичките са прави, но не задължително глупави. А единствено опитът е този, който може да им посочи къде грешат и единствено в грешките, които допускат се крепи надеждата за евентуалното им поумняване. Колкото по-големи грешки допуска човек, толкова по-голяма надежда има той да промени начина си на живот към по-добро. Каквото и да значи това. Но, заклеймявайки живия опит на грешката като “тъп”, ти му отнемаш това право.

 57. Говорейки за данък глупост, ето няколко негови проявления:

  http://www.vesti.bg/index.phtm.....id=4177171

  http://www.vesti.bg/index.phtm.....id=4176791

  http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfro.....3_460s.jpg

 58. Бих добавил и http://e-vestnik.bg/12844/sluchki-s-vanga/
  Примерно коментар номер 6:

  6) Виолета 10 Октомври, 2011 в 3:46 pm
  Мисля,че е вън от съмнение,че Ванга е имала необясними способности,говорела е с мъртвите,предсказвала е бъдещето…За какъв прост народ говорите?!При нея са ходили и са останали поразени от казаното, много високо културни и образовани люде.

  Как може да има толкова тъпи хора?! Не го разбирам.

 59. Батка, трогнах се от статията. С години съм се трепал да пиша блогове на подобна тематика и не се сещам да съм успявал да напиша толкова изчерпателна статия, описваща така добре подлуделият и изтъпял народ.

  Толкова е смешно как хората дават реални пари за нереални езотерични услуги, как си мислят, че някакви образи на отдавна изгърмяли звезди на небето им гадаят бъдещето (брех, много важен тоя човек, много голям, цялата вселена за него е направена!) и как дават пари за хомеопатични боклуци, които на практика са ВОДА с няколко молекули отрова…

  Всичко това се дължи на контрастът между калпаво образование, преподавано по ужасно скучен начин и на интересно и мистично предоставени лъжи, в които хората искат да повярват.

  Ако ги няма Ванга, кокалите на Йоан кръстител или Царичина дупка, тоя народ ще умре от скука, това му е малката магийка в сивият животец, не му я отнемай 🙂 Направо се чудя как тия тъпаци ще се късат да плюят в ютуб Росен Петров, че се гаври с тия магьосници от Царичина, трябвало да ги уважава… абе мани…

 60. Човек се е превърнал в консуматор и затова е приеман по този начин, като безмозъчен потребител , които е готов да купи всичко , на което например има надпис “био” или “еко” .Пробемът не е в образованието , повярвайте ми , виждал съм “образовани” хора да вършат , къде къде по – големи глупости от обикновеният прост народ.Проблема идва , от хора ,които просто са спрели да мислят или по – скоро мислят прекалено много за маловажни и малоумни неща.

 61. Светослав Бацоев
  07/12/2011 - 03:33

  Както е казал Буда, “желанието е причина за страданието”, или, както аналогично го е синтезирала баба ми – “гъз глава затрива”.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *