Aмерикански ужасПринципно, аз филми на ужасите не харесвам особено, защото някак не успявам да се ужася от тях и така общо взето ми се губи идеята на цялото начинание. Изгледал съм доста от тях обаче с надеждата в сърцето ми да потрепне искрата на страха.

Мисълта ми тука е за американските филми на ужасите и какво ми е направило впечатление в тях. От какво се ужасяват братята хамериканци

Един от първите филми на ужасите, който гледах като малък беше скапан флик с някакъв вампир с 15 сантиметрови нокти. Помня, че се хилих като идиот, щото си представях как зловещият кръвопиец си чупи нокът и почва да хленчи 🙂 От тогава, нещо не ме хваща ужасът каквото и да гледам от жанра – може би щото не съм суеверен и не ме е страх от тъмното, знам ли. Silent Hill ми хареса, но не ме ужаси. Wrong Turn ме изкефи с кървищата си, но с нищо не ме уплаши. The Grudge ми беше просто скучен и заспах на него.

В стремежа си да си набавя евтина тръпка обаче съм изгледал купища филми на ужасите и то предимно американски. Това, което забелязах в тях е много интересно – американците най-много се страхуват от самите себе си.

Сюжетът на 99% от холивудските филми на ужасите е фрапиращо еднакъв – някакви хора (тийнейджъри, колежани, туристи) са тръгнали на някъде и замръкват в дълбоката провинция, където им се случват ужасяващи неща, обикновено включващи напрегнати гонитби, много пищене и фонтани кръв. Действието може да се развива по желание в царевична нива, изоставена барака насред горите, малък хотел… но едно е неизменно – винаги е в малкия град, в забравената от бога провинция на САЩ.

В България битува една доста романтична представа за живота в българското село: че хората там са здрави, работливи, солта на земята и пазят традициите си. Общо взето се смята, че дори да замръкнеш на село, никой няма да ти откаже подслон, ще те приютят и нахранят – това е една от българските традиции през вековете и препатили стопаджии разправят, че тя си е жива и до днес.

В Америка обаче е точно обратното

Хората там се боят от живеещите в провинцията. Средният градски жител в САЩ се подиграва на селяндурите, които отглеждат царевица и крави, но и доста се страхува от непонятните за него нрави и от простотията им. Типичният образ на американски селянин според самите американци е глупав, впиянчен извратеняк, който се храни с опосуми, дъвче тютюн и се жени за братовчедка си, защото я е забременил. По традиция американските селяни мразят непознатите и първата им реакция към някой, който доближи къщата им в средата на нищото е да го застрелят с викове “Тази земя е частна собственост!”.

Както казах и в началото, това отношение може да се забележи в повечето филми на ужасите. Сюжетът на градските хора, сблъскващи се с ужасните селяндури и кръвосмразяващите тайни на дълбоката провинция е наистина най-често срещания в американското кино от този жанр.

Това, разбира се, си има съвсем логично обяснение и то е… че техните селяндури са именно такива, за каквито ги мислят градските жители. В САЩ има 39 млн. души, които живеят под границата на бедността, главно в провинцията. Земеделските и планинските райони са откъснати от останалата част от страната както социално, така и физически: от огромните разстояния. Има щати, в които може два дни да караш по прав като стрела път без да видиш нищо друго, освен царевица. В тия райони изолираността от цивилизацията и характерната култура тип “гледай си работата и не си ври носа” ражда аномалии, хората са прости и бедни, имат странни обичаи, нямат работа, нямат никакви перспективи, гледат само да се напият с домашно уиски, да се сбият със съседа и да овъргалят дъщеря си в сеното в плевнята – те са пълната противоположност на американската мечта.

Именно затова филмите на ужасите са пълни със селяндури с резачки, коси, куки, пушки, комбайни, лък и стрели, характерния за тия места раздрънкан пикап, които по възможно най-кървав начин се опитват да намалят туристопотока в родните си земи гонейки, разсичайки, застрелвайки и по желание изяждайки всеки градски жител, решил се да припари в любимия им малък град.

За да се ориентирате по-лесно при понататъшна употреба на тоя вид филми, ще ви направя кратко описание на двата по-характерни вида селяндури, които се намират в Америка и които може да срещнете в ужасите:


Redneck

Стереотипно название на белите фермери от селските части на щатите. Обикновено реднекът е прост, неук, беден, инат, движи с рабрицан пикап или трактор, винаги носи пушката си и слуша кънтри. Често върти в устата си житна сламка. Името идва от изпечените от слънцето по време на жътва вратове на селяндурите.


Hillbilly

Отново селяндур, но този път живеещ в планините и горите. Хилбилито е саможиво, мрази гости (които нарича “натрапници”) и се характеризира с типичната шапка, обикновено ботуши, навика да стреля по хората, преди да каже “добър ден”. С удоволствие свири на банджо, налива се с домашно направено уиски, дъвче тютюн и плюе кафявите храчки със завидна точност в продънена тенекиена кутия и яде каквото успее да застреля в гората, дори да е скункс.

Фъзи Лъмкинс от Powerpuff Girls е хилбили.

Фоторепортаж – жените на Германия
Скапани боклуци!

Коментари

 1. Даниел Панев
  29/11/2007 - 09:03

  Предполагам си живял десетина годинки в САЩ и по теб са стреляли поне 6-7 пъти преди да кажат “Добър ден”? Щом така добре можеш да охарактеризираш жителите, географията и селското стопанство на тая държава…

 2. Тодор Бонов
  29/11/2007 - 10:10

  Даниел, липсата на истинност не би могло да е укор към писанието, тъй като то е написано добре, а и развеселява.

 3. Още повече, че истинност никак не липсва на писанието – то се базира на разсъжденията и разказите на американците, с които съм говорил. За тях собствената им провинция е наистина дива индия, където живеят аборигени.

 4. Много ми хареса статията и си е точно така както го описваш. 🙂

 5. The Ring
  Final Destination
  Saw
  Feardotcom
  The Exorcism of Emily Rose
  Planet Terror

  На фона на по-горните, дай пример за филм със страшни селяни?

 6. Всички останали?

 7. Devil’s Rejects и House of the Dead са два примера за това колко Роб Зомби си обича омазаните в кръв и черва селяци. Да ни е жив и здрав. И ние ги/го обичаме.

 8. Майк Рам
  29/11/2007 - 12:11

  Човече, изяде ми темата! 🙂

  От много отдавна се каня да пиша нещо точно за типичния американски хорър с моторна резачка и ето, че ти го направи. При това толкова блестящо, че просто нямам какво да добавя.

  Респект!

 9. Интересно. По принцип бях забелязла системета на този тип американски филми(което всъщност никак не е трудно:))но не се бях замисляла защо е така. Всъщност система имат почти всички американски продукции, независимо дали са екшъни, комедии, романтични, идиотски и т.н.Най-добрият американски филм,който съм гледала беше със Силвестър Сталоун, който, напук на всички мои очаквания, умря на 10-тата минута на филма и аз изгледах цялата тъпа холивудска история, за да видя дали няма да го съживят по някакъв начин(при условие, че трябваше да бъде главния герой)-но не би!Остана си умрял, а аз си останах впечатлена:)защото мразя да гледам филми, които знам предварително как ще свършат. В това отношение балканското кино никога не може да бъде настигнато от американците(а то няма и нужда-все пак имаме различно световъзприемане)….Те не биха могли да направят филм като сръбския “Баталъон” или “Балкан кан-кан”…
  Longanlon защо не пробваш да пуснеш някой подобен филм на твоя доброволец и да видим какво ще каже. С удоволствие бих гледала балкански филм с моя Уил,но се страхувам, че жена му ще му откъсне….ушите:)

 10. Щото трябва да му преведа субтитрите, което си е бая труд. А ти с твоя уил ми се струва, че не само това би правила… 😉

 11. Всъщност това се отнася за повечето американски филми, не само за тия на ужасите.

 12. То тази категория фими се произвеждат май само в Щатите.Поне аз не съм гледала подобен филм направен някъде другаде по света.С изключение на един английски,в който се разказваше как Мери Шели е написала “Франкенщайн”.Е,там нямаше кофи с кръв и резачки,но по-ужасяващ филм май не съм гледала.После дни наред ме беше страх в тъмното.А и досега си го спомням.Много добре се бяха справили с ужасяването.
  А “фабриката” Холивуд успява да запълни всички дупки на пазара.И колкото и да са долнопробни тези филми и за тях си има публика.Познавам хора,които не само ги гледат,а и им се кефят.
  Иначе за мен един от филмите,които приятно ме ужасява и много ми харесва е “Интервю с вампир”.А ти от много интересен ъгъл си погледнал нещата.Не се бях замисляла за прототипа на тия безумия.Забавно и логично:)

 13. Интервю с вампир не мисля, че е ужас – по-скоро е някаква историческа драма.

  Японците и корейците също правят доста филми на ужасите. Наскоро гледах английския Evil Aliens – пак със селяндури, но уелски: по-яко не се бях смял отдавна, наистина си заслужава да се види 🙂

 14. Кирил
  29/11/2007 - 14:05

  http://www.powerbear.com/redneck.htm – за реднеците, иначе, Hellraiser III || Final destination.

 15. Яко беше това 🙂

 16. Стоилов
  29/11/2007 - 18:51

  Ако искате филми на ужасите – гледайте Shooting dogs, sometimes in april, живи, човекът слон, the shining… по действителен случай и филмите на линч и кубрик – това са ужаси.

 17. OMG – a n00b! 😀

 18. нека споделя,че споделям мнениет,че няма добри американски хоръри…за съжалеение…аз лично не съм гледала много..Final Destination 2 не беше зле…..поне не много 🙂
  ама на Saw(мисля,че 3 беше) заспах и тотално го отписах като филм…
  въобще…пълна скръб са американците в това отношение и за малко да се откажа от тоя жанр…единствено гледам от време на време,в очакване на нещо,което наистина ще ме уплаши..ефекта,който получавам обаче е единствено болки от смях….което само по себе си не е лошо..но не е главната цел на занятието 🙂

 19. …Уил е много добро момче под чехъл, макар да има проблясъци. И понеже вчера ми предложи да ми дава да гледам филми:)мога да му предложа…….да гледаме някой заедно. И после ще бъда брутално разчленена от жена му,разфасована напълно и окончателно.Знам ли-може да ти прати някое парченце:)))
  Иначе има едно нещо наречено филмова революция, в което става въпрос за фокусирането върху вътрешния свят на героите и в частност – техните собствени страхове. Защото когато те ебават направо в мозъка си е страшничко!….

 20. Аз от малка много си падам по филми и книги на ужасите. И честно казано, още не мога да разбера защо. Но честно да си призная малко са тези, които са ми се запечатали в съзнанието като наистина добри. 3 от тях са Проклятието Блеър (той май е единствения, който е успял истински д аме уплаши до сега), PI(той май е повече трълър, но е страхотно направен) и Сиянието.
  Като цяло това, което харесвам в ужасите е, че ми държат изострено вниманието, не ми харесва когато са предвидим и честно казано wrong turn ми е в топ 3 за най-тъпи филми на всички времена.

  Колкото до rednecks, сещам се за един епизод на Family Guy, в който той искаше да става redneck, много беше забавно.

 21. Сега се сещам за една чудесна пародия на типичния реднек, която беше в началото на Родени убийци – семейството на момичето 🙂

 22. Понякога не ми остава нищо друго, освен да се съглася с узумаки. Ако има засегнати… винаги има!

 23. saw – просто няма такава боза, иначе сте пропуснали една класика макар и не точно чист хорър – мълчанието на агнетата.

 24. “боза”, “предсказуемо”, “банално” важи не само за хорърите ми се струва.

 25. Perfect-Blue
  02/12/2007 - 17:30

  saw,final destination ,wrong turn , the hill have eyes, къщата на восъка и разните нискоинтелигентни отричащи интелекта на зрителя еднодневки са по-скоро GORE филми,отколкото типичните хорър филми,към който спадат The Ring,The Pulse и The Grudge,до един римейкове на японски хоръри.А,сетих се два готини хоръра – ФиърДотКом и Уайт Ноиз,макар че втория по-скоро заради Батман.

 26. Уайт Ноиз бе една от най-сладките и дремки през миналата година… 🙂

 27. яка, ама хостингът и смуче…

 28. I Blame the Parents
  07/12/2007 - 14:42

  Хм, като кликне човек на линка не се отваря, ама с копи и паста става!

 29. Невероятно стилно постче и много вярно! От какво се страхува една нация в собствените си филми на ужасите говори много за дълбоката и психика, както и на какво се смее, от какво я е срам и така нататък… А какво мислиш за Blair Witch Project? Много хора го смятат за най-страшния филм.

  Ще взема да изчета този блог целия 🙂

 30. Ако през последните месеци си живял в неотоплена и без електричетво и интернет барака някъде вдън гори тилилейски, не си виждал жив човек и си се изхранвал с боровинки, Вlair Witch Project може и да ти се стори страшен. Иначе – едва ли 🙂

 31. да видя дали ще те впечатля с този ужас – shutter, ама оня тайландския, а не новото римейкотроче на някой американски пишман режисьор.

  въпросният филм стои на първо място заедно с ringu. абе въобще азиатците правят по-добрите хоръри и то не само във филмово отношение.

 32. Димо Бургията
  02/04/2008 - 22:03

  Като чета блога, се сещам за една компютърна игра с подобен сюжет: Redneck rampage. Пълна идиотия!

 33. Абослютно съм съгласна със определенията и изводите в статията, забравихте Тексаското клане обаче( или аз не съм догледала) някои го определят като класика в жанра…аз го определям като “момчета, имаме няколко цистерни червена боя, някой и друг долар и гора/запустяла къща/мотел, трябват ни няколко цицорести мадами, които да умрат тичайки с писъци насам натам , няколко смели младежи, които да умрат, опитвайки се да спасят горните мадами и извратено семейство, от което да оцелее най-малкия брат/сестра/брат’чед та да направим продължение”
  А иначе в топ-а за мен е “silent hill” – единствения филм, който спрях по средата, за да си го догледам на другия ден по светло 🙂 А за азиатските хоръри гласувам с две ръце, само че по мое мнение там актьорската игра меко казано куца…

 34. Никола Енчев
  24/06/2008 - 11:53

  Относно хорърите и аз не се плаша… Даже всъщност най-готините хоръри не са филми а компютърни игри – прословутото Ш.У.Б.Е. ме е карало наистина да подскачам, нищо, че принципно не се плаша от детски страшилиша и простотии… 🙂

  Но има един филм, който не е точно жанр хорър, но е най-ужасяващият филм, който съм гледал някога, а смея да кажа, че съм гледал бая филми…

  –> Funny Games, режисьор Микаел Ханеке, година 1997 (не гледайте новия от 2007, гледайте този).

 35. Лъчезар Томов
  27/02/2009 - 00:02

  Фермерските щати, библейският пояс, люлката на републиканството, колко злостно звучи това… А Буш е толкога зъл…

 36. Рая (Допълнителен доход и собствен бизнес)
  06/10/2011 - 23:35

  И аз все се чудех каква е разликата между двата типа Ю Ес селяндури :))

  Като спомена банджо и точно се сетих за тоя Фъзи Лъмпкинс дали се брои и ти го даде за пример хахаха :))

Leave a Reply

Задължителните полета имат *