Некои трикове за снимки в блоговетеДнеска смятам да съм особено технологичен, което принципно не ми е присъщо, ама кво да правиш – тука при нас радиацията не прощава и мутации се появяват спонтанно.

Та ще ви запозная с едни съвсем лесни плъгини за wordpress и използването им, които ще направят картинките във вашия блог по-интерактивни и интересни…

Далече съм от мисълта да откривам топлата вода, но има един плъгин, който се казва Thumbnail Viewer и с който можете да си направите … абе ето така – само кликнете снимката долу, ама не в нов прозорец, просто я кликнете с лявото мише копче:

Снимката се появява над основната страница, при това с красива рамчица. Да се направи това е твърде лесно и не изисква писането на някакъв код. След като имате плъгина инсталиран, просто вземате адреса на тъмбнейла на картинката от където и да си хоствате картинките със Copy image location (за лисицата това, за експорър не зная) и го слагате като основна картинка. После от тая картинка правите линк, който води към основната снимка (т.е. голямата), като е важно да зададете той да се отваря в нов прозорец.

Единственият недостатък на тоя метод е, че ако основната снимка е по-голяма, а интернетът бавен, може да почакате малко, докато се зареди. Това е лесно преодолимо с нещо, за което се сетих наскоро – не ползвате тъмбнейла, а самата основна картинка, само че преоразмерена (то не е много трудно да се сети човек за това, ама от моя умствен капацитет – толкоз).

Та слагате картинката в блога, намалявате я колкото ви трябва, после я правите линк към себе си. Така браузърът я зарежа цялата още когато човек отвори статията и голямата картинка излиза мигновенно:

За днес и от мене толкова – ако някой знае други по-хитри работи, може да сподели. Само ако иска де 🙂

Врагът на България
Циганска сватба – същинската част :)

Коментари

 1. пробвах с експлоръра не става – отваря си само снимката, и моя подобен плъгин не работи в IE :))), но с FireFox и Opera-та хвръчи. Много са удобни подобни JS – скриптчета

 2. Борислав Борисов
  22/11/2007 - 09:35

  Я, гвардеец 🙂
  Виждал съм подобни AJAX плъгини за снимки, ако ги намеря, ще кажа за тях. Доста удобно е за големи изображения и улеснява потребителя.

 3. Интересно, на мене в IE ми се отварят съвсем добре. Може би щото не го ползвам и не съм го ъпдейтвал отдавна…

 4. Що за човек би ползвал ИЕ? Тва е най-глупавото изобретение на Майкрософт, нежели е лицето на УиндБлоуз.

 5. Честно казано взех си речника и един самоучител, докато четох, ама като не ми достигат възможности…
  😀 Мани ти тез работи, дет не са ми ясни – моят блог затова ще си стои скучен до безкрай. Я, кажи гвардеецът не е ли по-млад твой вариант?

  Извън контекста да вметна един цитат от “Бон шанс инспекторе”:
  “Пък съм и хубав, брей!”

 6. За съжаление, Kenkal, твоята платформа blogspot не позволява подобни волности като тия, които описвам в статията. Това е едно от нещата, срещу които бях възроптал веднъж: http://longanlon.bloghub.org/167

  Гвардеецът съм аз естествено, преди 5 години.

 7. Помня, помня! То беше повече от ропот. То си беше чисто разобличаване на всички различни от твоята платформа

 8. kenkal, печелиш задочната награда на блога ми за 2000-ния коментар в него. наградата е бира, предишната я спечели nname, а аз не съм забравил 🙂

 9. Ооо, много мерси. И аз няма да забравя да си я потърся при първа възможност 😉

Leave a Reply

Задължителните полета имат *