Няма нищо сбъркано в почивките


Тая година имаше няколко празника в началото на май и затова се събраха повечко почивни дни – почти две седмици, за да сме точни, което не се беше случвало скоро.

И може би точно затова тая ваканция се превърна в поредната тема за изява на сума празноглавци, които само се чудят от какво публично да недоволстват…

Добре де, кого и с какво толкова изтормози тая няколкодневна почивка?!? Не само мои познати, неколцина блогъри, ами даже и уважаваният от мене в. Капитал тия дни не престанаха да опяват (ако бех ингилизин щех да използвам изключително подходящия за случая израз to bitch and moan) как тая почивка не била нищо хубаво, прекалено много дни се събирали, как за толкова дни това ги откъсвало от работа/учене… В Капитал някой автор, дето даже не си е написал името, се е изцепил, че видите ли, почивката била много лоша, защото той бил изчислил, че намалявала БВП на страната ни с 1.3%.

Браво(!), дами и господа, молодец, дет се вика! Колко сте работни, направо да ви цуне по запотеното морно чело човек и да се възхити как милеете не само за родината, но и за растежа на БВП. Само че няма да ви цуне, защото вие, дами и господа, не сте работни – вие сте просто идиоти, които винаги ще си намерят за какво да мрънкат, вместо да работят. Простете наглостта и егоизма ми, само че аз пък си позволявам да живея не за да работя, но и да качвам собственоръчно БВП (или собственопръстно и собственоклавиатурно, щото си изкарвам парите главно на компютъра) не е висшата цел на съществуването ми.

Дългата почивка беше приятна и полезна. На който му беше кеф, отиде някъде на екскурзия, седя си в къщи и гледа всички сезони на “Изгубени” (което също е признак на висш идиотизъм, ама нейсе), ходи на лов, на ски… или пък седя в офиса до късно или размахва мистрията и баданарката по строежите и си скъса задника от работа, щото иска да наспечели пари. Ами вие, дами и господа, като ви се работи толкова много, що не работихте бе?!? Некой да ви беше вързал?

Много било лошо за производството това да се почива много… Да, да се почива принципно е лошо за производството. Ми що да не направим и събота и неделя работни дни, та да не страда скъпоценното ви производство? И всички да се оперираме от центъра на съня в мозъка, да да бачкаме и нощем, а? Тогава, убеден съм, БВП ще хвръкне до небесата, страната ни ще стане такъв крупен износител на галоши, терлици розово масло и кисело мляко, че направо ше заринем чужбината с тях и заплатите ни ще станат толкова гигантски, че няма да знаем за какво да ги похарчим. Само че това трудно може да се нарече живот, нали?

И защо изобщо трябва да “отработваме” шибаните съботи, след като е ясно, че никой няма да работи в събота? Само дето вместо да си почиват след работната седмица, да са със семействата или приятелите си, през следващите две съботи всички ще трябва да отидат на работа и да се помайват, да си клатят краката и да се правят, че вършат нещо чак до към 3-4 следобяд, когато даже на най-тъпоумните и/или коравосърдечни шефове ще им писне и ще отпрашат нанякъде, пускайки всички да си ходят. Какво разхищение на ресурси и енергия е тая безсмислена загуба на време, а?

Един бизнесмен работил 50 години неуморно, наспечелил пари и се пенсионирал. Отива той за риба една събота и вижда един млад човек също лови риба. Пита го “-Младежо, ти що ловиш риба, не е ли по-добре да си в офиса и да работиш?”. А младежът, логично, запитал “- А защо да работя в събота?”. Бизнесменът гордо се изпъчил: “- За да видят шефовете ти, колко си усърден, да те повишат, да те направят партньор във фирмата – както станах аз!”. Младежът попитал “И като стана партньор какво?”. ” – Как какво, ще имаш повече пари и ще можеш спокойно да се пенсионираш, да ходиш за риба.”, отвърнал бизснесменът. Младежът го изледал учудено: “- Ами че аз и сега ходя за риба…”.

Освестете се, моля ви!

Икономическият растеж е хубаво нещо, подобряването на живота благодарение на него – безспорно прекрасно. Но целта на живота не е да се бачка, ами да си харчиш спечелените с бачкане пари. Честно, мисля, че трябва да си яко сбъркан в главата, за да недоволстваш от това, че не трябва да ходиш на работа няколко дни. Така или иначе подобно събиране на празници се случва веднъж на педесе години, кво толкова ви бръкна в задника? Ако искаш да бачкаш, надали някой може да те спре, освен с железен винкел по капачките… Почивай и остави другите да почиват, ебаси.

Всички мразят боза
Doomsday

Коментари

 1. Проблемът им не е в падането на БВП, а в това, че ще се минат тоя месец да плащат заплати за по-малко работни дни. Това, мисля, е единственото им притеснение, което не им дава мира праз празниците 😉 А отработването наистина е безсмислено при положение, че фирмите с по-разумни началници, изобщо не го спазват 🙂

 2. Светла
  05/05/2008 - 09:21

  Аз съм от тези, които роптаят. Но не против многото почивни дни накуп, напротив. Мен ме дразни адски разместването на почивните и работните дни и последващото отработване в съботите. Аз съм вече момиченце на възраст и даже 5-те дена от нормалната работна седмица ми докарват тежка преумора. Шести ден да работя не мога. А да се затътрузя през половината град на работа, за да се помайвам там, докато дойде време да се повлека обратно, ми се вижда крайно нелепо. Затова като се зададат Коледи, Великдени и други масови безредици в работния ми ритъм, аз просто си взимам отпуск (специално си го изчислявам, да си имам) – като сега например. От 26 април почивам и ще се върна на работната площадка чак на 12 май (17 май, работен ден събота, е надлежно вписан в молбата ми за отпуск). Супер ваканция само срещу 7 дена от годишния ми отпуск.

 3. Nick Angelow
  05/05/2008 - 09:56

  Че то и сега в производството няма събота и неделя? Обикновено се работи на смени по различни причини.

 4. Само да вметна, че много бизнеси са свързани с чужбина… Честно казано ме е страх какво ще заваря, като се върна на работа в сряда. Светът е работил 4 дни, в които ние сме почивали. Айде, някъде 1-ви май се почива и по света. Значи минимум 3 дни… Просто отсега ме втриса…
  Отработването в събота (тази) ще помогне в моя случай, защото светът (основно) ще почива, и ще понаваксаме малко, но другата е безсмислена. Е, ще я уплътним, правейки архив, но все пак ще бъде малко нанагорно….

 5. И какво толкова те втриса, че светът е работил 4 дни, през които ти си почивал?

  Това е някакво болестно психическо състояние, да знаеш – да не може да си почиваш и вечно да те гризе, че някой друг някъде работи, а ти не. Какво толкова е станало? Страх те е какво ще завариш в сряда? Светът като цяло и международната търговия в частност са се сринали без скъпоценното българско присъствие?Изгубил си сделки за милиони? Айде моля ти се…

 6. Епа аз съм твърдо зад теб (не буквално, разбира се) 😉

  Как така изведнъж всички много работни станаха и искат по-малко почивка?! Ако бяхме толкоз работни до сега да живеем къде къде по-добре. Да не говорим, че реално (тука икономистите могат да обосноват) почивката повишава производителността на труда 🙂

  И само за пример. Тук, в Белгия, си имат достатъчно не работни дни, но на хората пак им се вижда малко и преди време гледах репортаж как масово се вземат “нереални” болнични от служителите, които просто искат да си почиват повече. Сиреч – баш европейците искат да си почиват, а ние работните люде напираме да работим?!?!

  П.С. Най-накрая сложи тази отметка за следене на коментарите. Наистина е голямо облекчение! 🙂

 7. Асен Качаров
  05/05/2008 - 11:35

  Те, да ги сложа под общото име шефове, хубаво искат да се работи през тези почивни дни, но пък на колко от работещите им се дават по-високи надници, както е по закон? Всичко много хубаво, но аз не съм фен да бачкам когато ми казват да почивам, пък и заради тази моя доброта да се появя на работа, де не ми дадат някакъв стимул. Тъпо е! Това пак се получава с типичната вече за България “притча” за добрия Европейски Съюз. Там всичи работят, там всички си плащат данъците, (вече любимото ми) там се плащат входящите разговори по гесеметата. Ама защо никой не каже, че там се плаща, ебаси

 8. Наистина, много хора си мислят, че европейците се скъсват да работят, пък ние само ваканцийки си правим. А всъщност не е така – скъсват се да работят в САЩ, докато в Европа все гледат да намалят я работните часове в седмицата, я да увеличат отпуските и т.н.

  Но там икономиката и съответно стандартът на живот са достатъчно високи, за да могат хората да мислят вече как да се улеснят максимално. Не казвам, че и ние трябва да правим така – при нашата производителност на труда (една от най-ниските в Европа), първо трябва да оправим нея, но тя не се оправа с по-дълги работни дни, а с по-яко бачкане, добър мениджмънт и мониторинг на труда.

  Но все пак почивката също е жизненоважна за производителността, а аз се подразних от тия, които не спряха да роптаят, да мрънкат и да хленчат за тия почивни дни, дето така или иначе се падат веднъж на незнамси колко десетки години, вместо един път в живота да си гледат кефа и да оставят и другите хора да си го гледат.

 9. Инвестиции в знание е това дето прави европейците мобилни, ерго – могат да работят от където си искат, когато си пожелаят и така да допринесат за качеството на живота.

  В бг – живота без качества
  Работата – се свършва с минимално знание
  Трудът – нископлатен и излишен
  Почивките – формално и неформално, постоянни

  В Европа почивката има качества. Животът има смисъл. Трудът е ценен, не щото е високоплатен, а щото трупа върху знанието, капитализира конкурентноспособността и не се мери в дни (почивни или работни). Мери се в бъдеще – нещо, от което бг се опасява

 10. Светла
  05/05/2008 - 12:22

  Аз пак да се обадя. Главно за тези, дето са свързани с партньори в чужбина и се притесняват, че почиват, когато те работят. Преди време работех в такава фирма, дето е пряко свързана с едни в Англия. И нали са ни различни Великдените, пък и те имат за Коледа огромна ваканция. И не ни плащаха – нито за Коледа, нито за Великден, щото англичаните си почиват и не се интересуват, че някъде си някои си чакат заплатите, които те не са превели, понеже са във ваканция. Няма какво толкова да им се притесняваме на нашите партньори, ето даже в Европейския парламент се нагодиха към нашите празници. Празниците са хубаво нещо, “свети дни”, както казват англичаните – и не само те.

 11. Веселин
  05/05/2008 - 13:07

  Началниците си умират от яд, защото робите 10 дена не са на работа, далеч от техните премъдри нареждания 🙂 Част от уважаваните изказали се срещу празниците имат подчинени, така че ги разбирам напълно.

  Иначе това със заплащането едва ли е фактор – на мен примерно заплащането ми се формира на база работните дни, така че празниците остават безплатни.

 12. Жилов
  05/05/2008 - 13:52

  Почувствах се страхотно, отдавна не съм имал толкова свободно време. Искам пак.

  Но…

  Имаме жесток deadline, който не успяхме да спазим заради почивните дни. Пак благодарение на тях ни остава съвсем малко време за финалния deadline. Не мога и да бутам нещата без екипа, макар че днес и утре ще опитам. Като отида в офиса, ме е страх с какво ще е затлачена пощата ми (писма от чужбина).

 13. Който има партньори в чужбина, и има неотложна работа – никой не го кара насила да почива. Аз например през уикенда си отделих няколко часа за бачкане 🙂
  А мечтата ми е да пуснат по-издръжливи батерии за лаптопи (до няколко години май ще се сбъдне). Хем да си се разхождам из България и света, хем да спазвам сроковете.

 14. На мен като пенсионер ми пука дали се работи или не.Като бивш менажер обаче съм сигурен, че ритъма на “копане” се нарушава. Само да си спомним, какви оплаквания има в форуми и блогове по повод смяната на часовото време през пролетта и есентта.

 15. Да си доразвия мисълта.
  не, не съм никакъв шеф, прост изпълнител съм.

  Докато си говорим и мързелуваме днес и утре и миналата седмица, от много държави в чужбина подготвят и са подготвили пратки документи, които пътуват към нашата организация.

  Междувременно куриерите също почиват… Т. е. пратките ще дойдат накуп в сряда вечер. И изведнъж в четвъртък трябва да обработим накуп пратки за 4-5 дни (вкл. от срядата – 7-ми). Междувременно клиентите звънят и питат: Аджеба защо моята пратка документи не е обработена. На всекиго му е зор – всичко става спешно и за вчера.

  Е КАК ДА НЕ МЕ ВТРИСА, БРЕ???

 16. ае последния ти си единичен случай дори частен бих казал, като те втриса не използваш куриер а си пращаш човек за да не те втресе ама че простотия…

  Факт е че доста тъпо парче е написало статията в блога на Капитал и е извадил една кръчмарска сметка, как едва ли не цялата ни държава спира, вероятно и кравите на село/които също участват в БВП-то/ са спрели да дават мляко през почивните дни… също хората сме спрели да ядем, да си харчим парите абе всичко е спряло е така? а за производството случайно да няма хляб? виждате че има и той си е произведен през почивните дни, никой не би оставил едни пари да отидат някъде другаде, ако може да се насочат към джоба му
  Реално процентът вероятно е 5-10, а не 100 за сметките които е направил смешника в блога на Капитал, а че парите се пренасочват и дават възможност и на други бизнеси да се развиват и ползата от това някой икономист може да пише, но очевидно този написал статията е скаран с икономиката и залага на кръчмарските сметки и липсата на елементарна мисъл, вероятно щото читателите им били интелигентни затова ги бомбардират с такива тъпотии в Капитал

  Разбира се някои видни блогъри, основно от десния комсомол веднага са в подкрепа, не защото са хванали смисъла, а защото са против управляващите, още малко ще кажеш че по време на Костов не е имало натрупване на почивни дни, винаги се е процедирало по един и същи начин в такива случаи

 17. Да, ама не! Аз пък мога да гарантирам, че през тази ваканция хората не са си харчили парите или поне не в България. От една седмица няма какво да ям, защото в кравтала почти няма отворен магазин. Трябват ми шест магазина, за да си взема сапун, краставица, лютеница, салам и хляб. За сметка на това работеха контрольорите от СКГТ и такситата – дааааа, аз също бях в онова огромнейшесто задръстване към гарата петък преди ваканцията, да оставих голяма сума за такси, но до тук. Исках да си изхарча парите, а не можах. Веднъж вечерях слънчогледови семки, а на сутринта дояждах от вечерята. Нямам нищо против да има повечко ваканции и отпуски, обаче да се парализира страната за толкова дълго време не е много умно. Събират ми се 3 работни дни през т. нар. почивка и не ми натежаха. Работих на разпети петък, на послединя ден на Велик ден, както и ще работя утре на Гергьовден. И не мрънкам. Ами ако Интернет доставчиците решат да си пуснат почевка десет дена, няма ли да роптаете? Е, мен ми спряха храната. Почти същото е. Точка.

 18. Жилов
  05/05/2008 - 18:32

  Острите като нож крайни срокове и колегите от чужбина не са единичен случай. Ваканцията ме радва, но цената й е твърде висока – ще ми създаде много проблеми, които ще изплащам целия месец май.

 19. абе…не знам дали съм аз, но ми се струва, че и едните, и другите мрънкат в тези коментари… даже ми се иска да обявят само 25-декември за почивен, за да стане пак панаир 🙂

  Светлина….да вечеряш слънчогледови семки в 21 век, защото ‘нямало отворени магазини’ си е емблематично за ‘мързел’! Била бачкаше, а Били в София – поне 5. Къв ти беше проблема? Айде без тия, моля те, вечно все някой друг ни е виновен.

  В Европа хората бичат по 35-часова работна седмица не за друго, ами защото бачкат умно.

 20. Отказвам да повярвам, че не си могла да намериш отворен магазин в София. В моя малък забутан град всички квартални магазини си работеха нонстоп през всички дни – което е нормално, кой магазинер ще изтърве печалбата?

 21. LordDoskias
  05/05/2008 - 20:21

  Някъде бях чел/видял, че в .бг имаме едно от най-натоварените ежедневия, а всъщност сме едни от хората с най-ниско КПД. И за мен е безпредметно да се отработват дни, в който хората просто няма да са на вълна работа.

  Единственото за което съжалявам, е че в Неделя не успях да намеря баничарница за банички и боза (съжалявам, че ти прочетох миналия пост в Неделя 🙁 )

 22. някои пишат глупости, във всеки квартал има по няколко хипера а всички си работеха, тва че магазинчето от входа на блока е решило да почива не значи, че е нямало от къде да си купиш нещо.. да не забравяме и денонощните бензиностанции, които са на всеки километър, а пък тези с крайните срокове – ми да си бяхте свършили работата преди празниците – е колко съботи и недели е можело да си поработите колкото ви се иска допълнително, а лично аз харесвам отработването защото голяма част си взимат отпуска и съботите винаги са спокойни за работа, интересно дали оня смятащия със сметалото капиталец е отразил в сметката си този момент като е задраскал 10 дни

 23. Съжалявам, но в Студентки е така 😉 Проверката твърди същото за Дървеница и Дианабад.

 24. Студентски град, де 🙂

 25. Гонзо
  05/05/2008 - 21:55

  За крайните срокове – очевидно яко викуця управлението на проекти, щом не сте си предвидили почивните дни и на сте свършили работата преди тях или не сте удължили срока изначално. Няма какво да се обсъжда, с приятели правихме и променяхме плановете за ваканцията от два месеца, през това време гледах да не си оставям (много) недовършени задачки.
  За чуждрестранните партньори – ще дам един пример от братската Ниска Земя. Преди n години във фирмата, където работех се получи електронно писмо със горе-долу следното съдържание:

  От дата1 до дата2 нашата фирма е във ваканция, не ни търсете!

  И обърнете внимание, дори не ставаше дума за официални празници, а за лятна ваканция. Така че, ако можете просто да пратите едно писмо и да предупредите партньорите си, че има празници, които смятате да уважите, никой няма да ви се разсърди, поне не в Европа.

  Аз почивах от преди Великден, направихме си хубава ваканция из Родопи, Сакар и Странджа, и нямам никаква причина да се оплаквам.

 26. Вестници не трябва да се четат, защото те се пишат изключително с комерсиална цел 😉 Хората имаха възможност да мръднат малко настрана с тази дълга почивка. Нищо лошо не виждам.

 27. таковата… за банка ставаше въпрос… няма цял свят да се съобразява с нашите откачени политици….

 28. Прасунсен
  05/05/2008 - 23:36

  Светлина, ми автобусите в студ град не работеха ли да отидеш в цивилизацията и да си напазаруваш?
  Мене също ме дразнят празниците, защото някои неща не работят, но ако и аз почивах, не мисля, че щях да се оплаквам 🙂

 29. Светла
  05/05/2008 - 23:50

  Абе, почти адашче, Светлина, аз одеве си напазарих във “Фантастико” в Студентски град, бе! Дето е при зала “Хр. Ботев”. Работеше си магазинът и даже топъл хляб имаше 4-5 вида. Много странни неща си написала за липсата на храна. Та нали празниците още продължават, има цели два дена още…

 30. Продължават, ама всеки студент се прибира в квартала чак утре и затова вече почнаха да отварят. Чух даже, че днес е имало отворена закусвалня. А за автобусите – казах – ходих до Дианабад и Дървеница. Верно, че можех да се постарая повече, ама нали идеята е да се почива през празниците, а не да ми се налага да пътувам час в двете посоки, за да си взема кисело мляко?

 31. О, да споменавам ли, че вестник “Трета възраст” ще излезе чак на осми? Просто това са нещата, които задължително си купувам през седмицата – вестника и храна 🙂

 32. @м – А когато хората по света са почивали, а ти си работил?

  Мит е, че по света само бачкат. Напротив, може да работят здраво, но и умеят да почиват.

  Даже такава нация от работохолици като японците имат достатъчно празници – и национални, и на фирмата, и разни фестивали и т.н., така че им се събират не по-малко почивни дни от нашите, даже хора, които познавам и в момента са там твърдят, че са повече. Защото японските бизнесмени и държавници са умни и могат да си направят сметката, че от преуморени хора не може да се очаква качествена работа.

  А в Европа винаги са умеели да почиват добре.

  За американците не знам, там ми е мътна Индия.

 33. @Svetlina За студентски град в СОФИЯ ли става въпрос?

  Тук, около Зимния дворец нито един магазин не почиваше, има денонощен, “Фантастико” е наблизо, а и където да съм ходил другаде из София не видях затворени магазини.

 34. Мда, за моя радост втори такъв квартал няма. И да – ходих до Зимния – от там си взех хляба и краставицата. Почвате да ме дразните обаче. Накрая просто ще ви изброя кои магазини не работеха, ще ви кажа как във Фантастико продават кюфтета, падали по земята и затова от там не смея да пазарувам, а наааай-най-накрая ще ви се и изсмея. Щото съсипахте публикацията на Лонгалнон с коментарите си по моя мързел/глупост. Да не мислите, че не ми хареса ваканцията? Просто считам за абсолютната идиотщина някой там горе да дръпне един подпис и да реши, че страната ще е в почивка. Няма ли кой да се сети да си почиваме по различно време?

 35. Svetlina, изяде хляба и краставицата и почна да нервничиш….и наааай-най-накрая да ни се смееш…..а уж ти хареса ваканцията… 🙂

 36. Вчера пък гледах по любимата ми телевизия бтв – направили специялно проучване – което гласеше нещо от рода – България губи незнам си колко пари заради задръстванията – викам си – че е така сигурно е така – обаче като им чух на тия логиката напрао се изприщих. Човек ако не губил по 1 час в задръстванията ами работил вместо това щяла бвп да се дигне с незнам си колко процента – и ако не хабял бензин за тоя един час незнам си кво щяло да стане.
  Ало путки майни – човек работи по колкото време на ден му е регламентирано по договор – ако губи 1 час в задръставне това му е от неговото лично време а не от времето когато трябва да се труди. То по тая логика ако човек не спеше ами вместо това бакчаше щехме да сме нумефо уно – ама ей го вна – някой лентяй си позволяват дори да спят. А това за бензина нема как да го коментирам при положение че шибаняците ми зимат 70 процента от цената на бензина и си го слагат в джеба под формата на данъци и такси след това да ми обесняват че държавата била вътрешно. Ебахти малоумниците.

 37. @malhavoc непрекъснато се измислят такива стъкмисти, за да се чувстват хората виновни, че заради тях не вървят нещата. И лошото е, че много хора се вързват.

 38. Божо прав си забелязвам и аз напоследък непрекъснато се вадят некакви измислени проучвания етц за да се обвиняват хората за кво ли не. Дават се съвети – например върнете се еидн ден по рано от почивка в гърция за да не стават задръставния – изключвайте си климатиците за да не издъхне аец-а и разни такива тъпотий – алоо телевизора – що не кажете “Понеже гепиха парите за магистрала до гърция която треаше да е готова и платена за олимпийските 2004-та камион изби 11 човека в задръстване преди благоевград или – режим на тока щото меките китки спряха еди кво си – или свачиша по морето щото хората на резаните карабини строят на пясъка.

 39. Rabotoholik
  06/05/2008 - 15:02

  Аз предлагам така – на който му се работи, нека работи и да не пречи на почиващите.
  @Longanlon – Евала за примера с рибаря! Много правилно си го е казал младежа.

 40. dimitkoster
  06/05/2008 - 18:51

  Аз малко късно се включвам в тази дискусия, но нали бяха почивни дни. И аз “запалих джапанките” към яз. Батак – и така цели 4 дни. Скара, бира и разходка из околностите. Въобще и не си помислих за работа (гадта мръсна).
  А младежа, който иска издържлива батерия за лаптопа си ….
  Абе пич, ти луд ли си?
  Лошото е, че утре пак започваме на високи обороти.

 41. как армията решава проблема с отработването 🙂
  миналия път – отработиха с една екскурзийка с корабче до остров Свети Иван
  сега-курбан на един от шефовете
  след него – все ще измислят нещо 🙂
  в най-лошия случай-ще работят половин ден и после, хоп в автобусчето(щото си имат и специализирани автобуси)и у дома.
  така се отработва:)…и така трябва

  аз лично въобще не смятам да затормозявам прекрасната си личност с отработване на каквото и да било. а някой да ми твърди, че почивайки, едва ли не ощетявам бъдещите ми деца????ебаси
  нема шанс

 42. Я, уж 43 коментара пък нещо не ти излиза бройката, пич!? 🙂

  Що тей?

  Уж ни си от тях, како Сийке…не че ми пука,де, ама ….тъй де…:)

 43. нямам представа какво имаш пред вид

 44. Бих се радвал да има повече такива почивки, ама тя работата си се натрупва , както каза онази мацка “м” по-отгоре.
  Иначе казано – куца организация и в държавния и в частния сектор, щом едвам си оправят мизериите след няколко почивни дни. (сестра ми е счетоводител, и освен Събота беше на работа и днес в Неделя, щото трябвало да си оправят ДДС-то…да и имам преебаната работа)

Leave a Reply

Задължителните полета имат *