10 важни съвета за книги и четене


На ден чета толкова статии в интернет, колкото има в дебел вестник, при това смея да кажа, много по-качествени и разнообразни. Четенето на книги също преживява истински ренесанс в момента, в епохата на електронни комуникации и обмяна на информация, просто защото информацията за книги е много по-достъпна, по-достъпни са и самите книги във всякакви формати и на всякакви езици…

————->

Ако благоволите да забележите в дясно до тази статия уиджета “Последно прочетох” – който всъщност показва заглавията, ревюта за които публикувам в моя Блог за книги веднага след като ги прочета. Смея да кажа, че си заслужава да се абонирате за Блога за книги, щото ревютата ми са готини, а не съдържат просто преразказ на книгата.

По този повод, понеже съм доста запален читател, ще си позволя да споделя опита си в намирането на хубави книги и четенето им.

————————————————————————————-

Намиране на книги

Аз пазарувам книги от store.bg принципно, защото имат много голям избор и доставят бързо и в готини картонени кутии, а къстъмър съпорта им е експедитивен и учтив. Не са ми платили да ги хваля, просто смятам, че когато един търговец си върши добре работата, той трябва да бъде поощряван, за да продължава да го прави.

1. Евтини книги от Amazon на английски

В британския Амазон (Amazon.co.uk) разни английски книжарници предлагат в акаунтите си използвани книги на цена от 1 цент  (+4 паунда за опаковане и пощенски, което е реалната цена всъщност). Има и по-скъпи де – 1 паунд, 2  и нагоре (+4 паунда пощенски). Така в идеалния случай една книга ви излиза 10 лв. и пристига за 1 седмица без никакви проблеми, ако книжарницата е британска (United Kingdom). Ако е американска (United States), книгите се бавят на българската митница и идват след 2-3-4 седмици. До сега не ми се е случвало да поръчам и нещо да не дойде.

Като потърсите заглавието на книга и видите резултатите, има една графа под всеки резултат, с използвани книги – примерно 91 used from 0.01 L.  Цъкате там и вече си избирате коя книга от коя книжарница да купите. Качеството и запазеността са съвсем прилични. Цената за пощенски не намалява ако поръчате 2 или повече от един продавач – все са си 4 паунда за книга+цената й, така че можете да си ги поръчвате и по 1 само, все същото е. Плаща се с кредитна карта, Amazon не работят с PayPal.

Безплатни книги в интернет на английски

2. isohunt.com е сборен торент тракер. Напишете името на книгата (или автора) в полето за търсене и гледайте резултатите. Всеки торент има описание на файловете, така че може да видите дали е аудио или текст. Ако не знаете как се тегли торент – тук.

3. dawghouse.mine.nu е специализиран DC hub за аудио книги (има и текст) с ограничено членство. За да ви приемат там, трябва да шернете минимум 2 GB аудиокниги и да пишете на админа с молба за приемане. Има хора, шернали по няколко терабайта книги от хиляди автори. Aко не знаете как се тегли от DC hub – тук.

Безплатни книги и списания от интернет на български

4. Замунда има цял раздел за книги и списания, където можете да намерите както интернет списания, които не се издават на хартия, така и много книги на български, руски и английски в различни формати. Ако не знаете как се тегли от Замунда – добре дошли на Земята, драги пришълци от далечни и непознати галактики – тук.

5. Разбира се, българската онлайн библиотека Читанка.инфо също предлага български книги в текстов формат, които могат да се четат на място в сайта или да се изтеглят.

————————————————————————————-

Четене

6. Аудиокниги

Книгите, които се качват в интернет са най-общо в два формата – текст и аудио. Аудио файловете (обикновено .mp3) представляват запис на автора или актьор, който чете книгата – слушат се на мп3-плеър или на телефона със слушалки – за по време на пътуване са идеални. Ако знаете добре английски, аудиото е много по-лесно и по-бързо за слушане от четене  на текст. Теглете от isohunt.

7. Kindle

Преди седмица си взех Kindle, който макар че има някои дизайнерски недомислици, си е удобен за четене на електронни книги в текстов формат. Можете да си купите киндъл с ей този сайт, като доставката при мен беше за 1 ден (явно го имат на склад тук) – излиза по-евтино отколкото да го поръчате по амазон и да плащате пощенски. Най-евтини са американските киндъли, като аз препоръчвам най-изчистения модел, защото клавиатурата не служи за нищо, освен ако не го ползвате за таблет (като в тоя случай по-добре си купете съвсем пресния kindle fire).

Екранът на киндъла не е като компютърния и не свети, така че не можете да четете на тъмно, имайте пред вид. Но пък има жак за слушалки и можете да слушате музика докато четете, или аудиокниги. Ако искате калъф за киндъла, моя съвет е да не си купувате кожен, защото практически унищожава основното предимство на устройството – че е леко и тънко, превръщайки го в голям, дебел тефтер. По-скоро нещо такова за пътуване и за в чантата.  Продават се някакви малки лампички с щипка и батерии, за да четете на тъмно, но не съм ги пробвал.

8. Отбелязване на страниците

Импулсивно си купих тая джаджа, но мога да кажа, че без нея вече не мога да си представя четенето на книги. Представлява щипка, която се защипва на задната корица и едно малко телче, което затиска страниците на книгата. Така хем не се морите толкова да ги придържате, хем можете да затворите книгата по всяко време и то ви пази страницата – без да има нужда да търсите какво да сложите в книгата за отбелязка, или да трябва да я оставяте разкрачена. Ако докато четете в леглото или автобуса заспивате (като мен) това си е незаменимо.

9. Книги по рафтовете

Преди използвах всякакви вази, касички и тежки предмети, за да си подпирам крайните книги на рафта да не падат, докато не реших да съм цивилизован човек и се обзаведох с хубави държачи (от малките), които вършат работата си отлично.

10. Подвързване на стари книги

Ако имате ценна стара книга, която е опарцаливена от четене, гърбът й е сцепен, падат й листовете и т.н. можете да я дадете на книговез да я подвърже. Скоро ползвах услугите на този книговез, като му пратих книгата по пощата и той ми я върна с наложен платеж с куриер. Хубава твърда подвързия, със златни букви изписано заглавието и апликации, излезе 10 лв. и стана за 2-3 дни. Препоръчвам!

Всъщност, като се сетих, вие четете ли изобщо? Някакви съвети да споделите? Или други места за теглене на книги?

Виновна е жертвата, разбира се
Следващата неделя ме гледайте…

Коментари

 1. Много полезен текст (за любителите на книги, естествено). Аз бих добавил http://library.nu/

 2. Препоръчвам ти bookdepository.com И bookdepository.co.uk. Цените им са доста под коричната, а доставката е безплатна (отмема 3-10дни). Освен това често пускат допълнителни отстъпки.
  Aудио купувам от audible.com и weread4you.com, a си крада от demonoid.me и audiobookvault.ws. Откакто спряха audiobookemporium, ползвам и theaudiobookbay.com.

  Автоматичният разделител не поврежда ли страниците?

 3. ей тва също е добро онлайн сайтче с е-книжки: http://library.nu/

 4. Не мога да не спомена http://www.bookdepository.co.uk/
  има уж безплатна доставка навсякъде в света врътката е, че самите книги са малко по-скъпи. Но от друга страна има и използвани книги което си е риск но до сега не се оплаквам. Струва си да се проверява заедно с амазон понякога офертите са по-добри тук. С удоволствие мога да споделя, че някои книжарници (нищо не може да замени пазаруването наживо сред купчини книги поне за мен) вече получават английските издания на някои книги в момента на издаването им в Щатите или Англия.

 5. Стефан
  07/10/2011 - 10:35

  http://hralupa.com/

  В този сайт има доста ценни книги, които вече не се издават.
  Някои са доста скъпи обаче.

 6. Още едно мнение за http://www.bookdepository.co.uk/ – аз съм страшно доволна! Доставката е безплатна, цените са доста ниски (за една и съща книга може да има няколко цени заради различните издателства, едишъни и дали са с мека или твърда корица). Само веднъж книгата ми не дойде (и по-скоро проблемът е в нашите пощи…), но хората веднага ми изпратиха безплатно нова книга. Приемат кредитни карти и пейпал.

  А за разделител ползвам от този сорт: http://www.bookdepository.co.u.....1441303783 – две магнитчета, които захващат страницата. Много удобно 🙂

 7. Николай Василев
  07/10/2011 - 11:20

  Много хубава публикация 🙂 Мерси 🙂 И аз планирам да пиша на подобна тема скоро.

 8. Стоян
  07/10/2011 - 11:27

  Има много места за безплатни книги из мрежата, но последното ми откритие е това:
  http://avaxhome.ws/ebooks
  Там има и доста (аудио)книги на немски, което си е попадение за тези, които търсят да четат/слушат такива неща.

 9. @faso
  Не съм съгласна за The Book Depository. Всяка една от книгите, които съм поръчала от там, е била с 15 до 35% по-ниска цена от коричната.

 10. Подвързване на стари книги

  Ако имате ценна стара книга, която е опарцаливена от четене, гърбът й е сцепен, падат й листовете и т.н. можете да я дадете на книговез да я подвърже. Скоро ползвах услугите на този книговез:

  http://www.knigovez.com/contacts.html

  като му пратих книгата по пощата и той ми я върна с наложен платеж с куриер. Хубава твърда подвързия от еко-кожа, със златни релефни букви изписано заглавието и апликации, излезе 10 лв. и стана за 2-3 дни. Препоръчвам!

 11. 1) Клавиатурата на Киндъла има употреба – за по-лесно въвеждане на текст, ако се чете книга, за която се водят бележки (напр. професионална, не художествена литература), както и за писане на заглавия за колекциите (в случай, че не се подреждат през Calibre)

  2) Kindle-a има още едно голямо предимство на опцията text-to-speech, която липсва на новия модел без клавиатура – тези, които имат по-малки деца, могат да се възползват да им качат и пускат детски песни и аудиоприказки при пътувания, чакания и прочее. Някои ползват телефоните си за това, но не всички са с по-модерни модели телефони 🙂

 12. Наистина зависи от конкретната книга. Досега съм поръчал съм 60-70 книги общо от амазон и депозиторито. Разпределението е горе-долу равномерно. Явно е от типа книги 🙂 Все пак е изключителен сайт.

 13. Имената на колекциите колко пъти ги пишеш и колко са дълги, та да ти трябва клавиатура за тях 🙂 Ако пишеш бележки да, ама повечето хора не пишем…

  Колкото до text-to-speech той май е само на английски. Ако децата ти го знаят – браво 🙂

 14. Да, малко не помислих, докато пишех. Не text-to-speech, а изобщо аудиожак-а. Новия киндъл няма, защото няма и TTS. Тоест, на него ни mp3, ни дявол можеш да си пуснеш.

  А клавиатурата аз поне я ползвам често 🙂 но не казвам, че е есенциална – затова на голямото дете ще взема Киндъл без клавиатура.

 15. Впрочем, дребно, но важно: ако се смени регистрацията в Амазон.ком да е на американски адрес, има стотици и стотици безплатни книги и то далеч не само класики. В последните седмици насвалих сума книги, вкл. много фентъзита, на чиято вълна съм в момента, и чета, чета…

 16. Славо
  07/10/2011 - 14:42

  Да, полезна статия.

  Мога да добавя още един източник, откъдето могат да се намират книги.

  1. Сваляте си който и да било IRC клиент (по подразбиране, и с малко носталгия – mIRC).
  2. Връзвате се към някой undernet сървър.
  3. Влизате в канал #bookz
  4. Ползвате команди @find или @seek последвани от името на книгата за търсене.
  5. @find ви отваря резултатите от търсенето в нов чат прозорец.
  6. @seek ви изпраща по DCC файл с резултатите, съдържащ командите с които да изтеглите самите книги.

  Общо взето в днешно време това е една бавна и остаряла операция, но откак го научих съм много доволен. Намирал съм книги, които ги няма никъде другъде, дори по торенти.

 17. А Kindle-то ‘разбира’ ли кирилица? По-точно ако е купено не от БГ(или се поръча от амазон)?
  (Знам, има Гугъл. Но тук така и така има хора с Kindle…)

 18. справя се с кирилицата без никакви проблеми. дори файлови имена написани на кирилица чете.

 19. Хе хе. Забравил си нещо важно. Сайта http://www.goodreads.com – от там си правя списъци с книги които искам да прочета, особено ако си добавиш в профила приятели/познати които имат подобен вкус като твоя. Всъщност това си е социална мрежа за любителите на книги:)

  В Щатите библиотеките предлагат безплатно заемане на електрони и аудио книги (за Kindle и в epub формат през Digital Editions на Adobe). Книгата си е твоя да я четеш за 21 дни. Ако някой твой познат си има акаунт в библиотека там, може да ти сподели име и парола и да си теглиш книги на негово име, които да четеш.

 20. Николай
  07/10/2011 - 20:46

  Благодарности за статията. Много полезна.

  Аз бих добавил rutracker.org – изключително богат сайт и не само на книги. Естествено повечето неща са на руски, но има и доста неща на английски и други западни езици.

 21. GattaNegra
  08/10/2011 - 01:34

  Moon + Reader => смислен четец за Android
  Ама като казвам Смислен имам предвид, че съм прочела маса книги с него и има всякакви опции.

 22. Димитър
  08/10/2011 - 17:31

  Колко ти излезе Киндъла, ако не е тайна?

 23. 232 лв.

 24. Alex Kurtev
  10/10/2011 - 09:05

  http://www.mirknig.com/ руски сайт но има и доста книги на английски.

 25. Виерко
  10/10/2011 - 12:50

  Пазарувам от различни книжарници, включително и от store.bg. При тях само едно не ми допада: някои вносни книги са сравнително евтини, но други са безбожно скъпи, понякога до над 2.5 пъти по-скъпи (отколкото, ако си ги купя през амазон например). Говоря за специализирана литература.
  Все пак са по-добре, спрямо други книжарници, които внасят чужда литература.

  Разделители не ползвам, но си имам малка лупичка за разни особени книги с много дребен шрифт. Торенти и сайтове за свободни книжки ползвам, а книговезницата ми е в Дианабад.

 26. Гадньо
  10/10/2011 - 17:43

  Е, изглежда, че таз джаджа (Kindle) набира все повече популярност.

  Аз имам модела с клавиатурата — удобно е, когато трябва да си въведеж бележки по текста, както каза Бу.

  Оказва се, че Samsung Galaxy таблетите имат сходен размер и един приятен кожен калъф за Galaxy пасва идеално и на Kindle-а. Аз си взех такъв. Не може да се чете през него, но пази от издраскване, изтърване и разливане на боклуци.

  За момента бих казал, че комбинацията chitanka.info (сваляне във FB2 формат) + Calibre (за организиране на книгите и конвертирането им в .mobi, който ползва Kindle-ът) е наистина безценна. Аз лично останах изненадан от това колко книги може да се намерят по този начин.

  Amazon 1-click shop за книги за Kindle — пазете се. Така се харчат доста пари :). Ако имате Windows или Mac, можете да си вземете и reader-ът на Amazon — полезна програмка, с която можете да четете всички книжки, които сте си поръчали през сайта.

  И не на последно място бих желал да отбележа няколко плюса за качеството на шрифтовете.

  От страна на минусите, бих сложил следните:
  — Text to speech не работи на български (руски?) и няма изгледи това да се промени;
  — Amazon не издават книги на български. Никой от нашите издатели все още не се е усетил, че има хляб в това (дори и с DRM…);
  — Screensaver-ите имат картинки, които може и да нямат. А самите картинки не могат да се сменят…

  Като цяло, за хора, които пътуват доста и/или нямат място за книгите си, това е просто задължителна джаджа.

  Приятно четене.

 27. Георги Генков
  11/10/2011 - 09:30

  Ползвам като четец таблет ipad 2, доста съм доволен от подсветката на дисплея, имам и Киндъл, но не мога да го търпя това да чета на лампа вечер. Лошото е, че за нормално четене ми се налага да конвертирам всичко в ПДФ.
  Книговезница ползвам срещу КАТ, зад метрото, високия блок.
  За разделител ползвам всичко което ми попадне, но си имам “официален” – платнен, традиционен и поне за мен е много удобен.
  Удобството на IPad-а е, че когато четеш нещо и не си наясно, без да ставаш от фотьойла, леглото и т.н., можеш да научиш повече, да изгледаш видео по въпроса и т.н. Минусът е, че това те разсейва от книгата.

 28. По повод на последния коментар – то е-мастилото е измислено точнио за да е максимално близко до усещането, че четеш истинска книга – на хартия и … както се сещаш сам – за истинската книга ти трябва светлина. И какво сега, трябва да се кланяме, че си изсипал една чанта пари за iPad2 за да четеш книги на него (щото продуктивността специално на тая джаджа е кажи-речи нулева)? Аз все така си тача хартиените книги и тазмесечната ми инвестиция е скромните 40лв. за 2 броя по около 1000 страници. Някак си все още не мога да се пречупя да чета книга на “желязо”…

 29. Gradskata Samodiva
  12/10/2011 - 14:23

  Чета много, но на моменти имам навика да си припомням, че Чукча не читател- чукча писател. Един съвет към четенето е да не се прекалява или след определен момент да стане много критично. Иначе няма смисъл: някои книги се четат до определена възраст, други са просто тъпи и модни или и двете.

 30. e-mule.com Знам че е банално, но можеш да намериш бая литература, по-голямата част от която е платена. Знам, че трябва да се оценява труда на автора и т.н., но за разни специализирани книжки, струващи една камара пари е безценно.

 31. Георги Генков
  17/10/2011 - 12:19

  @Steliyan – на много ниско ниво атакуваш, не говори добре за теб, какво сега да не пиша от срам, че чета на таблет ли? 😉 Боже, колко съм упадъчен!
  Производетелността на джаджата е добра, пробвай го това желязо, може да ти хареса, особенно в хубав /и скъп/ кожен калъф.
  Както съм написал, ползвам и Киндъл, но не ме кефи и ще заминава, всичко е въпрос на вкус.

 32. Благодаря, много полезни неща има в статията! А подпорите за книги и щипката ще ги закупя още тяа седмица! 🙂

 33. Кноговезницата за КАТ в София съм я ползвал и аз – много е добра и я препоръвам!

 34. Стефания
  22/10/2011 - 20:16

  Ами, четем. Лично аз, когато не чета на книжен носител, което за съжалени е все по-често в последните 10 години, предпочитам най-баналния начен – на компютъра. Използвам програмата ICE Book Reader Professional – също банално но може да е полезно за някой, който не я знае. Удобна е, има възможност за избор на цвят, шрифт, размер и скроул, а даже и гласов четец и цасовник-“будилник”. Лично аз предпочитам класически книжен вид, на две страници. Особено удобство е възможността за съхраняване на 250 000 книги, подредени по жанрове и автори, така, че намирам всичко много по-лесно отколкото в личната си библиотека вкъщи.
  При желание можете да я изтеглите от тук:
  http://www.ice-graphics.com/ICEReader/IndexR.html

 35. деян тотев
  29/10/2011 - 23:59

  аз съм купувал книги по 1 пени от амазон като плащаш само доставката.

 36. Вестимир
  30/10/2011 - 19:34

  Подкрепям за bookdepository, често имат промоции и не таксуват за доставка, единственият проблем е че ако си поръчате 5 книги, те се пускат като 5 отделни пратки, а не наведнъж и понеже понякога стигат по различно време се налага да ходиш по няколко пъти до пощата. Само веднъж са ме моткали цял месец, и накрая след кратка комуникация със съпорта ми пуснаха отново книгата. BTW Амазон ги купиха тази година.

 37. И в библиотеките има чудесни книги, при това благодарение на многото проекти има доста нови книги. Защо да се затрупвате с книги когато срещу символична такса може да четете много заглавия?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *