Идва БПЦ – трепери, Dimmu Borgir!


Снощи, макар и в командировка, бях задочно информиран за новата инициатива на обичната ми Българска Православна Църква, крепителницата на българския дух и християнски морал. След заклеймяването на Хари Потър, дойде ред на литийно шествие срещу концерта на Мадона.

Трепери, Диму Боргир, българските брадати кръстоносци тръгват на поход…

Блогът на Стефан: “Сега” и други издания съобщават за протеста на пловдивски попове срещу концерта на Мадона в София. Отец Емил Паралингов от църквата “Св. Параскева” е цитиран да казва, че на 29 август, когато е концертът, се празнува денят на св. Йоан Кръстител. На този ден имало строг пост и миряните трябвало да прекарат деня на хляб и вода и в дълбоко въздържание от веселби и светски удоволствия.

Молъ ви съ, хляб и вода, рийшли…

Така след “Шифърът на Леонардо” и “Хари Потър”, Мадона се нареди сред главните врагове на морала и нравствените устои на обществото, както ги вижда прогресивната, модерна и отворена към хората българска църква. Пред вид мнението ми за двата филма и музиката на Мадона, аз даже се чудя дали да не аплодирам, по изключение, тая инициатива на църковните празни тикви. За съжаление обаче, поповете едва ли са особено загрижени за доста мизерните кинематографични качества на Шифъра и Хари Потър, както и практически липсващите музикални такива на Мадона (да ме прощават феновете й, ама истината боли).

По-скоро всячески търсят повод да изместят общественото внимание (доколкото някой изобщо им обръща внимание) от скорошните потулени педофилски скандали, решението на Европейския съд, че алтернативният синод бил легитимен, разкритията за интересните случки в Семинарията (нищо против аналното онождане, ако ви харесва, но когато делиш светата си обител с друг мъж, някак ставаш смешен, като си лицемерно и агресивно против хомосексуализма), както и от станалите вече банални, нормални и втръснали на всички новини за тайни продажби на имоти, люти борби и шуробаджанащина в клира за постове и епархии и неправомерно вземане на пари за бракосъчетания и кръщенета.

Всъщност, аз изобщо не се учудвам, че тая чутовна глупост идва от Пловдив – нека не забравяме, че там митрополит е фанатикът отец Николай, който очевидно не е наред с главата даже според разтегливите стандарти, приложими към българското духовенство. Не се учудвам и че същия тоя козел го гласят за глава на църквата, когато Максим най-после гушне букета – защото БЦП не умира, а е мъртва отдавна и опити за възкресението и даже не се правят:

Православната църква у нас отдавна е скъсала отношенията си не само с хората, но и с външния свят изобщо. Отдавна, много отдавна са отминали времената, в които църквата ни е съхранила българския дух, култура и националност, когато е била важна обществена институция. Сега тя се занимава само със себе си и с нищо друго.

Тя е ретроградна и затънала в канона. Свещениците й не са обществени фигури, а един вид луди аскети на модерния свят, които не говорят на разбираем за хората език, а припяват на старославянски, не ни учат как да се обичаме и да живеем по-щастливо, а само заклеймяват това или онова с пяна на уста

И понеже знаем, че религиозният фанатизъм все го тегли към война, а християнският специално – към кръстоносни походи, няма да се учудя Вселенският патриарх да обяви свещена война на скандинавския блек-метъл (музика, изразяваща реакционизма срещу наложеното през средните векове по ония земи с огън и меч християнство) и анатемоса Dimmu Borgir като чада сатанаилови.

Което, признавам, ще е забавно да се види 🙂

 


Нови в блогрола Август 2009
За данъците и субсидиите

Коментари

 1. Димитър
  19/08/2009 - 08:27

  Интересно ми е, според другарите попове, чалгата богоугодна ли е?

 2. Недей така, че ще си навлечеш гнева на боговете. Вчера гледах интервю с един пич(оп). Така насоли Мадона, че нямам думи. И аз се зачудих какво би казал за поп-фолк певиците. Може би пък Бог им се кефи? Кой знае.

  Аз не, че съм фен на Мадона де, но това наистина е поредната глупост made in BG.

 3. Ванко
  19/08/2009 - 08:44

  Ще я насоли, защо не? Има си канони и ако някой не ги спазва аз не виждам някаква нормална причина защо тия чието задължение е да следят за тяхното спазване да не изкажат възмущение от тяхното потъпкване.
  Разбира се преди да подемат Мадона трябва да подемат Андреа, Галена, Азис и т.н., обаче нещо не съм забелязал да вдигат шумотевица около тях.
  Лонг, все пак защо вадиш нож на умряло куче?

 4. Щото кучето не е съвсем умряло – има доста поддръжници на БПЦ в интернета, даже форуми си имат … и защитават клира до дупка. Всеки път като пиша за религия и особено за българската църква, се налага да трия по няколко коментара които ме заплашват с огъня небесен…

  Пък и медиите дават някаква легитимация на поповете, сочейки ги за морални авторитети, което а абсурдно отвсякъде, но все пак аз гледам да противодействам колкото мога 🙂

 5. Марио Пешев
  19/08/2009 - 09:01

  Сори за офтопика, но по повод ‘на умряло куче – нож вадиш’, една история на колега (К) с приятелка (П) от вчера. Асоциациите с буквите са излишни 🙂

  П: Откакто почина Майкъл Джексън, само него слушаме по радиото.
  К: Жив и здрав да е Азис!

  П.С. По темата, Бургията са го анатемосали и в други страни, нормално е и тук да го подкарат. Пък и някои от блек метълистите са известни с разни кретении като палене на църкви и манастири, подпалване на гробища и др. Миналата година обаче срещу Cradle of Filth в Бургас май не чух нищо лошо.

 6. Така е – има случаи блек метъли да палят църкви в Норвегия и другаде. И то не какви да е, а дървени църкви (предполагам по-лесно горят) от сревновековието, паметници на архитектурата.

  Както казвам и горе, това е свързано със сатанизма и паганизма (езичество де), които са чисто и просто опити за реакция срещу християнството, което някои кръгове в тези страни виждат като чужда, наложена им с кръв религия (както тука гледат на исляма, наложен през турското робство, примерно).

  Освен това през късното средновековие и началото на ренесанса та християнството става известно с фундаментализма си, с изключително стриктните догми, които налага на обществения живот до степен да го потиска. Много вещици са горени там, а след реформацията част от фанатиците емигрират в САЩ, за да се спасят от нея (и дават началото на сегашните евангелистки църкви)

  Иначе традиционната скандинавска религия обожествява Тор и Один, а дяволът е Локи, който също е бог, но е пакостлив и шегаджия.

 7. Марио Пешев
  19/08/2009 - 09:11

  Мда, но Варг Викернс (човекът-група Burzum) също е норвежец, но лежа за убийство и гавря с няколко църкви. Пуснаха го края на 2008-ма или началото на тази година. Издаде 2 албума от затвора 🙂

 8. Мдаа, пожелавам им успех с Dimmu Borgir, ще им трябва много късмет 😀
  Иначе новият HP доста ме изненада с не малки кинематографически качества за разлика от по-старите филми.

 9. albert venn dicey
  19/08/2009 - 09:21

  Съдът в Страсбург не е решавал, че алтернативният синод бил легитимен, но инаме постът ме кефи.

 10. решението го интерпретирам точно така.

  съдът реши, че намесата на държавата, която постави синода извън закона, е била погрешна. и синодът следва да бъде обезщетен.

 11. Майк Рам
  19/08/2009 - 09:33

  Опълчването срещу някой голям авторитет е учебникарски пример за успешна (макар и за кратко) реклама. Кой иначе би чул нещо за тези попове, ако не бяха заклеймили Мадона?

  Друг е въпросът, Лонг, че твоят подход е абсолютно същия, нахвърляйки се срещу Църквата, при положение, че анатемосването на концерта дойде от една много малка група пловдивски попове. 🙂

  В този смисъл, Dimmu Borgir могат да спят спокойно, защото Ани Салич никога няма да ги спомене в новините по bTV, и съответно никой няма да има интерес да ги заклеймява – те просто не са толкова известни. 🙂

 12. Декорът на концерта на Диму Боргир се състоеше от 15 метрова стена, изобразяваща Сатаната. Беше ми първа среща с блек метъл културата и отидох с много голям интерес. Никакъв реакционизъм срещу християнството не видях, а просто едно много добро шоу и страхотно добър бизнес, това е всичко. Но ако ще възприемаме шоуто насериозно, все пак граничи повече със Сатанизма. Иначе щяха да окачат портрети на Тор и Один върху 15 метровия декор, нали?

 13. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  19/08/2009 - 09:48

  За мене тая “анатема” се оказа полезна. Не бях чувал за Димму Боргир, но по повод на това научих.

  Майтапа настрана, БПЦ е анахронична, закостеняла и без реална подкрепа организация. На всичкото отгоре някакви сини клоуни искат да нахендрят с нея децата, като я вкарат задължително в училището. Това е абсурдно просто. Хората векове са яли хурката само и само да отделят държавата от калимавката, а тия шматароци зорлем искат да ги слеят 🙁

 14. Майк, наистина е малка група – и ако не бяха пловдивски, нямаше да им обърна внимание. Но при връзката им с тамошния митрополит, който и друг път ми се е навирал в очите, не се стърпях 🙂

 15. хихихих скивайте какъв коментар получих – спамнах го де, но е прекалено интересен за да се изпусне:

  Жоро: петре, ти си тъпо копеле, комплексар и отрепка. Пълни дегенерати сте всички. Деградирали от всякъде- морално, физически, сексуално…. Шибани сатанински изчадия. Господ ще ви съди. Кръвта на невинните вика за разплата. Ще горите в Ада, изроди…

  🙂 🙂 🙂

 16. Майк Рам
  19/08/2009 - 10:12

  Някои хора наистина се вземат твърде насериозно…

 17. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  19/08/2009 - 10:33

  Коментарът е класика в жанра. Споко, да духат 😉

 18. Някой е клал невинни в бързината, ли? 😆

 19. Съгласен съм с Пепи.
  Споменаването на Ани Салич и новините ме наведе и на друга мисъл: по новините с нескрито одобрение отбелязват слабо посетени концерти и фестивали на полузабравени естрадни величия, дори изложби и театрални постановки, случили се пред 50-200 човека. От друга страна не се и чува за чалга концертите пред 10-20 000 човека, както и за повечето метъл концерти, които редовно са пред 4-5000 и то при цени на билетите 30-50 лв.
  Прочетете и форумната дискусия под тази новина, супер майтап: http://news.ibox.bg/news/id_1050072247

 20. albert venn dicey
  19/08/2009 - 10:59

  “решението го интерпретирам точно така.

  съдът реши, че намесата на държавата, която постави синода извън закона, е била погрешна. и синодът следва да бъде обезщетен”

  Точно това реши (общо-взето) Съда в Страсбург, но то не може да се обобщи със “Съдът в Страсбург реши, че алтернативният синод е бил легитимен”, най-малкото защото това има силно каноничо значение, а Съдът в Страсбург няма и не е вземал никакво отношение откъм канончността на алтернативния синод. Пък и самото решение не е относно Закона за вероизповеданията, който обявява БПЦ ex lege за ЮЛ и то едно, а относно акцията по изземване на имотите на църквата, заети от представители на алт. синод.

 21. albert venn dicey, под “легитимен” имах пред вид легитимен според единствените инстанции, имащи реално правно значение в една светска държава – съда и закона.

  Каноничното законодателство си е само за вътрешно ползване. Т.е. сионодът може да не е признат от БПЦ според техните си правила, но според закона има право на съществуване, като легитимна религиозна институция, точно колкото и “оригиналния” синод.

 22. Е, те и поляците изпищяха срещу Мадона, че им идвала на Възнесение Богородично и годишнината от Варшавското въстание. Дори Лех Валенса пригласяше на негодуващите. Пък накрая зрителите й пяха “Хепи бърдей ту ю”. Споко, и тук ще покрещят, пък ще им мине.

  Да се радваме, че не дойде тук на Възнесение, това вече и на н.пр. агент Максим щеше да му дойде малко нанагорно 🙂

 23. мда, те поляците са направо смешно религиозни…

 24. Добре че са тия брадатите педофили да направляват стадото, то само с “Перла” и БТВ явно не става да се живее.

 25. Не съм се интересувал от полския концерт, няма да ми пука и за българския. Правото една институция да заклейми, нехареса, да се противопостави на някакво явление, събитие – си го има.
  Докато при поляците това има силен ефект, щото те са религиозни, и никой няма право да съди човек за неговите вярвания и виждания.
  Мен например не ми харесва идеята, че ПетъЛчо вярва, че котаракът му е готино животно- Аз не обичам котки…
  Както и да е

 26. /продължение, че без да искам натиснах ентера/, та исках да кажа, че при БПЦ цялата реакция наистина звучи лицемерно, щото тя наистина е леко мъртва в поучителната си мисия, ма говоря за такива тип : обичайте се, прощавайте, и тн…
  Липсата на здраво духовно тяло се усеща у нас, и именно тази липса БПЦ не може и няма как да запълни дупката.
  Поради простата причина, че тя не прави нищо, за да увеличи последователите си… И с всеки изминал ден традиционното вероизповедание у нас – намалява…
  Пък в същото време нека гусата Митрополити и попове си заклеймяват, ако щат и Тройната коалиция да заклеймят – все тази… на никого не му пука, просто щото те са НИКОИ в тази държава.
  НО ТЕ ИМАТ ПРАВОТО ДА ГО НАПРАВЯТ, това е тяхна позиция… а дали е далновидна политиката им – споделих по-горе..

 27. имат правото, разбира се – а ние имаме правото да ги осмеем за това (и за много други неща)

  п.п. котката ми не е “готино животно” – тя е егоистично и агресивно копеле, чиято цел в живота е да пълни тоалетничката си и да ми обтяга неврвите с мяукане. но си я обичам… 🙂

 28. Николай
  19/08/2009 - 12:43

  По-принцип имам положително отношение към БПЦ, но дядо Николай и хората около него прекаляват и това мисля е видно за всички.

 29. По принцип имам критческо отношение към БПЦ, но имам положително към всяка религиозна институция, коята успява с действията си да се държи адекватно и да дава пример със себе си по отношение на поучителните си слова.
  БПЦ обаче далеч е просто една куха институция

 30. “Отец Емил Паралингов от църквата “Св. Параскева” е цитиран да казва, че на 29 август, когато е концертът, се празнува денят на св. Йоан Кръстител. На този ден имало строг пост и миряните трябвало да прекарат деня на хляб и вода и в дълбоко въздържание от веселби и светски удоволствия.”

  Защо ли БПЦ ми прилича малко (даже много бих казал) на ислямските лидери в Иран – държава, чиято политическа и социална структури наподобяват тези на европейските държави от… Средновековието???!!!

  Представям си ако всички бяхме миряни какво щеше да бъде. Нямаше да има културисти (един ден на хляб и вода, 40 дена пости), нямаше да има секс, науката нямаше да се развива (защото е срещу Господ – той е създал, видиш ли, всичко и нямаш право да се усъмняваш в каквото и да е, а и да не говорим, че ти си грешник и нищожен и не би трябвало да можеш да правиш открития), нямаше да носим дрехи различни от расото и т.н., и т.н. Изобщо колкото и корумпирани да са нашите политици (а те за съжаление са много корумпирани), добре че не са командвани от БПЦ.

 31. хех..

  га бех в Гивназията попаднахме на сайт на “Последователите на Один”.. бяха навити да палят църкви и синагоги 🙂 освен това видяхме, че си имат и чат, който е официално на английски… но и норвежкият се приема 😀

 32. p-monstrum
  19/08/2009 - 18:08

  БПЦ деградира защото последния опит за реформа е от края на 13 в. и за съжаление не е особено успешен. Исихазма така и не успява да се наложи и всичко остава в сферата на пожеланията. В католицизма последната реформа е извършена през 19 в. Неотомизъм, по Тома от Аквино, е жива и действаща доктрина. Това е и една от причините твърде често да се наблюдава прилив на лумпени откъм Българската Църква. В съседна Гърция нещата стоят по различен начин. Напоследък все повече се убеждавам, че Църквата не е фактора съхранил българите през онези пет века. В крайна сметка ще се окаже, че за нас ще е по-добре Църквата тихичко да бъде погребана, за да се даде шанс на нещо ново да ни вкара в “правия” морален път.

 33. albert venn dicey
  19/08/2009 - 20:39

  Longanlon,
  в правото, политологията и социалната философия понятието “легитимен” е многопластово. Както и да е.

 34. Последната реформа в католическата църква, която е доста сериозна е от 1962 година – Втори Ватикански събор, или 21 Вселенски Събор, за какъвто го приемат католиците.
  И реформите са доста сериозни – богослужебни езици стават тези, които могат да бъдат разбрани от служещите /латинския също се използва, но се разрешава използването и на местния език/. прави се реформа в реда на отслужването на литургията и пр. пр

 35. >”както и практически липсващите музикални такива на Мадона ”

  Ее недей така. Всъщност и аз я мислех за слаба певица, преди да я чуя в “Евита”. Тогава осъзнах, че всъщност може да пее и то много добре. Но е избрала да прави такава музичка, която лесно да се продава, пък че няма качества – голяма работа. Нали пада пара!

 36. Иво Апостолов
  20/08/2009 - 22:55

  И на кого му пука за мнението на църквата? Аз лично съм атеист, а смятам, че 90% от населението на страната също. Това да ходиш на църква на Великден и Коледа е страшна вяра.

 37. Ако за Мадона може да се каже, че подронвала морала и се подигравала с християнството (заради псевдонима си), а за Dimmu Borgir, че са сатанисти заради изцепленията си (а концерта им беше уникален!), по-интересното за мен е, че преди няколко години (мисля че 2007) БПЦ-то се възпротиви и предотврати концерта и официалната вечер на Шри Чинмой, който е всепризнат световен духовен водач от ранга на Петър Дънов.
  За всичките векове на съществуването си единственото положително нещо на християнската църква е, че ни е запазила като националност във вековете на робство и опити за асимилация от едно друго племе с една друга религия, която е много по-вредна от християнството! И за сега, като че ли предпочитам да гледам кръстове по камбанарии отколкото полумесеци по минарета…

 38. Маркуча
  26/08/2009 - 16:11

  Пловдивският владика бил фанатик с светнали очи и плещи глупости за Мадона — хубаво, приема се, нищо ново. Обаче
  > … когато Максим най-после гушне букета…
  определено е отвъд границата на добрия тон. Направил ли ти е нещо, че го чакаш “най-после” да “гушне букета”, хм?

 39. спрямо БПЦ никакъв добър тон не прилагам 🙂

  а казвам “най-после” щото човекът очевидно е прекалено стар за каквото и да е и всички само го чакат да се гътне, за да се сдавят като кучета за поста му

 40. Абе не е нормално главата на Църквата, и то на традиционната да бъде непрекъснато хулен за връзки с атеистичната КП

 41. и във връзка с горното – трябваше като един добър пастир да се оттегли, ама власт майка, власт

 42. p-monstrum
  27/08/2009 - 14:13

  Уважаеми Планков, нека бъдем точни докрай. Реформа е много измамно и странно понятие. Последната Реформа в Католическата църква е извършена през 19 век и се състои в промяна на Доктрината. Всичко направено след това е просто част от Реформата. Предполага се, че подобна институция не би могла да се промени с едно махване на ръката. Не съм чувал по време на втория Ватикански събор да се е променяла Доктрината.
  Дори сега Рацингер ще предложи и най-вероятно предложението му ще бъде прието, децата на католически свещеници да имат право да получават светското име на баща си и да имат право да наследяват имоти, които той притежава извън Църквата. Така, че до 100 години целабита напълно ще отпадне. Не бъркайте продължителното и многопластово действие на еднократно събитие разтеглено във времето с нещо друго. Не е много редно да придавате политическото, побългарено звучене на думата реформа на това, което се случва в Католическата църква. Поздрави.

 43. Бе зарежи доктрината, ако говорим за доктрината в средата на 20 век един папа каза, че нема грижи да правиш секс с противозачатъчни, пък после на Втория Ватикански събор го отмениха това.
  И промяната на доктрината, както го наричаш за мен не е никаква промяна – щото католиците открай време сме издигали по-високо Девата, отколкото православните. Пък за непогрешимостта на папата, айде, да не отварям тема, че това също е било прилагано открай време.
  По-скоро говоря за онези реформи, чрез които Католическата църква успя да задържи и задържа своите последователи, а именно: Богослужение на местен език – извинете, обаче супер голяма част от православните българи казват, че нищо не разбират от църковнославянския – язък, че едно време имало една борба за премахването на Триезичната догма. И то борба да вкараме славянския вътре у схемата.
  Промяна е, и то значителна пак в полза на редовите вярващи – реформата в реда на отслужване на литургията. Вече както казва един кардинал: Литургията не е толкова отегчителна за вярващите и те по-лесно разбират това, което проповядваме.
  Ето на това викам аз реформа, щото знайш ли колко много се е променил живота на един католик като са му казали Богородица е зачената също непорочно, или пък че тя се била възнесла в небесата. Никак, но животът му със сигурност се е променил благодарение на промените от 1962-1965

 44. Владимир Стоянов
  28/08/2009 - 14:45

  Тези попове като ги видя и се стряскам – с тези черни раса и големи рошави бради приличат на дяволи

 45. те и като такива се държат – на английски на такова поведение му викат hate mongering – проповядване на омраза

 46. Интересно.Държа да се знае,че Антихриста в Библията представлява Римокатолическата църква. Тя е припозната като числото на Звяра – 666.Още преди години роклегендата Джим Морисън пееше за това. Но света е пълен с глухи.Всички тези доктрини и Ватикански събори са едно изчадие на църква наречена в Откровението Великата блудница.

 47. Val, ти адвентист ли си или? Щото при тях е популярно това тълкуване, вкл и че САЩ са същите….

 48. Така, де аз не знам как някой успява да тълкува, че именно Римокатолическата църква е Великата блудница…

 49. Абе да ти кажа, католическата църква се справя много по-добре от БПЦ

 50. Да. Аз съм с протестантски убеждения.Не го крия.За мен най – важният човек в теологията е великият реформатор Мартин Лютер.А православието е рожба на Великата блудница.Откровението го казва.

 51. Зарежи ги тия 666, блудница и т.н. простотии – хората дето ги приказват такива изглеждат леко умствено сбъркани в очите на останалите.

  Православието, както и почти всичко на тая планета, е рожба на жаждата за власт. Източната Римска империя е искала църквата й да е отделна от Рим, за да може сама да управлява делата си и нейният патриарх да държи цялата власт – затова и я е отделила.

 52. Анджък, прав си Петре, пак…
  Val, интересно ми е към кои точно протестанти си, щото аз почти не познавам такива, които да не са съчленуващи в световния съвет на църквите. Пък там е и Католическата /за разлика от православната/. Щото май само Адвентистите + още няколко протестантски църкви отхвърлят екуменизма като идеология, щото смятат себе си за по-прадвиви от останалите църкви…
  Та сподели с нас вярата си

 53. Съжалявам, че не мога да намеря статията в “Стандарт”, дето ми трябва… Но в нея пишеше за столичен свещеник, чието име не мога да цитирам, просто щото ми няма статията!

  Та! Човекът в прав текст си заявява, че пловдивските му колеги правят глупости (макар изказът му да беше по-дипломатичен). Същият този дядо поп съвсем резонно обясни, че хората, дето са склонни да празнуват деня на св. Йоан Кръстител и да се отдадат на пост и молитва, ще го направят независимо дали Мадона има концерт, или не. Освен това човекът изтъкна, че хората, решили да идат на концерта на Мадона, не биха прекарали деня в пост и молитва, независимо дали звездата ще концертира или напротив, няма да концертира у нас. Въпросният свещеник съвсем основателно изтъкна, че пловдивските му колеги смесват две абсолютно несъвместими събития.

  Тоест, опитвам се да кажа, че макар и сред православните да има талибани, все пак, слава Богу, нормалните хора засега са повече. И ако в Пловдив в момента се съсредоточава някакво странно православно радикално течение, то, пак слава Богу де, още не е придобило епидемичен характер. С други думи, не е много уместно да се съди за цяла общност (религиозна, етническа или каквато и да е друга) само по отделни нейни по-гласовити представители. 🙂

 54. Петър Славов
  01/09/2009 - 13:04

  Хора, гледайте за какво става въпрос! Шокиран и ужасен съм от човешката простотия! В сравнение с тия БПЦ е малко, сладко, миловидно коте – http://landoverbaptist.org/ Просто погледнете форума…

 55. хаха вместо толкова да се шокираш и ужасяваш, можеше да забележиш, че сайтът е хумористичен и няма такава църква наистина:
  http://en.wikipedia.org/wiki/L.....ist_Church

 56. Петър Славов
  01/09/2009 - 14:42

  Ебаси, пак е гадно

 57. Адвентното течение е най – близо до истината. Но и те имат трески за дялане. Например те твърдят, че навсякъде в Библията думата ВИНО означавало неферментирал гроздов сок.
  Това е доста абсурдно тъй като при тези 50 градусови жеги в Израел гроздето започва да ферментира още в кофата за беритба.А когато тези истории са се случвали преди повече от 2000 години, eдва ли израилтяните са имали перфектни технологии за получаване на безалкохолно вино.Друго залитане е темата за безквасните хлябове което също ми се вижда твърде абсурдно.
  Но най – опасни са Йеховисти и Евангелисти.Пазете се от тях.Най – точното описание за тях е Гласовете ви чувам. Плюс говоренето на нови езици които представляват някакви нечреразделни мучения.

 58. Та ти като един виден християнин, бил и ни светнал какъв точно си, може пък да вземем да решим да станем последователи на твоята Църква!?! Знае ли човек, каква е волята Божия…

 59. Божията воля е една и съща. Тя казва просто нещата – Бой се от Бога и пази Заповедите му.Защото това е всичко за човека.Всичко останало представлява религиозна еквилибристика на различните деноминации.
  ОК.Фен съм на адвентното течение. Това достатъчно ли е ?
  То е доста разпространено в САЩ. Всъщност американец ме запали по него.

 60. Винаги ми е било много интересно от къде религиозните хора са сигурни какви точно са заповедите му. Все пак заповедите са били записани от други хора, които може да са се заблудили, да са ги променили, да са си ги измислили… т.е. няма доказателства, че записаното са точно думите и повелите на бога.

 61. е десетте божии заповеди, пък са си супер… Евентуално ходи и оспори първа и втора.. Ама останалите са инкорпорирани в законодателствата на нормалните страни

 62. всъщност не са.

  само лъжесвидетелстването, краденето и убиването са незаконни в цивилизованите страни. останалите 7 са в най-добрия случай пожелателни в социален аспект (да не си завистлив, да уважаваш).

  а са пропуснати много важни – не знам що не са сложили нищо за изнасилването примерно.

 63. прелюбодейството е наказуемо в доста страни, вкл в България… Освен това под прелюбодейство се има пред вид и изнасилване – ограничен език, кво да правиш 🙂
  Уважението към мама и тати, го има в Сем кодекс
  Спазването на “съботния ден”, в КТ – при нас са два деня де 🙂
  Да не си завистлив, добре – може да се приеме, че по-скоро това предотвратява извършването на престъпления, но не е наказуемо 🙂

 64. прелюбодейството не е забранено никъде, нито има наказания за него. може да бъде основание за развод, но такова може да е и “различие в характерите” което не би казал, че е “незаконно”, нали?

  изобщо доста свободно интерпретираш термина “незаконно”

 65. Добре, термина в НК е блудство, разврат …
  Ако приемем, че в прелюбодейството се включва изневярата, тогава си прав.

 66. Само да отбележа, аз не съм фанатик, нито пък имам за цел спазването на строгите църковни изисквания. Просто считам, че в религията са заложени доста неща, които ако бъдат спазвани човек би се чувствал по-добре.
  Но има и такива, дето са си малко абсурдни 🙂

 67. Религиозните хора са вярвали на думите на Мойсей в Тората.
  Нали е писана от него. Че получава на Синайската планина двете каменни плочи с Божият закон. После ги поставя в ковчега на завета в Светая Светих на земното светилище.Разбира се това е надълго и нашироко описано в книгата Второзаконие. Но има и съкратен вариант в Посланието на ап Павел към евреите.Всъщност самото послание обяснява много неща за закона и отпадането на църковен храм като обект на поклонение.Ако реши някой все пак да прочете тези няколко странички нека го направи от неправославна Библия.

 68. Тя щото разликата е голяма, та чак умрем… Между другото протестантските версии понякога много кефят…

 69. Mи именно – явява се някой си на име Мойсей и пише в книга – Аз Съм Пророкът Божи и Тая Книга Е Доказателството. Тва и аз мога да го направя…

 70. Всъщност открих една онлайн Библия с посланието към евреите
  http://www.biblia.w-bg.net/poslevr.html

 71. Можеш, много неща можеш. Ама не можеш да накараш хората да вярват в това, че ти си Пророк… Това е разликата… Нито пък да накараш някого в продължение на 6 хил години да смята, че това е верния път.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *