Педофилия в Дупница и Властелинът на пръстенитеЗаглавието, признавам, звучи бая двусмислено, особено като се знае, че на Евгени Минчев прякорът му е Властелинът на пръстените хехехе. Но всъщност става дума за моето пътуване в града, дарил ни Сашка Васева и за чешмичката, която имах щастието да видя и фотографирам там…

Това нещо, което виждате на горната снимка, а и на двете по-долу (всичките са кликаеми) го видях докато се разхождах в центъра на Дупница. Там бях не защото ми харесва да съм на 3 см от Сливница, а за да взема новия доброволец от Корпуса на мира, който ща работи при мен в следващите две години.

Та разхождаме се компания от няколко човека българи и американци по главната и аз забелязвам чешмичката от двайсетина метра. В началото не можах да разбера какво е и след внимателно оглеждане стигнах до извода и го огласих на колегите ми, че това няма как да е друго, освен статуя на Ам-гъл (Gollum) от филма Властелина на пръстените, на който, ще се съгласите, нещото доста прилича:

Ам-гъл:

Чешмата:

След по-внимателен оглед обаче се оказа, че това е просто статуя на голо дете, което в неестествено изкривена поза пие вода. Американците и един от присъстващите българи, който е полицай и баща на момче на приблизително същата възраст много се възмутиха как е възможно да има статуя на голо дете в центъра на града и нарекоха творението Чешмата на педофила.

Аз съм поротив подобни моралистични изхвърляния, защото зная, че по Европата навсякъде се срещат статуи на голи момченца, особено по разни чешми, в които те пикаят, а в Копенхаген от сто години голяма туристическа атракция е статуята на Малката русалка от приказката на Андерсен, чийто модел е голо 12 годишно момиче и проблем с това никога не е имало:

От друга страна обаче статуята на момченцето не ми харесва – не ми е ясно защо то е така огъзено и е изобразено в такава мъчително изкривена поза – ясно е, че никой с така извит врат няма да може да пие вода. Имам чувството, че това е резултат от латентната или осъзната педофилия на някой пишман-скулптор, който е решил да даде воля на спотаените си страсти по социално приемлив начин.

Вашето мнение?

Страшен ли е наистина Дракула?
Положението си е е*ало майката

Коментари

 1. Борислав Борисов
  16/09/2007 - 08:47

  Пишман скулптурите наводниха София, крайно време беше напливът да се пренасочи към китната провинция… Гледам снимката на статуята в голям формат от 10-на минути и се чудя как ли местните граждани възприемат този шедьовър на общинския кич. Всъщност, у нас гражданите свикнаха с кича. В кич си живеем.

 2. Приликата наистина е убийствена…а че е кич, това е ясно. Всъщност, ако се бяха опитали да направят Ам-гъл, вместо голо момче, щеше да е много по-добре…

 3. МариЯна
  16/09/2007 - 11:40

  Аз смятам, че чещмата изглежда пърфект ;). Това, че вие имате кофти под съзнание е друга баница :). Не мисля, че ако бях в компанията, на прима виста щях да се сетя за педофилия. Смятам, че идеята на скулптура е уникална, а ако визира това, че момчето прикляка към извор и водата е такава? Вярно е, че 2те ръце са опора, но все пак, всеки има свое виждане за околния свят :), не бъдете такива сухари моля.

 4. Ангел Грънчаров
  16/09/2007 - 12:44

  А някой от критиците на скулптура има ли представа какво е това изкуство? Опитвате ли се да схванете идеята му? Как тогава ще го съдите ако даже не се опитали да схванете идеята?

 5. Димитър Н. Mитев
  16/09/2007 - 17:58

  Отгледал съм 3 деца! Моите двете и това на сестра ми. Честно наистина не схващам идеята а съм преминал през Художествената гимназия в Казанлък!!! Може би склуптора иска да предупреди всички родители, че ако не внимават някой може да се удави например или поне да се нарани? Еееехххх……..

 6. ами все пак това е чешма, стара традиция си е това. или сигурно ви се иска една Гергана да си заголи белите ноги? та да поспорим за национални ценности и гордости.
  🙂

 7. Mда, съгласен съм, че ако статуята беше на Ам-гъл щеше да е мега яко 🙂

 8. И каква според теб е идеята на статуя, изобразяваща голо нагъзено момченце, Грънец?
  Longanlon, да беше направил снимка и отзад бе 😀

 9. Ами не ме влече, просто…

 10. [Въпрос] – каква е причината всеки втори път като искам да отворя блога ти да няма никой? това обикновено в малките часове ми се случва

 11. Некакви проблеми със хостинга, мамицата им.

  http://longanlon.bloghub.org/110

 12. Жилов
  17/09/2007 - 10:43

  Откакто порното стана масово и достъпно във всеки момент, воят “педофилия” завладя всичко.

  Това доведе до уволнението на възпитателка в БГ, която снимала как децата, за които се грижи, голи си играят до една река и сложила снимките в общия албум с всичките им други снимки (о, боже!). (Възмутените в случая пак бяха американци, разбира се).

  Това доведе до заплаха за арт фотограф, който през 70-те е правил голи снимки на деца. Тогава това се възприемаше за изкуство, публикуваше се навсякъде и на никой не му минаваше през ума, че това е педофилия.

  Абсурдът е голям, но не е там, където си мислиш, че е.

 13. Жилов
  17/09/2007 - 10:45

 14. Трябва да имаш някакви заложби в тая област – “педофилията”, че да си помислиш за такива неща като погледнеш една обикновена статуя на една чешма. А като видиш статуя на жена за какво си мислиш? Това му е хубавото на изкуството , че всеки го възприема по различен начин.

 15. HeYJIoBuMa
  17/09/2007 - 15:13

  Статуята наистина поражда въпроси. Аз не разбирам от изкуство, но независимо каква е идеята на скулптора, не мисля, че е особено естетическо изпълнението на замисъла (ако е имало такъв де).

 16. Лонганлон, гледай си чистенето на офиса, да не те пердаши шефката после, остави изкуството на мира 😆

  Ако намираш позите за идентични, съветвам те да избягваш лицевите опори, щото по същата логика и ти би приличал на Ам-Гъл.

  Хеле пък, ако беше статуята по-красива и по-добре оформена анатомично, сигурно щяхте с полицая, мормоните и някой минаващ чалмалия флаш-моб да направите 😆

 17. Валери Дачев
  20/09/2007 - 10:06

  Причудливата поза ли? В Дупница е все пак… 🙂

 18. хахахахаха за това не се бях сетил 🙂

 19. тцъ!

 20. Бойко
  21/09/2007 - 07:37

  от 24 години живея в Дупница…
  за последните няколко години съм минал неизброимо пъти покрай тая чешма и толкова пъти и съм пил вода от нея. Намира се до градския съд впрочем.
  НИКОГА не ми е минала такава аналогия през ума. Че било педофилско.
  Не познавам и някой, на който да му е минавало.

  Което ще рече, че онзи, на който му е минало през ума си е е*Бал майката…
  и очевидно е хубаво, че порното е забранено у нас, щото такива ора как да не ги съжалиш, че само това им е у главата.
  То няма лошо, едно от най-приятните неща е ебането, ама това постоянно да ти е главата си е направо за искрено съжаление.

  Земете четете, братя книги… в които не се говори за секс. И то по часове наред на ден. Барем ви дойде акъл у главата и пораснете…

  И земете, че ебете в реалния свят. Ще да помага за порноманията….

 21. Бойко
  21/09/2007 - 07:43

  Забравих само да кажа… ЗЕМИ, момче, имаш некакъв интелект и изтрий тая тема, докато не е станала известна, и наистина не са почнали хората така да наричат чешмата, щото си е много хубава и да не я развалят…

 22. слушам и се подчинявам! некой друг пост да искаш да изтрия? а целия блог не те ли дразни, да го махна и него? 😉

 23. Маркуча
  22/09/2007 - 15:17

  Дали е педофилия е спорно, но че мяза на Ам-гъл — мяза.

 24. Жилов
  24/09/2007 - 20:05

  Преди 4-5 години имаше една реклама (билборд) на мобилен оператор. На нея имаше отворило широко уста, весело, оплезено момиче, което гледа право в обектива. Всеки от колегите / приятелите ми, който я е видял тая реклама, си е помислил, че момичето чака да й се изпразнят на лицето. (Двамата души, които не приеха рекламата така… просто не консумираха порно).

  Къде е проблемът, в рекламата или в промития ни от порно разсъдък?

  Във времето без кабелна, интернет и т.н. този тип мислене – гарантирам – не беше разпостранен (отделен е моментът, че cum-shot-ите не са на такава почит в осемдесетарското порно).

  Аз настоявам, че цялата тая работа с “педофилията” е рожба на властта, която порнографията доби благодарение на мрежата. Убеден съм, че преди 20 години в сьответните държави тези хора не биха реагирали така. Отвори анатомията на Bammes и там ще видиш с колко “детска порнография” (т.е. снимки на голи деца в най-различни пози) е претъпкано по един най-спокоен и най-официален начин – в днешни дни едва ли биха посмели да я издадат по този начин.

 25. Имам я Анатомията на Бамес, издание от 2002 май беше, гледал съм и такова от преди четвърт век, едни и същи са. Наистина, едно от съзряващите момичета предизвиква определени асоциации, но това е нормално, въпрос на инстинкти. Обаче това с чешмата и възмущението така и не го разбрах – едно е да се бъзикаш, друго – да вземаш работата присърце, като холандски нео-ислямист.

  А осемдесетарското порно е пълна скръб 😀

 26. To всичкото порно е пълна скръб, като изключим съвременното полу аматьорско американско такова.

 27. Мария Василева
  20/07/2008 - 04:30

  Това е толкова красива 4ешма.Как може някой да си помисля 4е това е “педофилска 4ешма”.Според мен няма нищо такова в нея.Като гледам няма някво разголено дете което е в секс поза, а само скулптура!

 28. Чешмичката в Дипница наистина е неподходяща, но това, което си написал за стауята на малката русалка в Копенхаген не е вярно:
  1. Модел за нея не е голо 12 год. момиче, а съпругата на скулптура Едвард Ериксен.
  2. Проблеми със стауята е имало и то нееднократно от най-различни подбуди, дори градските власти обмислят идеята да я преместят по-навътре в морето, за да не е лесно достъпна.

 29. обсъждат преместването й поради прояви на вандализъм (някой я заля с боя), не от морални подбуди 🙂

 30. Бе а стига бе, идеята на МариЯна е супер точна, верно, че изпълнението не е много сполучливо… но аз лично наистина виждам дете, което се е навело да пие вода от поток.
  Пък аз напоследък много взех да се дразня на всякакви тъпни тип – всичко е детско порно… Баси…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *