Да преследваме детското порноСнимка – BBC News

Една от любимите теми за анатемосване на когото и да било от медиите или “органите” е детската порнография. Да речеш, че някой – системен администратор, обикновен потребител, продавач на дискове на пл. Славейков или който и да е изобщо, “разпространява детска порнография” е силен аргумент за осиране на репутацията му, пък той после да ходи да доказва, че няма сестра.

Да де, ама аз се чудя какво точно е детска порнография и защо тя е забранена…

Какво всъщност е детска порнография и защо всъщност тя е забранена?

За да се определи какво е детска порнография, първо трябва да се даде определение на порнография, което не е лесна задача, но някак законът в различните държави успява да се справи с това. Детската порнография пък е същото, с участието на деца. До тук добре. Защо обаче тя е забранена?

Смятам никой тук няма да оспори, че сексуалното използване на деца е гнусно престъпление. Презумпцията на законите, приети в повечето държави, които осъждат създаването, разпространението, че даже и притежанието на материали с детска порнография е прост и логичен – за създаването им са използвани деца. Деца, които са употребени сексуално. Който гледа и разпространява такива материали, косвено подкрепя създаването им т.е. използването на деца.

Разбира се, както и навсякъде, маниаците намират поле за изява – в името на “запазването на децата ни”, някои хора стигат прекалено надалеч в борбата с детската порнография и потъпкват основни човешки права. Гоненията на детската порнография стигат доста по-далече от тая проста и логична причина дето я споменах в предния абзац и започват пряко да се конфронтират с правото на свобода на словото. За какво иде реч. Ами тия маниаци, които са се вманиачили с борбата с детското порно, започват да погазват други, основни принципи на законността и обществото, за да “изкоренят” из основи проблема. Те излизат извън рамките на защитата на децата, които биха били модели/актьори в порнографски материали и започват да гонят всичко, което според тях може да бъде свързано с детска порнография – не за да предпазят някакви деца, а просто за принципа.

Истински или въображаеми деца?

Основното, за което говоря, са литературните произведения и създадените с дигитални или други технологии изображения (не снимки, а рисунки). Логичният извод е, че дори ако в един текст или рисунка присъстват елементи на детска порнография, за създаването му не са били използвани истински деца, а само въображението на автора, т.е. потърпевш няма, няма и престъпление. Това е мнението и на Върховния съд на САЩ по въпроса. Съвсем ясно – за да има престъпление, трябва да има жертва, пострадал, някой, на който да е причинена вреда.

В този смисъл, следните рисунки не са обект на преследване от закона (намерих ги за 2 мин търсене с гугъл в обикновен англоезичен аниме форум, не бяха скрити или нещо такова):

Не биха били и обект на преследване разни класически произведения, като Лолита да речем, или еротичните писма на Данте до любимата му, която е била на 12, дори на Яворов стихотворенията посветени на 15 годишната Лора, нито пък безбройните статуи в Европа от времето на ренесанса, които изобразяват голи бебета-херувимчета или русалката в Копенхаген – просто защото те са продукт на фантазията на автора и никакви деца не са пострадали от създаването им.

Маниаците са тук

Не, не говоря за педофилите, а за едни други маниаци. Винаги се намират хора, които да твърдят, че подобни изображения и текстове трябва да бъдат забранени, защото вредят косвено, като “подклаждат” педофилията у хората, склонни към нея и “ги подстрекават” да излязат навън и да извършат истинско престъпление. Да се съгласим с това обаче означава, че би трябвало да забраним всякакви други изображения, текстове и видео, които биха могли да изобразяват или описват всякакво друго престъпление – биха си заминали сигурно 90% от световната литература и кино. Кръстникът разбира се показва мафията и “подклажда” хората да се включат в нея. Рамбо – да се избиват с картечници, Оливър Туист – да крадат банички… и т.н.

Отгоре на всичкото не е вярно, че гледането подстрекава към действие – доказано е, че масовото разпространение на порно-филмите за домашно ползване (през 70-те, когато излизат видео-плеърите с касети) намалява нивото на изнасилванията – просто голяма част от изродите си седят в къщи, гледат порно и лъскат бастуна, вместо да обикалят в търсене на жертви.

Маниаци разбира се, никога не липсват и те повеждат борбата с “детското порно” и по други фронтове. В нашия закон за порнографията (той я криминализира изцяло, което е безумно, но това е друга тема), е записано, че детска порнография представляват и снимките и филмите с актьори, които само изглеждат по-малки от 18 години. Надявам се няма смисъл да ви обяснявам колко абсурдно от правна гледна точка е това определение.

Все едно до избирателните урни да не допускат хора, които изглеждат по-млади от 18, макар да са всъщност пълнолетни… Каква връзка има външният вид със закона и правата ти? Мацката на снимката примерно, макар и леко грозна, е известна американска порно актриса с псевдоним Kitty Jung – изглежда на 12 щото няма цици, ама е на 28.

Още една идея на маниаците е да направят незаконно да снимаш собственото си бебе голо и в закона да пише, че ако го правиш и наредиш снимките в албумче – създаваш детска порнография. Който има бебе ще ме разбере. Вероятно същите умни глави създадоха закона за ЕС, според който ако доиш крава с ръце това се брои за блудство

И така, да борим ли детското порно?

Разбира се, че ще го борим, ама да мислим с главите си и да не изпадаме в ексцесии. Ако ГДБОП иска да се заяде с някой, може да го направи за каквото се сети. За да се прилага закона трябва стриктно да е определено какво точно е забранено и това да има логична обосновка – иначе законът е безсмислен. Порно снимките и клиповете, които са заснети с участието на деца и хората, които ги създават и разпространяват безспорно трябва да се преследват с цялата тежест на закона (а ако питате мене и с цялата тежест на няколко яки полицейски палки в ташаците докато никой не гледа), но нека да не жертваме човешките права в кръстоносен поход в защита на криворазбрана нравственост.

Гласува ли? 🙂

————————————————–

А блогърите ще се срещат тоя път не в кръчма, а на:

bcamp3.png

И аз смятам да ида.

Всички евреи ли на сапун?
Религията и Кака Сийка

Коментари

 1. Съгласен съм с това, което си написал. Само искам да кажа, че не вярвам някой в тази държава да приеме ясен закон, регламентиращ недвусмислено нещата. И не защото законодателите са некадърни, а защото така им изнася – да има вратички в закона. Вратички за влизане и за излизане. Така виновните могат лесно да се измъкнат сухи, а тези, които ги преследват да си получат “дължимото”. А децата, които са обект на тези извращения са им най-малката грижа.

 2. Мисля, че трябва да сме отговорни не само към децата, които са използвани за създаването на някои типове изображения, но и за децата, които евентуално ще видят някои типове изображения. Някои, които имат деца, ще ме разберат. Други и да имат, не биха повдигнали въпроса защо по будките за вестници открито, на нивото на детския поглед са наредени порно-списания, както и защо от време на време градът ни осъмва с огромни плакати, които рекламират секс-магазин. На плакатите освен текст има и огромни изображения. Не са детски, ама какво от това?

 3. Майк Рам
  16/01/2008 - 11:07

  От известно време имам чувството, че се опитваш да се бориш срещу човешкия фанатизъм с разумни доводи. Мисля, че си тръгнал в погрешна посока, макар и аз самият понякога да се опитвам да се боря срещу простотията с думи. Истината е, че за тази работа си трябва калашник…

 4. а защо да крием секса от децата? по-добре от малки да знаят “кой е щъркела”. преди християнството здравословното ебане не е било такова табу и не са имали проблеми с педофилия, която възниква точно чрез грубо подтисната сексуалност в ранна възраст

  голям процент от проблемите на човечеството са създадени от самото него!!!

 5. аз пък мисля че детска порнография наистина е силен израз. просто гледай съвремените деца – почват рано със секса, алкохола и цигарите, за наркотици да казвам ли, и на едни 12-13г вече са компетентни колкото родителите си, а може и повече, зависи. но такива деца едва ли на 100% биха застанили пред камера.
  аз имам деца. за мен такова порно е участие на деца в сцени с определен сюжет и участие на възрастен. а съм виждал и снимки на детско облекло, където момиченца показват бельо в такива пози, прически и грим, че се озадачавам.
  ми сигурно не е лошо да накича и 4 годишната си дъщеря, да й покажа пъпа, накъдря дългата коса и да я гримирам за снимка. но тя си е моята дъщеря и ще я държа за ръка докато се разхождаме и ще гледам на кръв който прояви повече интерес. аз и сега гледам на кръв, на тати сладураната.
  не знам дали успях да оформя мисълта си, още се избистрям

 6. но ако някой докосне децата ми, съм “за” саморазправата. ще ги чакам с месеци да върви следствие, разпити, да гледам детето ми как страда, и накрая оня да получи 5г, 3г за добро поведение и да се върне в града.
  не палка в ташаците, ами палка отсякъде, до смърт

 7. nname: “преди християнството здравословното ебане не е било такова табу и не са имали проблеми с педофилия, която възниква точно чрез грубо подтисната сексуалност в ранна възраст”

  Всъщност мисля, че си прав, но пък развитието на тия, които не са тръгнали по нашия път до никъде не е довело… Това е тема на друг спор, който заслужава да му се обърне внимание. Дали пък именно това, че при нашата култура максимално се стремим да отдалечим децата от сексуални теми не им дава достатъчно време за развитие, обучение и т.н. което резултира в това, че са по-качествени като възрастни и това да е една от причините днес да се возим в коли, а тия народи, дето не отричат детската сексуалност общо взето да пасат козите по чукарите?

 8. Моето мнение е следното. Децата са честа жертва точно заради това, че са деца.
  Те приемат всичко буквално, на сериозно и като свята истина.
  Не са се научили да правят разграничението, не са се науичили да взимат позиция. А и масовото “бъди като всички останали, за да не си аутсайдер’ подпомага точно тези случаи, които бяха цитирани по-горе (алкохол, наркотици, секс и пр.).
  Според мен 15 е умерено подходяща възраст едно дете да бъде светнато за птичките и пчеличките. Например. 😉
  Но… в момента картинката е твърде грозна – както като поведение на децата, така и като поведение на обществото, в което те живеят.
  И друго… според мен детската порнография е нещо изключително противно. Не мога да разбера защо просто не въведат поо-строги санкции.
  Например кастрация. 🙂
  Съмнявам се, че ще има много ентусиасти, които да се занимават с педофилия или деска порнография, ако знаят, че има шанс да станат… кротки, дебели и лениви.
  Може да е крайно, но… смятам, че крайните ситуации изискват крайни мерки.
  П.П. Нито една от снимките не се вижда, които постнал Лонгалоне.

 9. трудно е да държим децата от секса. погледни рекламите, филмите, анимационните сериали особено японските – огромни очи над дълбоки деколтета, неимоверни дълги крака с къси поли.
  една проста фафла не могат да продадат, ако няма секс. или едно женско списание имаше статия как храната да бъде секси. бахти, върху нея ли ще правим нещо, с нея ли или мислим да ядем.
  децата не отчитат съзнанетелн посланието, но подсъзнателно им се набива че трябва да изглеждаш по определен начин, за да ядеш или да можеш да ядеш вафла.
  всъщност това не ме притеснява, нито детската порнография. притесняват ме педофилите. ония смачкани и невзрачни мъже, дето и да се блъснеш с тях, пак не можеш да ги видиш наистина, но с ония меденеи гласове и подход към децата, който повечето родители нямат.
  има и жени педофили, но мъжете ме притесняват основно

 10. П.П. в хентая си има цяла специална отделна система за различните видове.
  Има си и чисто детски хентай (героите са между 2 и 6 годишни.
  Блах.

 11. Eneya, по-добре да си има детски хентай и тия, които ги кефи да си го гледат в къщи без да пречат на никой, отколкото да обикалят по улиците и да заглеждат децата, нали? Keep the predator off the streеts демек.

  jelezen, смея да кажа, че според мене представата ти за педофилите “с медени гласове и подход към децата” е далече от истината. Тия, които изнасилват деца са асоциални типове, рецидивисти без никакъв живот.

 12. Деничка
  16/01/2008 - 13:51

  “актьори, които само изглеждат по-малки от 18 години” направо ме разби с това.

 13. Може, ама така пише в закона:

  притежанието на порнографски материали, показващи лица под 18 години или лица, които видимо изглеждат такива, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба до две хиляди лева

  Т.е. ако те снимам гола като нищо ще ме осъдят, нищо че си омъжена… 🙂

 14. педофилския подход към децата включва семки, бонбонки и разговори. и ако знаеш как работи мозъка на детето много не трябва. нали ги виждам моите

 15. чел съм литература, по действителни случаи, но не романизирана, а документална. лесно е да подмамиш едно дете, а после да му покажеш какво чудовище си. дето си и чудовище, но решаваш и по ужасен начин да го умъртвиш

 16. Маркуча
  16/01/2008 - 19:11

  > притежанието на порнографски материали, показващи лица под
  > 18 години или лица, които видимо изглеждат такива, се
  > наказва с лишаване от свобода до една година или глоба до
  > две хиляди лева

  Законът не е най-прекрасен, но я ми обясни как иначе ще докажеш, че бебето, което изнасилват, всъщност не е на 18 г., макар и да се вижда с просто око? Това е едната крайност. Другата е, ако снимат някоя девойка на около 18 г. &151; не е просто да определиш дали е на 17 или 18. Тъй че да, вероятно законът ще се заобикаля или прилага избирателно, но по-добре тъй, отколкото разни чичовци в детската градина да се гаврят с децата.

  Що се отнася до изкуството &151; едва напоследък се появиха разни идиоти, които приравняват тичащи по поляната голи дечица с детско порно. Ако погледаш по-стари филми, непременно ще намериш тук-там такива сцени. Изобщо сложна работа е порнографията 🙂

 17. Жилов
  16/01/2008 - 20:31

  Проблемът с пефодилията като престъпление е преди всичко сексуалното НАСИЛИЕ, изнасилването и убийствата, което някак си се губи като основен проблем, когато се говори за нея.

  А децата лесно стават жертва именно защото са в зависимо от възрастните положение. (Педофил може да влачи през целия град съпротивляващо се дете и всички да си мислят, че му е баща). Зависимостта е и, което прави децата толкова податливи на манипулация. Ако не третираш едно дете като полуидиот – инвалид ще откриеш, че може да се справя с почти всичко, особено с битовизмите.

  Умният човек е навършил пълнолетие много, много години преди законът да му го даде. Глупавият човек никога не навършва пълнолетие. Затова за деца броя хората до 14 – критерият е чисто физически. Иначе някои си остават деца, докато им умрат родителите.

  Не съм съгласен с това нещо за културата ни, Longanlon. В нашата култура така или иначе повечето хора са неграмотни – от училище не са хванали повече от това, което се преподава в основното образование, въпреки, че са завършили висше. Коли, компютри и GSM-и има, но никой не знае как в действителност работят. Има някой, който знае и го развива и на това се крепи всичко. Този факт не налага нужда от възрастова дискриминация, която не дава възможност на малолетния да избяга от концлагера на училището и затвора на семейството си, където е тормозен всеки ден.

  Все пак – за да си запазим “качествените” възрастни: Има и една прослойка – студенти – които са пълнолетни, но пак учат. А нуждата да работиш, за да ядеш, е изкуствено създадена необходимост, защото имаме преголямо изобилие от ресурси. Непълнолетните пак могат да са финансово защитени от държавата, ако учат, без да има нужда да живеят с родителите си или да се отрича, че вече са сексуални същества.

  А по отношение на секса, така или иначе разрешените неща са безинтересни. Когато майката на една приятелка й обяснила, (момичето тогава било на 14 години), че сигурно вече иска да си хваща гадже и сьответно по какъв начин може да се пази при секс, тя решила “Това сигурно е нещо супер безинтересно, щом ми го разрешават” и до “пълнолетието” си мислела точно по този начин. Сексът по-скоро е начин на “децата” да се докажат като “възрастни” именно защото не им е дадено това право.

  Процъфтяването на порното пък просто демонстрира колко недоебано е нашето общество и това е просто симптом на неговата болест.

 18. Шшшшшшш! Тука фраш с експерти, бе! Спряхме го детското порно. Сега трябва да забранят новините по първа и шоуто на Гъзис. След тва предлагам да обсъдим и малолетните наркомани, дето се предлагат по гарите и ще живеем славно. Майк Рам е прав… За някои неща си трябва калашник, брат!

 19. Perfect-Blue
  17/01/2008 - 19:42

  лелееее,тъщата блудствала с крави ли бе!!!Е ся отивам я кажа!

 20. Илиа Горанов
  17/01/2008 - 23:07

  Хъм, ами наказанията не са брутални (кастриране, калашник) по две причини. На пурво място, ако действаме грубо към такива хора се принизяваме до тяхното ниво. Хали претендираме да сме цижилизовани. Освен това… утре като ти потропат на вратата с калашника, щото си снимаш бебето и редиш снимките в албумче, ще си говорим пак. А историята не е като да не познава брутални грешки на съдебните системи по света. Не знам за вас, но не мисля, че е нормално дори и 1 – 2 невинни да дадат фира, в името на някакво имагинерно “добро”… да не говорим, че тежките наказания не са единствения начин за превенция.

  Изобщо нощо хубаво не могат да родят крайностите!

  P.S. Longanlon, честита нова тема на блога… днес май не работеше сутринта 🙂

  P.P.S. Правило ли ти е впечатлением колко хора ти казжат Longalon (без едното N!)? И от къде произлиза това име, щото за “Кока Сийке…” разбрахме, а за Longanlon… не…

 21. Илиа Горанов
  17/01/2008 - 23:09

  Мале мале… писал съм с двата леви крака… тая фонетична трябва да я забранят със закон!

 22. Не си чел внимателно за Longanlon 🙂
  http://longanlon.bloghub.org/240/

 23. хехе, да добавя нещо смешно:

  картинките за тоя блог ги хоствам в PhotoBucket. снимката на Kitty Jung обаче бе цензурирана от тях с довода, че нарушава правилата за ползване на услугата им – конкретно, забраната на детска порнография 🙂 Явно хората не са толкова вътре с американската порно сцена, колкото съм аз хехехе 🙂

  поради това се наложи да хостна снимката в hit.bg – дано Кибер Явор е гледал повечко порно, та не ме погне заради нея 🙂

 24. Знаеш ли откъде ми е,д али е циливилизована постъпката или не.
  1. да съсипеш целия жито на едно човешко същество, защото имаш лични сексуални и писхични проблеми изобщо не е причина да не бъдеш кастриран и да не станеш напълно безопасен за същите тези деца и за обществото като цяло.
  2. всички мъже си треперят над онази си работа и много се съмнявам някой да рискува (освен някакви медицински случаи, които са наистина рядкост, освен в Америка де… там е страната на соципатите), които да рискуват да станат идеални имитатори на куклата Кен.
  Колкото до Азис… спокойно, той ще си отмре скоро. 😉

  П.П. Значи така. да има изнасилвания, блудства и пр. … може, то не е нехуманно.
  Обаче кастрацията и защитата на потенциални жертви, тя е нехуманна.
  Баси странният извод, честно.

 25. “Надявам се няма смисъл да ви обяснявам колко абсурдно от правна гледна точка е това определение.”

  от правна гледна точка – няма къде да е абсурда. абсурда е от чисто прагматична точка, беше казано и по-горе. няма как да докажеш, че героя не е на 16 или 17. за това прайвът примерно [и не само] се застраховат, като:
  1. питат актрисите [ама не мога да схвана защо само актрисите питат…] на колко си години и отговора винаги е над 18;
  2. поставят надпис, че всички актьори имат навършени 18.

  а сега си представете същите тези цели филми, с орязани застраховки. осъждаме ги като едното нищо, после иди доказвай, че имаш застраховка. грънци!

 26. От правна гледна точка е абсурден законовият текст, който осъжда материали, в които има актьори, които ИЗГЛЕЖДАТ под 18

 27. bestvideos
  22/01/2008 - 06:15

  Комплименти за статията!
  Допадна ми как си развил тезата си!

  Аз също съм баща на две деца и смятам,че наказанията за педофилия не са достатъчни.В щатите, например, много успешно прилагат за педофилите рецидивисти,а който е педофил си е такъв цял живот,химическа кастрация.Смятам,че това е един хуманен начин,да се спасят,както обществото така и самия педофил, от мераците му!

  Иначе, конкретно по темата, законите не са строги само в България,а и в цял свят.Цялата индустрия за възрастни прилага стриктно изискванията на законите,макар това в някои случаи да води до пропуснати печалби…

 28. Абе като гледам коментарите, повече се разисква педофилията, отколкото детското порно, за което става дума в статията и понякога абсурдните закони за борба с него…

 29. Теодор
  24/01/2008 - 21:16

  longanlon, как би се чуствал ако си на 12 или 11 годинки и те карат да се събличаш пред камера и да извършваш сексуални актове. Нека ти кажа – ще имаш проблеми доста дълго време. Това води до отклонение от нормалното, значи е лошо. Много лошо, защото ще си млад човек и живота е пред теб. Това значи, че трябва да се забрани. Това е ясно, а що се отнася до порнграфските рисунки, те също трябва да се забранят, защото поттикват към същото (детско порно). Но трябва да отбележим че ренесансовите статои не са порнографски, а просто статои на голи хора. Това да изобразяваш и извайваш човешко тяло е изкуство (стига да не са порнографски сцени).

 30. Теодор, може би не си чел внимателно статията горе – аз по никакъв начин не отричам, че снимането на деца в порно филми трябва да е забранено.

  С това, че рисунките “подтикват”, поради което също трябва да са забранени, обаче не мога да се съглася. Може би докато си чел не си обърнал внимание на това:

  Да се съгласим с това (да се забранят рисунките, защото подтикват) обаче означава, че би трябвало да забраним всякакви други изображения, текстове и видео, които биха могли да изобразяват или описват всякакво друго престъпление защото също “подтикват” – биха си заминали сигурно 90% от световната литература и кино. Кръстникът разбира се показва мафията и “подклажда” хората да се включат в нея. Рамбо – да се избиват с картечници, Оливър Туист – да крадат банички… и т.н.

  Нито на това:

  Отгоре на всичкото не е вярно, че гледането подстрекава към действие – доказано е, че масовото разпространение на порно-филмите за домашно ползване (през 70-те, когато излизат видео-плеърите с касети) намалява нивото на изнасилванията – просто голяма част от изродите си седят в къщи, гледат порно и лъскат бастуна, вместо да обикалят в търсене на жертви.

 31. longanlon… Може би е добра идея от самото начало на писанията си да почнеш с представяне на мисълта си, че водиш блогърска битка за ясно формулиране на това кое е детска порнография, а не нещо друго. Така ще избегнеш объркването у някои хора. Материалът е дълъг и в началото човек като те чете, наистина решава, че си за разрешаването на детското порно изцяло.

 32. и все пак ако девойките са над 14 г.възраст предлагам да не го преследваме.Освен ако не ги карат насила да правят тия работи де. В тази възраст повечето хора си знаят какво и с кого , така че не ги мислете

 33. В тази възраст повечето хора СИ МИСЛЯТ че знаят какво и с кого. Абсурдно е да се мисли, че всъщност могат да направят трезва преценка на някаква по-сложна ситуация. Точно за това в повечето държави пълнолетие се достига на 18 години, това едва ли е случайно.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *