RomeКакто бях обещал, след тъпите сериали, започнах да пиша преглед на готините. Но запецнах още на първия, защото той е наистина, ама наистина много хубав и писанието излезе твърде дълго.

Става дума за Рим, продукция на HBO, чийто първи сезон имах удоволствието да изгледам за втори път в импровизирания Rome-маратон, който си спретнах миналата седмица…

Ще започна с това, че Рим не е американски сериал. Макар да е продуциран в САЩ, в него има прекалено много кърваво насилие, откровен секс, спазване на историческата достоверност и отказ от тъпи клишета, за да можем да го наречем американски. Макар да третира поизтърканата вече тема за въздигането на Цезар, Рим ни показва един поглед върху живота в античността, който май никой до сега не е нагърбвал да снима. Интересното идва от там, че всъщност Цезар не е главният герой в сериала – главни герои са двама пичове, войници от армията му, около които се върти всичко и които случайно, но непрестанно се оказват в центъра на историческите събития.

Тия двамата всъщност са действителни исторически личности – Lucius Vorenus и Titus Pullo са двама центуриони от 11 легион, които Цезар споменава в своите Коментари за галската война – те се конкурират в опитите си да се домогнат до ранг centurion primus pilus (нещо като първи центурион в легиона) и по време на битката с племето на нервиите проявяват почти самоубийствена, но общо взето излишна храброст, излизайки от укрепленията и нападайки сами галите.

Великолепното пресъздаване на реалистичната атмосфера в древния Рим започва от подбора на актьорите. Повечето от тях са британци, така че разликата между аристократичния и просташкия британски английски, който използват във филма за ролите е страхотен начин за представяне на съвременен език на разликите в изказа на патрициите и плебеите. Всички актьори изключително добре се вписват в ролите си, дори повечето приличат на образите на действителните личности, които можем да видим от техните статуи и дават на всеки от персонажите, даже на второстепенните, ярка индивидуалност.

Както казах, във филма има както яко секс, така и колкото си искаш кръв – мога да ги определя само като брутални и истински. Изобщо явно е старанието в Рим всичко да е като в Рим – и сексът е пред хора, за пари, с роднини, съвсем естествен и не романтичен, а потен, стенещ и викащ, кръвта е в изобилие и насилието е навсякъде по улиците, както може да се очаква в един милионен град без полиция, сградите не са от блестящо бял мрамор, а са мръсни, боядисани с охра и надраскани с неприлични надписи и нарисувани курове, уличките са тесни, мизерни и опасни, арената не е огромен и величествен колизеум, а малка, ниска, оплискана с кръв и лайна дупка. За пръв път видях римския легион да се сражава както наистина се е сражавал – в строг боен ред, а не като ония безспорно зрелищни, но все пак пълни измислици в началото на Гладиатор.

Рим е сериалът. Изпълнен с екшън и напрежение, с вплетена чудесна човешка нишка, с перфектни актьори, невероятна музика и атмосфера. Просто мечта!

—————————————

—————————————

Рим в zamunda.net, a мацката се казва Indira Varma )


Щастлив съм, ебаси
Хигиената, майна

Коментари

 1. arhivatora
  01/09/2007 - 12:11

  Аз фенствам на РИМ;
  имаше един период ванкоро, в който веднага след работа сядах с биричка и пържолка пред мАшината да гледам по 2-3 епизода.
  Адски много ми хареса, наистина.
  П.С А акстирисите, леле малеееей… а Клеопатра?

 2. Хехе, баш него гледам в момента. Заредил съм си първи сезон на ипода, но ме е яд от време на време, че го зяпам на толкова малък екран. Много е добър.

 3. Боряна
  10/10/2008 - 08:40

  Много кървав и депресиращ филм. Може да откаже човек и от живота, и от цивилизацията. Обаче всички историци и археолози, които познавам, много го харесват.

 4. Ей, заинтригува ме! Ще го видя що чини този сериал.

 5. Келанвед
  11/07/2009 - 22:44

  ДА бе и аз заради Петър гледах сезоните и честно казано ми хареса. Зарибяващ е, но заради слабия американски интерес третия сезон е прексънат и няма да го има. На феновете-честито 😉

Leave a Reply

Задължителните полета имат *