Фонетична кирилица за Nokia E71


След кратко чудене, успях да си купя телефон, който едновеременно да е с далеч повече функции, отколкото всъщност ми трябват, но пък тия няколко функции, дето ми трябват, да ги няма или да са кофти. Освен, че картинките в листа с контактите са наречени thumbnail съвсем буквално (т.е. големи са колкото нокът), камерата е сравнително слаба за класа на телефона (3.2 мп де, не е зле), най-дразнещото е че напук на голямата qwerty клавиатура, няма фонетична кирилица.

Но аз все пак успях да си сложа. Ето как става…

Първо да си кажа, аз съм нов в цалата тая телефонна-смартфонна работа – телефонът, който ползвах от 5 години е една нокиа 1100. Тъй че като се опитах да намеря някаква информация за това как да си пусна фонетичната кирилица, попаднах сякаш в един нов свят, за който не съм и подозирал до сега. Форуми и сайтове има за тия смартфони, с хиляди потребители. И всички те, за съжаление, затвърдиха мнението ми, че у нас джиесемите са компютрите на глупавите хора.

Проблемът с фонетиката на nokia e71 се обсъжда на десетки места, но навсякъде “обсъжданията” протичат по един и същи начин:

Неразбирач: имам само някаква руска клавиатурна подредба на телефона, има ли начин да се пусне българска фонетика?

Разбирач 1: не човече, носих си телефона в сервиза и ми казаха, че тия телефони са правени за руския пазар и в софтуера им няма вградена бг фонетика.

Разбирач 2: – да, ние сме малък пазар, никой няма да се занимава да ни прави фонетика само за нас…

Уау! Каква дълбока мисъл! Хрумналите ми за 1 минута варианти (макар да не разбирам бъкел от програмиране на телефони) за някакъв юзърски ъпдейт или за ръчно предефиниране на клавишите във конфигурационен файл, не се споменават никъде, никой не пита, нито се сеща даже за възможността да стане по тоя начин. Само трябва да чакаме на големия господ от нокия да ни спусне манната небесна…

За моя радост чуждестранните юзъри явно не са като нашите и са му намерили цаката, макар да не им дреме за кирилицата. Хората просто са направили програма, с която може да си предефинираш всички клавиши на телефона. Аз пък използвах руската кирилица, която я има в телефона ми (нещо като объркано БДС), за да направя една сравнителна таблица на клавишите (защото програмката може само да разменя клавишите, примерно като натиснеш клавиша с R, все едно си натиснал клавиша с L, a не свободно да асоциира ASCII символ към всеки клавиш).

Фонетична кирилица за Nokia E71

Не съм направил указанието съвсем като за идиоти. Вкарайте малко мисъл. Аз НИЩО не разбирам нито от телефони (хванах смартфон в ръка за пръв път преди седмица ), нито от програмиране – и се сетих как да стане. А на вас ви е написано.

1. Трябва ви програмата MagicKey 1.0 (изтегли).

2. Трябва да си я подпишете (сами ше си намерите как става подписването на програми за смартфони, има го написано и на български на няколко места).

3. Инсталирате си я.

4. Правите я да START ON BOOT

5. Съветвам ви да не бутате Default KeyMap, а да си направите друг – моя го кръстих BG Phonetic

6. Избирате новия keyмаp и почвате хамалската работа по предефинирането на копчетата. Едно по едно според тая таблица :

q става на z
w >>>>> d
e >>>>> t
r >>>>> h
t >>>>> n
y >>>>> m
u >>>>> e
i >>>>> b
o >>>>> j
p >>>>> g
a >>>>> f
s >>>>> c
d >>>>> L
f >>>>> a
g >>>>> u
h >>>>> r
j >>>>> q
k >>>>> r
L >>>>> k
z >>>>> p
x >>>>>
c >>>>> w
v >>>>>
b >>>>> ‘ (апостроф)
n >>>>> y
m >>>>> v
>>>>>

>>>>>
, (запетая) >>>>> i
.(точка) >>>>> o
‘ (апостроф) >>>>> . (точка)

Разбира се, за да е по-трудно, бутоните не могат просто да се натиснат, а трябва да се избират от менюто или да им се пишат направо номерата. Ето ги и номерата, които намерих в некакъв китайски сайт

65=A
66=B
67=C
68=D
69=E
70=F
71=G
72=H
73=I
74=J
75=K
76=L
77=M
78=N
79=O
80=P
81=Q
82=R
83=S
84=T
85=U
86=V
87=W
88=X
89=Y
90=Z

121=Comma(,)

122=full stop(.)

126=single quote(‘)

7. В ALL APPS менюто си избирате новия keymap, както и да сте го кръстили в т. 5

8. Сменяте езика за писане на руски. Готови сте.

Разлики

Некои дребни разлики, естествено, не липсват:

Ъ се пише като се задържи клавиша Z

– Запетайката и точката на клавиатурата са съответно Ш и Щ.

– клавишът с апострофа () е Ю, а тоя с ? изписва точката (както си е по дифолт, не знам що)

(Благодарение на  Евелин и Tarbo) – Ж се изписва като задържиш клавиша b.

Хъ се изписва като се задържи клавиша с точката.

– Докато фонетиката е пусната, цифрите са разменени. Всички шорткъти също. Сори, нищо не мога да направя по въпроса.

Затова ако някой знае как да предефинирам клавишите във файл и кой е тоя файл, да свирка 🙂

Моренце
Нови в блогрола Август 2009

Коментари

 1. евелин
  17/08/2009 - 08:42

  Доста труд си хвърлил с неясен (за мен) ефект. Нямаше ли да е по-лесно да свикнеш да пишеш на руската ? Иначе телефона е готин – работи добре, батерията му е феноменална като за смартфон. Ж се намира отдясно на 0 и за да го напишеш трябва да натиснеш функционалния бутон (тоя с който се сменя да пишеш цифри) ето ти и една снимка : http://farm3.static.flickr.com.....5b1420.jpg

 2. Абсурд е да свикна с руската – няма нищо общо нито с фонетичната, нито с БДС, освен това клавишите ми не са надписани с нея (надписани са само на латиница).

  Ефектът е добър – пиша си на кирилица съобщения, контакти, търся контактите по буква (на кирилица са ми импортнати от стария телефон), пиша бележки. Е, липсват х и ж, и когато искам да пиша цифри трябва да превключа на дифолт-кеймапа (направил съм си го на шорткът), но не е болка за умиране 🙂

 3. Руснаците имат Х, гр. Харков, Хабаровск, “я хочу” и дори “хуй”!

 4. да бе, верно си е 🙁

  само че го няма на клавиатурата, а аз си мислех че нямат, щото на Хитлер му викат Гитлер…

  Ще оправя грешката в текста си.

 5. На моя телефон “ж” е на същия клавиш с “Б”, но е горен регистър. Т.е. бутона точно вдясно от нулата. Ако искаш да го ползваш натискаш функционалния бутон в долния ляв ъгъл /пресеченото квадратче/.

 6. Супер си Tarbo!

  на фонетичната Ж се изписва като задържиш b

 7. Не че твърде ме вълнува, но предполагам, че БДС клавиатура – вградена или не – няма?

 8. няма, разбира се

 9. Направих леки промени:

  запетаята и точката стават съответно Ш и Щ

  апострофа е Ю, Я си е на Q

  Taка фонетиката вече доби завършен вид – няма липсващи букви, пише се задоволително лесно 🙂

  Да се надяваме, че ще е от полза на собствениците на такива телефони. С тая програма може да си предефинираш и който и да е от останалите клавиши – даже тия отстрани за усилване на звука.

 10. Юлиян
  17/08/2009 - 13:08

  Телефонът ти е с операционна система 😉 Тоест търси бг-фонетика за Симбиан, а не за Нокиа Е71.

 11. както виждаш даже съм сложил симбиан в таговете на статията 🙂

  и търсих, търсих… но ядец

 12. Алекс
  17/08/2009 - 13:46

  Пробва ли да пишеш до Нокия за проблема? Забелязва се положителен ефект с подобен опит до Apple и се очаква BG фонетична клавиатура в iPhone OS 3.1 .

 13. Не съм писал до Нокиа. От къде мога да направя това?

 14. Алекс
  17/08/2009 - 14:13

  Nokia Olli-Pekka Kallasvuo, the President and Chief Executive Officer of Nokia Corporation and Chairman of the board of directors for Nokia Siemens Network olli-pekka.kallasvuo@nokia.com http://www.nokia.com

 15. мерси 🙂 довечера ще спретна едно писмо

 16. Броя на мегапикселите не е мярка на качеството на една камера 😉

  Честито телефонче!

 17. Признавам си, не разбирам хората, които си купуват такъв тип телефони (с функции, които никога не изпозват). Рекламите са примамливи, от рода на как телефона може да замени компютър и т.н, но аз лично предпочитам един нетбук, които да нося в дамска чанта, отколкото подобен телефон. Телефоните ги използвам за разговори – само и единствено. Дори sms-и не пиша, за снимки си имам фотоапарат, па(онеже когато снимам държа много на качествени снимки, които един телефон не би направил.

 18. Иво Апостолов
  17/08/2009 - 23:40

  А така нареченият продукт код на Нокиа-та ти случайно да не е асоцииран с Китай, Монголия или т.н.
  В смисъл ако не е правен за България е нормално да не става. Но ако смениш продукт кода с български и преинсталираш след това с PC софтуера, Symbian-а би трябвало да ти се появи.

 19. Хей Лонг, извинявай че коментирам преди да прочета статията (с огромен кеф ще я прочета след малко), но това е някакво невероятно съвпадение: от доста време търся подходящ телефон, реших да е е71, днес ходих до Глобул да ги питам за е71 и утре го купувам!
  Баси, се едно мислим еднакво 🙂
  Бтв благодаря ти за ревюто. ОК, over and out 🙂

 20. Борис
  18/08/2009 - 18:48

  Е-ва-лар-ка! хахахаха и на нервната система и на търпението!
  Това всичкото аз не мога да си го причиня, въпреки че съм 100% убеден в ползите от цялата гимнастика…
  Относно писането до Нокиа съм много любопитен какво ще ти отговорят и ще чакам с нетърпение да кажеш 🙂

 21. Dani, и аз не съм фен на скъпите телефони – когато запитах (тук в блога) какъв телефон ще ми препоръчат, описах какво искам от него – дълготрайна батерия, възможност за слушане на музика, добра камера, голяма памет (за да пази много снимки и песни) и ако може, qwerty клавиатура, за да пиша лесно съобщения. Телефон, mp3 плеър, фотоапарат и бележник в едно.

  Иво Апостолов, какво значи “Symbian-а би трябвало да ти се появи”? Симбиана си е операционната система на телефона, какво има да се появява?!?

  Борис, цялото упражнение ми отне не повече от половин час (теглене, подписване, правене на сравнителната таблица, задаване на двойките клавиши). След като публикувах статията – още малко работа за доизчистване на концепцията и леки размествания и толкова. Ако следваш указанията горе – ще стане още по-бързо 🙂 И никак няма да се обидя ако линкнеш статията ми в блога си 🙂

 22. Иво Апостолов
  18/08/2009 - 22:53

  Longanlon
  Колко смисъл може да има в една запетайка 🙂
  Мисълта ми бе, че ако преинсталираш Symbian с продуктов код, който е български, би трябвало да фонетичната кирилица да се появи като част от пакета на Symbian. 🙂

 23. Логично, ама не знам нито как се преинсталира симбиан, нито какъв е тоя продуктов код…

 24. Иван-Асен
  19/08/2009 - 21:01

  Wow, респект, това ми беше голям дерт – искам и аз Е71 за twitterфон, и от край време се каня да си направя и български акаунт, за да се дърлям с @gospodin_i за политика, но фонетичната ме спираше.

  Питах едни познати в Нокия, те питаха някого другиго вътре и той беше казал “ми не знам… пробвайте MagicKeys”…

  Да си купиш Gravity, най-добрия Twitter клиент за S60 – и честно казано, по-добър от всичките Windows-ки клиенти (де да бяха Windows-ки, те повечето са Air.)

 25. хехе да ве, тичам да си купя туитър клиент 😉

 26. Иван-Асен
  19/08/2009 - 21:12

  Че ако не за Twitter, за чий ти е телефон с клавиатура 😛

 27. Перник | Лъчезар
  20/08/2009 - 17:04

  Леле , човече спаси ми животеца .Имам същия телефон и точно кирилица ми трябваше . Мерси много .

 28. Лъчезар Томов
  21/08/2009 - 21:35

  Аз като правоверен и православен да попитам –

  А фанатична кирилица има ли?

 29. …е що са тия гимнастики, след като всяко PDA има минимум Resco keyboard – qwerty с фонетична, бдс и латиница – пълен набор плюс цифрова клаватура…Освен това само някой да не земе да излъже че батерията на Е71 държи повече от 2 дни!
  И аз си го купих преди месец – от разни бонуси на Глобул, още ме е яд, че не взех ХТЦ.

 30. ..забравих да предупредя евентуалните мераклии – вечерно време посветката на клавишите е мътрвец! Латиницата ич не се види – само кирилицата, която щом сте стигнали до тук – разбирате че не работи. Това е супер нелепо за обикновеното сърфиране из наши сайтове. Има и други минуси ама не ми се пише…

 31. не знам какво е ПДА, ама нейсе 🙂 Батерията държи даже още по-малко, ако снимаш много със светкавицата, но на нормално ползване – 3 дни, което, както чувам, за смартфон е нормално. Освен това светкането на клавишите си е съвсем добро (нямам кирилица на клавишите, само латиница).

 32. Интересно, но наистина след преинсталация с нов продуктув код става работата, провери в all4smartphone.com за повече информация, накратко теглиш NSS, сменяш продуктовия код с български (намираш го в гугъл) и след това със NSU ъпдейтваш версията или преинсталираш сегашната 🙂 Но има шанс клавиатурата да е BDS, а не фонетична 🙂

 33. тъй като бдс ми е също толкова безполезна колкото и руската, смятам да пропусна 🙂

 34. Бесен ли си, Пешко 🙂

 35. що да съм бесен ве сеса, много ми е кеф даже 🙂

 36. Гадньо
  26/08/2009 - 15:45

  Голям поклон за статията. От близо месец се напъвам зверски да подкарам кирилицата на тоя телефон – единственото нещо, което така и не успях да разбера как става. Дори и писах на Nokia Support и от там ми казаха, че за сега не знаят за програмки, с които става, и в общи линии, че нямат планове да пускат фонетична кирилица, която и руснаците си ползват, а те са с няколко порядъка повече от нас… Предполагам, че ако се съберат доста такива запитвания, обаче, ще се вземат в ръце и ще го направят – в края на краищата е работа за променянето на един или два файла.

  Това, което казва Daymere, аз не успях да го постигна – изкарва ми само руската клавиатура, въпреки, че смених кода на телефона, така че, моят съвет е да не го пробвате изобщо, освен ако след software update телефонът случайно си помисли, че е правен за скандинавските страни.

  Изненадва ме и друго – заклет противник на smartphone-ите си взима такъв. Аз също, след доста чудене и research, открих, че това е най-доброто решение за мен. Имам го от близо месец и, да, батерията му държи 3-4 дена. Ако не разговарям като ненормален може и повече да изкара. А освен това има страхотен органайзер – с 2 натискания на клавишите и си пишеш разни неща. Идеално за забравани като мен.

  Искам да ти пожелая да си го носиш със здраве. И, евентуално, да си го пазиш 🙂 От опит знам, че ако си създадеш навика да го носиш в коженото калъфче, дето върви с него, изпускането му не причинява нищо. Освен, може би, ако не го пуснеш от н-тия етаж 🙂

  П.С. До колкото помня, на magic key-а можеше да му се запазват клавиатурните подредби във файлче, което после да се разпространява. Знам, защото за Garmin бяха правили точно такова файлче. Би било страхотно, ако споделиш своето (освен ако не смяташ, че е защитено с авторските ти права…), за да спестиш малко ходене из ада на простосмъртните.

 37. чекай да видя дали може да изкарам файлчето 🙂

 38. не, няма отделен файл, доколкото със скромните си умения мога да видя

 39. Гадньо
  27/08/2009 - 08:16

  Тъй, сори за re-spam-а, обаче имаше неща, които промених по клавиатурната подредба:
  h -> o
  v -> , (запетайка)
  b -> , (запетайка)
  Съответно тези клавиши, за да се наберат, трябва да се задържи клавиша на клавиатурата, предназначен за тях – така не се помнят смахнати подредби.

  Освен това, аз използвам MagicKey, който също трябва да си подпишете сами (www.symbiansigned.com). Там може да се запаметяват файлчетата с подредбите и после да се зареждат. Глупавото е, че още не съм открил къде точно се пазят, за да мога да ги пратя.

  Иначе в телефона има доста скрити благинки, които мен много ме кефят. Примерно, като се задържи клавиша “надолу” от джойстика при включен screensaver изкарва един доста голям и бял часовник, с дата при това.

 40. това с датата и часовника работи и със големия среден клавиш 🙂

  само че нещо не ми стана ясно… тия промени, които предлагаш – какво всъщност правят?

 41. Здравейте,
  Най-накрая намерих хора, които се опитват да сложат фонетика на симбиан.Да ви споделя как процедирах до момента и съм на финална права но ми трябва един пач.
  1.Хакнах Е71
  2.Инсталирах HellOX2 и заедно с него се инсталира Modo-програма, която дава достъп до скритите папки в Z:
  3.Намерих файловете, които са за език на писане.Намират се в
  Z:resource/qwerty/
  те са PtiQwertyEnglish.rsc,PtiQwertygerman.rsc
  4.Копнах единия файл и го пейстнах в директория до която имам достъп от компютъра
  5.Свалих Hex Editor и отворих файла за да започна да го променям.На местата където буквите бяха на английски ги направих под фонетична подредба и запаметих новия файл,
  6.Свалих C2Z за да направя пач, които да стартира C: преди Z: т.е. да ми стартира новия .RSC файл.Дотук всичко беше добре, но не се получава.Пача работи!Когато тръгвам да си избирам език на въвеждане ми изкарва фабричните файлове.
  Ако някой има идея какво може да се направи да сподели.:)

 42. A защо не бекъпнеш оригиналния .RSC файл на компютъра си или някъде другаде и направо не сложиш редактирания от тебе в Z:resource/qwerty/ ?

 43. И това направих.Не ми дава да го сложа в тази папка.
  Ето линк.
  http://www.dimonvideo.ru/articles/2751
  Въпроса е че се създава папка qwerty в c: и ако пача е направен като хората би трябвало да стартира първо новия файл.
  http://www.ipmart-forum.com/ar.....52002.html
  това е линк за създаване на пач.

 44. Човече не знам как “не ти дава” но аз току (само за проба) що копирах с Модо оригиналния файл от Z:resource/qwerty/, сложих го в папката с картинки, от там включих телефона към компютъра, качих файла на десктопа си.

  После го върнах в папката с картинки, и с Модо го копирах и сложих в Z:resource/qwerty/ за да видя дали ще ми позволи Replace. Стана. Само че файлът ми не беше пипан де.

  Дай ми редактирания си файл, за да го пробвам 🙂

 45. Дай ми мейл.
  Получава ти се,защото копваш оригиналния файл.А ако искаш да сложиш преработения не го пейства в директорията.

 46. stoykov@gbg.bg

  отворих с хекс едитор, ама ми се струва, че трябва да направиш повече от това да заместиш латинските букви с кирилски…

 47. http://www.dimonvideo.ru/articles/2751
  Господина казва, че се получава.Докато не го пробвам не мога да кажа.

 48. Изпратих ти файла.

 49. Ей, ама верно ще ме биете по спам 🙂 Уйде ми първото место

 50. Важно е да се свърши работа. :)Ще бъде от полза за всички.

 51. Ама то всички ли смятат да си купуват такъв телефон

 52. преименувах го на Украински и го прие, но като че ли не действа… Не виждам никаква разлика.

 53. При избор за език на писане излиза ли ти украински?Прати ми PtiQwertyRussian.rsc, че нямам руски в телефона.

 54. Това със българският език, фонетичната подредба и мъките по придобиването и, явно са специфични за всички нови умни телефони. Новата версия на софтуера за Apple iPhone също няма фонетичен (всъщност никакъв български). Аз все още карам със старата, но всички приложения вече мрънкат за новата… А смятах да купувам Е71 като подарък на жената…

 55. Ъъъъъ, хубаво де ама ти правиш ли си някакви илюзии че ще пишеш романи на телефона? И аз имам хай тек телефон, хубавото е че ти отваря всякакви документи, има камера с достатъчна мощ да снимаш ситен текст и да се чете и дотам. Верно че има функции от които дъхът ти спира, нооооо като се замислиш файда йок, даже ГПС-а дето уж бил страшна екстра не съм го ползвал, да не говорим че сваля батерията за няколко часа и то ако е пълна. Наблягай на бак-ъпа, за да не стане беля. Една вечер ревах с глас(за сравнение баба ми като умря една сълза не пророних) като реснах по-погрешка и сторидж паметта – снимки, клипове, документи, даже и бак-ъп файловете заминаха дето бях спокоен че няма да прекарам седмици в настройване на телефона и особено прилъгването на гпс софтуера.

 56. мерси за предупрежденията, но аз не ползвам паметта на телефона за сторидж – имам си компютър за тая работа. телефона е нещо като оперативна памет, където слагам само неща, които ми трябват в момента 🙂

 57. Малееееее…
  Такъв телефон никога няма да купя.
  Като чета какво става тука, направо се чудя как имате търпение да се занимавате.
  Вземете си нетбук и забравете за това.

 58. Longman, много благодарности за труда. Работи отлично! Можеш ли да кажеш как си си направил шорткът към дефолт киймапа?
  Моного ще съм ти благодарен за една подробна инструкция по този въпрос.

 59. Отиваш на Tools/Models/Home screen aplications/Application shortcuts

  Това са ти шорткътите, които се виждат на десктопа. Просто виж кой от тях не ти трябва и го смени с този на програмата Magic key

 60. Здравейте,

  Страшно се радвам, че попаднах на този блог и темата тук, защото бях почнал да мисля, че съм сам в мъките си. А именно: купих си Nokia E72 и каква беше изненадата ми, когато открих, че макар да има българско меню, няма български език за въвеждане. Няма дори руски! Само английски, немски, френски, холандски и…. румънски!

  По-странното е, че в Z:\ няма папка Qwerty, не намерих и файлове с такова име никъде в телефона, иначе бях готов да се захвана да ги редактирам тях.

  Може ли някой да ми помогне с този много неприятен за мен проблем? Ако знаете откъде да си намеря продуктов код за БГ така че да имам и меню, и език за въвеждане, ще съм ви извънредно признателен! Вече пробвах един код за CIS, но там менюто беше на руски и украински, а езикът – само английски!!!

  Благодаря ви предварително за помощта!

 61. Здравейте,
  Бих искал да ви информирам, че Nokia N900 има език на писане български /фонетика и BDS/. За да инсталирате приложението отидете на :
  http://maemo.org/downloads/pro.....ukeyboard/

 62. Има вече фонетика за N900.
  Сайта е:
  http://maemo.org/downloads/pro.....ukeyboard/

 63. broke ..неразбрах какво е общото между симбиан и маемо…

  иначе Големи благодарности на Longanlon и всички други фенове тук!!
  подредбата не е перфектна , но с времето се свиква 🙂

  искам само да добавя нещо , което не прочетох тук , а забелязах с използването на MagicKey…може да се създаде доста обхватен лист с приложения в тази програма ( app list->options->add )…каква ми е идеята:
  вместо на all apps да се дава фонетична подредба , според мен е по-удобно да се изредят всички приложения , които задължително ще я ползват …и да се изпуснат тези за които латинските букви са по-важни ( фонетика за skype и тел. бележник , а латински за Web и Garmin например )…идеята ми е да се избегне ПРЕКАЛЕНО честата ръчна смяна на клавиатурната подредба 🙂

 64. !!! Важна новина: В най-скоро време Nokia ще пусне фонетика за симбиан и е специално за българския потребител.

 65. А къде намери тази важна новина, broke? Аз лично нямам търпение наистина Нокиа да пуснат нормална клавиатура, защото на моята Е72 се мъча само с латиница в момента, което никак не ми харесва!

  Та, сподели къде да се оглеждам за окончателното пускане на фонетиката, молят е.

 66. Ееее жив да си човече, от кога се боря с тоя проблем и след цялото ровене в нета не знам как не съм попаднал на тоя сайт по-рано. Има си недостатъци методът, но все пак е удобно. Най-ми липсва бързото набиране, защото това размества и цифрите, но пълно щастие няма.
  broke, откъде наистина имаш тази информация?? Ако това се случи, просто няма да се чудя повече дали да ъпгрейдна към Е72.
  А какво стана с опитите да се редактират файловете?

 67. Аз звъних в Нокиа България, но умниците там ми казаха, че Е72 изобщо не поддържала кирилица. Нищо, че има руска версия.

 68. ти кажи продаде ли старата нокиа за 50000лв? 🙂

 69. Ето малко творби от мен – http://www.ipmart-bg.com/showthread.php?t=17608 . Не знам дали са директно приложими за Е71, обаче на Е51 работи перфектно. Нямам нито Е71 нито .RSC файла му.
  Поздрави.

 70. Интересно предложение, трябва да се пробва

 71. На мен проблемът ми е при използването на ГПС-а.Имам инсталиран ГАРМИН МОБАЙЛ ХТ и тъй като АСКИИ-кода на руските букви е различен от този за българските, въпрки еднаквото изибразяване на незиците, ми е невъзможно да търся места по адреси. За другите приложения/програми не ми създава проблеми.
  Моят телефон е лат. и руска клавиатура. За сега също не съм намерили подходящо решение.
  Та, колегата broke нека сподели от къде я има тази информация за кирилизирането, или просто си прави гарагара с нещастни Нокиисти като нас?

 72. Aз също ползвам Гармин мобайл, но с интерфейс на английски и изписвам имената на градовете и улиците на латиница. Проблем няма.

 73. OuterSpace
  16/05/2010 - 15:27

  Някой може ли да ми каже дали ovi maps са добре в България? Някакво развитие с кирилицата?

 74. Всички с нокиа Е55 са изпързаляни. Няма кирилица и не могат да си ползват пълноценно GPSa, телефонния указател, интернета и тн.

 75. Малък ни бил пазара и нямало кой да се занимава с нас да ни прави софтуер с кирилица. Супер логика,браво. По-точно , защото знаят,че в българия живеят овце с наведени глави и няма кой да си търси правата.

 76. Като гледам с каква скорост Нокиа губи западните пазари, именно заради Симбиан, не вярвам в скоро време да отделят ресурси за да запазят Българските потребители(които не са им толкова важни). За сметка на това конкурентите им яростно се борят за всеки нов клиент и крадъд от пазарният им дял. Истината е ,че Нокиа са в криза и при тях цари голям хаос.

 77. Здравейте, прочетох всичко по тази тема (по-скоро от любопитство, случайно се зачудих – дали пък няма фонетика за телефончето ми и реших да попитам google и ето ме тук…) Та, по темата – конкретно за E71 искам да кажа, че е един от малкото модели на марката, които наистина ме радват и до ден днешен – ползвам и iPhone и въпреки очевидните му превъзходства по отношение на глезотийките в AppStore, просто Nokia-та създава по-добро впечатление.

  Колкото до коментарите, че едва ли не държавата била виновна, че от Nokia не са сложили фонетика – не съм съгласен. За мен единствено мобилните оператори са виновни, че не са поставили условие за българска клавиатура и съответно фонетика.

  Всеки програмист (било то и аматьор) изпитва ужас като види кирилица, аз лично (не се имам за програмист) но поради същите съображения отдавна съм свикнал да ползвам изключително и само латиница (освен случаите, в които просто няма друг избор). Но дори и за човек като мен е изключително обидно, купувайки си телефон от “Българският ГСМ оператор”, да получа клавиатурна подредба за Русия.

  Наистина трябва да се научим, да отстояваме правата си или най-малкото да даваме повече гласност на подобни проблеми, макар и на пръв поглед, те да са нищожни на фона на всичките останали противоречия в БГ …

  Е, това е 😉 Просто исках да споделя няколко думи за лека нощ, иначе поздрави на автора за труда :Р

 78. Ще ми обясни ли някой, как мога да си включвам латиницата,след като съм с направил фонетика с тази програма?

 79. за да вкл латиницата трябва да направиш две неща:
  1. отиди в програмата magic key и включи профила по подразбиране (default)
  2. отиди в настройките на езика за писане и избери Enlish вместо Russian

 80. Здравейте. Телефона ми е Е 72 и проблема ми и че няма руски език за писане. Прочетох, че трябвало да “флашна” симбиана на телефона за да мога да добавя руския език. Но също така това въпросно флашване не било много безопасно. Вярно ли е това?

  И имате ли някакви новини за информацията по-горе, че от нокия щели да изкарат подредба на бг кирилица за qwerty. 🙂

 81. моя го ползвам от 2 г. и до сега няма абсолютно никакви проблеми

 82. Александров
  28/08/2011 - 23:05

  Ако някой реши да се набута като мен…да не кажете после не че не съм казал – НЕ РАБОТИ НА Е72!!! Опитах…ама нъц…а уж двата тел са почти еднакви.

 83. Мария
  23/05/2012 - 15:12

  Здравейте, наскоро си купих Нокиа Е 71 реплика с три сим карти с тъч скрийн и оверти клавиатура, обаче имам един проблем не знам какво да правя. Моля за помощ. Менюто ми е на руски или англ. Всички телефонни номера са ми запаметени в картата на латинеца и когато някой ме търси не ми изписва името, а само номера . Защо се случва това знае ли някой. Моля помогнете ми като ми кажете какво да направя, от къде д аго настроя така, че да ми изписва и име и номер.ако някой знае, ще бъда благодарна ако ми обясните. приятен ден. ЧАО

Leave a Reply

Задължителните полета имат *