Не ви ли писна от Кремиковци?


Накъдето и да се обърнеш напоследък, все Кремикоци – предприятието загивало, пари няма, заплати няма, работници стачкуват, все нови собственици… И така е от много години.

Кога най-после ще се отървем от тоя воденичен камък?

Защо Кремиковци да е държавен проблем? Така и не можах да разбера какво му е толкова специалното на това предприятие, та цялата държава да се занимава толкова време с него. То е просто поредното творение на комунистическата мегаломания, превърнало се в условията на пазарна икономика в умиращ мастодонт без изгледи за съживяване. Кремиковци не е особено важен завод – нито за икономиката, нито за нещо друго. Заводът е  морално остарял, без модерна техника, с раздут щат и съвсем логично, е на загуба. Всяка година е на минус с доста млн лв. и продължава да трупа дългове – към енергото, към доставчици на газ, въглища, метал.

Останалите държавни предприятия бяха приватизирани (къде под, къде над масата) – някои от тях бяха впоследствие разпродадени, други фалирани нарочно, трети – възстановени и си работят. Но общото между тях е, че те, както подобава на всяка фирма, са отговорност на новите си собственици, а не на правителството.

С Кремиковци обаче е различно – макар да беше продадено няколко пъти, предприятието пак остана под крилото на държавата, тя се грижи за него и не смее да му дръпне шалтера. Работниците редовно стачкуват, искат заплати искат … квото там искат. А политиците се надпреварват да вземат отношение, да обещават… сякаш е тяхна работа да се грижат за всяка западнала фирма. И това води до абсурди – поредната идиотщина е идеята на правителството да обвърже следващия собственик на Кремиковци с … футболен клуб ЦСКА. Той и цесека е частен и даже не се знае кой му е собственик, но важна е идеята, нали…

Кофтито в цялата работа е, че докато правителство и собственици си го прехвърлят от единия крачол в другия, Кремиковци продължава да старее, да трупа дългове, става все по-непродаваемо и шансовете някога изобщо да заработи нормално и да излезе на печалба отдавна са се стопили като лански сняг.

Ама кво ше прайм ся?

На моя съсед Путри като му фалира кварталната бакалия, която държеше, що държавата не ‘взе отношение’ и не я ‘спаси’? Що не му опрости дълговете?

Вместо Кремиковци да тормози държавния бюджет и правителството да изнасилва доставчиците да продължават да му подаряват суровини, които няма изгледи никога да бъдат платени, много по-добре е да оставите дъртия мамут да си умре и толкова.Не е трагедия да фалира едно губещо предприятие. Георги казва, че фалитът/банкрутът не означавал непременно затваряне на предприятието и че то можело да бъде оздравено след това – ама на мен не ми дреме дали ще го банкутират или ще го бомбардират. Само да спрат да наливат моите пари в тая каца без дъно и да ме занимават с него.


Мило дневниче…
Спомените ми от комунизма

Коментари

 1. Nick Angelow
  15/07/2008 - 08:37

  Кремиковци не е особено важен завод – нито за икономиката, нито за нещо друго. Заводът е морално остарял, без модерна техника, с раздут щат и съвсем логично, е на загуба. Всяка година е на минус с доста млн лв. и продължава да трупа дългове – към енергото, към доставчици на газ, въглища, метал.

  За горното не знаеш колко си далеч от истината, ама сериозно. За останалото, което казваш съм съгласен поне донякъде с теб.

 2. Всъщност изобщо не съм далече от истината. Годишният оборот на предриятието е 2 млрд лв., но то е на загуба – само забравих с точно колко милиона, затова не съм цитирал.

  Ако имаш други данни – давай. Ако не…

 3. И на мен ми е писнало от това недоразумение, дело на съветски специалисти( разбирай- алкохолизирани бездарници), на всичко отгоре живея почти до него. От 63- та, когато е открит комбината както е давал работа на 60- 70 хиляди човека(, които в момента са около 7 000 ако не се лъжа), така е трупал огромни загуби. Всички кинти, които са хвърлени по това да функционира Кремиковци за времето, в което съществува, ще са достатъчни комбината да се позлати отгоре до долу. Единият вариант е някой да го затвори и да го срине до основи. Но такъв човек все още не се е появил. Ако такъв се появи, трябва да му се издигне паметник и да се пише по учебниците за него с най- едрия възможен шрифт. Ще промени живота на едно цяло поколение, с още няколко след него. Другият вариант може би е да вземат Промет стил в Бургас за пример. Промет е пример за това как усъвършенстването на технологичния процес води до двукратно увеличаване на производителността, а разходите за производство бяха намалени с близо 40%. Заедно с това там работят хора, на които са осигурени безплатен транспорт, безплатно хранене и прегледи в здравния център на предприятието.
  Изплащат се допълнителни премии се при ползване на годишен отпуск и на самотни родители. Всичко това без закъснения при получаването на заплати и без дългове към НЕК, НОЙ, МВР, БДЖ, ВиК.
  Но тъй като не съм запозната особено много с втория пример, залагам на първия.

 4. Според мен не си наясно с друго нещо – заводът наистина се препродава няколко пъти, но не целия. Дрържавата има някакъв добър процент (30 ли, 50ли) собственост и точно за това толкова я е грижа.

 5. не разбирам защо е нужно това предприятие да е част държавно

  да го продадат цялото и толкова – новият собственик да се оправя. така, като няма държавна намеса, той ще е сигурен в контрола над собствените си инвестиции

 6. Човече, напълно съм съгласна с тебе. Има и още един интересен момент, а именно, че този хаос и безумие, който цари в момента в това предприятие, може да доведе до много, много тежки последствия. На един приятел баща му е пожарникар, та тоз приятел казва, че ако Кремиковци гръмне, половин София няма да я има. Челопечене ще ни изглежда като лек, неангажиращ бенгалски огън на Нова година. И имало и кво да гърми.

 7. Далаверата е много голяма, затова го държат. Както и скапаните топлофикации. Цели закони промениха и написаха само и само да не секне кранчето на далаверката им.

 8. Nick Angelow
  15/07/2008 - 15:13

  Преди да ти дам каквито и да е други данни или да замълча (както може би се опитваш да намекнеш) искам да видя какво разбираш под модерни технологии в металургията. Или ги даваш, или започваш да избягваш недомислени твърдения, като цитираното от мен. Както вече казах, с някои от нещата, които си написал съм съгласен и не ги оспорвам. Лошите икономически резултати не се дължат на остарялата технология, а на нещо друго, което, не се съмнявам, че сам ще се сетиш кое е то.

  @Xquisite
  Да си жива и здрава. Само не разбирам защо трябва сравняваш “Промет” и “Кремиковци”?

 9. Любомир Попов
  15/07/2008 - 15:16

  Всичко щеше да е много просто, ако не беше толкова сложно. Да, на мен ми омръзна непрекъснато за Кремиковци да слушам, но:
  1. МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА – 25.289% дял
  2. Кремиковци АД е собственик на още 23 фирми подпомагащи производството.
  3. Заетите в Кремиковци АД са около 7 000 – 8 000, в помощните фирми още около 2 000 – 3 000.
  4. Покрай дейността на Кремиковци АД, съществуват още стотици фирми (само по пътя от завода до входа на София след Връждебна има поне 50 фирми, продаващи продукцията на Кремиковци АД), в които заетите са също няколко хиляди.
  5. Ако тези 12 000 – 13 000, минимум, останат без работа, това означава, че в най-добрия случай ще се отрази на живота на поне още 15 000 – 20 000 души (нищо лично, но това е три пъти повече от населението на община Белене).

  Относно предложението за събаряне:
  1. Трябва да се определи мясо на което да се изхвърлят отпадъците от разрушаването на завода
  2. За събарянето на сградите намиращи се на територията на завода ще са необходими 4-5 години (ако не се използват боеприпасите на поделението в съседство 😉 )
  3. За извозването също ще е необходимо доста време и средства.
  4. Следва изгребване на огромна маса пръст обогатена с “полезни” примеси, която също трябва да се складира някъде – минимум 10-15 метра дълбочина.
  5. На края да се демонтират 600 километа ЖП-път, хиляди километри тръбопроводи и какво ли още не.
  Всичко това ще отнеме минимум 10-15 години.

 10. Абе хора, защо си мислите, че това предприятие не може да излезе на печалба/да си плати дълговете за кратък период? На някой ясно ли му е какво се прави там, каквъв производствен капацитет има и т.н.? Просто никой не иска това да стане! Аз съм сигурен, че ако дойде някой нормален и заинтересован от производствена печалба(а не от мишкарски далаверки), оставят го на мира нашето “умно” правителство, не е невъзможно за няколко години да дръпне. Завода има потенциал, който никой не иска да използва по предназначение! И не ми е ясно защо всички, които не разбират от тази индустрия (особено журналистите) викат с пълно гърло как това било умиращ завод, гълтащ нашите пари!(не визирайки в частност longanlon). Не завода гълта нашите пари, а хората които го управляват! То и за това държавата си “къта” нейните си процентчета собственост – нали капе по някое милионче, да скътат за старини нашите “обични” управляващи ни. Малко ли заводи има унищожени? Искате да ми кажете, че в тази държава не може да има индустрия? Аз си мисля, че това не е в следствие на пазара или липса на пари – просто много яко им се “помага” на предприятията да издъхнат!
  Мнението е лично мое и не задължавам никой с него.

 11. не може да има индустрия – правилно – не може да земеш руда от матушка рус да я направиш на ламарина и ламарината да я пратиш на китайците да правят от нея китайски мерцедеси щото ще ти излезе мноо скъпо баче Кико – това да не ти е СИВ като немаш ресурси не строиш мегаломански заводи.

 12. Путри фалирал ли е? Вчера не беше…

 13. Василена
  16/07/2008 - 14:55

  И аз искам да се затвори, защото е мръсно, а наоколо живеят много хора. Ако може да се направи чисто, тихо, безопасно и не съвсем грозно, ок. Но доколкото разбирам това би означавало практически да го построят наново, а няма кой да инвестира в такова нещо, защото абсолютно няма да му се възвърне инвестицията. Не искам това чудо да пуши в задния ми двор, сори!

 14. Абсолютно подкрепям Любомир Попов, преди всичко цялото това “чудо” е било прекалено трудно да се построи, въвлякло е толкова много хорица, а разрушаването би било като паметника пред НДК – прекалено скъпо. Много хора(и то хора вече на солидна възраст) ще останат без нищо, едва ли не. Колкото и да е смешно, познавам хора, за които завода е всичко. Относно техниката, макар и да съм тех. лице, съвсем не съм запозната с металургията и технологията на преработка. Според мен борбата на интереси в акциите е жестока, от там и целия този медиен дебат. А защо не го давът държавниците…аз лично смятам, че има няколко гледни точки, сам казваш, че завода потъва бавно, но сигурно. Именно, че ако се намери частен купувач, би ли дал той, това, което нашите министерства са вложили като суми и ресурси. Стойността на предприятието вероятно ще надхвърля няколко пъти, в хиляди, това което биха били предложили като сума, което пак ни прави на загуба(държавата като цяло). А аз имам друг въпрос към теб, смяташ ли, че ако не бяха изчислили, приходи, разходи, данъци и дългове, теглейки чертата и равносметката дали не е по изгодно да се продаде. .. не мисля. Най-малкото, че проблема е натежал от години насам, визирам факта, че това са поне няколко правителства, еее не може все никой да не е преценил, че това “бреме” ни тегли надолу. Смятам, сериозно подценяваш обстановката. Относно ползите..сигурна съм, че това е претегляно хиляди пъти като проблем, и вярвай ми, за да продължава в същия дух, явно положението, не е чак толкова зле. Относно въздуха и етц. неща от тоя тип, хайде да не се лъжем, това е залегнато като проблем при всякакъв тип промишленост. Дори мобилните апарати вредят…това е риск на нашето време, както и атомните централи и какво ли още не. Тъй като прекалено много взех да точа локума, смятам да спра до тук.

 15. Според различни цифри които съм срещал пряко и косвено предприятието дава работа на около 30-50 000 човека от София и областта.
  Тоест затварянето му при все съмнителната му рентабилност би оставила тези хора без работа.
  Сега се замислете кой политик и кое правителство ще взриви тази социална бомба?

  Кремиковци ще продължава да работи още дълго време- трябва да се примирим с това.
  Единственото което топли сърцето ми макар и малко е Розата на ветровете.

  Ако обърнем внимание – теченията в софииското поле са 80% посока запад- изток/североизток.
  Тоест да му мислят шопите- духа от Кремиковци към Йорданкино а не към София.

 16. София практически има отрицателна безработица и с тая криза за квалифициран персонал ще глътне 50 000 работници и инженери на часа.

 17. 🙂 Написаното по-горе ме кара да се усмихна. Свикнала съм да гледам доста телевизия- предимно безмислени неща и рядко- новини, но от месец нямам кабелна- хващам само 6-те национални канала и ще ти кажа нещо: писна ми от Кремиковци.
  Писна ми и от ЦСКА.
  Писна ми и от Челопечене.
  Писна ми и от радиоактивните новини.
  Много мразя някой да ми повтаря едно и също по 1000 пъти като на малоумна.

 18. Именно! Примерно новините от оня взрив край София бяха точно това – едва ли имаше и 5 изречения информация, ама ги повториха десетки хиляди пъти, като журналистите се надпреварваха кой ще има по уплашен, скръбен, тревожен или загрижен глас…

 19. ominaeshi: и на мене ми писна! Но не от това, че се говори за тези проблеми и се задръства родния ефир(крекимовци, ЦСКА, Челопечене и т.н), а за това че само говорим, “лаем”, псуваме, цъкаме с език и накрая пак никой нищо не прави! Не ми е ясно точно какво стадо сме ние, но доста упорито се стараем да избягваме проблемите и само когато сме на масата с ракия и салата да псуваме и да обсъждаме тези неща.
  НО не ми писна да ми казват, когато нещо се издъни и или се взиври склад за боеприпаси (макар че този го бяха опоскали и нямаше какво да гръмне в него), нито че има опастност водата която пия да е отровна. Аз лично се интересувам и ме е грижа какво става в средата, в която живея!
  longanlon: изреченията бяха 5 защото никой не потърси сметка на управниците, да кажат какво става аджеба! Защо на министерството са му нужни 2 комисии да проверят щетите? Защото не им пари по дебелите охранени задници. И да се издънят какво може да им се случи – нищо! Замазаха положението с една оставка на някакво зам. министърче с жълто около устата и готовооооо: “виновниците са наказани”!
  А следващият път? Тогава ако не е опоскан склада какво правим? След инцидента пускаме игра с смс-и по телевицията по патрондажа на Гоце, да съберем пари за смействата на загиналите при нещастния инцидент! И пак всички стават съпричастни….ама никой не се сеща да ги притисне в ъгъла и да попита: “а защо изобщо допуснахте да се случи това?”
  Съжлявам, ако съм бил многословен локуморазтегач. Бесен съм и припалвам на такива теми.

 20. кажи за путри де :)))

 21. nickname778
  17/07/2008 - 23:46

  Аз когато се осъзнах комунизма вече беше свършил.

  Мисля че това че характерите ви са се се оформяли точно по средата между комунизма и демокрацията е допринесло да сте най-будното и борбеното поколение поне според мен. След като до 10-15 годишна възраст си бил контролиран от системата и след като дойде момент в които никой нищо не ти казва какво да правиш, си като отвързано куче – искаш да опиташ от всичко. Моето поколение и особено тези след моето от рано се научихме, че всичко ни е позволено ( през главата на родителите ), което пък в крайна сметка ни докара до състояние в което не ни се прави нищо. Другите пък които са живели по 30-40 години през комунизма в повечето случай са толкова добре научени на послушание, че като чели нямат нито воля, нито желание да направят нещо с животите си.

 22. Що се сърдиш на хората, че стачкуват?
  И аз да не си получа парите няколко месеца ще стачкувам а и не само 😉

  Опитах да ти отговоря на някои от въпросите при мен

 23. Владислав Иванов
  22/07/2008 - 01:39

  Не съществува раумна алтернатива за обречено предприятие каквото е “Кремиковци” нито в краткосрочен, а още повече в дългосрочен план. Всички приказки за “сложност на проблема”, “обвързаност с редица други фирми” и “социална значимост” са форми на социалистически атавизми от най-вреден за икономиката, а и за обществото вид. Именно общественият интерес следва да е определящ за съдбата на икономическото недоразумение “Кремиковци”. Това предприятие освен, че е вредно за екологията, което се надявам, че е безспорно е не по-малко вредно за националната икономика защото продължава да произвежда загуби повличайки със себе си голям брой от нормално функциониращи фирми. Оказването на натиск от страна на държавата върху държавни фирми като “Булгаргаз”, “БДЖ”, “НЕК” да продължават да търпят непрестанното задлъжняване на “Кремиковци” оказва негативно влияние върху самите тях и в крайна сметка прехвърля проблемите от болната глава на здравата. Премахването на “Кремиковци” ще има единствено и само положително въздействие. При настоящия глад за работна ръка в София, абсолютно несъстоятелни са твърденията, че закриването на “Кремиковци” ще създаде социален проблем. Разбира се, че хората от “Кремиковци” следва да си получат заплатите и съответни компенсации за закриването на предприятието, но този финансов разход би бил единственият логичен и обоснован разход на фона на милионите, които биха се хвърлили за “реанимацията” на “икономически труп” какъвто е “Кремиковци”. И колкото по-рано бъде публично оповестена икономическата смърт на “Кремиковци”, толкова по-малко ще страдат екологията, икономиката и хората ангажирани с това предприятие.

 24. @Владислав Иванов:
  Гьобелс му е разбирал…

 25. Щом още баш комунягата е искал да го взривява какво искаш…

 26. Келанвед
  18/10/2009 - 23:37

  запряха го и въздуха над София се поизчисти…аз съм доволен, предполагам и вие

 27. Как да не е важен? Та те хората 5 плочи са записали в чест на заводът, който както става ясно от песните, представят за живо същество!? Повече за творението може да видите тук http://www.btv.bg/news/bulgari.....ovtsi.html , плочите ги има и в електронен вариант, но не се препоръчват за хора със слаби сърца!

  Извадка от текст на една от песните: “Кремоковци ръката си подаде, коравата чугунена ръка” . Що за болни хора са това?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *