Кьорав карти не играе


Оня ден се вдигна медиен вой, че на експерти от Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ някакво такси в София им било взело сто лева да ги докара от летището до центъра.

Айде вземете такси от летището в Париж, Виена или Лондон до центъра, да видим колко ще ви излезе…

Още преди няколко месеца в. Капитал посвети цял един брой на скъпите таксита, в който брой не знам защо (ама подозирам) упорито се споменаваше само името на една единствена фирма с нормални цени – въпреки, че големите таксиметрови фирми в София имат очевадно картелно споразумение за цените (т.е. абсолютно еднакви са на всички фирми) и Комисията за защита на конкуренцията блее по въпроса. И не е само Капитал – много медии и граждани роптаят от доста време за това, че много таксита мамят гражданите с високи цени.

И то си е така – има таксиджии, които наистина разчитат на това, че хората не поглеждат стикера с цените, а направо се качват – и после са изумени от високата цена. Което дава повод на най-различни институции, медии, фирми и т.н. да искат държавата да регулира таксиджийския бранш (сякаш той не е достатъчно регулиран и не ти искат 40 различни документа и удостоверения за да можеш да станеш шофьор на такси) и да въведе максимални цени на услугата така, че да няма таксита, които вземат по 8 лв/км. Което аз смятам за върховна глупост.

Регулации на правилното място

Не е работа на държавата, а още по-малко на полицията да разпорежда коя частна фирма как да ценообразува. Има законова разпоредба как се обявяват цените на такситата – на стикер на предното и страничното стъкло, с букви с едиколко си голям шрифт. Какво повече да направят – на челото ли да си ги татуират цените таксиджиите?!? Коя фирма какви цени иска за услугата, която предоставя си е само нейна работа. Както и е работа на клиента да направи информиран избор и да избере тая фирма, чиито цени му изнасят. Свободното ценообразуване е крайъгълният камък на свободната пазарна икономика.

Проблемът със скъпите таксита не са цените а факта, че те копират външния вид на евтините таксита и заблуждават хората. Срещу това вече може и трябва да се бори държавата, Комисията за защита на конкуренцията и полицията, защото то си е измама в чист вид. Всяка фирма си има лого, което е обект на авторско право и е защитено от Закона за защита на конкуренцията. Ако някой се опита да копира или наподоби това лого, той трябва да бъде санкциониран от държавните органи, както и съден от потърпевшите (измамени клиенти или фирмата, чието лого е копирал).

Обаче да определя държавата колко ще струва това или онова, само защото някои хора ги мързи да четат преди да се качат – айде не. Щото следващата стъпка е, под предлог за, примерно “запазване качеството на услугата и недопускане на некачествени фирми в бранша” да определи (отново с елегантната и ненатрапчива помощ на големите такси-фирми) и минимални цени…

Антиглобалисти на общо основание
Навън стана топло и приятно…

Коментари

 1. Съгласен съм с казаното. И аз съм парил от бакшиши с тарифа 2.50 и погледнах брояча когато вече показваше 15 лева, но човека си беше обявил тарифата по всички правила. Като не съм погледнал – проблемът си е мой.
  Малко е като да влезеш в ресторант, да поръчаш без да гледаш меню и накрая да се затюхкаш, че шопската салата била 30 кинта, а ти си очаквал да е 3.

 2. Стоян Стоянов
  08/04/2009 - 08:47

  “…и не ти искат 40 различни документа и удостоверения за да можеш да станеш шофьор на такси…”

  Айде само да не е толкова трудно да станеш таксиметров шофьор. Като знам, че има 18-19 годишни келеши бакшиши, все ми е на ум, че ти искат много документи и стаж.

  Или пък таксиджии, които имат по *найсе акта за шофиране в нетрезво състояние. Поне в моя град таксиджии станаха всички, които не ставаха за друго (или са били изгонени от всички предишни свои местоработи).

  Много ми се ще наистина да им искат тия документи и стаж, но…

 3. Георги
  08/04/2009 - 08:50

  Това е абсурдно – имат армия от чиновници, а никой да не си направи труда да провери колко е нормалната цена на едно такси и да вземе правилното /при това на летището има надписи, стоянка за таксита и пр./.

  И да не се оплакват за 100 лева такси – в Западна Европа са много по-скъпи такситата, така че дори скъпите таксита в България са по-евтини от тези на запад.

  П.С. Има и градски транспорт от летището до центъра и обратно. Ако толкова искат да спестят – билетчето е 1 лев.

 4. На запад също са скъпи такситата, и това май е единственото общо със София 😉

 5. Проблемът, както правилно е отбелязал Лонганлон, е имитацията на евтините таксита. Служителят на ОЛАФ е бил посъветван да се качи на такси с надпис ОК, обаче е попаднал не на това, което са очаквали домакините му, които все пак можеха и да го предупредят да гледа и за тарифата.

 6. От миналата седмица- Прага:
  центъра (Карлов-мост) до летището (Хотел Mariot)- 80$

 7. “На запад също са скъпи такситата, и това май е единственото общо със София” – Има и друго общо със София, почти всяка европейска столица е пренаселена, но за сметка на това повечето са достатъчно добре почиствани , пък и градския транспорт е по-начесто. Някой който е бил в Париж например да ми каже, дали и там автомобилите карат в лентата ,предназначена за автобуси.
  @Лонг-добра статия! Сещаш ли се едно време като имаше у нас маратонки “badedas” и всякакви там производни? Това с плагиатстването е наистина много подъл ход.

 8. Димитър
  08/04/2009 - 09:55

  В Париж е 45-50 Евро, а във Виена 40 Евро, но летищата са доста по-отдалечени от центровете на градовете. Даже в Москва сега струва под 100 лева от Шереметьево 2 до центъра.

 9. Грубо сметнато,от Барахас(Мадрид) до центъра,би излязло около 20.ина евро.

 10. albert venn dicey
  08/04/2009 - 10:16

  Ценовите регулации от какъвто и да е вид и на каквато и да е стока (включително и на лекарствата) са противоконституционни – противоречат на чл. 19, ал. 1 КРБ.
  Пазарната икономика може да понесе вкякакви други регулации, но не и ценовите – те засягат самия механизъм и самата същност на пазарната икономика.

 11. albert venn dicey
  08/04/2009 - 10:18

  Същността на пазарната икономика е, че цените на стоките и услугите се определят от стопанстващите субекти според техните очаквания за ползите и печалбите, не от държавата.

 12. albert venn dicey
  08/04/2009 - 10:19

  Тъй че изчакайте има няма 15-20 години да стана съдия в Конституционния съд и ще съборим ценовите регулации.

 13. Румяна Георгиева
  08/04/2009 - 10:28

  Абе, пак се “изложихме пред чужденците”!! Случката си е показателна, че някой иска да ни вмени чувство за вина. Господата не идват за първи път в България и редно да се съобразяват. Увеличили са чуждестранните инвестиции в България с 90 лв. В крайна сметка да бяха хванали автобус 284 и щяха да стигнат за левче до центъра. Всеки си прави сметката с какво разполага и за какво да го харчи. Сигурна съм, че ако трябваше да ги платят от собствения си джоб уважаемите гости на столицата щяха да са доста по-внимателни. Както и в Европа така и у нас таксито си е скъп транспорт. Във Виена на летището човек може да хване обикновен влак (S-bahn)и да стигне до центъра за 25 минути за 3,40 Евро. Да хване експресен влак (CAT) мисля, че е 17 Евро и да стигне до центъра за 15 минути. А с такси е нормално да е скъпо защото летището е на 35 км. от града. Пътувала съм и с личен автомобил, но тъй като е извънградска зона трябва да има човек и винетка. Не съм търсила за София специално, но на всички други сайтове на летища има информация как да се стигне до града и какви са варизнтите. Обикновено има такава информация и още когато си купувам билетите на сайта на авиокомпанията.

 14. Лонгдалон, возя се доста често по таксита и попадам и на пирани, но една регулация би била най-отвратителното нещо, защото от такситата щу тръгне и като стигне и до сирането ето ви 1945 година, добре дошли. Респект.

 15. т.е. няма проблем някой да сложи цена 1.000 лева на километър ли? и някое бабе да задлъжнее с 10-15.000 лева така ли? И как в градския транспорт се фиксира цената и за частниците? такситата предлагат услуга, която не можеш да върнеш и за която плащаш след като си я използвал… значи има нужда от малко повече внимание, което на никой няма да навреди. Ясно че ти е през оная работа за пенсиите търчащи по болниците, на които само до гледане на цени им е и които нямат твоето внимание към детайла, ама се оливаш

  Специално за случая, мен ми е интересно как някакъв от ОЛАФ може да бъде излъган…

 16. Славо
  08/04/2009 - 11:22

  “Айде вземете такси от летището в Париж, Виена или Лондон до центъра, да видим колко ще ви излезе…”

  Колкото и да излезе – там е Париж, стандарта е друг, качеството на услугата е друго, пазара е друг, търсенето и предлагането са други. Така че никаква база за сравнение. daymare е прав/а.

  Съгласен съм да возят скъпо, но само ако е обявено. Не съм съгласен да се кача на ОК, на стикера на пише 59 ст. на километър и пак да вземе 100 лв до центъра. Това става и това е проблема, а не в това, че хората не гледат. Лично на мен бакшиш ми е казвал, че нарочно вози чужденците на измислена от него цена, въпреки че пише друга на стъклото.

  Лично ми се е случвало също да се кача на летището и пича да спре на бензиностанция да зареди докато аз чакам 10 мин в колата… с включен апарат. Некоректно обслужване и бизнес не заслужава висока цена за услугата. Това е.

 17. Весела
  08/04/2009 - 11:25

  voxy, няма проблем. Освен права, трябва да имаме и задължения. Като видиш такова такси, предупреди бабата, която се качва в него. А държавно регулиране на каквито и да е цени си е порнография. Повече усилия трябва да се хвърлят в недопускането на монополисти и за защита на авторските права.

 18. Славо
  08/04/2009 - 11:26

  @albert venn dicey

  Ами според твоята логика за пазарната икономика, дай да оставим и ЧЕЗ и НЕК да си определят сами цените според търсенето. Да плащаме ток по 1000 лв. на месец за един бойлер. Има частни случаи, където регулация е необходима, най-очевидни са монопола и картелите. Просто да се говори по принцип не е подходящо, винаги има обстоятелства.

  И не ме разбирай погрешно – не съм враг на пазарната икономика.

 19. Тъй като взимах наскоро такси от Шарл де Гол до отвъд центъра на Париж, искам да кажа, че тогава направо благославях нашите бакшиши и това го казвам напълно сериозно. 3 пъти взимах такси в Париж и трите пъти попаднах на повече пробелеми отколкото за цял живот в София. Да не говорим, че там такива неща като да е на видно място тарифата няма 🙂 В Брюксел беше същото.
  В сравнение с Париж, нормалните софийски такси фирми са доста по-добре.

 20. Весела, за книжните слепи и безчувствени плъхове като теб може и да няма проблем – ти всички баби ли смяташ че може да бъдат следени и предупреждавани, тук имаме едни обикновени нагли тарикати, стига с тая пазарна иконимика, ясно че тъпите книжки са ви промили мозъците, но тук изобщо не говорим за регулация реално, защото няма проблем да има цени от 0.60 и 2.00 лв. примерно на километър един достатъчно широк диапазон за пазарна цена, но някой да завиши 20-30 пъти цената къв пазар е тва бе, изкарвате го едва ли не че тоя сложил 20 лева предлага нещо уникално и развива услугата та тя си има и съответната цена и държавата го подтиска той не може се развива???

  Ами сега Лонг, тази снимка която си я откраднал, ако съм собственик и някъде съм обявил че използването й струва 20.000 лева, ти провери ли цената й?

 21. Защо все трябва да си на обратното мнение? Взимал съм такси от летището на Барселона до центъра и не беше повече от 30 евро, което за техния стандарт не е много.

 22. Любомир Попов
  08/04/2009 - 12:06

  В КЗК имаше заведени около 10 дела срещу фирми копиращи ОК. Някои от тях проключиха преди около 2-3 месеца, други продължават. Наложените глоби бяха по 250 000 лева ако не ме лъже паметта. Това определено не пречи на тези фирми да работят. Лошото е, че КЗК няма как да задължи Столична община да издаде лиценз на тези фирми. Само така може да им се прекрати дейността.

 23. @voxy Според теб колко кьорави и нечетящи табелките баби ползват такси?

 24. Вижте сега, пазарната икономика действа добре, когато има обратна връзка между търсенето и предлагането и най-често: при равни други условия. Цитирам по памет някои от учебниците по микроикономика, с която кандидатствах неуспешно за УНСС преди 4-5 години. Та равните други условия не включват тарикати, които се надяват най-вече да печелят пари от хора, които не се оглеждат за цените. Държавното регулиране по принцип би трябвало да защитава конкуренцията, защото ако то отсъства може да се получи следната ситуация: фирма предлага изгоден продукт на много изгодни цени за потребителите. В един по-късен момент, когато потребителите са зависими от въпросния продукт, фирмата логично вдига цените до равнише, изгодни само за нея. Появява се конкуренция. Въпросът е как тази конкуренция да съществува. Имаме общо два варианта- с по-изгодни цени и същото качество (само ,че развилата се фирма, понеже има солиден капитал,може пак да свали цените, до момента , в който конкурентната не бъде принудена да фалира) , втория вариант са измамите-новата фирма измисля някакъв сенчест трик , за да заблуди няколко балами. В случая с такситата работещи в България-между фирмите действително има някаква взаимна договорка за горе-долу подобни цени. Ако шофьорът ви “преметне”, явно или апаратът му е нагласен, или не спазва стриктно законите на гилдията.
  Колкото дали съм “за” държавното регулиране- по принцип -да, но де факто-не. Повечето административни органи себе си не могат да управляват правилно, пък камо ли да регулират частния сектор (някой казват, че става даже обратното).
  @Мартин “Защо все трябва да си на обратното мнение?” -ами нали в спорът се ражда истината? Защо всички послушно да повтаряме едно и също?

 25. albert venn dicey
  08/04/2009 - 12:35

  Славо,
  да Чез и НЕК трябва да са свободни за определят ценовата си политика според търсенето и предлагането. И, не, те не са “естествени” “монополи”. Естествените монополи са общо-взето мит. Естествен монопол е оазис в пустинята. Всичко останало е или държавно поддържан монопол (който е против пазарната икономика и свободата на търговията – най-ранното решение на англ. съд е от 1594 г.), или просто бизнес, който най-добре обслужва потребителите и няма (за момента) реален конкурент.
  Срещу картелите има правен механизъм за борба. Срещу самото действие на сговаряне. Не и чрез ценова регулация.
  Впрочем това е типичният начин на разсъждение на етатистите.
  Има право X. Появява се регулация Y. Индивидът твърди, че тя нарушава правото. Етатистите казват – никое право не е абсолютно (което е вярно), държавата има право да въвежда широка гама от регулации (което също е вярно), ерго регулацията не противоречи на правото. Типичен non sequitur и запитане на въпроса.
  Въпросът не е: Може ли държавата да въвежда “някои” регулации, както ти се израдяваш. А кои регулации държавата НЕ МОЖЕ да въвежда?
  Кои са тези регулации, които засягат самата сърцевина на правото, без която то е куха фраза в един номинале документ – Конституцията.
  П.П. И срещу монопола държавата не може да предприема никакви действия правно. Забранени са не монополите, а ЗЛОУПОТРЕБАТА с монополно положение.

 26. Разбира се че не трябва да се ограничи ценообразуването на дадена стока или услуга, но проблема е дали той съответства на това, което се предлага като качество…то хубаво го пише с големи черни букви на кирилца та и на теб ако ти дам тарифата на арабски с големи черни букви да те видим… нищо че знаеш арабските цифри има да му се пулиш и да му се чудиш ама тва сега от евтините ли са… или по интернет ще търсиш логото на по евтините таксита а?

 27. albert venn dicey
  08/04/2009 - 12:43

  daymare,
  ковориш за т.нар. predatory pricing, теория, която вече е доста изхабена. Твойте учебници по макроикономика, както повечето български неща, също са доста назад.

 28. Хаха, тоя нали се бори с измамите, а самия него го мамят – аз бих го уволнил моментално.

 29. @алберт отбелязването на един факт нито обяснява същността му, нито я променя. Така, че коментарът ти изглежда много незавършен, ако ме разбираш..

 30. Светослав
  08/04/2009 - 13:43

  Мдаа, и аз съм се парил от такива таксиджии. Сега вече гледам тарифата. Тъпото е че няма как да я видиш отдалече ако спираш такси на улицата. Спираш го, виждаш че е висока и трябва да му кажеш да си продължава по пътя ;), ама няма как.

 31. Славо
  08/04/2009 - 13:43

  Нито съм правист, нито икономист. Алберт може да цитираш теории и учебници колкото искаш и аз винаги да се съгласявам с теб. Може Адам Смит да дойде и да ми каже, че ценовото регулиране е грешно и ще се съглася. Добре.

  Но има и етична страна на въпроса, отсъстваща от всяка теория. А тези случаи които съм описал в първия си коментар са в разрез с етиката. Казвам само, че случая е изключителен сам по себе си и в такива ситуации държавата да се намеси не е грешно. Но за етика да говорим в България няма смисъл.

 32. Според мен трябва да има регламентираност в цените на таксиметровите услуги.
  Свободата да определяш цената, не трябва да се превръща в свободия.
  И все пак, представете си, че за всяка такава услуга трябва да проверяваме. Да четем договорите между редовете за прецакващи клаузи, да четем етикетите на стоките за канцерогени и тн.
  Не обичам това мислене, че стига да е в закона, е правилно. В модерния свят вече на места думата клиент придобива нов смисъл, той е вече човек, който трябва да бъде прецакан, за да се извлекат повече пари. А законите имат тази цел – да възпират алчността.

 33. Не съм съгласен напълно с Вокси, защото за тези таксита масово се говори и знае и да викне една баба едно такси и да не погледне тарифата му си е до голяма степен безотговорност от страна на бабата.

  Същевременно не съм съгласен и с един от коментиращите, който те контрира, Вокси, като сравняваше гледането на тарифата на едно такси с това на ценоразписа на менюто в даден ресторант (не помня ника му, а не ми се търси пак). Колко време имаш да видиш цената на тарифата на таксито, което току що си спрял и колко време имаш да видиш цената на шопската салата в някое тузарско заведение? Тук няма база на сравнение.

 34. Biliana Rousseva
  08/04/2009 - 17:43

  @Славо: напълно те подкрепям.
  И тук за 8 км плащаш 25 евро, но нивото е на светлинни години /поне автомобилите и таксиметровите им шофьори са от класа/.

  Колкото до различния стандарт, в България само наемите са по-ниски. Цените на имотите в София и в Милано са почти изравнени, а не искам изобщо да говоря, че разходите тук за електроенергия и вода, например, са по-ниски, отколкото в татковината ни.

 35. QNA PLATOVA
  08/04/2009 - 20:24

  EEEEE, stiga s taq Viena be!!

  Leti6teto ne e na 35km, 6toto moqta ku6ta se pada na su6tiq put, sled leti6teto, i e na 31km. A Ina4e Schwechat /leti6teto/ e na 15km ot Vienna maximum. Gradut oba4e Schwechat e zalepen za Vienna..
  Kakto i da e, moi priqteli ottam za taxi do nqkoq to4ka na Viena pla6tat 50-80 eur. Evtino ne e.
  No vse pak kakuv e standartut na jivot v Bulgariq i kakuv e v Austria?

 36. QNA PLATOVA
  08/04/2009 - 20:28

  A za da stigne6 ot Vienna do Schwechat ili leti6teto, ne ti trqbva vignette (Vinetka), ako minava6 prez 11ti Rayon/Bezirk Simmering. Nikakva Vinetka ne trqbva.
  Awe predi taxitata bqha sme6no evtini, sega sa tejko skupi… Edin put v Sf ni iskaha 2 leva ot TSUM do Zona B5, ba6ta mi kaza: “Ei ti 1 lev” i 6ofyorut se primiri.
  Togava znaehme, 4e e 1 lev do nas, a onq kato kaza 2, ne se navihme prosto..
  Be skupo taxi ne me e vozilo, priznavam :()

 37. QNA PLATOVA
  08/04/2009 - 20:30

  3 commenta za 6tastie:

  Tuk (na avstriiska teritoriq) pove4eto taxita sa 4isto novi, zamenqt se avtomobilite na okolo 5god. Nai-ve4e sa E-class na Mercedes, Opel Zafira i takiva golemi i priqtni koli. Qponski ili Fiat4eta ne sa.
  V BG za kakvi koli iskat po 20-30 leva???

 38. За 20-30 лева в България ти искат за возене в приличен автомобил, а не трошка. Все пак за да таксито ти е менте трябва да купиш и марката, която оригиналните фирми купуват. Иначе може и да не мине номера. Веднъж дори ми се случи да видя едно тунинговано такси на… ОК Мирчик. 🙂 Ама ако не се загледаш за ценоразписа и в самата емблема трудно би ти минало през главата, че това такси е менте.

 39. Абсолютно си прав. Вокси, случаят с бабетата е част от общата картинка в БГ и е твърде частен. Като не могат да четат, ще се вземат придружител. Таксито не е начин за обикаляне по болниците.

 40. Biliana Rousseva
  08/04/2009 - 21:09

  Д.Н., не вкарвай хората в заблуда…
  Нищо подобно за 20-30 лв.
  При предпоследното ми возене в такси – от Централна гара в София, до ул. “Дунав” /в непосредствена близост с “Раковски”/ – ме закара един двойник на Маджо, който дори не си включи брояча, защото го предупредих, че ако ми скача насреща като петел, искайки ме като клиент, повече от 3 лв. няма да получи. Та този, сещаш се, беше от “тарикатите”. Таксито му? Раздрънкана, вмирисана барака – като голяма част от автомобилите на селските тарикати, наречени таксиметрови шофьори, чиято теза “ами аз съм обявил 8 лв. на км, ако не четеш – твой проблем” защитава авторът на темата.

  Вярно е, че има и прилични коли, но те са на светлинни години от коментирания по-горе стандарт. А и честно казано, кой иска да си троши – буквално – парите, по скапаните софийски /и не само/ улици?

 41. криво написано “да видим колко ще ви излезе”. ще излезе примерно 60 лири. оообаче Лондон е маалко по-голям от София.. или много.

  talk is cheap

 42. albert venn dicey
  08/04/2009 - 21:46

  Славо,
  в какво се състои изключителността на случая? Всяко нещо е изключително в сравнение с нещо друго.

 43. Юрий Александров
  08/04/2009 - 21:46

  Веднъж ми се случи да хвана такси близо до “Св. Неделя”. Сядам аз и си казвам адреса, както обикновено. Бакшиша тръгва и аз инстинктивно поглеждам апарата пред мен. Сигурно първо яко съм се опулил, когато видях тарифата -4 лева ли беше или 5, защото шофьорът се опита да ме огледа с коси погледи.
  -Това ли ви е тарифата? -питам аз с лека нотка на раздразнение.
  -Ами това е -ми отговори нахакано шофьора. -Отвънка си пише черно но бяло!
  Сигурно го беше яд, че толкова бързо съм се ориентирал.
  -Спрете тук, ако обичате!
  -Ама светофара…
  Отворих вратата и направо си слезнах, почти в движение! Бях минал има няма сто метра. Оня се опита да изпсува, но гласът му пресекна на “Да ти е….” От тогава знам: когато се качваш на такси гледаш първо тарифата! Нищо, че таксито почти едно към едно прилича на някои нормални!
  Цялото ми това неприятно изживяване, не значи, че трябва да въвеждаме някакви принудителни мерки относно цената на таксиметровите услуги. Ако желае тоя балкански тарикат ще си сложи и 100 лева на км и ще разчита на такива заплеси, като мен! Въпроса е ние да правим един информиран избор, за което се иска да погледнем стикера с тарифата, защото наистина е вярно, че кьорав на такси не се вози!

 44. В крайна сметка колко лева ти взе? А таксито му менте ли беше? От това, което каза научавам, че си му дала 3 лева. Ако това е вярно, надали е бил менте, нищо че е бил тарикат и с раздрънкана кола. А аз казвам, че ментетата обикновено са доста прилични коли, които са абсолютно същата марка или максимално подобна марка на оригиналните таксита. Виж например ментетата, които имитират О.К. Супертранс! Те бараки ли са? Аз такива ментета на О.К. Супертранс не съм виждал. Даже напротив – максимално се опитват да изкопират оригиналната фирма, дотолкова че единствената разлика да е цифрата на левчето (например не 0, ами 7 или 8 например). Дори стотинките са едни и същи, надявайки се, че повечето клиенти ще гледат колко стотинки пише, че е тарифата и няма да се замислят да погледнат вляво от точката. И номерът работи. Баща ми веднъж от бързане не погледнал колко лева е, а колко стотинки е, но така или иначе го бил взел за близко разстояние.

 45. @voxy: преиграваш малко. А ако бакшиша сложи 50’000 лева на километър и се качиш от центъра до Младост без да гледаш какво правим – продаваш апартамента, плащаш на бакшиша 30% от сметката и оставаш да дължиш още 300k 🙂 ? Недей моля те. Дори и в българската съдебна система подобна дивотия няма да мине. Не може шиб***та държава да се меси в пазара с пределни цени, максимални пенсии и прочие дивотии.

 46. Браво на Юрий! Напълно съм съгласен с него. Да не говорим, че потвърждава това, което казвам за приликата между оригиналните таксиметрови фирми и ментетата.

 47. Biliana Rousseva
  08/04/2009 - 21:54

  Познай дали е било менте, от начина, по който дебнеше хората на излизане от гарата…… :-))))
  Фактът, че си изключи апарата, също говори, да?
  Беше тарикат, но галантен – помогна ми с куфара, вместо нагло да ме гледа. Беше доста пъргав, всъщност… може би защото аз принципно съм отявлено арогантна към племето на бакшишите, а и може би защото го бе закъсал… Или просто защото редовните пътници познават полу-Маджовата му физиономия и го подминават, а аз го виждах за първи път. Хипотези много. :-))

  За бараките: прочети предишния ми коментар.

  Веднъж ме качи една селска тиква, чийто брояч беше като вентилатор и на червен светофар. Така се ядосах, че почти му изкрещях, че няма да види и една стотинка, и излязох от колата. Не е тръгнал да ме гони. Такъв, ако ще и на картони да си е обявил тарифите, да върви по дяволите. Не може брояч на спряло такси да ти отчита, сякаш кара с 200.

 48. Biliana Rousseva
  08/04/2009 - 21:59

  Юрий, а ако се случи и на КЬОРАВ да се вози на такси, какво?… Трябва да му взима по 300 лв. на километър ли? Често засичам един слепец с куче-водач… в автобуса пита на висок глас има ли някой, който да слиза еди-къде-си. Винаги се намира добър човек да му окаже помощ. Не пожелавам на нещастник в неговото състояние да попадне на български таксиметров шофьор, въпреки че и мен една мадама ме въртя 40 минути из Севиля, докато стане ясно, че хотелът, в който трябваше да се настаня, е на 5 минути с кола от автогарата… И си ми прибра 50 евро, но поне бяха служебни пари…

  Ще ви кажа едно: тук няма тарифа 20 и 200 евро на километър. ВСИЧКО е фиксирано. Защо в България е така, и защо тук – иначе? Италианците съвсем не са по-стока от нас, но българските бакшиши са ми най-противното племе. С вероятно 0,5 процента изключения.

 49. Предишният ти коментар съм го чел. Аз знам, че има бараки. Но в случая говоря за ментета, а не бараки. Често те са два различни вида таксита.

 50. Значи е бил менте. Но дори да е бил менте – ако наистина ти е взел 3 лева за такова разстояние – на теб изобщо не трябва да ти пука.

 51. Бааааси хората. Лонг, пусни една отделна тема за тея дето силно държат да кажат как е при тях еди-къде-си. Иначе съм напълно против максимални цени на каквото и да е. Само държа да се контролира изправността на таксиметровите апарати и дали се дава възможност на клиента да избира маршрута (не, че си имам представа как може да се упражнява такъв контрол, предвид ширещото се безхаберие). Не знам дали го давам малко параноично, но в друг град като ползвам такси винаги питам “Колко ще ми струва до…” и ако не ми каже поне ориентировачно – пропускам. Отделно от това по родното Черноморие се качвам на такси само ако предварително уговорим колко ще ми вземе за возенето (то по морето 5.00/км е ниска тарифа).
  За тука в София имам силна нужда от една малко по-лукс фирма с цени към 1.50 – 2.00/км – с готини коли, възпитани шофьори и да не ми отказват поръчка с думите “Емиии, натоварено е – най-рано след час и половина”.
  Дано имам съмишленици и да изскочи от нейде една по-точна фирмичка.

 52. Добре де, в крайна сметка повечето от вас се сърдят заради спекулациите в третичния сектор, нали? В сферата на подобен вид услуги държавата няма файда да се меси-ако не сте си разграфили правилно времето и не искате да ползвате градски транспорт, който съчетан с малко ходене често излиза много по-евтино-оглеждате се повече и цакате парички, за да стигнете до крайната ви цел. Чудя се дали гилдията на бакшишите не позволява много своеволия от сорта на шофьори-ренегати, дето взимат по 5 лева на километър, защото такива индивиди им взимат хляба. Много по-гадно е, когато се спекулира с жизненоважни екстри от сорта на топлофикация, щото над 1000 лева на зима си е малко много за средния стандарт на живот…ей тия цени трябва да се регулират!

 53. @Иван, ама как така съдебната система ще казва, че нещо не струва толкова? това не е ли бъркане в пазарната икономика и свободата да си изберем каквато искаме цена :))), хем казваш че не искаш контрол на цените, хем една прекалено висока щяла да падне в съда??? последно с контрол или без контрол?

  @Е40, ако в София попиташ някой колко ще ти струва до еди къде си, 99% те е разкарал…

 54. @ Voxy, оооооо напротив, в тая криза возят и за малко пари и на къси разстояния. Мина се времето да отказват от Витоша до Мусагеница щото било за под 5лв. Пък и аз в София си имам предпочитания към определени фирми и не се пазаря с тях защото разликата е максимум +/- 50ст. Пазарлъка го прилагам ако отида в Пловдив, Търново и т.н. като съответно съм питал някого предварително колко е редно да ми вземат. Може и да се държа като селски ерген – ама то аз съм си такъв.

 55. Защо, Е40? Точно тези, които казват как било еди къде си са едни от най-интересните по темата, та белким някой от собствениците на такси фирми чете този блог и измисли някаква по-добра стратегия да привлича повече клиенти.

 56. Не споря – положителният пример от цивилизованата част на Европа е хубаво нещо. Ама коментарите на нашите сънародници в странство бяха все от типа “Еми при нас всички таксиджии возят на еднаква цена” или “На мен ми излиза еди-колко-си ойро от летището до центъра на моя град”. И какво е това “стандарт на живот” и какво общо има това с цената на таксиджийската услуга? Не е ли определящо за цената предлаганото качество и търсенето. Както вече споменах аз съм готов да плащам повече за по-добра услуга. Да, ама ако съм само аз – няма да ми се угоди персонално, нали?
  Аз поне си мисля, че идеята на днешната тема е дали законовото ограничаване на цената ще промени нещата към по-добро или напротив.
  Поздрави.

 57. Biliana Rousseva
  09/04/2009 - 15:20

  E40, когато таксиметровите шофьори в България спрат да питат “къде се намира този адрес?”, спрат да вонят на прасета, започнат да шофират блестящи лимузини Мерцедес или Крайслер, носят костюм и вратовръзка, НЕ ПУШАТ в автомобила – независимо дали искат разрешение за това, или не, не чакат да ги молят, за да помогнат с качването на багаж, не ми казват “в багажника нямам място, щото там ми е бутилката”, не заговарят първи, не разпитват просташки, не говорят на “ти”, не издуват музика /за чалга изобщо да не говорим/, питат “къде откъде ви е по-удобно да минем?”, и ми връщат с точност до една стотинка рестото, което СА ДЛЪЖНИ ДА ВРЪЩАТ, тогава можеш да ми говориш за ЦЕНИ, които те самите определят. И за качество.
  В противен случай, мнението ти е много леко /всъщност, вече е такова, защото споменатите по-горе предпоставки в България не са налице, а и не виждам шанс да бъдат, освен ако бакшишите не станат гладни, в буквалния смисъл на тази дума/.

 58. @ Biliana Rousseva – признавам обори ме тотално…
  Отивам да си посипвам косите с пепел.

 59. Biliana Rousseva
  09/04/2009 - 15:28

  Може би трябва да го направиш, имайки предвид, че по-горе почти се опита да ме критикуваш какво съм била писала. :-)))
  Love and peace.

 60. Подкрепям служителите на ОЛАФ. Не може да се прави сравнение между нашите таксита и тези на Запад. Някой каза, че от Карлов мост до летището (в Прага) е 80$ – ами толкова е за разсеяните. Аз съм пътувал с такси на по-дълго разстояние от това в Прага за 15-20 евро. Според мен у нас някоя от Комисиите (не знам точно коя) трябва да сложи ценова бариера на бакшишите. Иначе те могат да си надуват цените, особено тези в столицата – ужасни са. Държавата трябва да регулира този сектор, а не фирмте да се събират по между си и да вдигат цени.

 61. Филип
  09/04/2009 - 17:16

  Аз пък чак нямам нужда таксито да е лимузина, шофьорът с костюм, и да ме изръси 25 вместо 5 лв 🙂 Освен това аналогията с менюто в ресторанта е много точна – какво значи “бързам и не гледам цената”? Аз веднъж се излъгах със скъпо такти и вече винаги гледам.

 62. Понеже видях няколко коментара за такситата във Виена, се чувствам длъжен да споделя и моя опит. Доста често ми се налага да пътувам и почти винаги взимам такси от летището до центъра. Каква е разликата с БГ такситата:
  1. Отивам на гишето на такси компанията на летището
  2. Казвам къде искам да отида
  3. Плащам веднага с кредитна карта и ми издават фактура с фиксирана цена. До центъра на Виена е 36 EUR. Това е фиксираната цена, при която си сигурен колко ще ти струва усугата. Има вариант да платиш и по апарат – но тогава не е ясно колко ще излезе (ремонти на пътя, задръствания и т.н.)
  4. Шофьора идва при мен докато седя на гишето, взима копие от фактурата (с която после ще си получи парите)
  5. Взима ми багажа и го носи.
  6. Върви пред мен до паркинга на летището
  7. Отваря ми задната врата на колата
  8. Като споменахме кола – фирмата, която ползвам всички коли са чисто нови (макс. на 1-2 години) Мерцедеси C Class
  9. Шофьорите носят костюми (изгладени и чисти), а не от преди абитурентсия си бал (преди 40 години)
  10. Слагат багажа ми в багажника
  11. Настройват GPS–а в колата
  12. Питат ме дали искам музика и дали ми е приятна
  13. Закарват ме на адреса
  14. Почти всички говорят достатъчно английски за да разбереш елементарни неща (например за колко време ще стигнеш и т.н. и т.н.)
  15. Стигаш на адреса
  16. Отварят ти врата за да слезнеш
  17. Вадят ти багажа от багажника
  18. Ако искаш – даваш бакшиш (цената, която си платил с картата в началото не вкючва бакшиш). Но дори и да не дадеш – пак ти се усмихват и ти пожелават – “Приятен ден”

  Така че цените определено в чужбина са доста по-високи, но обслужването и усугата като цяло са доста различни!

 63. Аз пък не бих се качил на такси, за да му платя 5-10 пъти по-висока цена, само защото возилото е лимузина, шофьорът е изискан и ме третира като принц и ми пуска музика, която ми харесва. Това безспорно са много приятни екстри, ама мога да живея 10-20-30 минути без тях. Няма да се разпадна, пък ако ще и най-противното техно да слушам. Много разглезени сме станали европейците! В САЩ такситата масово са някакъв Линкълн или Форд Краун Виктория (безспорно големи коли, но не са тузарски лимузини) и накрая ако не оставиш бакшиш те гледат на кръв. Такава пък е американската култура. Понякога претенциите на българския клиент много ме изумяват. Кой в България ще се качи на такси подобно на това във Виена и ще изръси 70 лева (35 евро)? В този въпрос се крие главната причина българските таксиметрови фирми да не се хвърлят в такива авантюри (под авантюри разбирайте тузарската марка кола, облеклото на шофьора и други подобни екстри – това всичкото са разходи на бизнесмена, ама вие волно или неволно подминавате тази малка подробност).

  Далеч съм от мисълта да оправдавам таксиметровите фирми в България за всяка тяхна особеност, защото имат доста трески за дялане. Просто разсъждавам разумно.

 64. Измествате спора в неправилна плоскост:

  Основната идея на статията НЕ Е заслужават ли си парите такситата у нас.

  Въпросът е че държавата няма работа да регулира цените им – това би създало опасен прецедент и отлични условия за картелитане и лобизъм на големите фирми. Днеска ше кажат колко най-много да е, утре ше кажат колко най-малко да е, и вдругиден ше направят най-малкото да е 1 лв/км за да “не навлизат некачествени фирми в бранша и да са хубави такситата” – и ей го картелния монопол, който пречи на конкуренцията и потребителят страда от това.

  Да, Вокси – тоя вариант е много по-вероятен, а и много по-важен от бабата задлъжняла с 15 хил.лв.

 65. Biliana Rousseva
  09/04/2009 - 20:29

  Д.Н., тук изобщо не става въпрос дали някой ще плаща 3 лева или 30 евро за такси, а дали ако някой си е сложил тарифа на услугата, при все, че оперира в страна от третия свят, доближаваща се до тази в цивилизована държава, има някакъв резон да проявява подобно безочие.

 66. Biliana Rousseva
  09/04/2009 - 20:31

  П.П. Малко объркан словоред съм допуснала, но мисълта ми се разбира, надявам се.

 67. Биляна, изобщо не става дума за това, което казваш.

  В предишния си коментар съм пояснил за какво става дума.

 68. Георги Фурнаджиев
  09/04/2009 - 21:09

  Аре ся кажи коя е тая цена, на която карат абсолютно всички фирми от таксиджийския картел в София? Да, да знам, че имаш предвид ония, нормалните … Но каква е цената, се пита в гатанката.

  Ключовата дума на моето възмущение е “абсолютно всички” 🙂

 69. Biliana Rousseva
  09/04/2009 - 23:56

  Петър, обърнах се към Д.Н. и визирах неговия коментар, а не онова, за което ти мислиш, че става въпрос.

 70. Така… точно тази вечер се качих ненадейно в едно такова такси. Не погледнах тарифата, но в момента, в който човекът тръгна се усетих някак странно от обстановката вътре, а и най-вече от факта, че нямаше никъде радиостанция край него. Свалям поглед към апарата и “О, чудо!” – тарифата е 1.89 лв/км. Попитах го най-културно дали е истина това, което виждам и му казах да спре, да му платя до тук и да си хвана друг. Не се ядоса, а ми предложи сам цена, която е същата и при нормална тарифа. Съгласих се и по пътя си поговорихме доста на тази тема. Спомена, че имал редовни кленти, по-заможни, които нямат проблем с неговата тарифа.
  Та по този повод. Съгласна съм напълно с автора, че трябва държавата да следи по-скоро вида на такситата (лого, надписи и т.н.), отколкото самата тарифа. Нека има и фирмени, нека има и такива, които сами определят цената си. Както се казва – за всеки влак си има пътници.
  Спомням си миналата година в Дания взех такси, щях да си изтърва полета за БГ и за около 15-20 км някъде ми струваше грубо, около 200лв. Няма как – платих ги 🙂 Но това си беше стандартната им тарифа. Нито съм се сърдила, нито нищо. Просто стандартът им е висок. Сългасна съм да има и тук такава установена и фиксирана тарифа, само ако има същият установен и фиксиран стандарт, както в останалите европейски страни. Иначе ще е пълна глупост при среден доход от грубо (примерно) 1000 лв, тарифата да е 10лв/км. Просто е смешно…

 71. Резонът му се простира дотам, докъдето се простира пазарната икономика. Всичко останало специално в този случай е безочие, но то понякога е част от пазарната икономика. Поради тази причина (безочието в пазарната икономика) все още има хора, които се захласват по социализма и комунизма.

 72. Проблемите с таксита са както на държавата, така и в нас.
  Няколко души коментираха дали биха платили или не по-висока цена. Но нещата са доста по-различни от цената.
  Повечето неща, които съм написал в предишния си пост по никакъв начин не биха вдигнали цената на такситата (освен високия клас автомобил, който не искам да коментирам), но за сметка на това биха предложили доста по приятни условия за клиентите. Друга съществена разлика в цените на такситата м/у БГ и чужбина се получава от горивото и застраховките. Никъде в чужбина не съм видял такси, което да кара на газ. Всички се карат на оригиналното гориво за автомобила. Никъде не са ми казвали, че няма място да си сложа багажа – просто защото багажника е направен да се ползва от клиентите, а не шофьора да държи газова бутилка и всякакви други боклуци. Относно пазарните принципи – ами ако ние като клиенти не ги отстояване – как искаме някой друг да ни свърши работата. Например преди време имаше доста протести относно това до колко годишни коли могат да се карат като таксита – защо е нужно това да се регулира?!? Просто аз от 5-6-7 години когато се качвам на такси избирам възможно най-новата кола на стоянката, а когато го поръчвам по телефона се обаждам на фирма, която използва нови (до 2-3 годишни) автомобили. Преди години ми се е случвало да се кача на автомобил, на който вратата не се затваря и аз трябва да я държа с ръка през цялото време. Как може една фирма да кара нови автомобили среден и висок клас (дори и от евтина марка), а друга 20 годишни и цените да са им еднакви. Това за мен е огромен парадокс – старата кола е проблем и за клиента и за шофьора. Но в БГ нормалните принципи не важат.
  Споменаха се и стикерите. Ами в момента до колкото знам няма изискване как точно да са написани тарифите. Всички сме виждали как първата цифра от тарифата на “ментетата” така е написана, че човек трябва да се взира много внимателно за да я познае дали е нула или 3, 6, 8 или повече лева.
  И не на последно място – причина за съществуването на тези таксита е липсата на алтернативен транспорт. Не може от летището да има само една автобусна линия, при това водеща до “никъде”. Да Орлов мост е много близо до Центъра, но някак си идеята да пътувам 2-3-4 часа от някъде (а доста пъти и повече), да сляза на летището с 2 куфара (нормално като пътувам да имам поне чанта + лаптоп) да се кача на един автобус, да се повозя известно време, след това да слязя, да се кача на друг и след около 1-1:30 минути да съм минал гордото разстояние от 15км за да стигна до някой хотел и до гарата/автогарата.
  Простотия е и поведението на летището – не може официално избраните фирми да са отстрани скрити, в салон пристигащи да има 2 скрити гишета и много други незаконни таксита да се въртят отпред, където на официално избраните им е забранено.

  Лично моето мнение е, че докато ние като клиенти не се опитаме да наложим нормални услуги – винаги ще ни лъжат.

 73. albert venn dicey
  10/04/2009 - 14:15

  Георги Фурнаджиев,
  какво лошо има в картела?
  Отговор – нищо. Конкуренцията не се нарушава, защото никой не е длъжен да не обслужва, освен на каквато цена реши той.
  Лошото на картелите е пак в държавата и нейните регулации – колкото повече, толкова по-добре за тези, които вече са на пазара, понеже това са бариери пред навлизането на нови играчи на пазара.
  Ако ги нямаше лицензиите и др. регулации на такси бизнеса, всеки, който има автомобил, можеше да навлезе на пазара и да смъкне цената на картела за един ден буквално.
  Регулирането на цените е още една регулация, която ще се прилага в интерес на играчите на пазара и още една бариера за навлизане на пазара.

 74. albert venn dicey
  10/04/2009 - 14:17

  Разбира се,
  картелите и др. споразумения са незаконни, тъй че горното не трябва да се приема като покана за нарушаване на закона или поне който участва в такова споразумение, го прави на своя отговорност.

 75. Много добър анализ на 100lv. 🙂

 76. Лъчезар Томов
  11/04/2009 - 15:58

  “Никакво регулиране не трябва да има” е предпоставка, а не аксиома. Минимално регулиране на свободата трябва да съществува, за да попречи на свободата на едни да е за сметка на свободата на другите, т.е. неограничена свобода за един е нулева свобода за всички останали. Ако се изходи от тзи принцип може да се тръгне по различни пътища. Моят път в случая е да се регулират не цените на таксито, а информираността на качващия се в него. Таксиджията трябва да направи всичко неговият клиент да е информиран не само за тарифата, но и за приблизителната цена за цялата услуга по доставянето му до целта. Шофьорът трябва проактивно да се погрижи за това нещо.
  Същото важи и за имитацията на лого – трябва да има ясно разграничение. май сме на едно мнение по този въпрос

 77. Kато седнеш в ресторант, сервитьорът ли ти казва колко струват ястията, или просто поглеждаш в менюто?

  И ако не погледнеш в менюто кого обвиняваш за това, че не си погледнал (независимо от качеството на храната) – ресторанта или себе си?

 78. albert venn dicey
  11/04/2009 - 18:17

  Лъчезар Томов,
  начинът ти на разсъждение е безполезен.

  Ти казваш:
  “Минимално регулиране на свободата трябва да съществува, за да попречи на свободата на едни да е за сметка на свободата на другите, т.е. неограничена свобода за един е нулева свобода за всички останали. Ако се изходи от тзи принцип може да се тръгне по различни пътища. Моят път в случая е да се…”

  Т.е. твърдиш, че няма никакъв определен общ или приемлиев принцип, от който да извлечеш изводи, ами било въпрос на лично предпочитание (“може да се тръгне по различни пътища. Моят път в случая е да се…”). Никой обаче не го е грижа какви са личните ти предпочитатия. Ако спорът се сведе до това какви са ни личните предпочитания, тогава ще се реши на безпринципна основа и ще надделее волята на политически, икономически и пр. по-силния лобист.

  Въпросът е да се намери общ принцип или правило, което да е приемливо за максимален брой хора и от него да се направят съответните изводи. Които предложения не съответстват на него, да се отстранят, независимо колко популярни са.

 79. Георги Фурнаджиев
  11/04/2009 - 18:48

  @albert venn dicey – аз не коментирам лошо ли е или не да има картел. Личното ми мнение е, че докато членството в него е доброволно, няма закон който за пречи да си упражняваш занаята ако си навън и не играят шамари или бухалки е нещо по-скоро добро. Просто хванах домакина ни неподготвен по въпроса за абсолютно еднаквата цена на такситата в София 😉

  @Домакинката – що не ми отговаряш бе, сладдурче? М? Или като дойдеш у Софията фащаш “ОК Супертранс” от автогарата и тва за теб е “абсолютно всички фирми”? Не ме разбирай погрешно, фирмата която ползвам вози на същата цена ама мога да ти изброя много повече фирми които са на различна. И то по-ниска, ако щеш вярвай. 🙂

 80. albert venn dicey
  11/04/2009 - 22:05

  “домакинка” и “сладурче”,

  Г. Фурнаджиев, много свойски го даваш.

 81. Георги Фурнаджиев
  11/04/2009 - 22:18

  Що бе, лошо ли е? Човека се стегна и нещо не ми обръща внимание – искам да го предразположа. Виж, да кажеш, че съм суетен и че се имам за центъра на света ще се съглася с теб. Което си е вярно – вярно си е 🙂

 82. Някой знае ли дали в страните от западна Европа да речем, държавата има пръст в ценообразуването при такситата?

  Не бих се учудил да е така, след като уж правят всичко възможно да насърчават използването на обществения транспорт.

  ПС: Все си ги представям ОЛАФ да обикалят от такси на такси и да се пазарят с нашите бакшиши.

 83. “Kато седнеш в ресторант, сервитьорът ли ти казва колко струват ястията, или просто поглеждаш в менюто?”
  Това сериозно ли си го писал ти? Таксито е експресна услуга, иначе щяхме да се качваме на рейсове или маршрутни таксита. Щом е експресна-човек иска да си направи план за цената. Логично е ако нямам много пари и видя три таксита , да се огледам за най-евтиното (в случая). Аз съм клиент, а в третичния сектор клиентът е доста важен, следователно въпрос на етикеция е да ми напишат с ГОЛЕМИ БУКВИ шибания си ценоразпис. Божидар е прав в случая, ако бях държавен орган щях да задължа абсолютно всяко едно такси в тази държава да си писне ясно, четливо и с ГОЛЕМИТЕ БУКВИ информацията свързана по услугата (без звездички и ситен шрифт). И хайде стига си се преструвал, че градът е джунгла и по-слабите трябва да бъдат изяждани! Тук не се надцакваме на принцип – търговци срещу клиенти,а е редно да се конкурират търговците по между си с качество и цена на услугата.
  Да сравниш таксиметрова услуга с обслужване в ресторанта е като да сравниш научната фантастика с криминалните драми , ебаси..

 84. Георги Фурнаджиев
  12/04/2009 - 02:13

  daymare, ако нямаш много пари, ще хванеш автобуса.

  Да, знам … Било е време, когато съм ходил на работа пеш някъде около час, час и малко, точно щото съм нямал парички.

  Ма гъзарията ходи по хората …

 85. daymare, има закон, приет именно след настояване на Съюза на потребителите и на Асоциацията на таксиметровите шофьори.

  Този закон казва, че тарифите на такситата трябва да се обявяват върху стикери на предното, страничното стъкло и таблото, с шрифт с със задължителна големина, без “звездички и ситен шрифт”.

  Това и правят всички таксита. Ама няма по-сляп от тоя, който не иска да види – тъй че таксиджиите и на челата да си татуират тарифите, винаги ще има някой да каже, че не ги е видял.

 86. Лъчезар Томов
  12/04/2009 - 10:22

  “Т.е. твърдиш, че няма никакъв определен общ или приемлиев принцип, от който да извлечеш изводи, ами било въпрос на лично предпочитание (”може да се тръгне по различни пътища. Моят път в случая е да се…”). Никой обаче не го е грижа какви са личните ти предпочитатия. Ако спорът се сведе до това какви са ни личните предпочитания, тогава ще се реши на безпринципна основа и ще надделее волята на политически, икономически и пр. по-силния лобист.

  Въпросът е да се намери общ принцип или правило, което да е приемливо за максимален брой хора и от него да се направят съответните изводи. Които предложения не съответстват на него, да се отстранят, независимо колко популярни са.”

  Напротив, именно общ принцип прокламирам – “Свободата в съвкупност”, т.е. свобода за всички. Най – общият принцип може да се намери във философията на Хегел, тук съм го изразл в много съкратен вариант.

 87. albert venn dicey
  12/04/2009 - 10:33

  Хегел, Маркс, Платон – ужас.

 88. хъхъ да: държавата – пазителят на човечеството 😉

 89. Лонг, не е много удачен примерът с ресторанта, защото като си в ресторант независимо от това колко ще стоиш сметката ще ти е една и съща. Докато ако си в такси и попаднеш в задръстване например, сметката ще ти е по-голяма, разбира се. А и е всеизвестно, че някои таксита (не всички, разбира се) имат мерачи, които качват по-бързо цената отколкото пише на етикетите.

 90. хех, да ама в ресторант можеш да си поръчваш неограничен брой ястия и ако не си погледнал кое колко струва сметката накрая може да е космическа – вината за което ще си е само твоя

 91. Е, ако гледаме по този начин на нещата, сравнението е удачно.

 92. След като държавата/общината определя броя на такситата в един град и раздава лицензи, значи има ограничена конкуренция. Т.е. пазарните механизми не важат и държавата/общината трябва да наложи максимални цени.

 93. А не е ли по-добре държавата да спре да се намесва на пазара и да спре да регулира броя на такситата?

  Броя на баничарниците регулира ли ги? Като гледам не сме се напълнили с баничарници на всеки ъгъл…

 94. albert venn dicey
  13/04/2009 - 16:36

  mick,
  логиката не ти е силната страна.

  Пазарните механизми не важат и затова държавата трябва да наложи максимални цени.
  А не важат, защото има ограничена конкуренция.
  А ограничена конкуренция има, защото държавата определя броя на такситата и раздава лицензии.

  Т.е. държавата може едностранно да се “освободи” от ограничението в Конституцията, като издава регулации.

  Типично в стила на Комунистическия манифест:

  “… in the beginning, this cannot be effected except by means of despotic inroads on the rights of property, and on the conditions of bourgeois production; by means of measures, therefore, which appear economically insufficient and untenable, but which, in the course of the movement, outstrip themselves, necessitate further inroads upon the old social order, and are unavoidable as a means of entirely revolutionising the mode of production.”

 95. albert venn dicey – Това, че не описах всички причини заради които трябва да се въведе максимална цена не означава, че логиката ми куца. Писането ми куца 🙂 Както и да е. Няма нужда да се преоткрива топлата вода – в повечето градове на света си има лицензиране на такситата. На много места цената е даже фиксирана. На други предполагам ограничена. Хората са мислили – и са решили така. Сигурен съм, че са мислили логично. Ние където отиваме, от там хората се връщат както се казва. Или те са глупави, а пишещите тук много сме умни/аа грешка на мен логиката не ми е силната страна ;)/?

  П.П. Според мен юристите са скарани яко с логиката ама това си е мое мнение 😉

 96. ооооо… Това ми е болната тема 🙂 Откакто един таксиджия ми взе 15 лева от Подуене до Младост 4.

  Значи виж сега, Лонг, ти не си от София, а от Белене, нали така? ОК. Представи си следната ситуация – слизаш на Централна, мяташ се в такси, което прилича на ОК, бързаш, и някъде към Плиска зацепваш, че сметката ти е 8 лева! Какво правим? 8 лева не са болка за умиране (поне за теб и мен де), но някак не е правилно… И в тоя момент зацепваш, че просто си се подлъгал – най-тъпо и тривиално – по рекламата ОК. Е извинявай, ама се едно някой да почне да продава бира Шуменско с името Шуменск0 и със същите цветове… Някак не е съвсем правилно това… Знам че си против държавното регулиране (и много правилно). Но пък си и доста трезво разсъждаващ пич. Така че – тия таксиджии да не ги правим милионери а?

 97. bandiuga, съветче – научи се да четеш, преди да пишеш.

  ако беше прочел статията, щеше да видиш, че точно за намеса на отговорните органи срещу копирането на логата настоявам.

 98. опс. Сори, явно мислим еднакво 🙂 Да оставим това настрана! Наистина е голям проблем с тия ментета. Крайно време е да ги махнат.

 99. albert venn dicey
  15/04/2009 - 10:47

  mick,
  напротив, юристите имаме най-ясна и проста логика.
  Простата и ясна логика казва, че там, където няма ясни, прости, абстрактни, недискреционни и отнапред зададени правила, които да сдържат държавната принуда, там надвива най-силния и политически най-влиятелния в ущърб на останалите и на публичния интерес.
  Но както и да е.

 100. Забелязал съм, че политически ляво-ориентираните смятат правото и икономиката за глупости и празни брътвежи (вероятно поради изключително слабите им познания по тях). И тъй като на тия две науки практически се гради цялото съвременно общество, не е за учудване, че идеите на левичарите са все… недопечени.

  Те не разсъждават за правото и законите като за изхождащи от основни принципи на римското право за индивидуални човешки права, а просто като за някаква заплетена материя, която няма значение дали ще бъде разрешена от сбирщина адвокати или от някой анонимен държавен чиновник.

  Икономическата им ограниченост пък се вижда ясно исторически – Маркс в “Капиталът” отделя много място да посочва недостатъците на капитализма, но е повече от неясен относно това как точно, практически, ще действа “идеалната” икономическа система, която ще го замени.

 101. albert venn dicey
  15/04/2009 - 19:09

  Longanlon,
  съгласен съм с всичко по-горе, но все пак индивидуалните права като концепция и реализация са по-скоро рожба на англо-саксонското общо право, отколкото на римското право.
  Великите принципи на римското право са важали повече в рамките на частното право. Римското публично право е допускало значителна доза произвол, вмешателство и беззаконие.

 102. @voxy: Не бях поглеждал скоро тук 🙂 Имам предвид, че ако бакшиша реши, че има право да иска 50’000лв/км, а ти като клиент решиш, че цената не те кефи и не платиш, човека може да реши да те съди (или да те набие:) ). Но да не ставаме буквоеди – все пак и адвокатите трябва да живеят 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *