Само дипломиран шивач можe да притежава магазин за дрехи. И то само само един.Общо взето това е идеята на новия закон, според който само на магистър фармацевти е позволено да притежават аптека и то само по една. Това автоматично прави невъзможно съществуването на вериги от аптеки в страната – чужди компании не могат да навлизат на пазара, а съществуващите български фирми с повече от една аптека стават незаконни. Предполагам по подобен начин са се чувствали собствениците на сутринта след 9 септември 1944 г., когато изведнъж са дошли едни хора с пушки и са им съобщили, че вече нямат право да притежават тия овце, тая нива и тая шивачница, па макар да са я наследили от дядо си.

Парламентарното мнозинство, приело закона го защити с мотива, че забраняването на аптечните вериги щяло да намали цените на лекарствата, защото нямали да имат възможност да установят монополно положение на пазара. Лошото е, че хората наистина вярват на това – и то не пенсионерите и безмозъчните атакисти, а и много що-годе интелигентни хора. Голяма част от населението наистина одобрява този закон, без да осъзнава, че у нас цените на много лекарства са абсурдно високи в сравнение с другите околни нам държави, в които липсват подобни протекционистични мерки в търговията с лекарсва. Защото това далеч не е първият закон, ограничаващ свободата в сектора – българската фармацевтика е така затънала в нормативни актове, закони и наредби, че се чудя как още диша

На мен, като един малко от малко разбиращ от елементарна икономика човек, не ми стана ясно защо правителството решава да се бори с монополите, като ограничава свободната конкуренция. Та нали точно това е целта на монополите и за това те са лошо нещо – защото ограничават свободната конкуренция? Защо аджеба е приет този закон, след като е очевадно, че абсолютно никой няма да има полза от него?

Ползва няма да имат самите фармацевти, които няма да могат да разширяват бизнеса си, ако той потръгне добре. Нито самото правителство, което няма да има приходи от данъците, които плащат големите вериги. А пък най-малко ще имат полза хората, които ще се налага да плащат по-високи цени на лекарствата заради липса на реална конкуренция. Та нали точно опитите за ‘надцакване’ с по-ниски цени, промоции и т.н между големите фирми сваля цените на продуктите? Не е ли по-евтино да пазаруваш в Метро, отколкото в кварталната бакалия?

Още по-кофти е, че този закон очевадно противоречи на европейските спогодби, които България е сключила за свобода на икономическата инициатива в целия ЕС. Само въпрос на време е някоя голяма аптечна верига да поиска да открие клонове у нас, да й бъде забранено и тя да сезира Европейската комисия и на страната ни не само да й се наложи да отмени закона, но и да плаща глоби от десетки милиони за нарушаване на подписаните договори със съюза.

Sony пак се оляха
Сами сте, оправяйте се!

Коментари

  1. Първо, една забележка. “фармацевт” 😛

    Второ, съгласна съм. Това е абсурдно. По тази логика не трябва да има никакви търговски вериги. Примерно “Пикадили”, “Била” и други такива трябва тутакси да бъдат поставени извън закона. Трябва да се приеме закон, според който само дипломиран тохаджия да може да отвори магазин за хранителни стоки и то само един. Защото веригите ще вдигнат цените. Не трябва да има вериги ресторанти – Хепи също трябва да ги забранят някакси. Щото вдигат цените на баничарниците. Office 1 Superstore вероятно вдигат цените на канцеларските материали. И така нататък. Не мога да си го обясня този стремеж към разкулачване, да не сме в Русия през 1917-а година без да съм разбрала?!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *