Актуална снимка – май 2008


кликни картинката

След цяла година, че и отгоре мързел, най-после ми ми писна достатъчно да си гледам аквариума със старата подредба, за да се хвана да я променя.

Като го гледате, имайте пред вид, че това е просто зародиш, от който ще се развие за няколко месеца истинският аквариум

Цялата работа ми отне два дни (предишния път бяха три) – първия развалях подредбата, вадих всичко, втория подреждах новата подредба. Счупи ми се гърба от носене на кофи с пясък и миенето им.

Така или иначе, както успявате да видите, не се отличавам с особено голяма фантазия и продължавам да използвам подредбата с двете островчета. Тоя път я разнообразих обаче, като засилих релефа – падината в средата е доста дълбока, със стръмни склонове и рязко очертана с камъни, а хълмчетата са по-високи и са свързани с две преминаващи от едното на другото дървета.

Растенията са само три вида – anubias nana (ползвам две разновидности – едър и дребен), cryptocoryne vendtii brown и microsorum (разновидност със ситни листа). Смятам да заложа на повече рибки вече, които щя купя по-късно. Тоя път не сложих пръст под пясъка както обикновено – да видим как ще вървят растенията така…

Повече за поддръжката, рибите и техниката в аквариума ми може да видите тук.

А още снимки от преди – тук.

Неам думи…
Хигиеничният боклук и боклучавата хигиена

Коментари

 1. Бранимир
  09/05/2008 - 08:27

  Не съм специалист, но изглежда много добре. Готенко е, поздравления

 2. Ех, Лонг, рибка да си в твоя аквариум…

  А умишлено ли разделяш аквариума цветово (ляво червеникаво-кафеникавите растения, дясно зелените)?

 3. Ами това си е новото добре познато старо. В концепцията няма съществена промяна пак е на две части.Нещо което на мен ми харесва.
  Отново имаш доминиращо растение в лявата част/този момент поне на мен не ми харесва/. Анубиасите са си бартери вар нана просто едните са пораснали малко повечко. Камъните и грунда както винаги къртят мивки.
  Тъй като това си е много скоро след рестарта трябва да се изчака повечко за да има смисъл да коментираме. Мисля, че ако сложиш няколко чифта рамирези с неонките просто ще изглежда още по голям от неговите /ако не ме лъже паметта / 200-250 литра.

 4. Абе знаеш ли какво сънувах тая вечер – всичките ти писания от сайта публикувани на хартиена книга…

 5. Ominaeshi, разделението е на база на цвета – от едната страна съм сложил сивите камъни, които контрастират с кафявите растения, а от другата са кафявите корени, които контрастират със зелените растения.

  Камос, за рамирези ми е твърда водата 🙁

  Tom, не ми се занимава, а и кой ще си я купи?!?

 6. Прасунсен
  09/05/2008 - 11:50

  “Tom, не ми се занимава, а и кой ще си я купи?!?”

  Аз бе. Ама трябва да оставиш полета за коментари на всяка страница. Че ако няма да съм ти контра, за какво да я вземам 😀

  Аквариума изглежда добре, ама нещо май няма риби вътре? 😮

 7. Тодор Бонов
  09/05/2008 - 15:55

  Прасунсен, за акваристите предизвикателството е отглеждането и аранжирането на растения, а не отглеждането на рибки. Както се забелязва, Лонганлон се е вживял в ролята доста пълноценно.

 8. “Прасунсен, за акваристите предизвикателството е отглеждането и аранжирането на растения, а не отглеждането на рибки. Както се забелязва, Лонганлон се е вживял в ролята доста пълноценно.”
  Айде сега да не почваме флейм. Акваристиката не е само подводно земеделие има и раздел подводно животновъдство.

 9. Виолета
  09/05/2008 - 17:40

  В този ред на мисли – липсваше ни в темата за Слави във форума 🙂
  Новата концепция ми допада, но остави го да се развие, още наистина е съвсем пресен.

 10. Както казах, смятам и да го позарибя. Още не съм измислил какво да сложа де, освен още толкова неони. Молинезии и плати може би? Падам си по по-обикновените риби…

 11. Ботан
  09/05/2008 - 23:05

  Хм.. според мен си се представил по-слабо от предишния път. При наличието на красиви камъни и анубиас в един аквариум малко странно изглеждат разделени двете….
  НО все пак това си е твоя вкус и стил. 🙂

 12. И ще се видиш в приключение какво да правиш с малките. При мен месечно се въдят към 100 малки и заради жената ги отделям в друг аквариум, като после се чудя на кого да ги давам.Аз също съм с твърда вода.
  Освен това живородките са много по капризни за гледане от хайверните/това последното пак е от личен опит/

 13. Ботан, проблемът е, че ако съчетая, както предния път, корените с криптокорината, и двете са кафяви и няма контраст.

  Камос, ми ще си взема 2-3 барбуса да ме отървават от малките 🙂

 14. Веднъж на съседа наемателите се изнесоха по-рано и му оставиха аквариум (далеч не е толкова хубав, колкото твоя),а той ми го подари на мен. Не зная как са жвяли дотогава рибките ,ама при мен трихогастерите почнаха да ядат очите на златните рибки и беше отвратителна гледка. Някои други вида също се сбиха и измряха…ама тва е щото не зная каксе гледат рибки 🙁

 15. Ами така е – златните рибки се гледат само с други златни, с никаква други риби!

 16. А някакви охлюви и рачета няма ли да завъдиш?

 17. Охлюви си имам – десетина броя неритина наталенсис, само че не се виждат на снимката. Рачетата са хищни, така че – не 🙂

 18. Супер е аквариума.Само си представям колко труд е хвърлен за направата му пък да не говорим за поддръжаката,но резултата е супер.Лонг,може ли да линк-неш някво текстче за аквариумната култира(акваристика май се казваше.Как се започва и тн.

 19. За направата наистина се искат доста усилия (мъкнене на камъни, кофи с пясък, вода…), но поддръжката е много, много лесна – аз лично се грижа за аквариума си по една минута дневно:

  http://aquascaping.bloghub.org/23

  Както казват англичаните – work smart, not hard!

 20. Без да съм специалист, погледнах и предишните снимки и забелязвам голям прогрес в естетическо отношение (който отчасти се дължи и на факта, че растенията са попораснали, де :)). Абе – красота.

 21. Прочетох блога и както обикновено извода е един и той е написан: С каквото и да се занимаваш бъди подготвен,чети,развивайсе и всичко ще върви.
  Мен ми беше интересно дали отглеждането на една малка екосистема е сложен процес,а всъщност какво се оказа,когато всички компоненти са налице баланса се постига от самосеби си.
  Преди време и аз гледах риби.В аквариума имаше пясък и камъни.Приличаше на нещо като този на първата снимка,която си ъплоуднал.Но при мен проблема беше в ,това че гледах мн различни по вид риби и не си пасваха.Затова накрая се принудих да оставя само гупите.Но аквариум само с гупи не е аквариум.Сега като гледам снимките от твоя пак ми избиват мисли….Хайде отивам да пиша курвоса,пък после да почета малко как се гледа аквариум пък да видим какво ще излезе 🙂

 22. Както сам каза, с каквото и да се занимава човек, трябва да е подготвен! Ако е, и аквариум с гупи може да е красив.

 23. пламен
  11/05/2008 - 21:52

  от ляво много добре си направил камъните ,определено ми харесва,но аз бих разменил групите растения(десните в ляво и обратно).корена е грозен…не знам в дясно не ми харесва.

 24. Най-красивото аквариумче, което съм виждал. Представям си мацките как се впечатляват, като дойдат на гости и колко по-лесно е всичко 🙂

 25. хм…зависи от мацката.
  от кое се впечатляват повече, Петре – от странния, неудобен, поръваш се стол(кресло, фотьойл или каквото е то там) или от аквариума 🙂
  макар че то така или иначе всичко това е за да се запълни времето когато не знаете за какво да си говорите 🙂

 26. Миглен
  23/05/2008 - 23:04

  Кое излиза по-евтино за поддръжка:
  Кола с магнит за мацки или акварума на Лонги?

  Иначе Лонги аз в моя 40 литровя отглеждам змия сега – Сива Водна (Natrix tessellata). Това е втората змия от род водни змии които чувам и си улавям сам рпо еките но първата (Жултоуха водна – Natrix natrix) умря зимата докато спеше.

  След време и риби ще завъдя но в момента нямам възможност 😉

 27. Дай нова снимка 🙂 да видим прогреса

 28. ще дам, ама то ебати прогреса 🙂

 29. симона
  06/01/2010 - 19:27

  И АЗ ЩЕ СИ КОПУВАМ РИБКИ БЛАГОДАРЯ ЗАЩОТО РЕСУВАМ РИБКИ СЕ И МНОГО ГО ХИРАСВА

Leave a Reply

Задължителните полета имат *