Обичам петролопровода в Бургас!Миналата седмица Владимир Путин постети България за последен път като президент на Руската федерация (макар, че знае ли човек 🙂 ). И не само дойде, ами и подписа споразумение за петролопровод, който щял да минава през нашата страна и да доставя черното злато на Гърция.

Като гледам обаче какъв вой се надигна и в интернета и в другите медии срещу него и срещу проекта, си помислих, че не чуждестранен политик идва, а цар Ирод и не бизнес е договарял, ами изколването на всичките българските младенци.

Аз пък така и не можах да видя какво пък толкова лошо ще стане, та да предизвика подобен уплах

Това с Putin go home и редичката агитка с предварително отпечатани в партийната централа плакатчета изобщо не го броя. Отчаяните, жалки опити на иван костов да привлече някакво медийно внимание върху себе си отдавна не правят впечатление на никого и само показват, че партийката му е безсилна да даде каквито и да е конструктивни управленски идеи. Да се заяждат с ДПС и да изкопчат малко дивиденти от националистическите настроения сред населението не им се получи, щото бате Бойко ги би в тая им игра – та затова сега костовистите се опитват да градят политическо лице само и единствено на хиляди пъти предъвкваното и отдавна загубило всякакъв смисъл понятие антикомунизъм и на яростното противопоставяне на всичко, свързано с Русия, независимо какво е то.

Ревовете обаче изобщо не се ограничиха сред групичката костовистки смешници, ами се разпространиха и сред медиите и хората – видите ли, много лошо било, че Путин дойде в България, а още по-лошо било, че ще се строи петролопровод през Бургас.

Аз лично не виждам какво лошо има във визитата на високопоставен държавник в страната ни. Политиката на Путин в Русия може да е съмнително тоталитарна, но не съм забелязал като пътува в ЕС там да не го приемат. Все едно ако дойде у нас емира на Кувейт, да го спукат от обсъждане по телевизии и вестници как искал да направи от България емират. Ами че това са държавни глави бе, то това им е работата – да пътуват и да поддържат отношенията с другите държави…

Нефтени петна

Доколкото обаче българите отколе да са се делели на русофили и русофоби, тия им реакции не са ми толкова учудващи, колкото реакциите срещу петролопровода. Не само костовисти и всякакви други политици ревнаха срещу “неизгодната сделка” с Русия, ами и всички еколози вкупом забравиха за всякакви други каузи и зинаха да ни алармират как видите ли, тоя петролопровод силно застрашава не само природата в Бургас, ами е направо пагубен за цялата страна и едва ли не еднолично отговорен за глобалното затопляне на планетата.

Аз, собствено, не се интересувам чак толкова от тия въпроси, затова не знам какви са параметрите на сключеното споразумение за петролопровода. Ама дали и тия, които реват знаят, или просто си реват? Както го виждам, построяването на тая голяма тръба ще носи на държавата ни някакви приходи, ще си подобрим отношенията с Русия, а преносът на петрол с тръби е много, ама много по-безопасен за природата, отколкото с танкери, както е сега. Елементарната логика ми сочи, че евентуален разлив ако тръбата се повреди ще е много по-малък, отколкото този от катастрофирал танкер и може много по-лесно да се ограничи, като се спре подаването на петрол по нея.

Затова ми се вижда повече от съмнителен самият факт, че медийните истерии, предшестващи споразумението, както и последвалите го, не са подкрепени от каквито и да е конкретни доказателства, които да променят мнението ми за него. Да се противопоставяш на едно споразумение просто ей така, само за да се вдига шум, без да знаеш какви ползи и какви негативи ще донесе то на страната ни, само на база на това, че се споразумяваме с Русия, е доста малоумно. Точно толкова, колкото да опищиш орталъка заради петролопровод, без да знаеш изобщо какви ще са екологичните последици от построяването и работата му.

——————————————————-

И продължава да ми харесва блогът на отворената феминистка, в който, ако не беше на шибания blogger, щях да коментирам доста често.

Воленчо и шаманите на днешния ден
Девически колеж

Коментари

 1. добро!
  вой против се опитваха да вдигат основно малките медии, то те и затова ще си останат малки – Актуално, Медиапул, Дневник, e-vestnik, плюс няколко блога… факт е че дори никакви пари да не взимаме, а ние ще взимаме, тези тръби са адски важни геополитически, и трябва наистина да си плюеш на каквато и да е обективност за да ръсиш тъпотиите против… но вероятно причината е че медиите искат да си поддържат малкия кръг читатели и им осигуряват евтини душевни оргазми

 2. То като гледам, май ти ще си единственият ми коментиращ по тая тема – толкова кардинално се различава тя от ангелогласния интернетски хор на путиномразците, че мозъкът им не може да я възпроеме като реално съществуваща дори… 😉

 3. “Малка” корекция – Путин подписа споразумение за _газопровод_. Нефтопроводът ОТ Бургас до Гърция е отдавна сключена сделка, там вече е време да се строи. И, внимание, нефтът ДО Бургас ще идва с, познай, танкери.

 4. Те еколозите надигат вой точно заради танкерите, защото до Бургас петрола ще идва с танкери, по-един огромен всеки ден. Та там е опасното място, иначе тръбата е ясно че е безопасна.

 5. хм, тва никак не ми беше известно…

  май станах аз тоя дето изпада в истерии без да знае достатъчно [тука изчервен емотикон]

 6. Името на Костов е написано с малки букви. И да, съгласен съм с Лонги. През … веждите ми е за петролопровода. Овчедушните смотаняци просто се чувстват по-добре, когато могат да мразят нещо, което не разбират. Така е и с блоговете и с петролопровода и по-принцип на нашата “една шепа земя”.

  П.С. И ти не бързай да мразиш блогър, Лонги. Скапва далеч по -рядко от блогхъб и за разлика от него не разчита на дебилиън.

 7. Радан
  07/02/2008 - 12:45

  Longanlon,

  Има доста неща, с които няма да се съглася. И изобщо няма да споря за протестите или пък за Костов…

  Първо, особено след парл. избори в Русия, Путин не е добре дошъл гост никъде. Разговори с него се водят делово и студено – “busines is busines”. Ние тук го приехме като цар във васално княжество.

  Второ, петролопроводът предвижда тъй наречените “буй-терминали” в средата на Бургаския залив, които съвсем не са по-безопасни от танкерния превоз (който тъй и тъй НЕ минава през български води)

  Трето, тръбата преминава през планинския район на Южното черноморие, което не е благодат за туризма и е огромен проблем за околната среда (дивата природа) в района

  Четвърто и много важно – тръбата не предвижда отклонения, т.е. тя дори няма да снабдява “Нефтохим” с гориво, а е то вида “чист транзит”, т.е. танкери пак ще пътуват за Бургас – толкова, колкото пътуват и днес

  Пето и особено важно – “някакви приходи” са максимум от 35 млн долара и минимум от 17 млн долара годишно, т.е. на година дневния оборот на Созопол през сезона. Няма абсолютно никакъв интерес България от тръбата, целият кяр са тези жълти стотинки.

  Прочети малко повече по темата, защото позицията ти е основана на погрешни презумпции.

  Поздрави

 8. Сега остава да обясниш и как точно тръбата е “огромен проблем за околната среда (дивата природа) в района“.

 9. Михаил
  07/02/2008 - 13:33

  Ами строежът на такава трябва е огромно инженерно постижение. Както например да построим магистрала през планината. Нещо свързано с изсичането на дървета, прокарване на спомагателни пътища и т.н.
  И както вече беше казано – доста неща се правят, има риск заради буйовете (а и петрола пак ще си идва по танкери) и всичко това за НИЩО. 35 милиона е нищо!
  А колкото до посрещането на цар (очевидно) Путин и поклоните до земята от най-неочаквани подлизурковци (остави ги Гоце и Станишев, ама какво да кажем за разни “учени”, “църквата” – нарочно са в кавички), точно след меко казано поемането на пред-перестройкова посока от Москва.
  Но всъщност този петролопровод е капка в морето, ще видим колко поколения ще изплащат 3.999-те милиарда за Белене (и как точно ги сметнали, а?)

 10. Аха, понеже е огромно инженерно съоръжение, като магистрала, дай да не прокарваме магистрали и пътища…

  И не ми е ясно какво толкова ви бърка в гъза, че България посрещна Путин добре – приказките, че по света го приемали студено и видите ли, само ние сме му били “лизали подметките” са чисти глупости. Това си е държавен протокол и той се спазва – и Кадафи да дойде у нас пак по същия начин ще бъде приет. По същия начин и Путин бива приет в която и държава да отиде, защото така се прави по законите на дипломацията и междудържавния етикет. А и изобщо не е мразен – та той даже стана мъж на годината на списание Тайм ебаси, което много трудно може някой да определи като проруско.

 11. файдата от тая тръба (петролопровода) за нас икономически е никаква, а даваме пари и си рискуваме южното черноморие.

  отделно никой не пита народонаселението иска ли тръба в “задния двор” или не иска – първанов и путин си говорят на руски и решават вместо нас. на майтап ти пожелавам да ти построят един ТЕЦ пред прозореца, да видиш що е то демокрация и шамарокрация 🙂

 12. A, за питането съм тотално съгласен. И за екологията всъщност – преди да се строи такъв голям обект е необходимо да се направят оценки за въздействие и то не само от правителството, ами и от независими институции – за въздействие върху околната среда, икономиката, мнението на населението. Необходимо е тия оценки да са публични, да има дебат по въпроса. Каквито нямаше или се пазят в пълна тайна.

  НО…

  Никой от истеричните противници на проекта не крещи срещу това. Крещят срещу тръбата и срещу Путин просто за принципа, не конкретно – ето това ме дразни много.

 13. За протокола – Хитлер също е бил Човек на годината” на списание Time, а Сталин е бил даже 2 пъти.

 14. Линка от горния коментар е ето този ( http://history1900s.about.com/.....50400a.htm )

 15. Радан
  07/02/2008 - 15:22

  LOnganlon, Михаил общо взето е отговорил.

  Пътища и магистрали са нужни на България. Тази тръба просто НЕ Е НУЖНА. А иначе тя предвижда изсичането на над 100-метрова сервитутна просека през Странджа, което променя доста сериозно биосферата в този, общо взето девствен район. Но това не е най-същественото, наистина.

  А това, че навсякъде посрещат държавни глави с метаните, които направихме тук на Путин, просто не е вярно. Нито концерт в НДК, нито Йосиф Кобзон пее “Подмоскъiе вечера”, нито вечерята в руска кръчма и спявка в пиано-бар, нищо от това не е елемент от протокола. Това са демонстрации на особена близост и приятелство, които в случая с този дребен главорез са неуместни.

  Подобно “изключително сърдечно” посещение беше на Клинтън през ’99 (макар и не толкоз помпозно). Но тогава Клинтън лобираше изключително активно за приемането ни в НАТО, за отпадане на евро-визите и за начало на преговори с ЕС – цели, които бяха постигнати, ако не се лъжа.

  Т.е. има две съществени разлики – първо, през ’99 България постигна изключителен дипломатически пробив и второ, Бил Клинтън е световно признат лидер, демократ с огромен принос за мира на Балканите и в Близкия изток. Путин е противен диктатор и нагло дипломатическо парвеню.

 16. Мда, и Хитлер, и Сталин доста са построили.

 17. Георги Д.
  07/02/2008 - 15:59

  Смятам, че петролопровода през Странджа е голяма грешка. Спомнете си само колко кораби потънаха в Азовско море напоследък с какви ли не лайна в трюмовете. Достатъчно е само един скапан руски танкер да разлее 20 – 30000 тона петрол в Бургаския залив и целия туристически сезон в района със стотици милиони долари приход да отиде на кино. И това ще бъде загуба по-голяма от приходите от този тръбопровод за десетилетия. Но въпреки че няма полза за България от тази сделка, тя е сключена, защото има полза за сключилите я. Техните сметки без съмнение са набъбнали яко. Техните деца и внуци са осигурени са десетилетия. А ние ще сме тези, които ще платим за щетите в бъдеще.

 18. Longanlon, май ще се наложи да слагаш изчервена емотиконка през коментар. 🙂

  пп И аз не съм детайлно запознат, но тези 35 милиона годишно ми бяха достатъчни за да разбера колко е “изгодна”(и най-вече за кого) сделката.

 19. takam
  айде и аз да се намеся
  Петре, за първи път те виждам да пишеш нещо, без преди да си проучил въпроса подробно. Защо така този път?
  Eто ти примерно място: http://bgbui.com
  Въпросът не е дали да го направят, а как. Протестираме не срещу направата, а срещу остарелия начин, по който искат да го направят, при който е обичайно да има разливи при всяко разтоварване. Ако стане така – просто мога да си търся друга работа, щото нищо няма да остане тук.
  Като чела калпавото споразумение между страните – мога да кажа, че то не изяснява сума ти въпроси(затова е споразумение, не договор), оставя сума ти отворени вратички, говори се за спазване на екологичните райони – но нито дума за това как, нито кой ще носи отговорност при евентуален разлив, нито кой ще плаща за чистенето му, нищо. Затова основното искане е за информация по проекта!

  та тъй 🙂

  Не всички, Петре, скачат защото могат, някои скачат защото се налага :))))

 20. офффф интересно Лукойл досега що не са ебали майката на черноморието ни, или що когато още беше Нефтохим никой природозащитник не е скачал да го закрият… още по-интересно е как така изведнъж всичко русофоби станаха толкова големи природозащитници…
  Факт е че протестите бяха срещу всичко путинско и руско, включително и газопровода, който всъщност е основния удар за България и за който почти нищо не може да се каже, факт е че ако не беше Русия отсреща, а някоя европейска страна всички тези задници които толкова викат щяха да си трайкат сега, очевидно е че геополитическия фактор никой не го отразява, когато през територията ти минават толкова важни тръби, е наистина доста скъпо да позволиш на някой да си прави примерно етнически експерименти… тези ако нещо си се случело, ами винаги много неща могат да се случат, включително и втори Чернобил нали??? но това не значи че трябва да се закрие АЕЦ Козлодуй или да се спре АЕЦ Белене…
  Има неща които “народа” е абсурдно да може да решава, то ако зависи от него нито едно дърво не трябва да може да се отсече, е какво да се прави, да се ебе майката на бизнеса ли??? интересно после защо същия народ реве за нисък жизнен стандарт
  Това че Путин бил диктатор и али бали – ние не сме майка Тереза, нито пък сме в позиция/икономически/ да правим жертви за свети каузи… бизнеса си е бизнес, една Франция редовно стиска ръцете на всякакви чернилки, с пъти по-големи престъпници от Путин само заради интереса си… идиотизма русофил/русофоб се поставя над българския интерес и това дразни както в случая русофил така и в случая русофоб

 21. 5 пари не давам дали Путин е диктатор или тиранин и какво прави с народа си – за мен е важно, че Русия е световна сила ОТНОВО! не ми пука как е постигнато, важен е резултата. и силно подкрепям идеята, че подобна личност ни трябва и на нас в БГ – личност, която да запуши устата на Българския Експерт По Всичко, дето само вряка и много знае, но когато опре до реални действия, нищо не прави. на овцете им трябва овчарско куче, житейски факт. овците нямат нужда от демокрация или, да речем, отворен диспут коя точно полянка да опасат. за тази цел си има овчар – диктатор, от гледна точка на овцете, но много необходима роля за единицата ‘стадо’. Толкова за Путин, пичът е всичко друго, но не и това, което предполага името му, а това не може да се каже за никой от ‘нашите’ политици.

  за еколозите – имам авер, който участваше косвено в изготвянето на проекта за Белене. от него знам някои подробности и тези 4 милиарда са си напълно оправдани, когато се сравни с офертите на другите участници в търга. от него също така знам за един ‘псевдо-еколог’, който нещо бил глаголствал на някаква пресконференция, но просто си глътнал граматиката, когато го помолили да покаже реални данни. (ясно ви е, че реалните случки и мена няма да ги напиша тук, но само ще спомена, че еколожето използвало думи като ‘неколкократно’, ‘много’ и ‘други’ начесто). основната идея беше, че Руският проект е по-съвременен, по-сигурен, по-екологичен и по-качествен и по-евтин от другите. но ‘умните природозащитници’ не си правят труда да мислят с главите си, за тях Русия = Долнопробна работа. Тунги? Определено. Защото веднага изплува легендата за НАСА, руснаците и молива в космоса.

  за тръбата – окей, не е икономически изгодна, не е далавера, съгласявам се. обаче – сега пак ще забия в политиката – да не сме си избирали таквиз управляващи. същите, дето сложиха България на картата на бесните тероряги като съюзник на янките. същите, дето продадоха АЕЦ-а на първо време. същите, дето пак ще го направят, ако продължаваме да мрънкаме СЛЕД като е изсрано лайното, а не ПРЕДИ това.

  затова, шарап плийз и преди следващите избори, сетете се за това и излезте да постачкувате малко. никому не вреди малко чист въздух, а пък току виж и има резултат – вижте ги бакшишите. нима ‘интелигенцията’ – съставена от еколози, блогъри, айти-та и прочие сволоч – сме по-прости от простите бакшиши?

  а да се мрази Русия щото е Русия вече не е модерно. да не говорим, че е тъпо.

 22. “…очевидно е че геополитическия фактор никой не го отразява, когато през територията ти минават толкова важни тръби, е наистина доста скъпо да позволиш на някой да си прави примерно етнически експерименти…”
  Еееее….такава велика “мисъл” дори и в интернет пространството трудно се намира. 🙂

  пп Веднага си я Copy/Paste-вам при другите.

 23. Димитър
  07/02/2008 - 21:02

  Заеби ти нефтопровода – кажи нещо по въпроса за АЕЦ-а в Белени. Или ти ще си на кяр – руски специалисти и дашни жени и дъщери, нощен живот и ядрени долари. Само да ти кажа, че по време на Свищовското земетресение се подавах от масата и си спомням как само по един слух, че някакъв резервоар в Свилоза изпуска газ 3 дни след земетресението, целия Свищов се изнесе до Павликени. Питай баща си, ако не вярваш.

 24. Ангел Грънчаров
  07/02/2008 - 21:43

  Коментарът ти, Петре, издава ограничеността и предубедеността ти, които са симптоми на немислене. За твое добро ти го казвам: койюто го мързи да мисли става жертва на собствената си инертност. малко ако помислиш ще разбереш сам защо петролопроводът е вреден за България. Че ти харесва Путин не е аргумент, както и че мразиш Костов. Имах май по-високо мнение за теб…

 25. voxy
  Това, че ти не знаеш, че някой е скачал срещу Нефтохим, не означава, че не е ставало.Не всичко се огласява в пресата,нали?
  За ебаването на Черноморието – ела и ще ти го покажа – по-прекрасно е от всякога. С удоволствие бих си построила и аз един хотел-ама още събирам парички. Все се надявам, че я с проектче, я с нечии чужди субсидии ще си го построя.Ама на…
  За Русия – няма нужда да ти говоря, защото ми е родна страна.И темата е без коментар.
  Не ми пука кой ще направи петролопровода – пука ми КАК ще го направи. И не просто защото нямам какво да правя или се чудя срещу какво да плюя.
  Повярвай ми, представата ми за добро прекарвне на времето не включва ровене из бумаги за нефтопристанища,буйове,петрол,цифри и тем подобни,ама ми е в служебните задължения.
  А ми се иска да спечелим от тоя проект. Де да знам-така ми се струва правилно!
  Няма конспирации, нито опълчване срещу това…просто защото е ново и непознато или видите ли, щото лошия Путин,истински дявол в човешки образ, ни го наложил.
  Просто искам да е както трябва.

 26. valia_bg, аз пък искам 50.000 евро средна годишна заплата за България като начало

  No One, мислиш ли че някой го вълнува какво складираш във великите си “мисли”, че цял пост му отделяш, кажи нещо с мисъл ти, като не виждаш такава

 27. Най-после някой, който е на мнение, че Путин не е цар Ирод.
  аз съм от Бургас..и си спомням, че като започна да се говори на тази тема…Бургас-Александрупулис…всички бяха за. Бургазлии (въпреки, че тук особен смисъл няма, градът чак толкова няма да профитира) посрещнаха идеята икзключително въодушевено, всички политици и хора, които малко се интересуват от новини бяха “за”, най-общо казано…болшинството и то с голям превес. А сега…като защитиш проекта или политика Путин започват да ти обясняват, че си млад, че не разбираш, като преминават и към по-груби изказвания на лична основа.
  Толкова ли се промениха нещата за няколко години?
  Промени ли се проекта?

 28. не, не се е променил
  Ама преди беше идея, а сега е проект с тенденция за осъществяване 🙂
  Всъщност е от доста години, но чак сега са задвижили нещата, предполагам са чакали подходящ момент.
  А иначе – какво да ти кажа, в Бургас дори стотинка няма да получим от него, нищо, че ще минава оттук
  Цялата работа е,отново да кажа, че не ни харесва споразумението и избраната технология. Не че бургазлии са толкова против. Не.
  Останалото е сензация и медиен шум.

  Аз лично съм против, щото няма откъде да мине, на юг от града, без да засегне някоя защитена местност или резерват и да окипази сума ти работи…ама това са други неща.
  Което не означава, че не съм наясно, че ако се направи добре ще е полезно за икономиката ни.
  🙂 туй то

 29. voxy
  Кой каквото му е на сърце – това иска 🙂

 30. Како Сийке, не съм от тях, ама днес написах пост по същата тема. Малка съм за да обръщам внимание на партийните трагикомедии, които се случват наоколо, но природните проблеми от петролопровода ще са миниатюрни в сравнение с проблемите от лайната на хотелите.

 31. Не знам..да се надяваме, че проектоизпълнителите няма да са само българи и руснаци, защото тогава мога спокойно да си търся друго място за почивка.
  Сега се сетих, как като малка исках Бургас да се отдели в собствена държава…тогава май ще сме бая богата област! 😉

 32. Станимир
  17/02/2008 - 15:38

  Харесва ми стила ти на писане, но не разбирам защо хвърляш толкова труд при положение че както сам признаваш не си запознат нито с проекта (то всъщност кой ли е запознат?), нито със самия процес на пренос. Така ли не си чул че разтоварването към самата тръба ще става в открито море, което неминуемо води до разливи. Колкото и да се хвалят че щели да използват нови технологии не съм съгласен че руснаците са най-напреднали в новите технологии особенно по опазване на околната среда.
  Отделно разниизмислени министри се оправдават че виждате ли щели да нараснат инвестициите и щял да се покачи жизнения стандарт…..СМЯХ, СМЯХ, СМЯХ.
  Нагледахме се на чужди инвестиции и на висок стандарт. Той и Гад Зееви купи “Балкан” по времето на Костов за цената на един тристаен апартамент в София (за това време) – 100 000 $. Е инвестира човека и после не можаха да го открият че да си приберат парите. И индиеца инвестира в Кремиковци, и Лук Ойл инвестира в Нефтохим, и ЧЕЗ и ЕОН купиха електроснабдяването, та и те инвестираха…. И колко още такива “инвестиции” привлакоха нашите управници. Дай поне да не подкрепяме една “инвестиция”, която не е нищо друго освен инвестиране в поредната глупост.
  Виж колега, тази земя не сме я наследили, а сме я взели назаем от децата си, нека да не подкрепяме безрезервно някаква идея, само защото била освирквана, от тези които не харесваме.

 33. Виждам, че няколко души вече са ти обяснили доколко всъщност въпросният петролопровод не спестява идването на танкери в Бургаския залив, а дори ще увеличи броя им. Шансът целият район на залива, както и голяма част от южното ни Черноморие, да се превърне в помийна яма, е реален и голям. И тук дори да нямаш екологично съзнание, съм сигурен, че имаш икономическо такова. 🙂 Колко тежат някакви мизерни 35 милона долара годишно, сами по себе си смехотворна сума дори за една община, камо ли за цяла държава, съпоставени с възможното унищожаване на туристическата ни индустрия, носеща много ПЪТИ повече?

 34. Longanlon: илич, понякога ми е чудно как някои хора могат да приказват такива идиотщини без даже да се усещат колко са жалки и смешни 🙂

 35. Хах – “жалки и смешни” ?? Ама изтри коментара нали.. ? Явно наистина си русофил, харесваш техните методи на “свободно слово” :))) Честно казано не ми пука дали някой е видял това което написах за теб, важното е че ти си го видял. И не знам кой е жалък, но аз изкарах аргументи, а ти обиждаш, без нито един аргумент! Ха познай кой е смешния? Ами аргументирай се и ти, то лесно да изтриеш. Просто не издържах снощи, като гледам демагогското ти писане. Знаеш ли тази дума какво означава? Ако не – тогава погледни в тълковния речник, щото означава 1:1 – това което ти правиш.

 36. Всъщност жалки са хора, които лепят етикети на другите. Бил съм русофил… още малко ще се върнеш в докомунистическа България и ще възобновиш борбите между русофили и русофоби. Може би за теб това, че някой се опитва да мисли, вместо фанатично да приеме позицията “руснаците са лоши” е неправилно, но аз няма как да се съглася.

  Изтрих коментара ти заради последната му част – в тоя блог няма да има простотии, каквито има в разни форуми и коментари под вестници – обвинения за агенти, доносници, юдео-масоните превземат българия заедно с комуно-турците и т.н. Място тия “проблеми” според мен имат в психиатрията.

 37. Едно си баба знае-едно си бае. Казах ти как се наричат хора като теб – демагози. “всички са много зле , ама Американците и Костов да видиш …” – това е твоето мото в този блог. И ако някой ти каже – “чакай бе, що мислиш така, кажи някакви стабилни аргументи, не плюй така безразборно” – му казваш че е за психиатрия и че е жалък. Всеки полу-завършил основно ром може да обижда…и само това. Както се казва във филмите на една страна която ти мразиш – whatever…

 38. Благодаря ти за просвещението. Възнамерявам да отпечатам коментарите ти и да им се кланям всяка вечер, възхвалявайки господ, че е пратил такъв пресветъл мъдрец да коментира в блога ми и да ме поучи не само какво е демагогия, ами и много други неща 🙂

 39. Аве ей комуняга тъп аз съм от Бургас и съм още по тъп!

 40. Виж и тва и тогава ми говори че е хубаво http://www.vbox7.com/play:b5c221c9

 41. Ае ти за къв са мислиш кат ми оправяш коментарите тва няма да спре петрола да се разлее скед 3 години.За ко си за не разбирам,ти ко ще получиш ако го построят,нищо.Дори напротив няма да имаш вече море ама тогава ще е късно.

 42. Генади
  16/03/2009 - 22:29

  Естествено, че еколозите пасат трева- те даже си я пушат, ама са си прости и само за нейното опазване мислят…

  Хубаво де, те екологията кучета я яли, ами туризма?
  Печалбата ни от туризъм по черноморието е 3-4 милиарда, напрактика най-силния ни сектор в цялата икономика! Приходите ни от петролопровода са 30-40 милиона.
  Или мойта математика не ми върши работа или резултата от уравнението е че не България има интерес от тая шибана тръба.
  Защото при катастрофа(недай си боже) на хорицата рибарлъка и туризма ще замре и всички ще барат дедовия, а пари ще видят колкото при газовата криза…
  “Който не е почивал в Сибир, не познава Русия” -стар коми-лозунг

Leave a Reply

Задължителните полета имат *