Не обичам стотинкитеВ джобчето ми може да не дрънкат семки и бонбонки, щото не съм селянче от Възраждането, но подрънкват стотинки. Най-различни по форма и цвят, които не успяват да оправдаят съществуването си с нищо.

А не може ли без тях???

Стотинките, сигурен съм всеки от вас някога се е замислял, са просто една напаст. Супер неудобни са. Не само, че са кръгли и се търкалят навсякъде, лесно се изпускат, но и са неоправдано тежки и обемни за малката си стойност. Ако ги държиш в портфейл имат навика да изпадат в най-неподходящия момент и да се разпиляват навсякъде, че и да го правят тежък и неудобно дебел. Ако пък ги държиш в джоба си, тихичко изпадат по дивана или където и там да полегнеш а и, не знам дали си забелязал, имат неприятното свойство да протриват джобовете ти и да ги късат – ако случайно до сега не знаеше що са ти скъсани някои джобове, вече знаеш – вероятността за това да са виновни стотинките, които държиш в тях е доста голяма.

Стотинките също така се и натрупват. Понеже те мързи да ги слагаш в портфейла всичките, се търкалят из джобовете ти и те дразнят, защото понякога трябва да се бъркаш по половин час докато набараш малката гадинка на дъното (ако пък носиш дамска или мъжка чанта направо не те мисля). Понеже са толкова досадни, често ги зарязваш на най-различни места, слагаш ги в касичка и т.н. само да не ти се въргалят наоколо. Аз ги слагам в една кутия от парфюм Str8, знаeш ги, едни ламаринени – всяка година горе-долу по това време тая кутия се напълва, аз ходя в банката, а там лелките ме гледат лошо, щото внасям на стотинки между 50 и 80 лв.

Ако може без

Колко добре си ми беше, когато парите бяха по неколко хиляди и стотинки нямаше – монетите бяха съвсем малко и рядко се използваха.

Сега, аз знам защо се правят монетите – щото банкнотите се износват бързо и да се подменят е значителен разход за хазната (смятам знаеш, износените и скъсани банкноти БНБ ги изкупува, за да бъдат подменени с нови). Колкото са по-дребни банкнотите, толкова по-често са обект на размяна между хората и толкова по-бързо се износват. Т.е. стотинките ако бяха хартиени, биха се износвали много бързо и понеже трябва да има много от тях в обръщение, щеше да струва много пари да се подменят достатъчно често. Това обаче изобщо не пречи да ме дразнят…

Единствената ми надежда е че може да ги направят пластмасови (което надали ще стане) или като навлязат електронните разплащания вече да няма нужда да се разправям нито с монети, нито с банкноти…

P.S. И заклевам се, тая статия в New Yorker я прочетох буквално половин час след като написах горното 🙂

Водата на Земята НЯМА как да свърши!
Kак да блогваме по-добре – три сигурни стъпки

Коментари

 1. Не ми се натрупват 😀
  Продавачките винаги ми се извиняват, когато трябва да ми върнат ресто на дребни стотинки, а аз всеки път ги успокоявам:
  “Аз всякак ги харча!”
  И е вярно 🙂

 2. Към стотинките изпитвам особена сантименталност още от училище. Тогава, обикновено към края на седмицата, като остана без пари, проверявах джобовете и чантите и винаги изравях за поне още 1 кафе.

  Освен това обичам да оставям точни пари в магазина. Не обичам лелката да ми връща. Хубаво ми е, когато изкарам точни пари, преброя ги бавно и спокойно да платя.

  По-скоро съм забелязала, че само мъжете не са фенове на стотинките, защото броенето на стотинки не ви се струва някак мъжмко занимание…

 3. Христина
  25/03/2008 - 09:34

  🙂 обаче не може да не си забялазал, как когато не ти достигата 10 ст например, и започнеш да ровиш и да се ядосваш как заради 10 ст, ще разваляш 20 лв. Те стотинките ти липсват и се дразниш на факта , че си ги оставил в кутията от Str8.

 4. Магдалина
  25/03/2008 - 09:51

  Стотинките са нещо чудесно:) Аз винаги успявам да ги пробутам, като си купувам бонбони, въпреки че веднъж една лелка ме вбеси, защото отказваше да ми ги вземе.

 5. Aми, аз нито кафе потребявам, нито бонбони, така, че в общия случай няма за какво да ги ползвам.

  Често не ги и броя – не защото е “немъжко занимание”, а защото ме мързи. Просто вадя колкото докопам от джоба и ги предлагам на човека да си вземе от дланта ми колкото трябват.

 6. паундите на снимката са необичайни стотинки.
  първо имат много издания като вероятността ако имаш 2х1, те да изглеждат различно е голяма.
  второ, са необичайно тежки и, макар че са неудобни, някак им имаш доверие.
  и трето – когато пуснеш една от тези монети върху друга, издават особен звук, както никоя друга монета на света.

  според мен гореизброеното е част от чара на монетите. ако летим твърде бърже към бъдещето най-много да си размажем физиономиите на някой завой..

 7. Tва за бъдещето и завоя вероятно е била любимата реплика на всички тия, във всички исторически периоди, които са възпрепятствали човешкия прогрес и въпреки всичко ето ни на, не сме се размазали никъде и живеем по-добре от когато и да било. Страхът от новото, различното и непознатото е характерен за низшите духом.

  Извинявай за острите думи, но това е най, ама най-малоумната поговорка, която мога да си представя, с изключение на паметното “Хайде всички да си прережем гърлата, момчета!” на един генерал, измислен от Тери Пратчет. Все си мислех, че съм виждал всякакви хора, ама да се страхуваш от пластмасови стотинки и да плашиш, че “ще се размажем на завоя” заради тях ми се вижда прекалено…

 8. Павел Танков
  25/03/2008 - 10:55

  На работа имаме машина за закуски. Ако нямам стотинки (или метално левче) не мога да си купя закуска сутрин. Знаеш ли колко станаха на почит във фирмата вече? Много често колеги се питат един друг “Да имаш да ми развалиш 2 (5, 10, …) лева, че да хапна нещо?” 😉

 9. Павка, съветвам те да не ядеш закуски от машина, защото са отвратително вредни, точно както са отвратителни и на вкус 🙂

 10. аз пък се кефя на монетите:

  а) навяват ми мисли за дракони, спящи върху камари злато
  б) като малък обожавах да слушам звука от сипещи се жълтици по детските (и не-детските филмчета)
  в) много са удобни да си направиш бокс, който не се набива на очи, но набива носове в черепи 🙂 в 6-и клас един такъв бокс ми спаси маратонките 🙂
  г) можеш да ги ползваш да вземат решение вместо теб (ези-тура) или да играеш елементарен хазарт (пак ези-тура)
  д) има няколко забавни игри с монети, както и известно количество интересни задачи, включващи монети
  е) можеш да ги ползваш като муниции за прашка и да отстрелваш песовете от терасата
  ж) можеш да се гавриш с лелките в банките
  з) дават ти повод да се заяждаш с прости продавачки, когато ти изцепят реплика от сорта на ‘кво да ги праа тея стотинки’
  и) дават ти повод да се заяждаш с бакшишите – ‘дай си ми рестото, или обикаляй квартала, докато стане кръгла сума’
  й) много са удобни за оставяне на бакшиши в ресторанти/кръчми
  к) можеш да ги колекционираш (в интерес на истината, преди няколко дни реших това да е хобито ми оттук нататък – събиране на монети от всички страни. забавно е :))
  л) можеш да си накиприш колата (по-скоро – рейса) по пернишки тертип – стотинки по уплътненията на стъклата
  м) мога да се сетя сигурно още, но ме домързя 🙂

  пък и номерът с кутията от Стрейт е готин – без да го имаш за цел си създаваш един резерв за черни дни – ти си събирал по 50-80 лева, аз последния път замъкнах в банката 150 лева 🙂 както и да го погледнеш – пари са си 🙂

 11. TL, сега като чета се сещам за една приятелка, която получи като подарък касичка- слон. Започна да пуска вътре всяка монета от един лев, която й се мернеше пред очите. Заедно с мъжа си, за 3 месеца събраха към 600лв и погасиха една от вноските за жилището си:)

 12. Павел Танков
  25/03/2008 - 12:00

  “Все си мислех, че съм виждал всякакви хора, ама да се страхуваш от пластмасови стотинки и да плашиш, че “ще се размажем на завоя” заради тях ми се вижда прекалено…”

  Пешо, ти искаш да почнат да правят стотинките пластмасови, че да са по-леки ли? Хех, няма ли да стане много лесно за фалшифициране? Освен това метални са си някак по-вдъхващи доверие, както каза UV. Абе традициите са хубаво нещо понякога. Мен ме кефят метални.

 13. Павка, те и сега стотинките са супер лесни за фалщифициране. Нямат никаква защита или нещо такова – просто отливаш метала и толкова, за никой гравьор не е никакъв проблем да ти направи щампата.

  Въпросът е, че правенето на монети не е доходно – цената за направата на една монета се доближава до самата стойност написана на монетата, така, че евентуалните фалшификатори, даже да правят само едри монети, пак ще имат твърде мизерна печалба.

  Наистина, пластмасовите монети ще са по-евтини за производство, заначи може да станат привлекателни за фалшификаторите, но пък и в тях ще е много по-лесно да се вградят системи за защита от фалшифициране.

 14. Уви , стотинките са необходима досада. А като реши някой да ми дава монети със стойност под 10 стотинки никога не ги вземам. Предпочитам да губя по 5-6 лева на месец, вместо да издребнявам и да им търся предназначение. А “едрите” стотинки си ги вкарвам в употреба, щото никой тях не ги отказва.

 15. Обаче на картинката от Ню Йоркър отчупеното парче лед прилича на България подозрително много.

 16. Long, пластмасови монети е несериозна работа, както не можеш да направиш банкнотите от тесто…..

  освен това, не се е родила защита на тази Земя, която да не може да се заобиколи, имитира, фалшифицира или подмени. не забравяй и фактора ‘запалка’ – можеш да запалиш стотинките на някого 🙂 но ми е интересно за каква защита си мислиш, просто за спорта 🙂

 17. Вени Г.
  25/03/2008 - 12:55

  “За” стотинките съм, вкл. жълтите, защото те са много важни за една немалка част от хората. Знам, че за тая част на тебе ти е през известно какво, но тя съществува и е повече от 1/3 от избирателите. Мани ги избирателите. Говоря за живота на хората с безобразно малки пенсии. Имаш ли майка или баща, който след 39 години работа като добър специалист сега е с пенсия от 175 лв? Да поясня – нещата, за които е работил, и сега работят – но в полза на групировката ТИМ. Въпросната групировка не са злодеи, същите са президентските приятели спонсори и прочието олигарси.

 18. Тия кутии от str8 май за това ги правят :). Аз ползвам 1(черна) за всичко над 10ст. и 1(синя) за всичко под 10ст. Черната я опразвам веднъж месечно, обаче в синята вече са се събрали около 10тина лева от по 1,2 и 5 ст. Ще ги претопя и ще си направя ланец 🙂 🙂 🙂
  Няма нищо по-тъпо на света от 1ст. Тя е изобретена от търговците за да се гаврят с клиентите си чрез цени от вида 9,99.
  🙂

 19. И аз не обичах стотинките като теб и дори се правех на щедър, като не си прибирах рестото, ако е на стотинки. При това бях на заплата тогава, около 350лв.
  Затова Господ(или съдбата, ако някой предпочита)ме наказа да почна да обичам стотинките и искрено да им се радвам. Колкото повече – толкова по-добре. Отговора на въпроса “Как стана това?” е, че сега имам бизнес с вендинг автомати.
  И ВЕНИ Г. е прав – много голяма част от хората разчитат на стотинките, за да “закърпят” месеца. Не само пенсионери. Колкото по-далече си от голям град, толкова по-малко начини има да се препитаваш. И тогава нашите родни жълти стотинки започват да натежават като паундите. Дори и да не издават същия звук.

 20. Вени Г, от много време насам за пръв път се престрашаваш да коментираш в блога ми, но както винаги, мелницата ти мели каквото си знае, без да те е еня за какво си говорим всъщност.

  Аз казвам, че ме дразни, като си изпускам стотинките под дивана, а ти си знаеш твоята песен за олигарси, групировки нещастните хора.

  Да поясня – дали стотинките ще са на пластмасови монети, на банкноти или в банкова карта няма никаква връзка с това кой колко му е пенсията. Не протестирам срещу дребните пари като идея, а срещу физическата им форма на метални монети, която е неудобна.

 21. не разбрах… аз нямам нищо против да се правим на господ и да бързаме със страшна сила към бъдещето. обаче ако целим да претакаме всички от другата страна, помага ако се съобразяваме че не всички могат да скачат бързо и надалеко. ти, като повечето хора, които познавам, моментално скачаш в крайности. не знам как точно не пропускаш смисъла на твърдението джаскайки се по екстремумите..

 22. ъъъъ и аз не разбрах – какво общо има скачането надалече с пластмасовите стотинки?

 23. Филип
  25/03/2008 - 15:06

  Пластмасови стотинки :)))))))

 24. добре де, кажи как ги виждаш тези пластмасови стотинки? интересно ми е, защото лично аз не мога да схвана идеята – прекалено много пречки виждам, и бих искал да чуя как изглежда от твоя страна 🙂

 25. Никой не се сеща обаче за изгодата от пластмасовите стотинки. Я си представете че ви трябват точно 25ст. ама нито повече нито по малко. Абе въпрос на живот и смърт. Чупиш 50 пластмасови стотинки на половина и си готов. А я пробвай да счупиш 50 железни а!

 26. tL_, виждам ги, примерно, като малки разноцветни квадратчета. Да речем с големината на сегашната 1 стотинка, но по-тънки.

  Възрастните хора няма да се бъркат, защото лесно ще различават различните ярки цветове на различните монети, самите стотинки няма да заемат много място и ще са съвсем леки.

  Пластмасата е здрава и трайна. В нея може да се вгради метална нишка или друг начин за защита от фалшификация.

 27. “Пластмасата е здрава и трайна. В нея може да се вгради метална нишка или друг начин за защита от фалшификация.”

  Идеята ти е много добра, но за държава, която е решила повечето си основни икономически и културни проблеми. Енергията и времето необходими за направата на пласмасови стотинки могат да бъдат употребени за по-ползотворни неща. Но понеже няма да бъдат, по-вероятно е да станеш пророк и след някоя десетилетка в джобчето да тракат пластмасови стотинки.

 28. …като се возих в 72 една неделя…слушам си музика и не обръщам внимание на разговори никакви в рейса(то и това е главната цел) ма по едно време се качва една жена…и тръгва билет да си купува и гледам държи в шепа стотинки..до тук нищо необичайно..по едно време по изражението й разбирам,че нещо се карат с чичко шофер…свършва ми песента и всъщност разбирам,че проблема,че са й жълти стотинките и тоя пич не иска да й ги вземе О_О …и след кратка разправия-за да не става много дълъг коментара-той ги ХВЪРЛИ!!!!взе ги и ги хвърли!!!!нали…”точно приготвена сума” не знам си кфо……ето за какво са ти стотинките…да ти е точна сумата и да не ти връщат пук на теб 1 куп стотинки….пък и са повод за социален контакт..дори и да те замерят с тях… 😐

 29. Mда, ако се отплеснем от темата за стотинките за малко – това са то служителите в Софийски градски транспорт, дето стакуваха за заплати. Ше земат по 1200 лв, ше въртят геврека и шсе мислят за велики, като има кой да дава…

 30. манека им е зле на шоферите,а!…отделен е въпроса,че все едно се намираш в пътуваща кръчма,където чичака,който мие пода(примерно)те замеря със стотинки….въобще цяло изживяване си е пътуването в градския тразнспорт(ако може още малко да се отклоня от темата) един мой приятел по друг повод казва:”всеки ден е ново приключение”….та така….

 31. Аз лично си ги събирам мойте, добра пара пада от ‘стинките
  само жълтите да ги махнат

 32. “Не им гледайте заплатите (които не са чак толкова високи- 2000 до 3000 долара)”
  Стига бе, човек! Толкоз ли им е паднал стандарта? АЗ се чудих кога тия емигранти ще повлияят на икономиката им

 33. Апостоле, това за кафето от 4 долара и другите скъпи стоки недей да го бъркаш с купуването на неща от първа необходимост. Да, в САЩ има кафе за 4 долара – и за 6 има, но никой няма да даде тия пари за кафе, ще ги даде за Старбъкс. Т.е. той плаща не за кафе, а за марката, за престиж. Защото кафе сервират във всички закусвални безплатно или $1 with unlimited refill, което означава, че плащаш долар и ти доливат чашата колкото си искаш – но това не е престижно, затова се дават по няколко долара повече за други кафета.

  Същото е и с, да речем, марковите женски чанти, които напоследък започнаха да имат направо безобразно високи цени. Никой не е толкова идиот, та да даде $1400 за женска чанта, никоя чанта на света не е толкова, удобна, здрава и хубава, за да оправдае тия пари. Но една маркова чанта струва толкова и ги купуват – защото не купуват чанта, а купуват GUCHI, купуват престиж, завистливи погледи и самочувствие. Това не значи, обаче, че масовите чанти (и дрехи и техника изобщо) не са всъщност по-евтини, отколкото са тук, особено с тоя евтин долар напоследък.

 34. Брей, това с кутията от стрейт билорзпространен номер! Аз събирам метални левчета! По едно време се беше събрала внушителната сума от 1200 лв!

 35. Коментар #1.
  Хора, меддта в монетата от 1 и 2 стотинки струва повече от стотинката. Събирайте ги, пазете ги 🙂

  Коментар #2.
  В САЩ има една “система” наречена “get a penny, left a penny”, при нея има една паница с пенита, и или оставяш 1 пени от рестото или взимаш 1 пени за да доплатиш. За съжаление ние в BG сме много алчни и не можем да я ползваме.

  Николай

 36. Нямам портфейл и портмоне, даже и дамските чанти много не ги тача, пък гледам, че от поне десет години джоб не съм късала… Може да е щото аз и година да събирам, 50 лв трудно ще ми е да спестя, ако ще катинар да имам на касичката.
  Само да разкажа, че тая гоидна два пъти бях шаферка и трябваше да правя парашутчетата за сватбите, та обикалях магазините и се молех да ми дадат 2-3 лева на монети от по 1 и 2 стотиннки – ма не – нямали – сигурно такива като вас са си ги прибрали в кутиите и сега на БНБ им се налага да секат още и още 🙂

 37. Ами да беше отишла в банката си, щаха да ти дадат колкото искаш 🙂

 38. ееееееее…

  що не ме пита мене :), преди 1 месец “предадох” 12 лв. по 1 ст. и ми дадоха чисто две ново напечатани банкноти – 10 лв. и 2 лв.

 39. >”преди 1 месец “предадох” 12 лв. по 1 ст. и ми дадоха чисто две ново напечатани банкноти – 10 лв. и 2 лв.”

  Що не се обади – щях да ти дам нацяло 😉

 40. По време на хиперинфлацията беше готино, металът в монетките струваше много повече от номиналната им стойност 🙂

 41. >> По време на хиперинфлацията беше готино, металът в монетките струваше много повече от номиналната им стойност

  В момента е същото, но само за 1 и 2 ст.

 42. Според мен и банкноти не трябва да се използват. Много по-елегантно е разплащането с дебитна карта примерно.

 43. Моето мнение е същото – но опитай да си купиш баничка с карта… 😉

 44. Аз пък съвсем елегантно мога да счупя или загубя карта, но не и едно пакетче монети 🙂

 45. Веднъж в Италия един приятел нямаше дребни и опита да плати 30 цента с карта. Продавачката реши, че в България редовно така правим 😀

 46. Стела
  19/08/2008 - 23:07

  Пробвай като нас с касичка на тоалетката, където си изпразваме джобовете. Като се напълни е друга тема 🙂 , но в магазините не отказват .

Leave a Reply

Задължителните полета имат *